Kreativ

ŠTÍTEK: Malajsie

Větrný mlýn v Kuželově na Hodonínsku a větrný mlýn La Mancha ve Španělsku.

Ani krok za hranice. V Macoše jste jako v Malajsii, u Kyjova jako v Toskánsku

Ve zvlněné krajině na Hodonínsku v okolí Kyjova se cítit jako uprostřed italského Toskánska. Z propasti Macocha na Blanensku zírat nahoru k obloze podobně jako z jeskynního dómu Sarawak v Malajsii. Zpoza vinohrad okusit pohled na kapličku u Velkých Bílovic, který se téměř navlas stejně podobá výhledu na kapli Terézia uprostřed rostoucí vinné révy ve vinařské oblasti Tokaj v Maďarsku. Nejen tato, ale i další srovnání fotografií z tuzemské přírody s jejich zahraničními protějšky ukazuje projekt Svět na dosah ruky z dílny české agrární komory. 

Návštěvníci Velké čínské zdi.

V Číně přibylo 27 případů nákazy koronavirem. Japonsko hlásí 10 tisíc nakažených

Pevninská Čína v pátek zaznamenala 27 nových případů nákazy koronavirem, což je o jeden případ více než ve čtvrtek. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na čínskou národní zdravotní komisi. Sedmnáct nakažených si infekci přivezlo ze zahraničí. V Japonsku dosáhl počet lidí nakažených koronavirem 10 tisíc. Země má do dnešního dne 200 mrtvých. Rekordní nárůst nových případů ohlásil Singapur, za den tam přibylo 942 infikovaných.

Lidé na nástupišti vlakového nádraží v Madridu 16. března 2020

Státy zpřísňují opatření kvůli koronaviru. Zavírají školy, bary i hranice

Evropské země i další státy po celém světě zavádějí přísnější opatření ve snaze bránit šíření koronaviru. Zavírají hranice, školy a ve městech nákupní střediska či restaurace a bary. Zatímco v Číně se denní nárůst nakažených trvale snižuje, v jiných evropských, ale i asijských zemích naopak infikovaných přibývá. Úřady pevninské Číny v neděli zaznamenaly 16 dalších případů nákazy novým typem koronaviru, dalších 14 lidí infekci podlehlo. Malajsie ohlásila 125 nových případů nákazy, Jižní Korea 74 případů, Írán pak 129 nových obětí.

Pracovníci nemocnice ve Wu-chanu

Úřady v Číně zaznamenaly 16 nových případů koronaviru. Dalších 14 lidí zemřelo

Úřady pevninské Číny za neděli zaznamenaly 16 dalších případů nákazy novým typem koronaviru, dalších 14 lidí infekci podlehlo. Podle čínských zdravotnických úřadů si většina nově infikovaných přivezla nemoc z ciziny. Jižní Korea dnes oznámila 74 nových případů, zatímco v neděli informovala o dalších 76 lidech s pozitivním testem na koronavirus, úřady v Malajsii ohlásily 125 nových případů nákazy.

Z besedy se spisovatelkou Dankou Šárkovou ve Spolkovém domě ve Zruči nad Sázavou.

OBRAZEM: Spisovatelka Danka Šárka přiblížila svoji tvorbu i zážitky z cest

Pozvání na besedu přijala od Městské knihovny ve Zruči nad Sázavou spisovatelka Danka Šárková, vlastním jménem Šárka Denková. Ve středu 4. března dopoledne navštívila dvě mateřské školy a navečer ve spolkovém domě absolvovala besedu pro dospělé. V rámci svého vyprávění promítala fotografie a videa z cest.

Mistrovství v Rokycanech

Thajský box ovládl Rokycany

Ve švech praskala v obou víkendových dnech hala basketbalistů SKB. Pronajali si ji nadšenciz oddílu thajského boxu Tik Ťak, klubu, jehož tváří je trenér Jaroslav Hodina a který se pyšní několika tituly mistrů světa.

Karel Abraham

Šance na návrat je mizivá. Motocyklový svět mi ale chybí, říká jezdec Abraham

Patnáct roků byl v únoru zvyklý testovat motocykl na novou sezonu, letos je netradičně doma a čeká na zázrak, zda náhodou neklapne last minute angažmá v MotoGP. Brněnský motocyklový jezdec Karel Abraham je totiž od prosince v hledáčku tovární stáje Aprilia Racing Team Gresini, která prozatím přišla o pilota Andreu Iannoneho kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu. Minimálně na úvodních testech v malajském Sepangu, které začínají zítra, bude Iannone absentovat.    

