Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Eliška Popková miluje čistotu a své úklidové vychytávky pravidelně sdílí na sociálních sítích.

Jednu z nejšpinavějších věcí denně používáte u vaření: jak ji pořádně vyčistit

V každé domácnosti najdeme několik extrémně špinavých věcí, se kterými denně přicházíme do kontaktu. Toaleta, houbička na nádobí nebo klávesnice patří mezi nejšpinavější věci, které máme doma. A bohužel máme jednu z nich i v šuplíku s kuchyňským náčiním. Kolik špíny a mastnoty v sobě ukrývá dřevěná vařečka odhalila influencerka Eliška Popková, jejíž triky na snadný úklid dobývají české sociální sítě.

Skleněná dvířka skříněk, na kterých  ulpívají otisky prstů a prach, je třeba pravidelně čistit

Na co lidé zapomínají při úklidu kuchyně? Nedejte šanci bakteriím

O kuchyni se říká, že je srdcem domova. Udržet ji při každodenním provozu dokonale čistou je ale náročné, zvlášť pokud máte malé děti či domácí mazlíčky. Při vaření se zkrátka nevyhnete ani tomu, aby se občas něco nevysypalo nebo neukáplo. Pravidelný a důkladný úklid kuchyně a kuchyňských skříněk je proto nutný zejména s ohledem na naše zdraví. Jinak by se tu bakterie a viry rychle zabydlely a množily. Jak při úklidu postupovat a co nesmíme vynechat?    

Větrání je důležité i v mrazivých zimních měsících. Musí však být krátké a intenzivní

Jak větrat v mrazech, aby to bylo efektivní: Jde o vaše zdraví, ale i o peníze

Pravidelně větrat, aby se v bytě vyměnil vzduch je nutné, i když venku pořádně mrzne. Je třeba, abyste pustili dovnitř kyslík a vysoká koncentrace oxidu uhličitého vám nepřivodila bolest hlavy a únavu. Větráním také doma snížíte riziko vzniku plísní. Ty způsobují nejen zatuchlý zápach, škody na zdech i nábytku, ale mohou ohrozit zdraví a vyvolat alergii nebo astma. Jak tedy efektivně větrat a nepřijít zbytečně o teplo, které je kvůli vysokým nákladům na energie čím dál dražší?

Strávníkům v ZŠ Marjánka na pražském Břevnově v pátek vařil a vydával obědy policista z Mladoboleslavska Luboš Novotný – alias Lubina z loňské soutěže MasterChef Česko.

Maminky na mateřské se mají na co těšit, slibuje kuchař Lubina z MasterChefa

Skvěle se ohánět tam, kde jde do tuhého, dokáže Luboš Novotný z Mladoboleslavska. Poradí si, ať už jde o dobro věci, nebo o to vytvořit něco dobrého. Může vám tak přijet na pomoc, pokud se situace vyhrotí natolik, že je třeba volat tísňovou linku – a stejný muž vás může třeba potěšit v práci, pokud zaměstnavatel pořádá zážitkovou snídani. Či třeba zajistí catering na svatbě. A pokaždé si můžete být jisti: jde to toho s plným nasazením.

Mezi nejpříjemnější domácí vůně patří aroma vypraného prádla.

Vůně domova dělá zázraky: tipy, jak odstranit pachy a provonět si příjemně byt

Každý dům a každý byt má svou jedinečnou vůni. Domácí ji možná vnímají méně, ale návštěvník ji naplno pozná už ve chvíli, kdy se mu otevřou vstupní dveře. Mezi nejpříjemnější vůně patří aroma právě uvařené kávy, čerstvého pečiva nebo vypraného prádla. Ovšem ne každý domácí odér je příjemný. Jak odstranit nepříjemné pachy a provonět byt účinně a levně?

Jakub Zapletal obnovil vaření piva v Moravské Třebové. Knížecí pivovar nabízí i unikátní prohlídkovou trasu.

