Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Rotunda svaté Kateřiny ve Znojmě.

Znojmo hlásí úspěšnou sezonu. Desítky tisíc turistů lákalo pod zem i na věž

Znojmo – Úspěšnou turistickou sezonu hlásí pro letošek Znojmo. Do podzemí zavítalo na padesát tisíc návštěvníků a znojemskými věžemi jich prošlo pětadvacet tisíc. I přes opravy Hradní ulice, které ztěžovaly vstup k nové Expozici pivovarnictví, přilákala historie vaření piva přes třináct a půl tisíce lidí.

Ilustrační foto.

Sedm rodin na suchu. Dokud majitelce nezaplatí, voda nepoteče

Tachov – Ve vědru z malého rybníčku, který má přes ulici, nosí Miroslav Beňák vodu na splachování záchoda. Vodu na vaření a mytí používá balenou. Jeho domácnost, stejně jako šest ostatních, je od minulého týdne bez tekoucího vodovodu.

Zelňačky dle nejrůznějších receptů opět provoněly Velké Bílovice. Osmý ročník přilákal davy lidí.

Zelňačka na desítky způsobů. Soutěžící lidem nalévali i zázvorovici

Velké Bílovice /REPORTÁŽ/ – Ručičky na hodinkách ukazují devět hodin ráno. Je čas. Desítky soutěžních týmů zatápí ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku pod kotli. Do vinařského města přijely s odhodláním a s vyladěnými recepty. Je sobota a před kulturním domem začíná osmý ročník soutěže ve vaření zelňaček. 

Žáci na brněnské základní škole Horní se učili připravovat zdravé svačiny. Projektový den byl součástí celorepublikové akce Pestrá strava. Na děti dohlížela výživová poradkyně.

Děti připravovaly zdravé svačiny. Dohlížela na ně výživová poradkyně

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Učebnice a propisky vyměnily za lžičky, vařečky a nože. Učení anglických slovíček a dějepisných dat za přípravu barevných zeleninových pokrmů. Ve školní jídelně brněnské základní školy Horní vládne i v době vyučování ruch. Nezpůsobují jej ale kuchařky, nýbrž skupina páťáků v zástěrách. Děti se zapojily do projektu Pestrá strava a pod vedením výživové poradkyně připravují ve skupinách zdravé svačiny.

Ilustrační foto.

Muž utrpěl při vaření těžké popáleniny

U vážně popáleného osmašedesátiletého muže z Orlové zasahovali ve středu ráno záchranáři. Zraněný, kterému podle dostupných informací vzplála při přípravě jídla od zapnutého sporáku košile, utrpěl vážné popáleniny 2. a 3. stupně v oblasti horní poloviny těla, včetně hlavy a dýchacích cest.

Děsiví čerti v ulicích Židlochovic na Brněnsku.

Lidi postraší smečka rakouských čertů

Židlochovice, Brno /TIPY NA VÍKEND/ - V ulicích Židlochovic vypukne v sobotu děs a hrůza. Po roce tam opět zavítá oblíbený průvod strašidelných rakouských čertů.

SPŠel•it Dobruška

Na co kam: Škola otevírá své brány studentům

Rychnovsko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Kam po základní škole? Na tuto otázku některým žákům odpoví dny otevřených dveří, které se konají v pátek a v sobotu na dobrušské střední škole SPŠel.it.

Ilustrační foto.

Naučí pivaře, jak si uvařit chmelový nektar doma

České Budějovice – „Ne nadarmo se říká, že Češi jsou národem pivařů,“ říká Pavel Smetana ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Pod ni spadá minipivovar Čtyrák, kde se od listopadu otevřel kurz pro veřejnost.

Bývalý voják Josef Pásztor vaří polévku pro dobročinné účely.

Zajděte na polévku, pomůžete nemocnici

Litoměřice - Již tuto sobotu se uskuteční dobročinná akce na podporu litoměřické nemocnice. Dobrovolník již počtvrté uvaří polévku, podruhé výtěžek věnuje nemocnici.

ilustrační foto

Vaření bez lepku či vajec. Školní jídelny nabízejí dietní stravování

Nabídka dietní stravy pro školáky se v metropoli rozšiřuje. V Praze 12 vznikla pilotní síť základních a mateřských škol, které speciální režim nabízejí. Alergie na lepek, ořechy, vejce či například laktózu. Intolerance na různé druhy potravin a látek v nich obsažených se týká řady Pražanů. V případě žáků a studentů se školní jídelny snaží stále častěji vyjít vstříc a nabídnout speciální režim.

Ilustrační foto.

Další zdravé vaření

Strakonice – Další kurz zdravého veg(etari)ánského vaření začíná ve čtvrtek 9. listopadu opět v 18 hodin.

Tatarák z lososa. Vlevo s koprem na středomořský způsob a vpravo s koriandrem na asijský.

Lososový tatarák s koriandrem nadchl

Včelná /VIDEO/ - Čtenářky Deníku vařily s Honzou Krobem v jeho Fine Food Academy ve Včelné. Shodly se jednomyslně. Super parta, výborná práce a perfektní chuť, říkaly. Nadšené byly hlavně z lososového tataráku na asijský způsob.

Lampionový průvod se strašidly v Melči.

„Lampioňák“ v Melči ovládla strašidla

Strašidla na každém rohu, lampiony a skvělá nálada. Tak lze ve zkratce popsat poslední říjnové dny v Melči. Konal se zde totiž již tradiční lampionový průvod se strašidly.

