Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční cukroví

Peter Kováč působí v neratovické farnosti. Bydlí na faře v Kojeticích, mše slouží především v Lobkovicích. Oblast, kterou má ve správě, sahá až k Vojkovicím.

Neratovický farář Peter Kováč vnímá bohoslužby jako oslavy

Kojetice – Zatímco většina lidí bude vánoční svátky prožívat v teple svých domovů sledováním pohádek a pojídáním vánočního cukroví, farář Peter Kováč prožije Vánoce pracovně. V rozhovoru pro Mělnický deník se mimo jiné svěřil s tím, co všechno ho ve svátečníchdnech čeká.

Peter Kováč působí v neratovické farnosti. Bydlí na faře v Kojeticích, mše slouží především v Lobkovicích. Oblast, kterou má ve správě, sahá až k Vojkovicím.

Neratovický farář Peter Kováč vnímá bohoslužby jako oslavy

Kojetice /ROZHOVOR/ - Zatímco většina lidí bude vánoční svátky prožívat v teple svých domovů sledováním pohádek a pojídáním vánočního cukroví, farář Peter Kováč prožije Vánoce pracovně. V rozhovoru pro Mělnický deník se mimo jiné svěřil s tím, co všechno ho ve svátečníchdnech čeká.

Vánoční cukroví. Ilustrační foto.

Už máte napečeno? Zkuste nové druhy

Některé hospodyňky už mají cukroví napečeno, jiné ho budou dohánět na poslední chvíli. Pro ně tu máme dva tipy z výstavy vánočního cukroví, kterou před pár dny pořádal Český červený kříž v Ústí nad Orlicí.

VZORKY vánoček ochutnalo 173 lidí.

Řád vařečky za nejlepší regionální vánočku převzala Anna Janská

Sedlčany - Farmářské trhy na sedlčanském náměstí se nesly tentokrát ve vánočním duchu. Stánkaři nabízeli v sobotu 20. prosince po celé dopoledne sušené ovoce, medovinu, svícny, vánoční aranžmá, spoustu druhů koření, vánoční cukroví. Nechybělo ani jmelí – zlaté i přírodní, keramika, sýry, uzeniny… Občerstvit se mohli návštěvníci také opékanou klobásou, svařeným vínem, lívanci se skořící a dalšími pochoutkami. Vzorky vánoček, které do soutěže o nejlepší regionální vánočku přihlásili místní kuchaři a cukráři, degustovalo celkem 173 lidí. Aby nebyli hlasující ničím ovlivněni, nahradila jména výrobců barevné hlasovací papírky. Protože také návštěvníci hráli o ceny, napsali na ně svoje jména a adresy.

PRO ŠTĚTKOVICE vykonal Radim Passer (vpravo) mnoho prospěšného. Na snímku je se starostou obce Josefem Kuncem.

Radim Passer pomáhá manželce s vánočním cukrovím, ale po svém

Štětkovice /ROZHOVOR/ – Developer Radim Passer, který má dům ve Štětkovicích na Sedlčansku, patří v České republice mezi první stovku nejbohatších lidí. Je znám nejen jako velmi úspěšný podnikatel, ale jako křesťan, který svoji víru dokládá v regionu skutky. Ve Štětkovicích postavil na vlastní náklady nejen budovu obecního úřadu, ale také modlitebnu.

Z vánočního koncertu v obřadní síni bělské radnice. Sbor ZŠ Bělá n. R.

Bělskou obřadní síň ´provoněly´ Vánoce

Bělá nad Radbuzou/FOTO/  – Nestává se příliš často, že vánoční koncert hostí prostory, které jsou užívány k slavnostním příležitostem, jako jsou svatby či další významné akce.

Ilustrační foto.

Lidé na Břeclavsku vánoční cukroví pečou. Ale i více kupují

Břeclavsko - Někdo drží tradici vinoucí se rodinnou historií, další se přiklání k novátorství a jiný zase přijde a jednoduše si koupí již naplněnou krabici. Takových je podle všeho rok od roku více. I přes rozdílné přístupy se většina shodne, že cukroví je nedílnou součástí Vánoc. Vědí to i v mikulovské galerii U Ní, kde dvěma posledními díly věnovanými právě cukroví za vánočnkončili kulinářský maraton.

Ilustrační foto.

Lidé vánoční cukroví pečou. Ale i více kupují

Břeclavsko - Někdo drží tradici vinoucí se rodinnou historií, další se přiklání k novátorství a jiný zase přijde a jednoduše si koupí již naplněnou krabici. Takových je podle všeho rok od roku více. I přes rozdílné přístupy se většina shodne, že cukroví je nedílnou součástí Vánoc. Vědí to i v mikulovské galerii U Ní, kde dvěma posledními díly věnovanými právě cukroví za vánočnkončili kulinářský maraton.

Stanislava Kortánová vybudovala cukrárnu a pekařství po revoluci.

