Které vánoční cukroví máte nejraději? Hlasujte
ANKETA/ Vanilkové rohlíčky, nebo linecké? Které je nejoblíbenější vánoční cukroví na Olomoucku? Zapojte se do naší ankety.
ANKETA/ Vanilkové rohlíčky, nebo linecké? Které je nejoblíbenější vánoční cukroví na Olomoucku? Zapojte se do naší ankety.
/ANKETA/ Vanilkové rohlíčky, nebo linecké? Které je nejoblíbenější vánoční cukroví na Ostravsku? Zapojte se do naší ankety.
ANKETA/ Vanilkové rohlíčky, nebo linecké? Které je nejoblíbenější vánoční cukroví na Zlínsku? Zapojte se do naší ankety.
Sotva skončily Dušičky, už je třeba se připravovat na Vánoce. Nejen nákupy dárků a dekorací, ale hlavně objednávkou cukroví. Pryč jsou časy, kdy správná hospodyňka žhavila po večerech troubu, aby měla na svátky nachystáno minimálně osm druhů cukroví. Dnes si většina raději cukroví objedná a téměř bez práce ho naservíruje na Štědrovečerní stůl. Změnily se proti loňsku ceny a je správný čas poptat cukrářku, nebo už je dokonce pozdě?
Sotva skončily Dušičky, už je třeba se připravovat na Vánoce. Nejen nákupy dárků a dekorací, ale hlavně objednávkou cukroví. Pryč jsou časy, kdy správná hospodyňka žhavila po večerech troubu, aby měla na svátky nachystáno minimálně osm druhů cukroví. Dnes si většina raději cukroví objedná a téměř bez práce ho naservíruje na Štědrovečerní stůl. Změnily se proti loňsku ceny a je správný čas poptat cukrářku, nebo už je dokonce pozdě?
ANKETA/ Sotva skončily Dušičky, už je třeba se připravovat na Vánoce. Nejen nákupy dárků a dekorací, ale hlavně objednávkou cukroví. Pryč jsou časy, kdy správná hospodyňka žhavila po večerech troubu, aby měla na svátky nachystáno minimálně osm druhů cukroví. Dnes si většina raději cukroví objedná a téměř bez práce ho naservíruje na Štědrovečerní stůl. Změnily se proti loňsku ceny a je správný čas poptat cukrářku, nebo už je dokonce pozdě?
První kousky vánočního cukroví už připravují žáci Střední odborné školy obchodu a služeb ve Štursově ulici v Olomouci. Jejich výrobky jsou vyhlášené také díky školní cukrárně, kde budoucí cukráři nabízejí zákusky ze školní výrobny.
Už jenom několik dní zbývá do vánočních svátků. Každý domácí kuchař, pekař i cukrář už dávno oprášil kuchařky a vytáhl oblíbené recepty na vánoční cukroví - bez toho se prostě české Vánoce neobejdou. Připravili jsme si proto pro vás další fotokvíz Deníku, ve kterém si můžete vyzkoušet, jak se v českém vánočním cukroví vyznáte. Dobrou chuť!
Linecké cukroví nesmí chybět snad v žádné české rodině. Připravte si tuto vánoční pochoutku. Originální recept na linecké stromečky vám přináší časopis Gurmet.
/FOTOGALERIE/ Hvězdička stříbrná dopadla na zem a všechno kolem nás mění se rázem…a právě v tento krásný předvánoční čas je tomu tak i v mračské mateřince MiniSvět. Vánoční tradice a zvyky jsou všude kolem. Vánoční cukroví, pečení vánočky, tvoření věnců a v neposlední řadě všude plno hvězdiček.
Pokud v těchto dnech zůstávají trouby ještě studené a spižírny prázdné, často přichází nervozita. Pečení cukroví finišuje a kromě talířů se sladkým pečivem pro dvounožce, to v některých domácnostech křupne i v psích tlamách. Výrobci psích pamlsků do sortimentu čím dál častěji zařazují vánoční cukroví a nabídka je velmi pestrá.
Plánoval jsem, že upeču medvědí tlapky. Nenašel jsem ale formičky na tlapky a tak se změnily na lepené ořechy. V kuchyni si musíte zkrátka umět poradit.
