Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční cukroví

Vánoční pečivo bude letos zřejmě o něco dražší.

Pekaři: Vánoční pečivo může zdražit až o 15 procent

Ústecký kraj – Máslo je drahé. Pokud je tedy k dostání. Přesto kvůli němu pekaři zatím zdražovat nechtějí. Částečně proto, že místo másla používají margarín, částečně proto, že by museli předělávat ceny prakticky každý týden.

Sport na obrazovce v pobočce sázkové kanceláře Fortuna v mosteckém Tescu.

Kolik zaplatíme za kostku másla? Už si můžete i vsadit

/ANKETA/ Cena másla je pořád na pořadu dne. Spotřebitelé ji řeší už několik týdnů, ale nejen oni. Přidali se k nim také sázkaři. A není jich zrovna málo. Na to, kolik lidé za 250gramovou kostku zaplatí, totiž zareagovala sázková kancelář Fortuna a vypsala speciální sázku. 

Kdy a jak sklízet vlašské ořechy?

Plody ořešáku královského jsou zdrojem zdravých tuků, prospívají srdci a cévám a povzbuzují činnost mozku. Jak je správně sklízet a skladovat?

Ilustrační foto.

„Máslo nad zlato?“

Karvinsko - Máslo nad zlato, to si mohou v posledních měsících říkat čeští pekaři a cukráři. Cena za dvousetpadesátigramovou kostku, která v některých obchodech šplhá k 60 korunám, se přitom už brzy podepíše i na cenách jejich výrobků.  

Máslo.

Cena másla stoupá. Lidé zaplatí více za vánoční cukroví

Cena másla je v poslední době rekordně vysoká. V obchodech zaplatí zákazník za 250 gramů tohoto produktu občas i přes šedesát korun. Přitom zpracovatelské firmy od zemědělců mléko vykupují za nízkou cenou. Spotřebitelé o svátcích budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, podraží i vánočky.

Senioři u Berounky oslavili Vánoce a shlédli pohádku Mrazík.

OBRAZEM: U Berounky oslavili Vánoce

Rakovník - Pravou vánoční atmosféru zažili obyvatelé Domova seniorů v Novém Strašecí při pravidelném letním pobytu u řeky Berounky v Roztokách. Venku sice vládla teplota nad 20 stupňů, uvnitř ale zářil stromeček, nadělovalo se a ochutnávalo vánoční cukroví. 

Skok do Nového roku na Tvrzi v Libušíně

Na Tvrzi v Libušíně skočili do Nového roku v koňském sedle

Libušín - Skokem do Nového roku přivítali členové a přátelé Jezdecké stáje Tvrz Libušín nástup letopočtu 2017. Dle oblíbené zavedené tradice se sešli v neděli odpoledne na jízdárně, aby si společně v sedle užili mrazivý slunečný den.

Petr Bucháček jako Král Lear.

Sloupek Jiřího Macka: Mezi nebem a zemí aneb Co myslíte?

Něco tady je. Něco mezi nebem a zemí. Něco, co se těžko popisuje, ale co existuje. I když nevím, co. Jsem jen předavač. Předavač myšlenek. A tak ten okamžik, který dokládá, že „něco" mezi nebem a zemí existuje, vám předávám. Věřte, nevěřte, ale bylo to takhle.

V porubském bytě má Dominika jen příděl pro sebe a manžela, zbytek zůstal u rodičů.

Fyzioterapeutka z Poruby upekla 33 druhů cukroví

Nepřijde mi, že by toho bylo více než jindy, tvrdila Dominika Domašíková, když nakládala na talíř letošní vánoční cukroví. Svým způsobem měla i pravdu, jelikož od každého vyrobila možná dvacet třicet kusů. Ale druhů připravila rekordní počet!

V kyjovském Domově Horizont slaví Vánoce na dvakrát.

Zaměstnanci Domova Horizont: Vánoční zázrak? Hodní lidé ještě existují

Kyjov – Ne každý má tu možnost trávit vánoční svátky s rodinou. To však klientům kyjovského Domova Horizont nemůže zkazit radost z příprav a nakupování dárků. Už v těchto dnech překypují dobrou náladou. „Jak se začne ochlazovat, tak vycítí, že se blíží Štědrý den, a začnou se po něm ptát. Těší se o hodně déle," přiblížila tamní příchod adventu vychovatelka Renata Kašparová.

Centrum sociálních služeb v Lanškrouně.

Nadělí lidem bez domova

Lanškroun – Ve zdejším centru sociálních služeb se ve čtvrtek od 14 hodin uskuteční vánoční setkání pro lidi bez domova.

Soutěž O nejlepší linecké cukroví.

Nejlepší linecké peče Eva Poštová z Prachatic

Prachatice /FOTOGALERIE/ - Třetí ročník soutěže O nejlepší vánoční cukroví, kterou vyhlašuje společnost KreBul a Prachatický deník, už zná svého vítěze. Letos pětičlenná porota ochutnávala linecké. Vybírala z devíti různých vzorků a rozhodování bylo těžké.

Vánoční besídka hradecké Mateřské školy Sion.

