Kreativ

ŠTÍTEK: uhlí

30 let od posledního HUNTU

OBRAZEM: 30 let od posledního HUNTU

Pro nás, bývalé horníky a báňské techniky, kteří věnovali řadu let fárání do podzemí ve Východočeském revíru, byl 1. duben 1994 dnem, bohužel nikoli aprílovým, kdy jsme na Dole Kateřina v Radvanicích vytáhli poslední hunt s uhlím a tím skončila více jak 400 let trvající těžby černého uhlí ve Východočeském revíru a dá se říci, že nejdelší v historii Československa.

Obrazová vzpomínka na starý Most.

Likvidace Mostu ožívá. Před 60 lety vláda smazala z mapy tisíce domovů

/ARCHIVNÍ FOTO/ Přesně před šedesáti lety, 25. března 1964, rozhodla tehdejší komunistická vláda o demolici starého Mostu a o přesunu jeho 15 tisíc obyvatel do nové části města, kde se hekticky stavěly panelákové byty. Příčinou likvidace významného města ze 13. století bylo uvolnění místa pro vytěžení sto milionů tun hnědého uhlí.

Setkání v Sokolově.

Sokolov posiluje spolupráci v oblasti transformace uhelných regionů

V první polovině března na sokolovském městském úřadě přivítali maďarskou delegaci složenou ze zástupců obcí uhelných regionů, Ministerstva energetiky, Ministerstva správy a regionálního rozvoje a expertů z Uhelné komise. Jedná se o výsledek snahy vedení města o navázání spolupráce s dalšími evropskými uhelnými regiony. S nimi si chce sokolovská radnice předávat zkušenosti v oblasti přechodu od těžby uhlí.

Dlouhodobé užívání volně prodejných léků může způsobit zdravotní komplikace.

Paní Otrivinová, paní Guttalaxová. Co prozradí lidi závislé na běžných lécích?

Viděli jste někdy nějakého závisláka? Takového, který se neobejde bez drog, nebo třeba i některých léků, které se snaží pokoutně sehnat v lékárně? Pokud ne, možná si takového člověka představujete jako roztřeseného týpka v roztrhané bundě a s mastnými vlasy. Případně jako někoho, kdo má pupínky v obličeji, smrdí kouřem a s pohádkou o nemocné tetě žadoní o Modafen. Farmaceutická asistentka Martina Lachnittová zná ale i jiné, méně nápadné podoby závisláků.

Tady má vyrůst nový zdroj tepla a elektřiny v areálu Elektrárny Prunéřov II.

Blíží se konec uhlí. V Prunéřově vyrostou nové zdroje tepla a elektřiny

Po odstavení uhelných elektráren má česká energetika a teplárenství přejít na čistější zdroje. Skupina ČEZ proto v areálu Elektrárny Prunéřov II plánuje vystavět nový zdroj pro výrobu tepla a elektrické energie, který má využívat zemní plyn a biomasu. Spuštění se plánuje v letech 2025 – 2027. I do budoucna má být ČEZ Teplárenská největším dodavatelem tepla v Ústeckém kraji.

Lom Jiří

Výroba tepla a světla se zatím bez uhlí neobejde. Konec těžby se ale blíží

Sokolovská uhelná dál snižuje těžbu, ale výroba tepla a světla se zatím bez uhlí neobejde. Postupně ale dochází k řízenému snižování těžby v souvislosti s útlumem, který původně vyvolal především nárůst cen emisních povolenek, nižší poptávka po uhlí i uvalení ekologických daní na spalování uhlí.

Ilustrační foto.

Tameh na sebe podal insolvenční návrh. Kvůli dluhům Liberty Ostrava je bez peněz

Během čtvrtka začal Tameh s odstávkou kotlů a ukončuje výrobu energií pro kunčickou huť Liberty Ostrava, která mu dluží dvě miliardy korun, nadpoloviční částku po splatnosti. Nemá peníze ani na nákup uhlí. Podle Liberty je však neférové jednání právě Tamehu. Ten už na sebe kvůli finančním problémům musel podat insolvenční návrh.

Beseda Deníku s hejtmanem Janem Schillerem a odborníky na energetiku o možné těžbě lithia v Ústeckém kraji.

