Kotlíkové guláše provoněly Skaličku už po jedenácté. Kdo vyhrál půlku prasete?
Už 11. ročník soutěže ve vaření kotlíkového guláše se uskutečnil ve Skaličce na Hranicku. Letos dorazilo 16 týmů. Za fotoreportáž velmi děkujeme Františku Pavlíkovi.
Už 11. ročník soutěže ve vaření kotlíkového guláše se uskutečnil ve Skaličce na Hranicku. Letos dorazilo 16 týmů. Za fotoreportáž velmi děkujeme Františku Pavlíkovi.
Na začátku projektu podpořeného Evropskou unií z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost stála příhoda, kterou někdy jistě zažil každý z nás, kdo vařil a nevěnoval tomu dostatek pozornosti. Na konci příběhu bude nejen pohodlnější vaření, ale také větší bezpečí při vaření pro seniory a zdravotně postižené.
Milovníci vytuněných aut a motorek se v neděli sešli v ostravském Trojhalí Karolina, aby si užili zajímavý den. Zpestřením pro návštěvníky bylo venkovní vaření neboli Cars & Food Festival, jehož patronem byl ostravský šéfkuchař David Valíček.
O stovky korun měsíčně se Čechům zvedají poplatky za energie. Některé firmy ohlásily zvýšení cen už koncem minulého a začátkem letošního roku. Jiné letos na jaře. Jako poslední oznámil zdražení ČEZ. Deník přináší přehled, o kolik zdražily v posledních týdnech a měsících nejdůležitější energetické společnosti.
Přinášíme fotografie z historie vaření piva v Táboře, které skončilo před více než 40 lety, přesněji k 1. lednu 1981.
Více jak rok bez ustání nosí domů litry balené vody na vaření i pití. Důvodem je vysoký obsah dusičnanů v pitné vodě. Nyní Terezii Doležalové Kučerové z Vlasatic na Brněnsku svitla naděje.
Co vařila Rettigová, co měl nejraději Freddie Mercury a vybrané lahůdky české i cizí kuchyně. Litomyšl žila o víkendu festivalem dobrého jídla. Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové přilákaly do města stovky lidí z celé republiky.
Nedávno se uživatelé Domova důchodců Čížkovice rozhodli, že stráví svůj volný čas při společném vaření. Využili jsme krásného počasí a venkovních prostor zámku, abychom připravili příjemné prostředí pro nakládaní špekáčků, takzvaných utopenců.
Počátky vaření piva ve Cvikově sahají až do roku 1560, kdy bylo cvikovským měšťanům oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu. První pivovarské budovy ve Cvikově byly vystavěny pod Zeleným vrchem, kde stojí pivovar dodnes.
„Maso nejprve očistíme a pak…“ Očistíme v kuchařských pokynech obvykle představuje okrájení šlach, blan, části kostí nebo jejich zbytků, kůže, případně dodrání špatně otrhaného peří. Rozhodně to ale není „omyjeme“, ačkoli je o tom řada z nás skálopevně přesvědčená. Takže až příště někoho uvidíme, jak se chystá strčit steak nebo celé kuře pod kohoutek, můžeme mu rovnou začít vysvětlovat, že to není dobrý nápad. Nejen kvůli úpravě, ale především kvůli hygieně. Tady je pět hlavních důvodů.
Počátky vaření piva ve Cvikově sahají až do roku 1560, kdy bylo cvikovským měšťanům oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu. První pivovarské budovy ve Cvikově byly vystavěny pod Zeleným vrchem, kde stojí pivovar dodnes.
Na domažlickém učilišti soutěžili studenti ve vaření. Letošního 15. ročníku soutěže Hrnečku, vař! na téma Vaření naslepo-jaro našich babiček, se 30. března v prostorách pořádající školy zhostilo pět týmů.
Pohádka pro Nikyho, napůl ochrnutého hrdinu v osmiletém těle. Část třetí.
Televize Prima před měsícem odvysílala soutěžní pořad o vaření Prostřeno, v němž zvítězil devatenáctiletý Ludvík Pechovský z Domažlic. Student 3. ročníku domažlického učiliště oboru Kuchař-číšník se s 33 body stal absolutním vítězem týdne Prostřena s názvem Učňovský speciál.
/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj.
/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj. Desítka účastnic se po jeho boku naučila připravit jednoduchý, ale chutný oběd: hrachovou polévku, ratatouille s bulgurem (toto tradiční francouzské jídlo by se pak dalo dojíst i nastudeno s bagetou, kdyby ovšem něco zbylo) – plus ještě jablka v těstíčku jako zákusek. A vše chutnalo natolik, že se snědlo do posledního sousta.
/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj. Desítka účastnic se po jeho boku naučila připravit jednoduchý, ale chutný oběd: hrachovou polévku, ratatouille s bulgurem (toto tradiční francouzské jídlo by se pak dalo dojíst i nastudeno s bagetou, kdyby ovšem něco zbylo) – plus ještě jablka v těstíčku jako zákusek. A vše chutnalo natolik, že se snědlo do posledního sousta.
Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku.
Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku.
/ROZHOVOR/ Konečný výsledek soutěže MasterChef Česko 2021 diváci u televizních obrazovek už znají. Do finále se dostala i sympatická a talentovaná amatérská kuchařka Petra Vindyšová, která aktuálně pracuje ve zdravotnických potřebách. Na soutěž vzpomíná v dobrém.
/REPORTÁŹ/ Co mají společného hrnec, vrtačka, teploměr a chlazení? Když k nim přidáte ještě kbelík, slad, chmel a pomoc kamaráda, dá se s nimi podomácku uvařit pivo. Deník se o tom na vlastní kůži přesvědčil na kurzu domácího vaření piva v Národním zemědělském muzeu v Praze. Tam nově v rámci projektu Uvařeno v muzeu přibližují výrobu tohoto národního moku všem jeho milovníkům.
Soutěž StarDance opět opanuje televizní obrazovky. Účastníci letošní řady – stejně jako těch předchozích – vyzdvihují, kolik kilogramů shodili a jak se jim zlepšila fyzička. To nejsou ale jediné důvody, proč je dobré se tanci oddat.
Zlínská Bistrotéka Valachy opět „rozjíždí“ oblíbenou Školu vaření. Do konce roku vypsala dalších dvanáct termínů kurzů vaření, první z nich se koná už tuto neděli 31. října.
Každý Čech v průměru vypije přes 135 litrů piva ročně, což z nás dělá největší konzumenty chmelového nápoje na světě. Při střídmé konzumaci to však může pro naše zdraví znamenat spíše výhodu. Pivo má totiž díky svému specifickému složení pozitivní vliv na trávení, krevní tlak, cévní soustavu, zuby, kosti, pleť i psychickou pohodu.
Přinášíme fotografie z historie vaření piva v Táboře, které skončilo před 40 lety, přesněji k 1. lednu 1981. Fotografie pocházejí z táborského atelieru Šechtl a Voseček. Zveřejňujeme je s laskavým svolením Marie Šechtlové.
Přinášíme fotografie z historie vaření piva v Táboře, které skončilo před 40 lety, přesněji k 1. lednu 1981. Fotografie pocházejí z táborského atelieru Šechtl a Voseček. Zveřejňujeme je s laskavým svolením Marie Šechtlové.
/FOTOGALERIE/ „Na začátku to vypadalo na velmi odvážný a ambiciózní plán - sehnat finanční prostředky na prostor, který využíváme s klienty k trénování dovedností spojených s vařením, zrekonstruovat a dovybavit,“ připouští ředitelka Rytmusu Střední Čechy, Pavla Fleischhansová.
Jestli už přemýšlíte co o nadcházejícím víkendu, kam jít a jak se zabavit, máme pro vás pár tipů ze Středočeského kraje.
Jednatřicetiletý Jiří Lhota vařil v Anglii, Skotsku i Bělorusku. V současnosti dělá nájemného, osobního kuchaře, ale i lektora vaření. Objednat si ho lze domů na narozeniny, slavnostní večeři, grilování a třeba také svatbu.
V soutěži MasterChef Česko 2021 je ve finálové šestnáctce. Třiatřicetiletý Plzeňan Petr Smazal alias Mad BBQ chce vyhrát hlavně kvůli synovi, který mu na jaře minulého roku zemřel.
Pozůstatky nejstaršího prosného bylinného piva v Evropě ukrývalo bronzové vědro z 9. století před naším letopočtem nalezené v roce 2017 u Kladiny na Pardubicku.
Gurmánské soutěže ve vaření guláše se těší velké oblibě po celém Česku. Je to vcelku jednoduché: stačí mít sehraný tým a chuť do vaření. Sbor dobrovolných hasičů v Miloticích na konci srpna uspořádal tradiční ročník "O pohár starosty SDH", který nepřekazila ani nepřízeň počasí. Lidé si přišli pochutnat na guláši a podpořit své sousedy v jejich snaze o výhru.
Strážníci jablonecké městské policie zachránili muže před udušením. Rychle reagovali na ohlášení údajného požáru v ulici Sadová. V bytě, odkud vycházel kouř, našli muže, který usnul při vaření.
Areál za břesteckou multifunkční sportovní halou se v sobotu odpoledne proměnil v ráj milovníků trnek – povidel černých jako uhel, slivovice, koláčků, trnkových omáček s voňavým uzeným masem či metyjí s trnkami a mákem.
Napoleon Bonaparte v roce 1805 právě pochodoval s armádou pro vavříny ke Slavkovu od Brna, když v moravské metropoli zemřel František Ondřej Poupě. Pivo od geniálního sládka přesto mohli popíjet i francouzští vojáci. Po téměř 200 letech zrekonstruovali Poupětem zapsaný proces vaření ležáku akademici, kteří se zlatavému moku věnují i profesně.
