Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Cibule je považována za zdravotní zázrak už po mnoho století.

Levná zelenina léčí nachlazení, prospívá srdci i vlasům a bojuje s depresí

Existuje na světě něco obyčejnějšího než cibule? Levná nenáročná zelenina se krčí ve spíži a nikdo si jí příliš neváží. Ale když dojde, ihned se ukáže, že v kuchyni velmi bolestně chybí. Stejně jako při vaření je cibule užitečná i pro naše zdraví. Například v zimě umí tělu i psychice poskytnout všestrannou pomoc. Je plná vitaminů a minerálů, ničí bakterie, působí jako přírodní antibiotikum či je dobrá proti kašli. A umí dokonce povzbudit mysl.

Při špatné pozici u mytí vlasů to mohou odnést záda.

Mytí vlasů může vyvolat bolest zad. Víme, proč se to děje i jak to napravit

Mnohé bolesti zad si lidé způsobují sami tím, jak se pohybují nebo jaké pozice těla zaujímají během úplně obyčejných činností. Pro úlevu tedy stačí pár drobných změn v každodenním chování. Fitness trenérka Petra Kotrlová připravila pro Deník čtyři jednoduché tipy, jak se co nejrychleji a bez užívání léků bolesti zad zbavit.

Pistáciová kolečka s pomerančem Martiny Kynstlerové.

Už jste vyzkoušeli? Netradiční a nejen vánoční cukroví: Pistáciová kolečka

Vánoce jsou za chvíli tady a co by to bylo za svátky, bez vůně čerstvě upečeného cukroví? „Dnes už se však více než o kulinářskou tradici, jedná o umění spojit lásku, trpělivost a kreativitu v jednom,“ říká cukrářka Martina Kynstlerová, kterou můžete znát ze známého kulinářského televizního pořadu Peče celá země.

Čas od času se stane, že se nějaký nešťastník pokusí celé syrové vejce uvařit pomocí mikrovln. A pak se nestačí divit.

Potraviny, které nepatří do mikrovlnky. Způsobí explozi, nebo poškodí zdraví

Mikrovlnná trouba patří k běžnému vybavení většiny domácností. Je to takový malý technologický zázrak. Během pár desítek sekund umí ohřát studené jídlo, rozmrazit potraviny zmrzlé na kost, zkrátit dobu vaření nebo vyrobit popcorn. I když někteří lidé označují mikrovlnné trouby za zdraví nebezpečné, jejich obavy vědci vyvrátili. Přesto je dobré vědět, která jídla do mikrovlnky rozhodně nepatří, protože by mohla způsobit újmu domácnosti, nebo zdraví.

Tradice v Kobylí: vaření trnek přitáhlo davy, nechyběly kroje ani řemesla

Tradice v Kobylí: vaření trnek přitáhlo davy, nechyběly kroje ani řemesla

V sobotu 28. září se v Muzeu obce Kobylí uskutečnila další akce věnovaná vaření trnek. Akce, která je již pevnou součástí kulturního kalendáře regionu, přilákala více než pět set nadšených návštěvníků. Ti si přišli připomenout starodávné tradice spojené se zpracováním švestek a užít si bohatý doprovodný program.

Humanizace zvířat je nový trend, kdy se majitelé snaží, aby jejich zvířata žila jako oni sami.

Psí život v Česku? Luxus, o kterém si lidé mohou nechat jen zdát

Kvalitní kadeřník, oslava narozenin včetně balónků, psí hotel nebo třeba každodenní vaření krmné dávky z čerstvých surovin. To vše jsou Češi ochotni dělat a také platit svým zvířecím mazlíčkům. Prakticky každá druhá domácnost v tuzemsku má psa či kočku. Někteří je nechávají spát u sebe v posteli, jiní zase neváhají zvířátku vyprávět o svých životních strastech stejně jako psychologovi. Psi a kočky jsou zkrátka bráni jako součást rodiny se všemi privilegii. Tomuto trendu se říká humanizace zvířat.

