Kreativ

ŠTÍTEK: Malajsie

Šíření fake news? V Malajsii bude hrozit trest 10 let vězení

Malajsijský premiér Najib Razak předložil Sněmovně kontroverzní zákon, který kriminalizuje šíření takzvaných fake news. Za šíření nepravdivých zpráv bude jejich hlasatelům hrozit vysoká pokuta a až 10 let za mřížemi. Kritici se ale obávají ohrožení svobody médií. Zákon byl navržen v souvislosti se skandálem se státním fondem 1Malaysia Development Berhad (1MDB), do jehož rozkrádání je podle médií premiér zapojen. 

Velikonoční pošta Kraslice.

Z obálek vykukuje beránek

Kraslice – Beránek vykukující z obálky je motivem letošního velikonočního razítka. To z pošty v Kraslicích na Sokolovsku již tradičně putuje do koutů celého světa.

Sportovní střelkyně Gabriela Vognarová.

Střelkyně Vognarová v Malajsii získala dvě světová zlata

Kuala Lumpur - Fantastického úspěchu dosáhla na začátku víkendu sportovní střelkyně Gabriela Vognarová. Na akademickém mistrovství světa v Malajsii si nejprve v pátek vystřílela zlatou medaili vzduchovou puškou, přičemž navíc výrazně přispěla k bronzu Češek v týmovém bodování.

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam

Kimův bratr byl na letišti v Malajsii zavražděn na příkaz KLDR, tvrdí USA

Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una byl zavražděn nervovým plynem na příkaz vlády KLDR, prohlásilo americké ministerstvo zahraničí a uvalilo na Severní Koreu nové sankce. Kim Čong-nama loni v únoru napadly na letišti v malajsijském Kuala Lumpur dvě ženy a nastříkaly mu do obličeje jedovatý plyn VX, jehož následkům podlehl. 

Pavel Kelemen s Davidem Sojkou při keirinu

Videorozhodčí zamítl protesty. Kelemena v keirinu vyřadily dvě vlny

Apeldoorn /OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE, FOTOGALERIE/ – Chtěl víc a očividně na to i měl. Jenže dráhový cyklista brněnské Dukly Pavel Kelemen se do druhého kola keirinu na světovém šampionátu v nizozemském Apeldoornu neprokousal. Po jeho vyřazení přetrvávala u české výpravy pachuť, protože se na něm podepsaly dva sporné momenty.

Orchideje v botanické zahradě.

Fata Morgana láká. Trojská botanická zahrada zahájí sezonu výstavou orchidejí

Velvyslanci Filipín, Indonésie, Malajsie, Thajska a Vietnamu – členských zemí Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) a náměstkyně pražské primátorky Evy Kislingerové dnes v půl druhé odpoledne navštíví pražskou botanickou zahradu. Budou přítomni slavnostnímu otevření výstavy orchidejí, kterou zahrada od zítřka zahájí novou sezónu.

Hodonínská modelka a herečka Jana Kopecká na módních přehlídkách v New Yorku.

Modelka Kopecká: Konkurence v New Yorku převyšuje mrakodrapy

New York, Hodonín - Miss Brno, Miss Tourism International v Malajsii a pak Miss Model of the World v Číně. Z těchto soutěží se mladá modelka a také herečka Jana Kopecká se před časem vrátila domů do Hodonína s tituly. „Ptala jsem se sama sebe, jestli je opravdu možné vyjet na dvě mezinárodní soutěže a dvakrát uspět? Komu se to podaří? Ale ani tak jsem to nevzdala a každý den dřela,“ říká čtyřiadvacetiletá kráska z jihu Moravy.

Samec tapíra čabrakového Punťa.

Punťa se stěhuje na Tchaj-wan

Dvouletý samec tapíra čabrakového Budak Puntja, zvaný jednoduše Punťa již brzy opustí Prahu. Vůbec první odchované mládě tohoto ohroženého druhu v Zoo Praha, se koncem února odloučí od své matky Indah a poputuje na Tchaj-wan.

