Kreativ

ŠTÍTEK: Malajsie

Ilustrační foto.

Čína provedla první letecké cvičení v západním Pacifiku

Peking – Čínská armáda dnes podnikla podle agentury Reuters první letecké cvičení v západní části Tichého oceánu. Reuters poznamenal, že manévry zvýší napětí ve vztazích Číny s jejími sousedy v Jihočínském moři, především Tchaj-wanem a Filipínami.

Susie Wolffová po "soutěžní" premiéře v kokpitu formule

Ženy v F1? Ecclestone navrhl rozšířit závodní víkend o jejich šampionát

Londýn - Promotér formule 1 Bernie Ecclestone přišel s nápadem vytvořit seriál výhradně pro ženy, který by se jezdil jako součást závodního víkendu F1. Podle britského podnikatele je to způsob, jak pomoci pilotkám prosadit se do elitní série a soutěž zatraktivnit, testovací jezdkyně Williamsu Sussie Wolffová ale nápad označila za nesmysl.

Velká cena Malajsie: Radost z výhry v podání Sebastiana Vettela

Vettel kraloval Malajsii: Jsem šťastný. Hamilton uznal, že Ferrari bylo lepší

Sepang - Změna je život… Velkou cenu Malajsie ovládl Sebastian Vettel, jenž ukončil dominanci týmu Mercedes. Pilot stáje Ferrari i díky strategickému rozhodnutí (jen dvou zastávek u mechaniků) slaví první triumf od roku 2013, kdy ještě hájil barvy Red Bullu. Úřadující mistr světa Lewis Hamilton skončil druhý, třetí byl jeho kolega Nico Rosberg.

Ukáže všem Lewis Hamilton záda i ve Velké ceně Malajsie?

Marný hon na Mercedesy pokračuje v Malajsii. Co předvede při debutu Alonso?

Sepang, Praha - „Voda je mokrá, nebe je modrý, v Malajsii vyhraje Mercedes." Takhle by se dala parafrázovat slavná hláška drsňáckého detektiva Hallenbecka (v podání neméně drsňáckého Bruce Willise) z filmu Poslední skaut. Co naplat, hned první závod nové sezony formule 1 před dvěma týdny v Austrálii ukázal, že převaha „stříbrných šípů" je letos ještě markantnější než loni. To je co říct.

Fernando Alonso prošel závěrečnými lékařskými prohlídkami a po nehodě může startovat ve Velké ceně Malajsie.

Alonso se může vrátit na start. Prošel závěrečnými testy a pojede v Sepangu

Sepang - O další závod už exmistr světa nepřijde. Fernando Alonso ve čtvrtek prošel posledními lékařskými testy a můžet startovat ve víkendové Velké ceně Malajsie formule 1. V druhém dílu MS si španělský pilot odbude premiéru po návratu do McLarenu, protože úvodní Velkou cenu Austrálie musel kvůli otřesu mozku po havárii při předsezonním testování vynechat.

Fernando Alonso

První dobrá zpráva pro McLaren. Alonso je na tom lépe, odletí do Malajsie

Londýn - Neúspěšné testy, zranění Fernanda Alonsa a mizerný první závod v Austrálii. McLaren si zrovna neužívá start do sezony F1. Teď však zástupci stáje i její fanoušci dostali možná první dobrou zprávu. Posila, navrátilec Alonso, je na tom prý už lépe. A měl by se objevit v Malajsii.

Blanenští vodní záchranáři uspěli na devátém ročníku mezinárodních závodů Grand Prix Moravie v Brně. V disciplíně SERC vyhráli první místo.

Blanenští vodní záchranáři zachránili posádku lodě. Na mezinárodní soutěži

Blansko – Závody dračích lodí v Malajsii jsou v plném proudu. Poblíž jezu se najednou jedna z lodí převrhne a osmnáct členů posádky skončí ve vodě. Někteří se topí. K jejich záchraně povolali i vodní záchranáře z Blanska. Šestičlenný tým má na záchranu lidí jen tři minuty a patnáct vteřin. S událostí si mezi pětadvaceti konkurenty poradil nejlépe.

Blanenští vodní záchranáři uspěli na devátém ročníku mezinárodních závodů Grand Prix Moravie v Brně. V disciplíně SERC vyhráli první místo.

Blanenští vodní záchranáři zachránili posádku lodě. Na mezinárodní soutěži

Blansko – Závody dračích lodí v Malajsii jsou v plném proudu. Poblíž jezu se najednou jedna z lodí převrhne a osmnáct členů posádky skončí ve vodě. Někteří se topí. K jejich záchraně povolali i vodní záchranáře z Blanska. Šestičlenný tým má na záchranu lidí jen tři minuty a patnáct vteřin. S událostí si mezi pětadvaceti konkurenty poradil nejlépe.

