Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Do Osoblahy jeli pro gastronomické zážitky a soutěžit

/FOTOGALERIE/ Hlinecká zabijačková polévka, řecká pita, vychytaný boršč, kachní paštika s cibulovým chutney, srnčí na zelenině a k tomu rusínské koláčky, tvarohový dezert nebo slezský koláč. Hosté, kteří navštívili v sobotu osoblažský gastrofestival, si mohli vybrat, čím uspokojí své chuťové buňky a komu dají svůj hlas v gastronomické soutěži. Odcházeli spokojeni, a mnozí si s sebou odnášeli ještě něco dobrého na neděli nebo na příští týden.

Projekt Fandíme zdraví má omezit dětskou obezitu

Čtvrtina českých školáků má nadváhu a každý desátý je obézní. Lékaři varují, že většina dětí si kila navíc ponese do dospělosti. Přispět ke změně má projekt Fandíme zdraví, který 1. září spustila iniciativa Vím, co jím a piju. Školní jídelny vaří denně přes 1,5 milionu obědů, proto se projekt zaměřil na školní stravování, neopomíjí ale ani význam rodiny, která na formování jídelních a pohybových návyků dětí má největší vliv. Do projektu se zatím zapojilo 15 základních škol.

Guláš mají vařit muži, zaznělo na soutěži. V Krásensku rozpálili kotlíky

Krásensko /REPORTÁŽ/ – Hlavně nepodcenit základ. Dochucení a další doplňky jsou už pak na fantazii každého. Pokud však místo vody guláš zalijí vývarem, mají body k dobru. Důležité je i to, jak týmy pochoutky v kotlíku zahušťují. Na první krásenské soutěži ve vaření gulášů si šestičlenná porota prostě všímá každého detailu. Nemá to jednoduché. Ohodnotit musí hned dvanáct týmů.

V Dolním Němčí vyráběli tradičním způsobem povidla ze 140 kil trnek

Dolní Němčí – Na vstupu sto čtyřicet kilo trnek, na výstupu přes dvacet litrů povidel a mezitím neúnavná práce členek ženského pěveckého sboru Tetičky z Dolního Němčí, které se postupně střídaly u nádoby, v níž se za neustálého míchání vařily po způsobu našich babiček v starobylém kotli trnky. V sobotu třetího září tak Muzeum Na Mlýně v Dolním Němčí otevřelo své prostory tradiční akci Vaření trnek, které se každoročně neobejde bez bohatého doprovodného programu a také bez oblíbené lízačky hotových povidel.

Kroužkobraní nabídne elektrohry i gumičkování

Brno – Vaření, jízda na koni i vědecké pokusy. S novým školním rokem dostanou děti na víkendovém festivalu Kroužkobraní v brněnském obchodním centru Avion opět možnost vyzkoušet si až padesát zájmových činností a poté si zvolit kroužek. „Žádané jsou specifické vědecké kroužky nebo sport," říká manažerka projektu Kateřina Martykánová.

Tipy na víkend: Vaření trnek, letní kino, dobré jídlo, kapely

Zlínský kraj - O hudbu nejrůznějších žánrů nebude o nadcházejícím víkendu nouze. V regionu se chystá hned několik festiválků Lešetín fest, Podhostýnské září, Fesťák nad řekou i Mezinárodní festival dechových orchestrů a folklorních souborů. Hrát se bude i v hradišťském parku, při vaření trnek v Dolním Němčí nebo v meziříčském M-klubu.

Festival plný chutí, vůní a hvězd už zítra

Zlín - Nejchutnější festival jídla a pití tak nazývají událost organizátoři Garden Food Festivalu. A těšit se na něj můžete už tento víkend. Nejlepší čeští kuchaři, jako jsou Zdeněk Pohlreich nebo Jan Punčochář, letos poprvé přijedou i do Zlína a předvedou své umění při živém vaření na pódiu.

