![](https://g.denik.cz/17/9e/jidlo_minutky_prazena-list-l.jpg)
Co je in a co mimo mísu ve stolničení?
VÝCHODNÍ ČECHY - 21. století je plné trendů, které se nevyhnuly ani gastronomii. Co je nového v oblečení obsluhujícího personálu?
VÝCHODNÍ ČECHY - 21. století je plné trendů, které se nevyhnuly ani gastronomii. Co je nového v oblečení obsluhujícího personálu?
Jedenadvacáté století je plné trendů, s nimiž se setkáváme na každém kroku, a tak se nevyhnuly ani gastronomii.
21. století je plné trendů, s nimiž se setkáváme na každém kroku, a tak se nevyhnuly ani gastronomii.
OSTRAVA - Cena plynu pro domácnosti v Moravskoslezském a Olomouckém kraji a na Vsetínsku ve Zlínském kraji, kterým dodává plyn Severomoravská plynárenská (SMP), se od července zvýší o 1,9 procenta.
PRAHA - Společnost RWE Transgas zvýší od 1. července ceny plynu v průměru o 2,2 procenta, pro domácnosti ceny vzrostou průměrně o dvě procenta. To se u domácnosti, která používá plyn na topení, ohřev vody a vaření, projeví nárůstem ročních nákladů zhruba o 379 korun.
PROSTĚJOV - Následky přívalových dešťů budou obyvatelé řady vesnic v regionu likvidovat ještě několik dní. Vodu ze sklepů pomáhají odčerpávat profesionální hasiči i jejich kolegové z dobrovolných sborů. Silničáři už zprovoznili bahnem zanesené cesty.
KAMENICKÝ ŠENOV - Mateřské školy v Kamenickém Šenově přestanou vařit pro děti, které je navštěvují. Jídla se začnou rozvážet z velké jídelny v místní základní škole. Většina rodičů se tohoto kroku obává.
BRNO - Lepšího šéfkuchaře si prezidenti v Brně nemohli přát. Slavnostní společnou večeři jim uvařil kuchař, který má kuchařské umění ve jméně - Jiří Vařílek.
BRNO - Lepšího šéfkuchaře si prezidenti v Brně nemohli přát. Slavnostní společnou večeři jim uvařil kuchař, který má kuchařské umění ve jméně - Jiří Vařílek.
V poslední době mnoho lidí na venkově, ale i chalupářů a chatařů reaguje na rostoucí ceny energií návratem k topení dřevem nebo uhlím To využívá i na vaření jídla a ohřev užitkové vody. Není proto divu, že stále více lidí musí hledět vzhůru - ke komínům. Kdo se o ně včas a řádně nestará, zadělává si na pořádný malér. Jak jste na tom vy?
HAVÍŘOV– Významný úspěch si připsal na své konto havířovský student Jakub Kubálek. Vprestižní soutěži Moravský kuchař – Retigo cup získal stříbrnou medaili.
SEZIMOVO ÚSTÍ - Druhý ročník mezinárodního Guláš festu – vařeníM klasického hovězího guláše se odehrál uplynulý víkend na hřišti na Soukeníku.
BRNO - V hotelech trénují přípravu jídla, školí personál, uklízí. Místo ubytování Václava Klause je stále utajené.
VÝCHODNÍ ČECHY - Grilování? Nejstarší a dodnes populární způsob tepelné úpravy potravy.
VÝCHODNÍ ČECHY - Grilování? Nejstarší a dodnes populární způsob tepelné úpravy potravy.
VÝCHODNÍ ČECHY - Na počátku byl oheň. S ním přišla na svět i první tepelná úprava potravin, kterou lidstvo objevilo – grilování na otevřeném ohni. Není tedy žádný div, že v nás grilování ještě i dnes probouzí prapůvodní instinkty. Vůně aromatických látek, které vznikají při přípravě na dřevěném uhlí, nám naženou sliny do úst. Dokonce i obyčejný buřtík připravený na roštu chutná daleko lépe než na pánvi.
SEZIMOVO ÚSTÍ/SOUKENÍK - Mezinárodní soutěž ve vaření klasického hovězího guláše v polních podmínkách má historii teprve nedávnou.
PODBOŘANY - Na barmanském kurzu se studenti seznámí se vším potřebným pro práci za barem.
REGION - Krajské nemocnice si vedou lépe. Za loňský rok hlásí zisk a úsporu nákladů. Peníze poslouží zlepšení péče o pacienty.
OSTRAVA - Nemocnice zřizované Moravskoslezským krajem hospodařily loni se ziskem 40 milionů korun. Plusového výsledku dosáhlo osm nemocnic poprvé od roku 2003, kdy je kraj převzal od státu se zadlužením 600 milionů korun.
NYMBURK - Organizátoři kulturních akcí připravují na víkend zajímavý program. Nechybí výstavy, hudba ani pěší nebo cyklovýlety.
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Ve středu začíná na českobudějovickém výstavišti již šestnáctý ročník výstavy pro zahrádkáře a kutily Hobby 2007. Kromě expozic pěti set padesáti vystavovatelů budou součástí výstavy i nejrůznější poradny a doprovodný odborný i kulturní program.
POTOČIŠTĚ - Z kohoutků voda neteče. Někteři lidé proto čekali na déšť jako na smilování
BŘEZOVÁ NAD SVITAVOU -Ne opakovatelnou atmosféru měla oslava narozenin zdejšího „kápa“ hasičského sboru Ladislava Felkla. Od sobotního podvečera až do nedělního rána patřil Společenský dům tomuto osobitému muži, jeho rodině a kamarádům.
PŘEROV/ Devatenáctiletý kuchař Tomáš Kuban z Přerova má skvěle našlápnuto do světa kulinářského umění. Jeho dovednosti ocenili i odborníci, kteří mu v prestižní soutěži Moravský kuchař udělili zlato.
