Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Chýše starých Slovanů provoněla už poosmnácté jídla skautských kuchtíků a kuchtiček.

Chýše starých Slovanů provoněla už poosmnácté jídla skautů a skautek

Zavinované sovy se sovím trusem, grilovaní termiti v termitišti s opékaným mravenečníkem, vlčí oči, opékaní hadi, vačičcké divnotvary s „ozdůpki“, hafflušky, svatojánské nočky, psuláš bez šesti, těstovino-omáčková smršť, guli na uzi, polévka s názvem Co pole dalo a borůvková patlanice.

Autorka kuchařky Spolu sníme Sandra Mikuličová nejraději spojuje lidi skrze jídlo, které jim uvaří.

Autorka kuchařky Spolu sníme: Sdílení jídla je největší radost

Vaření, experimentování s jídlem a akční, kočovný styl života učarovaly Plzeňance Sandře Mikuličové (35). Podle svých slov dokáže prostřednictvím jídla spojit lidi různých věkových skupin, vzdělání, kultur. Před pár lety se vydala na dobrodružnou cestu do severního Španělska. Několik let tam pod širým nebem vaří pro surfařskou komunitu. Loni si splnila sen a vydala kuchařku Spolu sníme. Recepty ovlivnil život ve Španělsku i tradice její rodiny. Kromě toho vede kurzy školy vaření.

Táborský pivovar. Historické fotografie pocházejí z atelieru Šechtl a Voseček. Zveřejňujeme je s laskavým svolením Marie Šechtlové.

Táborský pivovar skončil s vařením piva před 42 lety

Tábor získal kdysi svůj věhlas nejen jako vojenská bašta, ale i jako pivovarnická velmoc. Pár let po založení husitského města, v roce 1436, už bylo možné napočítat minipivovar ve 300 domech. Ročně se tady záhy vyrobilo kolem 40 tisíc hektolitrů piva, což bylo víc než v Plzni. Historie vaření piva v Táboře však skončila před 42 lety, 1. ledna 1981.

Den otevřených dveří v zařízeních Charity Kaplice. Sociální rehabilitace Tolerance.

Tolerance, Depo, Molo a DéDéčko se otevřely veřejnosti. Děti se těší na ukulele

Mezi děti, klienty a pracovníky Charity Kaplice mohl přijít kdokoliv u příležitosti Dne Charity. Návštěvníci tak mohli zavítat do prostor Tolerance, Depa, DéDéčka a Mola a zjistit, co se v zařízeních Charity odehrává a jak je jejich činnost potřebná a záslužná. Do pátku je můžete podpořit nákupem adventních výrobků klientů Charity na kaplickém náměstí.

Jsou nejlepší. David Lukačko, Tereza Urbánková a učitel Tomáš Partl na pódiu s vítěznou cenou.

Finále gastro soutěže Trophée Mille: Jihlavští jsou v euforii, pojedou do Remeše

/FOTO, VIDEO/ Dámy a pánové, je to číslo čtyři, hlásí moderátor En.dru a skupinka pod pódiem propuká v jásot. Skákání, objímání a řev přehlušující vše okolo. Tereza Urbánková a David Lukačko z Obchodní akademie, střední zdravotnické školy a střední odborné školy Jihlava se právě stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille ČR 2022.

Jsou nejlepší. David Lukačko, Tereza Urbánková a učitel Tomáš Partl na pódiu s vítěznou cenou.

Finále gastro soutěže Trophée Mille: Jihlavští jsou v euforii, pojedou do Remeše

/FOTO, VIDEO/ Dámy a pánové, je to číslo čtyři, hlásí moderátor En.dru a skupinka pod pódiem propuká v jásot. Skákání, objímání a řev přehlušující vše okolo. Tereza Urbánková a David Lukačko z Obchodní akademie, střední zdravotnické školy a střední odborné školy Jihlava se právě stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille ČR 2022.

Češi řeší, jak ušetřit za energie. Podle odborníků myčka ušetří až tři tisíce

Úspory v kuchyni přehledně: Myčka ušetří až tři tisíce, v konvici uberte vodu

Nejvíce energie v domácnosti se sice spotřebuje při topení, přesto se dá výrazně ušetřit také při vaření, mytí nádobí či skladování potravin. Jaký je arzenál opatření, která s tímto cílem může využít každá šetrná hospodyňka, prozradí další díl seriálu Deníku připravovaného ve spolupráci se serverem Šetřím.cz, odborníky z ČEZ a portálu TZB-info.

