Kreativ

ŠTÍTEK: uhlí

Budova malé vodní elektrárny v Podhradí.

Pro ekologii. Vodní elektrárna v Podhradí na Opavsku šetří tisíce tun uhlí

Vodní elektrárna v Podhradí je sice malá, ale čiperná. Od svého uvedení do provozu v roce 2014 ušetřila deset tisíc tun uhlí, které by muselo být k výrobě obdobného množství elektřiny spáleno v klasické elektrárně. Letos v červnu překonala milník 10 gigawatthodin celkově vyrobené elektrické energie.

Práce v podzemí černouhelné šachty. Ilustrační snímek.

Konec uhlí na Karvinsku. Místní politici se bojí katastrofy, kraj není připraven

Malá, nebo možná žádná alternativa za pracovní místa horníků, absence velkého investora a celková nepřipravenost regionu na ukončení těžby uhlí. To jsou hlavní výtky komunálních politiků ze tří největších měst okresu na informaci, že by vláda měla na podzim definitivně rozhodnout o ukončení těžby v dolech OKD. To je plánováno na rok 2021, nejpozději rok následující.

Ilustrační foto.

Šachty OKD mají na Karvinsku končit. Těžit se bude ještě maximálně dva roky

Těžba na všech dolech černouhelné OKD by měla být ukončena na konci roku 2021 nebo 2022. O případném ukončení v příštím roce se rozhodne letos v říjnu podle vývoje cen uhlí. Vyplývá to z materiálu o navýšení základního kapitálu státní společnosti Prisko, který by v pondělí měla projednat vláda. Podle něj označilo tuto variantu na konci června za nejvhodnější představenstvo OKD.  

OKD, šachty, Karvinsko, ilustrační foto.

OKD bojuje o přežití. Musí zvládnout tento rok, pak se teprve uvidí

Kvůli koronaviru a dalším okolnostem je dnes největší těžební společnost v České republice v situaci, kdy jde o holé přežití. Společnost OKD dostala od státní firmy Prisko jako svého akcionáře 600 milionů korun na pomoc v situaci, kdy musela kvůli šíření koronavirové nákazy v jejích provozech na šest týdnů zastavit těžbu. Navíc čelí krizi na trhu s uhlím, jehož cena je rekordně nízké úrovni. 

OKD, šachty, Karvinsko, ilustrační foto.

OKD bojuje o přežití. Musí zvládnout tento rok, pak se teprve uvidí

Kvůli koronaviru a dalším okolnostem je dnes největší těžební společnost v České republice v situaci, kdy jde o holé přežití. Společnost OKD dostala od státní firmy Prisko jako svého akcionáře 600 milionů korun na pomoc v situaci, kdy musela kvůli šíření koronavirové nákazy v jejích provozech na šest týdnů zastavit těžbu. Navíc čelí krizi na trhu s uhlím, jehož cena je rekordně nízké úrovni. 

Lenka Kovačovská: Aby bylo všechno dál normální

Normální je nekrást, nelhat a také se nebát. Stejně tak je ale normální přijít domů, otočit kohoutkem teplé vody a umýt si ruce. A v zimě vědět, že půjde normálně přidat intenzita dálkového topení, to aby jeden doma nemusel chodit v kožichu.

Důl Darkov.

Vanda Staňková: Datum obnovení těžby v Dole Darkov zatím neznáme

Společnost OKD požádala dopisem z letošního 20. dubna svého akcionáře, společnost Prisko, o řešení situace, která vznikla kvůli útlumu těžby. Současně přidala svůj návrh řešení této situace.  "Dle našich informací nyní probíhá vyhodnocování této žádosti, jak našim akcionářem společností Prisko, tak Ministerstvem financí," říká Vanda Staňková, předsedkyně představenstva těžební společnosti OKD.  

Objekt dolu Darkov

OKD chce po státu 1,2 miliardy za útlum. Schillerová: Zatím nemám dost informací

Těžební společnost OKD požádala stát, aby jí proplatil 1,2 miliardy korun, které vynaložila na útlum. Radiožurnálu to řekla předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková. Firma podle ní nechce propouštět ani snižovat platy. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) novinářům řekla, že k žádosti nemá potřebné informace. Chce shromáždit všechny podklady a jednat o tom s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že jeho resort zahlazování následků těžby postupně plně převezme.

