Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Domácí výroba alkoholu je možná. Ale s omezeními

Třebíčsko - Ne každá domácí výroba alkoholu je povolena, ale zároveň ne veškerou zákon zakazuje. Třeba pivo si doma může uvařit každý, aniž by za to musel hradit spotřební daň. Musí však vyrobit pouze omezené množství a za určitých podmínek.

Začala vařit kvůli dětem. Nyní patří mezi nejúspěšnější blogerky

Senetářov – Osmadvacetiletá Gabriela Sedláková ze Senetářova kdysi tvrdila, že vařit nikdy nebude. Měla v plánu najít si manžela, který se v kuchyni o všechno postará. Dnes nejen výborně vaří, ale provozuje na internetu také blog, kde radí ostatním. A to natolik dobře, že se letos i loni umístila mezi deseti nejlepšími blogery v republice zaměřenými na přípravu jídel.

MasterChef: I česká kuchyně může být sexy

Hradec Králové - Královéhradecký region je kuchařským rájem. Loni ovládl kulinářskou show MasterChef tělocvikář z Kopidlna Roman Kotlář. Letos soutěž opanoval „Stěžerák" Jiří Halamka (24), který si díky soutěži uvědomil, že jeho místo není za bankovní přepážkou, ale ve světě sporáků, naběraček a hrnců.

Zážitky z pojišťovny: Otec chtěl pojistit panenství dcery, řezník své ruce

Praha - Pojišťovnu lidé vyhledávají ve chvílích, které většinou nejsou radostné. Přesto i tam občas bývá veselo. Klienti je i letos zásobovali více či méně vtipnými průpovídkami. "Pokud pracujete léta v pojišťovně, už vás moc věcí nepřekvapí. Mnohé události se pravidelně opakují, přesto se čas od času objeví případ, který dokáže udivit, dojmout nebo pobavit," uvedla manažerka centra péče o klienty Slavia pojišťovny Veronika Římalová.

Ve vánoční hře si opět zahrála i měřínská Bohdalka

Měřín - Příběh o narození Ježíška, který rok co rok ožívá na Štědrý den v Měříně, si ani letos nenechaly ujít tisíce lidí. Někteří se přišli podívat poprvé, jiní přidali měřínský Živý betlém mezi své rodinné tradice.

Žáci praktické školy jsou tvořiví

Absolventi speciálních základních škol mohou pokračovat ve vzdělávání na Střední škole praktické, kterou v Krnově provozuje Slezská Diakonie. Naučí se zde spoustu praktických dovedností, které se jim budou hodit v každodenním životě.

Myšlenku uspořádat v Polichně zpívání jsem nosila v hlavě rok

Polichno - Když se vloni Alžběta Chaloupková z Polichna byla podívat v Luhačovicích na Česko zpívá koledy, uzrál jí v hlavě plán: uspořádat za rok stejnou akci i u nich. Rok se s rokem sešel a v části obce čítající zhruba tři sta obyvatel se chystají na premiérový ročník stejnojmenné akce pořádané ve spolupráci s regionálním Deníkem.

Lukáš Hejlík: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Oblíbený herec a moderátor Lukáš Hejlík žije střídavě v Praze a v Říčkách u Brna, kde má chalupu. V posledních letech se ovšem kromě hraní zabývá i dalšími aktivitami, je autorem divadelního projektu LiStOVáNí a taky blogu Gastromapa, na které společně s manželkou Veronikou mapují zajímavé podniky po celé republice. Pravidelně pořádá Gastrokroužky setkání s vařením pro lidi, kteří milují dobré jídlo. Přispívá rovněž do několika časopisů, ve všech se snaží úročit své postřehy z cest.

Úspěšná charita může být i přes polévku

Litoměřice, Roudnice n.L. - Blížící se vánoční svátky jsou příležitostí pro obdarování nejen nejbližších, ale i těch, kterým osud nebyl příznivě nakloněn. Drobné i větší příspěvky se sbírají při benefičních či charitativních akcích. Ve dvou největších městech se ujaly dobrovolné příspěvky za polévku.

Restart nové školní jídelny v Rakovníku se městu podařil

Rakovník - Počet strávníků roste, stejně tak přibývá počet skutečně vydaných obědů. Těmito čísly reaguje vedení rakovnické radnice na dřívější kritiku opozičních zastupitelů, kteří nesouhlasili se změnou provozu školní jídelny v Martinovského ulici u 1. ZŠ Rakovník.