Ze stavaře sládkem. Jakub Zapletal obnovil vaření piva v Moravské Třebové

/FOTO/ Boreš, Bohunka nebo Žerotín. To jsou nejen historické osobnosti spjaté s Moravskou Třebovou, ale také druhy piva, které vaří v obnoveném Knížecím pivovaru Jakub Zapletal. Vystudovaný stavař přičichl k práci hospodského a nakonec se stal sládkem v pivovaru. Ve městě s téměř deseti tisíci obyvateli se tak poprvé od roku 1948 zase vaří pivo.

Známý kuchař vede v Litni kurzy vaření.

Kuchař z Litně učí Čechy středomořskou kuchyni. Cizince zase českou klasiku

/FOTO, VIDEO/ Kuchař Miloš Kopal z Litně dokáže vařit a servírovat jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dokonale vypadají – i na stříbrném plátně. Filmovému foodstylingu se věnoval v zahraničí, kde léta sbíral zkušenosti, i doma. Připravoval jídla například pro české snímky Román pro muže nebo Přes prsty.

Známý kuchař vede v Litni kurzy vaření.

Kuchař z Litně učí Čechy středomořskou kuchyni a cizince českou klasiku

/FOTO, VIDEO/ Kuchař Miloš Kopal z Litně dokáže vařit a servírovat jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dokonale vypadají – i na stříbrném plátně. Filmovému foodstylingu se věnoval v zahraničí, kde léta sbíral zkušenosti, i doma. Připravoval jídla například pro české snímky Román pro muže nebo Přes prsty.

Kocour Crampon manželů Poláčkových je sibiřská kočka, takže ze sněhu si nic nedělá.

Herečka a ultramaratonkyně Lenka Poláčková běhá, aby jiné pomohla uzdravit

Lenku Poláčkovou, tehdy ještě Vacvalovou, lidé pamatují třeba ze seriálu Soudkyně Barbara. Postupně ale herectví a moderování doplnila o sport. V nesnadných horských terénech podává ultramaratonské výkony a naběhané kilometry v různých projektech vyměňuje za nasbírané peníze pro zdravotnická zařízení. Na cestách ji doprovází manžel a také dva mazlíčci – fenka a kocour. Jak se Lenka Poláčková udržuje ve stále skvělé kondici?

Nejdřív umýt, pak oškrábat. Tak se patří zacházet se zeleninou, aby neskončila v koši ani slupka. Ty i natě a odřezky se umí proměnit ve skvělý vývar na polévky nebo na podlévání masa.

Jak doma ušetřit? Jde to i na jídle. Jak na to, poradí dobré tipy našich babiček

Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem. 

Ve Zlíně se naučíte vařit i s Tomášem Černým.

Zlínskou školou vaření už letos prošlo 600 amatérských kuchařů

Na šest stovek amatérských kuchařek a kuchařů prošlo letos školou vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy. Zájem o kuchařské kurzy stále roste, na nadcházející měsíce vypsala restaurace pět desítek dalších termínů, a to včetně nových témat. Zaujmou i nejmladší kuchaře.

Také takto vypadalo mistrovství mikroregionu ve vaření guláše v uplynulých letech.

VIDEO: Na mistrovství ve vaření gulášů i zhodnocení cykloakce lákají do Otnic

/PROGRAM/ Mistrovství mikroregionu Ždánický les a Politaví ve vaření guláše se zúčastní v Otnicích hned šestnáct obcí se svými gulášmistry. Účastníci se sejdou ve čtvrtek osmadvacátého září v parku u tamní základní školy. Především však od třinácti hodin zhodnotí letní regionální cykloakci. „Celkem se jí zúčastnilo pět set patnáct cyklistů,“ prozradila za mikroregion Lucia Halámková.

Barevné květy řady rostlin nejen lahodí oku, ale jejich pojídání je i prospěšné zdraví

Jednoduchý trik povýší vaření i zlepší zdraví. A navíc je úplně zadarmo

Ať už člověk chystá sváteční hostinu, či jen „obyčejný“ oběd, těžko se najde někdo, kdo by si nepřál slyšet na svůj výtvor chválu. Moudří pak vědí, že vedle talentu vyladit spolu chutě jednotlivých surovin, je stejně důležitý vzhled jídla. Ne nadarmo se říká, že člověk jí očima. A jednou ze skvělých vychytávek, jak povznést lahodný pokrm na vyšší úroveň, je používání jedlých květů.

