Kreativ

ŠTÍTEK: uhlí

Uhlí pořád táhne. Lidé využívají jarní slevy. Na snímku Martin Vaňák, vedoucí olomoucké pobočky společnosti Uhlí Morava, nakládá hnědou kostku, 21. května 2021

Uhlí pořád táhne. Sklady teď lákají i na loterii s topením zdarma

Rok 2038 nebo 2033? Zatímco vládu štěpí konec spalování uhlí v České republice, uhelné sklady mají napilno. Mnohé domácnosti slyší na jarní slevy fosilního paliva a už objednávají zásoby na zimu. Hraví zákazníci v těchto dnech zkoušejí štěstí v „uhloloteriii“, kterou se trefil do černého jeden z tradičních dodavatelů pevných paliv v regionu.

Voda bude kvalitnější, i když hygienické normy splňovala už dříve.

Voda z Želivky je ještě kvalitnější. Úpravna využívá granulované aktivní uhlí

/FOTOGALERIE/ Ještě zhruba devět měsíců by měl trvat zkušební provoz nové technologie, jíž je vybavena Úpravna vody (ÚV) Želivka. Modernizace, takzvaná sorpce na granulovaném aktivním uhlí, přináší pro 1,3 milionu odběratelů, včetně desetitisíců lidí z Benešovska, vyšší kvalitu vody bez pesticidů z polí, hormonů a léčiv či fosforu z pracích prášků. Platí to, i když už dříve voda splňovala hygienické normy.

Sev.en Innovations připravuje projekt na přeměnu uhelného regionu.

Sev.en Innovations připravuje projekt na přeměnu uhelného regionu

Společnost Sev.en Innovations ze skupiny Sev.en Energy přihlásila svůj strategický projekt „Green Mine - Celková revitalizace a resocializace lomu ČSA“ do výzvy o dotace z Modernizačního fondu a Fondu pro spravedlivou transformaci. Případné dotace mají plynout do postupného přechodu  hnědouhelného lomu na výrobu energie z bezemisních zdrojů, vytvoření nových podnikatelských příležitostí a pracovních  míst, podporu rekvalifikace a proměnu těžebních lokalit v atraktivní místa pro život.

Po tuhé zimě přicházejí velké slevy. Uhlí a dřevo je nejlepší koupit právě teď.

Po tuhé zimě přicházejí velké slevy. Uhlí a dřevo je nejlepší koupit právě teď

Topíte stále v kotli uhlím? Potom vás zřejmě po nebývale studené zimě, kdy jste měli práce víc než obvykle, čeká také brzká příprava na sezonu příští. Právě jaro bývá totiž dobou, kdy se vyplatí otop nakoupit. „Zájem odběratelů je každoročně nejsilnější v dubnu, květnu a červnu, kdy jsou uhlí a brikety nejlevnější v roce, a doly podporují zájem zajímavými nabídkami,“ potvrzuje Jiří Havelka ze společnosti Havelka Plus. Se slevami proto přicházejí také samotní obchodníci.

V kladenské teplárně myslí na planetu, nepořádek vystřídal biokoridor.

V kladenské teplárně myslí na planetu, nepořádek vystřídal biotop

/FOTOGALERIE/ Čtvrtek 22. dubna je celosvětově oslavován jako Den Země. Při této příležitosti se může i Teplárna Kladno pochlubit tím, že vykonala za uplynulé období něco prospěšného pro životní prostředí a planetu. Kde se dříve válel jen nepořádek, vznikl biotop. Navíc místo uhlí spalují v teplárně čím dál více biomasy.

V Chotějovicích na Teplicku se srazily dva vlaky.

Vlaky ani týden po nehodě ještě nemohou pro uhlí do úpravny

S postupným zprovozněním trati u Chotějovic na Teplicku počítá Správa železnic až v druhé polovině tohoto týdne. Odklízení následků po čelní srážce dvou nákladních vlaků z předminulé neděle, při které zemřel jeden strojvůdce, není snadné. Trvá to déle, než se předpokládalo. Teprve v sobotu se dělníci dostali k samotné opravě trati. 

Vynálezce a vedoucí vědeckého týmu Radek Škoda z ČVUT v Praze

Docent Škoda: Český jaderný Teplátor nahradí v teplárnách zákázané uhlí

Tým českých vědců z ČVUT a plzeňské univerzity přišel s unikátním řešením, jak nahradit uhlí v českých teplárnách. Malé jaderné zařízení pod názvem Teplátor používá vyhořelé jaderné palivo, které dále štěpí v těžké vodě. Podle vedoucího týmu docenta Radka Škody bude schopen vytápět celá města.

Elektrárna Dětmarovice.

Elektrárna Dětmarovice skončí s uhlím a bude propouštět. Přijde éra plynu

Skupina ČEZ odstaví na konci roku 2022 nebo nejpozději po topné sezóně 2022-2023 v Elektrárně Dětmarovice tři uhelné bloky o celkovém výkonu 600 MW. Místo nich ČEZ vybuduje výkonné kogenerační jednotky, které zajistí kombinovanou výrobu elektřiny a zároveň tepla z plynu. Ty energetikům umožní pokračovat v dodávkách tepla do Orlové a Bohumína. Skupina ČEZ zároveň oznámila, že Elektrárna Dětmarovice letos propustí v souvislosti se změnami asi deset procent zaměstnanců, další odchody přijdou v následujících letech. 

