Kreativ

ŠTÍTEK: Malajsie

Papež František.

Odmítání migrantů je aktem války, uvedl papež František

Vatikán - Odmítnutí migrantů, kteří utíkají před násilím a hladem, je aktem války. Prohlásil to dnes ve Vatikánu před skupinou mladých věřících papež František. Italská pobřežní stráž podnikla právě dnes dvě operace ve Středozemním moři nedaleko Libye, při kterých bylo zachráněno na 240 lidí, uvedla agentura ANSA.

Ilustrační foto.

Nalezený kus letounu je podle Malajsie z pohřešovaného boeingu

Kuala Lumpur/Paříž - Mezinárodní experti dnes podle malajsijského premiéra potvrdili, že nedávno nalezený kus křídla pochází z pohřešovaného malajsijského Boeingu 777. Premiér Najib Abdul Razak to oznámil v malajsijské televizi několik hodin poté, co letečtí experti začali ve Francii zkoumat úlomek letounu, který se našel před týdnem na ostrově Réunion v Indickém oceánu. Odborníci by se k tomu měli podle Paříže vyjádřit ve čtvrtek.

Nábytek u popelnic je považovaný za černou skládku.

Jičínský tým přivezl tři body ze Sepangu

Jičín – Několikatýdenní závodní pauzu ve světovém šampionátu supersportů ukončil závod na malajském okruhu Sepang International Circuit, kde světová série pokračovala devátým závodem.

Pátrání po zmizelém Boeingu 777. Ilustrační foto

Malajsie žádá o pomoc při hledání trosek letadla kolem Réunionu

Sain-Denis (Réunion), Paříž - Malajsie požádala úřady ostrovů v Indickém oceánu, které sousedí s francouzským Réunionem, aby pomohly při pátrání po případných dalších troskách letadla. Uvedl to dnes deník The Daily Telegraph. Na Réunionu se našla minulý týden část křídla Boeingu 777 a experti ve Francii začnou ve středu zkoumat, zda by mohla pocházet z malajsijského letadla, jež se loni ztratilo s 239 lidmi na palubě.

Ilustrační foto

Na Réunionu se dveře z pohřešovaného letounu nenašly

Saint-Denis (Réunion), Toulouse - Z předmětu, který se dnes ráno našel na ostrově Réunion jako údajně druhý úlomek z pohřešovaného malajsijského letounu, se vyklubal kus žebříku. Agentuře AP to řekl malajsijský představitel zodpovědný za civilní letectví.

Ilustrační foto

Malajsie vyslala na Réunion experty prozkoumat úlomek letadla

New York - Malajsie vyslala na ostrov Réunion tým expertů, aby tam prozkoumali nalezený úlomek letadla. Informoval o tom ve středu malajsijský ministr obrany Liow Tiong Lai. Část křídla by totiž mohla pocházet z Boeingu 777 malajsijských aerolinií, jenž loni v březnu beze stopy zmizel, když se stroj pravděpodobně zřítil do Indického oceánu.

Trosky sestřeleného malajsijského letadla.

Rusko potvrdilo, že bude vetovat tribunál pro havárii letu MH17

New York - Rusko dnes potvrdilo, že bude vetovat návrh na zřízení mezinárodního tribunálu, který by měl být ustaven pro vyšetření okolností havárie malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou loni v červenci. Stálý ruský zástupce v OSN Vitalij Čurkin v New Yorku prohlásil, že Moskva návrh předložený Malajsií nenechá projít. Hlasovat se má ve středu.

Ilustrační foto

Thajsko obvinilo 72 osob z pašování lidí, je mezi nimi i policie

Bangkok - Thajské úřady dnes obvinily 72 osob ze zapojení do pašování lidí. K vznesení obvinění přikročily jen několik dní před tím, než v pondělí Spojené státy zveřejní oficiální zprávu o thajském boji proti pašování lidí, informovala dnes agentura Reuters.

Idol Lionela Messiho Pablo Aimar (uprostřed).

Vždy obdivoval jeho kouzla. Messiho idol Aimar končí s fotbalem

Buenos Aires - V 35 letech ukončil kariéru argentinský fotbalový záložník Pablo Aimar. Dvaapadesátinásobný reprezentant a účastník dvou světových šampionátů ohlásil konec poté, co ho zranění kotníku připravilo o velkou část sezony s River Plate.