Kdy se Fernando Alonso vrátí do závodního kolotoče formule 1?

Alonso se posadí na simulátor. Snad se vrátím už v Malajsii, přeje si

Woking - Španělský pilot formule 1 Fernando Alonso absolvuje po otřesu mozku z havárie při předsezonním testování tento týden zkušební jízdy na simulátoru a doufá, že by se mohl do nové sezony zapojit už v příští Velké ceně Malajsie. McLaren pro třiatřicetiletého jezdce připravil i další program, který by mu měl pomoci s návratem do kokpitu.

EXIT Tour na ústeckém gymnáziu.

Gymnazistům přednášeli cizinci

Ústí n. O. – Mexiko, Tunisko, Taiwan, Brazílie, Malajsie a Ukrajina. Šest států se zcela odlišnou historií, jazykem, kulturou a obyvateli. Dohromady bychom o nich dokázali říct snad jen to, že v Mexiku nosí sombrera, v Brazílii mají karneval, na Ukrajině je válka a do Tuniska se jezdí na dovolenou.

Ilustrační foto.

Čeští učitelé ve srovnání se zahraničím učí méně hodin týdně

Praha – Čeští učitelé proti mezinárodnímu průměru tráví za katedrou méně času, než je mezinárodní průměr. Naopak více času jim zabere plánování a příprava vyučovací hodiny. Na pracovní dobu učitelů a její rozvržení se v aktuálním zpravodaji zaměřila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Žáci základní školy v Hluboké nad Vltavou si užili multikulturní týden.

Školáci z Hluboké zvládnou udělat mexickou salsu i čínský čaj

Hluboká nad Vltavou - Multikulturní týden mají za sebou žáci druhého stupně Základní školy v Hluboké nad Vltavou. Jejich hodiny angličtiny vedli místo učitelek studenti z různých koutů světa. „Měli jsme tu studenty z Gruzie nebo třeba Indonésie," říká ředitel základní školy Jaroslav Schmied.

Pátrání po pohřešovaném malajsijském letadle. Ilustrační foto.

Podmořský lokátor zmizelého letadla MH370 měl prošlou baterii

Kuala Lumpur/Peking – Baterie podmořského lokátoru, který měl pomoci určit polohu pohřešovaného malajsijského letadla letu MH370, byla prošlá už rok před nehodou a mohla být vybitá. Vyplynulo to z první souhrnné zprávy zveřejněné rok po záhadném zmizení letounu s 239 osobami na palubě.

Ilustrační foto

Čína obhajuje stavbu v Jihočínském moři, světový řád je třeba aktualizovat

Peking – Čína dnes obhajovala kontroverzní vládní politiku výstavby na sporných ostrovech v Jihočínském moři. Ministr zahraničí Wang I na tiskové konferenci v rámci výročního zasedání čínského parlamentu v této souvislosti prohlásil, že Čína se nechystá „zvrátit stávající světový řád" – byť připustil, že by bylo třeba ho „aktualizovat", napsala agentura Reuters.

Ilustrační foto.

Pátrání po letu MH370 bude pokračovat, slibuje Čína

Peking – Čínský ministr zahraničí Wang I dnes ujistil, že pátrání po letu MH370 bude pokračovat. Austrálie a Malajsie, které se rovněž podílejí na koordinovaném pátrání, přitom v posledních dnech naznačily, že hledání trosek Boeingu 777 by mohlo být brzy zastaveno.

Ilustrační foto.

Malajsie vytvoří nový plán pátrání po zmizelém letadle

Kuala Lumpur – Pokud se do konce května nenajde letadlo společnosti Malaysia Airlines, které před rokem zmizelo za letu z Kuala Lumpuru do Pekingu, přehodnotí tři státy podílející se na pátrání dosavadní postup a vytvoří nový plán. Oznámil to dnes na tiskové konferenci malajsijský ministr dopravy.

Na letišti v Kuala Lumpur stále přibývají vzkazy podpory pro blízké zmizelých účastníků letu.

Letadlo, které zmizelo. Záhada letu MH370 trvá

Kuala Lumpur – Čínský obchodník Li Hua prodělal mrtvici, zvažoval sebevraždu a jeho ženu hospitalizovali kvůli srdečním potížím. Všechna tato neštěstí přišla během roku, který uplynul od doby, kdy jeho dcera spolu s dalšími 238 účastníky letu MH370 zmizela neznámo kde.

Motocyklový závodník Karel Abraham.

