Kreativ

ŠTÍTEK: Trója

Jiří Prskavec

Pražské ME ve vodním slalomu. Tak trochu zázrak

Lidi od vody jsou tvrďáci. Slalomáři trénují za každého počasí a s přírodou se sžili jako málokdo. Jsou otužilí, jen tak je něco nezastaví. Příkladem je mistrovství Evropy v Troji. Navzdory koronaviru se rozhodli jít do toho. A šampionát je od včerejška skutečností.

Hamzův park obohatila kolekce denivek

Hamzův park obohatila kolekce denivek

Hamzovo arboretum v Luži na Chrudimsku slouží jako ochranné zajištění vzácné genofondové sbírky denivek, kterou vlastní Botanická zahrada hlavního města Prahy sídlící v Troji.

Vít Přindiš

První mezinárodní závod a hned o tituly. V Troji se jede bez diváků

Evropský šampionát ve vodním slalomu se měl původně uskutečnit v květnu v Londýně, ale kvůli koronaviru byl zrušen. Do Česka byla původně naplánovaná zastávka Světového poháru, ale pražští organizátoři začali usilovat o pořádání náhradního ME a s kandidaturou na víkend 18.-20. září uspěli.

Areál pro vodní slalom v pražské Troji.

Němečtí slalomáři kvůli covidu nepřijedou do Prahy na ME

Pražské mistrovství Evropy ve vodním slalomu se příští týden bude muset obejít bez reprezentantů jedné z velmocí, Německa. Tamní svaz se rozhodl nevyslat závodníky do České republiky poté, co Německo ve středu zařadilo Prahu kvůli nepříznivé epidemické situaci na seznam rizikových oblastí. 

Libeňský most.

Hotovo za pět let? Oprava Libeňského mostu má vyjít asi na dvě miliardy korun

Hlavní město odhaduje, že rekonstrukce všech mostů Libeňského soumostí se zachováním současné podoby historicky cenných částí vyjde na zhruba dvě miliardy korun. Začít by mohla v polovině roku 2022 a skončit v roce 2025 a její součástí má být nová konstrukce tzv. inundačního mostu, která má v případě povodní umožnit průtok vody. Na dnešním jednání dopravního výboru to uvedli náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) a šéf Technické správy komunikací Jozef Sinčák.

Kanál v Troji - Umělý kanál pro vodní slalom v Praze-Troji (na archivním snímku).

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Praze bude bez diváků

/FOTOGALERIE 2018/ Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Praze se uskuteční bez diváků. Do areálu v Troji budou mít od 18. do 20. září přístup jen akreditované osoby, jako jsou závodníci, doprovod, organizátoři a média, VIP hosté, smluvní partneři a další pozvaní lidé. Vstupenky pro veřejnost se prodávat nebudou, uvedli ve středu organizátoři.

Jihlavská posádka zahájila sezonu v Praze velmi dobře.

Ježek team zvládl těžký program v Tróji parádně

Závody v pražské Troji otevřely podzimní část letošní raftařské sezony. Do metropole vyrazily bojovat o body do Českého poháru posádky jihlavského Ježek teamu i havlíčkobrodské Jiskry. A byla z toho čtyři umístění na bedně!

Jihlavská posádka zahájila sezonu v Praze velmi dobře.

Junioři havlíčkobrodské Jiskry byli dvakrát třetí

Závody v pražské Troji otevřely podzimní část letošní raftařské sezony. Do metropole vyrazily bojovat o body do Českého poháru posádky jihlavského Ježek teamu i havlíčkobrodské Jiskry. A byla z toho čtyři umístění na bedně!

Budovu školy v Jablonci stále halí konstrukce, která už měla zmizet

Za havarijní stav školní budovy v jablonecké Podhorské ulici může podle posledního znaleckého posudku stavební firma a stavební dozor. Posudek zcela odporuje prvotním tvrzením statiků, kteří za primární příčinu havárie označili neodborné zásahy do konstrukce v sedmdesátých a osmdesátých let minulého století.

Primátorky - Primátorky, 106. ročník veslařské regaty. Vítězná mužská osmiveslice Dukly Praha.

KRÁTCE: Veslařské Primátorky přesunou finálové závody

/FOTOGALERIE 2017/ Z důvodu souběžně konaného evropského šampionátu ve vodním slalomu v pražské Troji se rozhodli pořadatelé 107. AXA Primátorek změnit program nedělních finálových jízd. Díky tomu, že se závěrečný závod nejlepších mužských osem pojede až od 15.30 hodin místo původní 12. hodiny, budou se moci diváci a fanoušci vodních sportů po hlavním městě včas přemístit na náplavku Rašínova nábřeží, kde se tradiční veslařský závod koná. 

Obnova zříceného mostu v Janově (horní snímek) byla rychlejší než stavba spadlé lávky v Troji.