Ve Vlčnově představí podobu klasických Vánoc

Vlčnov – Zazpívat si koledy, být svědkem oslav vánočních svátků konce devatenáctého a první poloviny dvacátého století nebo porovnat vzhled vánočních stromů v proměnách času. To vše nabídne už čtvrtý ročník akce Tradiční Vánoce ve Vlčnově v sobotu 10. prosince od druhé hodiny odpolední.

Restart nové školní jídelny se městu podařil

Rakovník - Počet strávníků roste, stejně tak přibývá počet skutečně vydaných obědů. Těmito čísly reaguje vedení rakovnické radnice na dřívější kritiku opozičních zastupitelů, kteří nesouhlasili se změnou provozu školní jídelny v Martinovského ulici u 1. ZŠ Rakovník. Zatímco předchozí vedení radnice svěřilo provoz jídelny soukromé společnosti Scolarest, současná koalice se rozhodla ukončit s firmou smlouvu a zřídila příspěvkovou organizaci města. I přesto z řad opozice zaznívaly kritické ohlasy.

Pivo může posloužit i jako velmi dobrý lék

Bzenec (Hodonínsko) - Nefiltrované a nepasterizované, s osobitou a nezaměnitelnou vůní i chutí. Takové pivo vaří podle svých slov sládek a majitel pivovaru Pod Kněží horou ve Bzenci na Hodonínsku Radomil Paták. Jméno pivovar nenese jen tak náhodně, nachází se v oblasti pod Kněží horou, v místní části zvané Olšovec. Název má svůj původ podle pověsti spojený s působením uherskohradišťských jezuitů, kteří ve Bzenci měli své vinice. „Nejoblíbenější u zákazníků jsou piva spodně kvašená, tedy naše klasické pivo, ale postupně svou oblibu získávají i svrchně kvašená piva či pivo pšeničné nebo žitné," říká Paták. Pivovaru Pod Kněží horou se věnuje dnešní díl seriálu Deníku Rovnost.

Maurerův výběr: Venkov v kulinářském souboji dohání Prahu

Praha – O tom, že vaření, recepty, kulinářské soutěže a honba za co nejzajímavějšími chuťovými ingrediencemi se staly módou sezóny, nikdo nepochybuje. Značná pozornost se proto koncem roku upírá k Míčovně Pražského hradu. Dnes večer tu bude vyhlášena desítka nejlepších restaurací v České republice.

Sladký víkend. Znojmo zažije pravý čokoládový festival

Znojmo – Všichni milovníci cukrovinek a zejména sladké čokolády by si měli rezervovat druhý prosincový víkend. V sobotu a v neděli 10. a 11. prosince se totiž ve znojemské Dukle uskuteční Čokoládový festival. Organizátoři slibují, že se lidé mají na co těšit. „Akce je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou. Naším cílem je prozkoumat svět čokolády, od její výroby až po ochutnávku," přiblížil za organizátory Chris Delattre.

Advent voní punčem

Bruntálské náměstí se již plní stánky, které nabízejí návštěvníkům dárky a ochutnávku těch nejlepších vánočních specialit.

Kaňovické vepřové hody: Nejvíc lákala ovarová polévka, tlačenka a jitrnice

Kaňovice – Kaňovické vepřové hody získaly od doby, kdy jej před deseti lety místní pořádali poprvé, na svém věhlasu. Vždyť při této příležitosti se v sobotu do Kaňovic na Zlínsku sjížděli lidé z celého okolí a dokonce i z jiných krajů. Výborná zábava, skvělé vepřové pochoutky, dobré pití, hudba, to je to, co sem všechny tak lákalo.

Se svojí tvorbou se představí poprvé na veřejnosti

Loket - Večer poesie divožen je další z cyklu poetických večerů, tentokrát věnovaný ženám a ženství. Koná se v úterý od 18 hodin v Městské knihovně Loket. V rámci večera vystoupí karlovarská básnířka Michaela Kováčová. Rozhovor vedl Vladimír Kalný.

Černou louku v Ostravě zaplavila čokoláda

/FOTOGALERIE/ Na výstavišti Černá louka odstartoval v pátek odpoledne Čokoládový festival, pořádaný agenturou ChrisFromParis, který až do neděle nabízí kulinářský zážitek nejenom milovníkům čokolády. 

