Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční cukroví

Tipy na víkend na Znojemsku: Vánoční štědrovka znovu oživí Masarykovo náměstí

Tipy na víkend na Znojemsku: Vánoční štědrovka znovu oživí Masarykovo náměstí

Kdo nechce na Vánoce zůstat jen doma s vánočním cukrovím, může zavítat na několik akcí, které se o víkendu konají na Znojemsku. Pozveme například na tradiční štědrovku ve Znojmě, kde si lidé vychutnají zdarma vánoční pokrmy. Nebude chybět ani slavnostní průvod historickým centrem, při kterém lidé přivítají Betlémské světlo. 

Tradiční příprava vánočního pečiva ve spolupráci se spolkem přátel Rychmburku

OBRAZEM: Vypečené Vánoce na na faře na Rychmburku. Peklo se v kachlovém sporáku

V obci Předhradí, ve spolupráci se Spolkem přátel Rychmburku, se uskutečnila skvělá a zároveň uklidňující událost nazvaná "Vypečené Vánoce na faře". Během několika dnů se zde nesla vůně Vánoc a zároveň byla možnost si vyzkoušet tradiční pečení vánočního cukroví, a to přímo v kachlovém sporáku. Podívejte se.

Vosím hnízdům o Vánocích nikdo neodolá.

Vosí hnízda jako něžná vánoční lahůdka. Toto cukroví si zvládne připravit každý

Vánoční období v Česku neodmyslitelně spojujeme s vůní skořice, vanilky, rumu a sametovým aroma pečených dobrot. Mezi tradičními vánočními lahůdkami, které naše chutě rozveselují, zaujímají zvláštní místo malé kousky radosti, kterým podle jejich tvaru říkáme Vosí hnízda, či Včelí úly. Jde o opravdovou hvězdu mezi vánočním cukrovím. Vosí hnízda jsou neskutečně dobrá a lahodná. A překvapivě jednoduchá na přípravu.

Do Štědrého dne zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi?

Týden do Vánoc. Do jakého cukroví se pustit? A kdy dělat vánočku?

Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?

Vánoční cukroví ze Střední průmyslové škola potravinářství a služeb Pardubice

Kolik dáte v Pardubicích za kilo vánočního cukroví? Tohle jsou letošní ceny

/ANKETA, CENY V ČLÁNKU/ Vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké s marmeládou, medvědí pracky nebo medovníčky. Objednat si vánoční cukroví od profesionálů nebo se pustit do pečení doma? To je každoroční dilema nejedné hospodyně. Na kolik vás letos přijde krabička sladkých dobrot a jaké druhy do nich cukráři nejčastěji dávají? Podívali jsme se na ceny a nabídku vánočního cukroví v Pardubicích. Někde cena vyskočila i na 900 za kilogram. Podle cukrářů nejvíce stále vedou klasické druhy.

Poznáte tradiční i zapomenuté vánoční cukroví? Otestujte se

KVÍZ: Poznáte vánoční cukroví? Otestujte se, jak velký odborník na pečení jste

Cukroví k Vánocům patří stejně neodmyslitelně jako balení dárků, ozdobený stromeček či těšení se na pohádky. Vánoční svátky se nezadržitelně blíží, a proto si pro vás Deník připravil fotokvíz. V něm si můžete vyzkoušet, jak znáte (nejen) české vánoční cukroví. Kromě toho jsme pro vás připravili i některé recepty na vánoční cukroví.

Vanilkové rohlíčky

Šampioni mezi vánočním cukrovím na Zlínsku? Jednoznačně vanilkové rohlíčky

Nejoblíbenějším vánočním cukrovím ve Zlínském kraji jsou tradiční vanilkové rohlíčky. Právě tento druh křehkého pečiva dostal v anketě Deníku nejvíc hlasů. I když by se mohlo zdát, že vanilkové rohlíčky jsou jen jedny, každá hospodyňka má svou tajnou ingredienci, díky které jsou právě ty její nejlepší.

