Kreativ

ŠTÍTEK: Malajsie

Petra Sýkorová Červinková na cestách.

Petra čtvrt roku cestovala po Asii s batoletem: Mít blonďaté dítě je atrakce

Zvednout kotvy a s malým synkem vyjet na čtvrt roku do jihovýchodní Asie. Tak si poslední zimu zařídila projektová manažerka a ekonomka Petra Sýkorová Červinková z Litoměřic. Chtěla si splnit svůj sen. Cestou ale také přinejmenším pobořila řadu předsudků o tom, že na „rajzování“ s malými dětmi si mají rodiče nechat zajít chuť.   

Český reprezentant Vít Masař měl možnost trénovat v japonské Okinawě pod dohledem mistrů tradičního karate.

Karatista Masař trénoval v Japonsku s mistry a míří na MS do Malajsie

Jindřichův Hradec – Z kolébky karate v japonské Okinawě se vrátil Vít Masař, úspěšný člen oddílu Karate J. Hradec Okinawa Goju Ryu Dojo. Několikanásobný mistr republiky se tam připravoval na mistrovství světa, jež se uskuteční v polovině září v malajsijském Kuala Lumpur.

Jihočeští karatisté David Šenkýř, Martin Hermann a Martin Sláma v Číně uspěli.

Dvě medaile z Číny pro karatisty z jihu Čech

České Budějovice – Dvě medaile si z 18. ročníku Světových policejních a hasičských sportovních her (WPFG), které se konaly v jedenáctimilionové metropoli čínské provincie Sechuan v Chengdu, přivezli čeští karatisté.

Jedna z největších čistíren odpadních vod v republice je v Neštěmicích na Ústecku. Čistí vody pro téměř celé Ústí.

Jídlo i vlhčené ubrousky. Neukáznění lidé ucpávají čerpadla v čistírnách vod

Kanalizací sem putuje všechno, co lidé spláchnou do záchodu nebo vylijí do umyvadla. Řeč je o čistírně odpadních vod (ČOV) v ústecké čtvrti Neštěmice. Přitékají do ní odpadní, ale i některé průmyslové a dešťové vody z téměř celého krajského města a okolních obcí. Reportáž Deníku ukazuje, jak podobné stavby ve vlastnictví Severočeské vodárenské společnosti, které provozují Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK), v Ústeckém kraji fungují a kterých nejčastějších prohřešků se lidé v domácnostech dopouštějí.

Vít Masař a světová šampionka Sandra Sanchez ze Španělska po společném tréninku v Umagu.

Karatista Masař bojoval v Umagu, před MS bude trénovat v Japonsku

Jindřichův Hradec - Oddíl Karate J. Hradec Okinawa Goju Ryu Dojo vyslal svého nejlepšího závodníka Víta Masaře na týdenní soustředění mládeže z celého světa do chorvatského Umagu. Akce byla zakončena nejvyšší světovou soutěží mládeže v organizaci WKF.

Tisková konference expertů vyšetřujících pád malasijského Boeingu 777 (let MH17) nad východní Ukrajinou

Ukrajinec a tři Rusové. Vyšetřovatelé oznámili jména pachatelů útoku na let MH17

Z odpovědnosti za katastrofu malajsijského letounu na lince MH17, při níž zahynulo 298 lidí, budou souzeni Rusové Igor Girkin, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko. Novinářům to v nizozemském Nieuwegeinu sdělily rodiny pozůstalých, které s výsledky šetření seznámila skupina mezinárodních vyšetřovatelů.  

Trash Hero, ilustrační foto

Dobrovolníci, kteří uklízejí lesy a města, jsou v Jihlavě

Jihlava – Dobrovolníci, kteří uklízejí veřejná prostranství a přírodu, jsou od středy až do neděle v Jihlavě. Několikadenní sraz českých základen celosvětového hnutí Trash Hero v krajském městě v neděli zakončí úklid v okolí hlavního nádraží a dalších vytipovaných lokalitách, přidat se mohou i místní obyvatelé. Bude to mezi devátou a jedenáctou hodinou.

Pašování úhořů do Vietnamu

Na letišti zadrželi pašeračku úhořů. Do Vietnamu jich vezla desetitisíce

Cizinka chtěla z Prahy do Vietnamu vyvézt 18 kilogramů malých úhořů. Žena původem z Malajsie se 70 tisíc úhořů snažila pašovat z Prahy přes Paříž do Hanoje ve třech kufrech. Celníci ji zadrželi 5. ledna a byla vzata do vazby. Šlo o první zachycený případ v ČR, dosud byly takové případy časté zejména v západní Evropě. Způsob provedení ukazuje na mezinárodní skupinu pašeráků. Úhoři nakonec obohatili české řeky, kam jich byla většina vypuštěna v dubnu. V asijských zemích jsou mladí úhoři vysoce ceněným zbožím.

Triatlonový závod Mamutman 2018 na přerovské Laguně. Vítězka Helena Kotopulu.

