/FOTOGALERIE/ Hlinecká zabijačková polévka, řecká pita, vychytaný boršč, kachní paštika s cibulovým chutney, srnčí na zelenině a k tomu rusínské koláčky, tvarohový dezert nebo slezský koláč. Hosté, kteří navštívili v sobotu osoblažský gastrofestival, si mohli vybrat, čím uspokojí své chuťové buňky a komu dají svůj hlas v gastronomické soutěži. Odcházeli spokojeni, a mnozí si s sebou odnášeli ještě něco dobrého na neděli nebo na příští týden.
Čtvrtina českých školáků má nadváhu a každý desátý je obézní. Lékaři varují, že většina dětí si kila navíc ponese do dospělosti. Přispět ke změně má projekt Fandíme zdraví, který 1. září spustila iniciativa Vím, co jím a piju. Školní jídelny vaří denně přes 1,5 milionu obědů, proto se projekt zaměřil na školní stravování, neopomíjí ale ani význam rodiny, která na formování jídelních a pohybových návyků dětí má největší vliv. Do projektu se zatím zapojilo 15 základních škol.
Břestek – Podzim se blíží a s ním i čas švestkové sezony. A protože nachově modré plody lze konzumovat na mnoho způsobů, v Břestku je vaření povidel ze švestek už devatenáct let nejen tradicí, ale i potěšením.
Krásensko /REPORTÁŽ/ – Hlavně nepodcenit základ. Dochucení a další doplňky jsou už pak na fantazii každého. Pokud však místo vody guláš zalijí vývarem, mají body k dobru. Důležité je i to, jak týmy pochoutky v kotlíku zahušťují. Na první krásenské soutěži ve vaření gulášů si šestičlenná porota prostě všímá každého detailu. Nemá to jednoduché. Ohodnotit musí hned dvanáct týmů.
Dolní Němčí – Na vstupu sto čtyřicet kilo trnek, na výstupu přes dvacet litrů povidel a mezitím neúnavná práce členek ženského pěveckého sboru Tetičky z Dolního Němčí, které se postupně střídaly u nádoby, v níž se za neustálého míchání vařily po způsobu našich babiček v starobylém kotli trnky. V sobotu třetího září tak Muzeum Na Mlýně v Dolním Němčí otevřelo své prostory tradiční akci Vaření trnek, které se každoročně neobejde bez bohatého doprovodného programu a také bez oblíbené lízačky hotových povidel.
Brno – Vaření, jízda na koni i vědecké pokusy. S novým školním rokem dostanou děti na víkendovém festivalu Kroužkobraní v brněnském obchodním centru Avion opět možnost vyzkoušet si až padesát zájmových činností a poté si zvolit kroužek. „Žádané jsou specifické vědecké kroužky nebo sport," říká manažerka projektu Kateřina Martykánová.
Zlínský kraj - O hudbu nejrůznějších žánrů nebude o nadcházejícím víkendu nouze. V regionu se chystá hned několik festiválků Lešetín fest, Podhostýnské září, Fesťák nad řekou i Mezinárodní festival dechových orchestrů a folklorních souborů. Hrát se bude i v hradišťském parku, při vaření trnek v Dolním Němčí nebo v meziříčském M-klubu.
Zlín - Nejchutnější festival jídla a pití tak nazývají událost organizátoři Garden Food Festivalu. A těšit se na něj můžete už tento víkend. Nejlepší čeští kuchaři, jako jsou Zdeněk Pohlreich nebo Jan Punčochář, letos poprvé přijedou i do Zlína a předvedou své umění při živém vaření na pódiu.
Dolní Němčí – Padesát let fungování Národopisného krúžku Dolněmčan a 140 let existence Dechové hudby Dolněmčanka si v sobotu v Dolním Němčí připomnělo několik desítek bývalých i současných členů obou těchto kulturních těles.