Trojská lávka se staví déle než most v Janově. Radní „hledal mouchy“ v Itálii

Poslední dobou se v internetovém prostředí objevuje mnoho rozhorčených či (rádoby) humorných poznámek na účet hlavního města. Lidé se podivují nad tím, že zatímco v Janově otevřeli dva roky po pádu dálničního mostu, po němž zemřely desítky lidí, novou stavbu, v Praze se čeká na obnovu lávky v Troji – zřícené v prosinci 2017 – déle. Primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha sobě) však varuje před tímto zjednodušením a díky znalosti italského prostředí vysvětluje celou situaci.

Sedmý ročník Řezbářského sympozia v Přílepích

Z ARCHIVU: Řezbářské sympozium v Přílepích nabídlo bohatý program

/FOTOGALERIE/ Kromě bohatého doprovodného programu, ze kterého si každý mohl vybrat, byli k vidění na louce před atelierem v Přílepích na přílepském řezbářském sympóziu před devíti lety nejen řezbáři, ale také keramici, umělečtí kováři a výtvarníci, kteří tvořili z textilu.

Autobus linky 112 v koloně na Trojském mostě.

Konečně! Do zoo dojedete autobusem po změně trasy rychleji

Pražský organizátor veřejné dopravy Ropid změnu trasy linky do Zoo Praha, platnou od 1. srpna, oznámil v tiskové zprávě. Po Trojském mostě už měly autobusy do zoologické zahrady dávno jezdit, ale kvůli chybějící stavební úpravě výjezdu z jižního terminálu autobusů Nádraží Holešovice a přilehlého zastávkového ostrůvku se tak stále nedělo.

Kajakář Jiří Prskavec

Prskavec a další. Vodní slalomáři jdou do boje o reprezentaci i olympiádu

S tříměsíčním zpožděním kvůli pandemii koronaviru mají čeští vodní slalomáři před sebou dva klíčové závodní víkendy sezony. Od pátku do neděle ve Veltrusech a za týden při dvou závodech v pražské Troji se rozhodne o složení reprezentačních týmů pro letošní zkrácenou sezonu včetně plánovaného mistrovství Evropy v Praze a možná také o účastnících olympijských her v Tokiu.  

Orlando Bloom

Slavný herec Orlando Bloom je v Kladně? Patrně ano

Známý britský herec Orlando Bloom, představitel hlavních rolí z filmových trháků, jakou jsou Piráti z Karibiku, Pán prstenů nebo Troja, je patrně opět v Kladně. Jako první to zjistili čtenáři Kladenského deníku, kteří skvělou novinku volali do redakce.

Komentář Tomáše Kulhánka

KOMENTÁŘ: Z cizího krev neteče

Na čtvrtý pokus vybrali minulý týden hradečtí zastupitelé stavební firmu, která postaví lávku přes Labe v lokalitě Aldis. Společnosti SMP CZ zaplatí radnice za lávku pro pěší a cyklisty astronomických 134 milionů bez DPH. Vedení města prezentuje dohodu jako svůj velký úspěch, protože o její stavbu se různí politici pokouší už od roku 2003.  

Zaměstnanci nemocnice v Mariánských Lázních si během pandemie koronaviru sáhli na dno svých sil. S pomocí ale vše zvládli „bez ztráty kytičky“.

Nemocnice už může říct, že vlnu nákazy zvládla

Před časem se Městská nemocnice Mariánské Lázně potýkala s velmi těžkým a hlavně neznámým úkolem. Koronavirem se v lékařském zařízení nakazilo 52 osob z řad personálu i pacientů. Nyní už nemocnice hlásí, že vlnu nákazy Covid-19 zvládla.

Zaměstnanci nemocnice v Mariánských Lázních si během pandemie koronaviru sáhli na dno svých sil. S pomocí ale vše zvládli „bez ztráty kytičky“.

Nemocnice už může říct, že vlnu nákazy zvládla

Před časem se Městská nemocnice Mariánské Lázně potýkala s velmi těžkým a hlavně neznámým úkolem. Koronavirem se v lékařském zařízení nakazilo 52 osob z řad personálu i pacientů. Nyní už nemocnice hlásí, že vlnu nákazy Covid-19 zvládla.

Ilustrační foto.

Kam na výlet? Projekt IPR pomůže objevit skryté kouty Prahy

Znáte tajemná zákoutí Klánovic, Radotína, Vinoře nebo Troji? Díky pražskému Institutu plánování a rozvoje (IPR) je bude možné detailněji prozkoumat. Na itineráři pracují středoškoláci, kteří cesty se skrytým tajemstvím na okraji metropole právě objevují.

veterani Roztoky

PŘED 10 LETY: Divokou vodu zahájili veteráni

V pátek 25. června roku 2010 odstartoval v Roztokách Evropský pohár veteránů (obří slalom) na divoké vodě. Program této akce trval celý víkend, přičemž veteráni celé závody zahajovali. Tuto sportovní akci si můžete připomenout díky archivu Deníku.

