Kreativ

ŠTÍTEK: uhlí

Vodíkovod - Ilustrační foto

Ústecký kraj je na startu transformace. Chce být vodíkovým lídrem

Recept na co nejrychlejší a nejúspěšnější transformaci Ústeckého kraje z regionu spjatého s uhlím a těžkým průmyslem na lokalitu, která využívá nové energetické zdroje a zaměřuje se na moderní technologie, hledali odborníci na Setkání s hejtmanem Janem Schillerem, které pořádal Deník. Během debaty zaznělo pro Ústecký kraj mnoho nadějného.

Dva měsíce po skončení těžby jsou už všechny ukončené dobývací prostory v dolech ČSA a Darkov uzavřeny hrázemi odolnými proti výbuchu, 7. května 2021 v Karviné.

Studie ukázala: Těžit znovu v uzavřených dolech ČSA a Darkov? Je to možné

Obnova těžby v karvinských dolech ČSA a Darkov, kde dobývání uhlí skončilo loni v únoru, by byla možná, ale technicky náročná a hlavně drahá. Příprava by trvala šest let a přišla zhruba na 10 miliard korun. Takové jsou závěry studie obnovitelnosti těžby, kterou nechal vypracovat státní podnik Diamo. Aby nebyla těžba ztrátová, musela by se prodejní cena uhlí pohybovat nad 7700 korun za tunu. Aktuální cena na rotterdamské burze je ale asi šest a půl tisíce korun.

Bude pokračovat těžba uhlí?

Obnoví se těžba na uzavřených dolech? Odpověď zatím znají jen státní úředníci

Je možné těžit na Karvinsku uhlí i po roce 2025 a je reálné obnovení těžby na dolech, které byly loni v únoru uzavřeny? Na tyto otázky měla odpovědět studie, kterou si nechal zpracovat státní podnik DIAMO, a jejíž závěry budou v nejbližších dnech studovat odborníci státního podniku a také úředníci ministerstva průmyslu o obchodu.

Bude pokračovat těžba uhlí?

Obnoví se těžba na uzavřených dolech? Odpověď zatím znají jen státní úředníci

Je možné těžit na Karvinsku uhlí i po roce 2025 a je reálné obnovení těžby na dolech, které byly loni v únoru uzavřeny? Na tyto otázky měla odpovědět studie, kterou si nechal zpracovat státní podnik DIAMO, a jejíž závěry budou v nejbližších dnech studovat odborníci státního podniku a také úředníci ministerstva průmyslu o obchodu.

Během prodlouženého víkendu oprášili v dobřívském hamru unikátní obor

FOTO, VIDEO: Milíře se daly v Brdech počítat na tisíce

Výrobu dřevěného uhlí oprášili během prodlouženého víkendu v areálu dobřívského vodního hmaru. „Z čistě pragmatického hlediska. Nevíme, jak na tom budeme zjara s uhlím, takže ať máme nějakou zásobu,“ usmíval se správce unikátní památky Petr Koldušek.

Elektrárna Opatovice

Opatovická elektrárna přechází od uhlí k plynu. Nová turbína stála půl miliardy

Elektrárna Opatovice, která dodává teplo 63 tisícům domácností v Pardubicích, Hradci Králové, Chrudimi, krajským nemocnicím a dalším městům v regionu, bude mít novou a spolehlivější parní turbínu. Nové zařízení za téměř 590 milionů korun uhelná elektrárna získá v roce 2023 tak, aby turbína byla k dispozici pro následující rok.

I přes velký nápor Poláků na sklady v Čechách však prodejci zásoby pro stálé klienty zatím mají. “Měl jsem přebytek, takže jsem jim také něco dodal. Máme výhodu v tom, že jsme soběstační. Od návozu z dolů po přepravu ke klientům,” řekl Martin Langer, maji

Uhlí není k sehnání a zdražuje. Z důchodu už to neutáhneme, stěžují si lidé

Sehnat a zaplatit uhlí může být problém. V Pardubickém kraji ho je nedostatek a ještě k tomu oproti loňsku zdražilo i o 40 procent. „Nevím, kde na to mám brát. Celý život topím uhlím, ale teď už to z důchodu neutáhnu,“ postěžovala si Hana Nováková z Dolního Újezdu na Svitavsku a dodala, že kdyby nebylo dcery, tak si uhlí na celou topnou sezónu nemůže dovolit. Další problém je, že uhlí není často k sehnání: stojí o něj Poláci, kde ho je ještě větší nedostatek.

Ilustrační snímek

Obrovská poptávka. O uhlí i dřevo na zimu je zájem, ceny letí nahoru

Kdo prozatím nemá uhlí na letošní zimu, hodně si připlatí. Když ovšem bude mít štěstí a někde ho sežene. Uhlí a briket je mnohde velký nedostatek, poptávka obrovská, ceny tak letí extrémně nahoru. Málo je také dřeva, lidé si na jeho dodávky počkají a z peněženky budou muset vytáhnout o mnoho více než před minulou zimou. Obě suroviny zdražily o vysoké desítky procent.

Oslava 150. výročí horské dráhy Chomutov-Vejprty.

