Kreativ

ŠTÍTEK: Trója

Cena společnosti ENIGOO.

Jarní cena Pardubického závodiště se smutným koncem a bez vítěze

Zahájeno. Dostihová sezona odstartovala na Pardubickém závodišti o druhém dubnovém víkendu. Za prosluněného počasí bylo na programu šest dostihů. Vrcholem celého dne měla být Jarní cena Pardubického závodiště, ale tento hlavní dostih musel být předčasně ukončen. 

Bohouš Josef

Čtyři roky po náročné operaci srdce nazkoušel Bohouš Josef další muzikál

Jsou to bezmála čtyři roky, co dnes jednašedesátiletý zpěvák Bohouš Josef krátce před premiérou muzikálu Tři mušketýři zkolaboval a musel podstoupit náročnou operaci srdce. Na muzikály ale nezanevřel, nyní ho můžeme vidět v Divadle Broadway v novince Trója. Ta měla ve čtvrtek 1. února premiéru, na které zpěvák spolu s manželkou nechyběl. 

Adélka.

Adélku uvázali u stromu, Dasty je ve třetím útulku. Oba touží po teple domova

/FOTOGALERIE/ Teploty pohybující se přes den kolem bodu mrazu a v noci padající až na minus pět stupňů Celsia přidělávají starosti Lucii Oplíštilové ze Psího útulku Dobříš. Obzvláště o dva krátkosrsté psy si dělá starosti, a sice o Adélku a Dastyho. Oba tito čtyřnozí kamarádi by Vánoce nejraději prožili v teple domova.       

Lidé v Kamenné Horce čekají opakované komunální volby.

Kamennou Horku čekají čtvrté volby. Minule složila mandát starostka, teď opozice

/ANKETA/ Troje komunální volby během jednoho roku je rarita. V Kamenné Horce však ani ty třetí nerozhodly o novém vedení obce. Opoziční zastupitelé znovu složili mandáty a obec s třemi stovkami obyvatel čekají na jaře další volby. Atmosféra ve vesnici u Svitav je vypjatá. Myslíte, že při čtvrtých volbách za rok a půl se již podaří dát dohromady fungující samosprávu? Hlasujte v anketě.

Vila Milada na pomezí Holešovic a Troji

Vila Milada chátrá. Bývalý squat u kolejí Univerzity Karlovy dál čeká na změnu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Prvorepubliková vila Milada dodnes stojí vedle kolejí Univerzity Karlovy. Squatteři tu pořádali kulturní akce a koncerty. Policie je chtěla vyhnat a i když ji bránili, nakonec museli odejít. Od té doby je opuštěná a bez života. Podle vlastníka, univerzity, která ji koupila za necelých 57 milionů, tomu tak ještě nějakou dobu bude.

Toulky Itálií - Pisciotta rezidence De Palme.

Toulky Itálií: Zastavení čtvrté Pisciotta rezidence De Palme

Motto: „Věčnost je slunce smíšené s mořem.“ (Jean-Nicolas Arthur Rimbaud). No řeknu to asi takto drazí přátelé. Být v Itálii a nevidět moře by byla lidově řečeno pěkná „blbost“. Za příspěvek a krásné fotky děkujeme Karlu Kafkovi.

Mezzosopranistka Dagmar Pecková

Sobotní magazín Víkend: Dagmar Pecková o Emě Destinnové i Járovi Cimrmanovi

Necelý měsíc zbývá do zahájení nového ročníku hudebního festivalu Zlatá Pecka, na němž tradičně nebude chybět přední česká mezzosopranistka Dagmar Pecková. Rozhovor s pěvkyní nabídne nové vydání magazínu Víkend, který vychází v sobotu 29. července. Příloha Deníku nahlédne také do Hollywoodu, kde se momentálně více stávkuje než točí, nebo do Černé Hory, aby čtenářům představila tamní lákadla. 

Jiří Prskavec loni slavil titul mistra Evropy, na MS skončil pátý

Zatím je kajak prioritou, ale je možné, že jednou budu singlíř, říká Prskavec

Sedí pomyslně na dvou židlích. Mezi muži není příliš obvyklé, aby ve vodním slalomu se kajak kombinoval s kanoí. Jiří Prskavec se touto cestou vydal. Vedle kajaku, v němž vyhrál všechno, co se dá, pokouší štěstí i v druhé disciplíně. A ne špatně. Z prvního závodu Světového poháru v Augsburgu přivezl bronz a tvrdí, že mu jízdy na singlu přinášejí novou radost a posouvají ho.

