Znojmo – Úspěšnou turistickou sezonu hlásí pro letošek Znojmo. Do podzemí zavítalo na padesát tisíc návštěvníků a znojemskými věžemi jich prošlo pětadvacet tisíc. I přes opravy Hradní ulice, které ztěžovaly vstup k nové Expozici pivovarnictví, přilákala historie vaření piva přes třináct a půl tisíce lidí.
Tachov – Ve vědru z malého rybníčku, který má přes ulici, nosí Miroslav Beňák vodu na splachování záchoda. Vodu na vaření a mytí používá balenou. Jeho domácnost, stejně jako šest ostatních, je od minulého týdne bez tekoucího vodovodu.
Velké Bílovice /REPORTÁŽ/ – Ručičky na hodinkách ukazují devět hodin ráno. Je čas. Desítky soutěžních týmů zatápí ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku pod kotli. Do vinařského města přijely s odhodláním a s vyladěnými recepty. Je sobota a před kulturním domem začíná osmý ročník soutěže ve vaření zelňaček.
Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Učebnice a propisky vyměnily za lžičky, vařečky a nože. Učení anglických slovíček a dějepisných dat za přípravu barevných zeleninových pokrmů. Ve školní jídelně brněnské základní školy Horní vládne i v době vyučování ruch. Nezpůsobují jej ale kuchařky, nýbrž skupina páťáků v zástěrách. Děti se zapojily do projektu Pestrá strava a pod vedením výživové poradkyně připravují ve skupinách zdravé svačiny.
U vážně popáleného osmašedesátiletého muže z Orlové zasahovali ve středu ráno záchranáři. Zraněný, kterému podle dostupných informací vzplála při přípravě jídla od zapnutého sporáku košile, utrpěl vážné popáleniny 2. a 3. stupně v oblasti horní poloviny těla, včetně hlavy a dýchacích cest.
Židlochovice, Brno /TIPY NA VÍKEND/ - V ulicích Židlochovic vypukne v sobotu děs a hrůza. Po roce tam opět zavítá oblíbený průvod strašidelných rakouských čertů.
Rychnovsko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Kam po základní škole? Na tuto otázku některým žákům odpoví dny otevřených dveří, které se konají v pátek a v sobotu na dobrušské střední škole SPŠel.it.
Brno /FOTOGALERIE/ – Marcipánové dorty, křupavá pizza i lahodné koktejly. Lidé z Brna se mohli při dni otevřených dveří podívat, jak studenti z Odborného učiliště v brněnské Lomené ulici vaří bok po boku se zkušenými italskými šéfkuchaři.
České Budějovice – „Ne nadarmo se říká, že Češi jsou národem pivařů,“ říká Pavel Smetana ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Pod ni spadá minipivovar Čtyrák, kde se od listopadu otevřel kurz pro veřejnost.
Litoměřice - Již tuto sobotu se uskuteční dobročinná akce na podporu litoměřické nemocnice. Dobrovolník již počtvrté uvaří polévku, podruhé výtěžek věnuje nemocnici.
Havlíčkův Brod - Dar ve výši 200 tisíc korun předala v pátek 17. listopadu společnost Rossmann v rámci kampaně Dejme úsměv dětem azylovému domu brodské charity.
Kladruby – Přestože se v poslední době vyskytlo několik názorů poukazujících na nízkou návštěvnost některých akcí pořádaných v kladrubském muzeu, vedení města tento názor nesdílí.
Nabídka dietní stravy pro školáky se v metropoli rozšiřuje. V Praze 12 vznikla pilotní síť základních a mateřských škol, které speciální režim nabízejí. Alergie na lepek, ořechy, vejce či například laktózu. Intolerance na různé druhy potravin a látek v nich obsažených se týká řady Pražanů. V případě žáků a studentů se školní jídelny snaží stále častěji vyjít vstříc a nabídnout speciální režim.
Včelná /VIDEO/ - Čtenářky Deníku vařily s Honzou Krobem v jeho Fine Food Academy ve Včelné. Shodly se jednomyslně. Super parta, výborná práce a perfektní chuť, říkaly. Nadšené byly hlavně z lososového tataráku na asijský způsob.
Strašidla na každém rohu, lampiony a skvělá nálada. Tak lze ve zkratce popsat poslední říjnové dny v Melči. Konal se zde totiž již tradiční lampionový průvod se strašidly.
