Kreativ

ŠTÍTEK: Trója

Do Zoo Praha přicestovali čtyři ďábli medvědovití v roce 2019 přímo z Tasmánie. Na snímku samec ďábla medvědovitého Sumac („Škumpa“), kterého poznáte podle přerušené bílé čáry na hrudníku. Společnost mu v expozici dělají tři samičky.

VIDEO: Nový „tahák“ zoo má jméno ďábel. Otevře se Darwinův kráter

Na ďáblovi medvědovitém prý není nic ďábelského, tvrdí chovatelé z pražské zoo. Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci už od soboty, kdy v Troji otevírají pro veřejnost novou expozici australské a zejména tasmánské fauny. Vznikala dva roky nedaleko hlavního vchodu a celkové náklady investice dosáhly 78 milionů korun bez DPH.

Odborníci zkoumají lávku na Portyči.

Lávka na Portyči: Odborníci zkoumají její konstrukci

Lávku přes řeku Otavu spojující sídliště Portyč a nábřeží 1. máje, která už je půl roku uzavřená, v těchto dnech zkoumají odborníci. Přesněji zde provádí sondáž za účelem zjištění stavu konstrukce a zejména nosných ocelových lan.

Finálové závody SP ve vodním slalomu, 6. září 2019 v Praze-Troji. Kvalifikace kajakářů, Jiří Prskavec z České republiky

Vodní slalom v Praze: Proběhne místo Světového poháru Mistrovství Evropy?

Světový pohár ve vodním slalomu v Praze v září nebude, Mezinárodní kanoistická federace (ICF) posunula jeho termín na 23. až 25. října. Pořadatelé se místo toho snaží získat na září mistrovství Evropy, řekl ČTK ředitel organizačního výboru Jiří Rohan. Na divokou vodu v Troji by se tak mohl kontinentální šampionát vrátit po dvou letech.

Tým záchranářů Biohazard pečoval během pandemie koronaviru a onemocné v domácnostech a akutnější případy transportoval do nemocnice.

Michal Rozum z týmu Biohazard: Bál jsem se o své rodiče

/HRDINOVÉ V PRVNÍ LINII/ Přihlásil se ke skupině Biohazard, což je tým jihočeských záchranářů použitý nyní pro výjezdy k nemocným COVIDEM-19. Michal Rozum je čtyřicátník, který záchranářskou profesi miluje. 

Česká kanoistka Tereza Fišerová

Slalomářka Fišerová: Nemá cenu se nervovat. Olympiád ještě bude dost

/ROZHOVOR/ Na singlkanoi měla blízko k nominaci do Tokia, jenže Tereza Fišerová musela kvůli pandemii na vystoupení pod pěti kruhy zapomenout „Nejdůležitější je, abychom byli všichni zdraví. A nějaká olympiáda? Těch ještě bude,“ smála se rodačka z Roudnice v barvách Dukly Brandýs nad Labem.  

V sobotu 9. května se narodila slonici Janitě z pražské zoo zdravá dcera.

Velká chvíle konečně nastala. V noci přišla v pražské zoo na svět sloní slečna

/VIDEO/ V pražské zoologické zahradě se v sobotu v noci narodilo slůně. Matkou je slonice indická Janita, mládě je v pořádku. Je to samička, stejně jako slůně, které se v zoo narodilo koncem března. Ředitel zoo Miroslav Bobek novinářům řekl, že vzhledem k předpovědi počasí se do venkovního výběhu, kde mládě uvidí i návštěvníci, podívá zřejmě ve čtvrtek, až bude teplejší počasí.

Tým záchranářů Biohazard pečoval během pandemie koronaviru a onemocné v domácnostech a akutnější případy transportoval do nemocnice.

Michal Rozum z týmu Biohazard: Bál jsem se o své rodiče

/HRDINOVÉ V PRVNÍ LINII/ Přihlásil se ke skupině Biohazard, což je tým jihočeských záchranářů použitý nyní pro výjezdy k nemocným COVIDEM-19. Michal Rozum je čtyřicátník, který záchranářskou profesi miluje. 

