Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Vánoční varování hasičů: pozor na manipulaci s otevřeným ohněm

Hasiči i letos varují před zvýšeným rizikem vzniku požárů o Vánocích. Jejich příčinou nejčastěji bývá nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Loni museli hasiči během Štědrého dne zasahovat u 48 požárů, jeden člověk při nich zemřel a šest lidí bylo zraněno. Celková škoda přesáhla dva miliony korun.

Sladká nadílka

Člověk pořád nemá času nazbyt a v prosinci to platí dvojnásob. Naštěstí si část volného času můžete ušetřit třeba pro předvánoční nákupy. Místo hnětení, vykrajování a neustálého čekání u trouby nakupte své oblíbené cukroví v obchodě.

Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.

Banánové oplatky

Banánové oplatky

Pokud chcete, aby vám oplatky déle vydržely, nahraďte pudinkový základ změklým máslem.

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

Jedlé kaštany v domácí kuchyni

Pečené kaštany patří k předvánočnímu období stejně jako svařák nebo punč. Dávno už přitom nejsou výsadou tržnic, připravují se i doma a vůbec se neomezují jen na pečenou podobu.

Ve skanzenu vyvrcholí advent

Kouřim - Přípravy na letošní poslední národopisný pořad ve skanzenu jsou v plném proudu. Na návštěvníky čeká 17. prosince od 10 do 16 hodin Stříbrná adventní neděle.

Potraviny pomáhají. A zájem je velký

Karlovarský kraj – Přišla zima, blíží se Vánoce a právě v tomto období nejvíce narůstá poptávka po zboží z Potravinové banky Karlovarského kraje.

Mladí by měli mít více pokory, momentálně je to naopak, říká kuchař Ihnačák

Mikulov, Sedlec /ROZHOVOR/ – Když před lety hledal domov pro rodinu, padl mu do oka Mikulov, kde si také otevřel svoji restauraci. Kuchař Marcel Ihnačák bydlící nyní v blízkém Sedleci patřík nejznámějším jménům v oboru. Vařil v restauraci oceněné michelinskými hvězdami a lidé za jeho umem neváhají jet desítky kilometrů. Patří mu rozhovor týdne.

Předvánoční úklid

Předvánoční úklid, noční můra všech žen

Málokterá žena uklízí ráda. Třetina tuto činnost dokonce nesnáší! Jenže se blíží Vánoce a s nimi i tradiční generální úklid. Nemusíte se ale sedřít – a už vůbec ne vše dělat sama.

Ze Strakonicka

Strakonice - V areálu strakonického hradu můžete tento víkend, 9 a 10 prosince navštívit tradiční adventní trhy pod Rumpálem.

Krátce ze Strakonicka

Strakonice - V areálu strakonického hradu můžete tento víkend, 9 a 10 prosince navštívit tradiční adventní trhy pod Rumpálem.

Medové bonbony

Medové bonbony na stromeček

Bonbony ze stromečku přijdou vhod zejména po svátcích, kdy se krabice s cukrovím začínají povážlivě vyprázdňovat. Proč je kupovat, když si je můžete vyrobit doma? Máme pro vás jednoduchý recept.

Vídeňské sachrové krychličky

Vídeňské sachrové krychličky

Lahodné sachrové dortíčky, které se jen rozplývají na jazyku, nepatří na českých vánočních stolech zrovna ke klasikám. Vyzkoušíte?

Z motorestu udělali ubytování pro seniory

Janov – V místě, kde byli v minulosti lidé v Janově zvyklí zastavovat na oběd, je komunitní dům pro seniory. Ze známého motorestu v obci nedaleko Litomyšle vznikl během krátké doby dům s šestnácti byty.

OBRAZEM: Nejvíc porotě zachutnal guláš z hovězí kližky

Podmoklany - Vůně tradičního českého guláše se linula v sobotu odpoledne hasičským kulturákem v Podmoklanech. Konal se tady už druhý ročník Podmoklanského gulášfestu, který pořádali místní hasiči. Porota měla těžkou práci. Co guláš, to harmonie chutí, ale nakonec stejně zvítězila klasika – guláš z hovězí kližky od Karla Štěrby z Podmoklan.