V Botanické zahradě v Troji slavilo Rulandské modré.

Podívejte se: Pat a Mat vysadili v Botanické zahradě v Troji svůj strom

Botanická zahrada v Troji ve čtvrtek patřila jak vínu, tak projektu Kořeny osobností. Jednak se zde konala oslava Dne Rulandského vína, která ve světě připadá na 18. srpen. Z důvodu rekonstrukce se akce nekonala na terase u vinotéky, ale v Ornamentální zahradě. Zájemci mohli ochutnat čtyři vzorky z místní produkce.

Tereza Fišerová se ocitla v nesnázích, ale chybu dokázala napravit

Postup na druhý pokus. Fišerová: Chtěla jsem přehodit pádlo a najednou bylo pryč

Augsburg (od zvláštního zpravodaje Deníku v Německu) - „Tak jsem to udělala trochu napínavé,“ culila se po opravné kvalifikační jízdě kanoistek na mistrovství světa v Augsburgu Tereza Fišerová. Česká hvězda, která na šampionátu účinkuje i na kajaku a v disciplíně Extreme Kayak, obsadila až čtyřicáté místo a musela jít na reparát. V nepovedeném závěru první jízdy se totiž ocitla ve vlnách Eiskanalu, ale dokázala se dostat do cíle.

Legendární kanoista Petr Sodomka.

Jak soudruzi z NDR okopírovali umělý kanál a na olympiádě zválcovali favority

Před půlstoletím patřil ke generaci, která na divoké vodě vládla světu. Kanoista Petr Sodomka sbíral medaile ve vodním slalomu i ve sjezdu. Mělo to tak dopadnout i v Augsburgu, kde se v rámci olympiády v Mnichově 1972 konala slalomová premiéra pod pěti kruhy. Jenže v Augsburgu, kde včera začalo mistrovství světa, se mu sen o olympijské medaili rozplynul.

Vojtěch Heger při světovém poháru v Troji.

Do cíle dojel díky eskymáckému obratu. Byl to jedinečný moment, říká Heger

V semifinále na okamžik zmizel z hladiny. Pak se však Vojtěch Heger se svou kánoí vynořil a pokračoval do cíle. Nebýt eskymáckého obratu, mohl by dosáhnout lepšího času a mít na finále lepší pozici. I tak byl slalomář Dukly po nedělním programu světového poháru v Troji spokojený. Pátá příčka se počítá.

Tereza Fišerová získala v Troji zlato

Cítila jsem se, jako by mě přejel parní válec, smála se vítězka Fišerová

„Pocity jsou neuvěřitelný,“ hlásila za cílem Tereza Fišerová. Jako jediná z českého týmu dosáhla při Světovém poháru ve vodním slalomu v Troji na zlatou medaili. „Vyhrát z poslední pozice se nestává často. Mně se to povedlo snad poprvé v životě. Kdo to zažil, tak ví, jak je to nádherný. Když dojedete do cíle, už víte, že vás nemůže nikdo přeskočit. Je to skoro jako pohádka,“ smála se kanoistka.

Poslední socha, Afrodita, zatím není hotová. Pracuje na ní sochař Ondřej Olšiak.

Zeus nebo krásná Afrodita. Umělci tvořili v Lednici mytologické sochy z písku

/FOTO, VIDEO/ Když se sochař Ondřej Olšiak dozvěděl, že letošním tématem workshopu Sochy z písku v Lednici na Břeclavsku bude řecká mytologie, okamžitě mu blesklo hlavou, jakou postavu vytvoří. „Hned jsem věděl, že budu sochat krásnou Afroditu. Proč zrovna ji? Rád sochám ženské postavy. Baví mě to a docela mi to i jde,“ směje se umělec, který je bratrem tvůrce a autora projektu Michala Olšiaka. 

Poslední socha, Afrodita, zatím není hotová. Pracuje na ní sochař Ondřej Olšiak.

