Kreativ

ŠTÍTEK: uhlí

Podcast Evropa pro Čechy s Lubošem Palatou

PODCAST: Česko skončí s těžbou uhlí v roce 2038. Je to brzy, nebo pozdě?

V pátek takzvaná uhelná komise české vlády rozhodla o tom, že Česko skončí s těžbou uhlí v roce 2038. Pro ty z nás, kteří se narodili v době komunismu, kdy bylo „Uhlí naše černé zlato“ a heslo „Jsem havíř, kdo je víc“, vládlo zemí, to je konec jedné epochy. Jak ale vyznívá ten náš rok 2038 v evropském kontextu? A vyčerpáme smysluplně peníze z evropského fondu Spravedlivé transformace, který je na odchod od uhlí určen? A přijme summit EU klimatický cíl snížení emisí o 55 % do roku 2038?

Nymburská teplárna pohledem od sídliště.

Nymburská teplárna přestává spalovat uhlí. Teplo to ale nezdraží

/FOTOGALERIE/ Přeměna na ekologičtější způsob výroby tepla čeká na začátku příštího roku nymburskou teplárnu. Místo spalování uhlí se bude využívat zemní plyn. Část místních lidí se obávala, že to pro ně jako pro koncové zákazníky bude znamenat výrazné navýšení ceny tepla. To však ředitel teplárny Marek Michl vyvrací.

Těžba uhlí - ilustrační foto

Uhelná komise doporučila konec uhlí v roce 2038. Ekologové: Je to pozdě

Uhelná komise dnes doporučila ukončit využívání uhlí v České republice v roce 2038. O věci bude finálně rozhodovat vláda. Na tiskové konferenci to potvrdil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Komise pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043.

Těžba uhlí - ilustrační foto

Uhelná komise doporučila konec uhlí v roce 2038. Ekologové: Je to pozdě

Uhelná komise dnes doporučila ukončit využívání uhlí v České republice v roce 2038. O věci bude finálně rozhodovat vláda. Na tiskové konferenci to potvrdil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Komise pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043.

Václav Jirásek je rovněž autorem řady publikací a článku. Objevil mnoho zajímavých detailů a sám říká, že ho vždy něco překvapí.

Václav Jirásek: hornictví mě neustále fascinuje

Trutnovský publicista a báňský badatel Václav Jirásek je odborníkem na slovo vzatým. Nenajdete člověka, který by vám o hornické činnosti dokázal povědět tolik, co on. A jak se vlastně k horničině dostal?

Ilustrační snímek

Hulícím komínům učiní přítrž dotace

Ochladilo se a lidé na vesnicích začali večer přitápět. Kdo má starý kotel, který nevyhovuje emisním směrnicím, musí ho vyměnit do září roku 2022. Aby rodinná kasa neutrpěla, Pardubický kraj žadatelům nabídl značnou sumu v podobě kotlíkové dotace.

Ilustrační snímek

Hulícím komínům učiní přítrž dotace

Ochladilo se a lidé na vesnicích začali večer přitápět. Kdo má starý kotel, který nevyhovuje emisním směrnicím, musí ho vyměnit do září roku 2022. Aby rodinná kasa neutrpěla, Pardubický kraj žadatelům nabídl značnou sumu v podobě kotlíkové dotace.

Slavnostní příjezd prvního vlaku do Mostu 8. října 1870 zachytil malíř H. Loss

Před 150 lety přijel do Mostu první vlak a začala doba uhelná

Ve čtvrtek 8. října uplyne přesně 150 let od významné události, která předznamenala další vývoj Mostecka. Tehdy, 8. 10. 1870, městem Most projel první vlak do Chomutova. Byla tak zahájena železniční doprava na posledním úseku Ústecko-teplické dráhy z Duchcova.

Lidé bedlivě sledují údaje na svých plynových kotlech. Zemní plyn je druhoým nejdražším palivem, kterým lze topit. Stále častěji tak přecházejí ke dřevu, i za cenu toho, že se zapotí.

Topení za koronaviru: Všichni budou chtít co nejvíc ušetřit

Kvůli ochlazení koncem minulého týdne začala topná sezona již o uplynulém víkendu. I kdyby ale lidé museli topit déle než v předchozích letech, zřejmě si nebudou muset příliš připlatit. „Velkoobchodní cena zemního plynu i elektrické energie letos meziročně klesla, takže můžeme očekávat, že maloodběratelům teplo nezdraží, pravděpodobně spíše v průměru zlevní,“ řekl Deníku analytik serveru CenyEnergie.cz Petr Woff.

Ilustrační foto.

