Kreativ

ŠTÍTEK: uhlí

Fotografie z nakládání vlaku, odjezdu pražské části soupravy do Přerova na randez-vous s brněnskou částí a pak z vykládky vlaku.

OBRAZEM: Pomoc pro Ukrajinu. Dobrovolníci v Brně napytlovali 25 tun uhlí

Vlak s pěti sty uprchlíky z ukrajinského Čopu dorazil v pondělí ráno do Prahy. „Cestující tam vystoupili. Ti, co neměli možnost se ubytovat u známých, využívali nabídky ubytování v Praze a v Plzni," sdělil mluvčí iniciativy Železnice pomáhá Vratislav Vozník. Do Brna vlak nezajížděl.

Unikátní fotografie ukazují historii nejen Medardu, ale i celého Sokolovska

Unikátní fotografie ukazují historii nejen Medardu, ale i celého Sokolovska

Okolí Sokolova projde radikální proměnou. Karlovarský kraj spolu s energetickou společností Sokolovská uhelná a sesterskou společností Suas Group vyhlásily v červnu loňského roku soutěž na urbanistickou studii okolí jezera Medard. Vítězem se stal architektonický ateliér A8000, který už studii prezentoval veřejnosti.

Patrick van Damme.

Věřím, že univerzity mohou být motorem změn, říká děkan Patrick van Damme

/ROZHOVOR/ Děkanem Fakulty tropického zemědělství ČZU je belgický profesor Patrick van Damme od loňského dubna. Globálně respektovaný vědec, který se podílel mimo jiné na přípravě „velké zelené zdi“ v Sahelu nebo na kalkulaci výnosů nelegálně pěstovaného konopí, nastoupil do čela fakulty s cílem přispět k jejím mezinárodním ambicím. Roli české instituce, kterou teď vede, chápe velmi komplexně.

Ekologičtí aktivisté v maskách prezidentky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, německého kancléře Olafa Scholze a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona během happeningu před sídlem EU v Bruselu 2. února 2022

Úspěch jádra a plynu. EK schválila jejich zařazení mezi čisté zdroje energie

Evropská komise schválila dočasné zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie, na něž mají členské země Evropské unie zásadně odlišné názory. Komise v takzvané taxonomii vyšla vstříc zemím jako Francie, Polsko či Česko, které chtějí na jádro a plyn sázet při odstavování elektráren či tepláren využívajících uhlí nebo ropu. Pravidla, jejichž cílem je přesvědčit soukromé investory k podpoře zmíněných zdrojů v příštích dvou desítkách let, kritizuje skupina dalších států a Rakousko komisi hrozí žalobou.

Uhlí pro ostravské hutě přivezli z Austrálie.

Uhlí pro ostravské hutě přivezli z Austrálie, poprvé po Labi

Poprvé v historii doputovalo kvalitní koksovatelné černé uhlí pro hutě na Ostravsku do Česka po Labi. Z Rotterdamu, kam jej dovezla námořní loď z Austrálie, jej dopravila říční loď o víkendu do Děčína, kde zásilku přeložili na vlak ČD Cargo.

Labe v Děčíně. Ilustrační foto.

Nový model přepravy uhlí? Z Austrálie přes Rotterdam a Děčín do Ostravy

Nákladní železniční dopravce ČD Cargo se svým obchodním partnerem zkouší nový způsob, jak k zákazníkům na Ostravsku přepravit černé uhlí z Austrálie. Nově ho na koleje překládá až v Děčíně namísto některého z evropských přístavů. Plavba uhlí po Labi může být variantou pro případ výluk na trati do Německa.

Vodní nádrž Barbora u Teplic.

OBRAZEM: Barbora byla kdysi lomem, kde se těžilo uhlí. Nyní láká na čistou vodu

Lidé z Teplicka jí neřeknou jinak než „Barča". Jde o krásné jezero pod Krušnými horami severozápadně od Teplic. Voda v něm je jedna z nejčistších v kraji. Zhruba třicet let je Barbora hojně využívaná rekreanty, plavci a milovníky přírody. Nebylo tomu, ale tak vždy. V roce 1957 byla v prostoru mezi Jeníkovem, Košťany a Hrobem zahájena činnost hnědouhelného lomu Barbora.

Vodní nádrž Barbora u Teplic.

RETRO: Barbora byla kdysi lomem, kde se těžilo uhlí. Teď láká na čistou vodu

Lidé z Teplicka jí neřeknou jinak než „Barča". Jde o krásné jezero pod Krušnými horami severozápadně od Teplic. Voda v něm je jedna z nejčistších v kraji. Zhruba třicet let je Barbora hojně využívaná rekreanty, plavci a milovníky přírody. Nebylo tomu, ale tak vždy. V roce 1957 byla v prostoru mezi Jeníkovem, Košťany a Hrobem zahájena činnost hnědouhelného lomu Barbora.