Znojmo hlásí úspěšnou sezonu. Desítky tisíc turistů lákalo pod zem i na věž

Znojmo – Úspěšnou turistickou sezonu hlásí pro letošek Znojmo. Do podzemí zavítalo na padesát tisíc návštěvníků a znojemskými věžemi jich prošlo pětadvacet tisíc. I přes opravy Hradní ulice, které ztěžovaly vstup k nové Expozici pivovarnictví, přilákala historie vaření piva přes třináct a půl tisíce lidí.

Sedm rodin na suchu. Dokud majitelce nezaplatí, voda nepoteče

Tachov – Ve vědru z malého rybníčku, který má přes ulici, nosí Miroslav Beňák vodu na splachování záchoda. Vodu na vaření a mytí používá balenou. Jeho domácnost, stejně jako šest ostatních, je od minulého týdne bez tekoucího vodovodu.

Zelňačka na desítky způsobů. Soutěžící lidem nalévali i zázvorovici

Velké Bílovice /REPORTÁŽ/ – Ručičky na hodinkách ukazují devět hodin ráno. Je čas. Desítky soutěžních týmů zatápí ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku pod kotli. Do vinařského města přijely s odhodláním a s vyladěnými recepty. Je sobota a před kulturním domem začíná osmý ročník soutěže ve vaření zelňaček. 

Děti připravovaly zdravé svačiny. Dohlížela na ně výživová poradkyně

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Učebnice a propisky vyměnily za lžičky, vařečky a nože. Učení anglických slovíček a dějepisných dat za přípravu barevných zeleninových pokrmů. Ve školní jídelně brněnské základní školy Horní vládne i v době vyučování ruch. Nezpůsobují jej ale kuchařky, nýbrž skupina páťáků v zástěrách. Děti se zapojily do projektu Pestrá strava a pod vedením výživové poradkyně připravují ve skupinách zdravé svačiny.

Muž utrpěl při vaření těžké popáleniny

U vážně popáleného osmašedesátiletého muže z Orlové zasahovali ve středu ráno záchranáři. Zraněný, kterému podle dostupných informací vzplála při přípravě jídla od zapnutého sporáku košile, utrpěl vážné popáleniny 2. a 3. stupně v oblasti horní poloviny těla, včetně hlavy a dýchacích cest.

Lidi postraší smečka rakouských čertů

Židlochovice, Brno /TIPY NA VÍKEND/ - V ulicích Židlochovic vypukne v sobotu děs a hrůza. Po roce tam opět zavítá oblíbený průvod strašidelných rakouských čertů.

Na co kam: Škola otevírá své brány studentům

Rychnovsko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Kam po základní škole? Na tuto otázku některým žákům odpoví dny otevřených dveří, které se konají v pátek a v sobotu na dobrušské střední škole SPŠel.it.

Naučí pivaře, jak si uvařit chmelový nektar doma

České Budějovice – „Ne nadarmo se říká, že Češi jsou národem pivařů,“ říká Pavel Smetana ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Pod ni spadá minipivovar Čtyrák, kde se od listopadu otevřel kurz pro veřejnost.

Zajděte na polévku, pomůžete nemocnici

Litoměřice - Již tuto sobotu se uskuteční dobročinná akce na podporu litoměřické nemocnice. Dobrovolník již počtvrté uvaří polévku, podruhé výtěžek věnuje nemocnici.

Vaření bez lepku či vajec. Školní jídelny nabízejí dietní stravování

Nabídka dietní stravy pro školáky se v metropoli rozšiřuje. V Praze 12 vznikla pilotní síť základních a mateřských škol, které speciální režim nabízejí. Alergie na lepek, ořechy, vejce či například laktózu. Intolerance na různé druhy potravin a látek v nich obsažených se týká řady Pražanů. V případě žáků a studentů se školní jídelny snaží stále častěji vyjít vstříc a nabídnout speciální režim.

Další zdravé vaření

Strakonice – Další kurz zdravého veg(etari)ánského vaření začíná ve čtvrtek 9. listopadu opět v 18 hodin.