Existuje na světě něco obyčejnějšího než cibule? Levná nenáročná zelenina se krčí ve spíži a nikdo si jí příliš neváží. Ale když dojde, ihned se ukáže, že v kuchyni velmi bolestně chybí. Stejně jako při vaření je cibule užitečná i pro naše zdraví. Například v zimě umí tělu i psychice poskytnout všestrannou pomoc. Je plná vitaminů a minerálů, ničí bakterie, působí jako přírodní antibiotikum či je dobrá proti kašli. A umí dokonce povzbudit mysl.
V sobotu se v Srchu na Pardubicku uskuteční Kurz zdravého vaření. Účastníci se budou učit, jak se projíst ke zdraví, a to pod vedením Dany Šťastné z Kruhu zdraví.
Mnohé bolesti zad si lidé způsobují sami tím, jak se pohybují nebo jaké pozice těla zaujímají během úplně obyčejných činností. Pro úlevu tedy stačí pár drobných změn v každodenním chování. Fitness trenérka Petra Kotrlová připravila pro Deník čtyři jednoduché tipy, jak se co nejrychleji a bez užívání léků bolesti zad zbavit.
Vánoce jsou za chvíli tady a co by to bylo za svátky, bez vůně čerstvě upečeného cukroví? „Dnes už se však více než o kulinářskou tradici, jedná o umění spojit lásku, trpělivost a kreativitu v jednom,“ říká cukrářka Martina Kynstlerová, kterou můžete znát ze známého kulinářského televizního pořadu Peče celá země.
Víte, že guláš může být víc než jen oblíbený český pokrm? Ve středu 16. října 2024 se ve Valašském Meziříčí ukázalo, že uvařit guláš znamená víc než jen nasytit žaludek – může být také mostem mezi různými kulturami.
Před dvěma týdny proběhlo v Litoměřicích tradiční charitativní vaření kapustnice a guláše. Zájemci koupí porce věnovali peníze Dětskému oddělení Nemocnice Litoměřice. Nyní byl úctyhodný výtěžek předán, pracovníci nemocnice prozradili, co za peníze pořídí.
Nenechte se odradit počasím a prožijte aktivní listopad – děje se toho tolik! Co se vydat na Valašsko za nejdražší delikatesou světa, za bílými lanýži? Anebo se chcete sami naučit připravovat delikatesy ve Škole vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy?
Nenechte se odradit počasím a prožijte aktivní listopad – děje se toho tolik! Co se vydat na Valašsko za nejdražší delikatesou světa, za bílými lanýži? Anebo se chcete sami naučit připravovat delikatesy ve Škole vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy?
Mikrovlnná trouba patří k běžnému vybavení většiny domácností. Je to takový malý technologický zázrak. Během pár desítek sekund umí ohřát studené jídlo, rozmrazit potraviny zmrzlé na kost, zkrátit dobu vaření nebo vyrobit popcorn. I když někteří lidé označují mikrovlnné trouby za zdraví nebezpečné, jejich obavy vědci vyvrátili. Přesto je dobré vědět, která jídla do mikrovlnky rozhodně nepatří, protože by mohla způsobit újmu domácnosti, nebo zdraví.
V sobotu 28. září se v Muzeu obce Kobylí uskutečnila další akce věnovaná vaření trnek. Akce, která je již pevnou součástí kulturního kalendáře regionu, přilákala více než pět set nadšených návštěvníků. Ti si přišli připomenout starodávné tradice spojené se zpracováním švestek a užít si bohatý doprovodný program.
Na vyhodnocení letošní cykloakce spojené s mistrovstvím mikroregionu ve vaření gulášů zvou pořadatelé už v sobotu osmadvacátého září do Šaratic na Vyškovsku. Účastníci se mohou těšit také na doprovodný program pro všechny věkové kategorie.
Kvalitní kadeřník, oslava narozenin včetně balónků, psí hotel nebo třeba každodenní vaření krmné dávky z čerstvých surovin. To vše jsou Češi ochotni dělat a také platit svým zvířecím mazlíčkům. Prakticky každá druhá domácnost v tuzemsku má psa či kočku. Někteří je nechávají spát u sebe v posteli, jiní zase neváhají zvířátku vyprávět o svých životních strastech stejně jako psychologovi. Psi a kočky jsou zkrátka bráni jako součást rodiny se všemi privilegii. Tomuto trendu se říká humanizace zvířat.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ První ročník Gulášfestu, který spořádal spolek Rataje pro život se konal v sobotu 7. září u sokolovny v Ratajích nad Sázavou. Nové gastro setkání přilákalo nejen milovníky guláše, ale i soutěživé duše, které se chtěly utkat o titul nejlepšího gulášového kuchaře.