Klára Vytisková

Zpěvačka Klára Vytisková: Čekám, až přijde inspirace, nechci tlačit na pilu

Po čtyřech letech od vydání alba Love is Gold přichází zpěvačka a autorka Klára Vytisková s avizovaným EP V+++. Obsahuje pět písní zpívaných česky, které na sebe tematicky navazují. Na podzim vyjde druhá část EP s názvem +EGA a společně s první částí V+++ se spojí v album VEGA. Zvuk EP je inspirován sedmdesátými léty, obsahuje vintage beaty, hřejivé basy a krystalické kytary, které podtrhují zpěvaččin specifický hlas. 

Kurzy vaření zažívají v Česku boom. Ilustrační foto

Peče, vaří a smaží celé Česko. Češi propadli kurzům vaření, i díky televizi

V prvním desetiletí nového milénia připoutaly k televizním obrazovkám miliony diváků reality show typu Vyvolení, Big Brother či Výměna manželek. Dnes je už i řada tehdejších diváků vnímá jako pokleslou zábavu, reality show v Česku ale na oblibě rozhodně neztratily. Naopak. Ty, které se zaměřují na kuchařské dovednosti, boří žebříčky sledovanosti a Češi pod jejich vlivem propadli gastronomii natolik, že se začali sami učit péct a vařit. Díky tomu praskají kurzy vaření ve švech. Vyhledávají je jednotlivci i páry. Zájem mají čím dál častěji také děti.

Projekt Erasmus+ „Jak na změnu životního stylu mladých lidí?“.

Erasmus v Jindřichově Hradci. Chcete se také zapojit?

V těchto dnech jste mohli potkat v Jindřichově Hradci účastníky vzdělávacího projektu Erasmus+ „Jak na změnu životního stylu mladých lidí?“. Příspěvek nám zaslala paní Marcela Kubincová, děkujeme za něj.

ZŠ Karla Jeřábka z Roudnice nad Labem opět vyjela do islandské základní školy v Borgarnes.

Čeští a islandští žáci společně objevují kulinářské a kulturní poklady Islandu

Základní škola Karla Jeřábka z Roudnice nad Labem opět vyjela do islandské základní školy v Borgarnes. V rámci programu Erasmus+ se patnáct českých žáků devátých ročníků pod dohledem tří učitelek vydalo v dubnu 2024 na týdenní nezapomenutelnou cestu po Islandu, během níž prozkoumali nejen krásy této úžasné země, ale také se zapojili do jedinečného projektu vaření s islandskými žáky. Tato mezinárodní kulturní zkušenost zlepšila jejich dovednosti vaření, ale také posílila mezinárodní porozumění a přátelství obou škol.

Asi nejznámější je v pohance obsah fotochemikálie s názvem rutin, díky které je pohanka podpůrným lékem pro cévy.

Zpevněte si cévy a navíc hubněte: Obojí vám zajistí jídlo našich prababiček

Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.

Eliška Popková miluje čistotu a své úklidové vychytávky pravidelně sdílí na sociálních sítích.

Jednu z nejšpinavějších věcí denně používáte u vaření: jak ji pořádně vyčistit

V každé domácnosti najdeme několik extrémně špinavých věcí, se kterými denně přicházíme do kontaktu. Toaleta, houbička na nádobí nebo klávesnice patří mezi nejšpinavější věci, které máme doma. A bohužel máme jednu z nich i v šuplíku s kuchyňským náčiním. Kolik špíny a mastnoty v sobě ukrývá dřevěná vařečka odhalila influencerka Eliška Popková, jejíž triky na snadný úklid dobývají české sociální sítě.

Skleněná dvířka skříněk, na kterých  ulpívají otisky prstů a prach, je třeba pravidelně čistit

Na co lidé zapomínají při úklidu kuchyně? Nedejte šanci bakteriím

O kuchyni se říká, že je srdcem domova. Udržet ji při každodenním provozu dokonale čistou je ale náročné, zvlášť pokud máte malé děti či domácí mazlíčky. Při vaření se zkrátka nevyhnete ani tomu, aby se občas něco nevysypalo nebo neukáplo. Pravidelný a důkladný úklid kuchyně a kuchyňských skříněk je proto nutný zejména s ohledem na naše zdraví. Jinak by se tu bakterie a viry rychle zabydlely a množily. Jak při úklidu postupovat a co nesmíme vynechat?    