Dane Sharp a Michal Váňa (vpravo)

Sázky a útěk ze Singapuru: Australané natočili příběh českého fotbalisty

Fotbalový uprchlík: příběh Michala Váni. To je název nového dokumentu o životě českého útočníka Váni, který natočili australští filmaři. Váňa byl před čtvrtstoletím hvězdou singapurského fotbalu. Pak se ale zapletl do jednoho z největších fotbalových skandálů v Asii, začala ho stíhat policie a on za dramatických okolností ze Singapuru uprchl. V snímku Váňa mimo jiné tvrdí, že se hodlá do Singapuru vrátit a očistit se.

Foto z Manily, kde je Jaroslav Dobeš zadržovaný v detenčním zařízení společně s Barborou Pláškovou.

Odháčkování je znásilnění, potvrdil soud v kauze guru Járy

Sedm a půl roku ve vězení mají podle krajského soudu ve Zlíně strávit Jaroslav Dobeš alias guru Jára a jeho pomocnice Barbora Plášková za znásilnění šesti studentek jejich esoterické školy Poetrie. Obžalovaní se celou dobu procesu brání, že to nebylo znásilnění, ale že šlo o tantrický rituál „odháčkování“.

Daniel Mekbib

Na Prague Open zabojuje Mekbib o první titul PSA

Od úterý do neděle se v Praze uskuteční squashový mezinárodní turnaj mužů. Ve sportovním areálu Hamr se utká o 5000 USD (128 tisíc korun) 28 hráčů. Nejvýše nasazeným domácím squashistou je Daniel Mekbib. Současná česká jednička má na Prague Open dva cíle – vybojovat svůj historicky první titul na okruhu PSA a díky dobrému výsledku si zajistit postup mezi sto nejlepších. „V letošní sezoně jsem už dokázal porazit hráče z nejlepší padesátky. Věřím si,“ dodal Mekbib, který je v tuto chvíli na 103. příčce. V úterní kvalifikaci se představí několik českých hráčů, finále je na programu v neděli od 15:00.

Karlovarský Soubor písní a tanců Dyleň.

Dyleň žije folklorem už 60 let

Karlovy Vary - Soubor písní a tanců Dyleň z Karlových Varů, který zpracovává folklor z oblasti širšího Karlovarska, Podkrušnohoří a Poohří, oslavuje v letošním roce jubilejní šedesáté výročí svého vzniku. 

Se sklářskými mistry z Novoborska tentokrát spojil síly uznávaný designér Khalid Shafar.

Dílo z Lindavy zazářilo v Dubaji

Novoborsko - Na huti lindavské sklárny společnosti Lasvit vzniklo další unikátní dílo, které zamířilo do světa. Se sklářskými mistry z Novoborska tentokrát spojil síly uznávaný designér Khalid Shafar. 

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam

Zavražděný nevlastní bratr Kim Čong-una měl u sebe protijed. Nepoužil ho

Nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una měl u sebe v době své vraždy protilátku atropin. Kim Čong-nama zavraždily na letišti v Kuala Lumpur letos v únoru dvě ženy, které mu potřely tvář chemickým plynem VX.  Proti tomuto jedu se jako protilátka používá právě Atropin. O tom, proč ho kritik severokorejského režimu nepoužil, se spekuluje.

Dráhový cyklista brněnské Dukly Tomáš Bábek.

Dráhař Bábek skončil v prvním Světovém poháru v Polsku sedmý v keirinu

Pruszków, Brno – Postup do finále velkého závodu mu unikl poprvé po víc než roce, za který dráhový cyklista brněnské Dukly Tomáš Bábek prošel mezi nejlepší šestku disciplíny keirin šestkrát po sobě. Až v prvním díle nového ročníku Světového poháru v polském Pruszkówě do finále nepostoupil. Obsadil sedmé místo.

Drakiáda patří na Berounsku k oblíbeným akcím.

