Kreativ

ŠTÍTEK: Malajsie

Michael Fejsák (vpravo) ve finále Pointfightingu do 57 kg s malajsijským reprezentantem.

MS v kickboxu: Borci kadaňského Kosagymu předvedli úžasné medailové tažení

Massa di Carrara/Kadaň - Neuvěřitelné! Čtyři zlata a jedno stříbro v kickboxu získali tři závodníci klubu Kosagym Kadaň na Mistrovství Světa WTKA 2016, které proběhlo v italském přímořském letovisku Massa di Carrara. Adéla Knopová, Michael Fejsák a Ladislav Eisenhammer se stali tahouny reprezentačního týmu České republiky a naplno tak na této vrcholné akci zúročili celoroční píli a úsilí.

potopená loď

Lodní neštěstí v Indonésii si vyžádalo 17 obětí

Jakarta (Indonésie) - Nejméně 17 lidí zahynulo v noci na dnešek při nehodě lodi, která dopravovala indonéské migrační dělníky domů z Malajsie. Plavidlo se potopilo v bouřlivém počasí. Na palubě bylo 93 osob, 39 se jich podařilo zachránit. Po další více než třicítce pasažérů pátrá policejní vrtulník a čluny.

Jakub Kornfeil.

Kornfeil byl na úvod tréninků na GP Malajsie jedenáctý

Sepang - Jakub Kornfeil zajel v úvodním tréninkovém dnu před motocyklovou Velkou cenou Malajsie jedenáctý čas. Za suverénně nejrychlejším mužem třídy Moto3 a již jistým mistrem světa Bradem Binderem z JAR zaostal o 1,904 sekundy.

Novopacké cukrářky získaly v Erfurtu několik medailí.

Cukrářky se vrátily z Erfurtu ozdobeny medailemi

Nová Paka – Pět želízek v ohni měla novopacká Střední škola gastronomie a služeb na světové olympiádě kuchařů a cukrářů IKA Erfurt 2016, která se uskutečnila v pondělí v Německu.

Golfistka Jessica Kordová.

Nejlepší letošní výsledek. Kordová skončila druhá v Chaj-nanu

Chaj-nan (Čína) - Golfistka Jessica Kordová vybojovala na turnaji LPGA na jihočínském ostrově Chaj-nan druhé místo a zaznamenala nejlepší výsledek letošního roku. Dcera bývalého českého tenisty Petra Kordy, jež reprezentuje USA, zaostala o jednu ránu za Australankou Minjee Leeovou, která na prestižním okruhu získala titul potřetí v kariéře.

Toyota a Suzuki

Automobilka Toyota uvažuje o partnerství s rivalem Suzuki

Tokio (Japonsko) - Největší japonská automobilka Toyota Motor uvažuje o vytvoření partnerství s domácím konkurentem Suzuki Motor, který se soustředí na výrobu malých vozidel. Firmy dnes ve společném prohlášení uvedly, že prozkoumají možnosti spolupráce ve výzkumu a vývoji ekologických, bezpečnostních a informačních technologií.

Ministr Gerry Brownlee.

Novozélandského ministra v Číně umravnili kvůli kritice Pekingu

Peking – Novozélandský ministr obrany si vysloužil slovní políček, když na mezinárodním fóru v Pekingu kritizoval Čínu za zvyšování napětí v Jihočínském moři, napsala dnes agentura Reuters. Čína považuje moře za své výsostné vody, s čímž nesouhlasí další státy, které jej obklopují. Ministr Gerry Brownlee dnes poznamenal, že podobné spory by se měly řešit s respektem k mezinárodnímu právu. Předsedající fóra mu odpověděla, že země, kterých se záležitost netýká, do ní nemají zasahovat.

Nico Rosberg na trati v japonské Suzuce

V Suzuce vybojoval pole position Rosberg, vyhrál o 13 tisícin sekundy

Suzuka (Japonsko) - Německý pilot formule 1 Nico Rosberg vyhrál třetím rokem po sobě kvalifikaci na Velkou cenu Japonska. V Suzuce dnes o 13 tisícin sekundy porazil britského týmového kolegu z Mercedesu Lewise Hamiltona. Stejné obsazení měla první řada na startu závodu i v minulých dvou letech, v cíli bylo ale v obou případech pořadí opačné. A oba favorité si jsou toho vědomi.

Nico Rosberg

Trénink pro Rosberga. Kolegu Hamiltona porazil jen o sedm setin

Suzuka (Japonsko) - První ze soubojů kandidátů na titul ve formuli 1 v Suzuce pro sebe rozhodl lídr mistrovství světa Nico Rosberg. V pátečních trénincích na Velkou cenu Japonska ale porazil kolegu z Mercedesu Lewise Hamiltona o pouhých 72 tisícin sekundy.