Ilustrační foto

Malajsie žádá vznik soudu OSN k vyšetření sestřelení letadla nad Ukrajinou

Kyjev/Kuala Lumpur – Malajsie předložila návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, ve kterém žádá o vytvoření mezinárodního tribunálu k vyšetření loňského sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou. Informují o tom zahraniční agentury. Rusko dnes podle očekávání k návrhu potvrdilo svůj rozhodný odpor.

Ilustrační foto

Rusko je proti vytvoření zvláštního tribunálu v případu sestřelení MH17

Moskva – Rusko se dnes vyslovilo proti návrhu Nizozemska a Malajsie vytvořit rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN zvláštní tribunál, který by soudil odpovědné za loňské sestřelení malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou. Nápad je podle Moskvy „neaktuální" a „kontraproduk­tivní", protože vyšetřování ještě neskončilo.

Z Pražského quadriennale 2015.

Pražské quadriennale vrcholí, dosud má 100 tisíc návštěvníků

Praha - V neděli 28. června skončí po jedenácti dnech Pražské quadriennale scénografie a divadelního prostoru (PQ), jehož návštěvnost je rekordní. Třináctý ročník této nejvýznamnější přehlídky svého druhu na světě se poprvé koná v centru Prahy - na čtyřiceti místech v trojúhelníku mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem, kam dosud přišlo 100 tisíc návštěv­níků.

Z Pražského quadriennale 2015.

Pražské quadriennale vrcholí, dosud má 100 tisíc návštěvníků

Praha - V neděli 28. června skončí po jedenácti dnech Pražské quadriennale scénografie a divadelního prostoru (PQ), jehož návštěvnost je rekordní. Třináctý ročník této nejvýznamnější přehlídky svého druhu na světě se poprvé koná v centru Prahy - na čtyřiceti místech v trojúhelníku mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem, kam dosud přišlo 100 tisíc návštěv­níků.

Nejvyšší malajsijská hora Kinabalu.

Turisté, kteří se fotografovali nazí na hoře v Malajsii, dostali tři dny vězení

Kuala Lumpur – Čtyři západní turisté, kteří se fotografovali nazí na posvátné hoře v Malajsii, byli dnes odsouzeni ke třem dnům vězení a pokutě. Dvě dívky a dva chlapci, obvinění z nemravného chování, před soudem svou vinu přiznali. Nízký trest se obecně předpokládal. Po šesti dalších cizincích policie v souvislosti s případem stále pátrá.

Max Biaggi.

Legenda zpět na okruhu. Biaggi se po třech letech vrací do MS superbiků

Řím - Slavný motocyklový jezdec Max Biaggi z Itálie se ve 44 letech vrací do mistrovství světa superbiků. Před téměř třemi roky ukončil jako mistr světa kariéru, podle oficiálního webu šampionátu příští týden na domácí trati v Misanu oslaví comeback v barvách týmu Aprilia Racing.

Skupina turistů uvězněná na hoře Kinabalu.

Zemětřesení na malajsijské hoře Kinabalu má dvě oběti

Kuala Lumpur – Nejméně dva lidé zahynuli na nejvyšší hoře Malajsie Kinabalu při pátečním zemětřesení o síle 6,0 stupně. Jedenácti turistům způsobily otřesy zranění. Více než stovka osob, včetně cizinců, zůstala celý pátek a část noci na dnešek kvůli zablokované sestupové trase na čtyřtisícovém horském velikánu uvězněna. Po půlnoci místního času se skupina 137 lidí dostala do bezpečí, blíže neupřesněný počet osob se ale stále pohřešuje, informovala dnes agentura AFP.

Ilustrační fotografie.

Malajsijská farma produkuje drůbež bez hormonů

Yong Peng (Malajsie) - Stodoly, ve kterých zní klasická hudba a jejichž osvětlení se mění tak, aby odpovídalo situaci venku, a řady kuřat krmených stravou bohatou na probiotika, bez léků a chemikálií. V době, kdy potravinářští giganti čelí rostoucímu tlaku, aby nabídli zdravější produkty, drůbežářská skupina z jihovýchodní Asie Kee Song Group se rozhodla využít "dobré" bakterie v potravinách a vodě, aby tak mohla odpovědět na největší výzvu v tomto odvětví - jak masově vyprodukovat drůbež bez hormonů a léků za rozumnou cenu, píše agentura Reuters.

