Kreativ

ŠTÍTEK: uhlí

Lom Jiří

Obce zasažené těžbou uhlí spojí své síly při přeměně Sokolovska

Přechod na nové energetické zdroje. Zlepšení životního prostředí. Podpora projektů v oblasti bydlení, zdravotnictví, vzdělávání. To vše jsou plány dvaceti obcí na Sokolovsku postižených těžbou uhlí. Přidali se k nim zástupci Karlovarského kraje, Sokolovské uhelné, SUAS GROUP, společnosti Synthomer, a podepsali společné memorandum o vzájemné spolupráci při přeměně regionu, která nastane s koncem těžby uhlí.

Geologem v Minecraftu.

Geologem na vlastní kůži. Návštěvníci muzea v Minecraftu pátrají po zlatu i uhlí

/FOTOGALERIE/ Berounské Muzeum Českého krasu nabízí unikátní vzdělávací program, který se zčásti odehrává v prostředí počítačové hry Minecraft. Účastníci programu si na vlastní kůži vyzkouší, jaké to je být geologem a objevovat ložiska uhlí, zlata a železné rudy. Program do muzea zavedl geolog a muzejní edukátor Pavel Bokr.

Josef Godány.

Rozvoji u Milady brání ložiska uhlí. Zrušení ochrany je složité, líčí geolog

/ROZHOVOR/ Okolí Milady je jako stvořené k stavbě objektů i celých areálů k sportování, kultuře nebo rekreaci. Tomu ale dosud brání ochrana velmi kvalitních a bohatých historicky ověřených, nyní už netěžených zásob ložisek hnědého uhlí. Geologové nyní připravují na základě podrobného hodnocení podmínky k jejich případnému odpisu. Podobně se zabývají dalšími desítkami neaktivních ložisek v severních Čechách. Závěr, který za rok a půl předloží úřadům, není dopředu jasný.

Martin Vlček má Vizovicích kozí farmu. Z mléka vyrábí také zmrzlinu.

Černá zmrzlina pro metalisty? Díky aktivnímu uhlí navíc vyčistí zuby

Ani letos během festivalu Masters of Rock nebude ve Vizovicích, nedaleko nádraží, chybět stánek manželů Vlčkových s jejich vyhlášenou černou zmrzlinou z aktivního uhlí. Tu vizovičtí farmáři připravili poprvé v roce 2016. A to právě pro fanoušky metalové hudby. Byli tehdy navíc první v Česku.

Martin Vlček má Vizovicích kozí farmu. Z mléka vyrábí také zmrzlinu.

Černá zmrzlina pro metalisty? Díky aktivnímu uhlí navíc vyčistí zuby

Ani letos během festivalu Masters of Rock nebude ve Vizovicích, nedaleko nádraží, chybět stánek manželů Vlčkových s jejich vyhlášenou černou zmrzlinou z aktivního uhlí. Tu vizovičtí farmáři připravili poprvé v roce 2016. A to právě pro fanoušky metalové hudby. Byli tehdy navíc první v Česku.

Protest Greenpeace na rypadle v hnědouhelném dole Bílina

Aktivisté slezli z rypadla v dole Bílina. Protest ukončili kvůli hrozící bouřce

Sedm aktivistů a aktivistek Greenpeace z Česka, Německa a Polska, kteří ve čtvrtek 22. června od rána protestovali proti rozšíření a prodloužení těžby na uhelném velkolomu Bílina, slezlo po třetí hodině odpoledne dolů na zem. Důvodem je velmi nepříznivá předpověď počasí, kdy podle meteorologů hrozí silné bouřky, krupobití a tornáda. 

Rypadlo K800/K54 při nakládce skrývky do železničních vagónů.

