Hasiči i letos varují před zvýšeným rizikem vzniku požárů o Vánocích. Jejich příčinou nejčastěji bývá nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Loni museli hasiči během Štědrého dne zasahovat u 48 požárů, jeden člověk při nich zemřel a šest lidí bylo zraněno. Celková škoda přesáhla dva miliony korun.
Člověk pořád nemá času nazbyt a v prosinci to platí dvojnásob. Naštěstí si část volného času můžete ušetřit třeba pro předvánoční nákupy. Místo hnětení, vykrajování a neustálého čekání u trouby nakupte své oblíbené cukroví v obchodě.
Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.
FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?
Pečené kaštany patří k předvánočnímu období stejně jako svařák nebo punč. Dávno už přitom nejsou výsadou tržnic, připravují se i doma a vůbec se neomezují jen na pečenou podobu.
Kouřim - Přípravy na letošní poslední národopisný pořad ve skanzenu jsou v plném proudu. Na návštěvníky čeká 17. prosince od 10 do 16 hodin Stříbrná adventní neděle.
Přes všechna nabádání hasičů k opatrnosti při manipulaci s vánočními dekoracemi a zábavní pyrotechnikou, na sebe první případ požáru nenechal dlouho čekat.
Mikulov, Sedlec /ROZHOVOR/ – Když před lety hledal domov pro rodinu, padl mu do oka Mikulov, kde si také otevřel svoji restauraci. Kuchař Marcel Ihnačák bydlící nyní v blízkém Sedleci patřík nejznámějším jménům v oboru. Vařil v restauraci oceněné michelinskými hvězdami a lidé za jeho umem neváhají jet desítky kilometrů. Patří mu rozhovor týdne.
Tábor/ROZHOVOR/ – Lukáš Hejlík se svými kolegy Alanem Novotným a Věrou Hollou přijeli do Tábora připomenout to nejlepší, co se během 15 let objevilo v Listování.
Málokterá žena uklízí ráda. Třetina tuto činnost dokonce nesnáší! Jenže se blíží Vánoce a s nimi i tradiční generální úklid. Nemusíte se ale sedřít – a už vůbec ne vše dělat sama.
Bonbony ze stromečku přijdou vhod zejména po svátcích, kdy se krabice s cukrovím začínají povážlivě vyprázdňovat. Proč je kupovat, když si je můžete vyrobit doma? Máme pro vás jednoduchý recept.
Jihlava - Slavnostní udílení cen dobrovolníkům roku 2017, které každoročně pořádá Oblastní charita Jihlava, má letos netradičně dva vítěze. Dobrochem roku 2017 se ve středu 6. prosince stala Petra Humlerová a její pes Scotty.
Janov – V místě, kde byli v minulosti lidé v Janově zvyklí zastavovat na oběd, je komunitní dům pro seniory. Ze známého motorestu v obci nedaleko Litomyšle vznikl během krátké doby dům s šestnácti byty.
Podmoklany - Vůně tradičního českého guláše se linula v sobotu odpoledne hasičským kulturákem v Podmoklanech. Konal se tady už druhý ročník Podmoklanského gulášfestu, který pořádali místní hasiči. Porota měla těžkou práci. Co guláš, to harmonie chutí, ale nakonec stejně zvítězila klasika – guláš z hovězí kližky od Karla Štěrby z Podmoklan.
Znojmo – Úspěšnou turistickou sezonu hlásí pro letošek Znojmo. Do podzemí zavítalo na padesát tisíc návštěvníků a znojemskými věžemi jich prošlo pětadvacet tisíc. I přes opravy Hradní ulice, které ztěžovaly vstup k nové Expozici pivovarnictví, přilákala historie vaření piva přes třináct a půl tisíce lidí.
Tachov – Ve vědru z malého rybníčku, který má přes ulici, nosí Miroslav Beňák vodu na splachování záchoda. Vodu na vaření a mytí používá balenou. Jeho domácnost, stejně jako šest ostatních, je od minulého týdne bez tekoucího vodovodu.
Velké Bílovice /REPORTÁŽ/ – Ručičky na hodinkách ukazují devět hodin ráno. Je čas. Desítky soutěžních týmů zatápí ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku pod kotli. Do vinařského města přijely s odhodláním a s vyladěnými recepty. Je sobota a před kulturním domem začíná osmý ročník soutěže ve vaření zelňaček.
Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Učebnice a propisky vyměnily za lžičky, vařečky a nože. Učení anglických slovíček a dějepisných dat za přípravu barevných zeleninových pokrmů. Ve školní jídelně brněnské základní školy Horní vládne i v době vyučování ruch. Nezpůsobují jej ale kuchařky, nýbrž skupina páťáků v zástěrách. Děti se zapojily do projektu Pestrá strava a pod vedením výživové poradkyně připravují ve skupinách zdravé svačiny.
U vážně popáleného osmašedesátiletého muže z Orlové zasahovali ve středu ráno záchranáři. Zraněný, kterému podle dostupných informací vzplála při přípravě jídla od zapnutého sporáku košile, utrpěl vážné popáleniny 2. a 3. stupně v oblasti horní poloviny těla, včetně hlavy a dýchacích cest.
Židlochovice, Brno /TIPY NA VÍKEND/ - V ulicích Židlochovic vypukne v sobotu děs a hrůza. Po roce tam opět zavítá oblíbený průvod strašidelných rakouských čertů.
Rychnovsko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Kam po základní škole? Na tuto otázku některým žákům odpoví dny otevřených dveří, které se konají v pátek a v sobotu na dobrušské střední škole SPŠel.it.
Brno /FOTOGALERIE/ – Marcipánové dorty, křupavá pizza i lahodné koktejly. Lidé z Brna se mohli při dni otevřených dveří podívat, jak studenti z Odborného učiliště v brněnské Lomené ulici vaří bok po boku se zkušenými italskými šéfkuchaři.
České Budějovice – „Ne nadarmo se říká, že Češi jsou národem pivařů,“ říká Pavel Smetana ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Pod ni spadá minipivovar Čtyrák, kde se od listopadu otevřel kurz pro veřejnost.
Litoměřice - Již tuto sobotu se uskuteční dobročinná akce na podporu litoměřické nemocnice. Dobrovolník již počtvrté uvaří polévku, podruhé výtěžek věnuje nemocnici.
Havlíčkův Brod - Dar ve výši 200 tisíc korun předala v pátek 17. listopadu společnost Rossmann v rámci kampaně Dejme úsměv dětem azylovému domu brodské charity.
Kladruby – Přestože se v poslední době vyskytlo několik názorů poukazujících na nízkou návštěvnost některých akcí pořádaných v kladrubském muzeu, vedení města tento názor nesdílí.
Nabídka dietní stravy pro školáky se v metropoli rozšiřuje. V Praze 12 vznikla pilotní síť základních a mateřských škol, které speciální režim nabízejí. Alergie na lepek, ořechy, vejce či například laktózu. Intolerance na různé druhy potravin a látek v nich obsažených se týká řady Pražanů. V případě žáků a studentů se školní jídelny snaží stále častěji vyjít vstříc a nabídnout speciální režim.