Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční cukroví

Ilustrační foto.

Ohňostroje zabíjejí ptáky, zní protest ornitologů

Střední Čechy – Ne každý se na přivítání nového roku za bouchání petard a vystřelování rachejtlí těší. O stresu domácích mazlíčků informujeme pravidelně. Nyní se ke kritice novoročních ohňostrojů přidali i ochránci přírody, konkrétně ornitologové. Podle nich mají ohňostroje na ptáky katastrofální dopad.

Bramborový salát

Večeře pro bezdomovce

Chrudim – Již dvanáctým rokem pořádala společnost SOPRE CR štědrovečerní večeři pro uživatele noclehárny a nízkoprahového centra v Chrudimi.

Z vánočního setkání dětí z kosteleckého střediska pro uprchlíky se seniory.

Služba o Vánocích? Ve středisku bývá větší klid

Kostelec nad Orlicí - Hotový Babylon. Tolik národností a různorodých kultur byste sotva jinde v kraji našli na jednom místě. V pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí strávily vánoční svátky více než dvě stovky čekatelů na azyl.

Ilustrační foto.

V krizovém centru budou vonět řízky

Rokycany – Zdaleka ne každému je přáno, aby trávil svátky v kruhu blízkých. V rokycanském Krizovém zařízení pro ženy i noclehárně sv. Lukáše se ale postarali, aby i tady byla vánoční pohoda patrná. Zvláště, když tu se šesticí ubytovaných tráví chvíle i čtyři děti.

Bazén E. Rošického v Jihlavě.

Jihlavské bazény na Štědrý den zavřou

Jihlava – V krajském městě si lidé nezaplavou na Štědrý den ani na Silvestra. Služby města Jihlavy oznámily změnu otevírací doby u jihlavských bazénů. Někdy bude zavřeno, jiné dni bude otevírací doba naopak prodloužena.

Ilustrační foto

Krmení zvěře: zrnko soli může čížka zabít

Brno - Zmrzlá řepa, vánoční cukroví či čerstvé pečivo do krmelců ani krmítek nepatří. Dobře míněný skutek může zvěři způsobit vážné zdravotní problémy, upozorňují myslivci.

Biatlonistka Gabriela Koukalová.

Koukalová se hýbe pro dobrý pocit, ale návrat nechystá: Ničeho nelituji

Jsou to skoro přesně dva roky, co Gabriela Koukalová vyhrála v Novém Městě na Moravě při Světovém poháru závod s hromadným startem. Vrcholný podnik se do Vysočina Areny v těchto dnech vrátil, biatlonová hvězda mezitím ukončila kariéru. Užívá si novou životní kapitolu a sportuje pro zábavu, i když myšlenky na návrat se objevují. Spíš ale mezi lidmi kolem.

Příprava na Vánoce v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou.

OBRAZEM: Ve věznici se odsouzené už připravovaly na Vánoce

Světlá nad Sázavou – V ženské věznici ve Světlé nad Sázavou si odsouzené, které studují provozní služby v místním školském vzdělávacím středisku, ve středu 19. prosince vyzkoušely přípravu štědrovečerní večeře. Ve věznici jde už o tradiční akci, která se tady koná každý rok.

Ilustrační fotografie.

Štědrý den si lze zpestřit v muzeu i na bruslích

Žďársko – Štědrý den pro většinu lidí spojen spíše s klidem a pohodou u domácího krbu. Pokud už ale někoho sledování pohádek v televizi, konzumace vánočního cukroví a chystání pochutin na štědrovečerní tabuli přestane bavit, má na Žďársku možnost zvolit i aktivnější trávení slavnostního dne.

V kolínském skautském institutu zazněly vánoční písně.

OBRAZEM: V kolínském skautském institutu zazněly vánoční písně

Kolín - Do vánoční nálady se mohli naladit lidé v kolínském skautském institutu. Skauti i neskauti se společně sešli, někteří s kytarami, a společně si zazpívali nad horkým čajem a cukrovím vánoční písně, došlo ale i na známé melodie. Vánoční hraní se odehrálo již podruhé.

V brněnské tržnici na Zelném trhu lidé o víkendu nakupovali vánoční dárky na festivalu.

Brněnskou tržnici zaplavily dárky a vůně cukroví

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Všude šustí barevný vánoční papír a zvoní dětský smích. Obojí naplňuje v sobotu dopoledne budovu tržnice na brněnském Zelném trhu. Lidé sem míří na Festival vánočních dárků za poslední inspirací pro dary tak i třeba nevšední kousky cukroví.