Ředitel botanické zahrady v Praze Bohumil Černý poskytl rozhovor Deníku 28. dubna 2020.

Nechci tady „hlavu na hlavě“, říká ředitel botanické zahrady Bohumil Černý

/ROZHOVOR/ Botanická zahrada v pražské Troji vystoupila ze stínu nedaleké zoo. Do „rostlinného ráje“ město v posledních letech pumpuje desítky až stovky milionů korun ročně. „Zahrada se dnes rozvíjí absolutně nejvíc za poslední desítky let. Po revoluci bylo nutné vypořádání s restitucemi a dalšími pozemkovými problémy, a proto ani rychlý rozvoj nebyl dlouho možný. Většina z těch problémů se dořešila teprve před pár lety,“ vysvětlil ředitel Bohumil Černý, který v rozhovoru pro Deník rozebral i aktuální velké projekty.

Akce revizor 7.listopadu - metro Florenc.

Pozor, revizoři už jsou zase v akci! Praha posílila i některé turistické spoje

V souvislosti s uvolňováním mimořádných opatření vlády a postupným nárůstem počtu lidí v městské hromadné dopravě se dopravní podnik hlavního města (DPP) rozhodl od dnešního pondělí obnovit kontroly cestujících. Revizoři – či chcete-li slovníkem DPP: kontroloři přepravy – totiž od vypuknutí epidemie koronaviru až dosud byli využíváni spíše na jiné práce související s bojem proti infekční nemoci covid-19.

Stavba Trojské lávky je v plném proudu.

Trojská lávka má hotové pilíře. Povrch bude ze speciálního dřeva

/FOTOGALERIE/ Ve středu byl usazen poslední z pěti pilířů nové lávky v Troji. V červnu pracovníci začnou osazovat mostní konstrukci. „Od příštího týdne budeme připravovat montáže na levém břehu. V průběhu června osadíme hlavní pole a do půli července bychom měli konstrukcí osadit celou trojskou lávku,“ popsal vedoucí stavby Tomáš Záruba.

Venkovní expozice Botanické zahrady hl. m. Prahy se otevírají pro veřejnost.

Botanická zahrada otevírá. Návštěvníci musí mít roušky a dodržovat odstup

Pražští milovníci fauny si musí ještě déle než měsíc počkat, obdivovatelé flory ukojí své potřeby podstatně dříve. Hlavní město po dohodě s ministerstvem zdravotnictví otevře v pondělí pro veřejnost venkovní expozice botanické zahrady v Troji. Lidé však i tady musí samozřejmě počítat s přísnými hygienickými opatřeními. Veškeré vnitřní expozice včetně skleníku Fata Morgana navíc zůstávají i nadále uzavřené.

V Troji vyrostlo další stanové městečko pro lidi bez domova s nařízenou karanténou.

Bezdomovci s nařízenou karanténou mají v Troji nové stanové městečko

Lidé bez domova, případně ti, kteří byli vykázáni z domova pro domácí násilí, s podezřením na nákazu COVID-19 jsou od čtvrtka umísťováni do izolace v dočasném stanovém městečku na Císařském ostrově v pražské Troji. Kapacita zařízení s oddělenými částmi pro ženy a muže a nezbytným zázemím je nyní 20 osob, podle potřeby může být navýšena a pojme až 40 lidí.

Úplně první fotografie novorozeného slůněte! Dnes po páté hodině ranní ji pořídil hlavní veterinář Zoo Praha.

Radost v zavřené zoo. Narodilo se slůně, další porod je na spadnutí

V pražské zoologické zahradě se dnes nad ránem narodilo slůně. Matkou je slonice indická Tamara a slůně je v pořádku. Po dvou samcích se konečně narodila samička. Ředitel zahrady Miroslav Bobek o tom dnes informoval na twitteru. Zoologická zahrada v Troji v nejbližších dnech očekává ještě porod druhé březí slonice, Janity. Otcem dnes narozeného i očekávaného slůněte je samec Ankhor.

