Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční cukroví

Ilustrační foto.

Vyrábí betlém ze sena

Hamr – Lidé v obci Hamr se tradičně sejdou ve středu 12. prosince na šestou hodinu večerní u stromečku na návsi. Vánoční atmosféru jim dotváří vyhlášený figurální betlém vyrobený ze sena.

Ilustrační foto.

Muzeum chystá tradiční adventní trh

Cheb - Už se stalo tradicí, že na sobotu před první adventní nedělí chystají pracovníci Muzea Cheb adventní trh. Letos se tak koná už podvacáté. V sobotu 1. prosince bude po celý den ve všech prostorách připraven bohatý program pro děti i dospělé.

Vánoční jarmark na zámku ve Žlebech

Na žlebském zámku již vítají Vánoce

Žleby /FOTOGALERIE/ – Tradiční vánoční jarmark obklopuje o víkendu 24. a 25. listopadu zámek ve Žlebech. Návštěvníci tu nakupují nejenom vánoční ozdoby, ale také dárečky pro své blízké vyrobené v řemeslnických dílnách. Pochutnávají si zde také na dobrotách, které svou chutí navozují atmosféru blížících se Vánoc.

Ilustrační foto.

Roste zájem o raw a bezlepkové cukroví. Ceny klasického se nemění

Brno – Některé domácnosti provoní vánočním cukrovím domy už víc než měsíc před Vánoci, jiné rodiny raději svěří tvorbu tradičních pochoutek do rukou osvědčených cukrářů. Výrobcům sladkého se diáře pomalu plní, v příštích dnech očekávají ještě větší nával.

Ilustrační foto.

Vánoční cukroví: Pekaři už přijímají objednávky

Plná mísa cukroví patří k Vánocům stejně tak jako třeba kapr nebo bramborový salát. Některé hospodyňky tvrdí, že nejlepší je cukroví, které si připraví doma samy. Další šetří čas a objednají si cukroví u profesionálů.

Lidé se neostýchají vodním ptákům nabídnout obložené chlebíčky nebo plesnivé pečivo.

Po zbytcích lidského jídla zvěř v přírodě trpí i hyne

Mělnicko – Plesnivé pečivo, kousky vánočního cukroví a někdy i zapáchající zbytky obědů. To vše nacházejí strážci chráněných krajinných oblastí po celém Česku na místech, kam lidé chodí krmit živočichy z volné přírody. Zdánlivě dobré skutky přitom mohou skončit dlouhým a pomalým utrpením nebo dokonce smrtí zvířat.

32. Silvestrovské derby Slavia - Sparta na hřišti s umělou trávou SK Slavia Praha.

Konec pohody. Fotbalistům začínají zimní galeje

Sváteční volno skončilo, fotbalistům začíná nejneoblíbenější část sezony zimní příprava. Zatímco fanoušci ještě dojídají poslední zásoby vánočního cukroví, hráče pražské ligové čtyřky čeká váha, která trenérům řekne, jak kdo hřešil. Dnes se do zimního drilu pustí Slavia a Dukla, zítra Sparta, nejdelší volno dostali Klokani z Bohemians, kteří se v Ďolíčku sejdou až v pondělí. 

Český fotbal. Ilustrační foto.

Konec pohody. Fotbalistům začínají zimní galeje

Sváteční volno skončilo, fotbalistům začíná nejneoblíbenější část sezony zimní příprava. Zatímco fanoušci ještě dojídají poslední zásoby vánočního cukroví, hráče pražské ligové čtyřky čeká váha, která trenérům řekne, jak kdo hřešil. Dnes se do zimního drilu pustí Slavia a Dukla, zítra Sparta, nejdelší volno dostali Klokani z Bohemians, kteří se v Ďolíčku sejdou až v pondělí.

Věra Pazderková má nejkrásnější Vánoce spojené s knihami.

Nejkrásnější Vánoce: Věra Pazderková

Jižní Čechy - Často slýcháme, že Vánoce bývaly dříve prostší, čistší a radostnější. Oslovili jsme Jihočechy starší 70 let, jak na svátky svého dětství vzpomínají.

Vánoční cukroví.

