
Po výbuchu bytu pomohli kamarádi, charita i obec
Drahotín – Když výbuch v drahotínské bytovce 5. prosince poničil jeho byt, poznal Roman Novotný, že má ve svém okolí kamarády, na které je spolehnutí.
Drahotín – Když výbuch v drahotínské bytovce 5. prosince poničil jeho byt, poznal Roman Novotný, že má ve svém okolí kamarády, na které je spolehnutí.
Ve vánočních dílech televizní soutěže Prostřeno vaří dva muži a tři ženy z Moravskoslezského kraje. Jednou z nich je Lucie Czodorová z Krnova.
Absolventi speciálních základních škol mohou pokračovat ve vzdělávání na Střední škole praktické, kterou v Krnově provozuje Slezská Diakonie. Naučí se zde spoustu praktických dovedností, které se jim budou hodit v každodenním životě.
Velké Karlovice - Přemýšlíte, čím k Vánocům potěšit náročného gurmána? Hledáte něco víc než obvyklý dárkový balíček laskomin, kurz vaření či knihu o vaření? Obdarujte milovníka dobrého jídla neobvyklým gurmánským zážitkem ve Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Polichno - Když se vloni Alžběta Chaloupková z Polichna byla podívat v Luhačovicích na Česko zpívá koledy, uzrál jí v hlavě plán: uspořádat za rok stejnou akci i u nich. Rok se s rokem sešel a v části obce čítající zhruba tři sta obyvatel se chystají na premiérový ročník stejnojmenné akce pořádané ve spolupráci s regionálním Deníkem.
Praha - Oblíbený herec a moderátor Lukáš Hejlík žije střídavě v Praze a v Říčkách u Brna, kde má chalupu. V posledních letech se ovšem kromě hraní zabývá i dalšími aktivitami, je autorem divadelního projektu LiStOVáNí a taky blogu Gastromapa, na které společně s manželkou Veronikou mapují zajímavé podniky po celé republice. Pravidelně pořádá Gastrokroužky setkání s vařením pro lidi, kteří milují dobré jídlo. Přispívá rovněž do několika časopisů, ve všech se snaží úročit své postřehy z cest.
Kroměříž – Babiččinu kuchyni z 19. a poloviny 20. století nabízí v těchto dnech zájemcům k prohlédnutí kroměřížské muzeum. K vaření toho tehdy moc potřeba nebylo: pár kořenek, tři hrnce, vařečka či váleček na těsto.
Litoměřice, Roudnice n.L. - Blížící se vánoční svátky jsou příležitostí pro obdarování nejen nejbližších, ale i těch, kterým osud nebyl příznivě nakloněn. Drobné i větší příspěvky se sbírají při benefičních či charitativních akcích. Ve dvou největších městech se ujaly dobrovolné příspěvky za polévku.
Rakovník - Počet strávníků roste, stejně tak přibývá počet skutečně vydaných obědů. Těmito čísly reaguje vedení rakovnické radnice na dřívější kritiku opozičních zastupitelů, kteří nesouhlasili se změnou provozu školní jídelny v Martinovského ulici u 1. ZŠ Rakovník.
Vlčnov – Zazpívat si koledy, být svědkem oslav vánočních svátků konce devatenáctého a první poloviny dvacátého století nebo porovnat vzhled vánočních stromů v proměnách času. To vše nabídne už čtvrtý ročník akce Tradiční Vánoce ve Vlčnově v sobotu 10. prosince od druhé hodiny odpolední.
Rakovník - Počet strávníků roste, stejně tak přibývá počet skutečně vydaných obědů. Těmito čísly reaguje vedení rakovnické radnice na dřívější kritiku opozičních zastupitelů, kteří nesouhlasili se změnou provozu školní jídelny v Martinovského ulici u 1. ZŠ Rakovník. Zatímco předchozí vedení radnice svěřilo provoz jídelny soukromé společnosti Scolarest, současná koalice se rozhodla ukončit s firmou smlouvu a zřídila příspěvkovou organizaci města. I přesto z řad opozice zaznívaly kritické ohlasy.