Gulášfest v sobotu v Šunychlu

Městskou částí Šunychl provoní hned několik druhů domácího guláše. Amatérští i profesionální kuchaři a jejich pomocníci se tuto sobotu utkají v historicky prvním ročníku Gulášfestu.

Přijďte zrelaxovat u vaření kotlíkového guláše

Soutěže ve vaření kotlíkového guláše na ohni jsou poměrně běžné.
K těm nejoblíbenějším jak mezi soutěžícími týmy, tak i návštěvníky patří tradiční Kočovský kotlík. Letošní ročník proběhne na návsi v Moravskoslezském Kočově v sobotu 3. září od 8 hodin.

Svátek fotbalu a guláše se blíží

Přerov – Fanoušci fotbalu a dobré muziky se mohou v sobotu těšit na tradiční GulášFest, kterým ožije areál přerovského výstaviště. Akce se uskuteční 3. září od 10 hodin a na návštěvníky během dne čeká spousta zajímavých akcí. Pestrý program připravila společnost Kulturní Přerov spolu s fotbalovým klubem 1. FC Viktorie.

Učíme děti jíst zdravě a šplhat po stromech

Praha /ROZHOVOR/ - Startuje nový školní rok a Janě s Evou začíná pořádný zápřah. Kromě provozu dvou školek se totiž věnují vaření zdravých obědů do školních jídelen. Se sestrami Janou Bocek Teichertovou a Evou Slanou jsme se sešly v útulné kavárně uprostřed Čelákovic. Ihned první informací mi vyrazily dech.

V Přívratu vařili kotlíkový guláš

Přívrat – Oheň pod kotlíky vyhasl, Řád zlaté vařečky byl udělen… V zemi krále Miroslava v sobotu pořádali oblíbený Guláš Festival Přívrat. Jako každoročně byla všeho hojnost: jídla, pití i dobré zábavy. Soutěžilo se o nejlepší guláš, nejchutnější regionální pivo i buchtu.

Není sůl jako sůl. Existují i náhražky pro lidské tělo vhodnější

Východní Čechy – Doporučovaný denní příjem soli pro osoby starší deseti let je šest gramů, u mladších dětí ještě méně. Čeští muži přitom denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu.Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej, proto ji ani výrobci potravin nechtějí omezovat.

Není sůl jako sůl. Existují i náhražky pro lidské tělo vhodnější

Chrast – Doporučovaný denní příjem soli pro osoby starší deseti let je šest gramů, u mladších dětí ještě méně. Čeští muži přitom denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu.Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej, proto ji ani výrobci potravin nechtějí omezovat.

Za nejlepší guláš si vyslouží Řád zlaté vařečky

Přívrat – Šestý ročník soutěže ve vaření kotlíkového guláše je na spadnutí. Uskuteční se na přívratské návsi už tuto sobotu a akce opět slibuje nejen kotel guláše, ale i kotel zábavy. „Do soutěže je přihlášeno dvanáct družstev," prozrazují organizátoři z družiny krále Miroslava.

Umělci v pivovaru. Čechomor uvařil pivo pro Pilsner Fest

Plzeň - Ve varně Plzeňského Prazdroje je opravdu velké horko a ne každému tohle dělá dobře. Něco jiného je to ale ve chvíli, kdy máte příležitost uvařit si po boku zkušeného sládka speciální várku piva Pilsner Urquell na nadcházející Pilsner Fest. A právě tohle se poštěstilo členům kapely Čechomor, která na oslavách 174. výročí uvaření první várky plzeňského ležáku vystoupí.

Uvařit na 2000 švestkových knedlíků je náročné a zodpovědné

Vizovice – Hodiny příprav a vaření, pak stačí asi hodina a jsou z velké části pryč. Už včera se kuchařky z jídelny vizovické základní školy pustily do příprav na vaření necelé dvoutisícovky švestkových knedlíků na sobotní soutěž v jejich pojídání.