Monstrum z Krušných hor ujede čtyři metry za minutu. Musí ho řešit i soud

Vysoké jako dvanáctipatrový panelák, dlouhé jako dopravní letadlo a těžké jako asi stovka tatrovek. Řeč je o jedoucím rypadle, které používají těžaři pod Krušnými horami. Věkem se sice rypadlo K800/K54 řadí už mezi veterány, ale pořád spolehlivě jede dál. Má za sebou několik generálních oprav a modernizací, které mu umožňují, aby v Podkrušnohoří stále ještě vytěžilo několik milionů kubických metrů skrývky. Navíc před jedenácti lety rypadlo K800/K54 absolvovalo jedinečný transport. Tehdy takzvaně po svých urazilo trasu dlouhou téměř čtyři kilometry. Skrývkový velkostroj se stal i cílem aktivistů, protestujících proti těžbě uhlí.

Teplárna České Budějovice. Ilustrační foto.

Budějovická teplárna vloží zisk do investic a chystá se zbavit uhlí

Město České Budějovice, jediný akcionář Teplárny České Budějovice, se opět zřeklo dividend ve své firmě. Podpořilo tím dokončení jejího odklonu od uhlí. Ve Vrátě se také konala první prohlídka současné záložní výtopny. Na jejím místě má vzniknout zařízení na energetické využití odpadu.

Happening Emise neznají hranice v Praze.

Emise neznají hranice. Studenti protestovali před ministerstvem za klima

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Happening s názvem "Emise neznají hranice" uspořádali studenti z Fridays for Future před ministerstvem životního prostředí v pondělí 22. května. Hnutí akcí upozornilo na prodloužení těžby uhlí na dole Bílina i po roce 2033, který je v programovém prohlášení vlády uveden jako konečný pro využívání uhlí v ČR. 

Podívejte se na unikátní záběry z lomu Jiří na Sokolovsku

Unikátní záběry z lomu Jiří na Sokolovsku: rypadla i pásové dopravníky

Lom Jiří společnosti Sokolovská uhelná se nachází severně od Sokolova a leží v dobývacím prostoru Alberov, což je jméno dnes už neexistující vesnice, která stála zhruba uprostřed lomu. Jeho rozměry jsou dva až tři kilometry na délku a na šířku i s výsypkou téměř pět kilometrů. Směr těžby je k obci Lomnice.

Koupit otop na příští zimu se vyplatí již teď, tedy v jarních měsících. Lidé tak výrazně ušetří například na uhlí.

Kdo nakoupí uhlí už teď na jaře, výrazně ušetří. Klesají i ceny palivového dřeva

Uplynulý rok způsobil nebývalé otřesy na trhu s palivy. Důvodem byly rostoucí ceny energií způsobené zejména ruskou válkou na Ukrajině. Faktury s vyúčtováním za nedávno skončenou zimu vystrašily nemálo svých adresátů. Mnoho lidí ve snaze ušetřit změnilo způsob vytápění svých domů. Odborníci se sice vždy neshodnou na tom, jaký zdroj vytápění bude nejvýhodnější, vjednom ale mají jasno všichni. Stejně jako dosud se vyplatí na nic nečekat a zakoupit si otop na příští zimu již teď na jaře.

Studentský protest Antifosilní jaro, který organizují Univerzity za klima (UZK).

Prahou prošli studentští aktivisté za klima. Přenocovali u budovy ministerstva

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Centrem Prahy v úterý 2. května odpoledne prošlo pochodem několik desítek studentských aktivistů na protest proti energetické politice vlády, která podle nich nečiní dost v odklonu od fosilních paliv. Od ministerstva financí se vydali se zastávkami k budově ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), kde plánují zůstat až do čtvrtka. Akci zorganizovala organizace Univerzity za klima, která loni v listopadu uspořádala studentskou stávku.

Tunel Dětřichov bude nejdelší v České republice.

Staré štoly mohou ztížit stavbu tunelu Dětřichov na D35. U Hřebče hrozí sesuv

/VIZUALIZACE/ Místní z okolí tunelu Hřebeč na státovce I/35, který je nyní na tři měsíce uzavřený kvůli hrozbě sesuvu svahu, se obávají, že problémy budou i s novým tunelem Dětřichov na budoucí dálnici D35, jež povede nedaleko odsud. Podle znalců mohou být v místě štoly, které nejsou nikde zaznamenané. Nejdelším silničním tunelem v Česku by měli řidiči poprvé projet v roce 2029.

