Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční cukroví

Na vánoční výstavě žáků Střední školy sociální péče a služeb v Zábřehu najdou návštěvníci nápadité a pestré aranžmá.

Školní výstava nabídne inspiraci na Vánoce

Zábřeh – Načerpat inspiraci nebo si zakoupit adventní svícny, věnce, cukroví či perníčky budou moci návštěvníci tradiční vánoční výstavy, kterou připravila Střední škola sociální péče a služeb v Zábřehu.

Zahrádkáři z Velkých Opatovic uspořádali o víkendu vánoční výstavu, při které se pochlubili svými vlastními díly. Nejvíc upoutal model tamního zámku celý z perníku.

OBRAZEM: Vystavili maketu velkoopatovického zámku upečenou z perníku

Velké Opatovice – Zahrádkáři z Velkých Opatovic uspořádali o víkendu vánoční výstavu, při které se pochlubili svými vlastními díly. Příchozí si prohlédli například adventní věnce, vánoční cukroví, betlémy i různá aranžmá včetně vánočního stromku a jesliček. Nejvíc upoutal model tamního zámku celý z perníku.

Pečení vánočního curkoví.

Je čas. Cukráři se tři neděle nehnou od trouby

Královéhradecko, Nová Paka - Bez vánočního cukroví se nejkrásnější svátky v roce rozhodně neobejdou. V novopacké cukrářské dílně Střední školy gastronomie a služeb už pětasedmdesát mladých cukrářů od minulého týdne vyrábí vánoční pochoutky, kterých tu napečou a nazdobí zhruba 1800 kilogramů.

Pečení vánočního curkoví.

Je čas. Cukráři se tři neděle nehnou od trouby

Královéhradecko, Nová Paka - Bez vánočního cukroví se nejkrásnější svátky v roce rozhodně neobejdou. V novopacké cukrářské dílně Střední školy gastronomie a služeb už pětasedmdesát mladých cukrářů od minulého týdne vyrábí vánoční pochoutky, kterých tu napečou a nazdobí zhruba 1800 kilogramů.

UČŇOVSKÝ FRMOL. Adventní čas znamená pro žáky a žákyně mnoho práce při přípravě spousty druhů cukroví.

Učňovské vánoční cukroví jde doslova na dračku

/FOTOGALERIE/ Den po zapálení první svíce na adventním věnci míří v sedm hodin ráno budoucí cukráři do dílen v Klimkovicích a nastává frmol. Do půl třetí odpoledne se jich šestnáct střídá ve všech fázích přípravy dobrot, bez nichž si svátky dokáže představit jen málokterý český člověk.

Ve čtvrtečním podvečeru se v neratovickém Společenském domě sešli milovníci umění i dobrého jídla. Výtvarnice Jana Voldřichová tam křtila vánoční kuchařku, kterou sestavila se svými svěřenci z kroužku Výtvarka v kuchyni.

Jana Voldřichová sestavila s dětmi ze svého kroužku kuchařku

Neratovice /FOTO, VIDEO/ - Korycanská výtvarnice Jana Voldřichová je činorodá žena obdařená mnoha talenty. Naposledy to potvrdila ve čtvrtek, kdy se konal křest netradiční vánoční kuchařky od dětí pro děti s názvem Vyšívané a malované cukroví. Kmotrem knihy byl herec Saša Rašilov.

Vánoční radosti Aleny Marie Kartákové

Vánoční radosti Aleny Marie Kartákové

Teplice - Přes opěradlo přehozená čepice s bambulí, odložené rukavice, u nich koník na kolečkách a ošatka s vánočním cukrovím, z níž pár kousků vypadlo na židli. Máte chuť po něm sáhnout a ochutnat. Tak opravdově keramika působí.

Vánoční cukroví. Ilustrační foto.

Na Vánoce lidé objednávají cukroví i dorty

Jindřichohradecko – Ceny potravin letí vzhůru, navíc spousta lidí v posledních letech stále více dbá na zdravou a racionální stravu. I přesto nemají v této době výrobci vánočního cukroví nouzi o zákazníky.