Vánoční výstava představí štastný život v secesi

Lanškroun – Městské muzeum připravilo novou vánoční výstavu, začne v sobotu. Jejím tématem bude móda, interiéry, umění, předměty každodennosti, staré pohlednice, vánoční stromky a betlémy. Těžiště nové výstavy leží mezi lety 1895 a 1915, kdy již svět mocnářství nezadržitelně směřoval ke svému konci a vzniku samostatné republiky.

Profesionální kuchaři by se červenali nad výkony šesťáků z Otrokovic

Otrokovice – Nejdříve nervy dětí napnuté k prasknutí a plné ruce práce, potom obdivné pohledy porotců a jejich spokojené pomlaskávání. Finále otrokovické školní soutěže MasterChef inspirované stejnojmennou televizní kulinářskou soutěží už zná po středě svého vítěze: je jím dvojice školáků ze 6. A Základní školy T. G. Masaryka Otrokovice. Závěrečné klání ve vaření se navíc konalo přesně ve stejný den, kdy Česko poznalo i letošního televizního vítěze soutěže.

Módními blogerkami roku se počtvrté po sobě staly A Cup Of Style

Praha - Českými blogerkami roku se zaměřením na módu se počtvrté po sobě stala sesterská dvojice A Cup Of Style, loňské prvenství mezi blogery zopakoval Deníček moderního fotra a jako videoblogerka vítězství obhájila Shopaholic Nicol. Ceny udělované na základě ankety Czech Blog Awards byly ve středu večer předány v pražském Hudebním divadle Karlín. O výsledcích ankety za pořadatele informovala Michaela Derynková.

Novinka: Sousedská výpomoc

Řečany nad Labem – Zatím nový způsob bydlení pro seniory v České republice budou od příštího roku zkoušet v této obci na Pardubicku.

Višeň s čokoládou? Úplná erupce chuti, říká výrobce oscarových džemů

Radešín /ROZHOVOR/ - Višeň s čokoládou, švestka s vanilkou nebo třeba angrešt se skořicí a kardamomem. Když se Jan Heřmánek z Radešína na Ústecku rozpovídá o tom, která sklenička se hodí k paštice a která zase k rozpečenému hermelínu, sbíhají se vám sliny na jazyku. Své džemy s názvem Mlsný Filip vaří už pátým rokem. A daří se mu.

Prochází fotbal žaludkem? Juriga: Mám jen jeden sen, vařit na MS

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Když si sedá za stůl, po hodinách vaření má rudé tváře a po čele mu stékají kapky potu. Kuchař Rudolf Juriga přesto nepůsobí unaveným dojmem, statný chlapík v bílém rondonu s logem fotbalové asociace říká: „Vařit pro reprezentaci je čest, pokaždé se rád vracím."

V K-klubu pekli tradiční svatomartinské rohlíčky

Jičín – V pátek odpoledne provoněla chodby K-klubu vůně tradičních svatomartinských rohlíčků. V rámci svatomartinské dílny, jež se konala zhruba poosmé, si sem malí pekaři mohli přijít i se svými rodiči vyzkoušet výrobu této pochoutky.

Děti si uvařily pochoutky slovenské kuchyně

Lubná - Vaření i s výukou angličtiny mají žáci čtvrté a páté třídy každý týden při kroužku vaření v Základní škole Lubná. Navíc se každý měsíc věnují jedné národní kuchyni. Takže ve středu odpoledne připravovali ptačí mléko a brynzovou pomazánku ze slovenské kuchyně. 
V kroužku spolupracují s Integrovanou střední školou v Rakovníku. Radou i pomocí jsou jim proto jedenkrát za měsíc k dispozici studenti oboru kuchař – číšník, tentokrát Katarína Malá a Nikol Nanarová.

Chaty jsou terčem zlodějů až dvakrát častěji

Sokolovsko - S nastávajícím podzimem, kdy chataři a chalupáři houfně opustili své rekreační nemovitosti, se zvyšuje riziko, že se tyto objekty stanou terčem zlodějů. Je proto dobré myslet na opatření, která pomohou riziko takové nevítané návštěvy snížit, a zároveň udělat vše pro to, aby nemovitost byla co nejlépe chráněna před nepřízní počasí.

Zvyky Keltů lidé přímo hltali

Nasavrky – Konečně, řekl si mnohý návštěvník sobotního otevření keltského skanzenu v Nasavrkách. Členové kmene Boii je mohli přivítat díky své vlastnosti vzdorovat nesnázím.