Pro Karla Gotta upekla stokilový dort. Nyní má vlastní pekařství

Malá Hraštice - Vánočně ozdobený domeček na návsi 
v Malé Hraštici nedaleko Mníšku pod Brdy nikdo nepřehlédne. Kolem kapličky stojí ozdobené stromky 
a spousta betlémů. Za vypouklým arkýřem cukrárny objímají lidé hrnky s teplým čajem nebo kávou a dávají si vánoční cukroví, vánočku či speciální konopný dortík.

Advent v Senci

Svým cukrovím se navzájem obdarují

Senec – Své výrobky na vánočním jarmarku nabízely většinou místní ženy, nebo jejich kamarádky, které oslovily. Domácí vánoční cukroví nabízely rodačky ze Sence, sestry Renata Jágerová a Iveta Gebhartová.

Z akce Živý betlém v domažlickém pezionu.

OBRAZEM: Malý Ježíšek navodil sváteční atmosféru

Domažlice /FOTO,VIDEO/ - Svatá rodina Josef, Marie a Ježíšek patřila mezi vystupující na akci Živý Betlém. Uspořádal ji Městská rada seniorů a nový městský penzion pro seniory v ulici Prokopa Velikého, v jehož jídelně se konala.

Patronkou Domova svaté rodiny na Petřinách je herečka a dabérka Kamila Špráchalová, která je známá kladným vztahem k bio stylu a zdravé životosprávě. Kavárnu proto podporuje tím, že peče zdravé pochoutky jako například čokoládové muffiny z bio produktů.

Herečka Kamila Špráchalová peče zdravé muffiny i vánoční cukroví

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Domov svaté Rodiny funguje na pražských Petřinách od roku 1991. Sestra Akvinela Ludmila Loskotová z Kongregace školských sester de Notre Dame tehdy vybudovala vůbec první charitní domov v Praze s celoroční péčí o děti s mentálním a kombinovaným postižením.

Sváteční cukroví a jiné dobroty, lití olova, ale živý betlém. To jsou tradiční Svojanovská Vánoce.

Svojanovské Vánoce už v sobotu

Svojanov – V městyse pod historickým hradem se každý rok před Vánoci scházejí obyvatelé Svojanova s chalupáři, ale i dalšími lidmi, aby si popovídali a popřáli si pěkné svátky. Tradiční Svojanovské Vánoce se odehrají 20. prosince od 16 hodin před radnicí.

Ilustrační foto.

Zájem o vánoční cukroví roste, většina výrobců letos nezdražila

Praha – Zájem o vánoční cukroví na objednávku od cukrářů či pekařů v posledních letech roste. Většina oslovených výrobců letos proti loňsku ceny nezvýšila a ti, kteří tak učinili, zdražovali jen velmi mírně. Vyplývá to z ankety ČTK. Podle nedávno zveřejněného průzkumu společnosti KPMG kupuje cukroví asi desetina lidí v ČR, většina domácností peče své vlastní. Řada lidí cukroví dostává také od příbuzných či přátel.

Vánoční prohlídky bítovského hradu.

OBRAZEM: Lidé si na hradě užili punče i vánočních prohlídek

Bítov – Na bítovském hradě ožil o tomto víkendu duch Vánoc. Správci hradu tam tradičně vyzdobili pokoje hrabat Daunů v prvním patře a doplnili je vánoční výzdobou, do chodeb pak umístili ručně dělané betlémy. Na hrad pak zamířili lidé, aby si užili vánočních prohlídek. Prohlídka tradičně končila v hradní kuchyni u kachlové pece. „Lidé zveme na vánoční cukroví, vánočku i teplé buchty paní kastelánky. K ochutnání jsou i grilované klobásky a překvapení z komína," lákal kastelán hradu Bítova Jan Binder.

Ilustrační foto

Basketbalistky Kary napekly divákům vánoční cukroví

Hradec Králové, Trutnov - Ženská basketbalová liga pokračuje dnes desátým kolem a oba regionální zástupce v něm čekají bitvy na domácích palubovkách. Hradecké „lvice" v roli velkých favoritek vyzvou soupeřky ze západních Čech, Kara Trutnov přivítá pražské „vysokoškolačky".

Ilustrační foto.

Vánoční cukroví se peče v devíti z deseti českých rodin, zjistil průzkum

Praha – Vánoční cukroví se peče v devíti z deseti českých rodin. V průměru se na Vánoce chystá devět druhů cukroví, nejvíce na Vysočině a nejméně v Praze. Nejoblíbenější jsou vanilkové rohlíčky, linecké a vosí hnízda. Následují perníčky, ořechy, kokosové kuličky, pracny a marokánky. V průzkumu mezi tisícovkou lidí ze všech krajů to zjistila rozvozová služba jídla DameJidlo.cz.

Ilustrační foto.

