Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Restart nové školní jídelny se městu podařil

Rakovník - Počet strávníků roste, stejně tak přibývá počet skutečně vydaných obědů. Těmito čísly reaguje vedení rakovnické radnice na dřívější kritiku opozičních zastupitelů, kteří nesouhlasili se změnou provozu školní jídelny v Martinovského ulici u 1. ZŠ Rakovník. Zatímco předchozí vedení radnice svěřilo provoz jídelny soukromé společnosti Scolarest, současná koalice se rozhodla ukončit s firmou smlouvu a zřídila příspěvkovou organizaci města. I přesto z řad opozice zaznívaly kritické ohlasy.

Pivo může posloužit i jako velmi dobrý lék

Bzenec (Hodonínsko) - Nefiltrované a nepasterizované, s osobitou a nezaměnitelnou vůní i chutí. Takové pivo vaří podle svých slov sládek a majitel pivovaru Pod Kněží horou ve Bzenci na Hodonínsku Radomil Paták. Jméno pivovar nenese jen tak náhodně, nachází se v oblasti pod Kněží horou, v místní části zvané Olšovec. Název má svůj původ podle pověsti spojený s působením uherskohradišťských jezuitů, kteří ve Bzenci měli své vinice. „Nejoblíbenější u zákazníků jsou piva spodně kvašená, tedy naše klasické pivo, ale postupně svou oblibu získávají i svrchně kvašená piva či pivo pšeničné nebo žitné," říká Paták. Pivovaru Pod Kněží horou se věnuje dnešní díl seriálu Deníku Rovnost.

Maurerův výběr: Venkov v kulinářském souboji dohání Prahu

Praha – O tom, že vaření, recepty, kulinářské soutěže a honba za co nejzajímavějšími chuťovými ingrediencemi se staly módou sezóny, nikdo nepochybuje. Značná pozornost se proto koncem roku upírá k Míčovně Pražského hradu. Dnes večer tu bude vyhlášena desítka nejlepších restaurací v České republice.

Sladký víkend. Znojmo zažije pravý čokoládový festival

Znojmo – Všichni milovníci cukrovinek a zejména sladké čokolády by si měli rezervovat druhý prosincový víkend. V sobotu a v neděli 10. a 11. prosince se totiž ve znojemské Dukle uskuteční Čokoládový festival. Organizátoři slibují, že se lidé mají na co těšit. „Akce je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou. Naším cílem je prozkoumat svět čokolády, od její výroby až po ochutnávku," přiblížil za organizátory Chris Delattre.

Advent voní punčem

Bruntálské náměstí se již plní stánky, které nabízejí návštěvníkům dárky a ochutnávku těch nejlepších vánočních specialit.

Kaňovické vepřové hody: Nejvíc lákala ovarová polévka, tlačenka a jitrnice

Kaňovice – Kaňovické vepřové hody získaly od doby, kdy jej před deseti lety místní pořádali poprvé, na svém věhlasu. Vždyť při této příležitosti se v sobotu do Kaňovic na Zlínsku sjížděli lidé z celého okolí a dokonce i z jiných krajů. Výborná zábava, skvělé vepřové pochoutky, dobré pití, hudba, to je to, co sem všechny tak lákalo.

Se svojí tvorbou se představí poprvé na veřejnosti

Loket - Večer poesie divožen je další z cyklu poetických večerů, tentokrát věnovaný ženám a ženství. Koná se v úterý od 18 hodin v Městské knihovně Loket. V rámci večera vystoupí karlovarská básnířka Michaela Kováčová. Rozhovor vedl Vladimír Kalný.

Černou louku v Ostravě zaplavila čokoláda

/FOTOGALERIE/ Na výstavišti Černá louka odstartoval v pátek odpoledne Čokoládový festival, pořádaný agenturou ChrisFromParis, který až do neděle nabízí kulinářský zážitek nejenom milovníkům čokolády. 

Vánoční výstava představí štastný život v secesi

Lanškroun – Městské muzeum připravilo novou vánoční výstavu, začne v sobotu. Jejím tématem bude móda, interiéry, umění, předměty každodennosti, staré pohlednice, vánoční stromky a betlémy. Těžiště nové výstavy leží mezi lety 1895 a 1915, kdy již svět mocnářství nezadržitelně směřoval ke svému konci a vzniku samostatné republiky.

Profesionální kuchaři by se červenali nad výkony šesťáků z Otrokovic

Otrokovice – Nejdříve nervy dětí napnuté k prasknutí a plné ruce práce, potom obdivné pohledy porotců a jejich spokojené pomlaskávání. Finále otrokovické školní soutěže MasterChef inspirované stejnojmennou televizní kulinářskou soutěží už zná po středě svého vítěze: je jím dvojice školáků ze 6. A Základní školy T. G. Masaryka Otrokovice. Závěrečné klání ve vaření se navíc konalo přesně ve stejný den, kdy Česko poznalo i letošního televizního vítěze soutěže.

Módními blogerkami roku se počtvrté po sobě staly A Cup Of Style

Praha - Českými blogerkami roku se zaměřením na módu se počtvrté po sobě stala sesterská dvojice A Cup Of Style, loňské prvenství mezi blogery zopakoval Deníček moderního fotra a jako videoblogerka vítězství obhájila Shopaholic Nicol. Ceny udělované na základě ankety Czech Blog Awards byly ve středu večer předány v pražském Hudebním divadle Karlín. O výsledcích ankety za pořadatele informovala Michaela Derynková.

