Kreativ

ŠTÍTEK: Malajsie

Kim Čong-un za poslední čtyři roky přibral až 40 kilogramů, což by mohlo naznačovat, že severokorejský vůdce trpí zhoršujícími se zdravotními problémy.

Malajsie pohrozila zatykačem na severokorejského diplomata

Malajsie dnes varovala, že vydá zatykač na druhého tajemníka severokorejského velvyslanectví v Kuala Lumpuru, pokud nebude dobrovolně spolupracovat s malajsijskou policií při vyšetřování vraždy bratra vůdce KLDR Kim Čong-nama. Policie tento týden požádala o možnost Hjon Kwang-songa vyslechnout, ale zatím jí nevyhověl.

Nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una byl v Malajsii zavražděn.

Co zabilo bratra Kim Čong-una? Smrtící neurotoxická látka VX

Na těle mrtvého bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una se našla smrtelně nebezpečná nervová látka VX. Sdělila to dnes podle agentury AFP malajsijská policie. Kim Čong-nam byl podle vyšetřovatelů nejspíš otráven 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru.

Kim Pchjong-Il

Zlikviduje KLDR svého velvyslance v Česku? Prý je na řadě

Paranoidní severokorejský režim v čele s Kim Čong-unem by mohl zlikvidovat svého velvyslance v Česku Kim Pchjong-ila, který patří k členům vládnoucí dynastie. Tvrdí to zahraniční experti na KLDR, podle nichž je ambasador pro režim hrozbou, stejně jako nedávno zavražděný bratr diktátora Kim Čong-una.

V Malajsii byl zavražděn nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una.

KLDR popírá vinu za smrt bratra Kim Čong-una, naopak obvinila Malajsii

Kdo je zodpovědný za vraždu bratra vůdce Kim Čong-una? Severní Korea nařkla ze smrti "občana KLDR" Malajsii. Její vyšetřování případu je podle Pchjongjangu plné pochybností a tělo by mělo být okamžitě předáno KLDR, uvedla tamní oficiální agentura KCNA. Země zároveň odmítla jakoukoli roli na smrti Kim Čong-nama.

Vlajka Portugalska

Portugalsko zadrželo bývalou agentku CIA, aby ji vydalo do Itálie

Portugalská policie zatkla bývalou agentku americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), aby ji mohla vydat do Itálie. Tam byla odsouzena k šesti letům vězení za podíl na únosu egyptského muslimského duchovního. O zadržení s odvoláním na právníka bývalé agentky dnes informovala agentura Reuters.

V Malajsii byl zavražděn nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Malajsie má další podezřelé z vraždy bratra Kim Čong-una, jeden je diplomat

Malajsijská policie identifikovala dva další podezřelé z vraždy bratra severokorejského vůdce Kim Čong-nama a pozvala je k výslechu. Jeden z nich je druhým tajemníkem severokorejského velvyslanectví v Malajsii, druhý je napojen na severokorejskou leteckou společnost Air Koryo a oba se stále nacházejí v Malajsii.

Prezident Černé Hory Filip Vujanovič.

Rusko mělo vliv na pokus o státní převrat v Černé hoře, tvrdí prokurátor

Ruské úřady byly zapleteny do loňského pokusu o státní převrat v Černé Hoře. Tvrdí to černohorský speciální prokurátor Milivoj Katnić s odvoláním na poznatky z výslechů a přiznání podezřelých. Moskva jakoukoli ruskou účast na údajně plánovaném převratu v Černé Hoře důrazně popřela.

Motýli se dlouhodobě těší zájmu vědců i amatérských entomologů, proto patří k nejprobádanějším skupinám hmyzu, alespoň co se evropské fauny týká.

OBRAZEM: Lišajové, babočky, ale i křídla z Malajsie

/FOTOGALERIE/ Attacus atlas je z pohledu celkové plochy rozpětí křídel největší motýl na světě. Říká se, že tento motýl dostal své jméno po bohu Atlasovi z řecké mytologie, nebo kresbě na jeho křídlech, která připomíná mapu.

