Kreativ

ŠTÍTEK: Trója

Staveniště nové lávky v Hrochově Týnci.

Nebezpečnou lávku nahradí ještě letos nová

Hrochův Týnec - Oprava západní zámecké brány, rekonstrukce chodníků v Nádražní ulici, pokračující rekonstrukce kulturního domu, vestavba nových šaten v budově základní školy nebo stavba nové lávky pro pěší přes dopravně zatíženou státní silnici 1/17. Už z tohoto neúplného výčtu právě probíhajících prací je zřejmé, že stavebníci se v létě v Hrochově Týnci rozhodně nenudí.

Královské stříbření Kutné Hory.

Stříbření dá letos prostor i šermířům z Kutné Hory

Kutná Hora – O nadcházejícím víkendu se znovu otevřou brány do historie Kutné Hory a doby největší slávy královského horního města. Na svou každoroční návštěvu opět přijede král Václav IV. s chotí Žofií a celým dvorem. Město totiž bude patřit sedmadvacátému ročníku Královského stříbření Kutné Hory.

Pod lávku ode dneška zřejmě až do její demolice už žádné lodě nepojedou. Foto: Deník/ Miroslav S. Jilemnický

Lodě po Labi nepoplují kvůli havarijnímu stavu lávky v Nymburce

Nymburk – Na letní výlety lodí po Labi přes Nymburk mohou zájemci pro letošní sezónu zřejmě zapomenout. Státní plavební správa v Praze vydala zákaz provozu na Labi pod uzavřenou lávkou pro všechna plavidla. Výjimku nebudou mít ani poříční policisté, kteří vedle lávky sídlí a nebudou moci vyjíždět směrem vlevo ze svého stanoviště. Podle Pavla Hlaváče ze Zlatého pruhu Polabí zasáhnou aktuální zákazy související s havarijním stavem lávky výrazně celou turistickou sezónu.

Jonáš Kašpar a Marek Šindler

Vodní slalomář Kašpar: Titul v Troji byl ten nejlepší možný konec

/ROZHOVOR/ Hodně emotivní byly víkendové závody deblířů na kanále v pražské Troji. Jel se zde evropský šampionát ve vodním slalomu a pro kategorii C2 šlo o poslední velkou akci. Mezinárodní federace ICF se totiž rozhodla dát na příští olympiádě v Tokiu přednost singlkanoistkám právě na úkor deblkánoí. 

Zátarasy se objevily v prostorách na parkovišti pod lávkou.

Lávka není bezpečná, zavírá se prostor pod ní

Nymburk – Motoristé, cyklisté i pěší jsou od čtvrtečního odpoledne překvapení. Část parkoviště pod Eliškou je uzavřena, je tak zamezen přístup i k části cyklostezky vedle poříčního oddělení. S poříčními policisty je řešena dočasná možnost příjezdu přes školní dvůr. Na druhém labském břehu jsou zátarasy na cyklostezce u prostor před zavřenou lávkou.

Sourozenci Satkovi - zleva Gabriela, Adam a Martina.

Satková přepsala historii, ze šampionátu ve sjezdu na divoké vodě veze sedm kovů

Muotathal, Brno /FOTOGALERIE/ – Rodiče jezdili na vodu pouze rekreačně, zato jejich děti si živel protékající koryty řek podmanily. Sourozenci Satkovi z Kanoe Klub Spoj Brno patří k největším hvězdám české reprezentace ve sjezdu na divoké vodě. Martina Satková dovezla z právě skončeného světového šampionátu ve švýcarském Muotathalu dokonce sedm medailí.

Tomáš Rak, bronzový na ME v trojí kategorii C1 muži

Bronzový kanoista Rak: Nějaké velké nervy to nebyly

/FOTOGALERIE/ Po sobotních medailových hodech se v neděli čeští vodní slalomáři na mistrovství Evropy v pražské Troji už tolik neprosadili. Na stupně vítězů vystoupil jediný Tomáš Rak, který vybojoval bronzovou medaili v kategorii kanoistů.

