Vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky, nebo snad úplně něco jiného? Které je nejoblíbenější vánoční cukroví čtenářů Deníku na Břeclavsku? Zapojte se do naší ankety a zahlasujte, které je pro vás to nej.
Vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky, nebo snad úplně něco jiného? Které je nejoblíbenější vánoční cukroví čtenářů Deníku na Blanensku? Zapojte se do naší ankety a zahlasujte, které je pro vás to nej.
Vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky, nebo snad úplně něco jiného? Které je nejoblíbenější vánoční cukroví čtenářů Deníku na Žďársku? Zapojte se do naší ankety a zahlasujte, které je pro vás to nej.
Vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky, nebo snad úplně něco jiného? Které je nejoblíbenější vánoční cukroví čtenářů Deníku na Třebíčsku? Zapojte se do naší ankety a zahlasujte, které je pro vás to nej.
Vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky, nebo snad úplně něco jiného? Které je nejoblíbenější vánoční cukroví čtenářů Deníku na Jihlavsku? Zapojte se do naší ankety a zahlasujte, které je pro vás to nej.
Nejoblíbenější druh vánočního cukroví čtenáři vybírali v anketě zveřejněné v listopadu na webu Přerovského deníku. Do hlasování se zapojilo několik tisíc lidí.
Nejoblíbenější druh vánočního cukroví čtenáři vybírali v anketě zveřejněné v listopadu na webu Hranického deníku. Do hlasování se zapojilo několik tisíc lidí.
Nejoblíbenější druh vánočního cukroví čtenáři vybírali v anketě zveřejněné v listopadu na webu Olomouckého deníku. Do hlasování se zapojilo několik tisíc lidí.
Nejoblíbenějším vánočním cukrovím ve Zlínském kraji jsou tradiční vanilkové rohlíčky. Právě tento druh křehkého pečiva dostal v anketě Deníku nejvíc hlasů. I když by se mohlo zdát, že vanilkové rohlíčky jsou jen jedny, každá hospodyňka má svou tajnou ingredienci, díky které jsou právě ty její nejlepší.
Nejoblíbenější druh vánočního cukroví čtenáři vybírali v anketě zveřejněné v listopadu na webu Prostějovského deníku. Do hlasování se zapojilo několik tisíc lidí.
Pečení cukroví patří k vánočním tradicím a recepty se často dědí z generace na generaci.Vanilkové rohlíčky musí prostě chutnat jako od babičky. Anketa mezi čtenáři Deníku ukázala, že na Slovácku jsou právě vanilkové rohlíčky tím nejoblíbenějším cukrovím na vánoční svátky. Upřednostnilo je téměř 50 procent hlasujících.
Medvědí pracny jsou vánočním cukrovím, které má hned dvě výhody. Tou první je samozřejmě skvělá chuť a tou druhou je jejich snadná příprava. S plněním těsta do formiček navíc rády pomohou i děti. Medvědí pracny byste měli začít péct už nyní, aby se do Vánoc stihly dobře odležet a zkřehnout.
/FOTO, VIDEO/ Pod dohledem mistrových odborného výcviku finišují budoucí cukrářky v SOŠ a SOU obchodu a služeb v Chrudimi s přípravou vánočního cukroví. Letos ho žačky a dva žáci prvního a druhého ročníku napekli šestnáct druhů a nyní nastal čas zdobení. To má přesný postup. Budoucí cukrářky pečou z kvalitních surovin, všechno je poctivé jako od babičky. Proto není divu, že je poptávka po jejich vánočním cukroví každoročně obrovská.
Už jenom několik dní zbývá do vánočních svátků. Každý domácí kuchař, pekař i cukrář už dávno oprášil kuchařky a vytáhl oblíbené recepty na vánoční cukroví - bez toho se prostě české Vánoce neobejdou. Připravili jsme si proto pro vás další fotokvíz Deníku, ve kterém si můžete vyzkoušet, jak se v českém vánočním cukroví vyznáte. Dobrou chuť!
