V každé domácnosti najdeme několik extrémně špinavých věcí, se kterými denně přicházíme do kontaktu. Toaleta, houbička na nádobí nebo klávesnice patří mezi nejšpinavější věci, které máme doma. A bohužel máme jednu z nich i v šuplíku s kuchyňským náčiním. Kolik špíny a mastnoty v sobě ukrývá dřevěná vařečka odhalila influencerka Eliška Popková, jejíž triky na snadný úklid dobývají české sociální sítě.
/FOTOGALERIE/ Vůně nejrůznějších jídel se mísila v sobotu mezi palisádami slovanského opevněného sídliště v Modré, kde se uskutečnil osmnáctý ročník skautského zimního vaření, jediný svého druhu v České republice.
O kuchyni se říká, že je srdcem domova. Udržet ji při každodenním provozu dokonale čistou je ale náročné, zvlášť pokud máte malé děti či domácí mazlíčky. Při vaření se zkrátka nevyhnete ani tomu, aby se občas něco nevysypalo nebo neukáplo. Pravidelný a důkladný úklid kuchyně a kuchyňských skříněk je proto nutný zejména s ohledem na naše zdraví. Jinak by se tu bakterie a viry rychle zabydlely a množily. Jak při úklidu postupovat a co nesmíme vynechat?
Pravidelně větrat, aby se v bytě vyměnil vzduch je nutné, i když venku pořádně mrzne. Je třeba, abyste pustili dovnitř kyslík a vysoká koncentrace oxidu uhličitého vám nepřivodila bolest hlavy a únavu. Větráním také doma snížíte riziko vzniku plísní. Ty způsobují nejen zatuchlý zápach, škody na zdech i nábytku, ale mohou ohrozit zdraví a vyvolat alergii nebo astma. Jak tedy efektivně větrat a nepřijít zbytečně o teplo, které je kvůli vysokým nákladům na energie čím dál dražší?
Dceru muzikanta Zdeňka Merty a zpěvačky Zory Jandové Viktorii Mertovou můžeme od roku 2022 vídat v soutěži Na lovu, kde jako Belladonna předvádí obdivuhodné vědomosti. I ona má ale občas trému.
Skvěle se ohánět tam, kde jde do tuhého, dokáže Luboš Novotný z Mladoboleslavska. Poradí si, ať už jde o dobro věci, nebo o to vytvořit něco dobrého. Může vám tak přijet na pomoc, pokud se situace vyhrotí natolik, že je třeba volat tísňovou linku – a stejný muž vás může třeba potěšit v práci, pokud zaměstnavatel pořádá zážitkovou snídani. Či třeba zajistí catering na svatbě. A pokaždé si můžete být jisti: jde to toho s plným nasazením.
Každý dům a každý byt má svou jedinečnou vůni. Domácí ji možná vnímají méně, ale návštěvník ji naplno pozná už ve chvíli, kdy se mu otevřou vstupní dveře. Mezi nejpříjemnější vůně patří aroma právě uvařené kávy, čerstvého pečiva nebo vypraného prádla. Ovšem ne každý domácí odér je příjemný. Jak odstranit nepříjemné pachy a provonět byt účinně a levně?
/FOTO/ Boreš, Bohunka nebo Žerotín. To jsou nejen historické osobnosti spjaté s Moravskou Třebovou, ale také druhy piva, které vaří v obnoveném Knížecím pivovaru Jakub Zapletal. Vystudovaný stavař přičichl k práci hospodského a nakonec se stal sládkem v pivovaru. Ve městě s téměř deseti tisíci obyvateli se tak poprvé od roku 1948 zase vaří pivo.
/FOTO, VIDEO/ Kuchař Miloš Kopal z Litně dokáže vařit a servírovat jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dokonale vypadají – i na stříbrném plátně. Filmovému foodstylingu se věnoval v zahraničí, kde léta sbíral zkušenosti, i doma. Připravoval jídla například pro české snímky Román pro muže nebo Přes prsty.
/FOTO, VIDEO/ Kuchař Miloš Kopal z Litně dokáže vařit a servírovat jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dokonale vypadají – i na stříbrném plátně. Filmovému foodstylingu se věnoval v zahraničí, kde léta sbíral zkušenosti, i doma. Připravoval jídla například pro české snímky Román pro muže nebo Přes prsty.