Mariánský most v Ústí nad Labem.

Spor o Mariánský most pokračuje, firma nabízí městu vyrovnání za 300 milionů

Bude dohoda možná? Mezi Ústím nad Labem a firmou Hutní montáže pokračuje letitý spor. Na začátku června firma městu navrhla nové mnohasetmilionové mimosoudní vyrovnání. V úterý 16. června pak pokračoval spor i v soudní síni. Společnost požaduje doplatek i úroky za dodávky dalších prací při změně projektu Mariánského mostu.

A jde se na vodu!

Hasiči cvičili na vodě

Profesionální hasiči centrální stanice v Ústí nad Orlicí absolvovali v těchto dnech každoroční tradiční výcvik na vodním díle Pastviny.

Václav Schwarz

Bez sportu si nedokážu představit život, tvrdí Václav Schwarz

Václav Schwarz je v jednatřiceti letech bývalý fotbalista a velký milovník sportu. Momentálně pracuje jako pedagog na Základní škole T. G. Masaryka v Kutné Hoře, kde sám absolvoval základní devítileté studium. Jelikož pochází z fotbalové rodiny, tak i jeho vedli rodiče k fotbalu. „Poprvé jsem kopl do balonu na Spartě v Lorci, když jsme šli s mladším bráchou Tondou poprvé na trénink. Ještě předtím jsem zkoušel karate, ale to nedopadlo,“ vzpomínal učitel se sportovním nadáním. Fotbal hrál i na tehdejším Respu na Olympii a po sloučení klubů se vrátil do Lorce, kde hrál až do dospělosti.

Výcvik na přehradě Pastviny.

A jde se na vodu!

Profesionální hasiči z Pardubického kraje absolvovali v těchto dnech každoroční tradiční výcvik na vodním díle Pastviny.

Trojská lávka v Praze má mostovku.

Trojská lávka má mostovku. Dostali jsme se do vzrušující fáze stavby, řekl radní

Ačkoliv loni v lednu oznámil primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti), že do února 2020 bude stavba nové lávky v Troji hotová, termín dokončení se prodloužil až do letošních Vánoc. Trojská lávka už má od úterý střední část mostovky. Konstrukce by měla být hotová na začátku srpna. Původní lávka se zřítila v prosinci 2017.

Vít Přindiš  na ME ve vodním slalomu.

Náhrada za Londýn. V Praze se uskuteční ME ve vodním slalomu

V Praze se na podzim uskuteční mistrovství Evropy ve vodním slalomu. Bude náhradou za odložený šampionát v Londýně, který byl v květnu zrušen kvůli koronaviru. V Troji se bude závodit v termínu od 18. do 20. září, kdy se měl na tamní dráze konat závod Světového poháru.   

Vít Přindiš  na ME ve vodním slalomu.

Náhrada za Londýn. V Praze se uskuteční ME ve vodním slalomu

V Praze se na podzim uskuteční mistrovství Evropy ve vodním slalomu. Bude náhradou za odložený šampionát v Londýně, který byl v květnu zrušen kvůli koronaviru. V Troji se bude závodit v termínu od 18. do 20. září, kdy se měl na tamní dráze konat závod Světového poháru.   

Jiří Prskavec

Kdo pojede do Tokia? Čeští vodní slalomáři mohou mít už letos jasno

Čeští vodní slalomáři mohou mít už letos jasno, kdo příští rok pojede na olympijské hry v Tokiu. K výsledkům loňského mistrovství světa se budou připočítávat prázdninové národní nominační závody a mistrovství Evropy. Odložený evropský šampionát se uskuteční buď ještě letos v září, kdy by ho pravděpodobně hostila Praha, nebo na jaře 2021 v italské Ivrei.  

Jiří Prskavec

Kdo pojede do Tokia? Čeští vodní slalomáři mohou mít už letos jasno

Čeští vodní slalomáři mohou mít už letos jasno, kdo příští rok pojede na olympijské hry v Tokiu. K výsledkům loňského mistrovství světa se budou připočítávat prázdninové národní nominační závody a mistrovství Evropy. Odložený evropský šampionát se uskuteční buď ještě letos v září, kdy by ho pravděpodobně hostila Praha, nebo na jaře 2021 v italské Ivrei.  

Máme pro vás pozvání do divadla.

Chebské divadlo se znovu otevírá velkolepou antickou show

Po více než dvouměsíční pauze se znovu divákům otevírá hlediště Západočeského divadla v Chebu. I v průběhu nouzového stavu se zde zkoušela nová dobrodružná inscenace pro celou rodinu ODYSSEUS, kterou chebští uvádějí v premiéře v sobotu 30. května v 19 hodin.