PŘEROV/ Devatenáctiletý kuchař Tomáš Kuban z Přerova má skvěle našlápnuto do světa kulinářského umění. Jeho dovednosti ocenili i odborníci, kteří mu v prestižní soutěži Moravský kuchař udělili zlato.
KRNOV - Krnovskou lékárnu Pod Cvilínem na opavské ulici navštívil v odpoledních hodinách zákazník, který zpočátku nevypadal nijak podezřele.
JABLONECKO - Hysterie v pohostinství se po vstupu do unie zklidnila. Ale ne všichni majitelé restaurací znají dobře nové normy.
PRAHA - V České republice roste zájem lidí o kurzy různých druhů. Češi do nich investují nemalé částky a učí se například vařit, kreslit nebo fotografovat. V jiných kurzech získávají či zlepšují své počítačové dovednosti, za dvoudenní výuku přitom zaplatí až 7000 Kč.
OSTRAVA - Ani citelné ochlazení a proměnlivé počasí doprovázené občasným deštěm a větrem neodradily dnes Ostravany od návštěvy jarmarku, který probíhal už od časných dopoledních hodin v areálu Miniuni na výstavišti Černá louka.
POTOČIŠTĚ - Největším dárkem pro tamní obyvatele je láhev vody
BRNO - Malý podnik ve Svatoplukově ulici sice ničím neoslní, ale host se v něm nají jako doma. I s drobnými chybičkami.
Sluníčko a teplo nás láká do přírody, tedy pěkně daleko od sporáku. To lepší kuchařské já v nás nám ale velí zas se tolik neodbývat.
ZLÍN - Často hned k několika domácím požárům, které vznikají od hořících potravin na plotně, vyjíždějí každý týden hasiči ve Zlíně. Právě u těchto případů bývají lidé nejčastěji zraněni. Na vině bývá především nedbalost těch, kteří si během vaření dají nejednu skleničku alkoholu a pak usnou.
ZLÍN - Často hned k několika domácím požárům, které vznikají od hořících potravin na plotně, vyjíždějí každý týden hasiči ve Zlíně.
ZLÍN - Často hned k několika domácím požárům, které vznikají od hořících potravin na plotně, vyjíždějí každý týden hasiči ve Zlíně.
ZLÍN - Často hned k několika domácím požárům, které vznikají od hořících potravin na plotně, vyjíždějí každý týden hasiči ve Zlíně.
BŘEZOVÁ NAD SVITAVOU -Ani na Svátek práce zdejší hasiči nezaháleli. Od brzkého rána sepustili do stavění máje. Ve sváteční den se sešli všichni členové i všechny členky zdejšího statečného záchranného sboru a započali dílo.
BĚLÁ POD BEZDĚZEM - Velkou oslavu zažil bělský hudební klub Sokolovna. Slavilo se 11 let existence a současný provozovatel Svatopluk Dvořák pozval všechny ty, kteří měli v minulosti s klubem co do činění. Jako jeden z prvních dorazil i tehdejší spoluzakladatel Jan Šťastný.
Ceny energií se snižovat nebudou, a tak se některá z následujících rad může hodit vlastně každému. Šetřit se přece dá i pomalých částkách. Používejte nádobí z materiálů, které dobře vedou teplo, což je například nerezová ocel.
PRAHA - Poptávka po cizokrajných lahůdkách v České republice roste. Zákazníci stále touží po něčem novém a zvláštním, což jim zahraniční speciality poskytují.
VALAŠSKÁ POLANKA - Na padesát čarodějnic všech generací přeletělo vsobotu odpoledne nad Valašskou Polankou. Vrámci prvního ročníku Sletu čarodějnic nabízely ženy a dívky namaskované včarodějnických kostýmech podivné lektvary, spousty her, tance, ale i výborný bylinkový čaj.
TÁBOR - Většinou se z hudebního klubu Bardo v Palackého ulici linou zvuky muziky, tentokrát se po schodech nahoru nesla i vůně guláše.
VALAŠSKÁ POLANKA - Na padesát čarodějnic všech generací přeletělo vsobotu odpoledne nad Valašskou Polankou. Vrámci prvního ročníku Sletu čarodějnic nabízely ženy a dívky namaskované včarodějnických kostýmech podivné lektvary, spousty her, tance, ale i výborný bylinkový čaj.
PECKA - Nadprůměrné teploty lákají turisty do přírody, a to byl i jeden z důvodů, proč peckovský kemp zahajuje již v těchto dnech sezonu.Od druhého května mají turisté možnost využívat moderní areál.
BRNO - Vrestauraci U Tančícího hrocha dominuje masivní interiér a pořádně masitá strava. Spořádat třeba hroší kopec dá fušku
KNIHA - Možná, že i vy znáte oblíbené rčení vyznavačů trojkombinace knedlo-vepřo-zelo, ctitelů omastkových orgií, bůčku, špeku či mlsounů sladkého: Co je dobré, není obvykle zdravé.
PRUSINOVICE - Žádný z jeho svěřenců mu neřekne jinak než dědo a poslouchají ho opravdu na slovo. Takový respekt si svou bezprostředností a vždy skvělou náladou získal Rostislav Minařík z Prusinovic, který nedávno oslavil osmdesáté narozeniny. Populární mezi mládeží je však především proto, že i přes svůj úctyhodný věk vede družstvo florbalu.
BECHYNĚ - Škola připravila celodenní projekt, který včera přivedl děti k poznání historie prostřednictvím vlastních zážitků.
ROKYCANY -Do zajímavé ruční práce se v úterý 24. dubna pustily maminky v klubu v Domě dětí a mládeže. Malovaly na hedvábí.