Lenku Poláčkovou, tehdy ještě Vacvalovou, lidé pamatují třeba ze seriálu Soudkyně Barbara. Postupně ale herectví a moderování doplnila o sport. V nesnadných horských terénech podává ultramaratonské výkony a naběhané kilometry v různých projektech vyměňuje za nasbírané peníze pro zdravotnická zařízení. Na cestách ji doprovází manžel a také dva mazlíčci – fenka a kocour. Jak se Lenka Poláčková udržuje ve stále skvělé kondici?
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
Na šest stovek amatérských kuchařek a kuchařů prošlo letos školou vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy. Zájem o kuchařské kurzy stále roste, na nadcházející měsíce vypsala restaurace pět desítek dalších termínů, a to včetně nových témat. Zaujmou i nejmladší kuchaře.
/PROGRAM/ Mistrovství mikroregionu Ždánický les a Politaví ve vaření guláše se zúčastní v Otnicích hned šestnáct obcí se svými gulášmistry. Účastníci se sejdou ve čtvrtek osmadvacátého září v parku u tamní základní školy. Především však od třinácti hodin zhodnotí letní regionální cykloakci. „Celkem se jí zúčastnilo pět set patnáct cyklistů,“ prozradila za mikroregion Lucia Halámková.
Vítěz MasterChefa z roku 2020, pětatřicetiletý Roman Staša už se nevěnuje pouze vaření, moderuje také na televizi Nova Víkendovou Snídani. A právě tam prožil v přímém přenosu svůj první moderátorský kiks. Naštěstí to vzal v pohodě a dodnes se tomu směje.
/VIDEO/ Milovníci pěnivého zlatavého nápoje si mohou na kyjovském pivu pochutnávat doposud. Jenže historie vaření piva v Kyjově byla dlouhá staletí spojená s jiným místem, než je současný pivovar na Komenského třídě. Ten navázal na přerušenou tradici vaření piva v Kyjově.
Obec Veliš pořádala v sobotu 22. července odpoledne už devátý ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů. Součástí akce byla také ochutnávka vín od místního vinaře. O hudbu se postaral DJ Mára.
Ať už člověk chystá sváteční hostinu, či jen „obyčejný“ oběd, těžko se najde někdo, kdo by si nepřál slyšet na svůj výtvor chválu. Moudří pak vědí, že vedle talentu vyladit spolu chutě jednotlivých surovin, je stejně důležitý vzhled jídla. Ne nadarmo se říká, že člověk jí očima. A jednou ze skvělých vychytávek, jak povznést lahodný pokrm na vyšší úroveň, je používání jedlých květů.
/FOTO, VIDEO/ Vaření piva doprovází Štěpána Kříže téměř celý život. Jako vyučený sladovník působil nejen v českých pivovarech, ale také v exotickém Japonsku či na Barbadosu. Vždy ale snil o otevření vlastního pivovaru v Čechách, kde by mohl oživit zapomenutou historii spojenou právě s vařením zlatavého moku. Osud ho před devíti lety zavedl do Hostomic. V začátcích to byli především místní lidé, kteří hostomický pivovar v rozjezdu podpořili.
Herec a moderátor Oldřich Navrátil je spoluautorem kuchařky Beze ztrát, která učí, jak neplýtvat potravinami a ušetřit. Sám je nadšeným kuchařem, který od plotny dokonce vyhnal vlastní manželku. Ta je údajně jeho vděčným strávníkem a Oldřich v rozhovoru pro časopis Story prozradil, že ji potěší vše kromě bůčku.
Vaření piva k městu Prachatice patří po staletí, historické prameny říkají, že v Prachaticích si na dobrém pivu mohli pochutnávat i Husité, kdyby město nevypálili. O obnovu Pivovaru v Prachaticích se postarali dva milovníci pěnivého moku Martin Šejna a Michal Piloušek. Splnili si svůj sen a dokonale zaplnili díru na prachatickém trhu. Opravili a pro vaření tehdy uzpůsobili objekt v Horní ulici, kde se podařilo zachovat část původního historického interiéru domu, například strop nebo dřevěná podlaha. Vaření piva se tak po šestašedesáti letech do Prachatic vrátilo.