Karel Abraham

Šance na návrat je mizivá. Motocyklový svět mi ale chybí, říká jezdec Abraham

Patnáct roků byl v únoru zvyklý testovat motocykl na novou sezonu, letos je netradičně doma a čeká na zázrak, zda náhodou neklapne last minute angažmá v MotoGP. Brněnský motocyklový jezdec Karel Abraham je totiž od prosince v hledáčku tovární stáje Aprilia Racing Team Gresini, která prozatím přišla o pilota Andreu Iannoneho kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu. Minimálně na úvodních testech v malajském Sepangu, které začínají zítra, bude Iannone absentovat.    

Karel Abraham

Šance na návrat je mizivá, motocyklový svět mi chybí, říká pilot Abraham

Patnáct roků byl v únoru zvyklý testovat motocykl na novou sezonu, letos je netradičně doma a čeká na zázrak, zda náhodou neklapne last minute angažmá v MotoGP. Brněnský motocyklový pilot Karel Abraham je totiž od prosince v hledáčku tovární stáje Aprilia Racing Team Gresini, která prozatím přišla o pilota Andreu Iannoneho kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu. Minimálně na úvodních testech v malajském Sepangu, které začínají zítra, bude Iannone absentovat.    

Nemocnice na Bulovce disponuje tzv. bioboxy pro pacienty s obzvlášt nakažlivými chorobami.

Podezření na koronavirus se nepotvrdila. Bulovka je na nákazu z Číny připravena

Nemocnice Na Bulovce v Praze oznámila veřejnosti, že evidovala podezření na koronavirus, který se šíří z Číny a způsobil paniku téměř na celém světě. Na infekčním oddělení Bulovky přijali v noci na pondělí brazilská občanka, která byla hospitalizovaná kvůli respiračním potížím. Pacientka se navíc v uplynulých dnech pohybovala na několika letištích v Malajsii a čínské Šanghaji. Nákaza novým virem se však nepotvrdila.

Český snímek Nebát se ničeho režiséra Jakuba Jiráska

Festival krátkých filmů je tu. Zasáhnou i youtuberky

Už patnáctý ročník Festivalu krátkých filmů Praha přivítá dnes večer kino Světozor. Přehlídku, pořádanou organizátory Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, můžete potkat od 22. do 26. ledna v pražských kinech Světozor, Pilotů a Oko.

Loňské podzimní Pístovské mokřady a průjezd velkou tůní.

Pístovské mokřady jinak. Lidé zažijí, jak to chodí v Malajsii

Představte si, že jedete rozbahněnou a nebezpečnou džunglí, ale najednou uvíznete v terénu. Musíte vystoupit z auta, vzít lano a uvázat ho u nejbližšího stromu, abyste se pomocí navijáku dostali ven z té blátivé bryndy. K tomu ještě prší, okolní příroda je plná nejrůznějších nástrah a vám běží čas, během něhož musíte všechno zvládnout. Takhle nějak vypadají offroadové závody v Malajsii, jedny z nejnáročnějších na světě, kterými se inspirovali pořadatelé letošních jarních Pístovských mokřadů.

Pístovské mokřady 2019.

Milovníci adrenalinu se po Vánocích pohoupají a setřesou stres

Kdo se chce ze sebe shodit stres z hektického období, může to udělat na Povánočním pohoupání, které je letošní tečkou za offroadovými akcemi na Pístovským mokřadech v Jihlavě. Uskuteční se v sobotu 28. a v neděli 29. prosince. Lidé se mohou projet nebo se přijít podívat na ostatní.  

Senioři na dovolené ve Španělsku. Ilustrační snímek

Aktivních seniorů přibývá, nejčastěji míří "na pohodu" do Španělska

Když před deseti lety začala španělská vláda s dotovaným projektem určeným pouze turistům - seniorům, spustila lavinu, která se ještě nezastavila. Původně chtěla přilákat do země návštěvníky i mimo sezónu. Pak ale cestovní kanceláře zjistily, že klienti 55+ jsou pro ně zajímavou cílovou skupinou. Nyní se některé cestovky na tuto klientelu vyloženě specializují.

MUŽ V POZADÍ. Za úspěchy dráhových cyklistů brněnské Dukly stojí především kouč Petr Klimeš (na snímku).

Tokio na dosah. Dráhaři Dukly Brno drží místa ve dvou disciplínách

Brno – Už druhý rok střádají důležité body v olympijské kvalifikaci pro hry v Tokiu 2020. V minisérii světových pohárů na východní polokouli přidali dráhoví cyklisté brněnské Dukly slušnou hrst do své sbírky. Dva závody před koncem kvalifikace se drží na postupových příčkách v keirinu i ve sprintu. „Raději si zaklepu na zuby. Vždycky se může všechno pokazit, ale věřím, že se to nestane a jen to potvrdíme,“ prohlásil brněnský dráhař Tomáš Bábek.