Práce v podzemí černouhelné šachty ČSM ve Stonavě. Archivní snímek.

Společnost OKD těžila nad plán. Rok 2021 uzavře se ziskem

Kladným hospodářským výsledkem uzavře rok 2021 těžební společnost OKD. Během letošního velmi náročného roku bylo se podařilo vytěžit celkem dva miliony a osm tisíc tun uhlí. Celková produkce pak dosáhla více než 2,5 milionu tun uhlí.

Práce v podzemí černouhelné šachty ČSM ve Stonavě. Archivní snímek.

OKD těžilo nad plán. Rok 2021 uzavře se ziskem

Kladným hospodářským výsledkem uzavře rok 2021 těžební společnost OKD. Během letošního velmi náročného roku bylo se podařilo vytěžit celkem dva miliony a osm tisíc tun uhlí. Celková produkce pak dosáhla více než 2,5 milionu tun uhlí.

Záchranáři po výbuchu v dole Darr, k němuž došlo 19. prosince 1907. Exploze měla katastrofální následky

Chtěli si přivydělat, do dolu šli tajně i s rodinami. Čekala na ně hrůzná smrt

Dvě stě čtyřicet horníků nastoupilo dne 19. prosince 1907 do práce v uhelném dole Darr v Pensylvánii. Jenom jeden se vrátil domů. Všechny ostatní zabila exploze, která se stala nejhorší katastrofou při těžbě uhlí v pensylvánských dějinách. Mezi oběťmi byly i děti. Katastrofa krutě zasáhla také země tehdejšího soustátí Rakouska-Uherska, protože většinu mrtvých tvořili přistěhovalci ze střední Evropy. Včetně Slováků.

Z úpravny v Plavu bylo uhlí z vodárenského filtru dopraveno do Rakouska a zpět speciálním nákladním automobilem. Foto: Jihočeský vodárenský svaz

V úpravně vody Plav dostal filtr z uhlí oživovací kúru

Jihočeský vodárenský svaz obnovil náplň jednoho z GAU filtrů, který se zčásti stará o čistotu pitné vody pro statisíce Jihočechů. Hlavní roli hraje granulované aktivní uhlí, které dostalo v Rakousku speciální kúru. Bylo přepálené v peci.

Požár uhlí ve Vítkovicích.

Ve Vítkovicích chytlo uhlí. Ale ne tak, jak by mělo a do akce šli hasiči

Když hoří uhlí, je to obvykle dobře, protože bude v domě teplíčko. Ale ne, když chytne najednou deset tun černého zlata. To už se jedná pro jedince o nezvládnutelnou situaci. A přesně tohle se stalo v neděli v ostravských Vítkovicích. Požár zlikvidovali až hasiči, kteří využili i sací bagr.

Uhelný prach trápí občany ulice Lipnická v Bystřici pod Hostýnem dlouhodobě. Černý povlak prachu na autech, fasádě či dvorku se pro ně stal každodenní realitou.

Nechceme dýchat uhelný prach! Zní z Bystřice pod Hostýnem

V zimě mají na dvorku černý sníh, během léta raději neotvírají okna a téměř nepřetržitě mají na zahradě povlak černého prachu. Taková je každodenní realita u Daniela Mlčáka a jeho dalších sousedů z ulice Lipnická v Bystřici pod Hostýnem. Trápí je totiž uhelný prach z nedalekého areálu firmy Ton.

Ilustrační foto.

Nenechávejte objednávky na poslední chvíli, vzkazují prodejci palivového dřeva

Zdražování uhlí, palivového dřeva, peletek či briket se nevyhnulo ani Zlínskému kraji. Nahoru tam letí ceny těchto materiálů nejen u státní firmy Lesy ČR nebo u společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc, která mimo jiné obhospodařuje lesní porosty v Bílých Karpatech a ve Chřibech, ale také u malých soukromých prodejců.

Delegáti z různých zemí na klimatické konferenci COP26 v Glasgow.

Kompromis i zklamání. Státy světa odhlasovaly v Glasgow znění klimatické dohody

Představitelé téměř 200 zemí světa se v sobotu na konferenci COP26 ve skotském Glasgow shodli na společném znění dohody o dalším postupu v boji s klimatickými změnami. Země souhlasily s postupným odklonem od používání uhlí k výrobě elektrické energie. Formulace závazku byla pod tlakem Číny a Indie ale na poslední chvíli oslabena a namísto původně navrhovaného postupného zavržení uhlí hovoří jen o postupném omezení jeho používání. Mnoho delegátů vyjádřilo z ústupku těmto dvěma zemím zklamání, ale kvůli "vyššímu dobru" pro text nakonec hlasovalo.

