Kreativ

ŠTÍTEK: uhlí

Ilustrační foto

Staré kotle mimo zákon! S dotací ale pořídíte nový. Jaký typ vybrat?

Staré kotle na uhlí se pro zhruba 150 tisíc českých domácností stávají časovanou bombou. Pokud váš kotel spadá do první nebo druhé emisní třídy (zpravidla kotle vyrobené před rokem 2000), od září 2024 vám za něj hrozí pokuta! Kotlíkové dotace sice už kraje nerozdávají, ale podpora z evropských fondů vám s výměnou ještě pomůže. Podle čeho ale nový kotel vybírat? 

Kapitán a spoluzakladatel Hradecké paroplavební společnosti Jaroslav Kostkan.

Chtěl jsem skončit, přiznává spoluzakladatel Hradecké paroplavební společnosti

/ROZHOVOR/ Před více než pětadvaceti lety založili Jaroslav Kostkan a Zdeněk Balský Hradeckou paroplavební společnost, postupně sami postavili flotilu parních i motorových lodí, které spolu s pramičkami nadále patří k labskému nábřeží a hlavním letním atrakcím Hradce Králové. O potížích i o budoucnosti paroplavby v krajském městě v rozhovoru mluví kapitán Jaroslav Kostkan.

AFK Tuchlovice

Posílené Tuchlovice komentuje kouč Supáček: Vyrubeme uhlí nebo zlato?

V pondělí 15. července zahájí přípravu fotbalový celek AFK Tuchlovice. Aktuálně šestý nejlepší klub okresu patřil loni ke špičce krajského přeboru a v novém ročníku chce na poslední výsledky minimálně navázat. Zdá se, že kádr na to má, oproti jaru by měl být kvalitnější.

Závada na technologii Teplárny Olomouc, 20. června 2024

Černý dým z olomoucké teplárny: poruchu prošetřuje inspekce

O závadu, ke které došlo v minulém týdnu v olomoucké teplárně, se zajímá Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Podle společnosti Veolia se jednalo o poruchu na zařízení pro přípravu paliva. Z komína teplárny v tu dobu stoupal mohutný kouř.

V Teplárně České Budějovice vyhlásil ministr životního prostředí Petr Hladík (uprostřed) nový dotační program. Vpravo předseda představenstva teplárny Václav Král. Vlevo zástupce Státního fondu životního prostředí ČR Ivo Marcin.

Nový dotační program vyhlásil ministr u kotle předělaného na štěpku

V Českých Budějovicích zahájili v městské teplárně zkušební provoz nového kotle na štěpku. Vznikl rekonstrukcí kotle, který dosud spaloval uhlí. Ministr životního prostředí Petr Hladík při prohlídce nového zařízení vyhlásil další dotační program, v němž se má rozdělit 20 miliard korun z modernizačního fondu.

Kdo si starý kotel na uhlí nebo koks stále nevyměnil za ekologičtější způsob vytápění, má nyní poslední možnost.

Přehledně: Staré kotle definitivně končí. Od září hrozí drastické pokuty

Přestože se ovzduší v zimním období zejména na venkově výrazně zlepšilo, k ideálnímu stavu má stále daleko. Větší čistotě vzduchu má již v příští topné sezoně pomoci zákaz používání starých kotlů 1. a 2. třídy platný od 1. září letošního roku. Domácnosti se na něj mohly připravovat téměř 12 let. Kdo si starý kotel na uhlí nebo koks stále nevyměnil za ekologičtější způsob vytápění, má nyní poslední možnost. Pokud tak včas neučiní, hrozí mu vysoké pokuty. Deník nyní přináší odpovědi na nejdůležitější související otázky.

Horník Jozef Šimko z končícího dolu ČSA na Mostecku chce mít novou práci co nejdřív.

Nová práce, nebo odpočinek? Horníci z končícího dolu na Mostecku řeší dilema

Na Mostecku, kde se uhlí těží už 600 let, vrcholí první vlna hromadného propouštění stovek zaměstnanců uhelného lomu ČSA a servisních služeb. Stejně jako desítky generací před ním se domníval, že hornictví má perspektivu, ale vnější okolnosti rozhodly jinak. Osmatřicetiletý horník Jozef Šimko z Jirkova si minulý týden převzal v Mostě výpověď. V pátek 31. května jde naposledy do práce, která ho posledních devatenáct let živila.

Teplárna České Budějovice. Ilustrační foto.

Teplárny spěchají s plynofikací. Zbytečný mezikrok, tvrdí ekologové

České teplárny mají napilno. Do roku 2030 musejí vyměnit uhelné zdroje tepla za ekologičtější. Většina z nich počítá s plynovými kotli. Ekologové ovšem nabádají, aby tuto fázi přeskočily a rovnou přešly na zdroj z obnovitelných zdrojů, protože to do poloviny tohoto století stejně budou muset udělat.