Labuť na Olomouckém rybníku v Litovli, 19. března 2023

Botulin v rybníku zabíjí labutě. Budou dostávat živočišné uhlí

Městský úřad v Litovli svolal „krizový štáb“ kvůli úhynům labutí na rybnících. Ptáky zabíjí botulismus způsobený bakteriemi v sedimentech. Pomoci by mohlo očkování labutí, které plánovali pracovníci Záchranné stanice v Pateříně. Vakcína ale není nedostupná.

Hašima – Letecký pohled.

Děsivý ostrov Hašima: Kdysi na něm nebylo k hnutí, teď je životu nebezpečný

Není moc míst na světě, kde by na jednom místě pobývalo tolik lidí jako na ostrůvku Hašima v Japonsku. Přestože je dlouhý jen asi půl kilometru, v minulém století zde bylo možné najednou napočítat přes pět tisíc lidí, což představovalo světové maximum. Za vším stála těžba uhlí. Když skončila, z místa plného života se stal ostrov duchů. Dokonce zde hrozí vážné zranění těm, kteří nedodrží bezpečnostní pokyny.

Laďa. Vzpomínka ze sedmdesátých let minulého století.

Laďa. Vzpomínka ze sedmdesátých let minulého století

V dnešní době sice domácích venkovských zabíjaček patrně valem ubývá. A tak uvádím vzpomínku ze sedmdesátých let minulého století, když jsme doma v Novém Dvoře (osada mezi Úsobrnem a Jaroměřicemi), rok, co rok měli zabíjačku.

Německá policie zasahující proti aktivistům protestujícím proti těžbě uhlí v Porýní zadržela 17. ledna 2023 klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou (uprostřed)

Aktivisté protestovali proti těžbě u Lützerathu. Policie zadržela i Thunbergovou

Německá policie zasahující proti aktivistům protestujícím proti těžbě uhlí v Porýní zadržela Gretu Thunbergovou, uvedla agentura Reuters. Během odpoledne se tato Švédka se skupinou několika desítek dalších demonstrantů dostala k okraji povrchového dolu Garzweiler, kam je z bezpečnostních důvodů vstup zakázaný. Úterní protest souvisel s vyklizením nedaleké vísky Lützerath, kterou čeká demolice kvůli dobývání uhlí.

Obě železniční nádraží v Žatci jsou elektrifikované, elektrické vlaky ale jezdí jen na lince do Postoloprt a Mostu. V budoucnu by elektrifikací měla projít zbylá část tratě na Chomutov u Března a celá do Plzně.

Elektrifikace tratí ze Žatce. Za pár let do Chomutova, výhledově do Plzně

Správa železnic (SŽ) chystá elektrifikaci tratě mezi Žatcem a Chomutovem. Konkrétně úseku u Března směrem na Chomutov, který dosud „pod dráty“ na rozdíl od části na Žatec není a mohou tam tak jezdit jen naftové lokomotivy. To je komplikace při přepravě uhlí mezi místními doly a elektrárnami. Elektrifikace přinese do budoucna ale přínos i pro osobní dopravu, ministerstvo dopravy o tom totiž uvažuje i v případě trati mezi Žatcem a Plzní. Přineslo by to možnost nasadit na rychlíkovou linku Most – Chomutov – Žatec – Plzeň dynamičtější elektrické soupravy.

Elektrárna Počerady

Elektrárna Počerady má za sebou rok rekordních výrob, říká její ředitel

/ROZHOVOR/ Pro jednu z největších tuzemských elektráren, Počerady na pomezí Lounska a Mostecka, byl letošní rok mimořádný. Pokud nebyla plánovaná odstávka, všech jejích pět uhelných bloků, každý s instalovaným výkonem 200 MW, jelo na plný výkon. Elektrárna má zisk vyšší než v předešlých letech.

