Zvládla měsíce tvrdé dřiny a nyní se pyšní titulem z nejprestižnější kuchařské školy světa. Anna Jenčová ze severočeského Chomutova má nyní otevřené dveře do světa, rozhodla se ale, že raději nastartuje chuťové buňky českého průmyslového severu.
Zvládla měsíce tvrdé dřiny a nyní se pyšní titulem z nejprestižnější kuchařské školy světa. Anna Jenčová ze severočeského Chomutova má nyní otevřené dveře do světa, rozhodla se ale, že raději nastartuje chuťové buňky českého průmyslového severu.
/FOTO, VIDEO/ Tým kolem Jakuba Paruse z poděbradské restaurace v Oboře bude 29. března večer na televizních obrazovkách bojovat v Pohlreichově souboji restaurací, novém pořadu známého šéfkuchaře.
Češi si v poslední době oblíbili domácí vaření piva. Ještě před několika lety evidoval Cech domácích pivovarníků 600 těchto nadšenců. Nyní je jich takřka třikrát tolik. A stále přibývají.
Od mládí měla sklon k obezitě, proto si malířka Iva Hüttnerová nikdy nevytvořila moc pozitivní vztah k jídlu a vaření. To jí však nezabránilo v tom, aby pokřtila kuchařku své dlouholeté kamarádce, zpěvačce Hance Křížkové.
Zavinované sovy se sovím trusem, grilovaní termiti v termitišti s opékaným mravenečníkem, vlčí oči, opékaní hadi, vačičcké divnotvary s „ozdůpki“, hafflušky, svatojánské nočky, psuláš bez šesti, těstovino-omáčková smršť, guli na uzi, polévka s názvem Co pole dalo a borůvková patlanice.
Kuchyň zářící čistotou, ze které se linou vůně, při nichž se sbíhají sliny na jazyku. Tak by to mělo ideálně vypadat v každé domácnosti. Aby to tak bylo, je potřeba starat se v první řadě o sporák, který bývá tím nejohroženějším místem.
Vaření, experimentování s jídlem a akční, kočovný styl života učarovaly Plzeňance Sandře Mikuličové (35). Podle svých slov dokáže prostřednictvím jídla spojit lidi různých věkových skupin, vzdělání, kultur. Před pár lety se vydala na dobrodružnou cestu do severního Španělska. Několik let tam pod širým nebem vaří pro surfařskou komunitu. Loni si splnila sen a vydala kuchařku Spolu sníme. Recepty ovlivnil život ve Španělsku i tradice její rodiny. Kromě toho vede kurzy školy vaření.
Tábor získal kdysi svůj věhlas nejen jako vojenská bašta, ale i jako pivovarnická velmoc. Pár let po založení husitského města, v roce 1436, už bylo možné napočítat minipivovar ve 300 domech. Ročně se tady záhy vyrobilo kolem 40 tisíc hektolitrů piva, což bylo víc než v Plzni. Historie vaření piva v Táboře však skončila před 42 lety, 1. ledna 1981.
Mezi děti, klienty a pracovníky Charity Kaplice mohl přijít kdokoliv u příležitosti Dne Charity. Návštěvníci tak mohli zavítat do prostor Tolerance, Depa, DéDéčka a Mola a zjistit, co se v zařízeních Charity odehrává a jak je jejich činnost potřebná a záslužná. Do pátku je můžete podpořit nákupem adventních výrobků klientů Charity na kaplickém náměstí.
/FOTO, VIDEO/ Dámy a pánové, je to číslo čtyři, hlásí moderátor En.dru a skupinka pod pódiem propuká v jásot. Skákání, objímání a řev přehlušující vše okolo. Tereza Urbánková a David Lukačko z Obchodní akademie, střední zdravotnické školy a střední odborné školy Jihlava se právě stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille ČR 2022.
/FOTO, VIDEO/ Dámy a pánové, je to číslo čtyři, hlásí moderátor En.dru a skupinka pod pódiem propuká v jásot. Skákání, objímání a řev přehlušující vše okolo. Tereza Urbánková a David Lukačko z Obchodní akademie, střední zdravotnické školy a střední odborné školy Jihlava se právě stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille ČR 2022.
K vážnému a také nevšednímu zásahu vyjeli záchranáři a policisté do Březnice. Ve středu odpoledne se popálila šestatřicetiletá žena při vaření guláše. Když jí záchranáři dali dýchnout, nestačili se divit. Na displeji alkoholického testeru se objevila neuvěřitelná číslovka 4,6 promile.
