Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční cukroví

Vánoční trhy v režii SŠGS Nová Paka.

Vánoce přicházejí, tradiční trhy v Nové Pace začínají

Nová Paka – Opět po roce jsou tu Vánoce a nimi přicházejí i tradiční Vánoční trhy, jejichž organizátorem je už počtrnácté Střední škola gastronomie a služeb Nová Paka. Akce začíná ve středu 11. prosince v 8 hodin a končí v pátek ve 13 hodin.

Vánoční trhy v režii SŠGS Nová Paka.

Vánoce přicházejí, tradiční trhy začínají

Nová Paka – Opět po roce jsou tu Vánoce a nimi přicházejí i tradiční Vánoční trhy, jejichž organizátorem je už počtrnácté Střední škola gastronomie a služeb Nová Paka. Akce začíná ve středu 11. prosince v 8 hodin a končí v pátek ve 13 hodin.

Vánoční výstava v Přímětické ulici ve Znojmě se konala již po osmnácté.

OBRAZEM: Dobroty mladých kuchařů provoněly školu

Znojmo – Vánoční výstava v Přímětické ulici ve Znojmě ukázala lidem, co všechno dokáží vyrobit šikovné ruce studentů. Své dovednosti a fantazii prokázali žáci všech oborů školy, nejvíce obdivu zřejmě sklidily originální obložené mísy, vyřezávané ovoce nebo zdobené vánoční cukroví. Obdivovaná byla též práce sommeliérů, pozadu nezůstali ani truhláři a automechanici. Letos pořádala škola výstavu již po osmnácté a navštívilo ji na dva tisíce zájemců.

Ilustrační fotografie.

Víkend provoní zabíjačkové speciality i vánoční cukroví

Brno, Brněnsko /TIP NA VÍKEND/ - Čerstvé jitrnice, ovar a další zabijačkové speciality provoní Špilberk. V Blučině na Brněnsku lidé ochutnají čerstvě napečené vánoční cukroví. O hladu nezůstanou ani bezdomovci. V sobotu dostanou jídlo od hnutí Food Not Bombs.

Česko zpívá koledy.

Koledy s Deníkem už brzy zazní v Dobrušce

Rychnovsko – Vánoční cukroví, koláče, vůně punče, skořice a k tomu české koledy. Příjemnou atmosféru Vánoc můžete přijít načerpat už s předstihem v polovině prosince.Regionální deníky a Hitrádio se opět pustily do uspořádání projektu Česko zpívá koledy.

Adventní věnec. Ilustrační snímek.

Je železná neděle, čas zapálit první svíci na adventním věnci

Praha - Dnes je první neděle adventní, která symbolizuje, že se blíží Vánoce. O první neděli, zvané železná, je čas zapálit první ze čtyř svící na adventním věnci. Mezi železnou nedělí a druhou, bronzovou nedělí se slaví svátek svaté Barbory a další den se sladkostmi nebo s uhlím přijdou za dětmi Mikuláš, anděl a čerti.

Ilustrační foto.

Severní Terasa zve na vánoční „svařák"

Severní Terasa - Celoroční maratón společenských, kulturních a volnočasových akcí, nazvaný Rok na Laguně, letos opět vyvrcholí v neděli 1. prosince. Na Ústečany tak čeká rozsvěcení vánočního stromu. Akce začíná v 16 hodin ve zdejším Centrálním parku.

Ilustrační foto.

Vánoční cukroví je nejlepší uleželé

Koncem listopadu se v mnoha domácnostech začíná péct vánoční cukroví. Některé kousky je totiž lépe připravit předem, protože se v uzavřené krabici pěkně uleží. Pokud je ovšem někdo z rodinných příslušníků nevystopuje předem a jednotlivé kousky postupně nezmizí. Aspoň tímto způsobem jsme chodili s tatínkem k nelibosti mé maminky na lup. Tajně ukořistěné cukroví chutnalo mnohem lépe, než když už bylo o vánočních svátcích na stole „veřejně" dostupné.

Ilustrační foto.