Větrání je důležité i v mrazivých zimních měsících. Musí však být krátké a intenzivní

Jak větrat v mrazech, aby to bylo efektivní: Jde o vaše zdraví, ale i o peníze

Pravidelně větrat, aby se v bytě vyměnil vzduch je nutné, i když venku pořádně mrzne. Je třeba, abyste pustili dovnitř kyslík a vysoká koncentrace oxidu uhličitého vám nepřivodila bolest hlavy a únavu. Větráním také doma snížíte riziko vzniku plísní. Ty způsobují nejen zatuchlý zápach, škody na zdech i nábytku, ale mohou ohrozit zdraví a vyvolat alergii nebo astma. Jak tedy efektivně větrat a nepřijít zbytečně o teplo, které je kvůli vysokým nákladům na energie čím dál dražší?

Strávníkům v ZŠ Marjánka na pražském Břevnově v pátek vařil a vydával obědy policista z Mladoboleslavska Luboš Novotný – alias Lubina z loňské soutěže MasterChef Česko.

Maminky na mateřské se mají na co těšit, slibuje kuchař Lubina z MasterChefa

Skvěle se ohánět tam, kde jde do tuhého, dokáže Luboš Novotný z Mladoboleslavska. Poradí si, ať už jde o dobro věci, nebo o to vytvořit něco dobrého. Může vám tak přijet na pomoc, pokud se situace vyhrotí natolik, že je třeba volat tísňovou linku – a stejný muž vás může třeba potěšit v práci, pokud zaměstnavatel pořádá zážitkovou snídani. Či třeba zajistí catering na svatbě. A pokaždé si můžete být jisti: jde to toho s plným nasazením.

Mezi nejpříjemnější domácí vůně patří aroma vypraného prádla.

Vůně domova dělá zázraky: tipy, jak odstranit pachy a provonět si příjemně byt

Každý dům a každý byt má svou jedinečnou vůni. Domácí ji možná vnímají méně, ale návštěvník ji naplno pozná už ve chvíli, kdy se mu otevřou vstupní dveře. Mezi nejpříjemnější vůně patří aroma právě uvařené kávy, čerstvého pečiva nebo vypraného prádla. Ovšem ne každý domácí odér je příjemný. Jak odstranit nepříjemné pachy a provonět byt účinně a levně?

Jakub Zapletal obnovil vaření piva v Moravské Třebové. Knížecí pivovar nabízí i unikátní prohlídkovou trasu.

Ze stavaře sládkem. Jakub Zapletal obnovil vaření piva v Moravské Třebové

/FOTO/ Boreš, Bohunka nebo Žerotín. To jsou nejen historické osobnosti spjaté s Moravskou Třebovou, ale také druhy piva, které vaří v obnoveném Knížecím pivovaru Jakub Zapletal. Vystudovaný stavař přičichl k práci hospodského a nakonec se stal sládkem v pivovaru. Ve městě s téměř deseti tisíci obyvateli se tak poprvé od roku 1948 zase vaří pivo.

Známý kuchař vede v Litni kurzy vaření.

Kuchař z Litně učí Čechy středomořskou kuchyni. Cizince zase českou klasiku

/FOTO, VIDEO/ Kuchař Miloš Kopal z Litně dokáže vařit a servírovat jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dokonale vypadají – i na stříbrném plátně. Filmovému foodstylingu se věnoval v zahraničí, kde léta sbíral zkušenosti, i doma. Připravoval jídla například pro české snímky Román pro muže nebo Přes prsty.

Známý kuchař vede v Litni kurzy vaření.

Kuchař z Litně učí Čechy středomořskou kuchyni a cizince českou klasiku

/FOTO, VIDEO/ Kuchař Miloš Kopal z Litně dokáže vařit a servírovat jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dokonale vypadají – i na stříbrném plátně. Filmovému foodstylingu se věnoval v zahraničí, kde léta sbíral zkušenosti, i doma. Připravoval jídla například pro české snímky Román pro muže nebo Přes prsty.

Kocour Crampon manželů Poláčkových je sibiřská kočka, takže ze sněhu si nic nedělá.

