Kreativ

ŠTÍTEK: Malajsie

Petr Vabroušek

Vabrouška v Malajsii čekají medúzy i opice

Zlín – V oblíbeném prostředí se zase po šesti letech v sobotu představí Petr Vabroušek. Malenovický triatlet se v Ironmanu v Malajsii pokusí navázat na povedené výsledky z minulých sezon. Do místa závodu se letecky přesunul v pondělí přes Londýn a Kuala Lumpur. Na místě stihne pouze jeden až dva lehčí tréninky v každě disciplíně.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil.

Kornfeil věří, že na úspěšný konec sezony příští rok naváže

Brno, Hodonín – Český motocyklový jezdec Jakub Kornfeil z Rohatce na Hodonínsku prožil v neděli ideální konec sezony. V závěrečném závodě mistrovství světa ve Valencii obsadil třetí místo a podruhé v kariéře vystoupil na stupně vítězů. Dvaadvacetiletý pilot věří, že mu úspěch ze Španělska pomůže i na startu další sezony, ve které bude opět hájit barvy malajského týmu Drive M7 SIC v nejslabší kategorii Moto3.

Russell Knox

Nečekaný šampion - náhradník. Knox ovládl turnaj PGA v Šanghaji

Šanghaj - Skotský golfista Russell Knox se stal nečekaným vítězem turnaje HSBC Champions v Šanghaji. Do Číny se přitom dostal na poslední chvíli z pozice náhradníka a jako první hráč v historii ovládl při své premiéře akci série World Golf Championships. Zároveň oslavil svůj první triumf na PGA Tour.

Čínský a tchajwanský prezident Si Ťin-pching a Ma Jing-ťiou.

V Singapuru se po 66 letech setkal čínský a tchajwanský prezident

Singapur – Čínský a tchajwanský prezident se dnes setkali na historickém summitu v Singapuru. Krátká schůzka bylo prvním přímým kontaktem na nejvyšší úrovni od konce občanské války před 66 lety. Analytici už předem upozornili, že bleskový summit bude mít spíše symbolický než konkrétní význam. Obě strany před setkáním avizovaly, že nebude podepsána žádná dohoda a nechystá se ani žádné společné prohlášení – a to také oba představitelé dodrželi.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil.

Kornfeil byl dvanáctý ve vyrovnaných trénincích ve Valencii

Valencie - Jakub Kornfeil obsadil dvanácté místo v pátečních velmi vyrovnaných trénincích na motocyklovou Velkou cenu Valencie. Český závodník byl na španělském okruhu jedním ze čtrnácti jezdců, kteří se v kategorii Moto3 vměstnali do půlsekundového odstupu za nejrychlejším Dannym Kentem z Británie. Byl o 404 tisícin pomalejší, Karel Hanika na 19. místě zaostal za vedoucím mužem mistrovství světa o 620 tisícin.

Jakub Kornfeil.

Kornfeil byl dvanáctý ve vyrovnaných trénincích ve Valencii

Valencie - Jakub Kornfeil obsadil dvanácté místo v dnešních velmi vyrovnaných trénincích na motocyklovou Velkou cenu Valencie. Český závodník byl na španělském okruhu jedním ze čtrnácti jezdců, kteří se v kategorii Moto3 vměstnali do půlsekundového odstupu za nejrychlejším Dannym Kentem z Británie.

Italský motocyklový závodník Valentino Rossi.

Rossi neuspěl. CAS zamítl jeho protest proti trestu za kolizi s Márquezem

Lausanne - Italský motocyklový jezdec Valentino Rossi neuspěl se stížností u Arbitrážního soudu pro sport (CAS) proti trestu za kolizi se Španělem Markem Márquezem v předchozí Velké ceně v Malajsii. Do závěrečného nedělního závodu ve Valencii, kde bude v čele královské třídy MotoGP hájit sedmibodový náskok před dalším Španělem Jorgem Lorenzem, tak odstartuje z poslední pozice.

Motocyklová Velká cena České republiky na brněnském Masarykově okruhu. Ilustrační foto.