Domácí cukroví vítězí nad kupovaným

Kroměřížsko – /ANKETA/ Do Vánoc zbývá poslední měsíc, a tak je podle některých pekařek nejvyšší čas začít s přípravou domácích cukrovinek. I když většina cukrářů i domácích kuchařek mluví o snaze šetřit, představit si slavnostní dny bez sladkých kousků umí málokdo. Snižuje se tedy kvantita připravovaného cukroví, ale dbá se více na kvalitu.

Ilustrační foto

Vánoční cukroví pečou profesionálové

Jihlava - Pečení cukroví patří jednoznačně k nejčastějším vánočním zvykům. Vyválet těsto, vykrájet tvary a upéct voňavé vánoční dobroty. Tuto činnost však tento rok mnoho hospodyněk vynechá. Stále více lidí totiž svěřuje pečení cukroví profesionálům.

Ilustrační foto

Netradiční dárek? Úklid domácnosti

České Budějovice - Šestadvacet dní zbývá na vánoční přípravy. I letos je patrné, že lidé hlídají své peněženky 
a chtějí před svátky ušetřit. Třeba na úklidu či cukroví. Pozorují to například českobudějovické cukrářky, které už zhruba měsíc přijímají objednávky na vánoční cukroví.

Lidé šetří. Péci cukroví si nechávají u profesionálů méně než dříve.

Netradiční dárek? Úklid domácnosti

České Budějovice – Šestadvacet dní zbývá na vánoční přípravy. I letos je patrné, že lidé hlídají své peněženky 
a chtějí před svátky ušetřit. Třeba na úklidu či cukroví.

POROTA SLOŽENÁ Z MODERÁTORŮ TV Nova měla velice těžký úkol, všechno cukroví museli nejen ochutnat, ale i ohodnotit.

Linecké řezy Jany Havlové chutnaly i Reyi Korantengovi

Červený Kostelec/Praha - V soutěži „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví", kterou pořádal regionální Deník po celé republice, se do finále před porotu v Praze probojovala za Královéhradecký kraj Jana Havlová z Červeného Kostelce. A to s jejím receptem na linecké řezy, který do soutěže poslala.

Božena Vaňková.

Božena Vaňková: Člověk se do všeho vpraví

Nová Paka – V cukrářské dílně Střední školy gastronomie a služeb pracuje Božena Vaňková od roku 1979. Vyučila se v oboru, absolvovala potravinářskou školu v Pardubicích a od září zastává post vrchní učitelky odborného výcviku.

Novopačtí cukráři pečou na Vánoce.

Správně vyválet, vypíchnout, nespálit, slepit, potahovat

Nová Paka – Vůně vanilky, pražených oříšků, kokosu, čokolády … Ano, i to je předzvěst Vánoc. Nejen honba za dárky, ale také úklid a pečení cukroví, to všechno je neodmyslitelnou součástí nejnádhernějších svátků.

Jana Havlová z Červeného Kostelce.

Vánoční cukroví z východních Čech porotě v Praze chutnalo

Východní Čechy, Praha – Všechny finalistky celostátní soutěže Deníku „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" čekal v pátek velký úkol. Své cukroví, které si přivezly do Prahy na finále soutěže, musely představit porotě složené ze známých moderátorů TV Nova.

POROTA SLOŽENÁ Z MODERÁTORŮ TV Nova měla velice těžký úkol, všechno cukroví museli nejen ochutnat, ale i ohodnotit.

Vánoční cukroví z východních Čech porotě v Praze chutnalo

Praha /FOTOGALERIE/ - Všechny finalistky celostátní soutěže Deníku „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" čekal v pátek velký úkol. Své cukroví, které si přivezly do Prahy na finále soutěže, musely představit porotě složené ze známých moderátorů TV Nova.

Z Královéhradeckého regionu postoupila do finále Jana Havlová z Červeného Kostelce (vpravo) a z pardubického regionu se finále zúčastnila Jitka Šejnohová.

Východočešky ukázaly, co šmakuje na Vánoce

Praha - Celostátní soutěž Deníku „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" už zná své vítěze. Do pražského kuchyňského studia Miele se v pátek sjelo všech dvanáct finalistů z celé republiky.

Polotovary cukroví z cukrárny na nymburském náměstí

Vánoční cukroví z cukráren: kilo stojí přes 300 korun

Nymbursko - Koupit, nebo upéct? Otázka, kterou si před největšími svátky roku pokládá v souvislosti s vánočním cukrovím řada hospodyněk. Ačkoliv těch, které se rozhodnou cukroví si objednat 
a nekazit si vánoční pohodu 
v kuchyni, je menšina, cukrárny opět nabízí už zavedenou službu.

