Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Závěrečné učňovské zkoušky v Bělohradě

LÁZNĚ BĚLOHRAD - Osmnáct studentů oboru kuchař – číšník nastoupilo v místním učilišti k závěrečným zkouškám. Praktická část se skládá ze dvou částí, a to ze stolničení, kde učnové připravují slavnostní tabuli, prostírají výseč pro dvě osoby na zadané téma, a z vaření.

Bylinkové dny zítra provoní Ostroh

UHERSKÝ OSTROH - Čtyři desítky akcí mají před sebou v následujících pěti dnech v Uherském Ostrohu. Ve středu 6. června tam totiž odstartuje festival nazvaný Bylinkové dny.

Další informace ve stolničení

VÝCHODNÍ ČECHY - Jedenadvacáté století je plné trendů, s nimiž se setkáváme na každém kroku, a tak se nevyhnuly ani gastronomii.

Plyn od července podraží - ročně až o stokoruny

PRAHA - Společnost RWE Transgas zvýší od 1. července ceny plynu v průměru o 2,2 procenta, pro domácnosti ceny vzrostou průměrně o dvě procenta. To se u domácnosti, která používá plyn na topení, ohřev vody a vaření, projeví nárůstem ročních nákladů zhruba o 379 korun.

S vodou a bahnem zápasí obce ještě teď

PROSTĚJOV - Následky přívalových dešťů budou obyvatelé řady vesnic v regionu likvidovat ještě několik dní. Vodu ze sklepů pomáhají odčerpávat profesionální hasiči i jejich kolegové z dobrovolných sborů. Silničáři už zprovoznili bahnem zanesené cesty.

Rodiče se dovážky obědů nemusí obávat

KAMENICKÝ ŠENOV - Mateřské školy v Kamenickém Šenově přestanou vařit pro děti, které je navštěvují. Jídla se začnou rozvážet z velké jídelny v místní základní škole. Většina rodičů se tohoto kroku obává.

Prezidentům uvařil Vařílek

BRNO - Lepšího šéfkuchaře si prezidenti v Brně nemohli přát. Slavnostní společnou večeři jim uvařil kuchař, který má kuchařské umění ve jméně - Jiří Vařílek.

Pro šestnáct prezidentů uvařil Vařílek

BRNO - Lepšího šéfkuchaře si prezidenti v Brně nemohli přát. Slavnostní společnou večeři jim uvařil kuchař, který má kuchařské umění ve jméně - Jiří Vařílek.

Máte v pořádku komín?

V poslední době mnoho lidí na venkově, ale i chalupářů a chatařů reaguje na rostoucí ceny energií návratem k topení dřevem nebo uhlím To využívá i na vaření jídla a ohřev užitkové vody. Není proto divu, že stále více lidí musí hledět vzhůru - ke komínům. Kdo se o ně včas a řádně nestará, zadělává si na pořádný malér. Jak jste na tom vy?

Havířovský kuchař uspěl v Přerově

HAVÍŘOV– Významný úspěch si připsal na své konto havířovský student Jakub Kubálek. Vprestižní soutěži Moravský kuchař – Retigo cup získal stříbrnou medaili.

Delikatesy zpod širého nebe lákají

VÝCHODNÍ ČECHY - Na počátku byl oheň. S ním přišla na svět i první tepelná úprava potravin, kterou lidstvo objevilo – grilování na otevřeném ohni. Není tedy žádný div, že v nás grilování ještě i dnes probouzí prapůvodní instinkty. Vůně aromatických látek, které vznikají při přípravě na dřevěném uhlí, nám naženou sliny do úst. Dokonce i obyčejný buřtík připravený na roštu chutná daleko lépe než na pánvi.

Guláš fest na Soukeníku

SEZIMOVO ÚSTÍ/SOUKENÍK - Mezinárodní soutěž ve vaření klasického hovězího guláše v polních podmínkách má historii teprve nedávnou.

Krajské nemocnice hospodařily loni poprvé se ziskem

OSTRAVA - Nemocnice zřizované Moravskoslezským krajem hospodařily loni se ziskem 40 milionů korun. Plusového výsledku dosáhlo osm nemocnic poprvé od roku 2003, kdy je kraj převzal od státu se zadlužením 600 milionů korun.