V Malajsii byl zavražděn nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Mezi KLDR a Malajsií vypukl spor kvůli vraždě bratra Kim Čong-una

Severokorejský velvyslanec v Malajsii dnes prohlásil, že malajsijskému vyšetřování nelze důvěřovat, protože je politicky motivováno. Velvyslanec dokonce zpochybnil, že obětí byl diktátorův bratr Kim Čong-nam. Malajsijský premiér Najib Abdul Razak prohlásil, že Malajsie nemá důvod Severní Koreu očerňovat a že vyšetřování bude objektivní.

Ilustrační foto.

Irák zahájil vojenskou ofenzivu k osvobození západní části Mosulu

Irák zahájil vojenskou ofenzivu, aby osvobodil západní části Mosulu, které ovládají bojovníci takzvaného Islámského státu (IS). Oznámil to dnes premiér Hajdar Abádí. Vojáci k městu postupují od jihu, kde již převzali kontrolu nad několika vesnicemi, uvedla agentura Reuters. Abádí na vojáky apeloval, aby respektovali lidská práva. Americký generál Stephen Townsend připustil, že bitva o Mosul bude těžká.

V Malajsii byl zavražděn nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Malajsie zatkla Severokorejce v souvislosti s vraždou bratra Kima

Malajsijská policie dnes oznámila, že v souvislosti s vraždou bratra vůdce KLDR zatkla severokorejského muže. Severokorejec je čtvrtým podezřelým, který byl při vyšetřování smrti Kim Čong-nama zadržen. Úřady také zahájily druhou pitvu těla oběti. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Šest  studentů z Jordánska, Turecka, Brazílie, Malajsie, Indonésie a  Argentiny bylo tento  týden hosty základní  školy Čelakovského ve Strakonicích.

Studentská akce Edison

Strakonice - Šest studentů z Jordánska, Turecka, Brazílie, Malajsie, Indonésie a Argentiny jsou tento týden hosty Základní školy Čelakovského ve Strakonicích.

Kim Čong Ul

Malajsie chce DNA příbuzných zavražděného bratra vůdce KLDR

Malajsie nevydá tělo bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, dokud Severní Korea neposkytne vzorky DNA příbuzných. Informovaly o tom dnes malajsijské úřady. Pchjongjang už o tělo Kim Čong-nama požádal. Bratr severokorejského vůdce byl zavražděn v pondělí na letišti v Kuala Lumpuru.

Madagaskar.

V chráněných oblastech Madagaskaru plundrují lesy

Nejméně 350 tisíc stromů bylo poraženo mezi lety 2010 a 2015 v chráněných oblastech na ostrově Madagaskar. Většina dřeva putovala do Asie. S odkazem na zprávu organizace na ochranu přírody TRAFFIC o tom informovala agentura AP.

Koňské polo ve Špindlu

Snobárna z Pretty Woman?

Královéhradecko, Špindlerův Mlýn - Pod sjezdovkou ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně se hrálo ve sněhu koňské pólo. Všichni jeho protagonisté byli ze zahraničí, nejvíce z Velké Británie, ale i z Jižní Afriky a Malajsie.

Koňské polo ve Špindlu

Snobárna z Pretty Woman?

Špindlerův Mlýn /FOTO, VIDEO/ - Pod sjezdovkou ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně se hrálo ve sněhu koňské pólo. Všichni jeho protagonisté byli ze zahraničí, nejvíce z Velké Británie, ale i z Jižní Afriky a Malajsie.

Sněžné pólo se zabydlelo v Krkonoších

Ve Špindlu se za míčkem honí koně. Baví se všichni

Královéhradecko, Špindlerův Mlýn - Nevšední podívaná se odehrává ve skiareálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně. Na dojezdu sjezdovek se totiž hraje koňské pólo! A to za účasti špičkových zahraničních hráčů.

Vysazování palmy olejné

Den bez palmového oleje. Proklínaná surovina pomalu mizí

Palmový olej je takřka všude. Najdeme ho v potravinách, drogistickém zboží, přidává se i do biopaliv. Omezit jeho používání má pomoci Den bez palmového oleje, který připadá právě na 1. února. Akce také upozorňuje na vypalování tropických deštných pralesů.

Karel Abraham. Ilustrační foto.