Vanilka, oříšky, čokoláda… Ve výrobně střední odborné školy v Poličce je šrumec. Studenti mají před vánočními svátky pořádně napilno, musí napéct, slepit a ozdobit téměř dvě stě kilogramů cukroví.
Pokud jste ještě nezačali, je nejvyšší čas začít připravovat vánoční cukroví. Na svátečním stole většinou nechybí tradiční perníčky. Vyzkoušejte tyto měkoučké, slaďoučké a voňavé. Uvnitř potěší džem, na povrchu čokoláda, chutnat ale budou i bez polevy.
Cukráři a pekaři na Kladensku mají napilno. Aktuálně se věnují výrobě vánočního pečiva. Ani zvýšené ceny zákazníky od koupě svátečních sladkostí totiž neodrazují a odbyt je velký. V provozovnách zdražil od loňska kilogram vánočního cukroví v průměru o 200 až 400 korun. Navzdory tomu je však zájem tak obrovský, že v některých výrobnách už v těchto dnech nepřijímají další objednávky.
/FOTOGALERIE/ Cukráři a pekaři na Kladensku mají napilno. Aktuálně se věnují výrobě vánočního pečiva. Ani zvýšené ceny zákazníky od koupě svátečních sladkostí totiž neodrazují a odbyt je velký.
Téměř o sto procent vyšší cena másla, dražší cukr, o energiích nemluvě. Letošní pečení vánočního cukroví bude nákladné. Pro hospodyně i pro cukráře, u nichž cena kilogramu cukroví před letošními svátky stoupla o desítky až stovky korun.
Vánoce se blíží a kdo si chce objednat vánoční cukroví, měl by si pospíšit. Některé cukrárny už totiž objednávky nepřijímají. Zákazníci letos navíc musí počítat s tím, že si za vánoční sladkosti připlatí. I přesto ale zájemců o kupované cukroví neubylo. Rušno je také v Cukrárně Sen, která v Jindřichově Hradci funguje už šest let.
Vánoce se blíží a kdo si chce objednat vánoční cukroví, měl by si pospíšit. Některé cukrárny už totiž objednávky nepřijímají. Zákazníci letos navíc musí počítat s tím, že si za vánoční sladkosti připlatí. I přesto ale zájemců o kupované cukroví neubylo.
Kilo domácích rohlíčků zdraží víc než o stovku. Vánočka přijde i na dvě stovky. Zákazníci budou mít letos hluboko do kapsy. S tím počítají i cukráři. Nabízejí úsporné balíčky
O něco hlouběji letos musejí do kapsy sáhnout zákazníci, kteří si teď v olomouckých cukrárnách objednávají vánoční cukroví. Kvůli zdražení energií a prakticky všech surovin na pečení nezbylo cukrářům než navýšit ceny.
Do cukráren si zájemci o vánoční cukroví na některých místech Vysočiny volají již koncem září. Největší nápor objednávek přijde na poslední chvíli, shodují se cukráři. Zvyšování cen se výrobci nevyhnuli, zákazníky to však neodradilo. Kupují menší množství.
Skokový nárůst. Tak lze nazvat letošní zvýšení cen za oblíbenou vánoční pochoutku, tedy cukroví. Zatímco loni zaplatili Jihomoravané za kilo laskominy zhruba od čtyř set do šesti set korun za kilo, letos musí očekávat razantní zdražení. Průměrná cena se totiž nově pohybuje kolem sedmi set padesáti až osmi set korun za kilo cukroví. Na vině jsou kromě drahých energií také vyšší ceny za základní potraviny, jako jsou máslo, mouka, vejce nebo cukr.
Skokový nárůst. Tak lze nazvat letošní zvýšení cen za oblíbenou vánoční pochoutku, tedy cukroví. Zatímco loni zaplatili Jihomoravané za kilo laskominy zhruba od čtyř set do šesti set korun za kilo, letos musí očekávat razantní zdražení. Průměrná cena se totiž nově pohybuje kolem sedmi set padesáti až osmi set korun za kilo cukroví. Na vině jsou kromě drahých energií také vyšší ceny za základní potraviny, jako jsou máslo, mouka, vejce nebo cukr.