Uhelný lom ČSA na Mostecku v úterý 14. května.

Musím se s tím smířit, říká horník z dolu ČSA. Přijde o vysněný velkostroj

Čekalo se na to léta, ale teď je to nevyhnutelná přítomnost. Společnost Severní energetická ukončuje dolování hnědého uhlí v obřím povrchovém lomu ČSA na Mostecku a propouští stovky zaměstnanců. Jedním z nich je 48letý řidič těžebního velkostroje, rybář a sportovní střelec Jindřich Helt z Mostu. Uzavírá se tak příběh havířské rodiny.

Společnsot OKD získala souhlasné stanovisko k pokračování těžby až do roku 2026.

Do roku 2026 - OKD má kladné stanovisko MŽP k pokračování hornické činnosti

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí, tzv. EIA, pro období roku 2024 až do ukončení činnosti, které se předpokládá v roce 2026. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

135. skok přes kůži

135. skok přes kůži

Řada čtenářů si pod tímto titulkem nevybaví napoprvé o co jde, v našem hornickém regionu je však řada znalců, kteří si se zájmem tento článek přečte, neboť i když od posledního vyfáraného vozíku uhlí /huntu/ na dole Kateřina uplynulo již 30 let, hornické tradice zůstávají.

30 let od posledního HUNTU

OBRAZEM: 30 let od posledního HUNTU

Pro nás, bývalé horníky a báňské techniky, kteří věnovali řadu let fárání do podzemí ve Východočeském revíru, byl 1. duben 1994 dnem, bohužel nikoli aprílovým, kdy jsme na Dole Kateřina v Radvanicích vytáhli poslední hunt s uhlím a tím skončila více jak 400 let trvající těžby černého uhlí ve Východočeském revíru a dá se říci, že nejdelší v historii Československa.

Obrazová vzpomínka na starý Most.

Likvidace Mostu ožívá. Před 60 lety vláda smazala z mapy tisíce domovů

/ARCHIVNÍ FOTO/ Přesně před šedesáti lety, 25. března 1964, rozhodla tehdejší komunistická vláda o demolici starého Mostu a o přesunu jeho 15 tisíc obyvatel do nové části města, kde se hekticky stavěly panelákové byty. Příčinou likvidace významného města ze 13. století bylo uvolnění místa pro vytěžení sto milionů tun hnědého uhlí.

Setkání v Sokolově.

Sokolov posiluje spolupráci v oblasti transformace uhelných regionů

V první polovině března na sokolovském městském úřadě přivítali maďarskou delegaci složenou ze zástupců obcí uhelných regionů, Ministerstva energetiky, Ministerstva správy a regionálního rozvoje a expertů z Uhelné komise. Jedná se o výsledek snahy vedení města o navázání spolupráce s dalšími evropskými uhelnými regiony. S nimi si chce sokolovská radnice předávat zkušenosti v oblasti přechodu od těžby uhlí.

Dlouhodobé užívání volně prodejných léků může způsobit zdravotní komplikace.

Paní Otrivinová, paní Guttalaxová. Co prozradí lidi závislé na běžných lécích?

Viděli jste někdy nějakého závisláka? Takového, který se neobejde bez drog, nebo třeba i některých léků, které se snaží pokoutně sehnat v lékárně? Pokud ne, možná si takového člověka představujete jako roztřeseného týpka v roztrhané bundě a s mastnými vlasy. Případně jako někoho, kdo má pupínky v obličeji, smrdí kouřem a s pohádkou o nemocné tetě žadoní o Modafen. Farmaceutická asistentka Martina Lachnittová zná ale i jiné, méně nápadné podoby závisláků.

Tady má vyrůst nový zdroj tepla a elektřiny v areálu Elektrárny Prunéřov II.

Blíží se konec uhlí. V Prunéřově vyrostou nové zdroje tepla a elektřiny

Po odstavení uhelných elektráren má česká energetika a teplárenství přejít na čistější zdroje. Skupina ČEZ proto v areálu Elektrárny Prunéřov II plánuje vystavět nový zdroj pro výrobu tepla a elektrické energie, který má využívat zemní plyn a biomasu. Spuštění se plánuje v letech 2025 – 2027. I do budoucna má být ČEZ Teplárenská největším dodavatelem tepla v Ústeckém kraji.

Lom Jiří

Výroba tepla a světla se zatím bez uhlí neobejde. Konec těžby se ale blíží

Sokolovská uhelná dál snižuje těžbu, ale výroba tepla a světla se zatím bez uhlí neobejde. Postupně ale dochází k řízenému snižování těžby v souvislosti s útlumem, který původně vyvolal především nárůst cen emisních povolenek, nižší poptávka po uhlí i uvalení ekologických daní na spalování uhlí.