Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Také takto vypadalo mistrovství mikroregionu ve vaření guláše v uplynulých letech.

VIDEO: Na mistrovství ve vaření gulášů i zhodnocení cykloakce lákají do Otnic

/PROGRAM/ Mistrovství mikroregionu Ždánický les a Politaví ve vaření guláše se zúčastní v Otnicích hned šestnáct obcí se svými gulášmistry. Účastníci se sejdou ve čtvrtek osmadvacátého září v parku u tamní základní školy. Především však od třinácti hodin zhodnotí letní regionální cykloakci. „Celkem se jí zúčastnilo pět set patnáct cyklistů,“ prozradila za mikroregion Lucia Halámková.

Barevné květy řady rostlin nejen lahodí oku, ale jejich pojídání je i prospěšné zdraví

Jednoduchý trik povýší vaření i zlepší zdraví. A navíc je úplně zadarmo

Ať už člověk chystá sváteční hostinu, či jen „obyčejný“ oběd, těžko se najde někdo, kdo by si nepřál slyšet na svůj výtvor chválu. Moudří pak vědí, že vedle talentu vyladit spolu chutě jednotlivých surovin, je stejně důležitý vzhled jídla. Ne nadarmo se říká, že člověk jí očima. A jednou ze skvělých vychytávek, jak povznést lahodný pokrm na vyšší úroveň, je používání jedlých květů.

Sládek a majitel pivovaru Hostomice Štěpán Kříž.

Sládek a majitel Pivovaru Hostomice: Český ležák je moje srdcovka

/FOTO, VIDEO/ Vaření piva doprovází Štěpána Kříže téměř celý život. Jako vyučený sladovník působil nejen v českých pivovarech, ale také v exotickém Japonsku či na Barbadosu. Vždy ale snil o otevření vlastního pivovaru v Čechách, kde by mohl oživit zapomenutou historii spojenou právě s vařením zlatavého moku. Osud ho před devíti lety zavedl do Hostomic. V začátcích to byli především místní lidé, kteří hostomický pivovar v rozjezdu podpořili.

Sládek prachatického pivovaru Tomáš Kovář a tým restaurace.

Pivo a Prachatice patří k sobě, sládek Tomáš si receptury na ležák hýčká

Vaření piva k městu Prachatice patří po staletí, historické prameny říkají, že v Prachaticích si na dobrém pivu mohli pochutnávat i Husité, kdyby město nevypálili. O obnovu Pivovaru v Prachaticích se postarali dva milovníci pěnivého moku Martin Šejna a Michal Piloušek. Splnili si svůj sen a dokonale zaplnili díru na prachatickém trhu. Opravili a pro vaření tehdy uzpůsobili objekt v Horní ulici, kde se podařilo zachovat část původního historického interiéru domu, například strop nebo dřevěná podlaha. Vaření piva se tak po šestašedesáti letech do Prachatic vrátilo.

Chýše starých Slovanů provoněla už poosmnácté jídla skautských kuchtíků a kuchtiček.

Chýše starých Slovanů provoněla už poosmnácté jídla skautů a skautek

Zavinované sovy se sovím trusem, grilovaní termiti v termitišti s opékaným mravenečníkem, vlčí oči, opékaní hadi, vačičcké divnotvary s „ozdůpki“, hafflušky, svatojánské nočky, psuláš bez šesti, těstovino-omáčková smršť, guli na uzi, polévka s názvem Co pole dalo a borůvková patlanice.

Autorka kuchařky Spolu sníme Sandra Mikuličová nejraději spojuje lidi skrze jídlo, které jim uvaří.

Autorka kuchařky Spolu sníme: Sdílení jídla je největší radost

Vaření, experimentování s jídlem a akční, kočovný styl života učarovaly Plzeňance Sandře Mikuličové (35). Podle svých slov dokáže prostřednictvím jídla spojit lidi různých věkových skupin, vzdělání, kultur. Před pár lety se vydala na dobrodružnou cestu do severního Španělska. Několik let tam pod širým nebem vaří pro surfařskou komunitu. Loni si splnila sen a vydala kuchařku Spolu sníme. Recepty ovlivnil život ve Španělsku i tradice její rodiny. Kromě toho vede kurzy školy vaření.