Vánoční cukroví bylo drahé již loni, letos si však lidé znovu připlatí. Další zvýšení cen je podle pekařů a cukrářů vzhledem ke zdražování energií i některých cukrovin nevyhnutelné. Cena cukru například vzrostla z devíti korun na čtyřicet, o sto procent zdražilo máslo. Ceny mouky, čokolády, ale i oříšků a dalších surovin stoupají rychlostí blesku.
Mouka, tuky, cukr. Ceny všech základních surovin pro pečení vánočního cukroví vyletěly extrémně vysoko. Stejně tak energie. Letí proto nahoru i ceny oblíbených vanilkových rohlíčků, vosích hnízd, lineckého pečiva, pracen, perníčků a dalších oblíbených vánočních laskomin. Lidé budou muset do peněženek sáhnout výrazně hlouběji. Kilogram vánočního pečiva vyjde letos o stovky korun dráž než před loňskými svátky, znatelně zdražily cukrárny i „domácí výrobny“. Zároveň se obávají menšího zájmu zákazníků. Mnohem dráž letos vyjde také pečení doma.
Energie a suroviny natolik zdražily, že v letošním roce do nabídky nezařadíme vánoční cukroví, říká Karel Heis, výkonný ředitel Pekařství Malinová, jednoho z největších výrobců pečiva v regionu.
Cena cukru jde nahoru. Na pultech většiny supermarketů v Olomouci v úterý stál kilogram cukru krupice kolem 35 korun. Do cen se již podle výrobců promítají drahé energie, cena cukrové řepy, ale i násobně navýšené ceny emisních povolenek.
Cena cukru jde nahoru. Na pultech většiny supermarketů v Olomouci v úterý stál kilogram cukru krupice kolem 35 korun. Do cen se již podle výrobců promítají drahé energie, cena cukrové řepy, ale i násobně navýšené ceny emisních povolenek.
Odmalička se pohyboval v kuchyni, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. VÁCLAV ŠMERDA ze Svitav už od roku 1985 nosí titul Mistr kuchař. Ani v 70 letech nezahálí, učí budoucí kuchaře v odborné škole v Poličce a rád doma napeče i vánoční cukroví. Nestor české kuchyně je držitelem mnoha prestižních ocenění a má za sebou soutěže po celém světě.
Několika ženám na Klatovsku znepříjemnila advent prodejkyně vánočního cukroví. Nechala si zaplatit zálohy, ale cukroví nedodala a stala se nedostižitelnou.
Několika ženám na Klatovsku znepříjemnila advent prodejkyně vánočního cukroví. Nechala si zaplatit zálohy, ale cukroví nedodala a stala se nedostižitelnou.
/RECEPT/ Žádné ztužené rostlinné tuky, ale máslo. Studenti v Mostě se učili péct klasické vánoční cukroví.
Z kuchyně se ozývá smích a cinkot plechů jako v pohádce o Popelce. Skupina dívek v kuchařských uniformách kmitá kolem napečených sladkých dobrot, které ještě potřebují ozdobit. Vedle hotových pracen vznikají vosí hnízda. Piškoty, moučkový cukr, změklé máslo, kakao, pět lžic mléka, pět lžic rumu. A nezapomenout žloutek do náplně. Tak to má být. Do Vánoc zbývají dva týdny a v Soukromé hotelové škole Bukaschool v Mostě vrcholí dvoudenní Kurz vánočního cukroví. Kdo ho sní? No přece rodiny studentů.
I když se v domácnostech začne péct zřejmě až o tomto víkendu, budějovická Cukrárna U Kláštera už to rozjela. Největší výrobna a prodejna cukrářských výrobků ve městě i okolí, která patří pod srnínskou pekárnu, denně vyrobí 4000 zákusků. Nyní cukráře zaměstnává vánoční pečivo, které se prodává v balení po 400 a 800 g. Je složeno z devíti druhů máslového pečiva – linecké kytičky, rohlíčky, pracny… Už máte chuť?
Dražší mouka i stoupající ceny energií. To jsou dva hlavní důvody, proč zdražuje také pečivo. Navýšení cen se dotkne i vánočního cukroví, které je v leckterých pekárnách už k dispozici na pultech. I přes vyšší ceny o něj ale lidé zájem mají.