Kdy přejde Ústecký kraj z uhlí na lithium? Deník diskutoval s hejtmanem

Jaké jsou strategické projekty v oblasti energie v Ústeckém kraji? Kdy skončí těžba uhlí v regionu, kdy naopak začne dolování nedostatkového lithia na Cínovci? To bylo hlavními tématy projektu Deník s vámi, který se uskutečnil ve středu 15. listopadu od 10 hodin. Živou besedu s hejtmanem Ústeckého kraje Janem Schillerem a dalšími hosty jste mohli sledovat prostřednictvím živého streamu, k dispozici bude i záznam.

Otrava léky může mít u každého postiženého odlišné projevy.

Co se děje s tělem při otravě léky? Psychiatr Cimický skončil v nemocnici na ARO

Mediální pozornosti se psychiatrovi Janu Cimickému dostává hodně především díky jeho obžalobě ze čtyř znásilnění a pětatřiceti případů vydírání. O víkendu se k tomu přidala informace o jeho hospitalizaci na Anesteziologicko-resuscitačním oddělení pražské Střešovické nemocnice. Co se vlastně děje s tělem člověka, který se úmyslně či neúmyslně otráví léky, jako se to stalo Janu Cimickému? Jak lze v takovém případě poskytnout první pomoc? A jak časté je předávkování léky mezi metodami, které lidé volí k sebevraždě?

Velkostroj K800/K54 za hodinu odtěží 1350 metrů krychlových zeminy.

Rypadlo vysoké jako rozhledna a dlouhé jako Boeing. A podvozek? Jako housenka

Věkem už by se mohlo řadit mezi veterány, ale rypadlo K800/K54 je stále v chodu. Po několika generálních opravách a modernizacích dále těží v podkrušnohorském revíru miliony kubických metrů skrývky. Stroj vysoký jako polovina Petřínské rozhledny, dlouhý jako Boeing 747 a těžký jako sto nákladních automobilů Tatra 815 navíc před jedenácti lety absolvoval jedinečný transport, kdy urazil trasu dlouhou téměř čtyři kilometry. Rypadlo se stalo i cílem aktivistů protestujících proti těžbě uhlí. 

Uhlí za uplynulé desetiletí zdražilo téměř na trojnásobek, pořád ale jde o jeden z nejlevnějších způsobů vytápění. Pozor však na blížící se zákaz prodeje neekologických kotlů. Ilustrační foto

Uhlí podražilo, stále se ale vyplatí. Kolik stojí metrák a jak na revize kotlů

Desetina českých domácností podle statistiků stále vytápí své domovy uhlím. Odběratele na něm i přes blížící se zákaz prodeje kotlů na pevná fosilní paliva láká jeho nízká cena. Jaké uhlí u obchodníků vybrat, kolik aktuálně stojí metrák a jak probíhá revize kotle na tuhá paliva? To si přečtěte v novém dílu seriálu Deníku Šetříme za energie.

Zdeněk Lyčka, odborník portálu TZB-info.cz přes vytápění

Odborník: Vytápění uhlím? Cena je stále nízká. Pozor však na pravidelné kontroly

Výhodou vytápění uhlím zůstává jeho nízká cena, nevýhodou jeho namáhavost. Uhlím proto dnes topí jen lidé, kterým nic jiného nezbývá, říká konstruktér kotlů a odborník portálu TZB-info.cz přes vytápění Zdeněk Lyčka. Zeptali jsme se ho, jak je to se zákazem neekologických starých kotlů, co by si měly hlídat domácnosti s tímto způsobem vytápění a co nastane, až jednou dojde uhlí.

Veolia Energie v Olomouci instaluje osm kilometrů horkovodu.

Odchod krajského města od spalování uhlí? Veolia vyměňuje kilometry potrubí

První část rozsáhlé rekonstrukce páteřního teplárenského potrubí dokončuje v Olomouci Veolia Energie. Nejde jen o demontáž starého parovodu a stavbu kilometrů horkovodu, ale přípravu soustavy na odchod Olomouce od spalování uhlí. Rekonstrukce potrubí v Olomouci patří svým rozsahem, délkou i významem mezi aktuálně největší projekty v České republice.

Požár kotelny na nádraží v Lichkově.