Jana Havlová z Červeného Kostelce.

Vánoční cukroví z východních Čech porotě v Praze chutnalo

Východní Čechy, Praha – Všechny finalistky celostátní soutěže Deníku „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" čekal v pátek velký úkol. Své cukroví, které si přivezly do Prahy na finále soutěže, musely představit porotě složené ze známých moderátorů TV Nova.

Ilustrační foto.

Nejlepší letošní recepty na vánoční cukroví

Představujeme 12 finalistů soutěže „Hledáme nejlepší recept na vánoční cukroví" o peněžní poukazy na libovolný zájezd od cestovní kanceláře FIROTOUR a dárky v hodnotě až 30 tisíc korun. 

Moderátor zpráv na TV Nova Rey Koranteng jako člen poroty v soutěži regionálních Deníků Hledáme nejlepší vánoční recept.

Rey Koranteng: Sním všechno, jen ne paprikový lusk. A vajíčka si neuvařím

Praha /ROZHOVOR/ - Moderátor zpráv na TV Nova Rey Koranteng byl v minulých dnech členem poroty v soutěži regionálních Deníků Hledáme nejlepší vánoční recept. 12 dam, zastupujících jednotlivé kraje, se sjelo do Prahy, kde v kuchyňském studiu Miele v Karlíně představilo porotě své vánoční cukroví.

Pečení cukroví v ploskovickém zámku

Vánoční cukroví provonělo ploskovický zámek

Ploskovice – Na zámku v Ploskovicích se nezastaví ani před Vánocemi. Naopak. Zámecké interiéry jsou sice pro veřejnost v listopadu uzavřené, přípravy na vánoční prohlídky zámku však vrcholí právě v těchto dnech. Chodbami se již rozlévá vůně vánočního cukroví.

Vánoce na zámku Hrádek u Nechanic.

Je libo punč z kuchyně? Na Hrádku už brzy zavoní Vánoce

Hrádek u Nechanic – Už tuto sobotu to na zámku Hrádek 
u Nechanic bude cítit Vánocemi. Až do 8. prosince totiž tamní správa pořádá tradiční akci Vánoce na zámku. Při prohlídce vánočně upravených zámeckých interiérů návštěvníky seznámíme s historií Vánoc, s vánočními zvyky, tradicemi a s historickou vánoční výzdobou.

Ilustrační foto.

Vánoční cukroví letos nepodraží, ujišťují obchodníci

Klatovsko – Pekárny a cukrárny na Klatovsku začínají vonět po vánočním cukroví. To se právě v těchto dnech začíná péct. A i když k Vánocům patří každoročně také různé módní trendy v barevnosti ozdob, výzdoby a podobně, u cukroví to neplatí. Na Klatovsku bude na zákazníky čekat klasika. Žádný z pekařů se do experimentů pouštět nebude.

Ilustrační foto.

Vánoční cukroví prý nepodraží

Klatovsko – Pekárny a cukrárny na Klatovsku začínají vonět po vánočním cukroví. To se právě v těchto dnech začíná péct. A i když k Vánocům patří každoročně také různé módní trendy v barevnosti ozdob, výzdoby a podobně, u cukroví to neplatí. Na Klatovsku bude na zákazníky čekat klasika. Žádný z pekařů se do experimentů pouštět nebude.

Akce Česko zpívá koledy v Rychnově nad Kněžnou

Dobruškou se ponesou koledy. Už brzy

Rychnovsko – Vánoční cukroví, koláče, vůně punče, skořice a k tomu české koledy. Příjemnou atmosféru Vánoc můžete přijít načerpat už s předstihem v polovině prosince. Regionální deníky a Hitrádio se opět pustily do uspořádání projektu Česko zpívá koledy.

Ve Slováckém muzeum připravovali pokrmy z brambor.

V muzeu vařili omáčky a pekli chleba

Uherské Hradiště – Už podruhé se ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti vařilo z brambor. Zatímco první díl byl věnovaný plackám a bramborám nasladko, v sobotu přišly na řadu bramborové omáčky.