Vyškovsko - Drátování a korálkování, klavír nebo výtvarné činnosti. I to jsou novinky, na které se už nyní můžou těšit děti z Rousínova. Zatímco loni nově otevřené odloučené pracoviště vyškovského Majáku nabízelo zhruba pět kroužků, letos jich bude dvojnásobek.
Městskou částí Šunychl provoní hned několik druhů domácího guláše. Amatérští i profesionální kuchaři a jejich pomocníci se tuto sobotu utkají v historicky prvním ročníku Gulášfestu.
Soutěže ve vaření kotlíkového guláše na ohni jsou poměrně běžné. K těm nejoblíbenějším jak mezi soutěžícími týmy, tak i návštěvníky patří tradiční Kočovský kotlík. Letošní ročník proběhne na návsi v Moravskoslezském Kočově v sobotu 3. září od 8 hodin.
Přerov – Fanoušci fotbalu a dobré muziky se mohou v sobotu těšit na tradiční GulášFest, kterým ožije areál přerovského výstaviště. Akce se uskuteční 3. září od 10 hodin a na návštěvníky během dne čeká spousta zajímavých akcí. Pestrý program připravila společnost Kulturní Přerov spolu s fotbalovým klubem 1. FC Viktorie.
Gulášové slavnosti aneb „gulajšová šou ve Štramberku". Tak zní název gurmánské akce, jež se uskuteční první zářijovou sobotu na fotbalovém hřišti Bařiny ve Štramberku.
Praha /ROZHOVOR/ - Startuje nový školní rok a Janě s Evou začíná pořádný zápřah. Kromě provozu dvou školek se totiž věnují vaření zdravých obědů do školních jídelen. Se sestrami Janou Bocek Teichertovou a Evou Slanou jsme se sešly v útulné kavárně uprostřed Čelákovic. Ihned první informací mi vyrazily dech.
Dolní Němčí – Posedmnácté v areálu muzea starobylého mlýna v Dolním Němčí uspořádají v sobotu 3. září od 14 do 18 hodin tamní folkloristé vaření a ochutnávku povidel, včetně lidového jarmarku.
Přívrat – Oheň pod kotlíky vyhasl, Řád zlaté vařečky byl udělen… V zemi krále Miroslava v sobotu pořádali oblíbený Guláš Festival Přívrat. Jako každoročně byla všeho hojnost: jídla, pití i dobré zábavy. Soutěžilo se o nejlepší guláš, nejchutnější regionální pivo i buchtu.
Už první písemný záznam o Opavě z roku 1224 zmiňuje městská práva vařit pivo. Dlouhá tradice výroby piva oficiálně skončila v roce 2005 zavřením pivovaru Zlatovar.
Bystročice – Rekordních devětadvacet týmů se sešlo v Bystročicích na Olomoucku, aby se tam utkalo v klání o nejchutnější guláš. Sobotní mezinárodní soutěž ve vaření kotlíkového guláše se tam konala už po šesté.
Východní Čechy – Doporučovaný denní příjem soli pro osoby starší deseti let je šest gramů, u mladších dětí ještě méně. Čeští muži přitom denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu.Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej, proto ji ani výrobci potravin nechtějí omezovat.
Chrast – Doporučovaný denní příjem soli pro osoby starší deseti let je šest gramů, u mladších dětí ještě méně. Čeští muži přitom denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu.Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej, proto ji ani výrobci potravin nechtějí omezovat.
Přívrat – Šestý ročník soutěže ve vaření kotlíkového guláše je na spadnutí. Uskuteční se na přívratské návsi už tuto sobotu a akce opět slibuje nejen kotel guláše, ale i kotel zábavy. „Do soutěže je přihlášeno dvanáct družstev," prozrazují organizátoři z družiny krále Miroslava.
Plzeň - Ve varně Plzeňského Prazdroje je opravdu velké horko a ne každému tohle dělá dobře. Něco jiného je to ale ve chvíli, kdy máte příležitost uvařit si po boku zkušeného sládka speciální várku piva Pilsner Urquell na nadcházející Pilsner Fest. A právě tohle se poštěstilo členům kapely Čechomor, která na oslavách 174. výročí uvaření první várky plzeňského ležáku vystoupí.