Ilustrační foto

Florbalisté slibují svařák i zábavu

Králův Dvůr - Vánoční svátky jsou pro mnohé lidi hlavně o pohodě a dobrém jídle a pití. Někdo si ale i rád zasportuje. Město Králův Dvůr pro příznivce sportu připravilo společně s florbalovým klubem T.B.C. Vánoční den s florbalem. Ten se uskuteční v sobotu 22. prosince. Akce začne už v 9 hodin ráno a potrvá až do večera.

Ilustrační foto.

Farmářské trhy si dají na několik měsíců pauzu

Tachov – Naposledy v letošním roce budou mít možnost lidé nakupovat na farmářských trzích v Tachově. Ty se konají v sobotu dopoledne a budou bohatší o vánoční sortiment. Poté budou mít zimní přestávku.

Ilustrační foto.

O vánoční cukroví na objednávku je velký zájem. Výrobci nestíhají

Kladensko, Rakovnicko /ANKETA/ - Každá hospodyňka, která tráví pravidelně dlouhé hodiny v kuchyni, potvrdí, že cukrařina je velká dřina, a co teprve pečení vánočního cukroví. Tisíce žen napříč republikou si každoročně opakují, že letos už ne a pak nakonec podlehnou a znovu vyndají mísy a vály a pustí se do výroby domácího cukroví. Jelikož jsou dnešní ženy ale velmi zaměstnané a mnohé se vracejí z práce domů až večer, čím dál častěji svěřují náročný úkol odborníkům.

Ilustrační fotografie.

Solnický Brouček zve na Ježíškování

Solnice - Solnický Brouček pořádá v pátek od 16 hodin Ježíškování, zábavné odpoledne plné vánočních tradic a her pro děti. A dojde i na koledy, vánoční cukroví a další občerstvení od maminek.

Zámek  Hošťálkovy hostil profesionálního taviče, aby ukázal návštěvníkům jak je snadné o Vánocích roztavit olovo.

Tavič: když potřebuji tužku, odleju si ji z olova

FOTOGALERIE/ Olovo se taví už při teplotách přes 300 stupňů Celsia, takže kutilové si o Vánocích na kuchyňském sporáku rádi hrají na hutníky. Zámek Hošťálkovy o víkendu pozval skutečného taviče, aby prozradil návštěvníkům své profesní triky při lití olova.

Česko zpívá koledy v Kostelci nad Orlicí

Česko zpívá koledy už za pár dní

Deštné v Orlických horách - Známé české koledy zazní ve stejnou dobu - 12. prosince od 18 hodin hned na několika místech Rychnovska v rámci projektu Česko zpívá koledy.

Tradiční vánoční dílničky se opět setkaly s úspěchem. Majákem se rozléhalo spokojené štěbetání dětí.

Pletení z těsta? Těžší než se zdá, zjistily děti. Pletýnku hned sním, říká dívka

Vyškov /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Vypadá jako zajíc, je měkoučký a vypadá přesně podle přání svého majitele. To je Zlobišák, vycpaná hračka z ponožky, kterou v ruce svírá nejedno z dětí pobíhajících po budově Střediska volného času Maják ve Vyškově. Je sobota odpoledne a Majákem se kromě dětského štěbetání nese i vůně vánočního pečiva. Právě pečení je součástí jedné z víc než desítky vánočních dílniček, kterých se můžou přítomné děti zúčastnit.

Výrobky Cukrárny U Háje

Nemáte čas na pečení? Jednoduchá pomoc, vánoční cukroví si můžete koupit

Bez vanilkových rohlíčků, lineckého nebo pracen by to nebyly ty pravé Vánoce. Ale pečení cukroví chce svůj čas, a i když si mnozí z nás naplánují na dobu adventu řadu klidných a příjemných činností, času se na všechny nedostává. Pokud ho tedy na pečení nevyšetříte, můžete si cukroví objednat. Takovou možnost nabízí spousta cukráren a pekáren.  

Ilustrační foto.

Loutkářské okénko: Pochlubte se cukrovím!

Chrudim - Stejně jako vloni přichystalo i letos Muzeum loutkářských kultur ve spolupráci se spolkem Hurá na výlet! zábavné odpoledne pro seniory s hudbou a ochutnávkou vánočního cukroví.

K vánocům patří cukroví, v důsledku jeho konzumace ale často přibereme na váze. Nejčastějším novoročním předsevzetím tak zůstává touha zhubnout.

Skladujeme vánoční cukroví: každý druh vyžaduje jiné podmínky

Najít to správné místo pro uskladnění vánočního cukroví nebývá jednoduché - nejde jen o to, aby vydrželo v perfektním stavu až do Vánoc, ale také o to, aby z něho nikdo neujídal. Každý druh navíc potřebuje odlišné podmínky skladování, a tak nemůžeme veškeré cukroví jednoduše nasypat do velké krabice a někde uzamknout.