Vánoční strom na Masarykově náměstí ve Vyškově. Ilustrační foto.

Advent ve Vyškově: prohlídku zoo zpestří vánoční a zimní poezie

Vyškov /INFOGRAFIKA/ – Na víkend má Vyškovanka Eva Staňková jasné plány. Kromě pečení prvního vánočního cukroví a perníčků s rodinou zavítá i na rozsvěcení vánočního stromu na Masarykově náměstí. Jak říká, předvánoční atmosféru si užívají. Proto nevynechá ani další akce, které vyškovské organizace na období adventu připravily. „Máme rádi troubení koled z věže. Loni jsme to kvůli přípravám nestihli, tak doufám, že letos to vyjde," přeje si Staňková s tím, že s dcerami vyrazí i za čerty a Mikulášem.

Vánoční cukroví z Bořic.

Vánoční cukroví letos podraží

Domažlicko – Blíží se první adventní neděle a cukrárny, pekárny i domácnosti na Domažlicku začínají vonět po vánočním cukroví.

Nespečtí hasiči soutěžili o titul Dobráci roku.

Vánoční strom ozdobí hasiči a děti

Nespeky - Zdobení vánočního stromu před pomníkem se odehraje první adventní neděli 27. listopadu od 15 hodin. Nespečtí hasiči budou již potřetí společně s dětmi i dospělými zdobit smrk za hudebního doprovodu a zpívání koled Lenkou Hamajdovou.

Pečení vánočního cukroví v mateřské škole ve Hvozdné.

Srdce z láskou dávané. Děti chtějí potěšit hasiče

Hvozdná - „Opatrně, ať se nezlomí a nemusíme to dělat všecko znovu," hlas pětileté holčičky se nese v úterý ráno mateřskou školkou ve Hvozdné na Zlínsku. Celá místnost je provoněná vanilkovým cukrem a vánočním cukrovím. Děti tady totiž pečou cukroví pro hasiče z centrální stanice ve Zlíně. Vše v rámci projektu Srdce s láskou dávané.

Lochovický váleček

Vánoční strom rozsvítí i v Lochovicích

Lochovice - Vánoční strom se v neděli 27. listopadu rozsvítí i v Lochovicích, a to v 16 na hodin na místním statku. Sváteční setkání zpestří zpívání s dětmi i ochutnávka perníčků.

Ilustrační foto.

Za vánoční cukroví si lidé připlatí. Kvůli dražšímu máslu

Vyškovsko – Zatímco loni stála kostka másla v průměru sedmadvacet korun, letos za ni zákazník zaplatí i přes čtyřicet. Nejen kvůli němu ale lidé nyní musejí sáhnout hlouběji do kapsy. Připlatí si i hospodyňky, které pečení vánočního cukroví nechávají na odbornících. Reagovat na zvýšenou cenu másla musela například cukrárna Le Sucre ve Slavkově u Brna.

Zámek v Lednici. Ilustrační foto.

Nazdobený lednický zámek láká před Vánocemi na ukázku stolování či výzdobu

Lednice – Vánoční stromek, ukázka historických hraček či vánočního cukroví. I to patří do zimní nabídky, která čeká na návštěvníky zámku v Lednici na Břeclavsku. „Chystáme vánoční výzdobu a ukázku zámeckého slavnostního stolování. Naše zahradnice vyrábějí také nádherné zdobené gerlandy," nastínila v pondělí tamní kastelánka Ivana Holásková.

Ilustrační foto.

Potraviny podražily, patrné je to u másla, cukru, vajec a sýru

Praha - Potraviny v obchodech podražily. Za poslední rok je nárůst ceny patrný zejména u sýru, který zdražil o třetinu. Více peněz ale musí lidé platit i za nákup másla, cukru a vajec, čímž se jim pečení vánočního cukroví letos prodraží. Vyplývá to z aktuálních výsledků Českého statistického úřadu, který každý měsíc sleduje ceny 26 druhů potravin na pultech českých obchodníků.