Vizovice – Hodiny příprav a vaření, pak stačí asi hodina a jsou z velké části pryč. Už včera se kuchařky z jídelny vizovické základní školy pustily do příprav na vaření necelé dvoutisícovky švestkových knedlíků na sobotní soutěž v jejich pojídání.
Úvaly - Konec prázdnin přinese pro část Prahy i okolí nepříjemnou událost. Bez vody se bude muset obejít na 17 tisíc lidí. Město Úvaly ale uklidňuje své obyvatele, řešení naleznou.
Teplice nad Metují (Náchodsko) - Letošní 33. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují nabídne v soutěžní části projekci 48 snímků autorů z 15 zemí. Doprovodný program festivalu, který se uskuteční od 25. do 28. srpna, nabídne například minikurz vaření himálajské kuchyně, uvádějí organizátoři na webu festivalu.
Litoměřice – Při loňské krizi musel Fond ohrožených dětí nastolit razantní redukci, některá zařízení skončila, majetek se prodal, s řadou zaměstnanců byl ukončen pracovní poměr.
Příbram /ROZHOVOR/ – Letní období jako by vyzývalo k vymalování domácnosti. Pozvat si odborníky nebo si poradit sami? Záleží na penězích. Vzhledem k tomu, že spousta domácností přebytkem peněz neoplývá, zapojí se do akce, kdo má ruce. Stačí odhadnout množství malby, případně dokoupit barvy na přimíchání, oprášit váleček nebo štětku čekající roky ve sklepě a raději si připravit škrabku, kdyby mělo dojít na nevyhnutelné očištění stěn od staré malby.
Tachov – Tachovští kriminalisté dopadli a zadrželi sedmačtyřicetiletého muže z Tachova, kterého podezírali z výroby pervitinu.Za trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy byl přitom pachatel v minulosti odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody.
Brno - Zatímco na oblíbený burčák si lidé v kraji ještě asi měsíc počkají, už v těchto dnech si mohou vychutnat mošt s názvem višňák. Sladký nápoj s dvěma až pěti procenty alkoholu seženou lidé například v burčákomatu brněnského hypermarketu Globus. „Letošní úroda byla navzdory rozmarům počasí průměrná. Prodávat višňák budeme do konce srpna, kdy navážeme nabídkou burčáku," upřesnil Petr Krejčík z vinařství Lednice Annovino.
Kolínsko – Doba dovolených je v plném proudu. Právě v této době se lidé na výletech mnohdy odbývají rychlým občerstvením. Je přece mnohem rychlejší odbýt se párkem v rohlíku než zajít do restaurace.
Zábavných a jednoduchých her pro více hráčů u jednoho počítače či konzole je jako šafránu. Novinka Overcooked se snaží místo na trhu zaplnit s originálním nápadem. Hráče vezme do kuchyně a zaúkoluje přípravou různorodých a náročných pokrmů.
Kolínsko – Doba dovolených je v plném proudu. Právě v této době se lidé na výletech mnohdy odbývají rychlým občerstvením. Je přece mnohem rychlejší odbýt se párkem v rohlíku než zajít do restaurace. Podobná strava je na turisticky vyhledávaných místech i na koupalištích zcela běžná. Děti však podobnou stravu v některých případech vyhledávají cíleně. O stravování v rychlých občerstveních jsme hovořili s odborníkem na stravování a sportovním nadšencem Zuzanou Víznerovou.
Londýn – Na oběd si Carole Cadwalladrová pozvala kamarádku. V místní turecké pekárně nakoupila tradiční chléb plněný špenátem a sýrem feta a připravila taky řecký salát s olivami, rajčaty a kořením. Jako alternativa tohoto menu sloužilo několik lžiček prášku smíchaného s vodou. Stačí dobře protřepat a servírovat.