Kreativ

ŠTÍTEK: Malajsie

Tropická bouře Pabuk v Thajsku

Bouře Pabuk zeslábla na tlakovou níži. Úřady hlásí tři mrtvé

/AKTUALIZOVÁNO/ Tisíce lidí na jižním pobřeží Thajska zůstaly uvězněných poté, co se sem přesunula tropická bouře Pabuk, která měla podle meteorologů být nejničivější za posledních třicet let. Mezi nejvíce postižené patřilo 16 provincií na jihu země. Během soboty pak bouře zeslábla na tlakovou níži a zamířila do Andamanského moře. Tři lidé však v důsledku jejího řádění přišli o život. V tropickém ráji, který je oblíbenou turistickou destinací, se aktuálně nachází i na dva a půl tisíce Čechů.

Koledníci, ilustrační foto.

Roudnická farní charita hledá koledníky na Tři krále

Roudnicko - Farní charita Roudnice nad Labem hledá koledníky a dobrovolníky na tradiční Tříkrálovou sbírku, která proběhne od čtvrtka 3. do neděle 13. ledna v Roudnici nad Labem, Budyni n.Ohří, Mšených Lázních a přilehlých obcích Podřipska.

Porotě se nejvíce líbil obrázek Jolany Gallové.

Strážníci vyhlásili výtvarnou soutěž Bezpečnost s Empíkem

Kladno /FOTOGALERIE/ - V prostorách Městské policie Kladno se sešlo dvanáct dětí s jejich rodiči. Jednalo se o žáky, čtvrťáky, kladenských základních škol, kteří se zapojili do výtvarné soutěže pořádané již podesáté městskou policií.

Helena Kotopulu Ironman v Malajsii 2018

Helena Kotopulu skončila v Malajsii pátá

Helena Kotopulu parádním způsobem zakončila sezonu. V Ironmanu v Malajsii skončila v kategorii profesionálek pátá, když dosáhla na klasické trati 3,8 – 180 – 42,2 kilometru, výsledného času 10:09:30. Zvítězila díky času 9:25:22 Mareen Hufeová z Německa. Stříbrnou příčku obsadila další Češka Simona Křivánková (9:55:36), třetí místo vybojovala Italka Frederica De Nicolaová (9:57:29). Závodu se ve všech kategoriích zúčastnilo 139 žen.  

Cestovatelé prozkoumávali město Kuala Lumpur.

Cesta po jižní polokouli (45): Kuala Lumpur

Jindřichův Hradec, Kuala Lumpur - Po návštěvě historické Malakky, kde jsou krásné stavby z doby koloniální nadvlády Portugalců, Nizozemců, Britů, přijíždíme do města 22. století. Tak na nás působí Kuala Lumpur, když se pohybujeme v jeho centru.

Brno 04.08.2018 - vítěz kvalifikace Moto 3 Jakub Kornfeil.

V příští sezoně chci zabojovat o titul mistra světa, říká Kornfeil

Brno /ROZHOVOR/ – Zažívá povedenou sezonu. Z osmnácti odjetých závodů motocyklový závodník Jakub Kornfeil nebodoval pouze třikrát, dvakrát spadl a jednou se nejelo vůbec. „Tohle je důležité. Jiní kluci dokážou spadnout dvakrát na jednom tréninku,“ říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník Rovnost pětadvacetiletý pilot z Rohatce na Hodonínsku, který příští sezonu chce zabojovat o titul mistra světa v kubatuře Moto3. Pomoct mu má i nový týmový kolega a krajan Filip Salač.

Ilustrační foto

Festival opět nabídne filmy plné dobrodružství a adrenalinu

Bystřice nad Pernštejnem – Milovníci outdooru a cestování mohou inspiraci nasbírat třeba v pátek 2. a v sobotu 3. listopadu v Bystřici nad Pernštejnem. V tamním kulturním domě se totiž koná již šestnáctý ročník mezinárodního festivalu outdoorových filmů.

Martin Abena ještě v dresu pražské Sparty.

Exsparťan Abena: K vysokému fotbalu už necílím. Rád ale vzpomínám na Írán

/ROZHOVOR/ Po výkonu se neustále usmíval. Jako kdyby mu rozhovor dělal upřímnou radost. „Fotbal přece hraju hlavně pro zábavu,“ zubil se Martin Abena poté, co Vltavínu gólem pomohl k triumfu 4:1 nad Karlovými Vary. Kdo by dnes řekl, že stejný muž se kdysi neprosadil ve Spartě, protože ho brzdila jeho vlastní laxnost?