První Hmyzí festival ve vlašimském Podblanickém ekocentru.

Dobroty připravené z hmyzáků ochutnaly stovky zvědavců

Vlašim /FOTOGALERIE/ – Jak asi chutnají tepelně upravení brouci, červi nebo kobylky? Na tuhle otázku chtěly v sobotu 28. října znát odpověď stovky Vlašimáků. Tak velký zájem u nich vzbudil premiérový Hmyzí festival v Podblanickém ekocentru.

Houby. Ilustrační foto.

V pražských lesích a parcích stále rostou houby, ale je třeba pořádně hledat

Nejvíc úlovků hlásí houbaři, kteří vyrazili do Klánovic-kého lesa. S prázdnou nejspíš z lesa neodejdou ani ti, kteří popojedou kousek za hlavní město. Houbařská sezona se pomalu chýlí ke konci, stále ovšem stojí za to vyrazit s košíkem do pražských parků a lesů. „Stále rostou, jen hrozně daleko od sebe,“ postěžoval si před pár dny na jenom z houbařských webů uživatel, který navštívil lesy v Dubči a v Praze 9.

Národ krabičkářů. Čeští zaměstnanci si nejčastěji nosí k obědu jídlo z domova

Podniková jídelna, restaurace, dovážková služba, nebo blízký obchod. Možností, jak v poledne dočerpat energii, je mnoho. Čeští zaměstnanci si ale nejčastěji nosí jídlo z domova, a tento trend se stále větší oblibou „domácího vaření“ spíše narůstá. To potvrdily i výsledky ankety na portálu Profesia.cz, kde tuto možnost uvedlo 38 procent dotázaných.

Čokoládový festival. Ilustrační foto

Festival čokolády letos již počtvrté

Tábor - O tomto víkendu se Tábor oblékne do čokoládových chutí a barev. Již čtvrtý Festival čokolády nabídne obyvatelům i návštěvníkům města mimořádně bohaté a lákavé menu plné zábavy, soutěží, degustací, poznání a zajímavých hostů.

KAREL WITZ uvedl knihu do života stylově. Při slavnosti ji polil – jak jinak – poličským pivem.

Kniha mapuje 500 let pivovaru v Poličce

Polička – Jedenáctiletý král Ludvík Jagellonský obdržel v roce 1517 informaci od svých regentů, že je pokladna poloprázdná. Dostal tedy radu, aby udělil právo várečné měšťanům, kteří by z každého vystaveného a prodaného džbánku piva odevzdali do královské pokladny malý peníz.

Gastronomická výstava nabídla mimo jiné ukázku cukrářských výtvorů, studených mís i slavnostních tabulí.

OBRAZEM: Dovednost žáků představil tradiční Gastroden

Velké Meziříčí – Čtyřicátý ročník Gastrodne - akce, kterou pořádá Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí - se opět těšil velkému zájmu návštěvníků. Ti přišli obdivovat především um žáků školy i jejich učitelů.

I středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová se chopila festivalové vařečky a předvedla své kuchařské umění. Její domácí houbovou pomazánku ochutnala a pochválila v pátek celá řada návštěvníků.

Hejtmanka vařila z hub a povidel, její náměstky spíš lákala panenka

Lysá nad Labem – Bude to větší pochutnání, když se do kuchtění pustí hejtmanka společně s muzikantem, nebo mlsné jazýčky spíš osloví výsledek práce pánů, kteří se chopí vařečky sami? I tuhle otázku si mohli o víkendu položit návštěvníci výstaviště v Lysé nad Labem. Kraj tam pořádal tradiční festival dobrého jídla pití, spojený i s muzikou a zábavou.

Jozefína Růžičková z Prachatic zvítězila ve světové gurmánské soutěži Great Taste Awards. Její fíkovo hruškový džem lze koupit v e-shopu, nebo v prachatické farmářské prodejně.

Jozefína ohromila svět marmeládou

Prachatice - Tři hvězdy. Přesně tolik získala jedna z prachatických marmelád na nejprestižnější gurmánské soutěži, která se konala ve Velké Británii.

Uvařit sladká povidla, otevřít novou archeologickou expozici, zakopat schránku s dobovými artefakty. To stihli v sobotu Bošovičtí v areálu tamní fary.

Sladká povidla, mamutí kosti. V Bošovicích se vařily trnky a otevírali expozici

Bošovice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – První zmínka o Bošovicích pochází přibližně z poloviny dvanáctého století našeho letopočtu. Spousta artefaktů nalezených v jejich okolí je daleko starší. Třeba keramické střepy z let 1200 až 1000 před naším letopočtem nebo mamutí kosti, které v zemi ležely dvě stě padesát tisíc až patnáct tisíc let. V sobotu odpoledne se nad nimi sklánějí hlavy mnoha desítek lidí. V budově nedávno zrekonstruované fary se slavnostně otevírá nová archeologická expozice.

V němčické sportovní hale proběhl druhý ročník Fitmaratonu

Fitmaraton otřásal němčickou Suprovkou

FOTOGALERIE / Akce s názvem Fitmaraton se konala v sobotu v němčické sportovní hale Suprovka. Kdo by si myslel, že se jednalo o akci pro profesionální sportovce, byl by určitě překvapený. Mohl přijít úplně každý a vyzkoušet si hned několik druhů cvičení. O přestávkách byl pak připravený zdravý raut.