Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Lososový tatarák s koriandrem nadchl

Včelná /VIDEO/ - Čtenářky Deníku vařily s Honzou Krobem v jeho Fine Food Academy ve Včelné. Shodly se jednomyslně. Super parta, výborná práce a perfektní chuť, říkaly. Nadšené byly hlavně z lososového tataráku na asijský způsob.

„Lampioňák“ v Melči ovládla strašidla

Strašidla na každém rohu, lampiony a skvělá nálada. Tak lze ve zkratce popsat poslední říjnové dny v Melči. Konal se zde totiž již tradiční lampionový průvod se strašidly.

Dobroty připravené z hmyzáků ochutnaly stovky zvědavců

Vlašim /FOTOGALERIE/ – Jak asi chutnají tepelně upravení brouci, červi nebo kobylky? Na tuhle otázku chtěly v sobotu 28. října znát odpověď stovky Vlašimáků. Tak velký zájem u nich vzbudil premiérový Hmyzí festival v Podblanickém ekocentru.

V pražských lesích a parcích stále rostou houby, ale je třeba pořádně hledat

Nejvíc úlovků hlásí houbaři, kteří vyrazili do Klánovic-kého lesa. S prázdnou nejspíš z lesa neodejdou ani ti, kteří popojedou kousek za hlavní město. Houbařská sezona se pomalu chýlí ke konci, stále ovšem stojí za to vyrazit s košíkem do pražských parků a lesů. „Stále rostou, jen hrozně daleko od sebe,“ postěžoval si před pár dny na jenom z houbařských webů uživatel, který navštívil lesy v Dubči a v Praze 9.

Národ krabičkářů. Čeští zaměstnanci si nejčastěji nosí k obědu jídlo z domova

Podniková jídelna, restaurace, dovážková služba, nebo blízký obchod. Možností, jak v poledne dočerpat energii, je mnoho. Čeští zaměstnanci si ale nejčastěji nosí jídlo z domova, a tento trend se stále větší oblibou „domácího vaření“ spíše narůstá. To potvrdily i výsledky ankety na portálu Profesia.cz, kde tuto možnost uvedlo 38 procent dotázaných.

Festival čokolády letos již počtvrté

Tábor - O tomto víkendu se Tábor oblékne do čokoládových chutí a barev. Již čtvrtý Festival čokolády nabídne obyvatelům i návštěvníkům města mimořádně bohaté a lákavé menu plné zábavy, soutěží, degustací, poznání a zajímavých hostů.

Kniha mapuje 500 let pivovaru v Poličce

Polička – Jedenáctiletý král Ludvík Jagellonský obdržel v roce 1517 informaci od svých regentů, že je pokladna poloprázdná. Dostal tedy radu, aby udělil právo várečné měšťanům, kteří by z každého vystaveného a prodaného džbánku piva odevzdali do královské pokladny malý peníz.

OBRAZEM: Dovednost žáků představil tradiční Gastroden

Velké Meziříčí – Čtyřicátý ročník Gastrodne - akce, kterou pořádá Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí - se opět těšil velkému zájmu návštěvníků. Ti přišli obdivovat především um žáků školy i jejich učitelů.

Hejtmanka vařila z hub a povidel, její náměstky spíš lákala panenka

Lysá nad Labem – Bude to větší pochutnání, když se do kuchtění pustí hejtmanka společně s muzikantem, nebo mlsné jazýčky spíš osloví výsledek práce pánů, kteří se chopí vařečky sami? I tuhle otázku si mohli o víkendu položit návštěvníci výstaviště v Lysé nad Labem. Kraj tam pořádal tradiční festival dobrého jídla pití, spojený i s muzikou a zábavou.

Jozefína ohromila svět marmeládou

Prachatice - Tři hvězdy. Přesně tolik získala jedna z prachatických marmelád na nejprestižnější gurmánské soutěži, která se konala ve Velké Británii.

Sladká povidla, mamutí kosti. V Bošovicích se vařily trnky a otevírali expozici

Bošovice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – První zmínka o Bošovicích pochází přibližně z poloviny dvanáctého století našeho letopočtu. Spousta artefaktů nalezených v jejich okolí je daleko starší. Třeba keramické střepy z let 1200 až 1000 před naším letopočtem nebo mamutí kosti, které v zemi ležely dvě stě padesát tisíc až patnáct tisíc let. V sobotu odpoledne se nad nimi sklánějí hlavy mnoha desítek lidí. V budově nedávno zrekonstruované fary se slavnostně otevírá nová archeologická expozice.