Zdražení energií a potravin se projevilo také na cenách vánočního cukroví. Přesto je o pečení na objednávku značný zájem a cukrárny leckdy málem nestíhají. Pokud si zájemci neobjednali do konce listopadu, musí počítat s tím, že od prosince už nebude možný takový výběr. Dlužno dodat, že ceny kolem 900 až tisíce korun, jaké se letos někde za kilogram cukroví objevily, kolínské cukrárny nemají.
Dražší mouka i stoupající ceny energií. To jsou dva hlavní důvody, proč zdražuje také pečivo. Navýšení cen se dotkne i vánočního cukroví, které je v leckterých pekárnách už k dispozici na pultech. I přes vyšší ceny o něj ale lidé zájem mají.
/FOTOGALERIE/ Linecké, čajové nebo vanilkové rohlíčky. Studenti střední odborné školy v Poličce mají v prosinci pěkný šrumec. Musí napéct téměř 300 kilogramů vánočního cukroví. Začínají čajovým pečivem. Podívejte se na jejich tradiční postupy pečení vánočního cukroví, které znaly už naše babičky.
Bezlepkové vánoční cukroví se stává hitem. A to nejen pro zákazníky, kteří mají intoleranci na lepek, ale i pro lidi preferující zdravý životní styl.
Bezlepkové vánoční cukroví se stává hitem. A to nejen pro zákazníky, kteří mají intoleranci na lepek, ale i pro lidi preferující zdravý životní styl.
Domov pro seniory v jihlavském Lesnově koncem týdne provoněly perníčky. Klientky pekly první vánoční cukroví podle svého přání. Příští týden v domově pokračují vanilkovými rohlíčky. Za fotografie děkujeme Andree Šeredové z Integrovaného centra sociálních služeb.
Za kupované vánoční cukroví si letos zákazníci připlatí. Zdražila mouka i energie. Někteří proto svoje objednávky ruší. „Odradilo nás to. Cukroví si kupovat nebudeme. Musíme šetřit. Raději si napečeme doma. Tři druhy budou úplně stačit,“ prohlásila Alena Kubátová z Havlíčkova Brodu.
/GRAFIKA/ Pečení několika druhů vánočního cukroví je takřka celonárodní sport. Letos se však mnoho hospodyněk ohlíží nejen po rodinné receptuře, ale stále častěji bloumá pohledem po slevových akcích. Sváteční pečení nyní znamená citelný zásah pro rodinný rozpočet, především kvůli cenám surovin a energií.
Hodně lidí se vrátí k tomu, že si letos cukroví vyrobí sami doma, míní někteří pekaři. Řada pekáren v kraji totiž musela rychle rostoucí náklady promítnout do cen svých výrobků. Některé z nich proto plánují navýšit – nebo už zvýšily – ceny vánočního cukroví, které tak letos extrémně podraží. Třičtvrtěkilová krabice tak vyjde i na víc než 650 korun.
Hodně lidí se vrátí k tomu, že si letos cukroví vyrobí sami doma, míní někteří pekaři. Řada pekáren totiž musela rychle rostoucí náklady promítnout do cen svých výrobků. Některé z nich proto plánují navýšit – nebo už zvýšily – ceny vánočního cukroví, které tak letos extrémně podraží. Třičtvrtěkilová krabice tak vyjde i na víc než 650 korun.
Konec roku je krásné odbobí. I v našem zařízení se nezapomíná na tradice a na Vánoce jsme se s našimi seniory pilně připravovali. Společné pečení je tradice a my si ji užíváme.
Tradiční předvánoční soutěž o nejlepší Vánoční cukroví má za sebou další ročník. Tentokrát se soutěžilo v nepečeném cukroví a čtyřčlenná porota měla co ochutnávat.
Vánoční cukroví je nedílnou součástí českých Vánoc. Ne vždy ale mělo takovou podobu, jakou ji známe nyní. Jak tomu bylo v historii, nám řekla šumavská autorka kuchařek Lucie Kohoutová a připojila i několik receptů.
Vánoční cukroví pekli i klienti v Domově, krásně to provonělo obě budovy. Nakonec si ho společně snědli, u toho vzpomínali, jak trávili Vánoce doma, povídali si a bylo jim moc fajn.