Abraham: Nová motorka? Perfektní. Konkurence ale nespí

Praha /ROZHOVOR/ – V pětadvaceti letech vstupuje Karel Abraham už do své páté sezony v elitní kategorii mistrovství světa silničních motocyklů MotoGP. „Už mám nějaké zkušenosti a zodpovědnost," říká rodák z Brna po návratu z předsezonních testů v Malajsii. Učil se tam krotit drsnou sílu nového motoru své Hondy a pochvaluje si rychlejší časy. Zároveň ale upozorňuje, že se zlepšili i jeho soupeři. „Letos bude konkurence nesmírně silná," vyhlíží start sezony, která začne koncem března v Kataru.

Karel Abraham se svým strojem pro aktuální sezonu MotoGP.

Nová motorka? Perfektní. Ale konkurence bude silná, ví Abraham

Praha /ROZHOVOR/ - V pětadvaceti letech vstupuje Karel Abraham už do své páté sezony v elitní kategorii mistrovství světa silničních motocyklů MotoGP. „Už mám nějaké zkušenosti a zodpovědnost," říká rodák z Brna po návratu z předsezonních testů v Malajsii. 

Ilustrační foto.

Austrálie asi omezí pátrání po malajsijském letadle

Canberra - Australský premiér Tony Abbott dnes naznačil, že jeho země omezí hledání zmizelého letadla společnosti Malaysia Airlines. V pátrací akci prý nelze pokračovat ve stejném rozsahu do nekonečna. Od zmizení letu MH370 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě uplyne tuto neděli rok. Předpokládá se, že stroj se zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží.

Akademická knihovna v Českých Budějovicích. V přízemí je ukrytý sklad s chytrými posuvnými regály.

Knihovnice měly v ruce každý ze 450 tisíc svazků

České Budějovice – Zdejší vstupní terminál se brzy otevře již po milionté. Akademická knihovna v kampusu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích v lednu oslavila pět let od otevření, za tu dobu se stala neodmyslitelnou součástí vysokoškolského života v krajském městě. Její služby ale nemusí využívat jen studenti, vítaní jsou 
i další zájemci.

Teprve před týdnem detektivové specializující se na problematiku padělků a podvodů získali informaci o „turistech“ z Malajsie, kteří k nákupům v nejluxusnějších obchodech využívají padělané platební kary.

Pomocí padělaných karet nakupovali cizinci luxus

Praha - Velký úlovek se podařil pražským kriminalistům. Dopadli trojici mladíků z exotické ciziny, kteří se do české metropole vypravili utrácet. Že přijeli nakupovat, by bylo v pořádku – pohříchu však mělo jít o nákupy za peníze někoho jiného. Úspěšný zásah v pondělí přiblížil Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie. „Podvodníci přiletěli do Pařížské z Malajsie," konstatoval.

Projekt Edison na kaplickém gymnáziu.

Cizinci poznávají střední školy

Kaplice – Možnost seznámit se s kulturou nebo zeměpisem Jordánska, Mexika, Panamy či třeba Malajsie měli v tomto týdnu studenti kaplického gymnázia a střední ekonomické školy.

Ilustrační foto.

Elixír věčného mládí

Hlíva ústřičná se pěstuje po celém světě už několik století. Dokonce jsou dochovány záznamy o tom, že patřila k prvním houbám, které lidé přenášeli i se substrátem do svých domovů a které pak sbírali z kusu dřeva i několik let. Stačilo jen dřevo i s houbou nechat na vlhkém místě.

Ilustrační foto.

Malajsie oficiálně označila případ zmizelého letu MH370 za nehodu

Kuala Lumpur - Malajsie dnes oficiálně označila případ letadla společnosti Malaysia Airlines, které před rokem zmizelo s 239 lidmi na palubě na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu, za nehodu. Neštěstí podle úřadů nikdo nepřežil. Prohlášení otvírá cestu k odškodnění rodin obětí, informovala agentura AP.

Ilustrační foto

Spojené státy pronikly do počítačů KLDR, proto věděly, kdo zaútočil na Sony

Washington – Americký prezident Barack Obama mohl minulý měsíc neobvykle rychle a přímo obvinit Severní Koreu z kybernetického útoku na společnost Sony Pictures díky tomu, že se Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) podařilo v roce 2010 proniknout do počítačových sítí KLDR a využít výzvědný program. Informuje o tom list The New York Times.