Kalendář pro rok 2016: Velká cena Brna se má jet 21. srpna

Valencie - Velká cena České republiky silničních motocyklů figuruje i v aktualizovaném kalendáři příští sezony mistrovství světa v termínu 21. srpna, stále je však konání brněnského závodu podmíněno uzavřením smlouvy. Kontrakt podle oficiální stránky MotoGP dosud neuzavřeli ani pořadatelé dubnového Grand Prix Španělska v Jerezu.

Italský motocyklový závodník Valentino Rossi.

Rossi boj o titul nevzdává, proti trestu za kolizi s Márquezem se odvolal k CAS

Lausanne - Italský motocyklový závodník Valentino Rossi se odvolal proti svému disciplinárnímu trestu k Arbitrážnímu soudu pro sport (CAS). Lídr mistrovství světa MotoGP dostal tři trestné body za sražení Španěla Marca Márqueze ve Velké ceně Malajsie a měl by do závěrečné Grand Prix Valencie startovat z posledního místa na roštu.

Devítinásobný mistr světa Valentino Rossi.

Rossi se na start ve Valencii postaví. O titul bude bojovat z poslední řady

Řím - Italský motocyklista Valentino Rossi hodlá nastoupit v závěrečné Velké ceně sezony ve Valencii, přestože bude muset za trest startovat z poslední řady a jeho šance na zisk osmého titulu v MotoGP jsou tím pádem minimální. Lídr průběžného pořadí královské kubatury, jenž byl penalizován za kolizi s Marcem Márquezem v nedělním závodě v Malajsii, původně zvažoval předčasné ukončení sezony.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil.

Kornfeil dojel v Malajsii šestý, Rossi si zkomplikoval boj o titul

Sepang (Malajsie) - Jakub Kornfeil skončil ve Velké ceně Malajsie šestý a vyrovnal si třetí nejlepší výsledek v sezoně. Britský lídr Moto3 Danny Kent zatím titul mistra světa nezískal. Předčasně mohl rozhodnout MotoGP také Ital Valentino Rossi, ale dojel třetí. Navíc si zkomplikoval boj o desátý titul v kariéře, protože byl potrestán za zavinění kolize s Marcem Márquezem a do závěrečného závodu sezony za dva týdny ve Valencii odstartuje až z posledního místa.

Velká cena Malajsie.

Kornfeil dojel v Malajsii šestý. Rossi potrestán, odstartuje z posledního místa

Sepang - Jakub Kornfeil skončil ve Velké ceně Malajsie silničních motocyklův šestý a vyrovnal svůj třetí nejlepší výsledek v sezoně. Britský lídr třídy Moto3 Danny Kent zatím titul mistra světa nezískal. Předčasně mohl rozhodnout také Ital Valentino Rossi v MotoGP, ale dojel třetí. Navíc si zkomplikoval boj o desátý titul v kariéře, protože byl potrestán za zavinění kolize se Španělem Marcem Márquezem a do závěrečného závodu sezony za dva týdny ve Valencii odstartuje až z posledního místa.

Jakub Kornfeil v Malajsii

Kornfeil zajel v kvalifikaci v Sepangu pátý čas

Sepang (Malajsie) - Motocyklový závodník Jakub Kornfeil skončil v kvalifikaci na Velkou cenou Malajsie pátý. Lépe si v letošní sezoně vedl jen v květnu v Le Mans, kde si vyjel čtvrtou pozici na startu, kterou pak proměnil v šesté místo v závodě.

Český závodník Jakub Kornfeil.

Kornfeil byl v tréninku v Malajsii desátý těsně před Hanikou

Sepang (Malajsie) - Jakub Kornfeil obsadil desáté místo v úvodním tréninkovém dnu před motocyklovou Velkou cenou Malajsie. Další český jezdec Karel Hanika byl v Sepangu jen o 62 tisícin pomalejší a zařadil se hned za něj. Nejrychlejším mužem Moto3 byl Brit Danny Kent, který bude mít o víkendu druhou možnost rozhodnout pro sebe šampionát.

Jiří Hrdlička s Pavlem Loskotem.

