Kreativ

ŠTÍTEK: Trója

Policisté v Praze chtěli zkontrolovat motorkáře. Ten jim začal ujíždět po chodnících, parky a protisměry.

Letí jako prase! Zdrogovaný motorkář ujížděl policistům v protisměru

/VIDEO/ Dramatickou honičku si minulý týden „užili“ policisté motorizované jednotky v Praze. Ve středu 21. srpna krátce před půlnocí chtěli zkontrolovat na sídlišti Velká Skála na hranicích Bohnic s Trojou řidiče motocyklu. Když policisté vystoupili z auta, motorkář sešlápl plyn a začala zběsilá jízda noční Prahou.

Hlavní hořínská komora prošla rekonstrukcí.

Na hořínském kanálu mohou opět plout lodě

Od konce minulého týdne mohou na kanále Hořín po jeho sedmitýdenní odstávce zapříčiněné stavbou mostů opět plout lodě. K vypuštění kanálu došlo z důvodu zakládání mostů a přeložkám inženýrských sítí.

Pivní festival v Troji.

Pivo mezi rozkvetlými záhony. Botanická zahrada v Troji zve na Pivní festival

/INFOGRAFIKA/ Pivo je stále nejkonzumovanějším alkoholem u nás, ale už dávno neplatí, že nejlépe chutná v hospůdce páté cenové skupiny. O tomto víkendu připravila botanická zahrada v Troji gurmánský festival, na kterém se mohou všichni milovníci zlatavého moku přesvědčit o tom, že vychutnat si skvělý doušek lze i mezi květinami.

Zřícená pěší lávka v Troji.

Stíhání obviněných z pádu Trojské lávky trvá, žalobce odmítl stížnost

Kvůli zřícení lávky mezi Císařským ostrovem a Trojou byli letos na začátku března obviněni z obecného ohrožení z nedbalosti dva lidé. Jde o projektanta stavby Jiřího Stráského, spolu s ním čelí trestnímu stíhání také Antonín Semecký, bývalý vedoucí oddělení mostů magistrátní firmy TSK. Dvojici hrozí peněžitý trest nebo až osm let vězení. Podle zjištění serveru Senzamzpravy.cz státní zástupce odmítl stížnost, kterou si oba podali.

Fotbalisté Dynama Nelahozeves se ze hřiště soupeře vrátili s prázdnou poprvé od říjnové porážky 1:2 ve Voticích.

Dynamo pokračuje v omlazovací kůře

Ve druhé sezoně v krajské I. A třídě mají rozhodně na co navazovat. Fotbalisté Dynama Nelahozeves obsadili coby nováček šesté místo se ziskem 52 bodů. Nic náhodě nechtějí svěřenci trenéra Kaplana ponechat ani tentokrát, v rámci letní přípravy stihli kromě tří přípravných zápasů i soustředění.

Lávce u Domu kultury chybí bezbariérové řešení.

Lávky pro pěší dosloužily, město je musí nahradit novými

Žďár nad Sázavou – Životnost dvou lávek pro pěší přes řeku Sázavu – jedné, spojující Žižkovu a Nábřežní ulici a druhé, vedoucí k Domu kultury - je u konce. Město je musí nahradit novými. Lávka mezi Žižkovou a Nábřežní ulicí navíc změní své stanoviště.

Most Legií.

Do mostu Legií zatéká, má trhliny v opěře. Ale nosnost ohrožena není

Největší slabinou pražského mostu Legií je izolace a voda tak poškozuje jeho konstrukci. Také má trhliny v jedné opěře. Vážné závady, které by měly vliv na nosnost, však most nemá. Vyplývá to z výsledků diagnostiky, kterou představili zástupci Technické správy komunikací (TSK) a ředitel firmy Pontex Václav Hvízdal.

Vydatný déšť v Praze.

Prahou se prohnala bouřka, výjezd z tunelu Blanka byl dlouho uzavřen

Kvůli bouřce s přívalovým deštěm, která po 11. hodině zasáhla v Prahu, byly v celém hlavním městě zhruba 90 minut zpožděné tramvaje a autobusy. Voda zaplavila na některých místech silnice a výhybky, některé komunikace byly neprůjezdné a znečištěné. Počasí zasáhlo i na celé odpoledne do provozu tunelu Blanka.

Nadchod u sídliště Mír ve Strakonicích.