Letecké záběry zimní Stonavy.

NOVÝ SERIÁL: Deník na návštěvě. Podívejte se, jak se žije ve Stonavě

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je tady další díl seriálu Deníku. Pojďte s námi na procházku po vesnicích, vesničkách i městech Karvinska a Těšínského Slezska. Prozradíme, jak se žije v různých "koutech" okresu. V tomto díle navštívíme Stonavu, která díky dobře nastavené spolupráci s místními šachtami zažívala v uplynulých letech masivní investice a dokonce si díky tomu vysloužila i přezdívku "Kuvajt severní Moravy". Šachty ale končí. Jak to bude ve Stonavě dál, jak se zde lidem žije, co jim dělá radost a co je naopak trápí. Více už v dnešním díle seriálu. 

Poslední vozík uhlí vyjel i z Dolu ČSA u Karviné. Šachta končí ve stejném týdnu jako sousední Důl Darkov.

Konec těžby v Karviné. Čtyři dny po sousedním Darkovu končí i Důl ČSA

/REPORTÁŽ DENÍKU, FOTOGALERIE/ Devětatřicet hodin před předáním Dolu ČSA společností OKD pod státní podnik DIAMO se zastavují oba zbývající dobývací komplexy. Šachta končí čtyři dny po sousedním Dolu Darkov. Čeští a polští horníci na „Armádě“ fedrují doslova do poslední chvíle.

Anketa ukázala, že osobnosti podporují mimo jiné konec těžby uhlí

Anketa osobností Deníku: Do roku 2050 chceme klimaticky neutrální Česko

Panel Deníku, ve kterém je zastoupeno více než pět stovek regionálních osobností z celé České republiky, zjišťoval na přelomu roku postoje k nejzávažnějším ekologickým tématům dneška, a to včetně programu EU Zelená pro Evropu. Poměrně překvapivě byla ochrana ovzduší a přírody velmi výrazně podpořena.

Karel Greiner pracoval na Dole Frenštát na výrobě armokošů.

První uhlí z dolu Frenštát se slavilo v kolibě na Pinduli, vzpomíná pamětník

/FOTOGALERIE/ Karel Greiner z Příbora pracoval v Tatře Kopřivnici, když ho v roce 1985 zaujal nábor na šachtu Frenštát OKD. V podmínkách totiž byla možnost, že po odpracování tří let na šachtách může zaměstnanec pracovat v zahraničí. „V mém případě to byl plynovod v tehdejším Sovětském svazu, to byl pro mě největší magnet,“ vzpomíná Karel Greiner. V listopadu 1985 tak začal pracovat na Dole Frenštát pod Radhoštěm. „Tam se hloubily dvě těžní jámy, což jsou ty dnešní dvě těžní věže. Šlo se do hloubky okolo osmi set metrů,“ poznamenává Karel Greiner.

Karel Greiner pracoval na Dole Frenštát na výrobě armokošů.

První uhlí z Dolu Frenštát se slavilo v kolibě na Pinduli, vzpomíná pamětník

/FOTOGALERIE/ Karel Greiner z Příbora pracoval v Tatře Kopřivnici, když ho v roce 1985 zaujal nábor na šachtu Frenštát OKD. V podmínkách totiž byla možnost, že po odpracování tří let na šachtách může zaměstnanec pracovat v zahraničí. „V mém případě to byl plynovod v tehdejším Sovětském svazu, to byl pro mě největší magnet,“ vzpomíná Karel Greiner. V listopadu 1985 tak začal pracovat na Dole Frenštát pod Radhoštěm. „Tam se hloubily dvě těžní jámy, což jsou ty dnešní dvě těžní věže. Šlo se do hloubky okolo osmi set metrů,“ poznamenává Karel Greiner.

Smogová situace v Ostravě, 17. ledna 2020. Ilustrační foto.

Emise dusí Evropu. Česko je jejím čtvrtým největším znečišťovatelem

Cesta k dekarbonizaci Česka. To je název studie, která rozhýbala domácí energetickou scénu. Do diskusí se zapojili ekonomové, energetičtí podnikatelé, ekologové, státní úředníci, ale také laická veřejnost. Deklaraci nazvanou Klimaticky neutrální Česko připravila globální poradenská společnost McKinsey & Company.

Z kostelů na Karvinsku.

Kam se bude v kraji po odchodu od uhlí investovat? Projekty nabízí vodní plochy

Moravskoslezský kraj uzavřel memorandum o spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB). V souvislosti s transformací regionu a odchodu od uhlí plánuje kraj investovat do rozvoje infrastruktury, revitalizace pohornického území a dalších projektů. ČMZRB pomůže s jejich posouzením a poskytne vhodnou formu financování.

Bioplynová elektrárna.

Náhradou za uhlí není jen atom, ale i biometan

Za deset let by mělo být zcela normální, že vám do plynového kotle vedle zemního plynu půjde i biometan. A elektřina bude pocházet nikoli z uhelné či jaderné, ale bioplynové elektrárny.