S vařením zlatavého moku začínal Petr Bohánek z Chebu společně s tátou. A podle svých slov hned po pár várkách zjistil, že ho vaření piva naprosto uchvátilo. A to mu ostatně zůstalo do teď, kdy svou vášeň povýšil a otevřel si vlastní pivotéku. Jak dlouhá cesta k otevření podniku Pivní lok v centru Chebu vlastně vedla, povyprávěl přímo sládek Petr Bohánek.
Již v sobotu 10. července reprezentoval obec Skaličku na Zbrašovském Guláš festu Skaličský tým pod vedením starostky obce. Svou první účastí na tomto Guláš festu ukázali, jak se ve Skaličce vaří. Získali zlato od poroty a druhé místo od veřejnosti.
Již v sobotu 10. července reprezentoval obec Skaličku na Zbrašovském Guláš festu Skaličský tým pod vedením starostky obce. Svou první účastí na tomto Guláš festu ukázali, jak se ve Skaličce vaří. Získali zlato od poroty a druhé místo od veřejnosti.
Pandemie zasáhla restaurace, kuchaři i servírky utíkají jinam. I proto zasévají profesionálové semínka lásky k vaření už u dětí.
V sobotu 4. září se na písčitém hřišti za kulturním domem v Uhřínově bude konat soutěž družstev v přípravě a vaření kotlíkových gulášů. Utkají se spolu čtyřčlenné kolektivy, kterých může být až maximálně dvanáct; potom již bude přijímání dalších zastaveno.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Drak chrlí oheň na všechny strany, ale nám se od něj nespálí. Také děti na příměstském táboře ve Městě Albrechticích zjistily, jak lze plameny držet v holé ruce bez rizika popálení. Se znalostí fyzikálních zákonů a pod odborným vedením jsou hrátky s ohněm naprosto bezpečné. Vypadá to velmi efektně.
Letošní seriál gastronomického svátku Garden Food Festival má za sebou první zastávku. O víkendu 17. –18. července se více než dvanáct set milovníků skvělého jídla a pití sešlo v zahradách zámku Bzenec. Návštěvníci si užili českou i světovou kuchyni, bohatý program a oslavili 100 let Bzeneckého octa. Děkujeme pořadatelům za dnešní příspěvek.
Malí kuchaři z mateřských a základních škol, dětských domovů i neziskových organizací a týmů s rodiči se utkali ve finále soutěže Zdravá 5. Za úkol měli připravit zdravé svačinky podle vlastních receptů. Ti nejlepší se pak zúčastnili kurzu vaření pod vedením profesionálního kuchaře.
Myslíte si, že je pro vaše tělo prospěšnější strava syrová nebo vařená? Někdo je přesvědčen, že vařením ztratíme veškeré živiny, jiný zase pravý opak. Jak to tedy je? Více v článku Pavlíny Podloučkové, za nějž děkujeme
Myslíte si, že je pro vaše tělo prospěšnější strava syrová nebo vařená? Někdo je přesvědčen, že vařením ztratíme veškeré živiny, jiný zase pravý opak. Jak to tedy je? Více v článku Pavlíny Podloučkové, za nějž děkujeme
Vařil ve vyhlášených restauracích po celém Česku. Jeho kuchařské umění poznali i na Pražském hradě nebo v institucích Evropské unie v Bruselu a Štrasburku. Od poloviny června bude šéfkuchař František Eger hostit také zaměstnance a pacienty Fakultní nemocnice v Plzni (FN) na Borech, kde se otevírá nová jídelna.
Vařil ve vyhlášených restauracích po celém Česku. Jeho kuchařské umění poznali i na Pražském hradě nebo v institucích Evropské unie v Bruselu a Štrasburku. Od poloviny června bude šéfkuchař František Eger hostit také zaměstnance a pacienty Fakultní nemocnice v Plzni (FN) na Borech, kde se otevírá nová jídelna.
/LIDÉ ODVEDLE/ Mnozí sportovní fanoušci znají Vojtěcha Netrha jako litoměřického plavce. Méně lidí už o něm však ví, že má rád vaření a ve volných chvílích sleduje seriály.
Rodiče dětí, které mají alergii na některé složky jídel, či mají nařízenou dietní stravu, musí denně složitě řešit výživu svých ratolestí. Dietní školní stravování nabízí v kraji jen zlomek škol. Rodiče navíc problémy nehlásí. Ředitele a kuchařky přemohl strach z neznámého.
Myslíte si, že je pro vaše tělo prospěšnější strava syrová nebo vařená? Někdo je přesvědčen, že vařením ztratíme veškeré živiny, jiný zase pravý opak. Jak to tedy je? Více v článku Pavlíny Podloučkové, za nějž děkujeme.