Lewis Hamilton

Není to o tom, jak upadneš, ale jak rychle se zvedneš, myslí Hamilton na titul

Suzuka - Lewis Hamilton musí hodit za hlavu frustraci z posledního závodu v Malajsii a pokusit se vyhrát nedělní Velkou cenu Japonska vozů formule 1, aby znovu oživil reálné šance na zisk čtvrtého titulu mistra světa. V Suzuce bude britský pilot útočit už na čtvrté vítězství a třetí za sebou. Musí zároveň věřit, že se nebude opakovat situace z minulého týdne ze Sepangu, kde mu vypověděl službu motor jeho mercedesu ve chvíli, kdy šestnáct kol před cílem jasně mířil za vítězstvím.

Daniel Ricciardo s trofejí pro vítěze Velké ceny Malajsie

Ricciardo věnoval triumf zesnulému Bianchimu: Tohle je pro něj

Sepang (Malajsie) - Australský pilot formule 1 Daniel Ricciardo věnoval své nedělní vítězství ve Velké ceně Malajsie bývalému kolegovi Julesi Bianchimu, který vloni zemřel na následky zranění z předloňské havárie v Suzuce. Ricciardo čekal na čtvrtý triumf v mistrovství světa přes dva roky a v Sepangu se dočkal možnosti uctít památku francouzského přítele.

LEWIS HAMILTON - trénink v Malajsii_

Tréninky v Sepangu ovládly Mercedesy, rychlejší byl Hamilton

Sepang (Malajsie) - Každý z pilotů dominantních mercedesů ovládl po jednom tréninku v úvodní přípravě na nedělní Velkou cenu Malajsie. V Sepangu zajel nejlepší čas dne v odpoledních jízdách mistr světa Lewis Hamilton z Británie, německý lídr šampionátu Nico Rosberg po dopoledním triumfu zaostal za týmovým kolegou o 233 tisícin.

Projekt Edison pomáhá žákům v Záhoří zdokonalit angličtinu a zeměpis.

OBRAZEM: Studenti ze sedmi zemí jsou hosty školy v Záhoří

Záhoří – Včera se v Základní škole v Záhoří školáci seznamovali se zvyky a tradičními pokrmy ze sedmi zahraničních zemí. Právě tolik totiž přijelo do Záhoří  stážistů na týdenní výměnný pobyt v rámci projektu Edison z Brazílie, Mexika, Číny, Malajsie, Turecka, Portugalska a Íránu.

Ilustrační foto.

Příští Velká cena silničních motocyklů v Brně se pojede o dva týdny dříve

Mies, Brno – Velká cena České republiky silničních motocyklů se v Brně pojede příští rok již první víkend v srpnu, tedy o dva týdny dříve než letos. Podle zveřejněného předběžného kalendáře mistrovství světa se na Masarykově okruhu pojede 6. srpna, čeští pořadatelé si prohodili pořadí s Velkou cenou Rakouska.

Grab

Asijský přepravce Grab získal nové peníze pro boj s Uberem

Singapur - Asijský provozovatel alternativní osobní přepravy Grab získal od investorů 750 milionů dolarů (18,1 miliardy Kč). Firma, která nabízí mobilní aplikací zprostředkovanou přepravu auty a motocykly v zemích jihovýchodní Asie, si chce upevnit dominantní pozici na těchto trzích a odrazit nápor amerického konkurenta Uber.

Ilustrační foto.

Na indonéském ostrově Borneo mají orangutani svou školu

Ketapang (Indonésie) - Maličký orangutan si nevšímá svých hlučných kolegů ve škole v džungli na Borneu a balancuje na jedné ruce s nohama ve vzduchu. V tomto útulku pro zvířata se opice, které se již ocitly na pokraji smrti, znovu učí žít ve svém přirozeném prostředí. Píše o tom agentura AFP.

Lidových teorií, jak nás komáři dokáží najít, existuje řada: že umí zachytit oxid uhličitý z našeho dechu, že jdou na sladkou lidskou krev. Pravda je mnohem jednodušší.

Thajsko od ledna registruje 200 případů viru zika

Bangkok - Na 200 lidí se již letos nakazilo virem zika v Thajsku. Oznámilo to dnes thajské ministerstvo zdravotnictví. Thajsko tak patří k vůbec nejhůře postiženým zemím regionu. Podle agentury Reuters je to poprvé, co země zveřejnila počet infikovaných za letošní rok.