Cukrářky: Lidé mají nejraději vosí hnízda a „nahé“ dorty

Jihlava – Vosí hnízda, vanilkové rohlíčky a třeba i pracny. Nejen tyto druhy vánočního cukroví budou mít lidé na Jihlavsku na štědrovečerním stole. Dvě cukrářky z Jihlavska pro ně totiž za poslední měsíce napekly více něž tři metráky cukroví.

Kmochův Kolín přilákal tisíce lidí.

55. Kmochův Kolín bude opět bez vstupného

Kolín - Přestože v těchto dnech hospodyňky dodělávají poslední kousky vánočního cukroví a naše příbytky už provonělo chvojí, někteří už pilně pracují na letních aktivitách. Jsou jimi zejména organizátoři velkých festivalů, které je potřeba připravovat dlouhé měsíce dopředu.

Ilustrační foto

I vlastnoručně vyrobený obal je malý dárek

Vánoce máme od dětství spojeny s nadělováním dárků, na které se děti těší celý den a štědrovečerní večeři nemohou už rozrušením ani dojíst. Jako dospělí se zase těšíme na radost a překvapení obdarovaných. Ale aby se mohlo se vzrušením rozbalovat, musí se nejprve zabalit…

Ilustrační foto.

Sladká nadílka

Člověk pořád nemá času nazbyt a v prosinci to platí dvojnásob. Naštěstí si část volného času můžete ušetřit třeba pro předvánoční nákupy. Místo hnětení, vykrajování a neustálého čekání u trouby nakupte své oblíbené cukroví v obchodě.

Černí andělé (v černém) doma hostí v neděli Zlín.

Černí andělé hostí v neděli v Českém poháru Zlín

Most - Chcete si odpočinout od vánočního shonu a fandíte Černým andělům? Máte šanci si je ještě před Vánoci užít. Mostecké házenkářky totiž v neděli 17. prosince v mostecké sportovní hale hrají Český pohár. Od 18.00 hodin vyzvou družstvo Zlína a jedním z letošních cílů je uspět právě v Českém poháru. Andělé se tak ještě před konzumací vánočního cukroví budou muset vyhecovat ke špičkovému výkonu.

Vánoční cukroví od cukrářky z Resortu Valachy.

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

Zpívání koled v Rohli.

Koledy zněly z rozhledny, u kostela i v internátu

Zpěv koled zněl ve středu 13. prosince na osmnácti místech Šumperska a Jesenicka. Lidé si v rámci akce Česko zpívá koledy pořádané Deníkem přišli známé melodie zanotovat na rozhlednu, na náves nebo ke kostelu. Přidali se i středoškoláci na internátu.

Letos poprvé se do akce Česko zpívá koledy zapojili i v 1. Základní škole v Mladé Boleslavi.

OBRAZEM: Zpívali i ti z jedničky

Mladá Boleslav - Letos poprvé se do akce Česko zpívá koledy zapojili i v 1. Základní škole v Mladé Boleslavi. Známé koledy nakonec zpíval malý sbor učitelů, dětí a také rodiče.

Jedlé kaštany v domácí kuchyni

Pečené kaštany patří k předvánočnímu období stejně jako svařák nebo punč. Dávno už přitom nejsou výsadou tržnic, připravují se i doma a vůbec se neomezují jen na pečenou podobu.

Děti ve vsetínské mateřince Na Kopečku, která byla nedávno vyhlášená za Nej školku v České republice, se nenudí. Před Vánocemi pečou cukroví, připravují se na besídku nebo kreslí dopis Ježíškovi.

Cukroví chystáme pro rodiče i dědečky a babičky z Diakonie

FOTOGALERIE / Je pátek, krátce po sedmé hodině ráno. Venku se rozednívá a já mířím na kopeček. Doslova. Mým cílem je vsetínská mateřinka Na Kopečku, nedávno oceněná jako nejlepší školka v České republice. Vevnitř už se svítí a za okny jsou vidět první dětská ranní ptáčata.

Vánoční trhy v Borovině.

Na trhy v Borovině dorazilo přes dva tisíce lidí

Třebíč - Přes šedesát prodejců a více než dvě tisícovky návštěvníků – to jsou hlavní fakta o Borovinských trzích, které proběhly v někdejší Baťově hale v Třebíči-Borovině sobotu 9. prosince.