Cukráři jdou na dračku. Voňavý čas pečení vánočního cukroví začíná. Druháci oboru Cukrář na SŠPHZ v Uherském Hradišti; listopad 2023

Cukráři jdou na dračku, je tady voňavý čas pečení vánočního cukroví

Pečení cukroví patří k vánočním tradicím a recepty se často dědí z generace na generaci.Vanilkové rohlíčky musí prostě chutnat jako od babičky. Anketa mezi čtenáři Deníku ukázala, že na Slovácku jsou právě vanilkové rohlíčky tím nejoblíbenějším cukrovím na vánoční svátky. Upřednostnilo je téměř 50 procent hlasujících.

V učebně odborného výcviku voní cukr, vanilka, zdobení vánočního cukroví finišuje.

Poctivě jako u babičky. Škola má napečeno přes pět metráků cukroví. A vyprodáno

/FOTO, VIDEO/ Pod dohledem mistrových odborného výcviku finišují budoucí cukrářky v SOŠ a SOU obchodu a služeb v Chrudimi s přípravou vánočního cukroví. Letos ho žačky a dva žáci prvního a druhého ročníku napekli šestnáct druhů a nyní nastal čas zdobení. To má přesný postup. Budoucí cukrářky pečou z kvalitních surovin, všechno je poctivé jako od babičky. Proto není divu, že je poptávka po jejich vánočním cukroví každoročně obrovská. 

Vyznáte se v cukroví? Vyzkoušejte si, jak pochodíte v našem fotokvízu. Ilustrační foto.

KVÍZ: Vyznáte se v cukroví? Zkuste si test, jak dobře znáte chuť Vánoc

Už jenom několik dní zbývá do vánočních svátků. Každý domácí kuchař, pekař i cukrář už dávno oprášil kuchařky a vytáhl oblíbené recepty na vánoční cukroví - bez toho se prostě české Vánoce neobejdou. Připravili jsme si proto pro vás další fotokvíz Deníku, ve kterém si můžete vyzkoušet, jak se v českém vánočním cukroví vyznáte. Dobrou chuť!

S vanilkovými rohlíčky rády pomohou i děti.

Jak na voňavé vanilkové rohlíčky? Nepokazte výsledek špatným skladováním

Mezi to nejoblíbenější vánoční cukroví bezesporu patří vanilkové rohlíčky. Podívejte se na jednoduchý recept na tuto vánoční pochoutku. Podle videa můžete zkusit jeho další obdobu - recept na vanilkové rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka. Jak rohlíčky udělat obzvláště voňavé a jak vanilkové rohlíčky správně skladovat?

Nabídka vánočního cukroví prodejny Grunt Vlkovi v Olomouci

Kolik dáte v Olomouci za kilo poctivého cukroví? Tady jsou aktuální ceny

Objednat si vánoční cukroví od profesionálů nebo se pustit do pečení doma? Podívali jsme se na ceny a nabídku vánočního cukroví v několika olomouckých cukrárnách a prodejnách. Na kolik vás letos přijde krabička sladkých dobrot v Gruntu na náměstí, cukrárně v Dobnerově, školní cukrárně ze "Šturzovky" či třeba v cukrárně v centru města?

Na Střední škole gastronomie a služeb v Přerově už začali péct cukroví. Objednávky jsou plné od září.

VIDEO: Cukráři na Šířavě už pečou vánoční cukroví. Zájem je v Přerově velký

Vůně čerstvě upečeného cukroví, linoucí se chodbami Střední školy gastronomie a služeb na Šířavě v Přerově, je neklamným znamením blížícího se adventního období. Budoucí cukráři vykrajují těsto, dávají plechy do vyhřáté trouby a nakonec jej zdobí krémy a polevami. Zájem o vánoční cukroví je tak velký, že jsou objednávky plné už v září.