Vánoční příběh připomněl divákům v Adalu poselství

Hradec Králové - Nádherný dárek letos pro své rodiče, prarodiče a blízké připravili společně děti a učitelé z Mateřské školky Sion. Představení s názvem Vánoční příběh předvedli začátkem prosince ve velkém sále Adalbertina.

Adamovské děti bavily ve školce rodiče. Na vánoční besídce.

OBRAZEM: Děti z adamovské školky bavily rodiče. Na vánoční besídce

Adamov – Třída plná dětí a rodičů. Kamery, tablety, mobilní telefony a fotoaparáty v pohotovosti. V jednom z oddělení adamovské mateřské školy Ptačina začíná vánoční besídka. Děti a učitelky ze třídy Veverek si připravily pásmo koled, básniček a tanečních vystoupení. I s hudebním doprovodem.

Zdobení cukroví. Ilustrační foto.

Poptávka po domácím cukroví přesahuje možnosti výroby

Praha - Zájem o vánoční cukroví u domácích výrobců i průmyslových producentů přesahuje možnosti výroby. Vyplývá to z ankety mezi pekárnami. Nyní již není prakticky možné domácí cukroví objednat, poslední prodejci skončili s objednávkami minulý pátek, někteří dokonce o měsíc dříve. Cena cukroví je od 300 do 700 korun za kilogram. V obchodech je největší zájem o rohlíčky, linecké cukroví a kokosky.

Rohlíčky budou i před svátky, cukráři mají stále co nabídnout.

Rohlíčky budou i před svátky, cukráři mají stále co nabídnout

Žďársko - Pro někoho by bez lineckých koláčků nebo vanilkových rohlíčků nebyly Vánoce Vánocemi. Kdo pak nemá čas nebo trpělivost upéct voňavé dobroty sám, má možnost si je koupit. Cukroví bylo dobré objednat do konce listopadu, ani „opozdilce" ale cukráři nenechají na holičkách.

Už čtvrtý Košt pálenek, vánočního cukroví a silvestrovských pomazánek se uskutečnil v sobotu na sokolvně v Čejči.

Čejčský košt vyhrála hruškovice z Hovoran. Děti uhranulo vánoční cukroví

Čejč – Ochutnat pálenky, likéry i vánoční cukroví a silvestrovské pomazánky přišli všichni příznivci dobrého jídla a pití v sobotu odpoledne do sokolovny v Čejči. Tam se od tří hodin konal už čtvrtý tradiční košt. „Celkem se nám tu sešlo sto sedm vzorků, z toho sedmaosmdesát kořalek a dvacet likérů," sdělil předseda pořádajícího sdružení Avzo Čejč Libor Kučera.

Výstava vánočního cukroví a vánočních dekorací v Heřmánkách.

Zasedací místnost provonělo cukroví

Výstavu vánočního cukroví a vánočních dekorací upořádali v sobotu v zasedací místnosti Obecního úřadu Heřmánky členové místního sboru dobrovolných hasičů.

Cukroví. Ilustrační foto.

Trendem letošních Vánoc je nepečené raw cukroví z ořechů a semen

Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.

Tradiční vánoční výstava ve Střední škole sociální péče a služeb v Zábřehu nabízí moderní aranžmá i připomenutí sedmistého výročí narození Karla IV.

Školní výstava je plná krásy, fantazie a nápadů

Zábřeh – Do pastelových barev je laděná letošní vánoční výstava ve Střední škole sociální péče a služeb v Zábřehu. V moderních aranžmá, která zabírají největší místnost, převažují modrá, růžová a ledově bílá.

ŠKOLNÍ VÁNOČNÍ TRHY v kraslické škole. Děti nabízely a prodávaly.

Školáci nabízeli a prodávali, pro zvířátka

Kraslice – „Perníčky, zvonečky, vánoční cukroví." Znělo v pondělí odpoledne na nádvoří z úst školáků základní školy v Havlíčkově ulici v Kraslicích. Opět po roce připravili vánoční trhy a vžili se do role obchodníků. A to s jasným cílem. Utržit co nejvíce peněz, které v období Vánoc pomohou kočičímu útulku Konec toulání v Kraslicích a Záchranné stanici handicapovaných živočichů Drosera v Bublavě. A dostane se i na školní zookoutek.

Demonstrace v ulicích Brna. Desítky rodin bydlících v brněnských bytových domech ve Vlhké, Bratislavské, Francouzské a Staré ulici řeší, jestli budou mít v novém roce kde spát.

Hrozí jim vystěhování. Zhruba stovka obyvatel Bronxu demonstrovala v ulicích

Brno /FOTOGALERIE/ – Místo pečení vánočního cukroví řeší desítky rodin bydlících v brněnských bytových domech ve Vlhké, Bratislavské, Francouzské a Staré ulici, jestli budou mít v novém roce kde spát. Jak už Deník Rovnost informoval, majitel domů se je rozhodl vystěhovat. Obyvatelé bytů se proto rozhodli vyjít do ulic a protestovat. Asi stovka lidí chtěla po majiteli nemovitostí garanci, že nezůstanou na ulici.