Kreativ

ŠTÍTEK: Trója

Magistrát hl. města Prahy.

Praha odepíše jako zmařené investice více než devět milionů korun

Praha odepíše jako zmařené investice více než devět milionů korun, které vynaložila na 37 projektů. Jde o nerealizované plány z let 1995 až 2016. Vyplývá to z dokumentu, který v úterý projednají pražští radní. Jde například o stavby nájezdových ramp, lávek nebo projekty v cyklodopravě.

Zkušená matka Hara své poslední mládě pečlivě chrání, podle chovatelů k němu nepouští ani sourozence.

Radost v pražské zoo. Na svět přišlo další hříbě koně Převalského

V pondělí prezentoval ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek na výroční konferenci Světové asociace zoologických zahrad a akvárií v Bangkoku úsilí zahrady o záchranu koní Převalského. Zmínil také, že se v zoo – jak v pražské Troji, tak v dalších jejích zařízeních – dosud narodilo celkem 238 hříbat tohoto ohroženého druhu. Již ve čtvrtek dopoledne pak přibylo další mládě; letos již čtvrté.

Přívoz Holešovice – Štvanice – Karlín.

Silný vítr působí v metropoli potíže přívozům. HolKa vůbec nevyjela

Silný vítr komplikuje v Praze provoz přívozů. Loď mezi Holešovicemi a Karlínem nejezdila vůbec, plavba není v tomto počasí bezpečná. Přívoz mezi Trojou a Císařským ostrovem začal jezdit v 07.20, lidé ale musí počítat s nepravidelnostmi. Informuje o tom organizace Ropid, která organizuje MHD v hlavním městě. Výstraha meteorologů před silným větrem platí v celé republice do dnešních 15.00.

Sloni dostali novou hračku – kouli naplněnou granulemi.

Pražská zoo letos nejspíš rekord v návštěvnosti nepřekoná, geparďata mají jména

Pražská zoologická zahrada letos nejspíš rekord v návštěvnosti nepřekoná, podle ředitele Miroslava Bobka bude sezona druhá či třetí nejlepší. Návštěvníky odradilo horké léto, řekl ČTK. Dnešní oslavy 87. výročí otevření díky krásnému počasí ale davy návštěvníků přilákaly, parkoviště v Troji byla plná už hodinu po otevření zahrady a plné jezdily i autobusy MHD. Lidé na vstupenky stáli v dlouhé frontě.

Sloni dostali novou hračku – kouli naplněnou granulemi.

Pražská zoo letos nejspíš rekord v návštěvnosti nepřekoná

Pražská zoologická zahrada letos nejspíš rekord v návštěvnosti nepřekoná, podle ředitele Miroslava Bobka bude sezona druhá či třetí nejlepší. Návštěvníky odradilo horké léto, řekl ČTK. Dnešní oslavy 87. výročí otevření díky krásnému počasí ale davy návštěvníků přilákaly, parkoviště v Troji byla plná už hodinu po otevření zahrady a plné jezdily i autobusy MHD. Lidé na vstupenky stáli v dlouhé frontě. Celkem jich dnes přišlo přes 12 tisíc, řekla mluvčí pražské zoo Lenka Pastorčáková.

Území příměstského parku Trojská kotlina.

Nové lávky, přístupnější břehy. V Trojské kotlině vznikne příměstský park

Praha plánuje vytvořit v Trojské kotlině příměstský park pro rekreaci. Na přípravě budou s hlavním městem spolupracovat čtyři okolní městské části a Koalice pro řeky, které se spojily ve spolku Příměstský park Trojská kotlina. Příští rok vznikne konkrétní plán na společnou správu a rozvoj území, které má rozlohu 800 hektarů. Uvedla to radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice) spolu s dalšími představiteli spolku.

V Praze zasahovali hasiči nejčastěji u popadaných stromů.

Botanická zahrada v Troji je kvůli větru zavřená. Na hřbitovech popadaly stromy

V noci zasáhla území České republiky bouře Fabienne. Příchod tlakové níže doprovodil silný vítr, který napáchal spoustu škod. Řádění počasí se dotklo i Prahy. Ještě v pondělí přes den fouká a je poměrně chladno. Kvůli výstraze meteorologů botanická zahrada v pražské Troji zůstala uzavřena a zatím není jasné, zda otevře v úterý.

Ilustrační foto.

V Praze probíhá protipovodňové cvičení, vyjde zhruba na dva miliony

V pražských čtvrtích Libeň a Karlín se v sobotu téměř celý den koná protipovodňové cvičení. Akce má prověřit připravenost lidí a techniky pro případ, že by Prahu opět zasáhla velká voda. Předpokládané náklady činí podle magistrátu asi dva miliony korun. Cvičení pořádá město každý rok, mimo let, kdy město zasáhnou povodně. Vždy se koná v jiné části města, loni v září bylo v Troji. Karlín a Libeň patřily mezi pražské čtvrti, které nejvíc poničily povodně v letech 2002 a 2013.

Místo auta kola.