Bzenec (Hodonínsko) - Nefiltrované a nepasterizované, s osobitou a nezaměnitelnou vůní i chutí. Takové pivo vaří podle svých slov sládek a majitel pivovaru Pod Kněží horou ve Bzenci na Hodonínsku Radomil Paták. Jméno pivovar nenese jen tak náhodně, nachází se v oblasti pod Kněží horou, v místní části zvané Olšovec. Název má svůj původ podle pověsti spojený s působením uherskohradišťských jezuitů, kteří ve Bzenci měli své vinice. „Nejoblíbenější u zákazníků jsou piva spodně kvašená, tedy naše klasické pivo, ale postupně svou oblibu získávají i svrchně kvašená piva či pivo pšeničné nebo žitné," říká Paták. Pivovaru Pod Kněží horou se věnuje dnešní díl seriálu Deníku Rovnost.
Praha – O tom, že vaření, recepty, kulinářské soutěže a honba za co nejzajímavějšími chuťovými ingrediencemi se staly módou sezóny, nikdo nepochybuje. Značná pozornost se proto koncem roku upírá k Míčovně Pražského hradu. Dnes večer tu bude vyhlášena desítka nejlepších restaurací v České republice.
Znojmo – Všichni milovníci cukrovinek a zejména sladké čokolády by si měli rezervovat druhý prosincový víkend. V sobotu a v neděli 10. a 11. prosince se totiž ve znojemské Dukle uskuteční Čokoládový festival. Organizátoři slibují, že se lidé mají na co těšit. „Akce je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou. Naším cílem je prozkoumat svět čokolády, od její výroby až po ochutnávku," přiblížil za organizátory Chris Delattre.
Bruntálské náměstí se již plní stánky, které nabízejí návštěvníkům dárky a ochutnávku těch nejlepších vánočních specialit.
Kolínsko – Dnes si povíme o dalších hlavních surovinách k vaření, o opatřování surovin, jejich ukládání a uchovávání.
Kaňovice – Kaňovické vepřové hody získaly od doby, kdy jej před deseti lety místní pořádali poprvé, na svém věhlasu. Vždyť při této příležitosti se v sobotu do Kaňovic na Zlínsku sjížděli lidé z celého okolí a dokonce i z jiných krajů. Výborná zábava, skvělé vepřové pochoutky, dobré pití, hudba, to je to, co sem všechny tak lákalo.
Loket - Večer poesie divožen je další z cyklu poetických večerů, tentokrát věnovaný ženám a ženství. Koná se v úterý od 18 hodin v Městské knihovně Loket. V rámci večera vystoupí karlovarská básnířka Michaela Kováčová. Rozhovor vedl Vladimír Kalný.
/FOTOGALERIE/ Na výstavišti Černá louka odstartoval v pátek odpoledne Čokoládový festival, pořádaný agenturou ChrisFromParis, který až do neděle nabízí kulinářský zážitek nejenom milovníkům čokolády.
Pardubice – Nový minipivovar, který ponese jméno po prvním českém arcibiskupovi Arnoštu z Pardubic, bude dnes otevřen v areálu Pardubického pivovaru.
Lanškroun – Městské muzeum připravilo novou vánoční výstavu, začne v sobotu. Jejím tématem bude móda, interiéry, umění, předměty každodennosti, staré pohlednice, vánoční stromky a betlémy. Těžiště nové výstavy leží mezi lety 1895 a 1915, kdy již svět mocnářství nezadržitelně směřoval ke svému konci a vzniku samostatné republiky.
Otrokovice – Nejdříve nervy dětí napnuté k prasknutí a plné ruce práce, potom obdivné pohledy porotců a jejich spokojené pomlaskávání. Finále otrokovické školní soutěže MasterChef inspirované stejnojmennou televizní kulinářskou soutěží už zná po středě svého vítěze: je jím dvojice školáků ze 6. A Základní školy T. G. Masaryka Otrokovice. Závěrečné klání ve vaření se navíc konalo přesně ve stejný den, kdy Česko poznalo i letošního televizního vítěze soutěže.