FOTO: Od jisker z brusky chytla kotelna na nádraží v Lichkově

Když hoří uhlí, není to nic divného, jen by mělo hořet v kamnech, a ne mimo ně, poznamenali profesionální hasiči k úternímu požáru kotelny rekonstruovaného lichkovského nádraží. Ten vypukl hodinu před polednem, v 12 hodin bylo uhašeno. Zbytky uhlí podpálily jiskry ze zde používané úhlové brusky, plameny pak podpořil přítomný nepořádek. 

Pietní akt před Hornickými slavnostmi OKD v Karviné, 2. 9. 2023.

Hornické slavnosti: Nejprve uctění památky obětí těžké práce na šachtě

/FOTO, VIDEO/ Nejen v duchu letošního pětapadesátiletého výročního zahájení fedrunku na Dole ČSM ve Stonavě – dnes už jediné a poslední černouhelné šachty v Česku – se nesly první sobotu v září Hornické slavnosti OKD v Karviné. Předcházelo jim uctění památky obětí těžké a nebezpečné práce při dobývání „černého zlata“.

Zásahem uchránili hasiči majetek za pět milionů korun.

Ve sklepě domu v Luži vzplálo uhlí. Padesát metráků museli hasiči vynést ven

/FOTO/ V sobotu ráno začalo doutnat čerstvě naskladněné uhlí ve sklepě rodinného domu v Luži. Na místo požáru bylo povoláno šest hasičských jednotek, které čekal kromě likvidace samotného ohně i vynášení uhlí v náročných podmínkách, bylo totiž nutné ho po částech hasit. U kotle, kde se nacházelo i dřevo, už se dokonce objevily plameny, a tak bylo nutné rychle jednat.

Správní budova Východočeských uhelných dolů v Radvanicích je v dezolátním stavu. Patří pražské firmě Voldrich.

Budova pro tisícovku horníků patří pražskému majiteli. Je z ní vyrabovaná ruina

/FOTO/ Bývalá správní budova Východočeských uhelných dolů (VUD) v Radvanicích se stavěla před čtyřiceti roky, aby při razantním navýšení těžby sloužila téměř tisícovce horníků. Místo plánovaného rozvoje přišel drtivý pád. Pět let po sametové revoluci zazvonil těžbě v Radvanicích zvonec. Poslední vozík naložený černým uhlím vyjel z Dolu Kateřina 1. dubna 1994. Tím začal úpadek hlavní budovy areálu. Měla potenciál, ale už ho ztratila. Opuštěný třípodlažní objekt dodnes nenašel využití. Chátrá a je v dezolátním stavu. Vlastní ho pražská firma.

Nedělní výlet historickým autobusem po stopách těžby černého uhlí na Plzeňsku.

Kam chodili havíři na záchod, aneb historickým autobusem po stopách těžby uhlí

V rámci letního programu stezky Industry Open se v neděli uskutečnil výlet historickým autobusem po stopách těžby černého uhlí na Plzeňsku, aby odhalil často trochu skryté pozůstatky těžby na Nýřansku a nechal nahlédnout i do hornické hantýrky i ukázkové štoly v Hornickém muzeu ve Zbůchu. Jízdu si nenechal ujít ani reportér Plzeňského deníku.

Lom Jiří

Obce zasažené těžbou uhlí spojí své síly při přeměně Sokolovska

Přechod na nové energetické zdroje. Zlepšení životního prostředí. Podpora projektů v oblasti bydlení, zdravotnictví, vzdělávání. To vše jsou plány dvaceti obcí na Sokolovsku postižených těžbou uhlí. Přidali se k nim zástupci Karlovarského kraje, Sokolovské uhelné, SUAS GROUP, společnosti Synthomer, a podepsali společné memorandum o vzájemné spolupráci při přeměně regionu, která nastane s koncem těžby uhlí.

Geologem v Minecraftu.

Geologem na vlastní kůži. Návštěvníci muzea v Minecraftu pátrají po zlatu i uhlí

/FOTOGALERIE/ Berounské Muzeum Českého krasu nabízí unikátní vzdělávací program, který se zčásti odehrává v prostředí počítačové hry Minecraft. Účastníci programu si na vlastní kůži vyzkouší, jaké to je být geologem a objevovat ložiska uhlí, zlata a železné rudy. Program do muzea zavedl geolog a muzejní edukátor Pavel Bokr.