Fitmaraton otřásal němčickou Suprovkou

FOTOGALERIE / Akce s názvem Fitmaraton se konala v sobotu v němčické sportovní hale Suprovka. Kdo by si myslel, že se jednalo o akci pro profesionální sportovce, byl by určitě překvapený. Mohl přijít úplně každý a vyzkoušet si hned několik druhů cvičení. O přestávkách byl pak připravený zdravý raut.

Zpěvačky podpořily ženy bez domova

Na podporu žen bez domova vychází nyní benefiční dvojalbum s dvěma desítkami skladeb, které nahrály a nazpívaly muzikantky. Mezi nimi je třeba Lenka Dusilová a slovenská zpěvačka Katarzia či kapely Potmě a Fakné. Deska Superhrdinky bude k dostání v digitální podobě i jako vinyl v nákladu 500 kusů. Výtěžek využije organizace Jako doma na projekt Kuchařky bez domova a na bistro, v němž ženy pokrmy připravují a nabízejí. Média o tom informovala Alexandra Doleželová z organizace Jako doma.

Houbaření a výstavy hub jsou specialitou salašských mykologů

Stovky lidí si v sobotu a neděli nenechaly ujít XI. ročník výstavy hub v areálu hospody Na Dolině v Salaši. Uspořádal ji tam za účasti předního českého mykologa Libora Tmeje z Chocně Mykologický klub Salaš. Pro něj bylo velkým překvapením, že v expozici bylo k vidění 256 druhů jedlých, nejedlých i smrtelně jedovatých hub.

Na krajském Gastrofestivalu bude vařit i hejtmanka. S muzikantem z Lucie

Lysá nad Labem – Pestrá nabídka dobrého jídla, pití i delikates opravdu bude stát za návštěvu. To slibují organizátoři tradičního krajem pořádaného Gastrofesivalu, který se na výstavišti v Lysé nad Labem koná 6. a 7. října. Začíná v pátek od 10. hodiny, kdy akci zahájí hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Osobně nebude chybět ani v sobotu – přičemž program ji nepřipomíná jen jako oficiálního hosta, jehož přítomnost zvyšuje lesk chystané akce, nebo ochutnávače chválícího dovednosti jiných. Po oba dny bude patřit mezi aktivní účastníky.

Ve Velharticích pozvedli číše s Buškem

Velhartice - Divadelní prohlídky hradu na téma příběhu dvou Bušků, kteří procestovali s Karlem IV. jižní Evropu, spojené s ochutnávkou vín, ale i tábor středověkého šlechtice s ukázkami vaření, stánek s levandulovými produkty nebo pro děti možnost vyzkoušet si střelbu z luku či trebuchetu  nabídl o víkendu v rámci Buškovy číše hrad Velhartice.

Sbírka potravin: I sebemenší dar může pomoci

Chrudim – Neziskovka Šance pro Tebe přichází s výzvou „Daruj, nevyhazuj aneb i sebemenší dar může pomoci“. Sbírka trvanlivých potravin má pomoci klientům, kteří se ocitli v tíživé životní situaci.

Dobré jídlo ve škole ve Vratimově vaří podomácku

/SERIÁL DENÍKU - ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ „Jako dítě jsem zažil parádní i propadákové stravování. A to platí o tom školním i dnes,“ říká kuchař, který vaří v jídelně ZŠ a MŠ Vratimov, Michal Cichý.

Pivní degustátorka: Ženy hledají v pivu jiné chutě než muži

/ROZHOVOR/ Věru Lehovcovou přivedla k pivu práce v laboratoři. Ochutnávání piva pak zcela propadla a nyní vede kolektiv patnácti degustátorů. V laboratoři řídí stejný počet mužů jako žen a jak sama říká, degustovat umějí obě pohlaví stejně, odlišnosti nachází jen v citlivosti na různé chutě.

Herec Jašków propadl z chemie na trutnovském gymplu. Na Děvín jezdí pořád

Pec pod Sněžkou - Herec Robert Jašków si sobotní týmovou soutěž ve vaření gulášů viditelně užíval. Aby ne, byl doma. V Peci pod Sněžkou vyrůstal. „Žil jsem v Peci 23 let, až pak jsem šel za prací do Prahy,“ prozradil. Narodil se v Trutnově, kde také chodil na gymnázium. „Pět let. Propadl jsem totiž ve třeťáku z chemie,“ prásknul na sebe.