Hrdlička s Loskotem jsou mistři republiky a míří na mistrovství světa

Svitávka /ROZHOVOR/ – Už před finálovým turnajem se dozvěděli, že na mistrovství světa v kolové pojedou, i když nevyhrají mistrovství republiky. Největší konkurenti z Favoritu Brno Šmíd se Skotákem totiž ohlásili, že na světový šampionát nepojedou. Jiří Hrdlička s Pavlem Loskotem ze Svitávky přesto chtěli odletět na mistrovství světa do Malajsie jako mistři republiky. To se jim na finálovém turnaji čtyř nejlepších týmů nakonec povedlo a rozhodně to nebyla formalita. Brňany udolali ve dvou dramatických zápasech, které skončily 2:1 a 5:5. „Jsem rád, že to vyšlo," říká v rozhovoru Jiří Hrdlička.

MČR v sálové cyklistice hostila zlínská městká hala na Zelené. Na medaili z domácích závodníků dosáhli stříbrný Ludvík Písek v krasojízdě (ve žlutém) a bronzová zlínská dvojice 2 v kolová Ludvík Písek a Miroslav Gottfried (v zeleném).

Cyklista Ludvík Písek: Vyhrávat rozhodně není nuda

Zlín – /ROZHOVOR/ Sice mu je teprve 32 let, ale už teď je vepsán do historie zlínské sálové cyklistiky nesmazatelným písmem. Nikdo totiž nebyl tak úspěšný jako „obojživelník" Ludvík Písek, jenž vedle dvou bronzových medailí v kolové o víkendu vybojoval už čtvrtý titul v krasojízdě.

Ilustrační foto.

Evektor má blokovány desítky milionů. Řešení je zatím v nedohlednu

Kunovice – Celkem 90 milionů korun má podle informací Slováckého deníku momentálně stále zablokována společnost Evektor-Aerotechnik z Kunovic. A to z důvodu vedeného exekučního řízení. Ačkoliv hrozbu exekuce před několika dny Okresní soud v Uherském Hradišti zastavil, jeho rozhodnutí není stále pravomocné. Jedna strana se totiž odvolala proti zastavení exekuce, druhá pak proti nákladům exekučního řízení.

Kolová Zlín. Ilustrační foto

Oslavy zlínské sálové cyklistiky podtrhl titul a bronz

Zlín – Šedesáté výročí založení oslavili nejlépe, jak mohli. Vedle titulu mistra v krasojízdě v podání „obojživelníka" Ludvíka Píska uspěla v sobotu zlínská sálová cyklistika na domácím MČR i v kolové, když stejně jako loni dosáhla na bronzové medaile. Tentokráte je ale bralo první družstvo ve složení Martin Struhař – Jan Krejčí.

Karel Abraham.

Přejde Abraham na superbiky? Brzy bude jasno, slibuje český jezdec

Praha - V nejbližších dnech by se mělo rozhodnout o budoucnosti motocyklového jezdce Karla Abrahama, který už pátým rokem startuje v mistrovství světa královské kategorie MotoGP. Podle německého webu speedweek.com se český závodník přesune do světového šampionátu superbiků a bude hájit barvy týmu Milwaukee Yamaha. Jisté to však není, variant je několik včetně setrvání v MotoGP.

Miminko tapíra čabrakového se narodilo matce Indah a otci Nikovi

POHLEDEM Miroslava Bobka: Tapíří rok

Dlouho jsme na něj čekali, to ano, ale nepředpokládali jsme, že by se mohlo narodit právě teď. Jeho příchod na svět nás všechny mile překvapil – a mne dvojnásob, protože jsem se zrovna vrátil z Asie. Jako by na mne počkalo. Mládě tapíra čabrakového!

Nápadný chobůtek používají tapíři podobně jako sloni - k trhání rostlinné potravy, jako orgán jemného čichu i k dýchání při pobytu ve vodě a bažinách.

Mládě tapíra čabrakového: po pruzích přišly puntíky

Praha - Narození dalšího hvězdného mláděte slaví pražská zoologická zahrada. Po malém tapírovi jihoamerickém, který sklidil úspěch díky atraktivnímu pruhovanému zbarvení srsti, se chovatelé nově radují z mláděte tapíra čabrakového. To se narodilo ve čtvrtek ráno matce Indah a otci Nikovi. Už od této soboty mohou návštěvníci mládě i s matkou vidět v expozici.

JEEVAN REDDY, student z Malajsie, je stejně jako jeho  sedm  kolegů ubytován v rodinách žáků. Na snímku je s Lukášem Vitujem  a učitelkou angličtiny Pavlínou Řískou u stánku, který se věnuje právě Malajsii.