Ceny energií stoupají, zdražování se navíc dotkne i vytápění…

Neúnosné účty za energie. Teplo v bytových domech podraží až dvojnásobně

Letošní podzimní vlna zdražování nebere konce. Po plynu a elektřině si brzy připlatí také obyvatelé sídlišť, jimž jejich byty centrálně vytápějí teplárny. Nejvíc účty za teplo vyskočí tam, kde je zdrojem vytápění právě plyn, o mnoho lépe na tom ale nebudou ani zákazníci tepláren topících uhlím. Jim zase účty prodraží nákladné emisní povolenky.

Uhlí - Ilustrační foto

Domácnosti čelí dalšímu problému: Citelně zdražovat začalo také uhlí

Topíte pevnými palivy a nemáte zásoby? Pak neváhejte a co nejdříve je doplňte. Stejně jako raketově zdražuje elektřina, teplo či plyn, zvyšuje se v posledních týdnech také velkoobchodní cena uhlí. To se následně projeví i v cenách pro domácnosti a firmy.  Zatímco v loňském roce zaplatily české domácnosti za zásoby hnědého uhlí v průměru 19 tisíc korun ročně, letos by to mohlo být podle hlavního ekonoma Trinity Bank člena Národní ekonomické rady vlády Lukáše Kovandy až o šest tisíc korun více.

Michal Malát (na fotce vlevo) ze společnosti Filbec GmbH, kterou založil v roce 2019 společně s Gerem Buchhornem (na fotce v pravo).

Na liberecké univerzitě testují unikátní filtr. Zařízení poletí až do vesmíru

Přibližně 40 tisíc kilometrů nanovláken v půlkilovém válci tvoří česko-německý filtr na vodu značky Filbec. Firma, která ho vyrábí, počítá s tím, že do budoucna by měl sloužit pro dlouhodobé lety do vesmíru. Testováním prochází filtr na odborném pracovišti Technické univerzity v Liberci. Jeho vývoj stál 50 milionů.

Michal Malát (na fotce vlevo) ze společnosti Filbec GmbH, kterou založil v roce 2019 společně s Gerem Buchhornem (na fotce v pravo).

Na liberecké univerzitě testují unikátní filtr. Zařízení poletí až do vesmíru

Přibližně 40 tisíc kilometrů nanovláken v půlkilovém válci tvoří česko-německý filtr na vodu značky Filbec. Firma, která ho vyrábí, počítá s tím, že do budoucna by měl sloužit pro dlouhodobé lety do vesmíru. Testováním prochází filtr na odborném pracovišti Technické univerzity v Liberci. Jeho vývoj stál padesát milionů.

Nenechte se ukolébat teplými zářijovými dny, nejen na chalupách budete muset brzy přitopit. Je proto nejvyšší čas, abyste se postarali o údržbu kamen či krbů a zajistili dostatek paliva.

Přichází doba dřevěná

Nenechte se ukolébat teplými zářijovými dny, nejen na chalupách budete muset brzy přitopit. Je proto nejvyšší čas, abyste se postarali o údržbu kamen či krbů a zajistili dostatek paliva. Ideálně dřeva, které je teď i kvůli kůrovci nejlevnější.

Elektrárna Opatovice nad Labem.

Hradec i kraj se odvolají proti emisní výjimce pro opatovickou elektrárnu

Magistrát Hradce Králové stejně jako Královéhradecký kraj podá odvolání proti rozhodnutí Krajského úřadu Vysočina, který společnosti Elektrárny Opatovice (EOP) povolil výjimku z emisních limitů. Radnice i hejtmanství požadují, aby elektrárna co nejdříve přešla z uhlí na zemní plyn nebo plnila závěry o nejlepších dostupných technikách pro velké spalovací zdroje.

Důl Pluto u obce Louka u Litvínova.

Čtyřicet let od tragédie na dole Pluto: Zhroutili jsme se, vzpomíná záchranář

Před 40 lety explodoval hlubinný důl Pluto II u obce Louka u Litvínova. V podzemí bylo 105 lidí. Přežilo jich jen čtyřicet. Byla to jedna z největších průmyslových havárií ve střední Evropě. Hornický okres Most se tehdy zahalil do smutku. Jeho stopy jsou patrné i dnes. Pamětníci se s tragédii stále učí žít.