Včelná /VIDEO/ - Čtenářky Deníku vařily s Honzou Krobem v jeho Fine Food Academy ve Včelné. Shodly se jednomyslně. Super parta, výborná práce a perfektní chuť, říkaly. Nadšené byly hlavně z lososového tataráku na asijský způsob.
Strašidla na každém rohu, lampiony a skvělá nálada. Tak lze ve zkratce popsat poslední říjnové dny v Melči. Konal se zde totiž již tradiční lampionový průvod se strašidly.
Vlašim /FOTOGALERIE/ – Jak asi chutnají tepelně upravení brouci, červi nebo kobylky? Na tuhle otázku chtěly v sobotu 28. října znát odpověď stovky Vlašimáků. Tak velký zájem u nich vzbudil premiérový Hmyzí festival v Podblanickém ekocentru.
Nejvíc úlovků hlásí houbaři, kteří vyrazili do Klánovic-kého lesa. S prázdnou nejspíš z lesa neodejdou ani ti, kteří popojedou kousek za hlavní město. Houbařská sezona se pomalu chýlí ke konci, stále ovšem stojí za to vyrazit s košíkem do pražských parků a lesů. „Stále rostou, jen hrozně daleko od sebe,“ postěžoval si před pár dny na jenom z houbařských webů uživatel, který navštívil lesy v Dubči a v Praze 9.
Valtice – Hlavní město vína? Na tři dny se Valtice stanou baštou pro milovníky čokolády. V zimní jízdárně tamního zámku se od pátku do neděle uskuteční Čokoládový festival s kulinářskou přehlídkou a prodejními stánky s čokoládovými delikatesami.
FOTOGALERIE / To je heslo, kterým divadelníci uherskohradišťské scény zvou k předplatnému na příští rok. Deník se rozhodl stejnou otázku položit hercům. Dnes na ni odpovídá Pavlína Hejcmanová
Telč – Památkáři z Telče se letos zapojí již potřetí do Mezinárodního dne archeologie. Společně pro nadšence připravují na sobotu 21. října do Slavonic přednášku o jídle a pití ve středověku.
Podniková jídelna, restaurace, dovážková služba, nebo blízký obchod. Možností, jak v poledne dočerpat energii, je mnoho. Čeští zaměstnanci si ale nejčastěji nosí jídlo z domova, a tento trend se stále větší oblibou „domácího vaření“ spíše narůstá. To potvrdily i výsledky ankety na portálu Profesia.cz, kde tuto možnost uvedlo 38 procent dotázaných.
Ústí nad Labem - Nákup počítačové techniky, kuchyňského vybavení a nádobí na vaření, lůžkovin, případně dětského stolovacího nádobí. Ten teď čeká Mateřskou školu U plavecké haly v ústecké čtvrti Klíše.
Tábor - O tomto víkendu se Tábor oblékne do čokoládových chutí a barev. Již čtvrtý Festival čokolády nabídne obyvatelům i návštěvníkům města mimořádně bohaté a lákavé menu plné zábavy, soutěží, degustací, poznání a zajímavých hostů.
Polička – Jedenáctiletý král Ludvík Jagellonský obdržel v roce 1517 informaci od svých regentů, že je pokladna poloprázdná. Dostal tedy radu, aby udělil právo várečné měšťanům, kteří by z každého vystaveného a prodaného džbánku piva odevzdali do královské pokladny malý peníz.
Velké Meziříčí – Čtyřicátý ročník Gastrodne - akce, kterou pořádá Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí - se opět těšil velkému zájmu návštěvníků. Ti přišli obdivovat především um žáků školy i jejich učitelů.
Lysá nad Labem – Bude to větší pochutnání, když se do kuchtění pustí hejtmanka společně s muzikantem, nebo mlsné jazýčky spíš osloví výsledek práce pánů, kteří se chopí vařečky sami? I tuhle otázku si mohli o víkendu položit návštěvníci výstaviště v Lysé nad Labem. Kraj tam pořádal tradiční festival dobrého jídla pití, spojený i s muzikou a zábavou.
Bošovice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – První zmínka o Bošovicích pochází přibližně z poloviny dvanáctého století našeho letopočtu. Spousta artefaktů nalezených v jejich okolí je daleko starší. Třeba keramické střepy z let 1200 až 1000 před naším letopočtem nebo mamutí kosti, které v zemi ležely dvě stě padesát tisíc až patnáct tisíc let. V sobotu odpoledne se nad nimi sklánějí hlavy mnoha desítek lidí. V budově nedávno zrekonstruované fary se slavnostně otevírá nová archeologická expozice.
FOTOGALERIE / Akce s názvem Fitmaraton se konala v sobotu v němčické sportovní hale Suprovka. Kdo by si myslel, že se jednalo o akci pro profesionální sportovce, byl by určitě překvapený. Mohl přijít úplně každý a vyzkoušet si hned několik druhů cvičení. O přestávkách byl pak připravený zdravý raut.