Trosky boeingu letu MH17 sestřeleného na východě Ukrajiny.

Sestřelení letu MH17: Masová vražda, kdy ruské lži narazily na mezinárodní soudy

Byl to zřejmě omyl, ale omyl, který způsobil jednu z největších masových vražd v posledních desetiletích. Tři stovky cestujících letu malajsijských aerolinií MH17 neměly s konfliktem mezi Ukrajinou a Ruskem nic společného. Pro Rusko, které na základě závěrů nizozemských vyšetřovatelů dovezlo na území kontrolované proruskými separatisty protiletadlový systém Buk, se ze sestřelu stal obrovský problém.

Na začátku listopadu se ve zlínské zoo narodilo již třetí mládě tapíra čabrakového. Tentokrát je to samička a díky starostlivé péči matky Nadiry skvěle prospívá.

Zlínská zoo se raduje z třetího mláděte tapíra čabrakového

Na začátku listopadu se ve zlínské zoo narodilo již třetí mládě tapíra čabrakového. Tentokrát je to samička a díky starostlivé péči matky Nadiry skvěle prospívá. Návštěvníci ji mohou každý den uvidět ve vnitřní ubikaci tapírů v expozici Hala-Bala, a to vždy od 9.30 do 15.00 hod.

Jakub Kornfeil.

Mladší Márquez slaví. Zajistil si titul mistra světa v Moto2, Kornfeil se trápil

Brno – Španělský motocyklista Álex Márquez je mistrem světa v silničních závodech třídy Moto2. V Malajsii dojel druhý za Bradem Binderem z Jihoafrické republiky a před závěrečným závodem šampionátu před ním vede o nedostižných osmadvacet bodů. Filip Salač skončil v Sepangu v závodu třídy Moto3 na bodovaném třináctém místě, Jakub Kornfeil z Rohatce na Hodonínsku byl sedmnáctý.

Ital Lorenzo Dalla Porta slaví zisk titulu mistra světa v závodech silničních motocyklů třídy Moto3.

Kornfeil a Abraham dojeli v Austrálii na bodech. Moto3 už zná mistra světa

Lorenzo Dalla Porta se stal mistrem světa v závodech silničních motocyklů třídy Moto3. Celkový triumf si dvaadvacetiletý Ital pojistil výhrou v Austrálii a dva závody před koncem šampionátu má v čele průběžného pořadí nedostižný náskok 72 bodů. Jakub Kornfeil dojel po startu z poslední řady patnáctý, Filip Salač sice také útočil na body, ale po pádu závod na Phillip Islandu nedokončil.

Jan Zajíc pochází z Uherského Hradiště, od roku 2016 bydlí v Kunovicích. Je ženatý, má osmiletého syna. Mezi jeho zájmy patří především rodina, cestováni a sport, má rád kolo i lyže.

Nový finanční ředitel České zbrojovky

Česká zbrojovka má nového finančního ředitele. Jan Zajíc (43), který má za sebou i mezinárodní zkušenosti (Malajsie, Německo, Slovensko) přebírá finanční úsek po Věslavě Piegzové. Ta se přesouvá do Prahy na holding CZ Group.  

Arnošt Petráček se osobně zapojil do akce Plaveme pro Arnyho.

Všichni plavali pro Arnyho

Finanční prostředky z akce, která se konala v českobudějovickém bazénu, putují ve prospěch nejlepšího českého paralympijského plavce. „Moc si toho vážím, také budu plavat,“ nechal se slyšet sympatický reprezentant ČR, který se skutečně vrhl do bazénu společně s ostatními.

Karatista Vít Masař vybojoval na MS v Malajsii čtyři medaile, včetně té nejcennější. Foto:

Jindřichohradecký karatista Vít Masař je mistrem světa

S titulem mistra světa a dalšími třemi medailemi se vrátil ze šampionátu v karate WGKF, které se konalo v Malajsii, junior Vít Masař z klubu Karate J. Hradec Okinawa Goju Ryu Dojo. Mistrovství světa v Kuala Lumpur se zúčastnilo přes sedm set závodníků z 24 zemí.

Marek Jelínek a jeho červená koloběžka

Koloběžkou po Asii s Markem Jelínkem

Dobrodruh, cestovatel, fotograf. To je Marek Jelínek, kterému se podařilo projet dva kontinenty na neuvěřitelné koloběžce. A co se dá během takové cesty zažít? Proč právě koloběžka? Jeho posledním cílem byla Asie, 9 států, které projel sám. Povídání se uskuteční v úterý 1. října od 17 hodin v nymburské knihovně na Palackého třídě.