Ilustrační foto

Farmářské trhy nabídnou sortiment s vánoční chutí

Karlovy Vary - Letošní předposlední farmářské trhy se v Karlových Varech uskuteční dnes. Pořádá je městská společnost KV City Centrum před budovou Tržnice ve Varšavské ulici. Prodej začíná v 10 hodin a potrvá do vyprodání zásob.

Tučňáci a čínské refugio na ostrově Nelson.

Vánoce v Antarktidě: cukroví, ryby a slivovice

Ústí nad Labem, Jižní Shetlandy - Byl to bezesporu nejpodivnější Štědrý den mého života. Strávil jsem jej na ostrově Nelson v Jižních Shetlandách. Můj kamarád, polárník Jarda Pavlíček mi dovolil strávit několik dní na antarktické základně Eco-Nelson.

Pečení svatomartinských rohlíčků v jičínském K-klubu.

V K-klubu pekli tradiční svatomartinské rohlíčky

Jičín – V pátek odpoledne provoněla chodby K-klubu vůně tradičních svatomartinských rohlíčků. V rámci svatomartinské dílny, jež se konala zhruba poosmé, si sem malí pekaři mohli přijít i se svými rodiči vyzkoušet výrobu této pochoutky.

Ilustrační foto

Lidé dnes mohou darovat trvanlivé potraviny pro potřebné

Praha - Na 659 místech po celé republice se dnes uskuteční čtvrtý ročník Národní potravinové sbírky. Lidé během této akce kupují jídlo v obchodech, které nechávají dobrovolníkům přímo na místě. Následně je dostanou potravinové banky, které je rozdají lidem v tíživé sociální situaci. Loni se vybralo 236 tun potravin, letos by organizátoři chtěli získat až 300 tun trvanlivých potravin. Do akce se v Česku dlouhodobě zapojuje většina obchodních řetězců.

Prodej ořechů na trhu

Cukroví se neobejde bez ořechů

Chrudim - Na stáncích středečního trhu na chrudimském Resselově náměstí se pravděpodobně už zanedlouho objeví typický vánoční sortiment v podobě adventních věnců, chvojí a vánočního jmelí.

Kryštof Říha z Dobrošova.

Vánoční aukce pro Kryštofa z Dobrošova oslovily celou republiku

Náchodsko - Rodina pětiletého Kryštofa Říhy z Dobrošova to nemá ani trochu jednoduché. Před třemi lety, kdy chlapeček tonul v potoce, se jim ze dne na den obrátil život naruby. Syna se naštěstí podařilo zachránit, ale jeho zdravotní stav stále vyžaduje intenzivní péči, rehabilitace i nespočet léků i zdravotních pomůcek. Kryštofovi má nyní pomoci Vánoční aukce. Výtěžek poslouží na nákup toho nejdůležitějšího, co malý bojovník právě potřebuje.

Recesistický Půlvánoční běh v Olomouci s charitativním rozměrem

S holým zadkem na běžkách. Olomoucí se prohnal Půlvánoční běh

Olomouc - Závodníci, mezi kterými nechyběl ani bavič Ruda z Ostravy, v čepicích a dalších kuriózních převlecích se sáňkami nebo běžkami, jejichž odměnou byly v cíli bramborový salát a řízek nebo vánoční cukroví, se prohnali ve středu v podvečer Olomoucí.

VÝROBA cukrovinek v sociálním podniku ČoKy.

Čokoládová terapie pomáhá v integraci do společnosti

Karlovarský kraj - Sociální podnik Čoky v Kynšperku pomáhá klientům organizace Pomoc v nouzí zařadit se do společnosti. Tím, že dostanou klienti práci v dílnách, získají potřebné dovednosti a tak se stanou hodnotnějšími na současném trhu práce v Karlovarském kraji.

Koncert sboru Foerster v Bukvici.

Ohlédnutí za vánočním časem

Bukvice – Před první adventní nedělí 21. listopadu připravily Šárka Talácková a Jana Knajflová Vánoční dílnu. Sváteční atmosféra dýchla na každého už při vstupu do zasedací místnosti obecního úřadu, která byla vyzdobena stromečky, věnečky, svícny, květináči s dekoracemi atd.

Litvínov versus Sparta.