Jonáš Kašpar a Marek Šindler

V Troji pršely medaile. Zlato na rozloučenou vybojovali Kašpar a Šindler

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zatímco v pátek se při kvalifikacích nad trojským kanálem, kde o víkendu probíhá mistrovství Evropy vodních slalomářů, přehnala prudká přeháňka, v sobotu k narušení programu kvůli vodním přívalům nedošlo. Místo dešťových kapek ale českým vodákům pršely medaile.

Tereza Fišerová

Nečekané ztráty: Tunka chyboval, Fišerovou zastavil protest

/FOTOGALERIE/ Patřili k favoritům, ale nakonec o medaile na pražském mistrovství Evropy ve vodním slalomu vůbec nebojovali. Světového šampiona v kajaku Ondřeje Tunku zbrzdilo v semifinále výrazné minutí branky a následný návrat do ní, kanoistickou vicemistryni světa Terezu Fišerovou vyřadil pak protest španělské výpravy kvůli těsnému neprojetí branky.

Tereza Fišerová

Kanoistka Fišerová po úspěšné kvalifikaci: Stresy mi vypadly z hlavy

/FOTOGALERIE/ Je jí teprve dvacet a už je oporou seniorské reprezentace ve vodním slalomu. Kanoistka Tereza Fišerová bude v sobotu v pražské Troji usilovat o medaili na mistrovství Evropy. Šanci rozhodně má. Už loni získala stříbro na mistrovství světa i na šampionátu starého kontinentu a z páteční kvalifikace jistě postoupila.

Ondřej Tunka

Zlato, stříbro, bronz? To by byla náhoda, tvrdí čeští kajakáři před ME

Sobota pro ně bude dnem D. Čeští kajakáři patří na víkendovém mistrovství Evropy v pražské Troji ve vodním slalomu k favoritům. A přáním fanoušků je, aby loňský světový šampion z Pau Ondřej Tunka, vicemistr světa a vítěz Světového poháru Vít Přindiš a mnohonásobný medailista Jiří Prskavec kompletně obsadili stupně vítězů.

Tramvajová trať v Praze. Ilustrační foto.

Město plánuje desítky kilometrů nových tramvajových tratí

Třicet pět nových projektů na stavby tramvajových tratí nebo zázemí pro tramvaje má v zásobě Praha. Magistrát počítá s dalším rozvojem tohoto druhu dopravy i dále od centra a za hranice metropole. První nové tramvajové úseky jsou ale stále několik let od zahájení. Plány na investice ukazuje tak zvaný zásobník projektů v Plánu udržitelné mobility, který tento týden Praha zveřejnila. V řadě případů jde o úplně nové trasy, většinou ale spíše o plány, o kterých se už mluví delší dobu.

Přívoz mezi Stromovkou a Trojou, na místě, kde se v prosinci zřítila lávka pro pěší.

KRÁTCE: V Troji nasadí větší přívoz, uveze sto lidí

Na místě loni zřícené lávky mezi Císařským ostrovem a Trojou bude od začátku června pendlovat větší plavidlo. Prahu vyjde tato změna do konce roku na tři a půl milionu korun. Dosavadní přívoz s kapacitou 28 lidí nahradí loď pro rovnou stovku osob, navíc s pohodlnějším přístupem. 

Kvůli zatěžkávacím zkouškám byla lávka pro pěší přes řeku Moravu uzavřena.

Otevření lávky přes Moravu v Kroměříži? Zatím stále nejasné

Původně to vypadalo jako víceméně formální záležitost, nyní se ale kontroly lávky pro pěší přes Moravu v Kroměříži nepříjemně protahují. A lidem z města to poměrně komplikuje život, protože musí místo obvyklé cesty volit několik stovek metrů vzdálený silniční most Karla Rajnocha. Není tak divu, že někteří si cestu zkracují přes lávku, ačkoli je oficiálně stále uzavřena.