Zeus nebo krásná Afrodita: umělci tvořili v Lednici sochy z písku. Podívejte se

/FOTO, VIDEO/ Když se sochař Ondřej Olšiak dozvěděl, že letošním tématem workshopu Sochy z písku v Lednici na Břeclavsku bude řecká mytologie, okamžitě mu blesklo hlavou, jakou postavu vytvoří. „Hned jsem věděl, že budu sochat krásnou Afroditu. Proč zrovna ji? Rád sochám ženské postavy. Baví mě to a docela mi to i jde,“ směje se umělec, který je bratrem tvůrce a autora projektu Michala Olšiaka. 

Radim Pfeifer (vlevo) nasázel o víkendu do sítě Lipenců šest gólů.

Na Tempu chceme slavit dva postupy, říká šestigólový střelec Pfeifer

Máte rádi útočný fotbal? Běžte se podívat na zápasy Tempa. A je jedno, jestli jde o áčko nebo béčko. Minulý týden A tým deklasoval Troju 13:0, o tomto víkendu porazila rezerva Tempa 11:2 Lipence. „Není to poprvé co jsme v letošní sezóně dali soupeři podobný příděl gólů,“ usmívá se Radim Pfeifer, Kanonýr víkendu, který vstřelil Lipencům šest gólů!

Mateřská škola Chotětov přivítala návštěvu ze zahraničí

Mateřská škola Chotětov přivítala návštěvu ze zahraničí

Mateřská škola Chotětov již třetím rokem spolupracuje s mateřskými školami v estonském Tallinnu, lotyšském Rẽzekne, bulharském Ruse a španělském I´Alcora v rámci projektu s názvem „STEAM in early childhood – simple and fun!“. Covidová doba však v roce 2020 neplánovaně zasáhla do spolupráce a vzájemných setkání, která se mohla uskutečňovat pouze prostřednictvím online přenosů. Školy si vzájemně sdílely aktivity dětí z různých oblastí, připravovaly prezentace a zajímavosti z předškolního vzdělávání. Po rozvolnění omezení byly opět umožněny návštěvy škol.

Jaroslav Klouček se raduje z jednoho ze svých gólů.

Jdeme tvrdě za postupem. Chci vyhrát i pohár, hlásí kanonýr Tempa Klouček

Přesto, že je mu teprve 24, patří k nejzkušenějším hráčům týmu Petra Vanka. O kom je řeč? O útočníkovi Tempa Jaroslavu Kloučkovi. Ten si do začátku jara přinesl dobrou formu, na demolici Troji 13:0 se podílel hattrickem za 21 minut. A nemuselo skončit jen u tří gólů. "Za tři určitě nenadávám, ale dvě tři šance jsem ještě zazdil. Jsem hladový po gólech, mohlo to být ještě lepší," řekl.

Divadlo ALFA v Plzni uvádí v každé sezoně čtyři premiéry, letos jich ale bude výjimečně pět. Dobrodružný a zábavný výlet do světa řeckých bájí Odysseus už divadlo hraje od pondělí 7. března, slavnostní večerní premiéru bude mít v pátek.

Divadlo Alfa hraje novinku. Odysseus vznikl z iniciativy herců

Divadlo ALFA v Plzni uvádí v každé sezoně čtyři premiéry, letos jich ale bude výjimečně pět. Dobrodružný a zábavný výlet do světa řeckých bájí Odysseus už divadlo hraje od pondělí 7. března, slavnostní večerní premiéru bude mít v pátek.

Zřícená Trojská lávka.

Pád trojské lávky: Soud osvobodil projektanta i šéfa oddělení mostů

Soud v kauze zřícení pražské Trojské lávky osvobodil v úterý 8. března jak projektanta Jiřího Stráského, tak i šéfa oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonína Semeckého. Verdikt není pravomocný, státní zástupce pro oba muže žádal podmíněné tresty a ponechal si lhůtu pro případné odvolání. Lávka spadla v prosinci roku 2017, čtyři chodci při neštěstí utrpěli vážná zranění.

Zámeček baronky Ringhofferové.

Památkově chráněné vily na prodej: je po nich poptávka, nabídka se zmenšila

/FOTOGALERIE/ Prémiových nemovitostí je na trhu dlouhodobě nedostatek, v postcovidovém období ale poptávka převyšuje nabídku víc než kdy jindy. To říká Prokop Svoboda, majitel realitní kanceláře Svoboda & Williams, která se specializuje na výjimečné rezidenční a komerční reality v prémiových lokalitách.

Vydejte se poznávat flóru Kypru v nové knize Botanické zahrady hlavního města Prahy.