Herečka a ultramaratonkyně Lenka Poláčková běhá, aby jiné pomohla uzdravit

Lenku Poláčkovou, tehdy ještě Vacvalovou, lidé pamatují třeba ze seriálu Soudkyně Barbara. Postupně ale herectví a moderování doplnila o sport. V nesnadných horských terénech podává ultramaratonské výkony a naběhané kilometry v různých projektech vyměňuje za nasbírané peníze pro zdravotnická zařízení. Na cestách ji doprovází manžel a také dva mazlíčci – fenka a kocour. Jak se Lenka Poláčková udržuje ve stále skvělé kondici?

Nejdřív umýt, pak oškrábat. Tak se patří zacházet se zeleninou, aby neskončila v koši ani slupka. Ty i natě a odřezky se umí proměnit ve skvělý vývar na polévky nebo na podlévání masa.

Jak doma ušetřit? Jde to i na jídle. Jak na to, poradí dobré tipy našich babiček

Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem. 

Ve Zlíně se naučíte vařit i s Tomášem Černým.

Zlínskou školou vaření už letos prošlo 600 amatérských kuchařů

Na šest stovek amatérských kuchařek a kuchařů prošlo letos školou vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy. Zájem o kuchařské kurzy stále roste, na nadcházející měsíce vypsala restaurace pět desítek dalších termínů, a to včetně nových témat. Zaujmou i nejmladší kuchaře.

Také takto vypadalo mistrovství mikroregionu ve vaření guláše v uplynulých letech.

VIDEO: Na mistrovství ve vaření gulášů i zhodnocení cykloakce lákají do Otnic

/PROGRAM/ Mistrovství mikroregionu Ždánický les a Politaví ve vaření guláše se zúčastní v Otnicích hned šestnáct obcí se svými gulášmistry. Účastníci se sejdou ve čtvrtek osmadvacátého září v parku u tamní základní školy. Především však od třinácti hodin zhodnotí letní regionální cykloakci. „Celkem se jí zúčastnilo pět set patnáct cyklistů,“ prozradila za mikroregion Lucia Halámková.

Barevné květy řady rostlin nejen lahodí oku, ale jejich pojídání je i prospěšné zdraví

Jednoduchý trik povýší vaření i zlepší zdraví. A navíc je úplně zadarmo

Ať už člověk chystá sváteční hostinu, či jen „obyčejný“ oběd, těžko se najde někdo, kdo by si nepřál slyšet na svůj výtvor chválu. Moudří pak vědí, že vedle talentu vyladit spolu chutě jednotlivých surovin, je stejně důležitý vzhled jídla. Ne nadarmo se říká, že člověk jí očima. A jednou ze skvělých vychytávek, jak povznést lahodný pokrm na vyšší úroveň, je používání jedlých květů.

Sládek a majitel pivovaru Hostomice Štěpán Kříž.

Sládek a majitel Pivovaru Hostomice: Český ležák je moje srdcovka

/FOTO, VIDEO/ Vaření piva doprovází Štěpána Kříže téměř celý život. Jako vyučený sladovník působil nejen v českých pivovarech, ale také v exotickém Japonsku či na Barbadosu. Vždy ale snil o otevření vlastního pivovaru v Čechách, kde by mohl oživit zapomenutou historii spojenou právě s vařením zlatavého moku. Osud ho před devíti lety zavedl do Hostomic. V začátcích to byli především místní lidé, kteří hostomický pivovar v rozjezdu podpořili.

Sládek prachatického pivovaru Tomáš Kovář a tým restaurace.

Pivo a Prachatice patří k sobě, sládek Tomáš si receptury na ležák hýčká

Vaření piva k městu Prachatice patří po staletí, historické prameny říkají, že v Prachaticích si na dobrém pivu mohli pochutnávat i Husité, kdyby město nevypálili. O obnovu Pivovaru v Prachaticích se postarali dva milovníci pěnivého moku Martin Šejna a Michal Piloušek. Splnili si svůj sen a dokonale zaplnili díru na prachatickém trhu. Opravili a pro vaření tehdy uzpůsobili objekt v Horní ulici, kde se podařilo zachovat část původního historického interiéru domu, například strop nebo dřevěná podlaha. Vaření piva se tak po šestašedesáti letech do Prachatic vrátilo.