Ilustrační foto.

OKD hrozí krach. Potřebuje stamiliony na provoz. Jedná o podpoře

Zatímco zaměstnanci OKD bojují s koronavirovou nákazou, v zákulisí se odehrává boj doslova o holý život této firmy. Vedení OKD jedná s akcionářem, kterým je státní firma Prisko, vlastněná ministerstvem financí, o finanční injekci. V opačném případě hrozí OKD krach.

Sev.en Energy AG převzal v pondělí 1. června amerického producenta metalurgického uhlí Blackhawk Mining, LLC.

Sev.en Energy převzal těžební společnost Blackhawk Mining

Sev.en Energy AG převzal v pondělí 1. června amerického producenta metalurgického uhlí Blackhawk Mining, LLC. Společnost Blackhawk Mining je jeden z největších producentů metalurgického (neboli koksovatelného) uhlí ve Spojených státech amerických. S roční výrobní kapacitou 7 až 8 milionů tun ve svých pěti podzemních a povrchových důlních komplexech ve státech West Virginia a Kentucky je klíčovým dodavatelem metalurgického uhlí na americké i mezinárodní trhy.

Foto: Ľubica Gembalová

Lidé v lese zahodili pytle s uhlím i plechové lišty

Krásné slunečné počasí vylákalo spoustu lidí do přírody. Avšak nejen v hradeckých městských lesích po sobě návštěvníci zanechali spoušť, nepořádkem trpí také klenický les. Lidé se nestydí do příhody hodit pytle s černým uhlím i igelity s plechovými lištami. Nemilého překvapení si všimla místní obyvatelka Ľubica Gembalová, která chodí do lesa na procházky.  

Důl Darkov na Karvinsku patřící těžební společnosti OKD.

OKD chce letos vytěžit 3,7 milionu tun uhlí

Důlní společnost OKD má schválený podnikatelský plán pro rok 2020. Vyplývá z něj, že firma letos plánuje vytěží 3,7 milionu tun uhlí, což je o milion méně něž v roce 2018 a více než 2 miliony méně než v roce předchozím.

Polský hnědouhelný důl a elektrárna Turów na snímku pořízeném 27. května 2019

U hranic v okolí Turówa vzniknou kontrolní vrty. Budou zjišťovat dopady těžby

V okolí hnědouhelného dolu Turów u českých hranic se rozšíří síť vrtů, které zjišťují množství podzemních vod, o 16 nových stanic, fungovat by měly nejpozději od dubna. Cena vyjde 600 tisíc korun za rok, pokud by se musely budovat ještě nějaké další vrty, jeden by vyšel zhruba na čtvrt milionu korun. Stát plánuje také měření hluku a emisí v oblasti. Návrh projedná v pondělí kabinet Andreje Babiše (ANO).

V Teplárně Náchod byl uveden do provozu nový plynový kotel. Dvě kogenerační jednotky pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla budou spuštěny v nejbližších týdnech. Investice v rámci projektu společnosti innogy Energo a města Náchod sníží cenu za teplo.

Uhlí nahradil zemní plyn. Stamilionová investice sníží v Náchodě cenu za teplo

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Devět set vagonů uhlí. Takové množství museli v Teplárně Náchod každý rok spálit, aby lidé měli dostatek tepla. To už je ale minulostí. Nynější přechod z uhlí na ekologický zemní plyn zbavil město vysoké emisní zátěže, hluku a prašnosti. Po třech letech intenzivních prací skončil projekt modernizace vytápění.

Richard Nedomlel.

Nedomlel: Gól? Hodil jsem to tam jako uhlí do sklepa

/ROZHOVOR/ Mohl zkompletovat hattrick Gordieho Howa, vedle jména Wayne Gretzky asi největšího hokejisty historie. Kanaďan proslul tím, že zvládal za zápas všechny tři disciplíny: gól, asistenci i bitku. Hradecký obránce Richard Nedomlel byl na ledě Djurgaardenu blízko.