Mezi to nejoblíbenější vánoční cukroví bezesporu patří vanilkové rohlíčky. Podívejte se na jednoduchý recept na tuto vánoční pochoutku. Podle videa můžete zkusit jeho další obdobu - recept na vanilkové rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka. Jak rohlíčky udělat obzvláště voňavé a jak vanilkové rohlíčky správně skladovat?
/FOTOGALERIE/ Na objednání vánočního cukroví v cukrárnách nebo v pekárnách na Berounsku zbývá hospodyňkám, které na pečení nemají čas, většinou poslední týden, nejvýš dva. Platí se podle váhy nebo počtu kousků. Ceny se přitom výrazně liší.
O málokterém vánočním cukroví se dá říct, že obsahuje léčivé ingredience. Staročeské zázvorky ale, jak už jejich název napovídá, obsahují zdraví prospěšný zázvor. Jaký je recept na nadýchané zázvorky?
Objednat si vánoční cukroví od profesionálů nebo se pustit do pečení doma? Podívali jsme se na ceny a nabídku vánočního cukroví v několika olomouckých cukrárnách a prodejnách. Na kolik vás letos přijde krabička sladkých dobrot v Gruntu na náměstí, cukrárně v Dobnerově, školní cukrárně ze "Šturzovky" či třeba v cukrárně v centru města?
Vůně čerstvě upečeného cukroví, linoucí se chodbami Střední školy gastronomie a služeb na Šířavě v Přerově, je neklamným znamením blížícího se adventního období. Budoucí cukráři vykrajují těsto, dávají plechy do vyhřáté trouby a nakonec jej zdobí krémy a polevami. Zájem o vánoční cukroví je tak velký, že jsou objednávky plné už v září.
Sotva skončily Dušičky, už je třeba se připravovat na Vánoce. Nejen nákupy dárků a dekorací, ale hlavně objednávkou cukroví. Pryč jsou časy, kdy správná hospodyňka žhavila po večerech troubu, aby měla na svátky nachystáno minimálně osm druhů cukroví. Dnes si většina raději cukroví objedná a téměř bez práce ho naservíruje na Štědrovečerní stůl. Změnily se proti loňsku ceny a je správný čas poptat cukrářku, nebo už je dokonce pozdě?
Sotva skončily Dušičky, už je třeba se připravovat na Vánoce. Nejen nákupy dárků a dekorací, ale hlavně objednávkou cukroví. Pryč jsou časy, kdy správná hospodyňka žhavila po večerech troubu, aby měla na svátky nachystáno minimálně osm druhů cukroví. Dnes si většina raději cukroví objedná a téměř bez práce ho naservíruje na Štědrovečerní stůl. Změnily se proti loňsku ceny a je správný čas poptat cukrářku, nebo už je dokonce pozdě?
ANKETA/ Sotva skončily Dušičky, už je třeba se připravovat na Vánoce. Nejen nákupy dárků a dekorací, ale hlavně objednávkou cukroví. Pryč jsou časy, kdy správná hospodyňka žhavila po večerech troubu, aby měla na svátky nachystáno minimálně osm druhů cukroví. Dnes si většina raději cukroví objedná a téměř bez práce ho naservíruje na Štědrovečerní stůl. Změnily se proti loňsku ceny a je správný čas poptat cukrářku, nebo už je dokonce pozdě?
První kousky vánočního cukroví už připravují žáci Střední odborné školy obchodu a služeb ve Štursově ulici v Olomouci. Jejich výrobky jsou vyhlášené také díky školní cukrárně, kde budoucí cukráři nabízejí zákusky ze školní výrobny.
Už jenom několik dní zbývá do vánočních svátků. Každý domácí kuchař, pekař i cukrář už dávno oprášil kuchařky a vytáhl oblíbené recepty na vánoční cukroví - bez toho se prostě české Vánoce neobejdou. Připravili jsme si proto pro vás další fotokvíz Deníku, ve kterém si můžete vyzkoušet, jak se v českém vánočním cukroví vyznáte. Dobrou chuť!