Staň se bramborovým králem – tak znělo letošní téma tradiční soutěže ve zdravém vaření, kterou uspořádala Základní škola v Adamově pro své žáky. Jak to dopadlo se dozvíte v dnešním příspěvku, za který děkujeme paní Lence Dohové.
Nejvíce energie v domácnosti se sice spotřebuje při topení, přesto se dá výrazně ušetřit také při vaření, mytí nádobí či skladování potravin. Jaký je arzenál opatření, která s tímto cílem může využít každá šetrná hospodyňka, prozradí další díl seriálu Deníku připravovaného ve spolupráci se serverem Šetřím.cz, odborníky z ČEZ a portálu TZB-info.
Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách.
Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách.
Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách.
O tom, že luxusní jídlo se dá uvařit nejen ve skvěle vybavené kuchyni, ale i v přírodě na kotlíku, přesvědčili 250 návštěvníků soutěžící 2. ročníku Kotlíkového vaření v Prostiboři. Třináctka soutěžících uplynulou sobotu úderem 9. hodiny ranní v prostoru u obecního rybníčku za kostelem rozjela kotlíkovou kuchařskou show.
Na vaření, osvětlení a provoz spotřebičů sice připadá jen pětina celkově spotřebované energie, přesto i zde lze ušetřit. Jak k úsporám dospět, vám poradí další díl seriálu Deníku připravovaného ve spolupráci se serverem Šetřím.cz, odborníky z ČEZ a portálu TZB-info.
V pátek 23. a v sobotu 24. září se na kolonádě Domu kultury Teplice a také v přilehlém prostoru bude konat Jarmark chutí. Akce se bude konat od 10 do 20 hodin. Kolonádu budou lemovat stánky s různými degustacemi všeho možného.
Článků a návodů k vaření domácího piva je plný internet. Ale přece jen je lepší zajet za někým, kdo má s jeho výrobou vlastní zkušenosti. A když vám dobrý kamarád dá tip na svého dobrého kamaráda, je jasné, kam nasměřujete své kroky.
Pavel Dušek neboli "Důša", jak mu říkají jeho nejbližší přátelé, je typickým příkladem někoho, kdo když něco chce, tak to dokáže. Ochutnávání piva byl vždy jeho koníček, a tak se jednoho dne s kamarádem rozhodl, že si uvaří vlastní. Později zůstal na vaření sám, ale jeho pivo chtělo čím dál tím více jeho kamarádů. A tak se jednoho dne rozhodl, že je na čase pokročit dál a dát své pivo ochutnat i více lidem. Je sládkem ve svém létajícím pivovaru a vaří to, na co má zrovna chuť.
/FOTOGALERIE/ Zaměstnanci jedné z benešovských firem se drželi hesla, které měli na triku: „Doing good through food“ (čili děláme dobro skrze jídlo). V rámci firemního dobrovolnictví přichystali pro klienty Rytmusu Střední Čechy zahradní party – se společným vařením, grilováním a hrami v krásném prostředí koupadel na Sladovce.
Už 11. ročník soutěže ve vaření kotlíkového guláše se uskutečnil ve Skaličce na Hranicku. Letos dorazilo 16 týmů. Za fotoreportáž velmi děkujeme Františku Pavlíkovi.
Na začátku projektu podpořeného Evropskou unií z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost stála příhoda, kterou někdy jistě zažil každý z nás, kdo vařil a nevěnoval tomu dostatek pozornosti. Na konci příběhu bude nejen pohodlnější vaření, ale také větší bezpečí při vaření pro seniory a zdravotně postižené.
Milovníci vytuněných aut a motorek se v neděli sešli v ostravském Trojhalí Karolina, aby si užili zajímavý den. Zpestřením pro návštěvníky bylo venkovní vaření neboli Cars & Food Festival, jehož patronem byl ostravský šéfkuchař David Valíček.
O stovky korun měsíčně se Čechům zvedají poplatky za energie. Některé firmy ohlásily zvýšení cen už koncem minulého a začátkem letošního roku. Jiné letos na jaře. Jako poslední oznámil zdražení ČEZ. Deník přináší přehled, o kolik zdražily v posledních týdnech a měsících nejdůležitější energetické společnosti.
Více jak rok bez ustání nosí domů litry balené vody na vaření i pití. Důvodem je vysoký obsah dusičnanů v pitné vodě. Nyní Terezii Doležalové Kučerové z Vlasatic na Brněnsku svitla naděje.
Co vařila Rettigová, co měl nejraději Freddie Mercury a vybrané lahůdky české i cizí kuchyně. Litomyšl žila o víkendu festivalem dobrého jídla. Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové přilákaly do města stovky lidí z celé republiky.