Žáci ze Záhoří poznávají jiný svět. Díky studentům ze zahraničí

Záhoří - Nevšední týden prožívají žáci Základní školy Záhoří. Navštívilo je osm studentů z různých koutů světa, z Ázerbájdžánu, Řecka, Ukrajiny či Bulharska. Cílů má projekt Edison hned několik. Děti se zdokonalí v angličtině, poznají tamější země i jejich kulturu.

Kolová Zlín.

Zlínská kolová i krasojezdci mají doma medailové ambice

Zlín - Opět po roce si nejlepší závodníci sálové cyklistiky dají v sobotu dostaveníčko ve Zlíně, aby zde bojovali o nejcennější vavříny. V městské hale Zelené (od 11.30 do 17 hodin) přitom budou mít svá želízka i pořádající klub. A to jak v populární kolové, tak krasojízdě.

Trosky malajsijského letadla.

Vyšetřovací zpráva? Jde o protiruské spiknutí, kritizuje Rusko komisi

Moskva - Ruská státní agentura pro civilní letectví dnes obvinila členy nizozemské vyšetřovací komise z možného protiruského spiknutí při vyšetřování loňského tragického pádu malajsijského letadla nad východoukrajinským Donbasem. Podle mezinárodního týmu vyšetřovatelů bylo letadlo zasaženo ruskou raketou Buk odpálenou pravděpodobně z území kontrolovaného ukrajinskými separatisty. Závěry komise, zveřejněné v úterý, Moskva odmítla uznat.

Motorkáři uctili na brněnském okruhu památku italského motocyklového jezdce Marca Simoncelliho. Nechyběli Karel Abraham, Karel Hanika ani legendy Kamil Holán a Peter Baláž.

OBRAZEM: Hold italské hvězdě vzdaly téměř čtyři tisíce motorkářů

Brno – Rekord odolal, akce svůj cíl však splnila plnou měrou. Už popáté v sobotu na Masarykově okruhu uctili motorkáři památku italského motocyklového jezdce Marca Simoncelliho, který před čtyřmi roky tragicky zahynul při závodě MotoGP v Malajsii. Na trať vyjelo 3656 strojů, k loňské rekordní jízdě tak chybělo 139 motorek.

Celníci na letišti v madagaskarském hlavním městě Antananarivu objevili ve dvou bednách směřujících do Malajsie rekordní počet želv dvou kriticky ohrožených druhů. Asi 20 mláďat ohrožených druhů želvy paprsčité a želvy angonoka v krabici pošlo.

Celníci na Madagaskaru objevili v balících 771 chráněných želv

Antananarivo – Celníci na letišti v madagaskarském hlavním městě Antananarivu objevili ve dvou bednách směřujících do Malajsie rekordní počet želv dvou kriticky ohrožených druhů. Informovala o tom dnes agentura AFP. V ponožkách pod dětskými plenami bylo ukryto 771 želvích mláďat.

Pětice cizinců v rámci projektu Edison v Hranicích

Pětice cizinců představuje hranickým žákům svou kulturu

Hranice – Do města zavítala pětice cizinců, kteří zde místním dětem prezentují svou zemi. Základní škola Struhlovsko v Hranicích se do projektu Edison zapojila už potřetí. Čtyři muži a jedna žena z Rumunska, Srbska, Jordánska, Turecka a Malajsie tento týden předávali žákům pátých až devátých tříd informace a zajímavosti o své mateřské zemi. Prezentace v angličtině tak oběma stranám zdokonaluje jazyk a zábavnou formou přináší jedinečné informace i zážitky.

Ilustrační foto

V Íránu pokutují ženy za nedostatečné zahalování

Teherán – Soud v Teheránu potrestal pokutami devíti milionů ríjálů (6300 korun) dvě Íránky za to, že si nedostatečně zahalily hlavu. Íránští konzervativci v poslední době začali brojit proti nedodržování zásad islámu, k nimž patří důsledné zahalování žen.

Ilustrační foto.

Tesco prodá svou jihokorejskou divizi. Peníze použije na snížení dluhu

Londýn - Britská maloobchodní společnost Tesco prodá svou jihokorejskou divizi skupině vedené jihokorejským investičním fondem MBK Partners za 4,2 miliardy liber (154,7 miliardy Kč). Je to první velký prodej majetku firmy od odhalení jejích finančních problémů. Jihokorejská divize Homeplus je největší zahraniční divizí firmy.