Pořád se zlepšuje. Abraham stlačil svůj čas i poslední den testů

Sepang, Brno – Brněnský motocyklový jezdec Karel Abraham zajel třetí den předsezonního oficiálního testování týmů MotoGP v Sepangu svůj nejlepší čas a stejně jako v úterý se dostal pod hranici 2:01 minuty. Jeho maximum stačilo na 17. místo, nejrychlejší byl Španěl Maverick Viňales, za kterým Abraham zaostal o 1,077 sekundy.

Karel Abraham. Ilustrační foto.

Abraham si v testech MotoGP polepšil, zajel šestnáctý čas

Sepang, Brno – Brněnský motocyklový jezdec Karel Abraham si ve druhém dnu předsezonního oficiálního testování týmů MotoGP v Sepangu oproti pondělí polepšil a zajel 16. čas. Jediný český účastník v elitní kategorii mistrovství světa zrychlil téměř o sekundu a okruh zvládl za 2:00,981 minuty. Nejrychlejší byl tentokrát Ital Andrea Iannone, za nímž Abraham zaostal o 1,529 sekundy.

Na letišti v Kuala Lumpur stále přibývají vzkazy podpory pro blízké zmizelých účastníků letu.

Malajsie odmění toho, kdo najde trup záhadně zmizelého Boeingu

Kuala Lumpur - Malajsie dnes oznámila, že vyplatí odměnu jakékoli soukromé společnosti, která najde trup pohřešovaného letadla z letu MH370. Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě zmizel v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Téměř tříleté pátrání, na němž se podílela Austrálie, Malajsie a Čína, bylo v úterý ukončeno. Jedna z největších leteckých záhad tak zůstala neobjasněna.

Oblast pátrání po troskách malajsijského letu MH370 se měnila mnohokrát, zatím však bez jakéhokoliv výsledku.

Tři roky pátrali po malajsijském letounu. Bezúspěšně. Dnes hledání končí

Sydney - Austrálie, Malajsie a Čína po téměř třech letech ukončily dnes pátrání po letadle společnosti Malaysia Airlines, které zmizelo na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 cestujícími na palubě. Pátrací plavidlo dokončilo prohledávání mořského dna ve vymezené oblasti v Indickém oceánu, aniž objevilo trosky letadla, oznámilo koordinační středisko pátracích akcí se sídlem v Austrálii. Rodiny pasažérů označily ukončení pátrací akce za nezodpovědný krok, který musí být přehodnocen.

Michaela úspěšně reprezentovala naši republiku.

Michaela v Malaysii bodovala

Strakonice, Kuala Lumpur - Modelka Michaela Haladová ze Strakonic na přelomu roku postoupila v soutěži Miss Tourism International 2016/17 do TOP 10 nejlepších dívek.

Jakub Kornfeil.

Kornfeil: Sezona se vydařila, tým jsem ale přesto změnit musel

Praha - Motocyklový jezdec Jakub Kornfeil má za sebou nejvydařenější sezonu v mistrovství světa v kariéře. Poprvé se prosadil do elitní desítky konečného hodnocení kategorie Moto3, nasbíral více než sto bodů a stejně jako před rokem se alespoň jednou probojoval na stupně vítězů. Přesto po sezoně změnil tým a v příštím roce bude hájit barvy německého týmu Prüstl GP Peugeot Motorcycles.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil.

Sezona se vydařila, hlásí Kornfeil. O silnější kubatuře ale neuvažuje

Praha - Motocyklový jezdec Jakub Kornfeil má za sebou nejvydařenější sezonu v mistrovství světa v kariéře. Poprvé se prosadil do elitní desítky konečného hodnocení kategorie Moto3, nasbíral více než sto bodů a stejně jako před rokem se alespoň jednou probojoval na stupně vítězů. Osmého místa si cením, hlásí Korf

Rychlé lodě vyrážející z přístavu Pak Bara na ostrovy v Národním parku Tarutao

Rajský ostrov Tarutao byl trestaneckou kolonií i hnízdem pirátů

Dopluli jsme na ostrov Tarutao, o němž legenda praví, že je prokletý. Ti, kteří se odvážili vydat do stále zelené džungle, se už nikdy nevrátili. Ti, kteří se nevydali do vnitrozemí, ale přesto zůstali v některé ze zátok příliš dlouho, se stali obětí zimnice, trápila je horečka, blouznili v deliriu nebo je dokonce dostala smrt.