OBRAZEM: Drakiáda patří na Berounsku k oblíbeným akcím

Berounsko - Podzim patří drakům. V mnoha obcích berounského regionu proto kulturní a sportovní komise obecních úřadů pořádají pro děti drakiády. Některé děti si draky vyrábí doma, samozřejmě jim při tom asistují rodiče, jiné si ho vyberou v obchodě. Drakiády pro děti se staly tradicí třeba v Osově, Chyňavě, Hudlicích v Králově Dvoře i v Berouně.

Karel Abraham.

Čeští jezdci zůstali na mokrém Sepangu bez bodů. Abraham spadl, závod nedokončil

Sepang, Brno – Závodní víkend bez bodové příchuti za sebou mají jihomoravští jezdci v mistrovství světa silničních motocyklů. Karel Abraham v MotoGP po pádu závod v Sepangu nedokončil. Jakub Kornfeil ve třídě Moto3 obsadil 21. pozici, která mu na body nestačila. V Malajsii už poznala svého letošního vládce třída Moto2, kterou vyhrál Ital Franco Morbidelli.

Karel Abraham.

Jezdce potrápí v Malajsii horko a vlhkost. Abraham si chce udržet formu

Sepang, Brno – Při předposlední zastávce seriálu mistrovství světa silničních motocyklů může dojít k dekorování dvou zbývajících šampionů. V nejslabší třídě Moto3 si titul zajistil Španěl Joan Mir. Doplnit ho chtějí na malajském okruhu v Sepangu i Marc Márquez v MotoGP a Franco Morbidelli v Moto2.

Letošní pokus o Motoshow rekord absolvovalo 2 732 nadšenců.

OBRAZEM: Na okruh vyjelo 2732 motorek. Nejrychlejší kolo zajel vozíčkář Šembera

Brno /FOTOGALERIE/ – Zhruba o tisíc motorek méně než při historickém zápisu se sjelo na Masarykův okruh v Brně. Letošní pokus o Motoshow rekord absolvovalo 2 732 nadšenců. „Byť rekord nepadl, bylo to příjemné zakončení sezony. Sešla se motorkářská komunita a jely se dvě kola po dráze,“ prohlásil mluvčí Automotodromu Brno Petr Boháč.

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam

V Malajsii začal soud kvůli vraždě Kimova bratra. Ženám hrozí trest smrti

V Malajsii započal soud se dvěma ženami, které jsou obviněné z vraždy Kim Čong-nama, bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una. Ty čelí obvinění, že před osmi měsíci na letišti v Kuala Lumpuru nastříkaly muži do obličeje bojový nervový plyn VX. Případ tehdy šokoval svět. Obě prohlásily, že tento čin nespáchaly. Pokud jim však soud dokáže vinu, čeká je trest smrti.

V Kladně se jelo druhé kolo závodu offroadových aut Bohemian Offroad Challenge 2017.

Na kladenské haldě se jelo o letenku do Malajsie

Kladno /FOTOGALERIE/ - Na kladenské haldě se v pátek a sobotu uskutečnilo druhé kolo závodu offroadových aut Bohemian Offroad Challenge 2017. Jedná se o soutěž, ve které je úkolem posádek projet připravené sekce upravenými terénními vozy v co nejkratším čase.

Natáčení německého dokumentu v Telči.

Režisér s kameramanem napřed vykulili oči údivem, pak se rozesmáli

Jihlava - Během prázdnin jsme v Jihlavském deníku přinesli rozhovor s Karolinou Kociánovou z Jihlavy, kde byla řeč o cestování do Emirátů a výletu do Malajsie. Tentokrát ovšem zabrousíme do dalších aktivit, kterým se maminka dvou dcer věnuje a na které minule nebyl prostor. Je to účinkování ve filmech, studium u šamanky nebo účast na dobových akcích a přehlídkách.

Jakub Kornfeil.

Kornfeil zajel nejlepší výsledek sezony a jedná. Jeho přesun do Moto2 je reálný

Brno – Potvrdil, co se o něm říká. Na mokré vozovce umí. Jakub Kornfeil se na posledních pět závodů v kalendáři mistrovství světa silničních motocyklů naladil sedmým místem při Velké ceně San Marina. Šlo o jeho nejlepší výsledek v sezoně, která pro něj zatím není ideální. „Jedna chyba na vodě znamená okamžitě pád. Možná jsem na ní dobrý, protože se dokážu zkoncentrovat,“ odhaduje závodník třídy Moto3.