V Těšíně začíná divadelní festival Bez hranic. Představí se soubory z Polska, Slovenska a Česka, mj. Divadlo Bolka Polívky, brněnské HaDivadlo a soubor Laterna Magika.

Divadelní festival bez hranic zahajuje jazzovým koncertem

Těšín – Koncertem trojice skvělých jazzmanů - Leszka Możdżera, Miroslava Vitouše a Oskara Töröka na jevišti Divadla Adama Mickiewicze bude ve středu v 19 hodin oficiálně zahájen 28. ročník mezinárodního divadelního festivalu Bez hranic, nejstaršího porevolučního divadelního festivalu v Československu.

Jiří Prskavec na Světovém poháru v Praze - Troji.

Prskavec nebude chybět na ME, Hradilka zastavila penalizace

V kvalifikační úspěch věřil a taky si ho už v sobotu vyjel. Kajakář Jiří Prskavec opět nebude chybět v reprezentaci. Prvním vrcholem sezony bude už za tři týdny mistrovství Evropy na kanálu v pražské Troji a v parádní české disciplíně se tam spolu s Prskavcem představí Vít Přindiš a Ondřej Tunka, kteří měli jistotu díky světovým medailím z loňské sezony.

V zoologické zahradě v Praze můžete vidět i malá tygřata

Bílá opička, hrabáč i tygřata. V zoo se od ledna narodilo 242 mláďat

Jaro je v plném proudu. S ním i kvetoucí stromy, ale i mláďata nejrůznějších zvířat. V pražské zoo se jen od ledna do začátku května narodilo celkem 242 mláďat. Mezi ty nejoblíbenější patří mládě guarézy pláštíkové či roztomilý hrabáč. Navštěvovanými stálicemi jsou pak slůňata, tygřata i mláďata goril.

Jedním z nedělních oslavenců v Zoo Praha bude pětiletý samec gorily nížinné Nuru.

Půl miliardy pro zoo. Také botanická zahrada staví nové pavilony

/INFOGRAFIKA/ Dlouho jeho stavbu blokovala trojská radnice. Přesto práce na novém pavilonu goril na Sklářce začnou ještě letos. Na nový domov se v pražské zoo mohou těšit také lední medvědi, exotičtí ptáci a hmyz i tasmánští čerti. Milovníci vzácných rostlin si ve vedlejší botanické zahradě užijí kvalitnější zázemí.

Generální ředitel TSK Petr Smolka.

Šéf TSK Petr Smolka: Postavit nový most je výhodnější a hlavně rychlejší

/ROZHOVOR/ Technická správa komunikací (TSK) čeká na čtvrteční verdikt zastupitelstva, zda se bude stavět místo Libeňského mostu úplně nový, nebo ještě ne. Ve hře je i varianta provizorního mostu po dobu výstavby. Podle generálního ředitele TSK Petra Smolky je stavba nového mostu rychlejší variantou, než rekonstrukce, navíc s menším rizikem dopravních kolapsů.

BOJOVNÍK. Jiří Němeček z Nymburka se pere v kleci. Zápasy MMA ho naplňují

Technika vítězí nad hrubou silou

Nymburk – Jako malý kluk hrával fotbal, ten ho ale přestal bavit. To se stává. Něco mu do dalších let ale přece jen dal, jak sám říká. A pokračování? Zápasy MMA. Souboje pro tvrďáky. To je současnost Jiřího Němečka z Nymburka.

Měření rychlosti.

Kde v Praze dnes policie měří rychlost? Přinášíme seznam míst

Na stovkách míst v Česku, která označili občané jako riziková, budou dnes policisté měřit rychlost a na každém z vybraných úseků budou minimálně hodinu. Při evropské dopravněbezpečnostní akci Speed marathon budou hlídky kontrolovat dodržování nejvyšší povolené rychlosti i v dalších státech. Seznam míst, kde budou v Česku, je na webu akce.