Víkend: prohlídky hradu i zábava na Hatích

Znojemsko /TIP NA VÍKEND/ – Na sobotu a neděli připravila správa bítovského hradu netradiční prohlídky. Uskuteční se od 10.00 do 15.00 hodin a začátek prohlídek bude každých dvacet až třicet minut. „Návštěvníky čekají vánočně vyzdobené pokoje hrabat Daunů v prvním patře paláce, a opět trochu jinak. Prohlídka bude již tradičně ukončena v panské hradní kuchyni, kde návštěvníky čeká malé občerstvení," informují správci hradu.

Ilustrační foto.

Víme o tom: Balonky donesou přání až k Ježíškovi

Chrudimsko - Každý z nás si pamatuje psaní dopisů Ježíškovi, které děti nechávají za oknem. Postupně však nabývá na oblibě psaní svých přání na balonky naplněné heliem, které se po celé republice ve stejný den a stejný čas vypouští do vzduchu, aby dopluly až k Ježíškovi.

Ilustrační foto.

Vánoční zastavení u nás ve Střevači

Střevač – Sobota se v obci nesla ve znamení vánočního očekávání a ochutnávání. Nabídku ryze vánočních trhů doprovázely zvuky koled a vůně horkého moštu a svařeného vína.

Také v Kácově se zpívaly koledy.

OBRAZEM: I v Kácově ve středu večer pěli koledy

Kácov - Největší sbor v Česku se letos rozrostl i o zpěváky v Kácově. Městys se letos poprvé zapojil do této ojedinělé akce. Již před 18-tou hodinou se začali scházet občané a to nejen z Kácova. Nakonec k vánočnímu stromu na náměstí sešla asi stovka zpěváků.  

Vánoční cukroví se v pekařství a cukrářství U Kláštera v Českých Budějovicích vyrábí stejně jako doma. Nezapomíná se ani na kvalitní suroviny.

U Kláštera letos upečou asi půl tuny vánočního cukroví

České Budějovice – /NA VLASTNÍ KŮŽI/ Vánoční cukroví v těchto dnech začíná vonět v nejedné domácnosti. Ne každý však má v dnešní hektické době čas upéct si vlastní. Vypravila jsem se proto do  českobudějovické Cukrárny U Kláštera.

Zdena Nováková z Tučap.

Na vsi se museli hospodáři otáčet. Pomáhaly i ženy.

Tučapy - Dnes jsme se společně s jednaosmdesátiletou Zdenou Novákovou z Tučap vydali do dob jejího mládí, kdy se na vesnici každá hospodyňka musela připravovat na zimu. V chalupě se uklízelo a smejčilo, některé potraviny se zavařovaly, jiné se sušily, maso se udilo, peklo se vánoční cukroví, ale hlavně se každý podzim chodilo do lesa na dřevo, aby si měli napřesrok čím zase zatápět v kamnech a měli doma teplo.

Ilustrační foto

Dětem dávejte hlavně ovoce, sladkosti jen pro zpestření, radí lékařka

Nápor sladkostí na konci roku, který začíná mikulášskou nadílkou, pokračuje pečením vánočního cukroví a vrcholí vánočními svátky a novoročními oslavami, je velkou zátěží pro organismus. Ve velkém pokušení jsou zejména děti, řekla předsedkyně občanského sdružení Výživa dětí Zuzana Urbanová. Jednorázová oslava nevadí, ale při měsíčním nabourání běžného režimu už může nastat problém, dodala.

Vánoce na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou.

Vánoční atmosféra panuje na zámku Karlova Koruna

Chlumec nad Cidlinou - Vánoce na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou se konají v neděli 7. prosince od 10 do 17 hodin. Zábavný sváteční program bude spojený s velkou vánoční výstavou. Motto je „Vánoce u nás  a ve světě".

VÁNOČNÍ PEČENÍ. Do tajů pečení vánoční zákusků zasvětí ve Slováckém muzeu budoucí cukrářky i jejich kantorky.

Ve Slováckém muzeu navodilo pohodu sváteční cukroví vánoční

Uherské Hradiště – Čas, kdy naše domovy provoní vůní upečeného cukroví, je tady. Několik tipů, které mohou ženám i mužům práci usnadnit, jim do Slováckého muzea Uherské Hradiště přinesly Věra Matušková s Dagmar Matyášovou, kantorky výrobního výcviku v oboru cukrář, a sedm jejich studentek druhého ročníku Střední průmyslové, hotelové a zdravotnické školy Uherské Hradiště.

VÁNOČNÍ PEČENÍ. Do tajů pečení vánoční zákusků zasvětí ve Slováckém muzeu budoucí cukrářky i jejich kantorky.

Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti navodilo pohodu sváteční cukroví vánoční

Uherské Hradiště – Čas, kdy naše domovy provoní vůní upečeného cukroví, je tady. Několik tipů, které mohou ženám i mužům práci usnadnit, jim do Slováckého muzea Uherské Hradiště přinesly Věra Matušková s Dagmar Matyášovou, kantorky výrobního výcviku v oboru cukrář, a sedm jejich studentek druhého ročníku Střední průmyslové, hotelové a zdravotnické školy Uherské Hradiště.