Kreativ

ŠTÍTEK: Malajsie

Trosky sestřeleného malajsijského letadla.

Nizozemsko bude informovat o šetření zkázy letu MH17 na podzim

Amsterodam - Nizozemská prokuratura oznámí závěry vyšetřování zkázy letu MH17 na podzim. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na zprávy z Amsterodamu. Vyšetřovatelé ale prý stále čekají na informace z Ruska o raketě Buk, která předloni s největší pravděpodobností stroj nad Donbasem sestřelila. V troskách zahynulo 298 lidí.

Italský okruh v Mugellu.

Velkou cenu Itálie vyhrál v těsném finiši Lorenzo, Kornfeil skončil až sedmnáctý

Mugello - Velkou cenu Itálie v MotoGP vyhrál španělský motocyklista Jorge Lorenzo, když těsně před cílem předjel krajana Marca Márqueze. Jakub Kornfeil v kubatuře Moto3 zaznamenal 17. místem nejhorší výsledek v sezoně, naopak druhý český reprezentant Karel Hanika si na 20. pozici připsal nejlepší umístění v dosavadním průběhu šampionátu.

Karel Abraham v MS superbiků.

Abraham získal v Sepangu čtyři body za dvanácté místo

Sepang, Brno - Karel Abraham získal do mistrovství světa superbiků čtyři body za dvanácté místo v závodě v Sepangu. V Malajsii se brněnský jezdec vrátil na hodnocené umístění po předchozích nevydařených startech v Imole. V sobotu vybojoval druhý nejlepší výsledek po příchodu do seriálu z MotoGP, o místo lépe skončil jen v druhém závodě zahajovacího dílu na Phillip Islandu.

Karel Abraham.

Abraham si dojel v Sepangu pro čtyři body, kralovali opět Britové

Sepang - Karel Abraham získal do mistrovství světa superbiků čtyři body za 12. místo v závodě v Sepangu. V Malajsii se český jezdec vrátil na hodnocené umístění po předchozích nevydařených startech v Imole. Vybojoval druhý nejlepší výsledek po příchodu do seriálu z MotoGP, o místo lépe skončil jen v druhém závodě zahajovacího dílu na Phillip Islandu.

Kuřimský motocyklový jezdec Ondřej Ježek.

Kuřimský motocyklista Ježek si při malajské výpravě dával pozor na hady

Brno – Nechtěl nic podcenit. Kuřimský motocyklový jezdec Ondřej Ježek se vydal na exotický díl série mistrovství světa supersportů raději s předstihem. Na malajském okruhu Sepang totiž ještě nezávodil. V pátek tam volnými tréninky začíná šestý podnik prestižního seriálu. „Po posledním závodě v Imole jsem se doma příliš neohřál. Hned v pátek jsme vyrazili do malajského Johoru na aklimatizační pobyt," potvrdil Ježek.

Z filmu Jak básníci čekají na zázrak.

KULTURNÍ SERVIS: KINA, DIVADLA, VÝSTAVY

Teplicko - Patrně nejznámější český cestovatel současnosti Dan Přibáň podnikl svou dosud nejnáročnější expedici - půlroční dobrodružnou výpravu po Tichomoří. Devítičlenný tým vyrazil z australského Perthu a pokračoval přes Východní Timor, Indonésii, Malajsii a Thajsko. Kromě unikátního cestovatelského zážitku nový Přibáňův dokument ukazuje, že svět se dá projet netradičně v posádce dvou trabantů, polského Fiatu neboli malucha, Jawy a dokonce dvou invalidních vozíků, jejichž majitelé byli členy týmu.

Ilustrační foto.

Průzkum: České ženy nepotřebují k dosažení kariérních cílů řídit firmy

Praha - České ženy nepotřebují řídit firmy, aby dosáhly svých kariérních cílů. Pro české zaměstnance jsou lákavější pozice ve středním managementu. Evropa v kariérních ambicích žen zaostává za zeměmi rozvojovými. Vyplývá to z průzkumu personálně-poradenské společnosti Hays mezi více než 11.500 zaměstnanci ve 25 zemích světa.

Motorka je ve Vietnamu oblíbený dopravní prostředek.

Michaela píše z Asie. Díl šestý: Saigon plný motorek

Michaela Bugrisová z Krnova si jela do Asie splnit svůj cestovatelský sen. Jejím cílem je mimo jiné cestovat s nízkým rozpočtem a trávit co nejvíce času s místními lidmi, v Asii chce zůstat zhruba půl roku. Vyrazila v lednu.