Vlašim /FOTOGALERIE/ – Jak asi chutnají tepelně upravení brouci, červi nebo kobylky? Na tuhle otázku chtěly v sobotu 28. října znát odpověď stovky Vlašimáků. Tak velký zájem u nich vzbudil premiérový Hmyzí festival v Podblanickém ekocentru.
Nejvíc úlovků hlásí houbaři, kteří vyrazili do Klánovic-kého lesa. S prázdnou nejspíš z lesa neodejdou ani ti, kteří popojedou kousek za hlavní město. Houbařská sezona se pomalu chýlí ke konci, stále ovšem stojí za to vyrazit s košíkem do pražských parků a lesů. „Stále rostou, jen hrozně daleko od sebe,“ postěžoval si před pár dny na jenom z houbařských webů uživatel, který navštívil lesy v Dubči a v Praze 9.
Valtice – Hlavní město vína? Na tři dny se Valtice stanou baštou pro milovníky čokolády. V zimní jízdárně tamního zámku se od pátku do neděle uskuteční Čokoládový festival s kulinářskou přehlídkou a prodejními stánky s čokoládovými delikatesami.
FOTOGALERIE / To je heslo, kterým divadelníci uherskohradišťské scény zvou k předplatnému na příští rok. Deník se rozhodl stejnou otázku položit hercům. Dnes na ni odpovídá Pavlína Hejcmanová
Telč – Památkáři z Telče se letos zapojí již potřetí do Mezinárodního dne archeologie. Společně pro nadšence připravují na sobotu 21. října do Slavonic přednášku o jídle a pití ve středověku.
Podniková jídelna, restaurace, dovážková služba, nebo blízký obchod. Možností, jak v poledne dočerpat energii, je mnoho. Čeští zaměstnanci si ale nejčastěji nosí jídlo z domova, a tento trend se stále větší oblibou „domácího vaření“ spíše narůstá. To potvrdily i výsledky ankety na portálu Profesia.cz, kde tuto možnost uvedlo 38 procent dotázaných.
Ústí nad Labem - Nákup počítačové techniky, kuchyňského vybavení a nádobí na vaření, lůžkovin, případně dětského stolovacího nádobí. Ten teď čeká Mateřskou školu U plavecké haly v ústecké čtvrti Klíše.
Tábor - O tomto víkendu se Tábor oblékne do čokoládových chutí a barev. Již čtvrtý Festival čokolády nabídne obyvatelům i návštěvníkům města mimořádně bohaté a lákavé menu plné zábavy, soutěží, degustací, poznání a zajímavých hostů.
Polička – Jedenáctiletý král Ludvík Jagellonský obdržel v roce 1517 informaci od svých regentů, že je pokladna poloprázdná. Dostal tedy radu, aby udělil právo várečné měšťanům, kteří by z každého vystaveného a prodaného džbánku piva odevzdali do královské pokladny malý peníz.
Velké Meziříčí – Čtyřicátý ročník Gastrodne - akce, kterou pořádá Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí - se opět těšil velkému zájmu návštěvníků. Ti přišli obdivovat především um žáků školy i jejich učitelů.
Lysá nad Labem – Bude to větší pochutnání, když se do kuchtění pustí hejtmanka společně s muzikantem, nebo mlsné jazýčky spíš osloví výsledek práce pánů, kteří se chopí vařečky sami? I tuhle otázku si mohli o víkendu položit návštěvníci výstaviště v Lysé nad Labem. Kraj tam pořádal tradiční festival dobrého jídla pití, spojený i s muzikou a zábavou.
Bošovice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – První zmínka o Bošovicích pochází přibližně z poloviny dvanáctého století našeho letopočtu. Spousta artefaktů nalezených v jejich okolí je daleko starší. Třeba keramické střepy z let 1200 až 1000 před naším letopočtem nebo mamutí kosti, které v zemi ležely dvě stě padesát tisíc až patnáct tisíc let. V sobotu odpoledne se nad nimi sklánějí hlavy mnoha desítek lidí. V budově nedávno zrekonstruované fary se slavnostně otevírá nová archeologická expozice.
FOTOGALERIE / Akce s názvem Fitmaraton se konala v sobotu v němčické sportovní hale Suprovka. Kdo by si myslel, že se jednalo o akci pro profesionální sportovce, byl by určitě překvapený. Mohl přijít úplně každý a vyzkoušet si hned několik druhů cvičení. O přestávkách byl pak připravený zdravý raut.