Na podporu žen bez domova vychází nyní benefiční dvojalbum s dvěma desítkami skladeb, které nahrály a nazpívaly muzikantky. Mezi nimi je třeba Lenka Dusilová a slovenská zpěvačka Katarzia či kapely Potmě a Fakné. Deska Superhrdinky bude k dostání v digitální podobě i jako vinyl v nákladu 500 kusů. Výtěžek využije organizace Jako doma na projekt Kuchařky bez domova a na bistro, v němž ženy pokrmy připravují a nabízejí. Média o tom informovala Alexandra Doleželová z organizace Jako doma.
Stovky lidí si v sobotu a neděli nenechaly ujít XI. ročník výstavy hub v areálu hospody Na Dolině v Salaši. Uspořádal ji tam za účasti předního českého mykologa Libora Tmeje z Chocně Mykologický klub Salaš. Pro něj bylo velkým překvapením, že v expozici bylo k vidění 256 druhů jedlých, nejedlých i smrtelně jedovatých hub.
Lysá nad Labem – Pestrá nabídka dobrého jídla, pití i delikates opravdu bude stát za návštěvu. To slibují organizátoři tradičního krajem pořádaného Gastrofesivalu, který se na výstavišti v Lysé nad Labem koná 6. a 7. října. Začíná v pátek od 10. hodiny, kdy akci zahájí hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Osobně nebude chybět ani v sobotu – přičemž program ji nepřipomíná jen jako oficiálního hosta, jehož přítomnost zvyšuje lesk chystané akce, nebo ochutnávače chválícího dovednosti jiných. Po oba dny bude patřit mezi aktivní účastníky.
Velhartice - Divadelní prohlídky hradu na téma příběhu dvou Bušků, kteří procestovali s Karlem IV. jižní Evropu, spojené s ochutnávkou vín, ale i tábor středověkého šlechtice s ukázkami vaření, stánek s levandulovými produkty nebo pro děti možnost vyzkoušet si střelbu z luku či trebuchetu nabídl o víkendu v rámci Buškovy číše hrad Velhartice.
Chrudim – Neziskovka Šance pro Tebe přichází s výzvou „Daruj, nevyhazuj aneb i sebemenší dar může pomoci“. Sbírka trvanlivých potravin má pomoci klientům, kteří se ocitli v tíživé životní situaci.
/SERIÁL DENÍKU - ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ „Jako dítě jsem zažil parádní i propadákové stravování. A to platí o tom školním i dnes,“ říká kuchař, který vaří v jídelně ZŠ a MŠ Vratimov, Michal Cichý.
/ROZHOVOR/ Věru Lehovcovou přivedla k pivu práce v laboratoři. Ochutnávání piva pak zcela propadla a nyní vede kolektiv patnácti degustátorů. V laboratoři řídí stejný počet mužů jako žen a jak sama říká, degustovat umějí obě pohlaví stejně, odlišnosti nachází jen v citlivosti na různé chutě.
Strašice – Složky integrovaného záchranného systému vyjížděly ve čtvrtek po čtrnácté hodině do Strašic. Z bytu se valil kouř, žena usnula údajně při vaření.
Velhartice – Na tradiční akci Buškova číše láká o tomto víkendu hrad Velhartice. V sobotu a v neděli tak na návštěvníky čeká pestrý program s chutí a vůní Francie.
V jídelníčku zelenina, mléčné výrobky, ryby, luštěniny, bezlepkové potraviny a regionální produkty. A jako doplněk k obědu raději ovoce než sladkosti. Takový je dnes trend ve školních jídelnách. Na Olomoucku jsou ale i jídelny, kde dětem nechutná.
FOTOGALERIE / Folklor v Liptále? Nic neobvyklého. V sobotu ale pořadatelé přimíchali do hudby a tance vůni brynzy a slaniny. V kulturním areálu se poprvé konal Gastro folklorní festival.
Pec pod Sněžkou - Herec Robert Jašków si sobotní týmovou soutěž ve vaření gulášů viditelně užíval. Aby ne, byl doma. V Peci pod Sněžkou vyrůstal. „Žil jsem v Peci 23 let, až pak jsem šel za prací do Prahy,“ prozradil. Narodil se v Trutnově, kde také chodil na gymnázium. „Pět let. Propadl jsem totiž ve třeťáku z chemie,“ prásknul na sebe.
„Dejte si na to povidla a nechte si to posypat mákem,“ radila Marie Jakubíčková, členka Babince z Kozojídek, všem příchozím, kteří přijeli na Slovácký festival vůní a chutí ochutnat to nejlepší z regionální kuchyně.