Vodopád Tajor v národním parku Bako.

Zápisky z Malajsie: Chytím první nechutně velkou pijavici, je to fakt hnus

/VIDEO/ Když na podzim 2015 v indonéské části Bornea neuhasitelný oheň likvidoval desítky milionů let starý prales a zabíjel unikátní živočichy kvůli plantážím s palmou olejnou, řekli jsme si, že se tam musíme vypravit. Chtěli jsme ty prastaré lesy vidět na vlastní oči, dokud tam ještě jsou. Vyrazili jsme ale do sousední Malajsie, která je největším producentem palmového oleje na světě.

Manželský pár v Malajsii

Malajsijský poslanec: Odmítání sexu v manželství je týrání

Malajsijský zákonodárce prohlásil, že ženy, které odmítají sex svým manželům, konají formu "psychologického a emočního zneužívání". Che Mohamad Zulkifly Jusoh z vládnoucí koalice Barisan Nasion výrok řekl v rámci diskuse o domácím násilí během parlamentního zasedání.

Desert safari.

V Emirátech zažijete všechno možné. I déšť a zimu, říká cestovatelka

Jihlava – Byl to jeden velký zážitek. Nejvíce mě uchvátila tančící fontána a dlouho budu vzpomínat na návštěvu tajného baru. Dost mě překvapilo chladné počasí. Tak popisuje své letošní cesty do Emirátů a Malajsie Karolina Kociánová z Jihlavy. Díky jejímu vyprávění se do exotických koutů světa můžete podívat i vy.

Desert safari.

V Emirátech zažijete všechno možné. I déšť a zimu, říká cestovatelka

Byl to jeden velký zážitek. Nejvíce mě uchvátila tančící fontána a dlouho budu vzpomínat na návštěvu tajného baru. Dost mě překvapilo chladné počasí. Tak popisuje své letošní cesty do Emirátů a Malajsie Karolina Kociánová z Jihlavy. Díky jejímu vyprávění se do exotických koutů světa můžete podívat i vy.

Czech Open 2017

V krajském městě roste indická vesnice

Pardubice – Londýn, New York. Kromě toho, že se jedná o světové metropole, jsou také asi nejvíce multinárodnostními městy na naší planetě. V době konání festivalu Czech Open se k nim mohou směle přiřadit Pardubice.

Squashista Daniel Mekbib.

Brněnský squashista Mekbib zvýšil agresivitu a přiblížil se stovce nejlepších

Brno - V zemi, kde se točila filmová trilogie Pán prstenů, si vylepšil své maximum. Squashista Daniel Mekbib si na Novém Zélandu zahrál tři turnaje. Pokaždé přešel z kvalifikace do hlavní soutěže, na tom nejtěžším navíc vydřel semifinále. Výsledek? Mekbib zakončil sezonu na 118. místě světového žebříčku PSA. Výše brněnský hráč nikdy nebyl. „Vyplatilo se, že jsem ve své hře začal více útočit. Se sezonou jsem velice spokojen,“ dodal Mekbib, kterého čekají koncem měsíce Světové hry v Polsku.

David Cupák.

Cupák: Turnaj v Číně? Organizace jako při mistrovství světa

Brno /ROZHOVOR/ – V čínském fotbale se točí astronomické částky a diváci chodí na hvězdy. Ve futsalu zatím Čína tak lukrativní adresa není. Tamější futsal poznával i hráč brněnského Helasu David Cupák. Česká reprezentace vyhrála Eagle Agricultural Cup 2017 v Čchang-ša, kde se představily Čína, Anglie a Malajsie. „Zázemí bylo parádní. Poutání na turnaj jsem viděl jen nějaké na hotelu a docela mě zklamala návštěvnost," povídá osmadvacetiletý Cupák, který na turnaji jednou skóroval.