Úvaly mají plán na odstávku vody

Úvaly - Konec prázdnin přinese pro část Prahy i okolí nepříjemnou událost. Bez vody se bude muset obejít na 17 tisíc lidí. Město Úvaly ale uklidňuje své obyvatele, řešení naleznou.

Festival horolezeckých filmů v Teplicích nabídne 48 snímků

Teplice nad Metují (Náchodsko) - Letošní 33. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují nabídne v soutěžní části projekci 48 snímků autorů z 15 zemí. Doprovodný program festivalu, který se uskuteční od 25. do 28. srpna, nabídne například minikurz vaření himálajské kuchyně, uvádějí organizátoři na webu festivalu.

Klokánek zůstává jednou velkou rodinou

Litoměřice – Při loňské krizi musel Fond ohrožených dětí nastolit razantní redukci, některá zařízení skončila, majetek se prodal, s řadou zaměstnanců byl ukončen pracovní poměr.

Malíř pokojů: K vymalování je lepší zimní období

Příbram /ROZHOVOR/ – Letní období jako by vyzývalo k vymalování domácnosti. Pozvat si odborníky nebo si poradit sami? Záleží na penězích. Vzhledem k tomu, že spousta domácností přebytkem peněz neoplývá, zapojí se do akce, kdo má ruce. Stačí odhadnout množství malby, případně dokoupit barvy na přimíchání, oprášit váleček nebo štětku čekající roky ve sklepě a raději si připravit škrabku, kdyby mělo dojít na nevyhnutelné očištění stěn od staré malby.

S vařením perníku je konec, výrobce skončil ve vazební věznici

Tachov – Tachovští kriminalisté dopadli a zadrželi sedmačtyřicetiletého muže z Tachova, kterého podezírali z výroby pervitinu.Za trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy byl přitom pachatel v minulosti odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody.

Předchůdce burčáku? Začíná sezóna višňového moku

Brno - Zatímco na oblíbený burčák si lidé v kraji ještě asi měsíc počkají, už v těchto dnech si mohou vychutnat mošt s názvem višňák. Sladký nápoj s dvěma až pěti procenty alkoholu seženou lidé například v burčákomatu brněnského hypermarketu Globus. „Letošní úroda byla navzdory rozmarům počasí průměrná. Prodávat višňák budeme do konce srpna, kdy navážeme nabídkou burčáku," upřesnil Petr Krejčík z vinařství Lednice Annovino.

Hlavně to nepřipálit! Nové Overcooked je týmová hra o vaření

Zábavných a jednoduchých her pro více hráčů u jednoho počítače či konzole je jako šafránu. Novinka Overcooked se snaží místo na trhu zaplnit s originálním nápadem. Hráče vezme do kuchyně a zaúkoluje přípravou různorodých a náročných pokrmů.

Co říká na stravování v rychlých občerstveních Zuzana Víznerová?

Kolínsko – Doba dovolených je v plném proudu. Právě v této době se lidé na výletech mnohdy odbývají rychlým občerstvením. Je přece mnohem rychlejší odbýt se párkem v rohlíku než zajít do restaurace. Podobná strava je na turisticky vyhledávaných místech i na koupalištích zcela běžná. Děti však podobnou stravu v některých případech vyhledávají cíleně. O stravování v rychlých občerstveních jsme hovořili s odborníkem na stravování a sportovním nadšencem Zuzanou Víznerovou.

Budoucnost jídla? V chuti zatím pokulhává

Londýn – Na oběd si Carole Cadwalladrová pozvala kamarádku. V místní turecké pekárně nakoupila tradiční chléb plněný špenátem a sýrem feta a připravila taky řecký salát s olivami, rajčaty a kořením. Jako alternativa tohoto menu sloužilo několik lžiček prášku smíchaného s vodou. Stačí dobře protřepat a servírovat.