Nedávno se uživatelé Domova důchodců Čížkovice rozhodli, že stráví svůj volný čas při společném vaření. Využili jsme krásného počasí a venkovních prostor zámku, abychom připravili příjemné prostředí pro nakládaní špekáčků, takzvaných utopenců.
Počátky vaření piva ve Cvikově sahají až do roku 1560, kdy bylo cvikovským měšťanům oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu. První pivovarské budovy ve Cvikově byly vystavěny pod Zeleným vrchem, kde stojí pivovar dodnes.
„Maso nejprve očistíme a pak…“ Očistíme v kuchařských pokynech obvykle představuje okrájení šlach, blan, části kostí nebo jejich zbytků, kůže, případně dodrání špatně otrhaného peří. Rozhodně to ale není „omyjeme“, ačkoli je o tom řada z nás skálopevně přesvědčená. Takže až příště někoho uvidíme, jak se chystá strčit steak nebo celé kuře pod kohoutek, můžeme mu rovnou začít vysvětlovat, že to není dobrý nápad. Nejen kvůli úpravě, ale především kvůli hygieně. Tady je pět hlavních důvodů.
Počátky vaření piva ve Cvikově sahají až do roku 1560, kdy bylo cvikovským měšťanům oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu. První pivovarské budovy ve Cvikově byly vystavěny pod Zeleným vrchem, kde stojí pivovar dodnes.
Na domažlickém učilišti soutěžili studenti ve vaření. Letošního 15. ročníku soutěže Hrnečku, vař! na téma Vaření naslepo-jaro našich babiček, se 30. března v prostorách pořádající školy zhostilo pět týmů.
Televize Prima před měsícem odvysílala soutěžní pořad o vaření Prostřeno, v němž zvítězil devatenáctiletý Ludvík Pechovský z Domažlic. Student 3. ročníku domažlického učiliště oboru Kuchař-číšník se s 33 body stal absolutním vítězem týdne Prostřena s názvem Učňovský speciál.
/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj.
/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj. Desítka účastnic se po jeho boku naučila připravit jednoduchý, ale chutný oběd: hrachovou polévku, ratatouille s bulgurem (toto tradiční francouzské jídlo by se pak dalo dojíst i nastudeno s bagetou, kdyby ovšem něco zbylo) – plus ještě jablka v těstíčku jako zákusek. A vše chutnalo natolik, že se snědlo do posledního sousta.
/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj. Desítka účastnic se po jeho boku naučila připravit jednoduchý, ale chutný oběd: hrachovou polévku, ratatouille s bulgurem (toto tradiční francouzské jídlo by se pak dalo dojíst i nastudeno s bagetou, kdyby ovšem něco zbylo) – plus ještě jablka v těstíčku jako zákusek. A vše chutnalo natolik, že se snědlo do posledního sousta.
Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku.
Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku.
/ROZHOVOR/ Konečný výsledek soutěže MasterChef Česko 2021 diváci u televizních obrazovek už znají. Do finále se dostala i sympatická a talentovaná amatérská kuchařka Petra Vindyšová, která aktuálně pracuje ve zdravotnických potřebách. Na soutěž vzpomíná v dobrém.
/REPORTÁŹ/ Co mají společného hrnec, vrtačka, teploměr a chlazení? Když k nim přidáte ještě kbelík, slad, chmel a pomoc kamaráda, dá se s nimi podomácku uvařit pivo. Deník se o tom na vlastní kůži přesvědčil na kurzu domácího vaření piva v Národním zemědělském muzeu v Praze. Tam nově v rámci projektu Uvařeno v muzeu přibližují výrobu tohoto národního moku všem jeho milovníkům.
Soutěž StarDance opět opanuje televizní obrazovky. Účastníci letošní řady – stejně jako těch předchozích – vyzdvihují, kolik kilogramů shodili a jak se jim zlepšila fyzička. To nejsou ale jediné důvody, proč je dobré se tanci oddat.
Zlínská Bistrotéka Valachy opět „rozjíždí“ oblíbenou Školu vaření. Do konce roku vypsala dalších dvanáct termínů kurzů vaření, první z nich se koná už tuto neděli 31. října.
Každý Čech v průměru vypije přes 135 litrů piva ročně, což z nás dělá největší konzumenty chmelového nápoje na světě. Při střídmé konzumaci to však může pro naše zdraví znamenat spíše výhodu. Pivo má totiž díky svému specifickému složení pozitivní vliv na trávení, krevní tlak, cévní soustavu, zuby, kosti, pleť i psychickou pohodu.