Motorka je ve Vietnamu oblíbený dopravní prostředek.

Michaela píše z Asie. Díl šestý: Saigon plný motorek

Michaela Bugrisová z Krnova si jela do Asie splnit svůj cestovatelský sen. Jejím cílem je mimo jiné cestovat s nízkým rozpočtem a trávit co nejvíce času s místními lidmi, v Asii chce zůstat zhruba půl roku. Vyrazila v lednu.

Soluňský šampionát v taekwondu. Závodníci cvičí na různých místech, i na velkém pobřežním mole.

Tým seniorek získal v sestavách titul po osmi letech

Soluň - Konečně jim to po dlouhé době sedlo. Poslední evropské zlato z týmových sestav seniorek se datuje k roku 2008 a v pátek na mistrovství Evropy v řecké Soluni české ženy konečně čekání na další triumf z tradiční disciplíny utnuly.

Americký ministr obrany Ashton Carter v Manile.

Carter v Jihočínském moři navštívil americkou letadlovou loď

Manila – Americký ministr obrany Ashton Carter dnes navštívil americkou letadlovou loď John C. Stennis během její plavby přes Jihočínské moře. Krok podle agentury Reuters nepochybně popudí Čínu, která v Jihočínském moři stále sebevědoměji prosazuje své územní nároky. Peking dnes oznámil, že jeden z jejích nejvyšších vojenských činitelů dnes zavítal na ostrůvky v tomto sporném regionu, které Čína uměle rozšiřuje a buduje na nich infrastrukturu.

Ilustrační foto

Vládní speciály měly v posledních dnech potíže, budou opraveny

Praha - Vládní speciály airbus měly v posledních dnech potíže, během dnešního dne by ale měly být opět provozuschopné. Jeden z nich, se kterým letěl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) do Malajsie, měl problémy na záložním systému zobrazení umělého horizontu. Druhý se nejspíš srazil s ptákem, sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Ilustrační foto

Američané chystají další plavbu k sporným ostrovům nárokovaným Čínou

Washington/Peking – Námořnictvo Spojených států chystá na počátku tohoto měsíce další takzvanou svobodnou plavbu kolem sporných ostrovů v Jihočínském moři, které si nárokuje Čína. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na své zdroje. USA podnikly již dvě takovéto plavby, které Peking tvrdě kritizoval.

Jediným dílem nalezeným před Mosambickým objevem, který podle všeho rovněř patřil k záhadně zmizelému letounu, byla vztlaková klapka objevená loni v červenci na břehu vzdáleného ostrova Réunion.

Trosky nalezené v Mosambiku patří zmizelému malajsijskému letounu

Sydney – Trosky nalezené začátkem března na pobřeží jihoafrického státu Mosambik pochází s největší pravděpodobností ze ztraceného malajsijského letadla. Oznámily to dnes australské úřady. Experti po analýze dospěli k závěru, že dvě části trupu letadla velmi pravděpodobně pochází z Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines, který s 239 lidmi na palubě 8. března 2014 záhadně zmizel. Experti z Malajsie se k závěru přidali a země vyzvala k pátrání v okolí Jižní Afriky.

Výroba palmového oleje. Ilustrační foto

Nedostatek palmového oleje zdražuje sójové boby

Londýn - Trh se sójovými boby doposud stagnoval kvůli vysokým dodávkám. Nyní se však na trh začíná vracet život díky oleji. Klimatický jev El Niño zasáhl produkci palmového oleje a zvýšil jeho ceny. To následně podpořilo sójové boby, které se zpracovávají na olej používaný hlavně na vaření nebo na sójovou moučku používanou hlavně jako vysokoproteinové krmivo pro hospodářská zvířata, píše list Financial Times.

Polednice. Aňa Geislerová

KULTURNÍ SERVIS: KINA, DIVADLA, VÝSTAVY

Patrně nejznámější český cestovatel současnosti Dan Přibáň podnikl svou dosud nejnáročnější expedici - půlroční dobrodružnou výpravu po Tichomoří. Devítičlenný tým vyrazil z australského Perthu a pokračoval přes Východní Timor, Indonésii, Malajsii a Thajsko. Kromě unikátního cestovatelského zážitku nový Přibáňův dokument ukazuje, že svět se dá projet netradičně v posádce dvou trabantů, polského Fiatu neboli malucha, Jawy a dokonce dvou invalidních vozíků, jejichž majitelé byli členy týmu.

