Kreativ

ŠTÍTEK: uhlí

Ilustrační foto

Další miliony do kotlíků

Karlovy Vary – Další výzvu pro kraje, v jejímž rámci mohou požádat o dotaci pro občany na podporu výměny starých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním, vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí ČR.

První vlak přijel do Rumburka před 150 lety.

První vlak do Rumburku přijel před 150 lety. Odstartoval průmyslový boom

Rumburk – Nyní jezdí vlaky do Šluknovského výběžku především lidé. V době otevření železniční trati to ale tak nebylo. Vznikla totiž kvůli levné přepravě uhlí. Dnes je to přesně 150 let, kdy přijel do Rumburka první vlak a mohl tak začít prudký rozvoj průmyslu v celém regionu.

Lidé bedlivě sledují údaje na svých plynových kotlech. Zemní plyn je druhoým nejdražším palivem, kterým lze topit. Stále častěji tak přecházejí ke dřevu, i za cenu toho, že se zapotí.

Je tu poslední vlna dotací. Můžete dostat až 120 tisíc na nový kotel

Stále jste ještě nevyměnili starý kotel na uhlí za moderní na plyn či biomasu nebo za tepelné čerpadlo? Máte nejvyšší čas zbystřit. Ministerstvo životního prostředí spouští třetí vlnu kotlíkových dotací na výměnu dalších až 30 tisíc starých kotlů, jejichž povolený provoz skončí v září 2022.

Město Most.

Stěhováním ztratilo Mostecko za poslední roky přes pět tisíc lidí

Mostecko /INFOGRAFIKA/ - Od roku 2005 do 2017 se z okresu Most vystěhovalo 22 187 lidí, k nám jich naopak zamířilo jen 17 109. Stěhováním tak okres ztratil 5 078 obyvatel. Nejintenzivněji se lidé přemísťovali mezi Mosteckem a Teplickem. Do sousedního okresu uteklo 3 413 lidí, ale 2 950 obyvatel se k nám z Teplicka přistěhovalo. Do Prahy zamířilo 3 104 lidí, opačným směrem jich přišlo 1 427.

Vůdce KLDR Kim Čong-un.

Severokorejský paradox. Díky sankcím teď mají lidé dostatek tepla i elektřiny

Uzavřená Severní Korea, na jejíž diktátorský režim byly v důsledku několika jaderných testů během uplynulých let uvaleny přísné ekonomické sankce, si našla cestu, jak na první pohled zdánlivě nepříznivou situaci obrátit ve svůj prospěch. Uhlí, které ještě donedávna představovalo hlavní vývozní artikl této komunistické země, je najednou nyní tolik, že ho místní obyvatelé v podstatě ani nestíhají spotřebovat.

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Nedostatek uhlí v Česku

Jedno přejídání je za námi, to druhé, spojené i s přepíjením, nás teprve čeká, tak přejeme ohebná játra a optimisticky naladěnou slinivku. Ještě že duševní stravu jsme během svátků již zkonzumovali.  

Ilustrační foto

Vyběhnou vstříc novému roku

Trhové Sviny – Po pětadvacáté vyběhnou malí i velcí sportovci v pondělí na trať Silvestrovského běhu v Trhových Svinech.

Petr Hutla

Petr Hutla: Odpovědná rozhodnutí stojí peníze, ale stojí za to

Za zodpovědným chováním jsou rozhodnutí, která budou jako odpovědná hodnocena také v budoucnu. Může to být často těžká a vpravdě „Sofiina volba“, kdy všechna nabídnutá řešení mohou bolet. To říká Petr Hutla, člen představenstva a vrchní ředitel Československé obchodní banky. Banky, která se již před léty nekompromisně vzdala financování lukrativního zbrojního průmyslu. Majitele banky to stálo hodně peněz. „Ale bylo to správné rozhodnutí,“ dodává bankéř, který svůj život spojil s ČSOB před čtvrt stoletím. 

Ilustrační foto

Jste přejedení vánočními dobrotami? Lékárníci radí živočišné uhlí

Na zažívání potrápené nestřídmou konzumací vánočních dobrot radí lékárníci živočišné uhlí a léky na pálení žáhy. Jako prevenci doporučují každodenní pohyb. Při kocovině z alkoholu varují před léky na bolest s paracetamolem, mohou mít nežádoucí účinky jako zvracení či zimnice. Bolesti hlavy zabrání dostatek vody před spaním. V tiskové zprávě o tom informovala Česká lékárnická komora (ČLnK).

Vánoční posezení v Domově Na Zátiší.

