Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Výhodou odpojitelného modulu je rovněž to, že bude, díky systému bajonetu, použitelný na různé pokličky

VIDEO: Fondy EU zdokonalují i gastronomii. Chytrá poklička ohlídá vaření

Na začátku projektu podpořeného Evropskou unií z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost stála příhoda, kterou někdy jistě zažil každý z nás, kdo vařil a nevěnoval tomu dostatek pozornosti. Na konci příběhu bude nejen pohodlnější vaření, ale také větší bezpečí při vaření pro seniory a zdravotně postižené.

Černý scénář v podobě citelného zdražování elektřiny a plynu se naplňuje.

PŘEHLEDNĚ: Velké zdražování. Které společnosti chtějí více za plyn a elektřinu

O stovky korun měsíčně se Čechům zvedají poplatky za energie. Některé firmy ohlásily zvýšení cen už koncem minulého a začátkem letošního roku. Jiné letos na jaře. Jako poslední oznámil zdražení ČEZ. Deník přináší přehled, o kolik zdražily v posledních týdnech a měsících nejdůležitější energetické společnosti. 

Výroba utopenců v Domově důchodců Čížkovice.

FOTO: Čížkovické seniorky společně dělaly utopence

Nedávno se uživatelé Domova důchodců Čížkovice rozhodli, že stráví svůj volný čas při společném vaření. Využili jsme krásného počasí a venkovních prostor zámku, abychom připravili příjemné prostředí pro nakládaní špekáčků, takzvaných utopenců.

Strčit maso před vařením pod kohoutek není nejlepší nápad.

Musí se maso před vařením mýt? Není to nejlepší nápad

„Maso nejprve očistíme a pak…“ Očistíme v kuchařských pokynech obvykle představuje okrájení šlach, blan, části kostí nebo jejich zbytků, kůže, případně dodrání špatně otrhaného peří. Rozhodně to ale není „omyjeme“, ačkoli je o tom řada z nás skálopevně přesvědčená. Takže až příště někoho uvidíme, jak se chystá strčit steak nebo celé kuře pod kohoutek, můžeme mu rovnou začít vysvětlovat, že to není dobrý nápad. Nejen kvůli úpravě, ale především kvůli hygieně. Tady je pět hlavních důvodů.

Ludvík Pechovský prozradil, že je rád, že získal zkušenosti před kamerou a poznal zajímavé lidi a ochutnal nová jídla.

Denně mi chodí několik pracovních nabídek, říká výherce Prostřeno

Televize Prima před měsícem odvysílala soutěžní pořad o vaření Prostřeno, v němž zvítězil devatenáctiletý Ludvík Pechovský z Domažlic. Student 3. ročníku domažlického učiliště oboru Kuchař-číšník se s 33 body stal absolutním vítězem týdne Prostřena s názvem Učňovský speciál.

Kurz zdravého vaření pro ženy v nouzi pod vedením kuchaře Romana Pauluse v Potravinové bance Zdiby.

VIDEO: Slavný šéfkuchař Roman Paulus učil levně vařit ženy v nouzi

/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj.

Kurz zdravého vaření pro ženy v nouzi pod vedením kuchaře Romana Pauluse v Potravinové bance Zdiby.

VIDEO: Slavný šéfkuchař Roman Paulus učil levně vařit ženy v nouzi

/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj. Desítka účastnic se po jeho boku naučila připravit jednoduchý, ale chutný oběd: hrachovou polévku, ratatouille s bulgurem (toto tradiční francouzské jídlo by se pak dalo dojíst i nastudeno s bagetou, kdyby ovšem něco zbylo) – plus ještě jablka v těstíčku jako zákusek. A vše chutnalo natolik, že se snědlo do posledního sousta.

Kurz zdravého vaření pro ženy v nouzi pod vedením kuchaře Romana Pauluse v Potravinové bance Zdiby.

VIDEO: Slavný šéfkuchař Roman Paulus učil levně vařit ženy v nouzi

/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj. Desítka účastnic se po jeho boku naučila připravit jednoduchý, ale chutný oběd: hrachovou polévku, ratatouille s bulgurem (toto tradiční francouzské jídlo by se pak dalo dojíst i nastudeno s bagetou, kdyby ovšem něco zbylo) – plus ještě jablka v těstíčku jako zákusek. A vše chutnalo natolik, že se snědlo do posledního sousta.