Ilustrační foto

U Malajsie se převrátila loď se 100 lidmi, nejméně 14 zahynulo

Kuala Lumpur - Loď vezoucí asi stovku lidí se dnes převrátila u západního pobřeží Malajsie nedaleko rušného Malackého průlivu. Jak uvedla agentura AFP, zahynulo nejméně 14 lidí. Podle informací malajsijských oficiálních zdrojů byli na lodi migranti z Indonésie.

V Malajsii lidé protestují proti premiérovi.

V Malajsii už druhý den lidé masově protestují proti premiérovi

Kuala Lumpur – V malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru dnes druhým dnem pokračují masové protesty proti premiérovi Nadžíbu Razakovi, jichž se už v sobotu zúčastnily desetitisíce lidí. Demonstranti chtějí premiéra přimět k tomu, aby kvůli údajnému finančnímu skandálu odstoupil. Policie jejich akci označila za nezákonnou, zatím ale proti protestujícím lidem nijak nezasáhla.

Motocyklový závodník Karel Hanika.

Hanika před Velkou cenou: Takové vedro? Nejtěžší je udržet koncentraci

Brno /ROZHOVOR/ - Loni to bylo v kubatuře Moto3 pořádně těsné. Prvních patnáct jezdců dorazilo do cíle Velké ceny Brna v jedné velké skupině v rozmezí dvou sekund. Poslední v této skupině byl Karel Hanika. I letos se chce držet čela, třeba i s lepším umístěním. „Loni jsem se v čelní skupině sice držel zuby nehty, ale byl jsem tam. Letos to může být podobné," říká devatenáctiletý závodník.

Motocyklový závodník Karel Hanika.

Ve vedru je nejsložitější udržet koncentraci, upozorňuje Karel Hanika

Brno – Nejtěsnější závod za dlouhou dobu loni viděli diváci na Masarykově okruhu při Velké ceně v kubatuře Moto3. Prvních patnáct jezdců dorazilo do cíle v jedné velké skupině v rozmezí dvou sekund. Poslední v této skupině byl brněnský jezdec Karel Hanika. I letos se chce držet čela, třeba i s lepším umístěním. „Loni jsem se v čelní skupině sice držel zuby nehty, ale byl jsem tam. Letos to může být podobné," říká devatenáctiletý závodník.

S českým jezdcem nejsilnější kubatury MotoGP jezdí mladá modelka téměř na každý závod.

Strach o Abrahama: Jeho modelka Skálová si užívá pozornost v MotoGP

Brno /FOTOGALERIE/ - Na okruhu ji vezl jednou. Ve vysoké rychlosti se jeho motorka v zatáčkách nakláněla, a proto měla pocit, že z ní každou chvíli spadne. Přesto dostala jedenadvacetiletá přítelkyně českého motocyklového jezdce Karla Abrahama v minulém týdnu svůj řidičák na motorku. „Většinou jsem jezdila jako spolujezdec, pak jsem dostala chuť řídit sama," říká Patricie Skálová.

S českým jezdcem nejsilnější kubatury MotoGP jezdí mladá modelka téměř na každý závod.

Na motorce jezdí také Abrahamova přítelkyně. Přesto má o jezdce MotoGP strach

Brno /FOTOGALERIE/ – Na okruhu ji vezl jednou. Ve vysoké rychlosti se jeho motorka v zatáčkách nakláněla, a proto měla pocit, že z ní každou chvíli spadne. Přesto dostala jedenadvacetiletá přítelkyně českého motocyklového jezdce Karla Abrahama v minulém týdnu svůj řidičák na motorku. „Většinou jsem jezdila jako spolujezdec, pak jsem dostala chuť řídit sama," říká Patricie Skálová.

Ochutnávka barmské kuchyně v Městské knihovně Kutná Hora

OBRAZEM: Barmská rodina uvařila pro Kutnohoráky tradiční pokrmy

Kutná Hora – Poděkování za milé přijetí si pro obyvatele Kutné Hory připravila tříčlenná rodina barmských emigrantů, kteří v roce 2013 našli ve městě svůj nový domov. Ve spolupráci s organizací Barmské centrum Praha uspořádali ve čtvrtek 13. srpna v městské knihovně besedu spojenou s ochutnávkou tradiční barmské kuchyně.