Zatěžovací zkoušky Libeňského mostu 14. března 2020.

První ze dvou zatěžovacích testů dnes zcela uzavřel Libeňský most

Pro automobily i MHD je od dnešních 00.00 uzavřen Libeňský most. Technická správa komunikací (TSK) na něm provádí zatěžovací zkoušky, které jsou nutné pro vytvoření projektu rekonstrukce mostu. Uzavírka potrvá až do půlnoci na neděli 15. března. Libeňský most z roku 1928 je ve špatném stavu a nikdy nebyl opravován. TSK most kvůli zkouškám zavře ještě ve stejný čas příští sobotu 21. března.

Dana Zátopková.

Vždycky si s námi ráda zazpívala, vzpomíná na Zátopkovou starostka Vacenovic

/ROZHOVOR/ Před necelými osmi lety se z Dany Zátopkové stala Vacenovjanka. Starostka Jana Bačíková jí před stovkami přihlížejících udělila čestné občanství Vacenovic na Hodonínsku, kde slavná atletka vyrůstala. Sedmašedesát let před ní získal čestné občanství Vacenovic také otec Dany Zátopkové, plukovník Antonín Ingr. „Všechny nás to zasáhlo,“ řekla o jejím skonu starostka Bačíková.  

Vizualizace nových lávek.

Žďár opraví dvě lávky přes řeku Sázavu. A jednu nově postaví

Původní lávky pro pěší vedoucí přes řeku Sázavu dosluhují. Žďárští nechtějí, aby se dočkaly stejného osudu jako lávka v pražské Troji, která se v prosinci roku 2017 zřítila a čtyři lidé byli při tom zraněni. Žďárská radnice má proto v plánu nechat dvě zastaralá přemostění zrekonstruovat. A jednu lávku navíc nově postaví.

Vizualizace nových lávek.

Žďár opraví dvě lávky přes řeku Sázavu. A jednu nově postaví

Původní lávky pro pěší vedoucí přes řeku Sázavu dosluhují. Žďárští nechtějí, aby se dočkaly stejného osudu jako lávka v pražské Troji, která se v prosinci roku 2017 zřítila a čtyři lidé byli při tom zraněni. Žďárská radnice má proto v plánu nechat dvě zastaralá přemostění zrekonstruovat. A jednu lávku navíc nově postaví.

Stavba nové trojské lávky - Na Císařském ostrově v Praze byla 7. listopadu 2019 zahájena stavba nové trojské lávky. Dokončena bude do konce října 2020 a bude stát 128 milionů korun. Původní lávka se zřítila v roce 2017.

Pád lávky v Troji: dva lidé čelí obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti

Státní zástupce obžaloval ve středu dva lidi kvůli pádu trojské lávky v Praze. Čelí obžalobě z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. Sdělil to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle dřívějších informací jsou v případu stíháni autor lávky Jiří Stráský a bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací Antonín Semecký. Muži se svým stíháním nesouhlasí, proti jeho zahájení loni v březnu neúspěšně podali stížnost.

Peter Pavúk přednášel pro „Včelu Čáslavskou“ o Tróji.

Peter Pavúk přednášel pro 'Včelu Čáslavskou' o Tróji

/FOTOGALERIE/ 'Trója a nové archeologické projekty Univerzity Karlovy v západním Turecku ve městech Pergamon a Sardy' bylo téma přednášky Petera Pavúka na Nové scéně Dusíkova divadla v Čáslavi. Akci zorganizoval Muzejní a vlastivědný spolek 'Včela Čáslavská' podpořená městem Čáslav. A byla to doslova 'archeologická lahůdka', vždyť docent Pavúk je našim nejlepším odborníkem na tuto oblast a deset roků v ní prováděl vykopávky a výzkum!