Z nabídky Restaurace Entrée v Hotelu Theatre v Olomouci-Hodolanech.

Olomouc jako gastronomický tahák. Dárkové poukazy na Vánoce frčely ve velkém

Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku. 

Z nabídky Restaurace Entrée v Hotelu Theatre v Olomouci-Hodolanech.

Olomouc jako gastronomický tahák. Dárkové poukazy na Vánoce frčely ve velkém

Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku. 

Domácí vaření piva? Začněte typem ALE, radí odborník.

Jako v alchymistově dílně. Při vaření piva doma začněte typem ALE, radí odborník

/REPORTÁŹ/ Co mají společného hrnec, vrtačka, teploměr a chlazení? Když k nim přidáte ještě kbelík, slad, chmel a pomoc kamaráda, dá se s nimi podomácku uvařit pivo. Deník se o tom na vlastní kůži přesvědčil na kurzu domácího vaření piva v Národním zemědělském muzeu v Praze. Tam nově v rámci projektu Uvařeno v muzeu přibližují výrobu tohoto národního moku všem jeho milovníkům.

Tanec dokáže zlepšit kondici i psychiku.

Tančete i během vaření. Zhubnete a prožijete štěstí

Soutěž StarDance opět opanuje televizní obrazovky. Účastníci letošní řady – stejně jako těch předchozích – vyzdvihují, kolik kilogramů shodili a jak se jim zlepšila fyzička. To nejsou ale jediné důvody, proč je dobré se tanci oddat. 

Doktor Petr Matloch při práci.

Třinecký lékař radí: Pivo si poradí s plejádou zdravotních obtíží

Každý Čech v průměru vypije přes 135 litrů piva ročně, což z nás dělá největší konzumenty chmelového nápoje na světě. Při střídmé konzumaci to však může pro naše zdraví znamenat spíše výhodu. Pivo má totiž díky svému specifickému složení pozitivní vliv na trávení, krevní tlak, cévní soustavu, zuby, kosti, pleť i psychickou pohodu.

Ze slavnostního otevření prostor nové kuchyně pro klienty organizace Rytmus Střední Čechy se sídlem v Benešově.

V Rytmusové tréninkové kuchyni už to voní!

/FOTOGALERIE/ „Na začátku to vypadalo na velmi odvážný a ambiciózní plán - sehnat finanční prostředky na prostor, který využíváme s klienty k trénování dovedností spojených s vařením, zrekonstruovat a dovybavit,“ připouští ředitelka Rytmusu Střední Čechy, Pavla Fleischhansová.

Letošního klání o "Putovní pohár" se účastnilo 8 domácích týmů.

Kouř nad Miloticemi: Místní hasiči, chudáci i maminky vařili guláš

Gurmánské soutěže ve vaření guláše se těší velké oblibě po celém Česku. Je to vcelku jednoduché: stačí mít sehraný tým a chuť do vaření. Sbor dobrovolných hasičů v Miloticích na konci srpna uspořádal tradiční ročník "O pohár starosty SDH", který nepřekazila ani nepřízeň počasí. Lidé si přišli pochutnat na guláši a podpořit své sousedy v jejich snaze o výhru.

V Brně vařili pivo podle 200 let starého historického postupu. Zaznamenal ho legendární sládek František Ondřej Poupě.

V Brně vařili pivo jako za Napoleona. Podle postupu legendárního Poupěte

Napoleon Bonaparte v roce 1805 právě pochodoval s armádou pro vavříny ke Slavkovu od Brna, když v moravské metropoli zemřel František Ondřej Poupě. Pivo od geniálního sládka přesto mohli popíjet i francouzští vojáci. Po téměř 200 letech zrekonstruovali Poupětem zapsaný proces vaření ležáku akademici, kteří se zlatavému moku věnují i profesně.

Petr Bohánek je sládkem v pivovaru Permon v Sokolově i provozovatelem podniku Pivní lok v Chebu

Sládek si splnil svůj životní sen. Má pivotéku s názvem Pivní lok

S vařením zlatavého moku začínal Petr Bohánek z Chebu společně s tátou. A podle svých slov hned po pár várkách zjistil, že ho vaření piva naprosto uchvátilo. A to mu ostatně zůstalo do teď, kdy svou vášeň povýšil a otevřel si vlastní pivotéku. Jak dlouhá cesta k otevření podniku Pivní lok v centru Chebu vlastně vedla, povyprávěl přímo sládek Petr Bohánek.