Praha - Českými blogerkami roku se zaměřením na módu se počtvrté po sobě stala sesterská dvojice A Cup Of Style, loňské prvenství mezi blogery zopakoval Deníček moderního fotra a jako videoblogerka vítězství obhájila Shopaholic Nicol. Ceny udělované na základě ankety Czech Blog Awards byly ve středu večer předány v pražském Hudebním divadle Karlín. O výsledcích ankety za pořadatele informovala Michaela Derynková.
Řečany nad Labem – Zatím nový způsob bydlení pro seniory v České republice budou od příštího roku zkoušet v této obci na Pardubicku.
Radešín /ROZHOVOR/ - Višeň s čokoládou, švestka s vanilkou nebo třeba angrešt se skořicí a kardamomem. Když se Jan Heřmánek z Radešína na Ústecku rozpovídá o tom, která sklenička se hodí k paštice a která zase k rozpečenému hermelínu, sbíhají se vám sliny na jazyku. Své džemy s názvem Mlsný Filip vaří už pátým rokem. A daří se mu.
Kadaň - V Kadani v roce 1948 ukončil svou činnost První parostrojní měšťanský pivovar. Společnost FRK SPLIT s.r.o. se nyní rozhodla, že vybuduje jeho důstojnou náhradu.
Varnsdorf – Vařit z čerstvých surovin bez používání chemických přísad je možné i ve školkách a školách, kde denně připraví desítky, a někdy i stovky, jídel. Mateřská škola Zahrádka ve Varnsdorfu za to získala jako první v kraji ocenění Skutečně zdravá školka.
S končícím podzimem jsme pro vás připravili nový seriál, který vás zavede do kuchyní našich prababiček.
Východní Čechy, Svitavy - Soutěž Hospůdka roku 2016 zná jméno vítěze. Ve východních Čechách vyhrála svitavská jídelna Vedanta.
Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Když si sedá za stůl, po hodinách vaření má rudé tváře a po čele mu stékají kapky potu. Kuchař Rudolf Juriga přesto nepůsobí unaveným dojmem, statný chlapík v bílém rondonu s logem fotbalové asociace říká: „Vařit pro reprezentaci je čest, pokaždé se rád vracím."
Bojkovice – Trestní stíhání proti třiatřicetiletému muži z Bojkovicka, který se ve značném rozsahu zabýval výrobou pervitinu, zahájili po pečlivě připravované akci kriminalisté z Uherského Hradiště. Muže obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.
Stačí jen správně odpovědět na otázku a 3 soutěžící vyhrávají 2x vstupenku do Pivovaru Velké Popovice, 2x prohlídku pivovarnictví a 2x školu čepování a 8 kusů Velkopopovického Kozla v jednom balíčku.
Jičín – V pátek odpoledne provoněla chodby K-klubu vůně tradičních svatomartinských rohlíčků. V rámci svatomartinské dílny, jež se konala zhruba poosmé, si sem malí pekaři mohli přijít i se svými rodiči vyzkoušet výrobu této pochoutky.
Lubná - Vaření i s výukou angličtiny mají žáci čtvrté a páté třídy každý týden při kroužku vaření v Základní škole Lubná. Navíc se každý měsíc věnují jedné národní kuchyni. Takže ve středu odpoledne připravovali ptačí mléko a brynzovou pomazánku ze slovenské kuchyně. V kroužku spolupracují s Integrovanou střední školou v Rakovníku. Radou i pomocí jsou jim proto jedenkrát za měsíc k dispozici studenti oboru kuchař – číšník, tentokrát Katarína Malá a Nikol Nanarová.
Sokolovsko - S nastávajícím podzimem, kdy chataři a chalupáři houfně opustili své rekreační nemovitosti, se zvyšuje riziko, že se tyto objekty stanou terčem zlodějů. Je proto dobré myslet na opatření, která pomohou riziko takové nevítané návštěvy snížit, a zároveň udělat vše pro to, aby nemovitost byla co nejlépe chráněna před nepřízní počasí.