Ilustrační foto.

Zemětřesení uvěznilo 137 lidí na nejvyšší hoře Malajsie

Kuala Lumpur – Přes 130 lidí, včetně cizinců, dnes zůstalo kvůli zablokované sestupové trase uvězněno na nejvyšší malajsijské hoře Kinabalu v důsledku zemětřesení o síle 6,0 stupně. Jedenácti turistům způsobily otřesy zranění. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní úřady.

Americký ministr obrany Ashton Carter dnes ostře kritizoval Čínu za její snahu činit si územní nároky v Jihočínském moři.

Americký ministr obrany kritizoval Čínu za její územní požadavky

Singapur - Americký ministr obrany Ashton Carter dnes ostře kritizoval Čínu za její snahu činit si územní nároky v Jihočínském moři. Jediným řešením sporů v této oblasti je podle něj „okamžité a trvalé zastavení" územních požadavků všech zúčastněných stran. Carter to řekl na bezpečnostní konferenci v Singapuru. Čínu také kritizoval, že v moři buduje umělé ostrovy, což je podle něj porušením mezinárodního práva a ohrožením bezpečnosti v regionu. Čína ale ministrovy výroky označila za „neodůvodněné a nekonstruktivní".

V hrobech s uprchlíky v Malajsii je asi 139 těl.

V hrobech s uprchlíky je asi 139 těl, uvedly úřady v Malajsii

Kuala Lumpur - Malajsijské úřady odhadují, že v hrobech s uprchlíky, které se v uplynulých dnech našly u thajských hranic, je asi 139 těl. Hroby se nacházejí nedaleko táborů sloužících donedávna převaděčům, informovalo dnes malajsijské ministerstvo vnitra, které citovala agentura AFP.

Malajsijští policisté dnes zahájili exhumaci desítek těl předpokládaných uprchlíků, kteří se pravděpodobně stali obětí převaděčů.

Malajsie začala exhumovat ostatky předpokládaných uprchlíků

Kuala Lumpur – Malajsijští policisté dnes zahájili exhumaci desítek těl předpokládaných uprchlíků, kteří se pravděpodobně stali obětí převaděčů. Hroby se nacházejí v džungli u hranice Malajsie s Thajskem v blízkosti táborů, kde pašeráci lidí zřejmě migranty z Barmy a Bangladéše zadržovali, zatímco vymáhali na jejich příbuzných výkupné. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Děti cestovaly lodí, kterou moře jako první zaneslo před dvěma týdny k břehům Indonésie. Po nich následovala další dřevěná plavidla plná hladovějících, dehydrovaných migrantů.

Mezi běženci z lodí přijatými Indonésií je 170 osamělých dětí

Jakarta – Desetiletý uprchlík Muhammad Aesop a jeho osmiletá sestra Untas Bégam z barmského menšinového etnika Rohingů měli na plánované cestě z Barmy do Malajsie jen jeden druhého. Matka jim zahynula při násilných střetech muslimů a buddhistů v Barmě a otec pracující v Malajsii zaplatil převaděčům, aby mohli přijet za ním.

Malajsijská policie objevila 139 hrobů, které mohou obsahovat ostatky běženců. V některých hrobech se prý nacházelo více těl.

Malajská policie objevila 139 hrobů, mohou v nich být těla běženců

Kuala Lumpur – Malajsijská policie objevila 139 hrobů s pravděpodobnými ostatky uprchlíků, kteří se stali obětí převaděčů. V některých hrobech leželo množství těl, oznámil dnes podle agentury Reuters šéf malajsijské policie. Hroby se nacházejí na severu země zhruba půl kilometru od hranice s Thajskem na 28 místech, která zřejmě sloužila jako tábory, kde převaděči migranty zadržovali.

Ilustrační foto

V Malajsii byly objeveny hroby desítek migrantů

Kuala Lumpur - Malajsiská policie objevila hromadné hroby s desítkami mrtvol. Údajně jde o uprchlíky z Barmy náležející k muslimské menšině Rohingů, kteří mohou být oběťmi převáděčů migrantů. Malajsijský ministr vnitra Ahmad Zahid Hamidi dnes označil nález za šokující.