Asie, to je moře, sladké ovoce, ale také zaprášené silnice, odpadky a toulaví psi.

Michaela píše z Asie. Díl první: Ta pravá Asie

Michaela Bugrisová z Krnova si jela do Asie splnit svůj cestovatelský sen. Jejím cílem je mimo jiné cestovat s nízkým rozpočtem a trávit co nejvíce času s místními lidmi, v Asii chce zůstat zhruba půl roku. Vyrazila v lednu.

Meditovat je zatraceně těžké, zhodnotila své pokusy Michaela.

Krnovanka si jela do Asie splnit svůj cestovatelský sen

Cestovat s nízkým rozpočtem, trávit hodně času s místními, ochutnávat jejich speciality, stopovat, učit se a hledat inspiraci pro své projekty. To jsou cíle, s nimiž jela Michaela Bugrisová z Krnova do jihovýchodní Asie.

Meditovat je zatraceně těžké, zhodnotila své pokusy Michaela.

Krnovanka si jela do Asie splnit svůj cestovatelský sen

Cestovat s nízkým rozpočtem, trávit hodně času s místními, ochutnávat jejich speciality, stopovat, učit se a hledat inspiraci pro své projekty. To jsou cíle, s nimiž jela Michaela Bugrisová z Krnova do jihovýchodní Asie.

Soud v Íránu dnes za pronevěru uložil trest smrti Bábaku Zandžánímu, který je jedním z nejbohatších lidí v zemi. Proces byl ostře sledován, neboť Zandžání v minulosti pomáhal Teheránu obcházet ropné sankce.

Obcházení ropných sankcí bude stát život jednoho z nejbohatších Íránců

Teherán – Soud v Íránu dnes za pronevěru uložil trest smrti Bábaku Zandžánímu, který je jedním z nejbohatších lidí v zemi. Proces byl ostře sledován, neboť Zandžání v minulosti pomáhal Teheránu obcházet ropné sankce, informovala agentura Reuters. Spolu se Zandžáním byli k trestu smrti odsouzeni ještě další dva lidé.

Ministr zemědělství Marián Jurečka

Ministr Jurečka: Používání palmového oleje je problém etiky, ne zdraví

Praha - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nevidí zdravotní problém v konzumaci palmového oleje. Používání palmového oleje ale považuje za etický problém kvůli ničení deštných pralesů. Ministr to dnes řekl na tiskové konferenci. V poslední době se objevily kampaně za bojkot výrobků s palmovým olejem, někteří výrobci od jeho používání ustupují.

Loňské mistrovství se v Karviné vydařilo a utvořilo i historický divácký rekord.

Na špičkový badminton do Karviné

Karviná – Republikový šampionát v badmintonu, který bude o víkendu hostit sportovní hala STaRS v Karviné, přivítá největší česká jména mužského i ženského badmintonu.

Logo malajsijského fondu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) v Kuala Lumpuru.

Z malajsijského fondu byly zřejmě ukradeny asi čtyři miliardy dolarů

Washington/Kuala Lumpur – Z malajsijského státního investičního fondu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) byly zřejmě ukradeny asi čtyři miliardy dolarů (100 miliard Kč). Uvedla to švýcarská prokuratura, která loni začala fond vyšetřovat kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz. Fond byl založen v roce 2009 k financování projektů pro hospodářský a sociální rozvoj Malajsie. Její generální prokurátor dnes uvedl, že bude se Švýcary spolupracovat.

Kamil Kuča.

Univerzita by se měla zaměřit na stáří či zdraví

Hradec Králové - Prorektor pro tvůrčí činnost a vnější vztahy Kamil Kuča usedl do svého křesla na Univerzitě Hradec Králové (UHK) teprve loni, ale plánů jak zlepšit renomé hradecké vysoké školy má několik. Například chce univerzitu více provázat se zahraničím či rozjet dlouhodobé projekty napříč všemi fakultami.

Ilustrační foto.

Thajsko čeká letos opět rekordní počet zahraničních turistů

Thajsko očekává, že v letošním roce navštíví zemi opět více turistů než loni a že jejich počet vystoupí na nový rekord. Loni do země přijelo rekordních 29,88 milionu turistů. Uvedla to dnes ministryně cestovního ruchu Kobkán Vattanavrangkulová. Podle jejího odhadu letos počet turistů stoupne na 32 milionů.