Všechny cesty vedou cyklisty do Karlína, začíná Cyklozvonění

/INFOGRAFIKA/Jednodenní rodinný festival zahájený hromadnou jízdou na kolech se koná v sobotu v pražském Karlíně. Vystoupí například kapely The Tap Tap a Circus Ponorka. Na festival vede celkem 16 tras z různých konců metropole, které se postupně spojují. Do Křižíkovy ulice tak účastníci přijedou naráz v jednom velkém pelotonu. Připojit se lze kdykoliv v průběhu jízdy, rodiny s nejmenšími jezdci se mohou přidat třeba jenom na poslední kilometr či dva.

Jiří Prskavec

Dva roky poté. Přiveze Prskavec z Ria zase medaili? Dějiště her ho zaskočilo

Už týden se v Brazílii připravuje na mistrovství světa ve vodním slalomu. Aby mohl Jiří Prskavec letošek odfajfkovat s naprostou spokojeností, potřebuje jediné - vybojovat v dějišti OH 2016 medaili. Z Ria tenkrát přivezl bronz. I proto se pražský vodák vzpomínkám na olympiádu nevyhne. Provázejí ho prakticky na každém kroku.

Policisté odhalili přes dealera drog řidiče autobusu MHD, který se chystal jet pod vlivem pervitinu.

Zrychlete to, jedu do zoo. Policie odhalila řidiče autobusu, který bere pervitin

/VIDEO/ V podstatě náhodou přišli pražští policisté na začínající skandál ve veřejné dopravě. Při kontrole drogového dealera zjistili, že řidič autobusu, který se zrovna chystal jet z Nádraží Holešovice do zoologické zahrady v Troji, měl v těle pervitin. Drogu si před příjezdem policie kupoval a pak ji chtěl schovat. Dopravní podnik jej den po incidentu propustil.

Policisté odhalili přes dealera drog řidiče autobusu MHD, který se chystal jet pod vlivem pervitinu.

Zrychlete to, jedu do zoo. Pražští policisté odhalili zfetovaného řidiče MHD

/VIDEO/ V podstatě náhodou přišli pražští policisté na začínající skandál ve veřejné dopravě. Při kontrole drogového dealera zjistili, že řidič autobusu, který se zrovna chystal jet z Nádraží Holešovice do zoologické zahrady v Troji, měl v těle pervitin. Drogu si před příjezdem policie kupoval a pak ji chtěl schovat. Dopravní podnik jej den po incidentu propustil.

Tunelový komplex Blanka.

Tunel Blanka slaví třetí narozeniny. Alternativní objízdné trasy stále chybí

Přesně před třemi lety v sobotu 19. září 2015 byl zahájen zkušební provoz tunelového komplexu Blanka. Od té doby jím projelo již přes 100 milionů aut, což potvrzuje jeho stěžejní vliv na dopravu v Praze. Celý objekt byl během této doby důsledně monitorován a naměřené výsledky dokazují, že stavební objekty fungují správně podle předpokladů projektu.

Ilustrační foto

Vinobraní lze zažít i v Praze. Zajděte do botanické zahrady nebo na Hrad

O tomto víkendu mohou obyvatelé a návštěvníci Prahy navštívit vinobraní na několika místech hlavního města. Na burčák, degustaci vín a kulturní program láká například vinobraní svaté Kláry v trojské botanické zahradě. V Královské zahradě bude tradiční Vinobraní na Pražském hradě a na Vypichu se koná Pražské vinobraní.

Vinice sv. Kláry.

Na vinici sv. Kláry v Troji se o víkendu bude konat tradiční vinobraní

Vinice sv. Kláry patří ke klenotům mezi českými vinicemi. Dlouhá tradice pěstování vína, skvělá poloha i jedinečný výhled ji jak předurčují k produkci kvalitních hroznů, tak také z ní činí ideální prostředí, kde je možné si hotová vína opravdu vychutnat. Tradiční vinobraní, které se zde koná už o nadcházejícím víkendu, k tomu navíc přidá bohatý hudební doprovod a výborné jídlo.

Lávka přes ulici Petržílkova je podle radnice v havarijním stavu.

Spadne v Praze další most? Lávka přes Petržílkovu má zrezivělé a uvolněné plechy

Za chvíli aby se lidé báli přejít v hlavním městě jakýkoliv most či lávku. Po loňském zřícení přechodu z Císařského ostrova do Troji, letošním uzavřením Libeňského mostu a opravách dalších konstrukcí se objevil problém také v Praze 13. Radnice si stěžuje magistrátu na špatný technický stav lávky pro pěší přes ulici Petržílkova nedaleko stanice metra Hůrka.

Asi 180 metrů dlouá pěší lávka mezi sídlištěm Špičák a školami na ulici 28. října.

FOTO: Česká Lípa plánuje opravit své mosty

Česká Lípa – V Novém Boru část jednoho mostu uzavřeli, v Kamenickém Šenově na něj zakázali vstup úplně. Mnohé mosty dožívají a po nedávných incidentech je na ně upřená zvýšená pozornost. I v České Lípě je několik mostních děl, která už na pohled vykazují značné známky opotřebení.