Užijte si cestu za krásami Kypru. V nové knize od botanické zahrady

Nabídku publikací Botanické zahrady hlavního města Prahy doplnila ještě před Vánoci nová kniha Botanická putování Kyprem. Autorem je kurátor Petr Hanzelka, který vychází ze svých expedic na tento středomořský ostrov a představuje jej čtenáři především jako místo, kde se lze setkat s neobyčejnými, a často velmi vzácnými druhy rostlin, které se jinde nevyskytují. Knihu Botanická putování Kyprem a další publikace je možné zakoupit na eshopu botanické zahrady. Její cena je 349 korun.

Vydejte se poznávat flóru Kypru v nové knize Botanické zahrady hlavního města Prahy.

Vydejte se na Kypr. V nové knize od botanické zahrady

Nabídku publikací Botanické zahrady hl. m. Prahy doplnila ještě před Vánoci nová kniha Botanická putování Kyprem. Autorem je kurátor Petr Hanzelka, který vychází ze svých expedic na tento středomořský ostrov a představuje jej čtenáři především jako místo, kde se lze setkat s neobyčejnými, a často velmi vzácnými druhy rostlin, které se jinde nevyskytují. Knihu Botanická putování Kyprem a další publikace je možné zakoupit na eshopu botanické zahrady. Její cena je 349 korun.

Trojská botanická zahrada se mění v moderní areál a realizuje nové projekty.

OBRAZEM: Pavilon, přemostění a viniční domek. Botanická zahrada chystá novinky

/FOTOGALERIE, VIZUALIZACE/ Botanická zahrada v Troji pokračuje v modernizaci areálu. V současné době probíhá stavba nového výstavního pavilonu a centra pro návštěvníky v Nádvorní ulici. Objekt by měl být dokončen na jaře 2023. Nabídne multifunkční sál, služby a zázemí pro návštěvníky a rovněž prostory pro zaměstnance botanické zahrady.

Muž se ženou u rozvalin Posedónova chrámu na mysu Sunion jižně od Atén

Nadějný objev. Archeologové věří, že našli dávné město, o kterém psal Homér

Řečtí archeologové se domnívají, že se jim podařilo objevit dávné město Meliboia, které ve svém eposu Ílias zmínil starořecký básník Homér. Nasvědčují tomu nápisy, které archeologové objevili v novém nalezišti, uvedlo řecké ministerstvo kultury. Podrobný archeologický průzkum bude pokračovat na jaře příštího roku, informovala agentura DPA.

Slamáci u Jakubova 2021

Řidiče u Jakubova vítají slaměné postavičky. Letos je to vodník Česílko s kapry

Řidiči, kteří projíždí kolem Jakubova u Moravských Budějovic, tak je už z dálky tradičně vítají úžasné postavičky ze slámy. Letos tvůrce inspirovala pohádka o Vodníkovi Česílkovi. Za povedené fotografie děkujeme obci Jakubov. Přidali jsme i snímky z minulých pro připomínku, jaké postavy mohli řidiči u silnice potkávat dříve.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s cenou WAZA Conservation Award

Stoletá Zoo Praha bude ještě krásnější, říká její ředitel Miroslav Bobek

Zoologická zahrada hl. m. Prahy oslavuje. Exotická krajina, která jako by spadla shůry do dolní části malebné čtvrti Troja, se veřejnosti poprvé otevřela před devadesáti lety. Dnes patří Zoo Praha mezi pět nejlepších zahrad tohoto druhu na světě a nejnověji se pyšní prestižní cenou za ochranářský projekt Návrat divokých koní. Její ředitel Miroslav Bobek nedávno napsal už pátou knihu ze života lidí a zvířat.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s cenou WAZA Conservation Award

Stoletá Zoo Praha bude ještě krásnější, říká její ředitel Miroslav Bobek

Zoologická zahrada hl. m. Prahy oslavuje. Exotická krajina, která jako by spadla shůry do dolní části malebné čtvrti Troja, se veřejnosti poprvé otevřela před devadesáti lety. Dnes patří Zoo Praha mezi pět nejlepších zahrad tohoto druhu na světě a nejnověji se pyšní prestižní cenou za ochranářský projekt Návrat divokých koní. Její ředitel Miroslav Bobek nedávno napsal už pátou knihu ze života lidí a zvířat.