Na letišti v Kuala Lumpur stále přibývají vzkazy podpory pro blízké zmizelých účastníků letu.

Vyšetřovatelé chtějí rozšířit pátrání po malajsijském letounu

Sydney - Vyšetřovatelé, kteří pátrají po zmizelém letadle společnosti Malaysia Airlines z letu číslo MH370, doporučili rozšířit oblast pátrání o dalších 25.000 kilometrů čtverečních. Letadlo, které zmizelo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu, podle nich totiž není v oblasti, která se v současnosti prohledává. Informovaly o tom dnes světové agentury. Australské ministerstvo dopravy ale už uvedlo, že se oblast pátrání rozšiřovat nechystá.

Škoda Octavia jako kabriolet.

Octavia Cabrio či český Touran. Podívejte se na škodovky, které nikdy nevzniknou

Česká automobilka Škoda se chce v nejbližších letech více věnovat vozům typu SUV a různým crossoverům. Bude se tak logicky soustředit na segmenty, které rostou a o něž mají zákazníci zájem. I z toho důvodu existují druhy aut, které v blízké budoucnosti škodovka vyrábět nebude. To ale neznamená, že bychom si je nemohli představovat.

Vizualizace projektu.

Město za sto miliard dolarů děsí okolí

Číňané skupují nemovitosti po celém světě. Od kanadského Vancouveru po australské Sydney. Poptávka je tak velká, že se objevují stále nové developerské projekty. Jedním z největších projektů současnosti je investice Country Garden Holdings v hodnotě sto miliard dolarů.

Soud v Íránu dnes za pronevěru uložil trest smrti Bábaku Zandžánímu, který je jedním z nejbohatších lidí v zemi. Proces byl ostře sledován, neboť Zandžání v minulosti pomáhal Teheránu obcházet ropné sankce.

Íránský nejvyšší soud potvrdil trest smrti pro magnáta Zandžáního

Teherán - Íránský nejvyšší soud potvrdil trest smrti pro obchodního magnáta Bábaka Zandžáního, odsouzeného za zpronevěru. Proces byl ostře sledován, neboť Zandžání v minulosti pomáhal Teheránu obcházet ropné sankce. Kritici, k nimž patří i prezident Hasan Rúhání, poukazují na to, že vykonání vyneseného verdiktu navždy znemožní odhalit totožnost vysoce postavených osob, které Zandžáního podporovaly.

V Orlové začalo mezinárodní mistrovství ČR juniorů v badmintonu.

Asiati jsou v Orlové, uspěje česká špička?

Orlová /FOTO/ – V pátek začal v orlovské sportovní hale místního gymnázia 21. ročník velkého mezinárodního turnaje v badmintonu, na který přijela širší evropská špička a dokonce tři hráči z Asie.

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě. Ilustrační foto.

Festival nabídne cestu na Bali i do Izraele

Vysoké Mýto – V pondělí v regionálním muzeu vypukne třináctý ročník cestovatelského festivalu Okolo světa. „Je to tradiční akce, která si našla své návštěvníky," konstatoval ředitel muzea Jiří Junek.

Mladí badmintonisté a badmintonistky z různých koutů Evropy i Asie se představí v Orlové.

Orlová hostí juniorský badminton

Orlová – Po Karviné, která hostila evropskou kvalifikaci dospělých družstev, uvidí přehlídku výborného badmintonu také sousední Orlová.

Škoda Electric

Škoda dodá do Sao Paula díly vozů MHD za více než 100 milionů Kč

Plzeň - Plzeňská Škoda Electric dodá do brazilského Sao Paula pohony pro vozy MHD za více než 100 milionů korun. Škodovka se po letech vrací na brazilský trh, kde cítí další potenciál. Bude se podílet na výrobě nových vozů typu monorail, která kombinují výhodné vlastnosti vozů tramvaje a metra, jezdí na speciálních mostních konstrukcích ve výšce nad běžnou městskou infrastrukturou, řekl  mluvčí mateřské Škody Transportation Michal Tobrman.