Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční cukroví

VÁNOČNÍ VÝSTAVA  v Holýšově mimo jiné nabízí pestrou nabídku betlémů z různých materiálů.

Výstava v Holýšově potrvá až do ledna

Holýšov – V sobotu 2. prosince proběhlo v Domě dějin Holýšovska slavnostní otevření vánoční výstavy „Radujme se, veselme se v tomto vánočním čase“.

Od začátku školního roku se děti ze Základní školy Nejdek seznamovaly v projektu Abeceda peněz. Vybudovaly podnik Minipodnikatelé IV. A a své první výrobky úspěšně prodaly na jarmarku.

Děti se učily Abecedu peněz

Nejdek - Od začátku školního roku se děti ze Základní školy Nejdek seznamovaly v projektu Abeceda peněz se světem byznysu. Své znalosti průběžně přenášely do praxe.

Základní škola Pouchov rozsvítila vánoční strom

Žáci rozsvítili vánoční strom a podpořili dobrou věc

Hradec Králové - Ozdobený váčnoční strom rozstvítili ve středu 6. prosince navečer v prostorách areálu královéhradecké Základní školy Pouchov společně zdejší učitelé, žáci, jejich rodiče a další příznivci školy.

Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace zahájila výrobu vánočního cukroví.

Cukráři mají až do Vánoc pohotovost

Nová Paka - Vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, marokánky nebo raději myslivecké knoflíky a nové citrónové? Právě nyní hospodyňky dumají, jak se postavit k přípravě vánočního cukroví. Podle průzkumu si většina z nich dobroty na vánoční stůl připravuje sama a pro mnohé je to prestižní záležitost. Mladé maminky se naopak zamýšlejí nad tím, proč plýtvat cenným časem u plotny, a raději sáhnou do regálu v obchodě.

Žáci se učí, jak nakládat s penězi

Žáci se učí, jak nakládat s penězi

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ – Žáci ze Základní školy Jana Palacha se zapojili do zajímavého projektu, který je má naučit finanční gramotnosti. Na takzvanou Abecedu peněz dokonce získali sponzorský dar ve výši 35 tisíc korun, za který škola pořídila interaktivní tabuli. Projekt má žáky naučit pracovat s financemi a je speciálně určen pro prvostupňové žáky.

Ilustrační foto

Za letošní Vánoce si vesměs připlatíme

Cukroví, kapr, bramborový salát, stromek. Toto všechno je už tradiční součástí Vánoc. A pochopitelně nic není zadarmo. Avšak v případě těch nadcházejících si do kapes sáhneme ještě hlouběji než v letech minulých.

Muzeum Vysočiny v Havlíčkově Brodě otevřelo výstavu názvem Staročeské Vánoce a zimní práce.

OBRAZEM: V muzeu dýchla na návštěvníky atmosféra Vánoc

Havlíčkův Brod – Prožít romantickou vánoční atmosféru mohli už v pátek odpoledne návštěvníci brodského Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Nechyběla ani vůně vánočního cukroví, které napekli pracovníci muzea osobně.

Úterní jarmark domažlických páťáků vydělal téměř 17 tisíc korun, polovinu pošlou nemocnému Bedříškovi.

Domažličtí páťáci pomohli Bedříškovi

Domažlice – Páťáci z domažlické školy v ulici Msgre B. Staška vydělali bezmála 17 tisíc korun. Polovinu z výtěžku jarmarku věnují na podporu šestiletého Bedříška Svobody, který trpí dětskou mozkovou obrnou.

Vánoční trhy. Ilustrační snímek.

V Rožné chystají jarmark

Rožná – Český svaz žen a Obecní úřad v Rožné pořádají v pátek 1. prosince Vánoční jarmark. Jak je již zvykem, celá akce se ponese v duchu předvánočního klidu a pohody.

Na jarmarku se v sobotu o školní prostory dělili s učni také prodejci, s nimiž učiliště spolupracuje.

Na jarmarku lákalo nejvíc vánoční cukroví a adventní věnce

Sedlčany - Adventní věnce, vánoční aranžmá, jmelí, svícny, cukrářské výrobky a další - v tomto období žádané - zboží nabízel v sobotu 25. listopadu od 9 hodin školní jarmark v hlavní budově Středního odborného učiliště v Bezručově ulici v Sedlčanech. Učni oboru cukrář, kuchař, zahradník nebo barman předváděli, co se za dobu studia dosud naučili.

Vánoční stromky ilustrační foto

Nepečené cukroví Vánoce rozhodně nezkazí

Pardubický kraj, Litomyšl - Co takhle citrónový košíček? Čokoládové košíčky sypané sušenými jahodami? Kokosové kuličky obohacené o mladý ječmen? V raw kuchyni nic neobvyklého.