Ilustrační foto

Záplavy v jihovýchodní Asii si už vyžádaly nejméně 60 mrtvých

Manila/Bangkok/Di­llí – Více než 60 obětí si už vyžádaly vydatné deště způsobující záplavy a sesuvy půdy, které postihly rozsáhlé oblasti jihovýchodní Asie. Na Filipínách, v Malajsii a Thajsku jsou před řáděním přírodních živlů na útěku statisíce lidí. Extrémní počasí postihlo také sever a východ Indie, kde jen za poslední tři týdny umrzlo již kolem 150 lidí, napsala agentura DPA.

Ilustrační foto

Letoun AirAsia se zřejmě zřítil do moře, bylo v něm 162 lidí

Jakarta – Pohřešované letadlo společnosti Indonesia AirAsia se 162 lidmi na palubě se pravděpodobně zřítilo do moře. Uvedla to dnes indonéská pátrací a záchranná agentura. Letadlo na lince z indonéské Surabaje do Singapuru v neděli časně ráno místního času zmizelo z obrazovek radarů. Indonésie dnes obnovila pátrání po pohřešovaném letadlu, které v neděli přerušila kvůli tmě.

 Letadlo malajsijské nízkonákladové společnosti AirAsia na lince ze Surabaje v Indonésii do Singapuru s celkem 162 lidmi na palubě ztratilo dnes v 6:17 místního času (0:17 SEČ) kontakt s řídící věží letového provozu v Jakartě.

Malajské letadlo se 155 pasažéry zmizelo mezi Indonésií a Singapurem

Jakarta – Letadlo společnosti Indonesia AirAsia na lince z indonéské Surabaje do Singapuru se 162 lidmi na palubě dnes časně ráno místního času několik desítek minut po startu zmizelo z obrazovek radarů. Letadlo je zatím považováno za pohřešované, avšak indonéský viceprezident Jusuf Kalla na tiskové konferenci vyjádřil obavu, že se zřítilo. Indonésie večer místního času kvůli tmě přerušila pátrání, ani po deseti hodinách se nenašly žádné trosky.

Přes 105.000 lidí muselo být evakuováno ze svých domovů kvůli záplavám, které zasáhly pět států na severu Malajsie a které připravily o život pět lidí.

V Malajsii evakuovali přes 100 tisíc lidí kvůli záplavám

Kuala Lumpur – Přes 105.000 lidí muselo být evakuováno ze svých domovů kvůli záplavám, které zasáhly pět států na severu Malajsie a které připravily o život pět lidí. Na vině jsou prudké monzunové deště, jedny z nejsilnějších za posledních několik desetiletí, informovala agentura Reuters.

Útočník držel několik rukojmí v kavárně v Sydney

Írán prý několikrát upozornil Austrálii na útočníka ze Sydney

Sydney, Teherán - Íránská policie v minulosti několikrát varovala kolegy v Austrálii před Manem Haronem Monisem. Tento muž íránského původu v pondělí vnikl do kavárny v Sydney a mnoho hodin tam držel zaměstnance a návštěvníky jako rukojmí. Jeho čin skončil tragicky – smrtí tří lidí, mezi nimiž byl i on sám.

Ilustrační foto.

Britská policie obvinila muže, který držel v otroctví tři ženy

Londýn - Britská policie obvinila 74letého muže, který dlouhých 30 let držel v jedné londýnské domácnosti v otroctví tři ženy. Aravindan Balakrishnan byl obviněn z trestných činů omezování osobní svobody, znásilnění, napadení a krutého zacházení, kterých se dopustil na osobě mladší šestnácti let. Informovala o tom agentura AP. Tři vězněné ženy byly zachráněny loni na podzim.

Devět čínských rybářů bylo dnes u soudu na Filipínách usvědčeno z pytláctví v Jihočínském moři, kde byli zadrženi v květnu s 555 ohroženými mořskými želvami. Každý z obžalovaných dostal pokutu 103.000 dolarů.

Čínské rybáře přišlo pytlačení u Filipín draho, musí zaplatit 103 tisíc dolarů

Manila – Devět čínských rybářů bylo dnes u soudu na Filipínách usvědčeno z pytláctví v Jihočínském moři, kde byli zadrženi v květnu s 555 ohroženými mořskými želvami. Každý z obžalovaných dostal pokutu 103.000 dolarů, vězení ale unikli, napsala agentura AP. Případ rybářů dále vyostřil spor mezi Pekingem a Manilou o území v Jihočínském moři, na něž si obě země dělají nároky.

Ilustrační foto.

Hackeři příští rok zacílí na firmy mimo USA

Praha - V příštím roce se rozšíří cílené útoky kyberzločinců na obchodní a finanční instituce mimo USA. Hackeři zjistili, že mohou úspěšně napadat cíle po celém světě. Vyplývá to z prognózy antivirové firmy Trend Micro.