Velhartice - Divadelní prohlídky hradu na téma příběhu dvou Bušků, kteří procestovali s Karlem IV. jižní Evropu, spojené s ochutnávkou vín, ale i tábor středověkého šlechtice s ukázkami vaření, stánek s levandulovými produkty nebo pro děti možnost vyzkoušet si střelbu z luku či trebuchetu nabídl o víkendu v rámci Buškovy číše hrad Velhartice.
Chrudim – Neziskovka Šance pro Tebe přichází s výzvou „Daruj, nevyhazuj aneb i sebemenší dar může pomoci“. Sbírka trvanlivých potravin má pomoci klientům, kteří se ocitli v tíživé životní situaci.
/SERIÁL DENÍKU - ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ „Jako dítě jsem zažil parádní i propadákové stravování. A to platí o tom školním i dnes,“ říká kuchař, který vaří v jídelně ZŠ a MŠ Vratimov, Michal Cichý.
/ROZHOVOR/ Věru Lehovcovou přivedla k pivu práce v laboratoři. Ochutnávání piva pak zcela propadla a nyní vede kolektiv patnácti degustátorů. V laboratoři řídí stejný počet mužů jako žen a jak sama říká, degustovat umějí obě pohlaví stejně, odlišnosti nachází jen v citlivosti na různé chutě.
Strašice – Složky integrovaného záchranného systému vyjížděly ve čtvrtek po čtrnácté hodině do Strašic. Z bytu se valil kouř, žena usnula údajně při vaření.
Velhartice – Na tradiční akci Buškova číše láká o tomto víkendu hrad Velhartice. V sobotu a v neděli tak na návštěvníky čeká pestrý program s chutí a vůní Francie.
V jídelníčku zelenina, mléčné výrobky, ryby, luštěniny, bezlepkové potraviny a regionální produkty. A jako doplněk k obědu raději ovoce než sladkosti. Takový je dnes trend ve školních jídelnách. Na Olomoucku jsou ale i jídelny, kde dětem nechutná.
FOTOGALERIE / Folklor v Liptále? Nic neobvyklého. V sobotu ale pořadatelé přimíchali do hudby a tance vůni brynzy a slaniny. V kulturním areálu se poprvé konal Gastro folklorní festival.
Pec pod Sněžkou - Herec Robert Jašków si sobotní týmovou soutěž ve vaření gulášů viditelně užíval. Aby ne, byl doma. V Peci pod Sněžkou vyrůstal. „Žil jsem v Peci 23 let, až pak jsem šel za prací do Prahy,“ prozradil. Narodil se v Trutnově, kde také chodil na gymnázium. „Pět let. Propadl jsem totiž ve třeťáku z chemie,“ prásknul na sebe.
„Dejte si na to povidla a nechte si to posypat mákem,“ radila Marie Jakubíčková, členka Babince z Kozojídek, všem příchozím, kteří přijeli na Slovácký festival vůní a chutí ochutnat to nejlepší z regionální kuchyně.
Pardubický kraj /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Pod pokličku kulinářských specialit z celé Evropy nahlédli v pátek v centru Pardubic ti, kdo se zúčastnili osmého ročníku akce školy Svítání Jak nám chutná Evropa, při které žáci poměřili své síly ve vaření.
Hradec Králové - Až do pozdního sobotního večera patřilo letní kino Širák všem milovníkům chilli, dobrého jídla a dobré muziky. Už podruhé se tady konal „Chilli festival Mechov vol. 2.“
Vysočina – Houbaři už domů nosí také václavky, oblíbené houby se světlehnědými kloboučky, které si většina lidí spojuje právě s koncem září. Kolem svátku svatého Václava totiž rostou nejhojněji.
/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Při pohledu na titulní strany deníků či strkanice v obchodech by se mohlo zdát, že Česko zasáhla máslová apokalypsa. Čtvrtkilová kostka se prodává v průměru za 52 korun, za poslední dva roky cena narostla skoro o 15 korun. Výrazně prý proto zdraží i vánoční cukroví.
Sedmý ročník Gastro – folklorního festivalu bude v sobotu 23. září hostit přírodní kulturní areál v Liptále na Vsetínsku. Jeho součástí bude tradiční Mistrovství Valašska a Lašska ve vaření a pojídání brynzových halušek.
Na tradiční Gulášfest, který každoročně přilákal na přerovské výstaviště až pět tisíc lidí, navazuje v letošním roce akce s názvem Farm food festival Přerov 2017.
Jihlava – Čtvrtá zářijová sobota 23. září bude na jihlavském Masarykově náměstí patřit oblíbené pochoutce, guláši. Na své si přijdou ti, kteří jej rádi vaří, a své chuťové buňky oblaží i ochutnávači. Benefiční akci s názvem Hvězdný gulášfest pořádá nadační fond Šťastná hvězda.