Teplice - Šestnáct balení bujónu v hodnotě téměř 600 korun odcizil odpoledne v teplickém supermarketu třiačtyřicetiletý recidivista. Lapka, který už byl v minulosti 19krát odsouzen, se z předchozích trestů nepoučil a dál krade.
Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Rok a půl od schválení prodeje kutnohorského pivovaru je obnovení vaření piva v jeho prostorách blízko svému cíli. Vařit by se mělo začít v lednu roku 2017, první pivo pak světlo světa spatří v březnu.
Zlín - /ROZHOVOR/ Ještě nedávno byl Tomáš Hasík běžný milovník piva. Dnes už je uznávaným pivním sommeliérem, který o pivu vydal knihu. O pivu vyprávěl dokonce i v televizním Hyde-parku.
Kutná Hora - Rok a půl od schválení prodeje kutnohorského pivovaru je obnovení vaření piva v jeho prostorách blízko svému cíli. Vařit by se mělo začít v lednu 2017, první pivo pak světlo světa spatří v březnu.
Mnichovo Hradiště - Rozhovor s Lucií Beranovou z Mnichova Hradiště, autorkou komunikační hry Samaja
Nasavrky – Konečně, řekl si mnohý návštěvník sobotního otevření keltského skanzenu v Nasavrkách. Členové kmene Boii je mohli přivítat díky své vlastnosti vzdorovat nesnázím.
Prachatice (FOTOGALERIE) - Padesát let od otevření pavilónové části Základní školy Zlatá stezka v Prachaticích si v pátek připomněli učitelé, bývalí i současní žáci a jejich rodiče na plesu školy.
Podomí /REPORTÁŽ/ – Že dýni Hokaido není třeba při vaření loupat, ví hodně kuchařek. Po zpracování tuhé dužiny však většina zdánlivé přebytky, semena a vláknitý střed, vyhazuje. A zatímco se v sobotu v podvečer stoly v kuchyňce základní školy v Podomí prohýbají pod různými druhy sezónní zeleniny a ovoce, lektorka Marie Julínková vysvětluje účastníkům kurzu podzimního zdravého vaření, že z dýně lze efektivně využít vše.
Brno – Chtějí vyzkoušet vaření piva, ale nemají kde. Za měsíc podobným zájemcům vyjde vstříc pivovar Lucky Bastard s projektem takzvaného létajícího pivovarnictví. Změny chystá rovněž další menší pivovar Magistr.
Liberecko - Při „vaření" pervitinu vznikají toxické látky, které zamořují byty na dlouhou dobu.
Chrudim – Malí i velcí strávníci ve školní kuchyni na Základní škole Dr. Peška v Chrudimi dnes mohli ke svému objednanému jídlu také okusit pestrobarevné jednohubky, které vytvořili žáci této školy při projektovém dni nazvaném Pestrá strava bez zbytečné chemie.
Strakonice – Výjimečný fotograf s vnitřním okem, vynikající kuchař (v roce 2013 se umístil na 52. příčce mezi českými kuchaři) a člověk, který se snaží pomáhat druhým. Například tím, že učí děti v dětských domovech vařit. Některé ze svých fotek Pavel Drdel prodává a část výdělku pak dává lidem, kteří to potřebují. I když říká: „Nejsem charita. A ani nemám ambice, že by někdo další chtěl mé fotografie vystavovat, nebo snad, že by si je pověsil nad gauč, takže asi zase skončí v krabici."
Ústí nad Labem – Nejenom sportovci, ale i kuchaři mají svou olympiádu. Z té největší se vrátil šéfkuchař ústeckého hotelu Větruše Lukáš Uher.
Prachatice – Střední škola a Základní škola ve Vimperku ve spolupráci s Prachatickým deníkem připravily soutěž pro milovníky vaření. Do té se může zapojit každý, kdo by chtěl představit osvědčený rodinný recept.
Sychravé podzimní počasí, halloweenské masky, zapálené šklebící se dýně. Ve Slezských Pavlovicích se konalo halloweenské odpoledne, které přilákalo jak děti, tak i dospělé.