O Zlatou vařečku 2021 ve Skaličce.

FOTO: Skaličku provoněly guláše, už podesáté

Již v sobotu 10. července reprezentoval obec Skaličku na Zbrašovském Guláš festu Skaličský tým pod vedením starostky obce. Svou první účastí na tomto Guláš festu ukázali, jak se ve Skaličce vaří. Získali zlato od poroty a druhé místo od veřejnosti.

O Zlatou vařečku 2021 ve Skaličce.

FOTO: Skaličku provoněly guláše, už podesáté

Již v sobotu 10. července reprezentoval obec Skaličku na Zbrašovském Guláš festu Skaličský tým pod vedením starostky obce. Svou první účastí na tomto Guláš festu ukázali, jak se ve Skaličce vaří. Získali zlato od poroty a druhé místo od veřejnosti.

Zámecký park, Město Albrechtice 21. července: Kateřina Hrabalová o prázdninách nabízí dětem  zábavné pokusy a zážitky ze světa chemie a fyziky.

Na Bruntálsku si děti na táboře hrály s ohněm. Chtěly poznat dračí dech

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Drak chrlí oheň na všechny strany, ale nám se od něj nespálí. Také děti na příměstském táboře ve Městě Albrechticích zjistily, jak lze plameny držet v holé ruce bez rizika popálení. Se znalostí fyzikálních zákonů a pod odborným vedením jsou hrátky s ohněm naprosto bezpečné. Vypadá to velmi efektně. 

Garden Food Festival v Bzenci má za sebou úspěšnou premiéru.

Bzenecký ocet slavil sto let. Garden Food Festival ohromil chutí, gurmáni jásali

Letošní seriál gastronomického svátku Garden Food Festival má za sebou první zastávku. O víkendu 17. –18. července se více než dvanáct set milovníků skvělého jídla a pití sešlo v zahradách zámku Bzenec. Návštěvníci si užili českou i světovou kuchyni, bohatý program a oslavili 100 let Bzeneckého octa. Děkujeme pořadatelům za dnešní příspěvek.

Kurzu vaření se zúčastnily také žáci ZŠ Racková Zlín. Holky z vítězného týmu Avokádky se setkaly s herečkou Míšou Tomešovou.

Malí kuchtíci se experimentovat nebojí. Děti z Rackové uspěly v soutěži

Malí kuchaři z mateřských a základních škol, dětských domovů i neziskových organizací a týmů s rodiči se utkali ve finále soutěže Zdravá 5. Za úkol měli připravit zdravé svačinky podle vlastních receptů. Ti nejlepší se pak zúčastnili kurzu vaření pod vedením profesionálního kuchaře.

Nová jídelna ve Fakultní nemocnici Plzeň na Borech.

Vařil pro prezidenty, teď připravuje pokrmy pacientům Fakultní nemocnice

Vařil ve vyhlášených restauracích po celém Česku. Jeho kuchařské umění poznali i na Pražském hradě nebo v institucích Evropské unie v Bruselu a Štrasburku. Od poloviny června bude šéfkuchař František Eger hostit také zaměstnance a pacienty Fakultní nemocnice v Plzni (FN) na Borech, kde se otevírá nová jídelna.

Nová jídelna ve Fakultní nemocnici Plzeň na Borech.

Vařil pro Hrad. Nyní kuchař připravuje pokrmy pacientům fakultní nemocnice

Vařil ve vyhlášených restauracích po celém Česku. Jeho kuchařské umění poznali i na Pražském hradě nebo v institucích Evropské unie v Bruselu a Štrasburku. Od poloviny června bude šéfkuchař František Eger hostit také zaměstnance a pacienty Fakultní nemocnice v Plzni (FN) na Borech, kde se otevírá nová jídelna.

Ilustrační foto.

Školy se bojí vařit dietní jídla. Zbytečně

Rodiče dětí, které mají alergii na některé složky jídel, či mají nařízenou dietní stravu, musí denně složitě řešit výživu svých ratolestí. Dietní školní stravování nabízí v kraji jen zlomek škol. Rodiče navíc problémy nehlásí. Ředitele a kuchařky přemohl strach z neznámého.