Indonéský ostrov Sulawesi zasáhlo zemětřesení a tsunami

Zemětřesení a tsunami v Indonésii: Selhal systém varování před přívalovou vlnou

/VIDEO/ Většinu z 844 obětí ve městě Palu na indonéském ostrově Sulawesi, který v pátek postihlo zemětřesení, má na svědomí vlna tsunami. Místní úřady sice před tsunami varovaly, upozorňovaly ale na mnohem menší vlnu, informovala BBC. Geofyzikální agentura BMKG se přitom brání tím, že neměla k dispozici dostatečně přesná data. 

Vysazování palmy olejné

Indonésie bojuje s palmovým olejem. Prezident zastavil vznik nových plantáží

Indonéský prezident Joko Widodo vyrazil do boje s palmovým olejem. Podepsal totiž nařízení, které zakazuje vydávání povolení pro vznik palmových plantáží. V následujících třech letech tak žádné nové nevzniknout. Požádal také o přezkum povolení stávajících. Informoval o tom server The Jakarta Post.

Indické protesty za práva homosexuálů

Historický průlom v Indii. Sex mezi homosexuály není zločin, rozhodl soud

Průlomový rozsudek vynesl nejvyšší soud v Indii. Pohlavní styk mezi lidmi stejného pohlaví již nadále není považován za porušení zákona. Nový verdikt zvrátil rozhodnutí z roku 2013 na základě zákona z dob koloniální éry, označovaného jako sekce 377, podle kterého je homosexuální styk „nepřirozeným zločinem“. Informaci zveřejnila britská BBC.

Festival Šroubek zněl Zimním sálem Stojanova gymnázia

Festival Šroubek zněl Zimním sálem Stojanova gymnázia

Kdo přišel v sobotu do Zimního sálu Stojanova gymnázia na Velehradě na 12. ročník hudebního festivalu Šroubek těsně před 19. hodinou, jen stěží hledal místo k sezení. V historickém sále se už musel spokojit se stáním ve vchodových dveřích nebo dokonce venku.

Ilustrační foto.

Lampióny štěstí mohou způsobit neštěstí za miliony, varuje dTest

Ve starověké Číně měly zprostředkovávat komunikaci s bohy. V soudobém Česku však přivolají spíš hasiče a pojišťovnu. Takzvané lampiony štěstí mohou tomu, kdo je vypustí, přinést mimořádné problémy. Spotřebitelský časopis dTest varuje, že výrobci lampionů odpovědnost nenesou.

V Thajsku a v Malajsii se dívky stávají nevěstami často už v útlém věku, ilustrační foto

Jedenáctiletá dětská nevěsta se po mezinárodním pozdvižení vrací do Thajska

Velký povyk na sociálních sítích vyvolaly zprávy o svatbě mezi jedenáctiletou Thajkou a jedenačtyřicetiletým malajsijským obchodníkem. Malajsijské muslimky mladší 16 let mohou být provdány na základě souhlasu náboženských soudů. Protesty mezinárodní veřejnosti ale vedly v tomto případě k tomu, že se dívka vrátila domů. 

Jakub Kornfeil slaví třetí místo v závodě Moto3.

Emotivní zážitek. Chtělo se mi skoro brečet, říká Kornfeil po životním závodu

Brno – V jeho stáji Redox Prüstel GP měli v neděli hodně důvodů k oslavám. Motocyklový závodník Jakub Kornfeil dojel ve Velké ceně České republiky na Masarykově okruhu třetí, týmový kolega Marco Bezzecchi poskočil do čela pořadí jezdců kategorie Moto3. „Celý víkend byl neuvěřitelný. Na trati byli mí nejbližší, rodina Bezzechiho. Takové umístění bylo potřeba a jsem rád, že jsem se předvedl v sobotu i neděli,“ říká závodník z Rohatce na Hodonínsku.

Jakub Kornfeil.