Ilustrační foto

Barma zakázala ženám rodit častěji než jednou za tři roky

Rangún - Barma zavedla zákon zabraňující ženám rodit častěji než jednou za tři roky. Přestože za jeho porušení nejsou zavedeny žádné sankce, západní země a občanskoprávní aktivisté to označili za nepřípustný zásah do soukromí lidí. Podle nich jde i o prostředek, který umožňuje uplatňovat represe nejen vůči ženám obecně, ale i vůči etnickým a náboženským menšinám, které mají vyšší porodnost.

Malajsie dnes oznámila, že zahájí pátrací a záchrannou operaci s cílem najít lodě s tisícovkami uprchlíků v Andamanském moři. Je to první země, které se rozhodla běžence z Barmy a Bangladéše potřebující naléhavě pomoc aktivně hledat.

Malajsie a Indonésie zahájí pátrání po lodích s uprchlíky

Kuala Lumpur/Washington – Malajsie dnes oznámila, že zahájí pátrací a záchrannou operaci s cílem najít lodě s tisícovkami uprchlíků v Andamanském moři. Je to první země, které se rozhodla běžence z Barmy a Bangladéše potřebující naléhavě pomoc aktivně hledat, napsala agentura AP. Podle agentury DPA uvedla krátce poté také Indonésie, že bude po přistěhovalcích na moři pátrat. Spojené státy ve středu sdělily, že jsou ochotny trvale přijmout migranty z muslimské etnické menšiny Rohingů, kteří v domovské Barmě čelí diskriminaci.

Ilustrační foto.

Čína plánuje rozsáhlé investice do zrychlení internetu

Peking - Čína hodlá do konce roku 2017 investovat přes 1,13 bilionu jüanů (zhruba 4,5 bilionu korun) do zvýšení rychlosti internetu. Oznámila to ve středu podle agentury Reuters čínská státní rada. Dodala, že cílem investic je urychlit rozvoj sítí z optických vláken a mobilních sítí 4G.

Harry Kane z Tottenhamu.

Přijede na Euro, nebo ne? Kane má vyrazit s Tottenhamem na turné

Londýn - Mohl by být hvězdou "malého Eura" v Česku. Otázkou zůstává, jestli přijede. Trenér fotbalistů Tottenhamu Mauricio Pochettino se obává, že jeho talentovaný útočník Harry Kane může zmeškat začátek nové sezony, pokud bude reprezentovat Anglii na červnovém mistrovství Evropy hráčů do 21 let.

 Barma odmítla, že by nesla vinu za stupňující se humanitární krizi v Bengálském zálivu, kde na lodích uvízly stovky uprchlíků.

Barma odmítá, že může za uprchlickou krizi v Bengálském zálivu

Rangún – Barma dnes odmítla, že by nesla vinu za stupňující se humanitární krizi v Bengálském zálivu, kde na lodích uvízly stovky uprchlíků. Zároveň zpochybnila svou účast na jednání regionálních vůdců zaměřeném na řešení uprchlické krize, které proběhne 29. května v Thajsku, informovala o tom agentura AP. Imigranti hlavně z Barmy a Bangladéše mířili na lodích do bohatších zemí jihovýchodní Asie, ty je ale často odmítají přijmout.

Ilustrační foto

Stovky uprchlíků jsou uvězněny u Malajsie, pijí vlastní moč

Kuala Lumpur - Stovky uprchlíků z chudého Bangladéše a Barmy, kteří se chtějí dostat do bohatších zemí jihovýchodní Asie, zůstávají v zoufalé situaci uvězněny na lodích u pobřeží Malajsie a Thajska. Malajsijské úřady dnes dvěma lodím znemožnily dostat se do přístavu, povolení zakotvit nedostala ani jedna loď u Thajska. Uprchlíci nemají jídlo ani vodu a pijí vlastní moč, informoval zpravodaj britské BBC.

Vlastimil Jakoubek (vlevo) s ulovenou sedmdesátikilovou arapaimou.

Rybáři z Příbramska ulovili sedmdesátikilovou arapaimu

Příbram – Vlastimil Jakoubek z Jinců je vášnivým rybářem. V Příbramském deníku jsme o něm již psali, když chytil v Jincích velkého sumce a poté, co se vrátil od jím oblíbené řeky Pád v Itálii, kde touží ulovit životního sumce.

Vlastimil Jakoubek (vlevo) s ulovenou sedmdesátikilovou arapaimou.