Ilustrační foto.

V thajském Bangkoku ohlásili 21 nových případů nákazy virem zika

Bangkok – V centru thajské metropole Bangkok bylo potvrzeno 21 nových případů nákazy virem zika. Mezi nakaženými osobami byla i těhotná žena, která už bez komplikací porodila. Oznámilo to dnes thajské ministerstvo zdravotnictví, podle něhož se všechny osoby nakazily v místě. Stanice CNN uvedla, že na letišti byla zpřísněna opatření a všichni přijíždějící cestující procházejí skenerem, který měří jejich teplotu.

Ilustrační foto

Malajsie hlásí první výskyt viru zika u těhotné ženy

Kuala Lumpur - Malajsie dnes oznámila první případ nákazy virem zika u těhotné ženy. Malajsijské ministerstvo zdravotnictví podle agentury Reuters uvedlo, že virus byl potvrzen u 27leté pacientky. Čína informovala, že zahájí zdravotní kontroly lidí přijíždějících ze Singapuru a dalších zemích, kde se virus zika šíří.

Pavel Helan při interpretaci písně Zubařka.

Žáky kladenské Základní školy Maltézských rytířů rozezpíval Pavel Helan

Kladno - Vlídný písničkář Pavel Helan zpříjemnil v pondělí začátek tohoto školního roku dětem z křesťanské Základní školy Maltézských rytířů v Kladně. Zazpíval jim v kročehlavském kostele a žáky svým působivým hudebním pásmem doslova strhl. Škola si zároveň připomněla koncertem pětadvacet let své existence.

Kino Lucerna. Ilustrační foto.

Festival přinese ochutnávku exotické jihovýchodní kinematografie

Praha - Seznámit se s tím, jak vypadá kinematografie zemí jihovýchodní Asie, mohou lidé na pětidenním festivalu v pražském kině Lucerna. Od 13. do 17. září uvede pět snímků z Thajska, Malajsie, Indonésie, Filipín a Vietnamu, tedy části zemí sdružených do organizace ASEAN, po níž má přehlídka s pětiletou tradicí název. Loni pět projekcí navštívilo 1600 diváků.

Letní Flora 2016

Letní Floru navštívilo 
26 tisíc lidí

Olomouc – Mečíky, jiřiny, růže, výlet do exotické Malajsie či speciální včelařskou výstavu nabídla letošní letní etapa výstavy Flora Olomouc, kterou od čtvrtka 
do neděle navštívilo zhruba 
26 tisíc lidí.

Indonéská posádka zamířila do indonéských vod s tankerem Vier Harmoni, který má na palubě 900.000 litrů nafty v hodnotě 1,57 milionu ringgitů (9,5 milionu korun).

Posádka "zabavila" tanker v Malajsii kvůli obchodnímu sporu

Kuala Lumpur - V malajsijských vodách dočasně zmizel ropný tanker. Původní dohady o tom, že loď někdo unesl, nakonec po několika hodinách vyvrátily malajsijské a indonéské úřady. Podle nich za náhlou změnou kurzu je obchodní spor mezi posádkou, nájemcem a majitelem lodi.

Ilustrační foto.

U Malajsie byl unesen ropný tanker

Kuala Lumpur - U malajsijského přístavu Kuantan byl unesen ropný tanker. Podle malajsijských úřadů citovaných stanicí BBC ho únosci odtáhli do indonéských vod. 

Akmal s Firdausem již za Třebíčí v Červené Hospodě.

Akmal s Firdausem využívají prázdniny k poznávání Evropy

Třebíč - Víte, jak vypadá vlajka Malajsie? Podobně jako americká také má vodorovné bílé a červené pruhy, jen v modrém poli nenajdeme padesát hvězd, nýbrž velký půlměsíc a sluníčko. Právě takovou vlajku jste po několik hodin mohli vidět i v Třebíči, a to na velice nezvyklém místě. Cyklobrašnách, které měli na svých jízdních kolech připevněny dva exoticky vyhlížející cyklisté.

Petr Koukal

Čeští badmintonisté opouštějí olympiádu bez vítězství

Rio de Janeiro - Čeští badmintonisté Kristína Gavnholt a Petr Koukal odjíždějí z olympijských her bez jediné výhry. Oba dnes prohráli i své druhé zápasy ve skupině. Gavnholt prohrála 0:2 na sety s Jing Yi Tee z Malajsie, Koukal podlehl 1:2 Japonci Šo Sasakimu v posledním utkání kariéry.

Badmintonistka Kristína Gavnholtová.