Linecké cukroví nesmí chybět snad v žádné české rodině. Připravte si tuto vánoční pochoutku. Originální recept na linecké stromečky vám přináší časopis Gurmet.
/FOTOGALERIE/ Hvězdička stříbrná dopadla na zem a všechno kolem nás mění se rázem…a právě v tento krásný předvánoční čas je tomu tak i v mračské mateřince MiniSvět. Vánoční tradice a zvyky jsou všude kolem. Vánoční cukroví, pečení vánočky, tvoření věnců a v neposlední řadě všude plno hvězdiček.
Pokud v těchto dnech zůstávají trouby ještě studené a spižírny prázdné, často přichází nervozita. Pečení cukroví finišuje a kromě talířů se sladkým pečivem pro dvounožce, to v některých domácnostech křupne i v psích tlamách. Výrobci psích pamlsků do sortimentu čím dál častěji zařazují vánoční cukroví a nabídka je velmi pestrá.
Plánoval jsem, že upeču medvědí tlapky. Nenašel jsem ale formičky na tlapky a tak se změnily na lepené ořechy. V kuchyni si musíte zkrátka umět poradit.
Vanilka, oříšky, čokoláda… Ve výrobně střední odborné školy v Poličce je šrumec. Studenti mají před vánočními svátky pořádně napilno, musí napéct, slepit a ozdobit téměř dvě stě kilogramů cukroví.
Pokud jste ještě nezačali, je nejvyšší čas začít připravovat vánoční cukroví. Na svátečním stole většinou nechybí tradiční perníčky. Vyzkoušejte tyto měkoučké, slaďoučké a voňavé. Uvnitř potěší džem, na povrchu čokoláda, chutnat ale budou i bez polevy.
Cukráři a pekaři na Kladensku mají napilno. Aktuálně se věnují výrobě vánočního pečiva. Ani zvýšené ceny zákazníky od koupě svátečních sladkostí totiž neodrazují a odbyt je velký. V provozovnách zdražil od loňska kilogram vánočního cukroví v průměru o 200 až 400 korun. Navzdory tomu je však zájem tak obrovský, že v některých výrobnách už v těchto dnech nepřijímají další objednávky.
/FOTOGALERIE/ Cukráři a pekaři na Kladensku mají napilno. Aktuálně se věnují výrobě vánočního pečiva. Ani zvýšené ceny zákazníky od koupě svátečních sladkostí totiž neodrazují a odbyt je velký.
Téměř o sto procent vyšší cena másla, dražší cukr, o energiích nemluvě. Letošní pečení vánočního cukroví bude nákladné. Pro hospodyně i pro cukráře, u nichž cena kilogramu cukroví před letošními svátky stoupla o desítky až stovky korun.
Vánoce se blíží a kdo si chce objednat vánoční cukroví, měl by si pospíšit. Některé cukrárny už totiž objednávky nepřijímají. Zákazníci letos navíc musí počítat s tím, že si za vánoční sladkosti připlatí. I přesto ale zájemců o kupované cukroví neubylo. Rušno je také v Cukrárně Sen, která v Jindřichově Hradci funguje už šest let.
Vánoce se blíží a kdo si chce objednat vánoční cukroví, měl by si pospíšit. Některé cukrárny už totiž objednávky nepřijímají. Zákazníci letos navíc musí počítat s tím, že si za vánoční sladkosti připlatí. I přesto ale zájemců o kupované cukroví neubylo.
Kilo domácích rohlíčků zdraží víc než o stovku. Vánočka přijde i na dvě stovky. Zákazníci budou mít letos hluboko do kapsy. S tím počítají i cukráři. Nabízejí úsporné balíčky
O něco hlouběji letos musejí do kapsy sáhnout zákazníci, kteří si teď v olomouckých cukrárnách objednávají vánoční cukroví. Kvůli zdražení energií a prakticky všech surovin na pečení nezbylo cukrářům než navýšit ceny.