V Domově Na Zátiší se nadělovalo

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Vánoční atmosféra pronikla do většiny českých domácností a užívají si ji i klienti rakovnického Domova Na Zátiší. Místní senioři našli pod stromečkem pěkné dárky a navíc si vychutnali písničky od novostrašecké skupiny Duo PLUS.

V prodejně Lidové pomoci.

Vánoce Lidové pomoci u sousedů

Linec - O Vánocích jsou rakouské prodejny Lidové pomoci dobře navštěvovány lidmi s tenkou peněženkou, ale i těmi, kteří ekologicky myslí a rádi kupují použité věci, píší OÖN.

Vladimír Růžička.

Pozor na syny slavných otců

Hradec Králové - Je to trošku, jako kdyby se probudil slavný Litvínov osmdesátých let. Nebo národní mužstvo. V extraligovém Chomutově, který se dnes od 18 hodin představí v Hradci Králové, válejí dva synové slavných otců, symbolů té doby.

Nová turbína je unikátem, zvýší výkon elektrárny.

Nová turbína je unikátem, zvýší výkon elektrárny

Vřesová – Karlovarský kraj získal evropský primát na technologickém poli. Paroplynová elektrárna ve Vřesové na Sokolovsku se po japonské Jokohamě stala teprve druhým místem na světě, kde byla instalována moderní turbína s označením 9EMax.

Na Olomoucku vzplála přístavba rodinného domu. Hasičům se podařilo oheň brzy uhasit

V Bělkovicích vzplála střecha i pergola

K požáru přístavby rodinného domu v Bělkovicích-Lašťanech na Olomoucku v pátek ráno vyjelo pět jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Plameny pohltily střechu zděné budovy a všechny dřevěné části pergoly.

Dřevěné pelety

Proč topit peletami, které objednat a jak je skladovat

Kdo se zajímá o ekologické způsoby vytápění, jistě se už setkal s pojmem pelety. Drobné dřevěné válečky byly v naší zemi ještě před deseti lety novinkou, které se moc nedůvěřovalo. Ale najednou se s nimi roztrhl pytel a každý rok na ně v Česku přechází tisíce lidí.

Doly Bílina, ilustrační foto

Severočeské doly chtějí další těžbu uhlí. Lidem z Bíliny zruší cestu do hor

Společnost Severočeské doly chce rozšířit území povrchové těžby hnědého uhlí. U jejího záměru pro první etapu v letech 2019 – 2035 nyní ministerstvo životního prostředí posuzuje vliv na životní prostředí. Podle zpracovatelů dokumentace (EIA) posun Dolu Bílina o stovky metrů od Braňan ke vznikajícímu Jezeru Most silně naruší ráz neobydlené krajiny v západní části Mostecka, ale významně nezhorší životní prostředí v okolí a zdraví obyvatel.

Katovice

Začouzené Polsko. Zbavit se uhlí bude zemi bolet

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ V polských Katovicích si dalo schůzku 200 států, aby se dohodly, jak zachránit světové klima. Summit se konal ve městě, které je obklopeno uhelnými doly, a v zemi, jež bývá v tomto období pravidelně sužována smogem ze zastaralých topenišť.

Demonstrující horníci - ilustrační foto

V Chomutově demonstrují horníci. Žádají vyšší mzdy

Zaměstnanci Severočeských dolů dnes demonstrovali před budovou ředitelství společnosti. Požadují zvýšit měsíční mzdy průměrně zhruba o tři tisíce korun. Jednání odborářů se zaměstnavatelem nicméně zatím nebyla úspěšná.

Ilustrační foto

Radnice mají poradit občanům, jak získat peníze na výměnu kotlů

Střední Čechy – Pomoc radnic při propagaci kotlíkových dotací očekává od představitelů obcí náměstek středočeské hejtmanky s kompetencí pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO). Uvedl to na úterním setkání představitelů kraje se starosty.

kachlová kamna

Dopřejte si doma magii živého ohně

Plameny ohně, přinášející pohodlí a ochranu, patří od pradávna k tomu příjemnému v životě lidské společnosti. Živý oheň je fenoménem, který modernímu člověku, jenž je teplem zásobován dálkově, často chybí. Vždyť co je krásnějšího než pohled do tančících plamenů, vůně a zvuky praskajícího dřeva a příjemné teplo linoucí se z bezpečí kamen?

Ilustrační snímek

Kam s přebytečnými odpadky? Z jejich zbytků lze stavět silnice

Při spalování tuny směsného komunálního odpadu se jej téměř sedm desetin spálí a vznikne tak teplo nebo elektrická energie. Zůstane ještě dvacet kilo kovu a téměř čtvrt tuny škváry. Zatímco v Česku zatím bez využití končí na skládce, země jako Francie či Německo ji již často beze zbytku využívají ve stavebnictví.