Vaření kotlíkového guláše.

Ve Zdounkách se utkají ve vaření gulášů. Přidejte se

Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách. 

Vaření kotlíkového guláše.

Ve Zdounkách se utkají ve vaření gulášů. Přidejte se

Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách. 

Vaření kotlíkového guláše.

Ve Zdounkách se utkají ve vaření gulášů. Přidejte se

Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách. 

Vůně rozličných gulášů se v sobotu linuly Prostiboří.

Kotlíkové vaření v Prostiboři vyhráli hasiči ze Starého Sedla

O tom, že luxusní jídlo se dá uvařit nejen ve skvěle vybavené kuchyni, ale i v přírodě na kotlíku, přesvědčili 250 návštěvníků soutěžící 2. ročníku Kotlíkového vaření v Prostiboři. Třináctka soutěžících uplynulou sobotu úderem 9. hodiny ranní v prostoru u obecního rybníčku za kostelem rozjela kotlíkovou kuchařskou show.

Když si jde člověk za svým cílem, dokáže hodně

Rád si dal občas pivo. Tak ho začal vařit na sporáku. Dnes má létající pivovar

Pavel Dušek neboli "Důša", jak mu říkají jeho nejbližší přátelé, je typickým příkladem někoho, kdo když něco chce, tak to dokáže. Ochutnávání piva byl vždy jeho koníček, a tak se jednoho dne s kamarádem rozhodl, že si uvaří vlastní. Později zůstal na vaření sám, ale jeho pivo chtělo čím dál tím více jeho kamarádů. A tak se jednoho dne rozhodl, že je na čase pokročit dál a dát své pivo ochutnat i více lidem. Je sládkem ve svém létajícím pivovaru a vaří to, na co má zrovna chuť.

Zahradní párty na Sladovce v Benešově pro klienty Rytmusu Střední Čechy.

Zahradní party a dobrovolníci na Sladovce – firemní heslo splněno do puntíku!

/FOTOGALERIE/ Zaměstnanci jedné z benešovských firem se drželi hesla, které měli na triku: „Doing good through food“ (čili děláme dobro skrze jídlo). V rámci firemního dobrovolnictví přichystali pro klienty Rytmusu Střední Čechy zahradní party – se společným vařením, grilováním a hrami v krásném prostředí koupadel na Sladovce.

Výhodou odpojitelného modulu je rovněž to, že bude, díky systému bajonetu, použitelný na různé pokličky

VIDEO: Fondy EU zdokonalují i gastronomii. Chytrá poklička ohlídá vaření

Na začátku projektu podpořeného Evropskou unií z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost stála příhoda, kterou někdy jistě zažil každý z nás, kdo vařil a nevěnoval tomu dostatek pozornosti. Na konci příběhu bude nejen pohodlnější vaření, ale také větší bezpečí při vaření pro seniory a zdravotně postižené.

Černý scénář v podobě citelného zdražování elektřiny a plynu se naplňuje.

PŘEHLEDNĚ: Velké zdražování. Které společnosti chtějí více za plyn a elektřinu

O stovky korun měsíčně se Čechům zvedají poplatky za energie. Některé firmy ohlásily zvýšení cen už koncem minulého a začátkem letošního roku. Jiné letos na jaře. Jako poslední oznámil zdražení ČEZ. Deník přináší přehled, o kolik zdražily v posledních týdnech a měsících nejdůležitější energetické společnosti. 

Výroba utopenců v Domově důchodců Čížkovice.

FOTO: Čížkovické seniorky společně dělaly utopence

Nedávno se uživatelé Domova důchodců Čížkovice rozhodli, že stráví svůj volný čas při společném vaření. Využili jsme krásného počasí a venkovních prostor zámku, abychom připravili příjemné prostředí pro nakládaní špekáčků, takzvaných utopenců.

Strčit maso před vařením pod kohoutek není nejlepší nápad.

Musí se maso před vařením mýt? Není to nejlepší nápad

„Maso nejprve očistíme a pak…“ Očistíme v kuchařských pokynech obvykle představuje okrájení šlach, blan, části kostí nebo jejich zbytků, kůže, případně dodrání špatně otrhaného peří. Rozhodně to ale není „omyjeme“, ačkoli je o tom řada z nás skálopevně přesvědčená. Takže až příště někoho uvidíme, jak se chystá strčit steak nebo celé kuře pod kohoutek, můžeme mu rovnou začít vysvětlovat, že to není dobrý nápad. Nejen kvůli úpravě, ale především kvůli hygieně. Tady je pět hlavních důvodů.