Škola vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy přináší v září pestrou nabídku kurzů pro všechny milovníky kulinářského umění. Od tradičních valašských koláčů přes vietnamskou kuchyni až po moderní odpalované těsto – každý si zde najde to své.
Petr Marel miluje pivo. A tak se rozhodl, že si ho bude vařit sám. Nadšenec začal s vařením žlutavého moku před pěti lety. Dnes má doma, s nadsázkou řečeno, malý pivovar. Týdně uvaří okolo 40 litrů vlastního piva.
Úmorné vedro, dopravní omezení i tragická událost ovlivnily letošní 24. ročník vaření trnek, které se konalo v sobotu 31. srpna odpoledne v černé kuchyni starobylé usedlosti v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí.
Po čtyřech letech od vydání alba Love is Gold přichází zpěvačka a autorka Klára Vytisková s avizovaným EP V+++. Obsahuje pět písní zpívaných česky, které na sebe tematicky navazují. Na podzim vyjde druhá část EP s názvem +EGA a společně s první částí V+++ se spojí v album VEGA. Zvuk EP je inspirován sedmdesátými léty, obsahuje vintage beaty, hřejivé basy a krystalické kytary, které podtrhují zpěvaččin specifický hlas.
Babicovy dobroty pod širým nebem. Na kulinářskou show se známým televizním kuchařem Jiřím Babicou se mohou těšit návštěvníci, kteří zavítají do Loučeně. Právě zde se začátkem srpna uskuteční zábavný kulturní program s názvem Vaříme s Jirkou Babicou.
Byla sobota devět hodin ráno a k sokolovně ve Skaličce přijelo sedmnáct soutěžních týmu uvařit guláše a utkat se o ocenění Zlatá vařečka skalického kotlíkového guláše. Některé týmy byly ve Skaličce již po třinácté, ale přijížděly i týmy nové.
V prvním desetiletí nového milénia připoutaly k televizním obrazovkám miliony diváků reality show typu Vyvolení, Big Brother či Výměna manželek. Dnes je už i řada tehdejších diváků vnímá jako pokleslou zábavu, reality show v Česku ale na oblibě rozhodně neztratily. Naopak. Ty, které se zaměřují na kuchařské dovednosti, boří žebříčky sledovanosti a Češi pod jejich vlivem propadli gastronomii natolik, že se začali sami učit péct a vařit. Díky tomu praskají kurzy vaření ve švech. Vyhledávají je jednotlivci i páry. Zájem mají čím dál častěji také děti.
Na svátek Jana Husa 6. července se koná tradičně Majetínský Gulášfest, který se těší velké návštěvnosti. Letos, kdy počasí přálo tato soutěž ve vaření guláše přivítala dvanáct týmů, nejen místních, ale i zokolí.
V těchto dnech jste mohli potkat v Jindřichově Hradci účastníky vzdělávacího projektu Erasmus+ „Jak na změnu životního stylu mladých lidí?“. Příspěvek nám zaslala paní Marcela Kubincová, děkujeme za něj.
Workshop paleolitického vaření, hrnčířská a kovářská dílna či přednáška o germánských runách. Muzejní noc na Pohansku slibuje prolnutí pravěkých kultur s přesahem do ranného středověku.
Základní škola Karla Jeřábka z Roudnice nad Labem opět vyjela do islandské základní školy v Borgarnes. V rámci programu Erasmus+ se patnáct českých žáků devátých ročníků pod dohledem tří učitelek vydalo v dubnu 2024 na týdenní nezapomenutelnou cestu po Islandu, během níž prozkoumali nejen krásy této úžasné země, ale také se zapojili do jedinečného projektu vaření s islandskými žáky. Tato mezinárodní kulturní zkušenost zlepšila jejich dovednosti vaření, ale také posílila mezinárodní porozumění a přátelství obou škol.
Bývalé lesní divadlo v Přestavlkách léta chátralo a zelo prázdnotou. Dnes už je tomu ale jinak. Mladý truhlář, pan J. Medáček se rozhodl, že v bývalém lesním divadle vyrobí lavičky a stánky a bude zde pořádat akce pro děti i dospělé.
Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.
V každé domácnosti najdeme několik extrémně špinavých věcí, se kterými denně přicházíme do kontaktu. Toaleta, houbička na nádobí nebo klávesnice patří mezi nejšpinavější věci, které máme doma. A bohužel máme jednu z nich i v šuplíku s kuchyňským náčiním. Kolik špíny a mastnoty v sobě ukrývá dřevěná vařečka odhalila influencerka Eliška Popková, jejíž triky na snadný úklid dobývají české sociální sítě.
/FOTOGALERIE/ Vůně nejrůznějších jídel se mísila v sobotu mezi palisádami slovanského opevněného sídliště v Modré, kde se uskutečnil osmnáctý ročník skautského zimního vaření, jediný svého druhu v České republice.
O kuchyni se říká, že je srdcem domova. Udržet ji při každodenním provozu dokonale čistou je ale náročné, zvlášť pokud máte malé děti či domácí mazlíčky. Při vaření se zkrátka nevyhnete ani tomu, aby se občas něco nevysypalo nebo neukáplo. Pravidelný a důkladný úklid kuchyně a kuchyňských skříněk je proto nutný zejména s ohledem na naše zdraví. Jinak by se tu bakterie a viry rychle zabydlely a množily. Jak při úklidu postupovat a co nesmíme vynechat?
Pravidelně větrat, aby se v bytě vyměnil vzduch je nutné, i když venku pořádně mrzne. Je třeba, abyste pustili dovnitř kyslík a vysoká koncentrace oxidu uhličitého vám nepřivodila bolest hlavy a únavu. Větráním také doma snížíte riziko vzniku plísní. Ty způsobují nejen zatuchlý zápach, škody na zdech i nábytku, ale mohou ohrozit zdraví a vyvolat alergii nebo astma. Jak tedy efektivně větrat a nepřijít zbytečně o teplo, které je kvůli vysokým nákladům na energie čím dál dražší?
Dceru muzikanta Zdeňka Merty a zpěvačky Zory Jandové Viktorii Mertovou můžeme od roku 2022 vídat v soutěži Na lovu, kde jako Belladonna předvádí obdivuhodné vědomosti. I ona má ale občas trému.
Skvěle se ohánět tam, kde jde do tuhého, dokáže Luboš Novotný z Mladoboleslavska. Poradí si, ať už jde o dobro věci, nebo o to vytvořit něco dobrého. Může vám tak přijet na pomoc, pokud se situace vyhrotí natolik, že je třeba volat tísňovou linku – a stejný muž vás může třeba potěšit v práci, pokud zaměstnavatel pořádá zážitkovou snídani. Či třeba zajistí catering na svatbě. A pokaždé si můžete být jisti: jde to toho s plným nasazením.
Každý dům a každý byt má svou jedinečnou vůni. Domácí ji možná vnímají méně, ale návštěvník ji naplno pozná už ve chvíli, kdy se mu otevřou vstupní dveře. Mezi nejpříjemnější vůně patří aroma právě uvařené kávy, čerstvého pečiva nebo vypraného prádla. Ovšem ne každý domácí odér je příjemný. Jak odstranit nepříjemné pachy a provonět byt účinně a levně?
/FOTO/ Boreš, Bohunka nebo Žerotín. To jsou nejen historické osobnosti spjaté s Moravskou Třebovou, ale také druhy piva, které vaří v obnoveném Knížecím pivovaru Jakub Zapletal. Vystudovaný stavař přičichl k práci hospodského a nakonec se stal sládkem v pivovaru. Ve městě s téměř deseti tisíci obyvateli se tak poprvé od roku 1948 zase vaří pivo.
/FOTO, VIDEO/ Kuchař Miloš Kopal z Litně dokáže vařit a servírovat jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dokonale vypadají – i na stříbrném plátně. Filmovému foodstylingu se věnoval v zahraničí, kde léta sbíral zkušenosti, i doma. Připravoval jídla například pro české snímky Román pro muže nebo Přes prsty.
/FOTO, VIDEO/ Kuchař Miloš Kopal z Litně dokáže vařit a servírovat jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dokonale vypadají – i na stříbrném plátně. Filmovému foodstylingu se věnoval v zahraničí, kde léta sbíral zkušenosti, i doma. Připravoval jídla například pro české snímky Román pro muže nebo Přes prsty.