Rybáři z Příbramska ulovili sedmdesátikilovou arapaimu

Příbramsko /FOTOGALERIE/ - Vlastimil Jakoubek z Jinců na Příbramsku je vášnivým rybářem. Minulý rok byl s přítelkyní v Thajsku, kde chytal mekongské sumce. Letos se vypravil s kamarádem na Filipíny a Malajsii. „Tam jsme si řekli, že si ještě zaletíme do Thajska na arapaimy," začal vyprávění Vlastimil Jakoubek.

Modelka Tereza Smejkalová z Hodonína nafotila v poslední době snímky, které ozdobily prestižní světové magazíny.

Tvář krásky ze Slovácka dobývá svět

Slovácko /FOTOGALERIE/ - Tereza Maxová, Petra Němcová, Veronika Vařeková. Všechny české modelky, které spolupracovaly s v dnešní době asi nejsilnější světovou modelingovou agenturou Next. Mezi ně se nyní zařadila i skromná kráska z Hodonína. Dvacetiletá Tereza Smejkalová se díky tomu podívala například na Sicílii.

Tereza Smejkalová z Rohatce.

Tvář krásky ze Slovácka dobývá svět

Slovácko - Tereza Maxová, Petra Němcová, Veronika Vařeková. Všechny české modelky, které spolupracovaly s v dnešní době asi nejsilnější světovou modelingovou agenturou Next. Mezi ně se nyní zařadila i skromná kráska z Hodonína. Dvacetiletá Tereza Smejkalová se díky tomu podívala například na Sicílii.

Nizozemští vyšetřovatelé našli na východě Ukrajiny mnoho dalších lidských ostatků a částí z malajsijského boeingu, který byl loni v polovině července v této oblasti sestřelen.

Vyšetřovatelé na Ukrajině dál hledají úlomky malajsijského boeingu

Kyjev/Moskva – Kriminalisté z Nizozemska a Malajsie shromáždili za poslední tři dny na východě Ukrajiny kolem 1,5 tuny úlomků malajsijského dopravního letadla, které se loni v polovině července zřítilo v Donbasu. Oznámila to dnes povstalecká agentura DAN. Vyšetřovatelé shromáždili přes 30 pytlů drobných zbytků boeingu a osobních věcí pasažérů a členů posádky, jichž při katastrofě zahynulo téměř tři sta.

Ilustrační foto.

Vyšetřovatelé se nevzdají. Pátrání po malajsijském letadle bude pokračovat

Kuala Lumpur – Pátrání po malajsijském letadle letu MH370, které před rokem zmizelo beze stopy a zřejmě havarovalo, bude pokračovat, i když se ho nepodaří najít v dosud prohledávané oblasti o rozloze 60.000 kilometrů čtverečních. Podle tiskových agentur to dnes sdělili členové vlád Austrálie, Číny a Malajsie, tří zemí, které pátrání vedou.

Čápi v Supíkovicích na Jesenicku.

Čápy v hnízdě můžete sledovat online kamerou

Supíkovice – Již několik let funguje v Supíkovicích ojedinělý projekt, díky kterému lidé mohou sledovat on – line dění v čapím hnízdě. Život čapí rodinky lze sledovat na internetu.

Rodina z Barmy bydlí v Hluku od roku 2009 (detail ze společné fotografie).

V Hluku se usadila šestičlenná rodina z Barmy

Hluk /FOTOGALERIE/ – Práce bylo málo, a navíc kvůli neustálému nebezpečí se do ní nechodilo. Děti kvůli bezpečnosti rovněž zůstávaly doma. O emigraci dlouho rodina rozmýšlela, až se rozhodla. Řeč je o rodině 
z Barmy, která od listopadu 2009 bydlí v Hluku.

Bude se Sebastian Vettel usmívat i po Velké ceně Číny?

Zaskočí Vettel favority i v Číně? Sám tomu nevěří: Musíme být realisté

Šanghaj, Praha - Formule 1 má tento víkend před sebou třetí letošní zastavení. Zatímco úvodní klání v Austrálii se podle očekávání odehrálo pod taktovkou favorizovaných Mercedesů, v Malajsii ukázal zuby Sebastian Vettel, který si připsal první triumf v barvách Ferrari. Teď je na řadě šanghajská Velká cena Číny. Může čtyřnásobný mistr světa opět zamotat hlavy sebevědomým pilotům Mercedesu?