Týmový parťák je cholerik, ale rivalita mi pomáhá, říká Kornfeil o soupeření

Brno – Podle odborníků má Jakub Kornfeil v nedělním závodu kategorie Moto3 mistrovství světa silničních motocyklů na domácím Masarykově okruhu největší šanci navázat na jedenáct let staré pódiové umístění Lukáše Peška. Na trati se jezdci nejspíš budou muset vyrovnat s teplotami vysoko přes třicet stupňů Celsia. „Vedro mi nevadí, například v Malajsii je i čtyřicet ve stínu,“ říká pětadvacetiletý pilot.

Pro české squashisty přijela limuzína.

Squashoví hrdinové dorazili do vlasti. Bronz z MS slavili v Letňanech

/FOTOGALERIE/ Vpravdě historický víkend má za sebou český squash. Talentovaní junioři dosáhli na první medaile ze světového šampionátu. Jejich mužstvo v čele s Viktorem Byrtusem a Ondřejem Vorlíčkem skončilo v indickém Čennaí  bronzové. Po přistání v Praze přijela pro úspěšný tým limuzína. O radost se podělil s fanoušky v klubu Modrý svět v Letňanech. 

V Regionálním muzeu Mělník je možné v současné době navštívit výstavu s velmi příznačným názvem Mňaaau! Aneb kočky v muzeu a exponáty není tedy nutné nijak zvlášť představovat.

Muzeum patří celé léto kočkám a kočičkám

Mělník /FOTOGALERIE/ - V Regionálním muzeu Mělník je možné v současné době navštívit výstavu s velmi příznačným názvem Mňaaau! Aneb kočky v muzeu a exponáty není tedy nutné nijak zvlášť představovat. 

Před měsícem sledovali, jak jejich země zápolí na světovém šampionátu, a nyní se snaží zaujmout natolik, aby si jednou pozvánku do seniorského národního týmu vysloužili i oni. V Rosicích na Brněnsku se připravuje reprezentace do 23 let ze Saudské Arábie.

Zpestření na Moravě? Arabové sem přijeli piplat mladé fotbalisty

Před měsícem sledovali, jak jejich země zápolí na světovém šampionátu v Rusku, a nyní se snaží zaujmout natolik, aby si jednou pozvánku do seniorského národního týmu vysloužili i oni. V Rosicích na Brněnsku se aktuálně připravuje reprezentace do 23 let ze Saúdské Arábie.

Před měsícem sledovali, jak jejich země zápolí na světovém šampionátu, a nyní se snaží zaujmout natolik, aby si jednou pozvánku do seniorského národního týmu vysloužili i oni. V Rosicích na Brněnsku se připravuje reprezentace do 23 let ze Saudské Arábie.

V Rosicích trénují naděje Saudské Arábie. Usilují o místo v týmu, který hrál MS

Rosice – Před měsícem sledovali, jak jejich země zápolí na světovém šampionátu v Rusku, a nyní se snaží zaujmout natolik, aby si jednou pozvánku do seniorského národního týmu vysloužili i oni. V Rosicích na Brněnsku se aktuálně připravuje reprezentace do 23 let ze Saúdské Arábie. „Přijeli hráči z předních saúdskoarabských prvoligových klubů a někteří z nich nastupují i za místní áčka,“ pronesl organizátor soustředění David Sochor.

Devátý ročník mezinárodních závodů GrandPrix Beroun 2018 přilákal hlavně mladé lidi.

Do Berouna se sjela skateboardová elita

Beroun /FOTOGALERIE/ – V Berouně se v sobotu uskutečnil další už devátý ročník mezinárodního mistrovství ve skateboardingu. Zúčastnila se ho světová skateboardová špička v čele s Tomášem Vintrem, který jeden z nejlepších závodů sezóny – GrandPrix Beroun pořádá.

Laboratoř - Ilustrační foto

Kosmetika z fritovacího oleje. Bochemie postaví továrnu za 362 milionů

V Česku se začne vyrábět kosmetika a další chemické přípravky z použitého fritovacího oleje. Novou továrnu na recyklaci odpadního oleje postaví ve svém areálu za zhruba 14 milionů eur (cca 362 milionů korun) bohumínská společnost Bochemie. Firma plánuje, že továrna by mohla začít fungovat na podzim roku 2020.

Velryby uvízlé na mělčině, ilustrační foto

V jižním Thajsku uhynula velryba, která spolykala víc než 80 igelitových sáčků

Víc než 80 igelitových sáčků o celkové hmotnosti kolem osmi kilogramů se našlo při pitvě v žaludku velryby, která uhynula v jižním Thajsku. Thajsko je jedním z největších spotřebitelů plastových sáčků na světě, bohužel je však tato skutečnost vykoupena smrtí stovek mořských živočichů, kteří se zdržují v blízkosti populárních thajských pláží.