Ludvík Pechovský prozradil, že je rád, že získal zkušenosti před kamerou a poznal zajímavé lidi a ochutnal nová jídla.

Denně mi chodí několik pracovních nabídek, říká výherce Prostřeno

Televize Prima před měsícem odvysílala soutěžní pořad o vaření Prostřeno, v němž zvítězil devatenáctiletý Ludvík Pechovský z Domažlic. Student 3. ročníku domažlického učiliště oboru Kuchař-číšník se s 33 body stal absolutním vítězem týdne Prostřena s názvem Učňovský speciál.

Kurz zdravého vaření pro ženy v nouzi pod vedením kuchaře Romana Pauluse v Potravinové bance Zdiby.

VIDEO: Slavný šéfkuchař Roman Paulus učil levně vařit ženy v nouzi

/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj.

Kurz zdravého vaření pro ženy v nouzi pod vedením kuchaře Romana Pauluse v Potravinové bance Zdiby.

VIDEO: Slavný šéfkuchař Roman Paulus učil levně vařit ženy v nouzi

/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj. Desítka účastnic se po jeho boku naučila připravit jednoduchý, ale chutný oběd: hrachovou polévku, ratatouille s bulgurem (toto tradiční francouzské jídlo by se pak dalo dojíst i nastudeno s bagetou, kdyby ovšem něco zbylo) – plus ještě jablka v těstíčku jako zákusek. A vše chutnalo natolik, že se snědlo do posledního sousta.

Kurz zdravého vaření pro ženy v nouzi pod vedením kuchaře Romana Pauluse v Potravinové bance Zdiby.

VIDEO: Slavný šéfkuchař Roman Paulus učil levně vařit ženy v nouzi

/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj. Desítka účastnic se po jeho boku naučila připravit jednoduchý, ale chutný oběd: hrachovou polévku, ratatouille s bulgurem (toto tradiční francouzské jídlo by se pak dalo dojíst i nastudeno s bagetou, kdyby ovšem něco zbylo) – plus ještě jablka v těstíčku jako zákusek. A vše chutnalo natolik, že se snědlo do posledního sousta.

Z nabídky Restaurace Entrée v Hotelu Theatre v Olomouci-Hodolanech.

Olomouc jako gastronomický tahák. Dárkové poukazy na Vánoce frčely ve velkém

Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku. 

Z nabídky Restaurace Entrée v Hotelu Theatre v Olomouci-Hodolanech.

Olomouc jako gastronomický tahák. Dárkové poukazy na Vánoce frčely ve velkém

Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku. 

Domácí vaření piva? Začněte typem ALE, radí odborník.

Jako v alchymistově dílně. Při vaření piva doma začněte typem ALE, radí odborník

/REPORTÁŹ/ Co mají společného hrnec, vrtačka, teploměr a chlazení? Když k nim přidáte ještě kbelík, slad, chmel a pomoc kamaráda, dá se s nimi podomácku uvařit pivo. Deník se o tom na vlastní kůži přesvědčil na kurzu domácího vaření piva v Národním zemědělském muzeu v Praze. Tam nově v rámci projektu Uvařeno v muzeu přibližují výrobu tohoto národního moku všem jeho milovníkům.

Tanec dokáže zlepšit kondici i psychiku.

Tančete i během vaření. Zhubnete a prožijete štěstí

Soutěž StarDance opět opanuje televizní obrazovky. Účastníci letošní řady – stejně jako těch předchozích – vyzdvihují, kolik kilogramů shodili a jak se jim zlepšila fyzička. To nejsou ale jediné důvody, proč je dobré se tanci oddat. 

Doktor Petr Matloch při práci.

Třinecký lékař radí: Pivo si poradí s plejádou zdravotních obtíží

Každý Čech v průměru vypije přes 135 litrů piva ročně, což z nás dělá největší konzumenty chmelového nápoje na světě. Při střídmé konzumaci to však může pro naše zdraví znamenat spíše výhodu. Pivo má totiž díky svému specifickému složení pozitivní vliv na trávení, krevní tlak, cévní soustavu, zuby, kosti, pleť i psychickou pohodu.