Půdorys děkanského kostela na jeho původním místě, nyní u jezera Most.

Jezero Most nabídne památník ze stromů. Vzniká na místě, kde stál kostel

/FOTO, VIDEO/ V rekreačním areálu jezera Most bude od příštího roku další atrakce. Na travnatém západním svahu několik set metrů od hlavní pláže vzniká stromořadí na půdorysu děkanského kostela, který tam stál od 16. století, než ho komunisté nechali přesunout po kolejích kvůli těžbě uhlí. Nevšední památník, kde stromy v rovnoběžných liniích připomínají obvodovou zeď a chrámové sloupy, bude vybaven informačním panelem a povede k němu cesta. „Bude to přístupný veřejný prostor,“ sdělila Deníku Hana Volfová ze státního podniku Diamo, který se o jezero stará.

Teplo. Ilustrační foto.

Na Střekově příští rok za teplo zaplatí víc než ve zbytku Ústí

Od Nového roku budou muset Střekovští kvůli teplu sáhnout do peněženky hlouběji než zbytek Ústí nad Labem. Budou totiž platit 1 132 korun za gigajoule dodávaného tepla, zatímco zbytek města jen 816 korun. Dosud přitom byly ceny účtované Tepelným hospodářstvím města Ústí nad Labem (THMÚ) pro oba břehy Labe stejné. Nadšený z toho není nikdo. Spotřebitelé, stejně jako opozice či vedení města, a podle svých slov prý dokonce ani manažeři tohoto městského podniku. Podali proto podnět na Energetický regulační úřad (ERÚ), aby přezkoumal cenovou politiku společnosti Energy, která THMÚ dodává na Střekově teplo a teplou vodu. Společnost se ovšem brání s tím, že jí dodavatelé zvedli ceny za suroviny.

Do maršovické mateřinky přišel Mikuláš s družinou.

Dobroty ale i brambora či uhlí. Do maršovické mateřinky zavítal Mikuláš

/FOTOGALERIE/ Kluky a holčičky v mateřské škole Maršovice navštívil v pondělí 5. prosince Mikuláš v doprovodu anděla a čerta. Děti nejprve předvedly své dovednosti zpíváním písniček a přednesem básniček, poté Mikuláš, anděl a čert rozdali každému odměnu v podobě různých dobrot a ovoce a nechyběla ani brambora a uhlí z pekla.

OKD, šachty, Karvinsko, ilustrační foto.

OKD podniká kroky, aby mohla těžit i po roce 2023

Důlní společnost OKD zaslala potřebnou dokumentaci pro zjišťovací řízení v rámci procesu EIA na období 2024 až do ukončení hornické činnosti pro Důl ČSM. Ministerstvo životního prostředí studii EIA projedná a poté zveřejní. Schválená studie vlivu těžby na životní prostředí (EIA) je podmínkou k podání žádosti o povolení k těžbě.

Před 30 lety se lidé v Libkovicích postavili bagrům a bránili poslední českou obec bouranou kvůli uhlí.

FOTO: Před 30 lety se lidé v Libkovicích postavili bagrům a bránili bouraní obce

Dnes je tomu přesně 30 let od začátku blokády Libkovic - malé obce na severu Čech, kterou lidé bránili před zbouráním kvůli těžbě hnědého uhlí. V časných ranních hodinách 1. prosince 1992 zablokovali aktivisté a aktivistky Greenpeace a dalších ekologických organizací demoliční bagry právě ve chvíli, kdy přijely zbourat místní novorenesanční kostel Sv. Michaela archanděla. Libkovice, které ležely mezi Litvínovem a povrchovým dolem Bílina, byly poslední českou obcí, která byla zbourána kvůli těžbě uhlí, přestože se zde paradoxně poté uhlí nakonec nikdy netěžilo.