Vozový park středočeských záchranářů posílí tři nové Kodiaqy a vozidlo pro mimořádné události.

Nově předané sanitní vozy vyjely rovnou do služby

Střední Čechy – Ze slavnosti přímo do ostrého provozu vyrazily ve středu tři nové vozy pořízené pro středočeské záchranáře. Před krajským úřadem v Praze odpoledne radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) symbolicky předal řediteli středočeských záchranářů Martinu Houdkovi klíče od automobilů Škoda Kodiaq, upravených pro převoz lékaře a zdravotnického vybavení.

Jiří Prskavec

Z australského léta do českých mrazů. Prskavce trápily změny

Bez soustředění v teple to dneska nejde. Přes zimu jde o nejlepší možnost přípravy, ale návrat bývá krušný. V minulých dnech se o tom přesvědčil vodní slalomář Jiří Prskavec, který dva měsíce trénoval v Austrálii, poté na něm při ježdění v Troji mrzla každá kapka.

Do Velenic se vrátil sochař Vladimír Škoda

V Muzeu Kampa jsou objekty sochaře Škody, další budou v Troji

Dílo českého sochaře Vladimíra Škody, který desítky let od emigrace v roce 1968 žije a tvoří ve Francii, představuje Muzeum Kampa. Expozice se jmenuje Mysterium Cosmographicum Johannes Kepler, badatelská činnost rudolfinského matematika a astronoma je totiž Škodovou celoživotní inspirací. Vladimír Škoda pracuje s abstraktními formami, které jsou inspirovány především kosmickými tělesy a s nimi souvisejícími teoriemi.

Režisér Jaroslav Hanuš má ve svém domě v Čerčanech pravá americká kamna na koks. A topí v nich opravdu velmi rád. "Rozžhaví se úplně dočervena," komentuje jejich výkon.

Režisér Jaroslav Hanuš: Život v paneláku? Nic moc!

Čerčany - Televizní, divadelní, filmový i muzikálový režisér Jaroslav Hanuš oslavil 66 let. Už více než čtvrt století žije tento pražský rodák v historické čerčanské rodinné vile. Do ní v padesátých letech minulého století soudruzi z místního národního výboru nastěhovali nájemníky – pět rodin.

Ilustrační foto.

Chtějí předejít havárii. Odborníci zkontrolují všechny břeclavské mosty

Břeclav – Po nedávném zřícení lávky v pražské Troji jsou mosty téma i pro břeclavskou radnici. Město nechá v následujících týdnech zjistit, jaký je technický stav mostů a lávek v Břeclavi přes řeku Dyji a její ramena. „Chceme předejít jakékoliv možné havárii,“ sdělil mluvčí radnice Jiří Holobrádek. 

Skleník Fata Morgana.

Botanická zahrada musí zaplatit architektovi. Za změny ve skleníku Fata Morgana

Botanická zahrada v Troji bude muset zaplatit sto tisíc korun architektu Zdeňku Deylovi kvůli zásahu do jeho autorského díla Fata Morgana. V pondělí o tom pravomocně rozhodl pražský Vrchní soud. Ten také tvrdí, že zahrada bez architektova souhlasu neoprávněně použila projektovou dokumentaci a zpřístupnila ji dalším lidem kvůli provádění změn.

Omezení dopravy na mostě v lounské Říční ulici na archivním snímku.

V Lounech opraví most v Říční ulici, v Žatci budou pokračovat na mostě přes Ohři

Lounsko - Rekonstrukce a opravy mostů nepatří mezi investice, které by byly na první pohled příliš vidět. Desítky milionů korun utracené za výstavbu sportovišť nebo oprav náměstí jsou patrné víc. Poškození mostů nemusí být pro laika nápadné jako třeba u děravých silnic, po skončení rekonstrukce mnozí ani nepoznají změnu. Pokud se ale péče zanedbá, může to vést až ke zřícení mostu.