Lenku Poláčkovou, tehdy ještě Vacvalovou, lidé pamatují třeba ze seriálu Soudkyně Barbara. Postupně ale herectví a moderování doplnila o sport. V nesnadných horských terénech podává ultramaratonské výkony a naběhané kilometry v různých projektech vyměňuje za nasbírané peníze pro zdravotnická zařízení. Na cestách ji doprovází manžel a také dva mazlíčci – fenka a kocour. Jak se Lenka Poláčková udržuje ve stále skvělé kondici?
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
Na šest stovek amatérských kuchařek a kuchařů prošlo letos školou vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy. Zájem o kuchařské kurzy stále roste, na nadcházející měsíce vypsala restaurace pět desítek dalších termínů, a to včetně nových témat. Zaujmou i nejmladší kuchaře.
/PROGRAM/ Mistrovství mikroregionu Ždánický les a Politaví ve vaření guláše se zúčastní v Otnicích hned šestnáct obcí se svými gulášmistry. Účastníci se sejdou ve čtvrtek osmadvacátého září v parku u tamní základní školy. Především však od třinácti hodin zhodnotí letní regionální cykloakci. „Celkem se jí zúčastnilo pět set patnáct cyklistů,“ prozradila za mikroregion Lucia Halámková.
Vítěz MasterChefa z roku 2020, pětatřicetiletý Roman Staša už se nevěnuje pouze vaření, moderuje také na televizi Nova Víkendovou Snídani. A právě tam prožil v přímém přenosu svůj první moderátorský kiks. Naštěstí to vzal v pohodě a dodnes se tomu směje.
/VIDEO/ Milovníci pěnivého zlatavého nápoje si mohou na kyjovském pivu pochutnávat doposud. Jenže historie vaření piva v Kyjově byla dlouhá staletí spojená s jiným místem, než je současný pivovar na Komenského třídě. Ten navázal na přerušenou tradici vaření piva v Kyjově.
Obec Veliš pořádala v sobotu 22. července odpoledne už devátý ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů. Součástí akce byla také ochutnávka vín od místního vinaře. O hudbu se postaral DJ Mára.
Ať už člověk chystá sváteční hostinu, či jen „obyčejný“ oběd, těžko se najde někdo, kdo by si nepřál slyšet na svůj výtvor chválu. Moudří pak vědí, že vedle talentu vyladit spolu chutě jednotlivých surovin, je stejně důležitý vzhled jídla. Ne nadarmo se říká, že člověk jí očima. A jednou ze skvělých vychytávek, jak povznést lahodný pokrm na vyšší úroveň, je používání jedlých květů.
/FOTO, VIDEO/ Vaření piva doprovází Štěpána Kříže téměř celý život. Jako vyučený sladovník působil nejen v českých pivovarech, ale také v exotickém Japonsku či na Barbadosu. Vždy ale snil o otevření vlastního pivovaru v Čechách, kde by mohl oživit zapomenutou historii spojenou právě s vařením zlatavého moku. Osud ho před devíti lety zavedl do Hostomic. V začátcích to byli především místní lidé, kteří hostomický pivovar v rozjezdu podpořili.
Herec a moderátor Oldřich Navrátil je spoluautorem kuchařky Beze ztrát, která učí, jak neplýtvat potravinami a ušetřit. Sám je nadšeným kuchařem, který od plotny dokonce vyhnal vlastní manželku. Ta je údajně jeho vděčným strávníkem a Oldřich v rozhovoru pro časopis Story prozradil, že ji potěší vše kromě bůčku.
Vaření piva k městu Prachatice patří po staletí, historické prameny říkají, že v Prachaticích si na dobrém pivu mohli pochutnávat i Husité, kdyby město nevypálili. O obnovu Pivovaru v Prachaticích se postarali dva milovníci pěnivého moku Martin Šejna a Michal Piloušek. Splnili si svůj sen a dokonale zaplnili díru na prachatickém trhu. Opravili a pro vaření tehdy uzpůsobili objekt v Horní ulici, kde se podařilo zachovat část původního historického interiéru domu, například strop nebo dřevěná podlaha. Vaření piva se tak po šestašedesáti letech do Prachatic vrátilo.
Přípravě pokrmu k obědu doma dává podle průzkumů přednost stále víc lidí. Jak ukázala velká anketa Deníku, Češi sice šetří při nákupech potravin, ale u surovin na vaření to až tak neplatí.