Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Gastroslavnosti v Litomyšli přinášejí několik novinek

Litomyšl – Úklid po kulturních akcí nebývá jednoduchý a odpadkové koše obvykle přetékají pár hodin po jejich startu. Na Gastroslavnostech, které se uskuteční o tomto víkendu v Litomyšli, se tomu snaží předejít. 

Budějovický Budvar patří mezi pět nejatraktivnějších turistických cílů

České Budějovice – Výrobní prostory Budějovického Budvaru si v loňském roce prohlédlo 60 tisíc 200 lidí, meziročně je to o 14 procent více. Počet turistů byl srovnatelný například s návštěvností zámku Jindřichův Hradec nebo hradu Rožmberk. Budějovický Budvar se tak zařadil mezi pět nejatraktivnějších turistických cílů v Jihočeském kraji.

Hlavně nepřipálit. Kovbojové i učitelky soutěžili ve Slavkově o nejlepší guláš

Slavkov u Brna /REPORTÁŽ/ – Velkou vařečkou v ještě větším černém kotli bez ustání míchá muž od hlavy k patě komplet oblečený v džínovině. S koženým prošívaným kloboukem na hlavě vypadá, jako kdyby si odskočil z modernější verze Tenkrát na západě, kovboj se ale namísto divokých westernových přestřelek zabývá tím, aby nepřipálil guláš.

Gulášfest přivítal 24 týmů. Loňský obhájce nakonec skončil druhý

Už kolem osmé hodiny ráno vstává v sobotu 13. května čtyřicetiletý Miroslav Kelíšek a chystá si všechny potřebné věci do kárky. Chvíli na to se vydává po cyklostezce vedoucí z Újezdce u Luhačovic, aby za několik desítek minut dorazil i se svým vozíkem do cíle v Šumicích.

Kuchyně pro každý věk

Požadavky na hezký vzhled a pohodlný provoz kuchyně se mezi jednotlivými generacemi příliš neliší, rozdíly budou však ve vybavení.

Zpočátku pekla bezlepkové moučníky pro slepice, nyní radí, jak na celiakii

/ROZHOVOR/ - Horší výběr v restauracích, obtížnější pečení a vaření. A také dražší stravování. S tím se musí každodenně vyrovnávat celiaci a jejich rodiny. Lidem na Prostějovsku, kteří si musí odpustit kvůli celiakii jídla obsahující lepek, však řešit tyto problémy pomáhá Ludmila Bednářová.

Emma Smetana: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Devětadvacetiletá hudebnice a moderátorka Emma Smetana se stala populární především díky moderování zpráv na televizi Nova. Od března se stala novou posilou týmu internetové televize DVTV. Se svým partnerem Jordanem vychovává čtyřměsíční dceru Lennon Marlene.

Návrat pivovarů? Na Prostějovsku fungují už čtyři

Prostějov, to byl kdysi ráj pivovarů. Bylo jich zde hned několik a s jejich produkty se mohli setkávat lidé nejen v Hanáckém Jeruzalémě. Jak ale devadesátá léta ukázala, těm největším z pivovarů ve městě odzvonilo a zbyly jen vzpomínky. I když, ne tak docela. Hned na několika místech v regionu tradice vaření piva pokračuje – v menším.

Dealer byl dopaden. Prodával marihuanu a pervitin

Šestadvacetiletý výrobce a dealer drog z Hlučínska skončil v rukou policie. Kromě pěstování konopí se věnoval také vaření pervitinu. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let.

Pro absolutní chuť...

Nízkotepelné vaření ve vodní lázni s konstantní teplotou bylo součástí včerejší prezentace Jana Kubelky na Střední škole prof. Zdeňka Matějčka v Ostravě-Porubě.

Hendikepovaní už pracují v novém

Plzeň - Od začátku dubna mají klienti Sociálně-terapeutické dílny Exodus k dispozici nové prostory, kde se kromě ručních prací, tréninku paměti či vaření zapojují i do prodeje svých výrobků.

Kam za kulturou

Strakonicko - Přinášíme několik kulturních tipů pro volný čas.

Využijte dešťovou vodu a ušetřete

Stoupající ceny vodného a stočného nás nutí s vodou šetřit. Jednou z možností, jak snížit výdaje a současně využít vodu, která nám „spadne z nebe", je jímat ji do zásobníků.

Po zimě vyčistěte kamna

Po zimě byste měli začít očistou. A nejen zahradního nábytku, cestiček a auta. Ale i vašich kamen a krbu, ve kterých jste celou zimu topili.

Hotelovka zaostřila na bio hovězí

Poděbrady /FOTOGALERIE/ - Poděbradská  hotelovka uspořádala další z cyklu seminářů zaměřených na osvětu budoucích kuchařů a hoteliérů. V rámci projektu Bio v regionu bylo tentokrát na stole hovězí maso.

V ráji se pilo čokoládové pivo a voněly domácí buchty

Bystřice nad Pernštejnem – „Nefiltrované, nepasterizované, silné, hutné, dost hořké, ale dobré," usmál se nad půllitrem čokoládového piva Radim Černý. „Na čtyři obden by však na něj chodit nešlo. To tak o Velikonocích v ráji," ohodnotil unikát vyrobený sládkem Vladimírem Vechetou pivař z Brna.

Otázka na víkend: původ vajec

Orlickoústecko - Hody hody doprovody, dejte vejce malovaný… Díváte se v obchodě a dáváte pozor, odkud jsou vejce, která do domácnosti kupujete?

Světová architektura: jak úžasně může vypadat škola

Kodaň je jedno z nejdynamičtěji se rozvíjejících měst. Každý měsíc se rozroste o dalších 1000 obyvatel. A tak musí reflektovat i potřeby pro vzdělávání. Proto byla postavena nová škola South Harbour School, která nyní vyhrála prestižní cenu.

Školáci soutěžili se svými badatelskými pracemi

Mladí přírodovědci ze Základní školy v Břidličné mají na svém kontě další úspěch, ocenění si odnesli z Ostravy z devátého ročníku prestižní žákovské konference Prezentace badatelských projektů Environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty.

Vejce jen jako nudné jídlo? Kdepak. Děti ho učily plavat nebo vcucávat do lahve

Brno /VIDEO/ – Místo špekáčků opékají rodiče s dětmi nad plamenem svíčky vajíčka. Přestože jim připravované jídlo pod rukama černá, nelekají se. Když už je skořápka jako uhel, vhodí vejce do vody. Dětem se najednou rozzáří oči překvapením. Kraslice je stříbrná, byť jen naoko. Velikonoční pokusy s vajíčky pro zvídavé hosty v pátek připravili Vidátoři v brněnském zábavním vědeckém parku VIDA!.