Cloumá s ní nervozita, proto si Kotopulu píše deníček

Brno /JAK NA TRIATLON/ – Někdo se neustále udržuje v provozu, jiní raději odpočívají, někteří se vypořádávají s nervozitou. Každý závodník tráví poslední dny před startem triatlonu jinak. „Spíš upřednostňuji aktivní regeneraci, vyjet se, vyplavat. Úplné volno mi nesedí, jsem z něj zbitá,“ říká přední česká závodnice na středních a dlouhých tratích Helena Kotopulu. Vhodné finální fázi přípravy a také radám pro závodní den se věnuje desátý díl nového seriálu Deníku Rovnost a společnosti Triexpert Jak na triatlon.

Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková

Fantastický obrat. Hermannová a Sluková získaly čtvrtý společný titul

Plážové volejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková ovládly turnaj v Kuala Lumpuru a získaly čtvrtý společný titul na Světovém okruhu. Ve finále otočily zápas s americkou trojnásobnou olympijskou vítězkou Kerri Walshovou Jenningsovou a Brooke Sweatovou a po dramatické bitvě zvítězily 26:24, 20:22 a 15:12.  

Triatlonistka Křivánková vydrží na cyklistickém trenažéru až pět hodin

Triatlonistka Křivánková vydrží na cyklistickém trenažéru až pět hodin

Brno /JAK NA TRIATLON/ - Profesionálům zabere až pět hodin, amatérům víc než sedm v případě ironmanské tratě. Ať už jde o dlouhý triatlon, nebo olympijský, platí nezpochybnitelný fakt: na kole závodník nejvíc získá, nebo tratí. Cyklistice se věnuje čtvrtý díl nového seriálu Deníku Rovnost Jak na triatlon.

Dům v Malajsii

Dům jako paluba výletní lodi, která pluje lesem

Za kvalitní architekturou dnes vyrážíme až do Malajsie do pralesa Janda Baik v pohoří Genting. Tady mezi stromy stojí velká prosklená stavba, která přímo láká místní vzduch, aby proudil přes všechny pokoje.

Mistr saunování Lay Pang Ong

Mistr saunování Lay Pang Ong: Učíme se tak dlouho, dokud žijeme

/ROZHOVOR/ I když je mistrem svého oboru a saunový svět mu leží u nohou, má stále chuť se vzdělávat a předávat kouzlo saunových ceremoniálů Aufguss dál. Saunový mistr z Malajsie, Lay Pang Ong, sice začínal jako uklízeč, ale postupně se vyšvihl mezi světové špičky. České publikum a hlavně milovníci prohřátých kostí mohou jeho „představení“ vidět v pražském Aquapalace v rámci právě probíhajícího festivalu zážitkového saunování SaunaFest.

Tomio Okamura

Poznámka Fidela Kuby: Tomio a Angela

Potřeboval jsem si ujasnit jaký je rozdíl, když proti migraci protestují neonacisté a když podobně zaměřené shromáždění svolají euroskeptici.

Při střelbě ve dvou novozélandských mešitách zemřely desítky lidí.

Všude byla smrt. Lidé nám umírali před očima, říkají svědci střelby v mešitě

Ozbrojenec, který střílel v jedné z mešit v novozélandském městě Christchurch, byl oblečený v černém a měl poloautomatickou zbraň, řekl agentuře AP jeden ze svědků Len Peneha, který žije vedle mešity. Zevnitř budovy slyšel desítky výstřelů a viděl lidi v panice vybíhat ven. Když muž uprchl, Peneha vešel do mešity a snažil se pomoci. "Všude jsem viděl mrtvé," řekl a dodal, že pětici zraněných poskytl útočiště u sebe doma.

Zlatěnka

Tip Deníku: Poznejte, jak se fotí hmyz a pavoukovci

Ústí nad Labem - Entomolog a fotograf Pavel Krásenský z Oblastního muzea v Mostě představí ve čtvrtek 7. března návštěvníkům ústecké kavárny Bárka své makrofotografie a bude vyprávět o tom, jak se takové snímky pořizují.

V Otrokovické Besedě se pořádala už po padesáté entomologická výstava.

Dlouhá cesta do Otrokovic: motýli i pavouci až z Malajsie či Peru

Místnost překypuje pestrobarevnými motýly, velikými pavouky, nejrůznějšími brouky či štíry. Dlouhé stoly se prohýbají pod krásným hmyzem připíchnutým špendlíky ve skleněné vitrínce. Sobotní den patřil padesáté Entomologické burze v Otrokovické Besedě, na kterou se sjíždějí vystavovatelé z Čech i ze zahraničí.

První letošní výstava, která je instalována v Městské galerii a muzeu ve Vodňanech, patří společnosti muzejních zoologů Zoogeos Bohemia.

Volání dálek ve Vodňanech

Vodňany – První letošní výstava, která je instalována v Městské galerii ve Vodňanech, patří společnosti muzejních zoologů Zoogeos Bohemia.

Thajsko se připravuje na tropickou bouři Pabuk

Bouře Pabuk má na svědomí tři oběti. Následně zeslábla a opouští Thajsko

Tropická bouře Pabuk, která během posledních dvou dnů pustošila oblast Thajského zálivu, podle meteorologů zeslábla na tlakovou níži a zamířila do vod Andamanského moře. Její řádění si vyžádalo zatím tři mrtvé. Úřady nyní začínají s pozvolným obnovováním letecké a trajektové dopravy. V letoviscích na jihu země uvízlo téměř 30 tisíc turistů, mezi nimiž nechyběli ani Češi.