Motocyklový závodník Karel Abraham.

Alternativní léčba? Neznám dobrého šamana, usmívá se Abraham

Brno – Kromě obtížné brněnské trati bude celý víkend bojovat také se svým tělem. Brněnský motocyklový jezdec Karel Abraham po zranění nohy stále chodí o berlích, domácí Velkou cenu ale nevynechá. „Bolesti mám, ale dokážu se s tím vyrovnat. Už mám dost let na to, abych si sám řekl, co můžu a co ne," říká pětadvacetiletý jezdec elitní třídy MotoGP.

Karel Abraham.

Abraham pojede i přes bolest: Alternativní léčba? Neznám dobrého šamana

Brno /ROZHOVOR/ - Kromě obtížné brněnské trati bude celý víkend bojovat také se svým tělem. Brněnský motocyklový jezdec Karel Abraham po zranění nohy stále chodí o berlích, domácí Velkou cenu ale nevynechá. „Bolesti mám, ale dokážu se s tím vyrovnat. Už mám dost let na to, abych si sám řekl, co můžu a co ne," říká pětadvacetiletý jezdec elitní třídy MotoGP.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil.

Triumf? Kornfeil má pro GP v Brně jiný cíl: chce být co nejvíc vidět v televizi

Brno - Oproti předchozím rokům ubral ze svých ambicí před domácí Velkou cenou. Ještě loni plánoval motocyklista Jakub Kornfeil útočit na stupně vítězů, letos hovoří o umístění do desátého místa. „Před rokem jsem měl konkurenceschopnou motorku. Nyní jsem vzadu. Startovní pole je velmi vyrovnané, v kvalifikacích dojíždím se ztrátou dvou desetinek sekundy na pětici nejlepších," lituje rodák z Rohatce na Hodonínsku.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil.

Kornfeil chce být hodně vidět v televizi

Brno – Oproti předchozím rokům ubral ze svých ambicí před domácí Velkou cenou. Ještě loni plánoval motocyklista Jakub Kornfeil útočit na stupně vítězů, letos hovoří o umístění do desátého místa. „Před rokem jsem měl konkurenceschopnou motorku. Nyní jsem vzadu. Startovní pole je velmi vyrovnané, v kvalifikacích dojíždím se ztrátou dvou desetinek sekundy na pětici nejlepších," lituje rodák z Rohatce na Hodonínsku.

Ilustrační fotografie.

K pátrání po pohřešovaném letadle MH370 se připojily i Maledivy

Kuala Lumpur – Pátrání po pohřešovaném letadle malajsijských aerolinií, které loni i s 239 lidmi na palubě beze stopy zmizelo během letu z Kuala Lumpuru do Pekingu, se rozšířilo i na souostroví Maledivy. Malajsijský ministr dopravy dnes oznámil, že na ostrovy v Indickém oceánu vyšle tým expertů, kteří by měli prozkoumat nalezené předměty a posoudit, zda jde o trosky zříceného letounu Boeing 777. Už koncem července se našly na francouzském ostrově Réunion zbytky letadla, které podle malajsijských úřadů pocházejí právě z pohřešovaného boeingu.

Josef Chytil s anglickou monografií Ptáci světa (Birds of the World, 1. díl), kterou plánuje využít pro sestavení nového českého názvosloví a systematiky ptáků.

Ptáci si mohou letět, kam jen chtějí

Přerov – Josef Chytil, současný vedoucí Ornitologické stanice v Přerově, se poprvé dostal k ptákům, když studoval na gymnáziu. Jeho spolužák si všiml, že ho baví přírodní vědy, navrhl mu tedy, jestli by se nechtěl přijít podívat do kroužku na ornitologické stanici. Přišel, a od té doby jej vášeň pro ptáky neopustila. „Tehdy na stanici působila geniální osobnost, František Hejl Mračovský, nestor moravské ornitologie. Komukoliv vykládal o ptácích, hned jej zaujal," vzpomíná osmapadesátiletý Chytil s velkou úctou na svého učitele.