Na výstavě Hobby 2007 budou k vidění i psí tanečky

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Ve středu začíná na českobudějovickém výstavišti již šestnáctý ročník výstavy pro zahrádkáře a kutily Hobby 2007. Kromě expozic pěti set padesáti vystavovatelů budou součástí výstavy i nejrůznější poradny a doprovodný odborný i kulturní program.

Šéf březovských soptíků slavil šedesátiny

BŘEZOVÁ NAD SVITAVOU -Ne opakovatelnou atmosféru měla oslava narozenin zdejšího „kápa“ hasičského sboru Ladislava Felkla. Od sobotního podvečera až do nedělního rána patřil Společenský dům tomuto osobitému muži, jeho rodině a kamarádům.

Soutěž Moravský kuchař vyhrál mladík z Přerova

PŘEROV/ Devatenáctiletý kuchař Tomáš Kuban z Přerova má skvěle našlápnuto do světa kulinářského umění. Jeho dovednosti ocenili i odborníci, kteří mu v prestižní soutěži Moravský kuchař udělili zlato.

Soutěž Moravský kuchař vyhrál mladík z Přerova

PŘEROV/ Devatenáctiletý kuchař Tomáš Kuban z Přerova má skvěle našlápnuto do světa kulinářského umění. Jeho dovednosti ocenili i odborníci, kteří mu v prestižní soutěži Moravský kuchař udělili zlato.

Neznají směrnice

JABLONECKO - Hysterie v pohostinství se po vstupu do unie zklidnila. Ale ne všichni majitelé restaurací znají dobře nové normy.

Ilustrační foto

Češi berou útokem kurzy vaření i fotografování

PRAHA - V České republice roste zájem lidí o kurzy různých druhů. Češi do nich investují nemalé částky a učí se například vařit, kreslit nebo fotografovat. V jiných kurzech získávají či zlepšují své počítačové dovednosti, za dvoudenní výuku přitom zaplatí až 7000 Kč.

Ostravané vyrazili na jarmark a na závody modelů aut

OSTRAVA - Ani citelné ochlazení a proměnlivé počasí doprovázené občasným deštěm a větrem neodradily dnes Ostravany od návštěvy jarmarku, který probíhal už od časných dopoledních hodin v areálu Miniuni na výstavišti Černá louka.

Uvařte si: Nedělní oběd

Sluníčko a teplo nás láká do přírody, tedy pěkně daleko od sporáku. To lepší kuchařské já v nás nám ale velí zas se tolik neodbývat.

Dvojici požárů zavinila shodná příčina: nedbalost

ZLÍN - Často hned k několika domácím požárům, které vznikají od hořících potravin na plotně, vyjíždějí každý týden hasiči ve Zlíně. Právě u těchto případů bývají lidé nejčastěji zraněni. Na vině bývá především nedbalost těch, kteří si během vaření dají nejednu skleničku alkoholu a pak usnou.

Hasič Edík si májku pohlídá

BŘEZOVÁ NAD SVITAVOU -Ani na Svátek práce zdejší hasiči nezaháleli. Od brzkého rána sepustili do stavění máje. Ve sváteční den se sešli všichni členové i všechny členky zdejšího statečného záchranného sboru a započali dílo.

Bělský klub Sokolovna: Je nám jedenáct let!

BĚLÁ POD BEZDĚZEM - Velkou oslavu zažil bělský hudební klub Sokolovna. Slavilo se 11 let existence a současný provozovatel Svatopluk Dvořák pozval všechny ty, kteří měli v minulosti s klubem co do činění. Jako jeden z prvních dorazil i tehdejší spoluzakladatel Jan Šťastný.

Jak ušetřit v kuchyni: Úspornější vaření

Ceny energií se snižovat nebudou, a tak se některá z následujících rad může hodit vlastně každému. Šetřit se přece dá i pomalých částkách. Používejte nádobí z materiálů, které dobře vedou teplo, což je například nerezová ocel.