Farmářské trhy v Lounech. Archivní foto

V Lounech budou v září troje farmářské trhy

Louny - Tři termíny oblíbených farmářských trhů jsou v září v Lounech. První trhy proběhly už v sobotu 1. září, další budou 15. a 29. září na Mírovém náměstí od 8 do 12 hodin.

Auta na náplavce, jedinečná výstava aut od 31.8. do 3.9. 2017 na Rašínově a Smíchovském nábřeží.

Prázdniny se v Praze loučí přehlídkami aut, specialitami šéfkuchařů i dožínkami

/INFOGRAFIKA/ O víkendu proběhne v metropoli řada akcí pro děti i dospělé. Na své si přijdou milovníci vůně benzinu, dobrého jídla i vína. Milovníci dvoustopých vozů mohou obdivovat staré i nejnovější automobily hned na dvou přehlídkách. První začala už ve čtvrtek na náplavce, druhá startuje zítra na letňanském výstavišti.

V Zoo Praha se rozmnožil jeden z nejtajemnějších plazů světa – varanovec bornejský.

Vzácný a tajemný plaz se rozmnožil v Japonsku. Teď se dočkala i pražská zoo

Svatý grál se našel v Zoo Praha. Tak lze s nadsázkou popsat nedělní radostnou událost, kdy se v pražské zoologické zahradě vylíhlo první mládě varanovce bornejského. Jde o mimořádně vzácný endemický plaz, který se v lidské péči poprvé rozmnožil až v roce 2014 v Japonsku. Během pár dnů by navíc čerstvě vylíhnutý varanovec mohl mít sourozence.

Most v Lidické bude do zimy nový.

Několikaletou velkou rekonstrukci ulice ukončí oprava mostu

Jablonec n. N. – I když to nebylo jednoduché, jablonecký magistrát se přece jen dohodl s majiteli domů, které stojí na konstrukci mostu v ulici Lidická v centru města. Oprava odstartovala, ulice je ve spodní části směrem na bulvár 5. května zcela uzavřena.

Nepříliš známá botanická zahrada se nachází v pražských Malešicích

Znáte botanickou zahradu v Malešicích? Funguje už 70 let a vstupné je zdarma

Botanická zahrada v Praze. Někoho jako první napadne ta v Troji, jiného zase ta v ulici Na Slupi. Málokdo si ale v hlavě představí botanickou zahradu v Praze 9. Nepříliš známý areál plný rostlin se nachází v pražských Malešicích, a to zrovna v jediném cípu, který nespadá pod Prahu 10. Zahrada vznikla z historického parku, který založil bratr známého lékaře, zahradní architekt František Thomayer. Skleníky má dokonce větší než ta v Troji.

Podjezdy u Benešova.

Most v Benešově, který poškodil náklaďák, je prý dál bezpečný

Benešov – Může spadnout některý ze dvou silničních mostů na mezinárodní komunikaci E55 u Benešova? Právě tuhle otázku, už podruhé v krátké době, nastolila další dramatická událost. Je jí pád dálničního mostu u Janova v Itálii, při níž zahynulo přes tři desítky lidí.

Operace vylovení lávky z labského dna.

Lávku vytahovaly z labského dna tři tanky

Nymburk /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Ačkoliv z pohledu místních byl asi nejzajímavějším momentem demolice lávky přes Labe její samotné páteční stržení, šéf celé operace upozorňoval, že to nejtěžší teprve přijde. Měl na mysli vytahování lávky z labského dna, které začalo v úterý ráno, pokračovat bude celý den do večerních hodin a skončit by mělo až ve středu během dne.

Lávka se zřítila proti předpokladům firmy do řeky dříve.

Lávka je v Labi! Zrezivělá lana způsobila předčasný pád

Nymburk /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Bude to znít zřejmě paradoxně, ale z pohledu obyvatel Nymburka byl pád lávky v pražské Tróji loni v zimě skvělou zprávou. Při pohledu na prorezlá lana, která přinesl ukázat zástupce firmy Strabag během bourání nymburské lávky, běhal mráz po zádech. Lávka v Nymburce byla podobně jako ta v Tróji v havarijním stavu. A zřítit se mohla kdykoliv. Nakonec její předčasný pád zhruba hodinu po zahájení bouracích prací mluví jasnou řečí.

Nová expozice Medonosné rostliny a včely v botanické zahradě.

Novou interaktivní expozici v botanické zahradě představí Medový den

Milujete med? Pak si nenechte ujít Medový den v Botanické zahradě hl. m. Prahy v Troji. V sobotu 21. července od 13 do 19 hodin se návštěvníkům představí zcela nová interaktivní expozice věnovaná medonosným rostlinám a včelám. Návštěvníci v ní mají možnost blíže se seznámit s rostlinami poskytujícími pastvu včelám od brzkého jara do pozdního podzimu, včetně těch, z nichž v jiných částech světa vznikají tzv. jednodruhové medy. Zahájení obohatí doprovodný program pro malé i velké.