KOMENTÁŘ PETRA ŠKOTKA: Nechtěné dědictví

/ANKETA/ Nehezký strašák Strakonic, kterému nezlepší pověst ani obložení poutáky na sortiment strakonického pivovaru. Na druhou stranu, k ničemu jinému dobrá není a nikdy nebyla. 

Ilustrační foto.

Tip Deníku: Ve Svaťáku válí sudy

Újezd u Svatého Kříže – Válení pivních sudů je na svaťáckém koupališti přichystané na sobotní odpoledne. Porci zábavy doplní pestré občerstvení a další soutěže.

Mikrojesle. Ilustrační foto.

V Brodě otevřou mikrojesle, provozovat je bude Family Point

Havlíčkův Brod – Mikrojesle pro pouhé čtyři děti se otevřou na podzim v Havlíčkově Brodě. Provozovat je bude místní Family Point. V současné době jsou v celém Kraji Vysočina pouze troje mikrojesle a to v Třebíči, Jemnici a Novém Městě na Moravě.

Evropský a český pohár raftařů na Trnávce

OBRAZEM: Nedostatek vody na Trnávce přidal závodům na atraktivitě

Želiv - Je málo vody, trať bude obtížnější. Zdánlivý protimluv poznali v praxi raftaři o víkendu na Evropském a českém poháru na Trnávce. Kvůli potížím s upouštěním vody z přehrady připravili organizátoři delší trať, na které bylo při slalomu i netradičně mnoho branek.

Med od včel ze střechy SVS v centru Prahy vyhověl všem vyšetřením.

První snůšky „veterinárních včel“. Med z Prahy oproti venkovskému obstál

Hlavní město tradičně láká spíše na historické památky, ale v centru metropole se - pro mnohé překvapivě - vyskytují rovněž včelí úly. Na střešní terase budovy ústředí Státní veterinární správy (SVS) jich bylo před rokem instalováno pět. Odborníci ze Státního veterinárního ústavu Praha (SVÚ) vyšetřili med z historicky první snůšky „veterinárních včel“. A pražský produkt vyhověl při všech testech.

Modré zóny v Praze 6.

Další zóny a světelné závory. Praha 6 zahájila boj s automobilovou dopravou

Městská část Praha 6 vyhlásila stav dopravní nouze. Plánuje, že zavede světelné závory na hlavních přivaděčích - Karlovarské a Podbabské ulici. Tyto závory pustí vozidla obyvatel Prahy 6 do pruhů pro autobusy. Pilotní projekt by měl být spuštěn do konce roku. Praha 6 také zavede zónu placeného stání na celém svém území. Zastupitelé městské části tak reagují na neúnosnou dopravní situaci zejména kvůli nedokončenému vnějšímu a vnitřnímu silničnímu okruhu. O požadavcích bude v polovině července starosta Ondřej Kolář (TOP 09) informovat primátora.

Vinice sv. Kláry.

V Praze jako na Moravě. V Lysolajích zakládají nový vinohrad

/INFOGRAFIKA/ Pražské vinice jsou stále oblíbenějším místem pro trávení volného času. Pražský magistrát dává vinařům svou podporu a chce na jejich svahy přilákat turistický ruch. Letos na jaře podpořil novou výsadbu révy v Lysolajích.

Regent ovládli paddleboardisté

FOTO, VIDEO: Regent ovládli paddleboardisté

Regent – Dvacet závodníků se postavilo na start long distance na paddleboardu, který se v sobotu odpoledne konal na rybníku Regent u Chodové Plané. Uskutečnil se v rámci jachetního a windsurfingového závodu Modrá stuha Regentu v Yachetním clubu Regent.

Regent ovládli paddleboardisté

FOTO, VIDEO: Regent ovládli paddleboardisté

Regent – Dvacet závodníků se postavilo na start long distance na paddleboardu, který se v sobotu odpoledne konal na rybníku Regent u Chodové Plané. Uskutečnil se v rámci jachetního a windsurfingového závodu Modrá stuha Regentu v Yachetním clubu Regent.

Troja a Císařský ostrov

Jak jsme žili v Československu. Tento týden v Troji

Pražský deník připravuje unikátní cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden zveřejňujeme historické zajímavosti a archivní snímky z jednotlivých pražských čtvrtí z let 1918 až 1992. Podíváme se, jak se za Československa žilo lidem, nahlédneme do kronik a archivů, necháme si vyprávět od místních obyvatel. V dalším díle, který vyjde v pátek 7. června, se podíváme do Troji!