Na Spartu to Verva umí! "Asi nám pomohl cukr z cukroví," smál se Hanzl

Litvínov – Žlutočerná rozlučka s tímto rokem má příchuť tří bodů. Litvínovští hokejisté v posledním zápase roku přetlačili doma rivalskou Spartou 3:1. V parádní kulise téměř 5 800 diváků se hrál skvělý hokej. Litvínov vyzrál na Pražany v této sezoně už potřetí.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Prožijte silvestr dietněji a zdravěji

Východní Čechy - Vánoce máme více či méně dietně za sebou a nyní nás čeká další velká zkouška v podobě oslavy konce starého a začátku nového roku. Silvestr je, co se kalorické hodnoty týče, ještě možná horší než Štědrý den. Oslava nového roku je spojena s jídlem a s popíjením různých druhů alkoholu, který je velmi kalorický. Jak si tedy poslední den v roce užít bez zbytečných výčitek svědomí?

Ilustrační foto

Zkažený žaludek po hodování? Nezaměňujte s poruchami trávení

Po ránu uzobnout vánoční cukroví, kávu ovonět domácím vaječným koňakem, zakousnout zbylý chlebíček s majonézou a nepřetržitě ujídat z přeplněné lednice sváteční pochoutky plné nasycených tuků a zákeřných cukrů. O Vánocích a Silvestru udělá dietní chybu i ten nejzarputilejší vyznavač zdravého životního stylu. Nadměrná konzumace nezdravých pochutin se pak nejčastěji projeví bolestí břicha mezi žeberními oblouky a v oblasti žaludku, pálením žáhy, říháním, nadýmáním nebo nechutenstvím. Tyto příznaky jsou vesměs přechodné a vznikají následkem nevhodné kombinace pokrmů, přejedení či špatnou úpravou potravin.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Prožijte silvestr dietněji a zdravěji

Východní Čechy - Vánoce máme více či méně dietně za sebou a nyní nás čeká další velká zkouška v podobě oslavy konce starého a začátku nového roku. Silvestr je, co se kalorické hodnoty týče, ještě možná horší než Štědrý den. Oslava nového roku je spojena s jídlem a s popíjením různých druhů alkoholu, který je velmi kalorický. Jak si tedy poslední den v roce užít bez zbytečných výčitek svědomí?

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Prožijte silvestr dietněji a zdravěji

Východní Čechy - Vánoce máme více či méně dietně za sebou a nyní nás čeká další velká zkouška v podobě oslavy konce starého a začátku nového roku. Silvestr je, co se kalorické hodnoty týče, ještě možná horší než Štědrý den. Oslava nového roku je spojena s jídlem a s popíjením různých druhů alkoholu, který je velmi kalorický. Jak si tedy poslední den v roce užít bez zbytečných výčitek svědomí?

Ilustrační foto

Zkažený žaludek po hodování? Nezaměňujte s poruchami trávení

Praha – Po ránu uzobnout vánoční cukroví, kávu ovonět domácím vaječným koňakem, zakousnout zbylý chlebíček s majonézou a nepřetržitě ujídat z přeplněné lednice sváteční pochoutky plné nasycených tuků a zákeřných cukrů. O Vánocích a Silvestru udělá dietní chybu i ten nejzarputilejší vyznavač zdravého životního stylu. Nadměrná konzumace nezdravých pochutin se pak nejčastěji projeví bolestí břicha mezi žeberními oblouky a v oblasti žaludku, pálením žáhy, říháním, nadýmáním nebo nechutenstvím. Tyto příznaky jsou vesměs přechodné a vznikají následkem nevhodné kombinace pokrmů, přejedení či špatnou úpravou potravin.

ŽENY z afrických zemí zdobí stromeček, přestože v jejich vlasti tato tradice neexistuje

Cizinci v Jezové stromeček neznají, přesto ho ozdobili

Jezová - Stromeček, vánoční cukroví, perníčky, výzdoba. Přestože jde výhradně o české tradice, cizinci, kteří v současné době žijí v detenčním zařízení v Jezové u Bělé pod Bezdězem, než získají potřebné doklady k vycestování do vysněného Německa, je neignorují.