Táborský pivovar. Historické fotografie pocházejí z atelieru Šechtl a Voseček. Zveřejňujeme je s laskavým svolením Marie Šechtlové.

Táborský pivovar skončil s vařením piva před 42 lety

Tábor získal kdysi svůj věhlas nejen jako vojenská bašta, ale i jako pivovarnická velmoc. Pár let po založení husitského města, v roce 1436, už bylo možné napočítat minipivovar ve 300 domech. Ročně se tady záhy vyrobilo kolem 40 tisíc hektolitrů piva, což bylo víc než v Plzni. Historie vaření piva v Táboře však skončila před 42 lety, 1. ledna 1981.

Den otevřených dveří v zařízeních Charity Kaplice. Sociální rehabilitace Tolerance.

Tolerance, Depo, Molo a DéDéčko se otevřely veřejnosti. Děti se těší na ukulele

Mezi děti, klienty a pracovníky Charity Kaplice mohl přijít kdokoliv u příležitosti Dne Charity. Návštěvníci tak mohli zavítat do prostor Tolerance, Depa, DéDéčka a Mola a zjistit, co se v zařízeních Charity odehrává a jak je jejich činnost potřebná a záslužná. Do pátku je můžete podpořit nákupem adventních výrobků klientů Charity na kaplickém náměstí.

Jsou nejlepší. David Lukačko, Tereza Urbánková a učitel Tomáš Partl na pódiu s vítěznou cenou.

Finále gastro soutěže Trophée Mille: Jihlavští jsou v euforii, pojedou do Remeše

/FOTO, VIDEO/ Dámy a pánové, je to číslo čtyři, hlásí moderátor En.dru a skupinka pod pódiem propuká v jásot. Skákání, objímání a řev přehlušující vše okolo. Tereza Urbánková a David Lukačko z Obchodní akademie, střední zdravotnické školy a střední odborné školy Jihlava se právě stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille ČR 2022.

Jsou nejlepší. David Lukačko, Tereza Urbánková a učitel Tomáš Partl na pódiu s vítěznou cenou.

Finále gastro soutěže Trophée Mille: Jihlavští jsou v euforii, pojedou do Remeše

/FOTO, VIDEO/ Dámy a pánové, je to číslo čtyři, hlásí moderátor En.dru a skupinka pod pódiem propuká v jásot. Skákání, objímání a řev přehlušující vše okolo. Tereza Urbánková a David Lukačko z Obchodní akademie, střední zdravotnické školy a střední odborné školy Jihlava se právě stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille ČR 2022.

Češi řeší, jak ušetřit za energie. Podle odborníků myčka ušetří až tři tisíce

Úspory v kuchyni přehledně: Myčka ušetří až tři tisíce, v konvici uberte vodu

Nejvíce energie v domácnosti se sice spotřebuje při topení, přesto se dá výrazně ušetřit také při vaření, mytí nádobí či skladování potravin. Jaký je arzenál opatření, která s tímto cílem může využít každá šetrná hospodyňka, prozradí další díl seriálu Deníku připravovaného ve spolupráci se serverem Šetřím.cz, odborníky z ČEZ a portálu TZB-info.

Vaření kotlíkového guláše.

Ve Zdounkách se utkají ve vaření gulášů. Přidejte se

Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách. 

Vaření kotlíkového guláše.

Ve Zdounkách se utkají ve vaření gulášů. Přidejte se

Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách. 

Vaření kotlíkového guláše.

Ve Zdounkách se utkají ve vaření gulášů. Přidejte se

Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách. 

Vůně rozličných gulášů se v sobotu linuly Prostiboří.

Kotlíkové vaření v Prostiboři vyhráli hasiči ze Starého Sedla

O tom, že luxusní jídlo se dá uvařit nejen ve skvěle vybavené kuchyni, ale i v přírodě na kotlíku, přesvědčili 250 návštěvníků soutěžící 2. ročníku Kotlíkového vaření v Prostiboři. Třináctka soutěžících uplynulou sobotu úderem 9. hodiny ranní v prostoru u obecního rybníčku za kostelem rozjela kotlíkovou kuchařskou show.