Novinka: Sousedská výpomoc

Řečany nad Labem – Zatím nový způsob bydlení pro seniory v České republice budou od příštího roku zkoušet v této obci na Pardubicku.

Višeň s čokoládou? Úplná erupce chuti, říká výrobce oscarových džemů

Radešín /ROZHOVOR/ - Višeň s čokoládou, švestka s vanilkou nebo třeba angrešt se skořicí a kardamomem. Když se Jan Heřmánek z Radešína na Ústecku rozpovídá o tom, která sklenička se hodí k paštice a která zase k rozpečenému hermelínu, sbíhají se vám sliny na jazyku. Své džemy s názvem Mlsný Filip vaří už pátým rokem. A daří se mu.

Prochází fotbal žaludkem? Juriga: Mám jen jeden sen, vařit na MS

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Když si sedá za stůl, po hodinách vaření má rudé tváře a po čele mu stékají kapky potu. Kuchař Rudolf Juriga přesto nepůsobí unaveným dojmem, statný chlapík v bílém rondonu s logem fotbalové asociace říká: „Vařit pro reprezentaci je čest, pokaždé se rád vracím."

V K-klubu pekli tradiční svatomartinské rohlíčky

Jičín – V pátek odpoledne provoněla chodby K-klubu vůně tradičních svatomartinských rohlíčků. V rámci svatomartinské dílny, jež se konala zhruba poosmé, si sem malí pekaři mohli přijít i se svými rodiči vyzkoušet výrobu této pochoutky.

Děti si uvařily pochoutky slovenské kuchyně

Lubná - Vaření i s výukou angličtiny mají žáci čtvrté a páté třídy každý týden při kroužku vaření v Základní škole Lubná. Navíc se každý měsíc věnují jedné národní kuchyni. Takže ve středu odpoledne připravovali ptačí mléko a brynzovou pomazánku ze slovenské kuchyně. 
V kroužku spolupracují s Integrovanou střední školou v Rakovníku. Radou i pomocí jsou jim proto jedenkrát za měsíc k dispozici studenti oboru kuchař – číšník, tentokrát Katarína Malá a Nikol Nanarová.

Chaty jsou terčem zlodějů až dvakrát častěji

Sokolovsko - S nastávajícím podzimem, kdy chataři a chalupáři houfně opustili své rekreační nemovitosti, se zvyšuje riziko, že se tyto objekty stanou terčem zlodějů. Je proto dobré myslet na opatření, která pomohou riziko takové nevítané návštěvy snížit, a zároveň udělat vše pro to, aby nemovitost byla co nejlépe chráněna před nepřízní počasí.

Zvyky Keltů lidé přímo hltali

Nasavrky – Konečně, řekl si mnohý návštěvník sobotního otevření keltského skanzenu v Nasavrkách. Členové kmene Boii je mohli přivítat díky své vlastnosti vzdorovat nesnázím.

Semínka z dýně vyhodit do koše? Raději na čaj, inspirovala lektorka

Podomí /REPORTÁŽ/ – Že dýni Hokaido není třeba při vaření loupat, ví hodně kuchařek. Po zpracování tuhé dužiny však většina zdánlivé přebytky, semena a vláknitý střed, vyhazuje. A zatímco se v sobotu v podvečer stoly v kuchyňce základní školy v Podomí prohýbají pod různými druhy sezónní zeleniny a ovoce, lektorka Marie Julínková vysvětluje účastníkům kurzu podzimního zdravého vaření, že z dýně lze efektivně využít vše.

Žáci připravili pomazánky bez chemie

Chrudim – Malí i velcí strávníci ve školní kuchyni na Základní škole Dr. Peška v Chrudimi dnes mohli ke svému objednanému jídlu také okusit pestrobarevné jednohubky, které vytvořili žáci této školy při projektovém dni nazvaném Pestrá strava bez zbytečné chemie.

Rozhovor: Nejlépe mne zná moje žena. Říká, že jsem blázen...

Strakonice – Výjimečný fotograf s vnitřním okem, vynikající kuchař (v roce 2013 se umístil na 52. příčce mezi českými kuchaři) a člověk, který se snaží pomáhat druhým. Například tím, že učí děti v dětských domovech vařit. Některé ze svých fotek Pavel Drdel prodává a část výdělku pak dává lidem, kteří to potřebují. I když říká: „Nejsem charita. A ani nemám ambice, že by někdo další chtěl mé fotografie vystavovat, nebo snad, že by si je pověsil nad gauč, takže asi zase skončí v krabici."

Soutěž: Servírujete Rodinné zlato? Pochlubte se!

Prachatice – Střední škola a Základní škola ve Vimperku ve spolupráci s Prachatickým deníkem připravily soutěž pro milovníky vaření. Do té se může zapojit každý, kdo by chtěl představit osvědčený rodinný recept.

Za Karlem IV. do středověku

Chomutice – Výročí narození Karla IV. jsme si v základní škole připomněli celoškolním projektem Za Karlem IV. do středověku. Navštívili jsme areál Pražského hradu a výstavu Hra na Hrad.

Ochutnat dýně přišly i tchýně

Meziměstí - „Skliďte dýni, přiberte tchýni a hurá do Walzelovky." Tímto sloganem zvalo volné sdružení pěstitelů dýní na druhý ročník Dýňových slavností, který se konal v meziměstském Centru Walzel. Soutěžilo se zde o největší a nejkrásnější dýni a o nejlepší dýňový zákusek.