ControlArt

Ve středních Čechách vzniká světově unikátní hlídač rezivění

/FOTOGALERIE/ Světově unikátní zařízení, které by mělo umět pomáhat včas odhalit třeba i hrozbu takových malérů, jakými byly pád lávky přes Vltavu v pražské Troji či zřícení mostu v italském Janově, vzniká ve středních Čechách. Jde o systém pro monitoring koroze, při využití jehož schopností by neměl být důvod zanedbat údržbu. 

Pražští hasiči likvidují následky bouře Sabine.

Prahu dál trápí vítr. Nesmí se na hřbitovy, problémy na železnici přetrvávají

I den po řádění bouře Sabine, kterou v hlavním městě na některých místech doprovázela mohutná vichřice, platí bezpečnostní opatření magistrátu. Pražské hřbitovy jsou až do odvolání uzavřeny a stále nejezdí provoz přívozu P8 v místě spadlé lávky v Troji. V pondělí uzavřená zoologická zahrada už v úterý své brány návštěvníkům otevřela. V městské hromadné dopravě přetrvávají problémy s vlakovými linkami.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.

Univerzita Karlova chystá kampus za miliardy

Karlova univerzita představila své plány do budoucna. Nesou se ve znamení velkých investic zejména do budov. Během nadcházejících deseti měsíců chce vedení nejstarší tuzemské univerzity opravit nebo postavit čtyři desítky staveb. Plán počítá s výdaji okolo 1,5 miliardy korun.

Sportovec Ivan Januška se zúčastnil v roce 2019 více než třiceti závodů. Ve všech opanoval svou kategorii. Foto: archiv Ivana Janušky

Pohyb znamená zdraví, říká běžec Ivan Januška, který potkal i Zátopka

Pokořil dva milníky během jednoho týdne. Sportovec Ivan Januška si koncem loňského roku doběhl pro sté vítězství ve své kariéře, o pár dní později oslavil stý dárcovský odběr krve. „Vždy potřebuji měsíc na regeneraci,“ odpovídá Januška na otázku, jak jej darování krve omezuje v jeho výkonech. Mimo běhání jej zajímají i další tělovýchovné činnosti. „Když mám volnou chvíli, tak buď plavu, jezdím na kole nebo hraji tenis. Jenže na tenis potřebujete spoluhráče, a když nikdo nemůže, tak mi nezbude nic jiného, než obout běžecké boty,“ říká v rozhovoru pro Znojemský deník.

Botanickou zahradu v Praze čeká výrazná proměna.

Rekordní investice. Botanickou zahradu v Praze čeká výrazná proměna

/FOTOGALERIE/ Nový vchod, moderní sál i nové skleníkové expozice a unikátní výstavy, to vše letos plánuje zrealizovat vedení botanické zahrady v Troji. V pořadí již 51. sezona bude ve znamení nákladných projektů. Hlavní město plánuje do zahrady investovat rekordních 112 milionů korun.

Ať se už neopakuje vejprtská tragédie

Strašlivé neštěstí nemůže být už nikdy napraveno. Může však být šancí pro ty, kteří ho přežili. Tak by to mělo být i po požáru ve Vejprtech. Napříště lze zabránit tomu, aby při podobných nehodách umřelo tolik lidí.

Tříkrálové plavání v Praze - Otužilci se 6. ledna 2020 v Praze zúčastnili tříkrálového plavání ve Vltavě. Plavci absolvovali trasu podél Karlova mostu k přístavišti u Křižovnického náměstí.

Tříkrálové plavání ve Vltavě přilákalo padesátku lidí. Otužilců přibývá

/FOTOGALERIE 2019/ Více než pět desítek otužilců se v Praze zúčastnilo každoročním tříkrálového plavání ve Vltavě. Akce se konala podesáté. Plavci absolvovali trasu podél Karlova mostu k přístavišti u Křižovnického náměstí. Voda měla podle organizátorů 3,2 stupně, vzduch stupeň nad nulou. Nejstaršímu účastníkovi bylo jednasedmdesát, nejmladšímu jedenáct let.