Když si jde člověk za svým cílem, dokáže hodně

Rád si dal občas pivo. Tak ho začal vařit na sporáku. Dnes má létající pivovar

Pavel Dušek neboli "Důša", jak mu říkají jeho nejbližší přátelé, je typickým příkladem někoho, kdo když něco chce, tak to dokáže. Ochutnávání piva byl vždy jeho koníček, a tak se jednoho dne s kamarádem rozhodl, že si uvaří vlastní. Později zůstal na vaření sám, ale jeho pivo chtělo čím dál tím více jeho kamarádů. A tak se jednoho dne rozhodl, že je na čase pokročit dál a dát své pivo ochutnat i více lidem. Je sládkem ve svém létajícím pivovaru a vaří to, na co má zrovna chuť.

Zahradní párty na Sladovce v Benešově pro klienty Rytmusu Střední Čechy.

Zahradní party a dobrovolníci na Sladovce – firemní heslo splněno do puntíku!

/FOTOGALERIE/ Zaměstnanci jedné z benešovských firem se drželi hesla, které měli na triku: „Doing good through food“ (čili děláme dobro skrze jídlo). V rámci firemního dobrovolnictví přichystali pro klienty Rytmusu Střední Čechy zahradní party – se společným vařením, grilováním a hrami v krásném prostředí koupadel na Sladovce.

Výhodou odpojitelného modulu je rovněž to, že bude, díky systému bajonetu, použitelný na různé pokličky

VIDEO: Fondy EU zdokonalují i gastronomii. Chytrá poklička ohlídá vaření

Na začátku projektu podpořeného Evropskou unií z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost stála příhoda, kterou někdy jistě zažil každý z nás, kdo vařil a nevěnoval tomu dostatek pozornosti. Na konci příběhu bude nejen pohodlnější vaření, ale také větší bezpečí při vaření pro seniory a zdravotně postižené.

Černý scénář v podobě citelného zdražování elektřiny a plynu se naplňuje.

PŘEHLEDNĚ: Velké zdražování. Které společnosti chtějí více za plyn a elektřinu

O stovky korun měsíčně se Čechům zvedají poplatky za energie. Některé firmy ohlásily zvýšení cen už koncem minulého a začátkem letošního roku. Jiné letos na jaře. Jako poslední oznámil zdražení ČEZ. Deník přináší přehled, o kolik zdražily v posledních týdnech a měsících nejdůležitější energetické společnosti. 

Výroba utopenců v Domově důchodců Čížkovice.

FOTO: Čížkovické seniorky společně dělaly utopence

Nedávno se uživatelé Domova důchodců Čížkovice rozhodli, že stráví svůj volný čas při společném vaření. Využili jsme krásného počasí a venkovních prostor zámku, abychom připravili příjemné prostředí pro nakládaní špekáčků, takzvaných utopenců.

Strčit maso před vařením pod kohoutek není nejlepší nápad.

Musí se maso před vařením mýt? Není to nejlepší nápad

„Maso nejprve očistíme a pak…“ Očistíme v kuchařských pokynech obvykle představuje okrájení šlach, blan, části kostí nebo jejich zbytků, kůže, případně dodrání špatně otrhaného peří. Rozhodně to ale není „omyjeme“, ačkoli je o tom řada z nás skálopevně přesvědčená. Takže až příště někoho uvidíme, jak se chystá strčit steak nebo celé kuře pod kohoutek, můžeme mu rovnou začít vysvětlovat, že to není dobrý nápad. Nejen kvůli úpravě, ale především kvůli hygieně. Tady je pět hlavních důvodů.

Ludvík Pechovský prozradil, že je rád, že získal zkušenosti před kamerou a poznal zajímavé lidi a ochutnal nová jídla.

Denně mi chodí několik pracovních nabídek, říká výherce Prostřeno

Televize Prima před měsícem odvysílala soutěžní pořad o vaření Prostřeno, v němž zvítězil devatenáctiletý Ludvík Pechovský z Domažlic. Student 3. ročníku domažlického učiliště oboru Kuchař-číšník se s 33 body stal absolutním vítězem týdne Prostřena s názvem Učňovský speciál.