Dan Pribáň

Návštěvníci kina Metropol mohou hlasovat o premiéru nového filmu Dana Pribáně

Olomouc – Premiéru nejnovějšího filmu režiséra Dana Pribáně s názvem Trabantem do posledního dechu si možná budou moci užít právě návštěvníci olomouckého kina Metropol. Jak by k tomu mohlo dojít? Hlasováním na internetových stránkách Vyhrajpremieru­.anaweb.cz, kde mohou dát hlas svému oblíbenému kinu, v němž by se podle nich měla první projekce snímku uskutečnit.

Ilustrační foto.

Malajsie hledá majitele boeingů odstavených v Kuala Lumpuru

Kuala Lumpur - Vedení letiště v malajsijském Kuala Lumpuru byli nuceni hledat inzerátem majitele tří boeingů odstavených měsíce na hlavním letišti země. V inzerátu se majiteli hrozí, že jestliže se do čtrnácti dní nepřihlásí, budou stroje prodány nebo přemístěny jinam. Dnes se k letadlům přihlásila nákladní společnost Swift Air Cargo, ale správa malajsijských letišť ověřuje předloženou dokumentaci.

Valentino Rossi v GP Austrálie.

Smířený s porážkou. Rossi stáhl odvolání u arbitráže kvůli trestu z Malajsie

Lausanne - Motocyklový závodník Valentino Rossi stáhl odvolání k Arbitrážnímu soudu pro sport (CAS) proti trestným bodům, které dostal za kontakt s Marcem Márquezem během říjnové Velké ceny Malajsie. Kvůli nim musel italský jezdec v poslední Grand Prix sezony ve Valencii startovat z posledního místa a prakticky tak přišel o šanci na titul mistra světa.

Jiří Hrdlička s Pavlem Loskotem.

Dvě české dvojice budou bojovat ve finále SP v kolové

Mosnang, Brno - Dvě české dvojice čeká v sobotu ve švýcarském Mosnangu start ve finálovém turnaji Světového poháru v kolové. Jiří Hrdlička s Pavlem Loskotem se pokusí napravit nezdar z nedávného mistrovství světa v Malajsii, kde zachránili účast české kolové v elitní skupině pro příští rok až po barážovém vítězství nad Španělskem. Startovat budou i Pavel Šmíd s Petrem Skotákem z Favoritu Brno, kteří nečekali, že se dostanou až do desetičlenného finálového turnaje.

Ilustrační foto.

Mezinárodní tým má určit viníky pádu boeingu nad Ukrajinou

Haag – Mezinárodní experti se scházejí v Nizozemsku, aby prozkoumali důkazy z vyšetřování loňského zřícení malajsijského boeingu nad ukrajinským Donbasem a určili viníky. Oznámili to dnes podle agentury AP nizozemští prokurátoři. Očekává se, že expertní tým bude pracovat do příštího roku.

Kolisté Svitávky Jiří Hrdlička s Pavlem Loskotem.

Hrdlička s Loskotem na mistrovství v Malajsii zvládli až boj o elitní skupinu

Malajsie, Svitávka – S cílem porvat se o medaili jela na mistrovství světa v kolové dvojice ze Svitávky Jiří Hrdlička – Pavel Loskot. Na turnaji ovšem nedokázali vyhrát ve skupině ani jeden zápas. Kromě favoritů je porazila i Francie. Jediný bod uhrála Svitávka v posledním zápase s předposlední Belgií za remízu 2:2.

Jiří Hrdlička chce se spoluhráčem Pavlem Loskotem vyhrát extraligu. Foto z turnaje v Šitbořicích.

Českým sálovým cyklistům se vstup do mistrovství světa nevydařil

Johor - Vysokou prohrou 1:6 s Německem vstoupili čeští reprezentanti Jiří Hrdlička s Pavlem Loskotem do turnaje v kolové na mistrovství světa v sálové cyklistice v Malajsii. V krasojízdě open dvojic obhájili prvenství z loňského šampionátu v Brně bratři André a Benedikt Bugnerové z Německa, kteří získali třetí titul za sebou. Český pár Tomáš Gruna, Klára Kovářová obsadil osmé místo.

Arnošt Vašíček

O fantastických tvorech bude vyprávět Vašíček

Kadaň - Přežívají v odlehlých koutech světa tajemná zvířata a neznámí tvorové? Přijďte na besedu s Arnoštem Vašíčkem, která se koná v úterý v 17:00 hodin v kadaňské knihovně, a dozvíte se více.