Rodiny pozůstalých chtějí v pátrání po zmizelém letadle pokračovat.

Pátrání po letu 370 je oficiálně u konce, neuspěly ani soukromé firmy

Neštěstí Boeingu 777, který před více než čtyřmi lety na cestě do Pekingu zmizel ze všech letištních radarů, je od dnešního dne oficiálně nevyřešenou záhadou. Letadlo, na jehož palubu v Kuala Lumpur nastoupilo 239 pasažérů, se nepodařilo najít nejen vládním orgánům Malajsie, Číny a Austrálie, ale ani soukromým specialistům.

Cestovatelské zážitky Jakuba Hrdela.

Cestovatel Jakub Hrdel: Tádž Mahal mě nepřitahuje. Asiaté se mě ptají na Putina

/ROZHOVOR/ V Česku vyrostl i studoval, našel se nicméně až ve světě. Jakub Hrdel už několik let žije v cizině, zejména v jihovýchodní Asii. V Malajsii rozjel úspěšný byznys s módními doplňky. Sám říká, že je spokojený, i když kultura, z níž vzešel, se od té asijské v mnohém odlišuje. "Místní neznají individualitu a neumí se přizpůsobovat. Cestovatelům moc nerozumí," vypráví mimo jiné osmadvacetiletý rodák z Ostravy.

Zbytky vraku neidentifikovaného stroje, které v sobotu vyplavilo moře na jižním pobřeží Thajska, s vysokou pravděpodobností nepatří pohřešovanému Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines.

Pátrání po zmizelém malajsijském letadle skončí 29. května. Po čtyřech letech

Hledání malajsijského letadla, které v roce 2014 zmizelo i s 239 lidmi na palubě během letu z Kuala Lumpur do Pekingu, skončí bez výsledku příští týden. Po víc než čtyřech letech, nákladech ve výši desítek milionů dolarů a bez jakéhokoli náznaku, co se vlastně s nešťastným letounem stalo. Z letu MH370 se tak stala jedna z největších leteckých mystérií na světě. Informuje o tom agentura AFP. 

Nový malajský premiér Mahathir Mohamad

V 92 letech do premiérského úřadu. Autoritář je překvapením malajsijských voleb

Přelomovým výsledkem skončily parlamentní volby v Malajsii. Vítězem voleb a příštím premiérem se stal bývalý bývalý autoritářský premiér Mahathir Mohamad. Ve volbách, které agentury označují jako politické zemětřesení, porazila jeho opoziční aliance Národní frontu (BN) dosavadního premiéra Nadžíba Razaka. Národní fronta přitom vládla v Malajsii dlouhých 60 let.

Hamás si připomíná zastřeleného člena

V Malajsii zastřelili člena hnutí Hamás, vůdce hnutí obvinil z útoku Mossad

Dva útočníci na motorce zastřelili v sobotu v Malajsii Fadiho al-Batshu, palestinského vysokoškolského učitele elektrotechniky a člena islámského hnutí Hamás. Al-Batsh byl zastřelen, když se vydal ze svého domu v malajsijské metropoli Kuala Lumpur do nedaleké mešity. Vůdce Hamásu Ismail Haniyeh obvinil z útoku izraelskou tajnou službu Mossad.

Palmový olej, ilustrační foto

Jde příkladem? Supermarket Iceland omezí prodej palmového oleje

Britský potravinový řetězec Iceland přestane prodávat do konce tohoto roku výrobky s palmovým olejem. Ne však všechny, pouze své privátní produkty, které tvoří asi polovinu zboží s touto surovinou. Z regálů tak zmizí některé oblíbené sušenky, ale také mýdlo.  

Malajsie schválila zákon proti fake news. Viníkům hrozí pokuty a šest let vězení

Malajsijská vláda v pondělí schválila kontroverzní zákon proti falešným a vylhaným zprávám, jinak také fake news. Za šíření těchto zpráv tak nyní hrozí pokuty až ve výši 123 tisíc dolarů (v přepočtu zhruba přes 2,5 milionu korun) a šest let vězení. Informovala o tom agentura Reuters. Podle kritiků se však vláda prostřednictvím zákona snaží před volbami potlačit svobodu projevu.