S vůní uhlí a v oblaku páry. Tak se prohnala párovka Chomutovem a Vejprty

Jedno a půl století od zahájení provozu na trati Chomutov – Vejprty v sobotu 8. října oslavila společnost Loko–motiv. Při této příležitosti vypravila na trať historickou parní lokomotivu „Všudybylku“ s její soupravou, aby provezla cestující a obohatila podzimně zbarvenou krušnohorskou krajinu o štiplavou vůni uhlí a oblaky páry. Vagóny byly plné k prasknutí.

C-Energy ceny ceny za teplo nezmění. Ilustrační foto.

C-Energy zmrazí ceny tepla nejméně do konce roku

V Táboře, Sezimově Ústí a Plané nad Lužnicí nezmění C-Energy ceny, za které dodává teplo pro domácnosti napojené na centrální zásobování teplem, minimálně do konce letošního roku. Zmrazení ceny tepla oznámila C-Energy letos v červnu díky kompletnímu ukončení spalování uhlí v Plané nad Lužnicí.

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Polský boj o teplo: Země zdaní všechny velké firmy

To nejhorší je teprve před námi. Pokud zimu nezařídíme, možná už nikdy volby nevyhrajeme. Podle polského deníku Gazeta Wyborcza nepanuje v těchto dnech ve vládě Mateusze Morawieckého optimistická nálada. Uvedené věty měl říci deníku významný politik vládní strany Právo a spravedlnost. Vedení země se podle tohoto zdroje opravdu hodně bojí „obrázků starých žen, které trpí zimou.“

Teplárna Karviná.

Teplárna Karviná: Konec uhlí, teplo chtějí vyrábět spalováním odpadu

Po několikaletém odkladu, kdy společnost Veolia dala kvůli útlumu těžby uhlí přednost budování kotlů plynových, se posunul vpřed plánovaný projekt multipalivového kotle v Teplárně Karviná. Společnost Veolia Energie získala souhlasné stanovisko Ministerstva životního prostředí v procesu EIA a může rozběhnout další legislativní i technické kroky přípravy stavby nového kotle.

Teplárny vzhledem k chladnému víkendu obvykle již spustily topnou sezonu. Z dlouhodobého pohledu jde o průměrný začátek, běžně se totiž s vytápěním začíná právě kolem 17. září.

Topná sezona začala. Strop na ceny bytovkám pomůže jen částečně, tvrdí znalci

Teplárny vzhledem k chladnému víkendu obvykle již spustily topnou sezonu. Z dlouhodobého pohledu jde o průměrný začátek, běžně se totiž s vytápěním začíná právě kolem 17. září. Přestože drobní odběratelé tentokrát někdy měli potíže s nákupem uhlí, o něž byl extrémní zájem, teplárny se podle odborníků uhlím letos jako obvykle zásobily včas a žádné výpadky nehrozí. Horší to může být tam, kde se vytápí drahým a nedostatkovým plynem. 

Severní moře s lesem větrných elektráren na obzoru

Německé Labe: Atomové elektrárny, hory uhlí a lesy větrníků

Seděli jsme s jedním mým německým přítelem v pátek v podvečer na balkóně kavárně Academia nad Václavským náměstím. Kdybychom tam seděli o den později, tak bychom asi museli jít jinam, protože pod námi by bouřily desítky tisíc naštvaných Čechů na první velké protivládní demonstraci tohoto horkého válečného podzimu.

Cesta historickým vlakem za průmyslovou minulostí

Cestou necestou za průmyslovou historií

Ostravsko, krajina mého dětství a mládí protkaná rourami spíše rezavými, haldami, těžními věžemi, štiplavým vzduchem. Cesty okolo hutí a dolů za tmy se šlehajícími plameny například za divadlem v centru města. Pozorování vyvážení žhavé strusky vytékající z vozíků po svazích haldy při čekání na příjezd matky z odpolední směny z nemocnice na Fifejdách. Za fotografie i zajímavý námět k výletu děkujeme Lence Hoffmannové

Cesta historickým vlakem za průmyslovou minulostí

Cestou necestou za průmyslovou historií

Ostravsko, krajina mého dětství a mládí protkaná rourami spíše rezavými, haldami, těžními věžemi, štiplavým vzduchem. Cesty okolo hutí a dolů za tmy se šlehajícími plameny například za divadlem v centru města. Pozorování vyvážení žhavé strusky vytékající z vozíků po svazích haldy při čekání na příjezd matky z odpolední směny z nemocnice na Fifejdách. Za fotografie i zajímavý námět k výletu děkujeme Lence Hoffmannové

Uhelné sklady v Jihlavě

Z uhelných skladů v Humpolci vyškrabují zbytky, problém je i zásobování

/INFOGRAFIKA/ Uhlí jde na dračku. Sklady často vše, co dovezou, rovnou i prodají. Zájem ze strany zákazníků je obrovský. Někteří nakupují proto, aby ušetřili, jiní třeba i z obav, co bude, až přijde zima. To vše se projevuje i na zásobách uhelných skladů. Poslední zbytky vyškrabují například v Třebíčských uhelných skladech. „Uhlí příliš není, je to špatný, jenom u nás na skladu v Jaroměřicích - Popovicích ještě nějaké malé zásoby máme, jinak vůbec,“ řekl jednatel Vratislav Pipal.