Do cukráren si zájemci o vánoční cukroví na některých místech Vysočiny volají již koncem září. Největší nápor objednávek přijde na poslední chvíli, shodují se cukráři. Zvyšování cen se výrobci nevyhnuli, zákazníky to však neodradilo. Kupují menší množství.
Skokový nárůst. Tak lze nazvat letošní zvýšení cen za oblíbenou vánoční pochoutku, tedy cukroví. Zatímco loni zaplatili Jihomoravané za kilo laskominy zhruba od čtyř set do šesti set korun za kilo, letos musí očekávat razantní zdražení. Průměrná cena se totiž nově pohybuje kolem sedmi set padesáti až osmi set korun za kilo cukroví. Na vině jsou kromě drahých energií také vyšší ceny za základní potraviny, jako jsou máslo, mouka, vejce nebo cukr.
Skokový nárůst. Tak lze nazvat letošní zvýšení cen za oblíbenou vánoční pochoutku, tedy cukroví. Zatímco loni zaplatili Jihomoravané za kilo laskominy zhruba od čtyř set do šesti set korun za kilo, letos musí očekávat razantní zdražení. Průměrná cena se totiž nově pohybuje kolem sedmi set padesáti až osmi set korun za kilo cukroví. Na vině jsou kromě drahých energií také vyšší ceny za základní potraviny, jako jsou máslo, mouka, vejce nebo cukr.
Vánoční cukroví bylo drahé již loni, letos si však lidé znovu připlatí. Další zvýšení cen je podle pekařů a cukrářů vzhledem ke zdražování energií i některých cukrovin nevyhnutelné. Cena cukru například vzrostla z devíti korun na čtyřicet, o sto procent zdražilo máslo. Ceny mouky, čokolády, ale i oříšků a dalších surovin stoupají rychlostí blesku.
Mouka, tuky, cukr. Ceny všech základních surovin pro pečení vánočního cukroví vyletěly extrémně vysoko. Stejně tak energie. Letí proto nahoru i ceny oblíbených vanilkových rohlíčků, vosích hnízd, lineckého pečiva, pracen, perníčků a dalších oblíbených vánočních laskomin. Lidé budou muset do peněženek sáhnout výrazně hlouběji. Kilogram vánočního pečiva vyjde letos o stovky korun dráž než před loňskými svátky, znatelně zdražily cukrárny i „domácí výrobny“. Zároveň se obávají menšího zájmu zákazníků. Mnohem dráž letos vyjde také pečení doma.
Energie a suroviny natolik zdražily, že v letošním roce do nabídky nezařadíme vánoční cukroví, říká Karel Heis, výkonný ředitel Pekařství Malinová, jednoho z největších výrobců pečiva v regionu.
Cena cukru jde nahoru. Na pultech většiny supermarketů v Olomouci v úterý stál kilogram cukru krupice kolem 35 korun. Do cen se již podle výrobců promítají drahé energie, cena cukrové řepy, ale i násobně navýšené ceny emisních povolenek.
Cena cukru jde nahoru. Na pultech většiny supermarketů v Olomouci v úterý stál kilogram cukru krupice kolem 35 korun. Do cen se již podle výrobců promítají drahé energie, cena cukrové řepy, ale i násobně navýšené ceny emisních povolenek.
Odmalička se pohyboval v kuchyni, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. VÁCLAV ŠMERDA ze Svitav už od roku 1985 nosí titul Mistr kuchař. Ani v 70 letech nezahálí, učí budoucí kuchaře v odborné škole v Poličce a rád doma napeče i vánoční cukroví. Nestor české kuchyně je držitelem mnoha prestižních ocenění a má za sebou soutěže po celém světě.
Několika ženám na Klatovsku znepříjemnila advent prodejkyně vánočního cukroví. Nechala si zaplatit zálohy, ale cukroví nedodala a stala se nedostižitelnou.