Sládek a majitel pivovaru Hostomice Štěpán Kříž.

Sládek a majitel Pivovaru Hostomice: Český ležák je moje srdcovka

/FOTO, VIDEO/ Vaření piva doprovází Štěpána Kříže téměř celý život. Jako vyučený sladovník působil nejen v českých pivovarech, ale také v exotickém Japonsku či na Barbadosu. Vždy ale snil o otevření vlastního pivovaru v Čechách, kde by mohl oživit zapomenutou historii spojenou právě s vařením zlatavého moku. Osud ho před devíti lety zavedl do Hostomic. V začátcích to byli především místní lidé, kteří hostomický pivovar v rozjezdu podpořili.

Sládek prachatického pivovaru Tomáš Kovář a tým restaurace.

Pivo a Prachatice patří k sobě, sládek Tomáš si receptury na ležák hýčká

Vaření piva k městu Prachatice patří po staletí, historické prameny říkají, že v Prachaticích si na dobrém pivu mohli pochutnávat i Husité, kdyby město nevypálili. O obnovu Pivovaru v Prachaticích se postarali dva milovníci pěnivého moku Martin Šejna a Michal Piloušek. Splnili si svůj sen a dokonale zaplnili díru na prachatickém trhu. Opravili a pro vaření tehdy uzpůsobili objekt v Horní ulici, kde se podařilo zachovat část původního historického interiéru domu, například strop nebo dřevěná podlaha. Vaření piva se tak po šestašedesáti letech do Prachatic vrátilo.

Chýše starých Slovanů provoněla už poosmnácté jídla skautských kuchtíků a kuchtiček.

Chýše starých Slovanů provoněla už poosmnácté jídla skautů a skautek

Zavinované sovy se sovím trusem, grilovaní termiti v termitišti s opékaným mravenečníkem, vlčí oči, opékaní hadi, vačičcké divnotvary s „ozdůpki“, hafflušky, svatojánské nočky, psuláš bez šesti, těstovino-omáčková smršť, guli na uzi, polévka s názvem Co pole dalo a borůvková patlanice.

Autorka kuchařky Spolu sníme Sandra Mikuličová nejraději spojuje lidi skrze jídlo, které jim uvaří.

Autorka kuchařky Spolu sníme: Sdílení jídla je největší radost

Vaření, experimentování s jídlem a akční, kočovný styl života učarovaly Plzeňance Sandře Mikuličové (35). Podle svých slov dokáže prostřednictvím jídla spojit lidi různých věkových skupin, vzdělání, kultur. Před pár lety se vydala na dobrodružnou cestu do severního Španělska. Několik let tam pod širým nebem vaří pro surfařskou komunitu. Loni si splnila sen a vydala kuchařku Spolu sníme. Recepty ovlivnil život ve Španělsku i tradice její rodiny. Kromě toho vede kurzy školy vaření.

Táborský pivovar. Historické fotografie pocházejí z atelieru Šechtl a Voseček. Zveřejňujeme je s laskavým svolením Marie Šechtlové.

Táborský pivovar skončil s vařením piva před 42 lety

Tábor získal kdysi svůj věhlas nejen jako vojenská bašta, ale i jako pivovarnická velmoc. Pár let po založení husitského města, v roce 1436, už bylo možné napočítat minipivovar ve 300 domech. Ročně se tady záhy vyrobilo kolem 40 tisíc hektolitrů piva, což bylo víc než v Plzni. Historie vaření piva v Táboře však skončila před 42 lety, 1. ledna 1981.

Den otevřených dveří v zařízeních Charity Kaplice. Sociální rehabilitace Tolerance.

Tolerance, Depo, Molo a DéDéčko se otevřely veřejnosti. Děti se těší na ukulele

Mezi děti, klienty a pracovníky Charity Kaplice mohl přijít kdokoliv u příležitosti Dne Charity. Návštěvníci tak mohli zavítat do prostor Tolerance, Depa, DéDéčka a Mola a zjistit, co se v zařízeních Charity odehrává a jak je jejich činnost potřebná a záslužná. Do pátku je můžete podpořit nákupem adventních výrobků klientů Charity na kaplickém náměstí.