Uhlí, koks, palivo - ilustrační foto.

Češi se bojí rostoucích cen plynu. Vykupují uhlí, to zdražilo o desítky procent

Uhlí meziročně podražilo až o desítky procent. Obchodníci očekávají jeho další zdražení. Suroviny je zatím dostatek, problémy jsou někde ale například s černým uhlím. Výrazně se meziročně zvýšil zájem lidí o nákup uhlí, a to především kvůli obavám z nedostatku a ceny plynu. Vyplývá to z ankety ČTK mezi provozovateli uhelných skladů.

Těžba uhlí. Ilustrační snímek

První energetické embargo vstoupilo v platnost. Do EU nesmí ruské uhlí

V Evropské unii začal v plném rozsahu platit zákaz dovozu ruského uhlí, na kterém se členské země dohodly v dubnu v rámci pátého balíku protiruských sankcí. Ve středu totiž skončila čtyřměsíční lhůta pro ukončení existujících kontraktů. Aktivovalo se tak první embargo EU na dovoz energií z Ruska od začátku ruských vojsk útoku na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters.

Nakládka hnědého uhlí v uhelném skladu Ridera.

Češi berou uhelné sklady útokem. Na palivo se čeká i měsíc

Uhelné sklady napříč republikou uprostřed léta praskají ve švech a jejich úložná místa se rychle vyprazdňují. Češi se kvůli nejistým a drahým dodávkám plynu vracejí zpět k pevným palivům. A kromě dřeva mají enormní zájem také o uhlí. Vyplývá to z ankety, kterou Deník provedl u několika tuzemských prodejců. Ke koupi v minulých letech opomíjeného topidla nahrává i fakt, že původně ohlašovaný konec nejstarších kotlů na tuhá paliva, jež měl platit od letošního září, byl odložen o dva roky. A Česko se tak vrací zpět do „doby uhelné“.  

Vodní nádrž Barbora u Teplic v 90. letech minulého století.

RETRO: Barbora v 90. letech. Ráj rekreantů a plavců to byl už tehdy

Oblíbeným místem pro vodní radovánky nejen rekreantů z Teplicka je vodní nádrž Barbora v Oldřichově u Duchcova. Platí to, tak už skoro 40 let. Podívejte se na retro snímky z 90. let minulého století. Určitě na vás dýchne nostalgie let minulých a možná někoho na snímcích fotografa Zdeňka Traxlera poznáte. K doplnění jsme ještě přidali aktuální snímky a videa z tohoto týdne, kdy Barbora tradičně prskala ve švech.

Parní lokomotiva Kolínské řepařské drážky.

Pandemie, sucho, astronomické ceny uhlí. Řepařská drážka zažívá těžké časy

Kolínská řepařská drážka neprožívá právě nejsnadnější období. Uplynulé dvě sezony poznamenala pandemie. Nyní parní lokomotiva, která je zdejším lákadlem, nesměla o posledních plánovaných jízdách kvůli suchu vůbec vyjet. Navíc má parta nadšenců, která drážku provozuje, starosti s uhlím. Jeho ceny jsou astronomické a černé uhlí je prakticky k nesehnání. Důvod k optimismu ale pořád je: návštěvníky drážka stále láká ve velkém.

Sídlo společnosti OKD v Karviné.

OKD loni vytvořilo čistý zisk 216,8 milionu korun, předloni bylo ve ztrátě

Těžební společnost OKD uzavřela loňské hospodaření s čistým ziskem 216,8 milionu korun, předloni byla ve ztrátě 2,437 miliardy korun. Objem výroby firmě meziročně stoupl téměř o 104.000 tun na 2,47 milionu tun uhlí a tržby za prodej vlastních výrobků a služeb o tři miliardy na 9,24 miliardy korun.

Co říkají horníci na prodloužení těžby?

Těžba uhlí má pokračovat. Horníci ale plánovali důchody, vadí jim nejistota

Laik by si řekl, že rozhodnutí vlastníka OKD prodloužit těžbu uhlí je v současné době zejména kvůli zajištění dodatku uhlí pro teplárny jednoznačně pozitivní zprávou, ovšem sami zaměstnanci to vidí trochu jinak. Vadí jim, že se těžba prodlužuje řádově po měsících a zatím mají horníci jistotu práce jen do konce roku 2023, tedy rok a půl. Obezřetně se vyjadřují také odboráři.

Mnoho lidí miluje grilování kvůli nezaměnitelné kouřové chuti jídla

Jak vybrat správný gril? Je dobré si říci, jak často a kde ho budete využívat

Proč se právě grilování těší v Česku takové oblibě, se lze jen dohadovat. Nesporným faktem zůstává, že dvě uplynulé letní sezony naši celonárodní vášeň ještě utužily. Ať už jste fandy tradičního masa, nebo rádi experimentujete se zeleninou, ovocem a sýry, naprosto zásadní je pro grilování volba samotného grilu.