Gavnholt prohrála i svůj druhý zápas a na olympiádě končí

Rio de Janeiro - Badmintonistka Kristína Gavnholt prohrála v druhém utkání v základní skupině olympijského turnaje s Jing Yi Tee z Malajsie 20:22, 15:21. Po druhé porážce se tak sedmadvacetiletá česká reprezentantka s Riem de Janeiro loučí.

Badmintonistka Kristína Gavnholtová.

Gavnholt vzala set turnajové desítce, na vítězství však nedosáhla

Rio de Janeiro - Badmintonistka Kristína Gavnholt vstoupila do olympijského turnaje porážkou. Česká reprezentantka v úvodním utkání základní skupiny vzala jeden set favorizované Japonce Akane Jamagučiové. Nasazená desítka po porážce 20:22 v úvodní sadě, ve které vedla už o sedm bodů, další dva sety vyhrála hladce 21:12 a 21:15.

Ilustrační foto.

Co dostanou medailisté z Ria? Štědré prémie, rentu nebo plyšáky

Rio de Janeiro - Tučný šek, ale také třeba jen plyšový maskot olympijských her. I takové odměny mohou získat sportovci, kteří v Riu de Janeiro vybojují některou z medailí. Přestože olympijská myšlenka hovoří o tom, že není důležité zvítězit, ale zúčastnit se, většina národních olympijských výborů úspěch svých reprezentantů ocení. V některých zemích jen symbolicky, většinou ale dostanou sportovci jednorázovou finanční prémii. Někde je čeká doživotní renta, pro jiné zlato plodí další zlato.

Na letišti v Kuala Lumpur stále přibývají vzkazy podpory pro blízké zmizelých účastníků letu.

Vleklé pátrání po malajsijském letadle bude pozastaveno

Kuala Lumpur - Pokud nynější pátrání po troskách letadla malajsijských aerolinií nepřinese žádný výsledek, další hledání ve vodách Indického oceánu bude pozastaveno. Společně to dnes oznámily úřady v Austrálii, Číně a Malajsii, které po letadle už více než dva roky pátrají. Letoun s 239 lidmi na palubě zmizel v březnu 2014 cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu.

Ilustrační foto.

Peking plánuje výletní plavby ve sporném Jihočínském moři

Peking - Čína plánuje zavedení pravidelných výletních plaveb ke sporným Spratlyho ostrovům v Jihočínském moři. Linka by měla být v provozu do roku 2020. Státní společnost COSCO chce také od příštího měsíce pořádat výletní plavby k Paracelským ostrovům. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž tyto kroky Pekingu dále rozhořčí země, které si na zmíněná území rovněž dělají nárok.

Ilustrační foto

Malajsie zakázala provoz islámské letecké společnosti

Kuala Lumpur - Malajsijské úřady zakázaly komerční provoz první domácí letecké společnosti, která při letech dodržovala nařízení islámu. Přepravce Rayani Air porušoval regulační pravidla pro bezpečnost a správné firemní řízení, a přišel proto o povolení provozovat komerční lety. Podle britské BBC to uvedl malajsijský úřad pro civilní letectví.

Miroslav Vondřička při odpočinku doma na zahradě.

Nemám rád ruskou radost. A už to v sobě nezměním

Strakonice - Jen velmi těžko bychom hledali pro Strakonice výraznější sportovní, potažmo basketbalovou, osobnost. A pokud bychom parafrázovali televizní soutěž Co na to Češi, tak v anketní otázce sportovní osobnost města Strakonice by podle mého názoru jméno Miroslav Vondřička získalo hodně hlasů.

Michaela smaží placky. Byla tak zabraná do práce, že ani nevěděla, že ji při tom fotí a natáčí.

Michaela Bugrisová: Poslouchejte své srdce

/ROZHOVOR/ Michaela Bugrisová měla zajímavé, stabilní zaměstnání ve velké mezinárodní společnosti. Toužila ale po změně a také snila o tom, dlouhodobě cestovat, což jí práce na plný úvazek neumožňovala. Také po tom toužíte? Máte nějaké sny? Setkání s devětadvacetiletou Michaelou pro vás může být inspirací.

Pavel Kuka

Kuka bude komentovat šampionát pro německou ZDF, Berger v Malajsii

Praha - Český fotbal bude mít během mistrovství Evropy zastoupení i ve vysílání zahraničních televizí. Vicemistr Evropy z roku 1996 Pavel Kuka bude spolukomentátorem pro německou ZDF, jeho tehdejší spoluhráč Patrik Berger zas bude komentovat zápasy Eura pro televizi v Malajsii.