Jsou nejlepší. David Lukačko, Tereza Urbánková a učitel Tomáš Partl na pódiu s vítěznou cenou.

Finále gastro soutěže Trophée Mille: Jihlavští jsou v euforii, pojedou do Remeše

/FOTO, VIDEO/ Dámy a pánové, je to číslo čtyři, hlásí moderátor En.dru a skupinka pod pódiem propuká v jásot. Skákání, objímání a řev přehlušující vše okolo. Tereza Urbánková a David Lukačko z Obchodní akademie, střední zdravotnické školy a střední odborné školy Jihlava se právě stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille ČR 2022.

Jsou nejlepší. David Lukačko, Tereza Urbánková a učitel Tomáš Partl na pódiu s vítěznou cenou.

Finále gastro soutěže Trophée Mille: Jihlavští jsou v euforii, pojedou do Remeše

/FOTO, VIDEO/ Dámy a pánové, je to číslo čtyři, hlásí moderátor En.dru a skupinka pod pódiem propuká v jásot. Skákání, objímání a řev přehlušující vše okolo. Tereza Urbánková a David Lukačko z Obchodní akademie, střední zdravotnické školy a střední odborné školy Jihlava se právě stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille ČR 2022.

Češi řeší, jak ušetřit za energie. Podle odborníků myčka ušetří až tři tisíce

Úspory v kuchyni přehledně: Myčka ušetří až tři tisíce, v konvici uberte vodu

Nejvíce energie v domácnosti se sice spotřebuje při topení, přesto se dá výrazně ušetřit také při vaření, mytí nádobí či skladování potravin. Jaký je arzenál opatření, která s tímto cílem může využít každá šetrná hospodyňka, prozradí další díl seriálu Deníku připravovaného ve spolupráci se serverem Šetřím.cz, odborníky z ČEZ a portálu TZB-info.

Vaření kotlíkového guláše.

Ve Zdounkách se utkají ve vaření gulášů. Přidejte se

Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách. 

Vaření kotlíkového guláše.

Ve Zdounkách se utkají ve vaření gulášů. Přidejte se

Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách. 

Vaření kotlíkového guláše.

Ve Zdounkách se utkají ve vaření gulášů. Přidejte se

Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách. 

Vůně rozličných gulášů se v sobotu linuly Prostiboří.

Kotlíkové vaření v Prostiboři vyhráli hasiči ze Starého Sedla

O tom, že luxusní jídlo se dá uvařit nejen ve skvěle vybavené kuchyni, ale i v přírodě na kotlíku, přesvědčili 250 návštěvníků soutěžící 2. ročníku Kotlíkového vaření v Prostiboři. Třináctka soutěžících uplynulou sobotu úderem 9. hodiny ranní v prostoru u obecního rybníčku za kostelem rozjela kotlíkovou kuchařskou show.

Když si jde člověk za svým cílem, dokáže hodně

Rád si dal občas pivo. Tak ho začal vařit na sporáku. Dnes má létající pivovar

Pavel Dušek neboli "Důša", jak mu říkají jeho nejbližší přátelé, je typickým příkladem někoho, kdo když něco chce, tak to dokáže. Ochutnávání piva byl vždy jeho koníček, a tak se jednoho dne s kamarádem rozhodl, že si uvaří vlastní. Později zůstal na vaření sám, ale jeho pivo chtělo čím dál tím více jeho kamarádů. A tak se jednoho dne rozhodl, že je na čase pokročit dál a dát své pivo ochutnat i více lidem. Je sládkem ve svém létajícím pivovaru a vaří to, na co má zrovna chuť.

Zahradní párty na Sladovce v Benešově pro klienty Rytmusu Střední Čechy.

Zahradní party a dobrovolníci na Sladovce – firemní heslo splněno do puntíku!

/FOTOGALERIE/ Zaměstnanci jedné z benešovských firem se drželi hesla, které měli na triku: „Doing good through food“ (čili děláme dobro skrze jídlo). V rámci firemního dobrovolnictví přichystali pro klienty Rytmusu Střední Čechy zahradní party – se společným vařením, grilováním a hrami v krásném prostředí koupadel na Sladovce.