Pražské služby začaly s kropením ulic kvůli vysokým teplotám.

Horko v Praze omezilo provoz tramvají. Do ulic vyjely kropící vozy

/FOTOGALERIE/ Zatímco květen byl podle údajů z pražského Klementina nejchladnější od roku 1991, červen do hlavního města konečně přinesl léto. Ve středu se kvůli vysokým teplotám magistrát rozhodl osvěžit ulice metropole. Dopravní podnik však řešil problémy v Nuslích, vlivem horka praskla kolej.

Rodinné zahradnictví Kefurtů.

Od Gottwalda po Havla. Zahradníka dělal na Hradě šesti prezidentům

Láska k přírodě a půdě a víra v Boha se v jeho rodině dědila z pokolení na pokolení. Narodil se v roce 1934 do evangelické rodiny v Praze-Troji, kde jeho rodiče provozovali zahradnictví. „Kytky jsem miloval už od svého dětství, chodil jsem v Troji po stráních a po zahradě a radoval jsem se z každé první rozkvetlé fialky i z příletu ptáků,“ vzpomíná Václav Kefurt.

Dělníci začali 7. prosince s bouráním Trojské lávky v Praze, která se zřítila 2. prosince.

Praha získala stavební povolení pro výstavbu nové lávky v Troji

Stavba nové pražské trojské lávky začne letos v červenci a otevře se v létě 2020. Bude mít životnost 100 let a bude nově sloužit pro pěší i cyklisty. Sdělil to náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Původně zamýšlené provizorium se stavět nebude. Pražský magistrát získal ve středu od stavebního úřadu Prahy 7 stavební povolení pro výstavbu lávky mezi Císařským ostrovem a Trojou. Povolení je platné ode dneška. Vypsána byla rovněž veřejná zakázka na dodavatele stavby.

Tunelový komplex Blanka v Praze byl uzavřen kvůli požáru vozidla.

Blanka byla na půl hodiny uzavřena. Hasiči tunel odvětrávali po požáru auta

Tunelový komplex Blanka v Praze byl v obou směrech uzavřen kvůli požáru osobního automobilu u výjezdu v Troji. Hasiči oheň rychle dostali pod kontrolu, je však nutné vnitřním systémem ventilace odvětrat prostor tunelu. Policie proto součást vnitřního silničního okruhu metropole uzavřela zhruba na půl hodiny.

Vítek Přindiš

Ve Veltrusech nejlépe vykročili do reprezentace Vojtová a Přindiš

Veltrusy – Na vodním kanále ve Veltrusech se o víkendu rozhodovalo o prvních bodech do nominace vodních slalomářů pro letošní reprezentaci. V rámci 1. a 2. Českého poháru Skupiny ČEZ si výborně vedli kajakáři Vít Přindiš a Veronika Vojtová. Souboje o nominaci vyvrcholí hned od nadcházejícím víkendu v Praze.

Vítězný návrh na podobu nové lávky. Podle aktuální situace by měla být dokončena v roce 2021.

Město chce získat dotaci na stavbu nové lávky

Nymburk – Radnice by si mohla významně finančně pomoci při chystané stavbě nové lávky přes Labe. Chce urychlit proces příprav tak, aby dokumentace pro vydání stavebního povolení byla hotova ještě letos v říjnu. Pokud se to podaří, může podle slov mluvčího radnice požádat o dotaci Státní fond dopravní infrastruktury. Tato dotace by dokonce mohla pokrýt veškeré náklady na stavbu lávky.

V Zoo Praha proběhlo umělé oplodnění lvice Ginni. Sperma dodal samec Jamvana. Pomáhal i Sohan z Ostravy.

Velikonoční veselí v Zoo Praha vystřídal smutek. Lvíče se narodilo mrtvé

/FOTOGALERIE/ Během Velikonočního pondělí v areálu pražské zoologické zahrady zavládla příjemná jarní atmosféra, zvířata si užívala pestrou nadílku, malí i velcí návštěvníci se usmívali radostí a do toho všechny hřálo slunce. O den později však dobrá nálada poklesla. Lvice indická jménem Ginni po umělé inseminaci bohužel porodila mrtvé mládě.

Zdeněk Hřib (Piráti) zasadil strom. V trojské botanické zahradě se stal pátým primátorem, který se zapojil do projektu Kořeny osobností.