Restaurant Day Ostrava 2017 na Masarykově náměstí.

OBRAZEM: Festival chutí na náměstí

Restaurant Day se jmenovala akce, při které se v sobotu na Masarykově náměstí ochutnávaly gastronomické zajímavosti od třiceti domácích kuchtíků.

Ovesné cookies

Ovesné cookies s brusinkami

Vánoční cukroví nemusí být jen sladké a plné kalorií. Přinášíme tip na zdravé sušenky z ovesných vloček. 

Margarin není máslo. Nebo je?

Margarin není máslo. Nebo je?

/ANKETA/ Máselná krize, která zahýbala potravinářským trhem, skončila tak rychle, jak začala. Ceny po několikadenní hysterii, která zachvátila české domácnosti, z čeho budou péct vánoční cukroví, spadly na čtyřicet korun. Je však otázka, zda ceny nešly dolů na úkor chuti a kvality.

Margarin není máslo. Nebo je?

Margarin není máslo. Nebo je?

Moravská Třebová – Máselná krize, která zahýbala potravinářským trhem, skončila tak rychle, jak začala. Ceny po několikadenní hysterii, která zachvátila české domácnosti, z čeho budou péct vánoční cukroví, spadly na čtyřicet korun. Je však otázka, zda ceny nešly dolů na úkor chuti a kvality.

Margarín není máslo. Nebo je?

Margarin není máslo. Nebo je?

Orlickoústecko, Svitavsko - Máselná krize, která zahýbala potravinářským trhem, skončila tak rychle, jak začala. Ceny po několikadenní hysterii, která zachvátila české domácnosti, z čeho budou péct vánoční cukroví, spadly na čtyřicet korun. Je však otázka, zda ceny nešly dolů na úkor chuti a kvality.

Ilustrační foto.

Drahé máslo zvedá ceny cukroví až o pětinu

Mladoboleslavsko – Stoupající ceny másla pravděpodobně změní vánoční cukroví v nákladnou pochoutku. Pekaři a cukráři totiž zhruba o pětinu zdražují. Následků se bát nemusí, zákazníky vyšší ceny neodrazují. Za kilo přitom před letošními svátky na Mladoboleslavsku zaplatí tři sta až sedm set korun.

Ilustrační foto

Másla je zase dost. Někteří obchodníci už zlevňují

Severní Čechy /INFOGRAFIKA/ - Doba, kdy hospodyňky za kostku másla platily kolem 60 korun, možná skončí. Trh již netrpí nedostatkem mléčného tuku, z něhož se máslo vyrábí. Spotřebitelé tak nemusí mít strach z drahého másla na pečení vánočního cukroví.

Ilustrační foto.

Koupí cukroví mohou lidé přispět na dobrou věc

Kladensko /FOTOGALERIE/ - Doby, kdy před Vánoci ke každé domácnosti patřilo tradiční pečení desítek různých druhů vánočního cukroví, jsou dávno pryč. Čím dál více lidí momentálně přistupuje na snazší a hlavně časově méně náročnou variantu. Cukroví si jednoduše koupí v obchodě. Pilně nyní ovšem také pečou klienti s postižením v chráněné unhošťské pekárně Slunce i bezděkovském Letohrádku Vendula.  

Ilustrační foto

Másla je zase dost. Někteří obchodníci už zlevňují

/INFOGRAFIKA/ Doba, kdy hospodyňky za kostku másla platily kolem 60 korun, možná skončí. Trh již netrpí nedostatkem mléčného tuku, z něhož se máslo vyrábí. Spotřebitelé tak nemusí mít strach z drahého másla na pečení vánočního cukroví.

Ilustrační foto.

Vánoční cukroví podraží, shodují se výrobci. Kvůli rostoucí ceně másla i ořechů

Blanensko, Vyškovsko – Vůně cukroví prostoupí brzy řadu domácností. Mnoho hospodyněk už se na pečení připravuje. „Cukroví si peču sama, mám ráda tu atmosféru. Našla jsem minulý týden dobré recepty, tak vyzkouším i nové druhy,“ těší se třeba Nela Vítová z Blanska. Ne každý si ale včelí úly či medvědí tlapky peče sám. Kdo jejich přípravu svěří profesionálům, ušetří čas, ale méně peněz než loni.

Ilustrační foto.

Cukroví podraží až o desítky korun, kvůli máslu

Podle Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKCČR) budou letos vánoční produkty o zhruba deset procent dražší. Za růstem cen cukroví stojí zvyšující se cena surovin – především másla. Vánoční cukroví sice nepeče téměř 30 procent českých domácností, jen čtyři procenta Čechů se ale obejdou úplně bez něj.