Politici v MS kraji se shodují: Musíme zajistit posunutí útlumu těžby uhlí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ „Mluví o snižování životní úrovně pro desítky tisíc lidí, kteří přijdou o práci. Je třeba v Praze nahlas říci, že napojení uhlí na teplárenství a energetiku je daleko vyšší, než kolik si lidi ve vládě myslí,“ řekl lídr KSČM Josef Babka v druhé části páteční debaty Deníku s lídry stran Moravskoslezského kraje, která se vedla na téma nanejvýš aktuální - útlum těžby uhlí v regionu a propouštění v OKD. 

Hejtman MS kraje Ivo Vondrák při rozhovoru pro Deník, srpen 2020 v Ostravě.

Hejtman a lídr ANO v kraji Vondrák: V Polsku uhlí nekoupíme, sami ho nemají dost

/ROZHOVOR/ Posledního půl roku neměl volný víkend. Dokonce i vlastní pes na něj už začínal štěkat, protože jej nepoznával. A byť mu to nikdo nevěří, přesto všechno měl lídr hnutí ANO pro podzimní krajské volby a stávající hejtman Moravskoslezského kraje IVO VONDRÁK dobré spaní. Možná i proto, že se řídí heslem: „Raději být desetkrát přetížený, než se jednou nudit“. Přinášíme další díl série předvolebních rozhovorů Deníku.

Aktivisté demonstrovali před Počerady.

FOTO: Vláda kašle na naši budoucnost! Aktivisté demonstrovali před Počerady

/VIDEO/ V sobotu přesně v poledne vyvrcholila společná část akcí spojených s Akčním víkendem za Konec uhlí #teď. Iniciativu třinácti převážně ekologických organizací zakončila demonstrace před elektrárnou Počerady s názvem Za budoucnost bez uhlí! Akce se zúčastnily asi tři stovky lidí, další více než sto lidí zůstalo kvůli vniknutí do dolu Vršany a zásahu policie mimo místo konání.

V sobotu ráno se vydal pochod o několika stovkách lidí z kempu, které vyrostl v Okoříně poblíž Strupčic.

FOTO, VIDEO: Do lomu pronikli aktivisté. V Počeradech se demonstrovalo

Krátce po osmé hodině odstartovala sobotní akce hnutí a organizací, které vystupují proti těžbě uhlí. V sobotu ráno se vydal pochod o několika stovkách lidí z kempu, který vyrostl v Okoříně poblíž Strupčic. Pokojně prošel obcí až k hraničnímu pásmu dolů Vršanské uhelné poblíž strupčického majáku. 

Politik Josef Babka při rozhovoru pro Deník.

Lídr krajské KSČM Josef Babka: Ukončit těžbu uhlí v roce 2022 není možné!

/ROZHOVOR/ Lídr KSČM pro podzimní krajské volby JOSEF BABKA v sérii předvolebních rozhovorů pro Deník říká: "Uzavřením šachet bychom si bez náhrady rozbili celý řetězec, na kterém je Ostravsko postaveno, tedy: uhlí – koks – železo – ocel. Jestliže se zavřou šachty, bude v ohrožení hutnictví, ocelářství a koksárenství. Dotkne se to stovek tisíc lidí, což tento kraj neunese."  

Jiří Stříbrný.

Problémový hrdina. Jiří Stříbrný si neváhal mastit kapsy pomocí státních zakázek

Když se řekne Jiří Stříbrný, mnohým vytane na mysli heslo „muž 28. října“. Jeden ze zakladatelů a nejvlivnějších politiků první republiky byl však zároveň postavou ve své době značně kontroverzní. Byl vášnivým karbaníkem a ženám podléhal možná až příliš lehce. Navíc neváhal přilepšovat si na státních zakázkách na uhlí.

Ředitelství společnosti OKD v Karviné

OKD loni vytvořila ztrátu 861 milionů korun

Těžební společnost OKD loni vytvořila ztrátu 861 milionů korun. V roce 2018 měla zisk 1,29 miliardy korun. Objem výroby firmě meziročně klesl z 4,6 milionu na 3,6 milionu tun uhlí.

Mohutné a honosné domy, rozsáhlé dvory, široké ulice a spoustu zeleně najdete na Hlavní třídě v ostravské Porubě.

Černá Ostrava je barevnější než kdy dřív. Láká na doly nebo živé město

Černouhelné doly, muzeum hornictví, zábavní parky pro děti i dospělé, ohromující architektura s velkolepými domy, ale i klidné lužní lesy s točícími se meandry Odry. To vše najdete v třetím největším městě u nás, Ostravě. Ta už není jenom černá. Od někdejšího zpracování uhlí v hutích se Dolní oblast Vítkovice dostala až na seznam Evropského kulturního dědictví. Přečtete si osm tipů Deníku na místa, která nesmíte v rázovitém městě na hranici Moravy a Slezska minout.