Hřib se zapojil do projektu Kořeny osobností. Strom má už pět primátorů

/FOTOGALERIE/ Má ambici vysázet v Praze během osmi let milion stromů a sám se snaží aktivně přispívat. Zdeněk Hřib (Piráti) se v úterý v Botanické zahradě hl. m. Prahy v Troji zapojil do projektu Kořeny osobností. Hřib se tak stal pátým pražským primátorem, který v trojském areálu zasadil strom.

Trojská botanická zahrada slavnostně zahájila ve skleníku Fata Morgana v pořadí už sedmnáctou výstavu tropických motýlů.

TIP DENÍKU: Botanická zahrada v Praze láká na výstavu motýlů

Praha /FOTOGALERIE/ - Až do konce května mohou návštěvníci Botanické zahrady hlavního města Prahy ve skleníku Fata Morgana obdivovat motýly. Letošní - již sedmnáctá - výstava exotických motýlů navíc dětem i dospělým prozradí, jak jsou na tom tito živočichové s cestováním.

Trojská botanická zahrada slavnostně zahájila ve skleníku Fata Morgana v pořadí už sedmnáctou výstavu tropických motýlů.

TIP DENÍKU: Botanická zahrada v Praze láká na výstavu motýlů

Praha /FOTOGALERIE/ - Až do konce května mohou návštěvníci Botanické zahrady hlavního města Prahy ve skleníku Fata Morgana obdivovat motýly. Letošní - již sedmnáctá - výstava exotických motýlů navíc dětem i dospělým prozradí, jak jsou na tom tito živočichové s cestováním.

Trojská botanická zahrada slavnostně zahájila ve skleníku Fata Morgana v pořadí už sedmnáctou výstavu tropických motýlů.

TIP DENÍKU: Botanická zahrada v Praze láká na výstavu motýlů

Praha /FOTOGALERIE/ - Až do konce května mohou návštěvníci Botanické zahrady hlavního města Prahy ve skleníku Fata Morgana obdivovat motýly. Letošní - již sedmnáctá - výstava exotických motýlů navíc dětem i dospělým prozradí, jak jsou na tom tito živočichové s cestováním.

Trojská botanická zahrada slavnostně zahájila ve skleníku Fata Morgana v pořadí už sedmnáctou výstavu tropických motýlů.

TIP DENÍKU: Botanická zahrada v Praze láká na výstavu motýlů

Praha /FOTOGALERIE/ - Až do konce května mohou návštěvníci Botanické zahrady hlavního města Prahy ve skleníku Fata Morgana obdivovat motýly. Letošní - již sedmnáctá - výstava exotických motýlů navíc dětem i dospělým prozradí, jak jsou na tom tito živočichové s cestováním.

Trojská botanická zahrada slavnostně zahájila ve skleníku Fata Morgana v pořadí už sedmnáctou výstavu tropických motýlů.

TIP DENÍKU: Botanická zahrada v Praze láká na výstavu motýlů

Praha /FOTOGALERIE/ - Až do konce května mohou návštěvníci Botanické zahrady hlavního města Prahy ve skleníku Fata Morgana obdivovat motýly. Letošní - již sedmnáctá - výstava exotických motýlů navíc dětem i dospělým prozradí, jak jsou na tom tito živočichové s cestováním.

Dělníci začali 7. prosince s bouráním Trojské lávky v Praze, která se zřítila 2. prosince.

Trhliny, koroze. Praha prověří, proč spadla Trojská lávka a selhala kontrola

Pražští radní se v pondělí na pravidelné schůzi zabývali postupem vyšetřování pádu Trojské lávky. Policie obvinila projektanta Jiřího Stráského z obecného ohrožení z nedbalosti. Magistrát zareagoval tak, že prověří, jak bylo v minulosti nakládáno s informacemi o havarijním stavu zřícené mostní konstrukce mezi Trojou a Císařským ostrovem.

Výstava fotografií Václava Šilhy nazvaná Orlí lovci bude od soboty k vidění v jurtě u výběhu koní Převalského.

Zoo Praha zahajuje sezonu. Pokřtí nové toalety a ukáže odlitky trusu zvířat

Praha /TIP NA VÝLET, VIDEO, FOTOGALERIE/ - Milovníci zoo, zapište si do kalendáře následující - sobota 30. března 2019, 11 hodin. Pražská zoologická zahrada totiž startuje 88. sezonu. Návštěvníci se mohou v rámci slavnostního programu těšit na spoustu zážitků. Zoo Praha v sobotu otevře nový objekt, kde budou záchody i stálá originální výstava.