Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Dobré jídlo ve škole ve Vratimově vaří podomácku

/SERIÁL DENÍKU - ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ „Jako dítě jsem zažil parádní i propadákové stravování. A to platí o tom školním i dnes,“ říká kuchař, který vaří v jídelně ZŠ a MŠ Vratimov, Michal Cichý.

Pivní degustátorka: Ženy hledají v pivu jiné chutě než muži

/ROZHOVOR/ Věru Lehovcovou přivedla k pivu práce v laboratoři. Ochutnávání piva pak zcela propadla a nyní vede kolektiv patnácti degustátorů. V laboratoři řídí stejný počet mužů jako žen a jak sama říká, degustovat umějí obě pohlaví stejně, odlišnosti nachází jen v citlivosti na různé chutě.

Herec Jašków propadl z chemie na trutnovském gymplu. Na Děvín jezdí pořád

Pec pod Sněžkou - Herec Robert Jašków si sobotní týmovou soutěž ve vaření gulášů viditelně užíval. Aby ne, byl doma. V Peci pod Sněžkou vyrůstal. „Žil jsem v Peci 23 let, až pak jsem šel za prací do Prahy,“ prozradil. Narodil se v Trutnově, kde také chodil na gymnázium. „Pět let. Propadl jsem totiž ve třeťáku z chemie,“ prásknul na sebe.

V kostce z regionu: Ukázali Pardubákům, jak chutná Evropa

Pardubický kraj /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Pod pokličku kulinářských specialit z celé Evropy nahlédli v pátek v centru Pardubic ti, kdo se zúčastnili osmého ročníku akce školy Svítání Jak nám chutná Evropa, při které žáci poměřili své síly ve vaření.

Milovníci chilli měli v sobotu svůj den

Hradec Králové - Až do pozdního sobotního večera patřilo letní kino Širák všem milovníkům chilli, dobrého jídla a dobré muziky. Už podruhé se tady konal „Chilli festival Mechov vol. 2.“

Začíná čas václavek, rostou ke konci září

Vysočina – Houbaři už domů nosí také václavky, oblíbené houby se světlehnědými kloboučky, které si většina lidí spojuje právě s koncem září. Kolem svátku svatého Václava totiž rostou nejhojněji.

Na náměstí v Jihlavě uvaří hvězdný guláš

Jihlava – Čtvrtá zářijová sobota 23. září bude na jihlavském Masarykově náměstí patřit oblíbené pochoutce, guláši. Na své si přijdou ti, kteří jej rádi vaří, a své chuťové buňky oblaží i ochutnávači. Benefiční akci s názvem Hvězdný gulášfest pořádá nadační fond Šťastná hvězda.

Pervitin pro hlavní město vznikal v chatách za Prahou

Beroun – Z blízkého okolí putovaly drogy do hlavního města, a to jak ze západu, tak z východu. Zjistili to kriminalisté IV. obvodu pražské policie, kteří z dealerství obvinili čtyři muže. Dva z nich vedle prodeje podezřívají také z výroby – a tyhle okolnosti mají detektivové dobře zmapované. Zjistili, že kvůli vaření pervitinu si dotyční dokonce pořídili rekreační chatky na Berounsku a na Praze-východ. Ani v jednom případě přitom nešlo o nějaké nerozvážné mladíky!

Petr Reinberk: Výkon v druhé půlce mně hlava nebere

Promočený a naštvaný z prohry přišel mezi novináře krajní bek Slovácka Petr Reinberk. Před zápasem mluvil se spoluhráči o tom, že Mladá Boleslav se prostě musí zvládnout. Jenže fotbalisté z města automobilů jakoby nechtěli hlasy z kabiny Slovácka vyslyšet.

KRIMI MIX: V Praze 4 hořel oběd

Dvě jednotky pražských hasičů zasahovaly v sobotu dopoledne v ulici 5.května na Praze 4. V bytě činžovního domu hořela kuchyňská linka.

Kuchařky v Jeníkově budou soutěžit o nejlepší roládu

Golčův Jeníkov - Obliba pořadů o vaření a kuchařských soutěží zasáhla i město Golčův Jeníkov. Nadační fond Aktivní ženy se rozhodl uspořádat první ročník soutěže Jeníkovská nňamka. Kuchařská soutěž bude zaměřena na výrobu rolád. Soutěž se bude konat 23. září v sídle Nadačního fondu na náměstí od 14 hodin odpoledne.

V neděli nemusíte vařit, bude festival jídla

Příbram - První ročník Příbram Food Festivalu se uskuteční už tuto neděli Na Dvořákově nábřeží v Příbrami, kde představí své degustační menu deset restaurací z Příbrami a okolí. Mimo nich se mohou zájemci těšit i na doprovodný program na pódiu.

Máte úrodu jablek? Vyrazte do moštárny!

Začátek září mají všichni milovníci moštu poznačen ve svých kalendářích. Touto dobou totiž začíná sezona lisování jablek za účelem získání lahodné stoprocentní šťávy.

Školáci na exkurzi zdobili perník a vyráběli rámečky

Téměř dvě stovky osmáků a deváťáků ze základních škol z Vizovic, Slušovic, Nového Hrozenkova, Horní Lidče a Brumova-Bylnice dorazilo ve čtvrtek dopoledne na akci Vyzkoušej si řemeslo do Vsetína. Po roce ji pořádala Střední odborná škola Josefa Sousedíka.

Učí se žít samostatně a přeje si najít práci

Kvůli duševnímu onemocnění je dvaačtyřicetiletý Petr Pišinger od roku 1995 v invalidním důchodu. Po smrti maminky prodali s tatínkem a bratrem byt a rozhodl se, že je načase, aby začal žít samostatně. Proto využil službu Podpora samostatného bydlení, kterou už druhým rokem provozuje Diakonie Uherské Hradiště – středisko CESTA.

Skořice – kdysi vůně a chuť vyšší třídy

Ve středověku se bohatství dávalo na odiv pro nás mnohdy kuriózním způsobem. Tak například, pokud někdo pořádal slavnostní večeři, bylo hostu nabídnuto velmi kořeněné jídlo, ani ne tak pro pozvednutí chuti, ale proto, aby hostitel dokázal, že je bohatý a daří se mu dobře. A mezi nejdražší a nejžádanější koření patřila skořice.

Zapršelo sice, ale nedostatek vody přesto dál trápí jihovýchod Moravy

Roman Maňák z Javorníku na Horňácku šetří vodu. Jemu a čtyřem dalším rodinám v bytovém domě, kde žije, nezbývá nic jiného. „Bereme vodu ze studny. Kvalita je dobrá, ale je jí málo. Měli jsme v ní i čtyři metry vody, teď jen něco přes metr. Kolikrát jsem dva tři dny bez kapky,“ svěřil se Roman Maňák.

Mikrovlnná technologie je na ústupu, boduje pára

Mikrovlnnou troubu donedávna používala snad každá domácnost, při zařizování nové kuchyně už ji ale automaticky nekupujeme. Zaznívají dokonce i hlasy, že jde o zbytečnost. Na trhu jsou produkty, které nabízejí víc.