Dýně, druh tykve, má v kuchyni široké využití. Byť nejznámější je asi polévka, lze ji připravovat na mnoho způsobů, vařit, péct nebo zavařovat. Pochlubte se, jak si tuto zeleninu vychutnáváte vy!
Již v minulém článku jsme vám prozradili, že docent Pavel Šaradín s Karlem Blochem navštívili Věnceslava, vnuka Antonína Taczeka. Dnes bychom vám rádi odtajnili slibované tajemství pivovarského receptu…
Zahradníci šípkové keře nevidí rádi. Rostou divoce, píchají a pnou se do výšky korun stromů. Komu se jich ale zželí, vypěstuje si na domácí půdě obrovský zdroj vitamínu C.
Beroun – Z blízkého okolí putovaly drogy do hlavního města, a to jak ze západu, tak z východu. Zjistili to kriminalisté IV. obvodu pražské policie, kteří z dealerství obvinili čtyři muže. Dva z nich vedle prodeje podezřívají také z výroby – a tyhle okolnosti mají detektivové dobře zmapované. Zjistili, že kvůli vaření pervitinu si dotyční dokonce pořídili rekreační chatky na Berounsku a na Praze-východ. Ani v jednom případě přitom nešlo o nějaké nerozvážné mladíky!
Promočený a naštvaný z prohry přišel mezi novináře krajní bek Slovácka Petr Reinberk. Před zápasem mluvil se spoluhráči o tom, že Mladá Boleslav se prostě musí zvládnout. Jenže fotbalisté z města automobilů jakoby nechtěli hlasy z kabiny Slovácka vyslyšet.
Golčův Jeníkov - Obliba pořadů o vaření a kuchařských soutěží zasáhla i město Golčův Jeníkov. Nadační fond Aktivní ženy se rozhodl uspořádat první ročník soutěže Jeníkovská nňamka. Kuchařská soutěž bude zaměřena na výrobu rolád. Soutěž se bude konat 23. září v sídle Nadačního fondu na náměstí od 14 hodin odpoledne.
Želiv – Základní škola Želiv se jako jediná z okresu rozhodla připojit k projektu Skutečně zdravá škola. Tamní školáci se tak mohou těšit na lepší a kvalitnější jídlo.
Příbram - První ročník Příbram Food Festivalu se uskuteční už tuto neděli Na Dvořákově nábřeží v Příbrami, kde představí své degustační menu deset restaurací z Příbrami a okolí. Mimo nich se mohou zájemci těšit i na doprovodný program na pódiu.
Kouřim - Po celém městě Kouřim oslavovali v sobotu večer Sen noci kouřimské, jenž se nesl ve znamení slavných výročí. Návštěvníci si mohli projít noční Kouřim za světla lampiček a svíček a přitom se dozvědět mnoho o historii.
/FOTOGALERIE/ Kamarádí se léta, někteří už od dětství, jezdívají společně s rodinami na výlety, dělají akce pro děti… a mají k tomu rádi chmelový mok. Poctivý, ne nápoje zvané „europiva“.
Začátek září mají všichni milovníci moštu poznačen ve svých kalendářích. Touto dobou totiž začíná sezona lisování jablek za účelem získání lahodné stoprocentní šťávy.
Téměř dvě stovky osmáků a deváťáků ze základních škol z Vizovic, Slušovic, Nového Hrozenkova, Horní Lidče a Brumova-Bylnice dorazilo ve čtvrtek dopoledne na akci Vyzkoušej si řemeslo do Vsetína. Po roce ji pořádala Střední odborná škola Josefa Sousedíka.
Kvůli duševnímu onemocnění je dvaačtyřicetiletý Petr Pišinger od roku 1995 v invalidním důchodu. Po smrti maminky prodali s tatínkem a bratrem byt a rozhodl se, že je načase, aby začal žít samostatně. Proto využil službu Podpora samostatného bydlení, kterou už druhým rokem provozuje Diakonie Uherské Hradiště – středisko CESTA.
Ve středověku se bohatství dávalo na odiv pro nás mnohdy kuriózním způsobem. Tak například, pokud někdo pořádal slavnostní večeři, bylo hostu nabídnuto velmi kořeněné jídlo, ani ne tak pro pozvednutí chuti, ale proto, aby hostitel dokázal, že je bohatý a daří se mu dobře. A mezi nejdražší a nejžádanější koření patřila skořice.
Roman Maňák z Javorníku na Horňácku šetří vodu. Jemu a čtyřem dalším rodinám v bytovém domě, kde žije, nezbývá nic jiného. „Bereme vodu ze studny. Kvalita je dobrá, ale je jí málo. Měli jsme v ní i čtyři metry vody, teď jen něco přes metr. Kolikrát jsem dva tři dny bez kapky,“ svěřil se Roman Maňák.