Přípravě pokrmu k obědu doma dává podle průzkumů přednost stále víc lidí. Jak ukázala velká anketa Deníku, Češi sice šetří při nákupech potravin, ale u surovin na vaření to až tak neplatí.
Zvládla měsíce tvrdé dřiny a nyní se pyšní titulem z nejprestižnější kuchařské školy světa. Anna Jenčová ze severočeského Chomutova má nyní otevřené dveře do světa, rozhodla se ale, že raději nastartuje chuťové buňky českého průmyslového severu.
Zvládla měsíce tvrdé dřiny a nyní se pyšní titulem z nejprestižnější kuchařské školy světa. Anna Jenčová ze severočeského Chomutova má nyní otevřené dveře do světa, rozhodla se ale, že raději nastartuje chuťové buňky českého průmyslového severu.
/FOTO, VIDEO/ Tým kolem Jakuba Paruse z poděbradské restaurace v Oboře bude 29. března večer na televizních obrazovkách bojovat v Pohlreichově souboji restaurací, novém pořadu známého šéfkuchaře.
Češi si v poslední době oblíbili domácí vaření piva. Ještě před několika lety evidoval Cech domácích pivovarníků 600 těchto nadšenců. Nyní je jich takřka třikrát tolik. A stále přibývají.
Od mládí měla sklon k obezitě, proto si malířka Iva Hüttnerová nikdy nevytvořila moc pozitivní vztah k jídlu a vaření. To jí však nezabránilo v tom, aby pokřtila kuchařku své dlouholeté kamarádce, zpěvačce Hance Křížkové.
Zavinované sovy se sovím trusem, grilovaní termiti v termitišti s opékaným mravenečníkem, vlčí oči, opékaní hadi, vačičcké divnotvary s „ozdůpki“, hafflušky, svatojánské nočky, psuláš bez šesti, těstovino-omáčková smršť, guli na uzi, polévka s názvem Co pole dalo a borůvková patlanice.
Kuchyň zářící čistotou, ze které se linou vůně, při nichž se sbíhají sliny na jazyku. Tak by to mělo ideálně vypadat v každé domácnosti. Aby to tak bylo, je potřeba starat se v první řadě o sporák, který bývá tím nejohroženějším místem.
Vaření, experimentování s jídlem a akční, kočovný styl života učarovaly Plzeňance Sandře Mikuličové (35). Podle svých slov dokáže prostřednictvím jídla spojit lidi různých věkových skupin, vzdělání, kultur. Před pár lety se vydala na dobrodružnou cestu do severního Španělska. Několik let tam pod širým nebem vaří pro surfařskou komunitu. Loni si splnila sen a vydala kuchařku Spolu sníme. Recepty ovlivnil život ve Španělsku i tradice její rodiny. Kromě toho vede kurzy školy vaření.
Tábor získal kdysi svůj věhlas nejen jako vojenská bašta, ale i jako pivovarnická velmoc. Pár let po založení husitského města, v roce 1436, už bylo možné napočítat minipivovar ve 300 domech. Ročně se tady záhy vyrobilo kolem 40 tisíc hektolitrů piva, což bylo víc než v Plzni. Historie vaření piva v Táboře však skončila před 42 lety, 1. ledna 1981.
Mezi děti, klienty a pracovníky Charity Kaplice mohl přijít kdokoliv u příležitosti Dne Charity. Návštěvníci tak mohli zavítat do prostor Tolerance, Depa, DéDéčka a Mola a zjistit, co se v zařízeních Charity odehrává a jak je jejich činnost potřebná a záslužná. Do pátku je můžete podpořit nákupem adventních výrobků klientů Charity na kaplickém náměstí.
/FOTO, VIDEO/ Dámy a pánové, je to číslo čtyři, hlásí moderátor En.dru a skupinka pod pódiem propuká v jásot. Skákání, objímání a řev přehlušující vše okolo. Tereza Urbánková a David Lukačko z Obchodní akademie, střední zdravotnické školy a střední odborné školy Jihlava se právě stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille ČR 2022.
/FOTO, VIDEO/ Dámy a pánové, je to číslo čtyři, hlásí moderátor En.dru a skupinka pod pódiem propuká v jásot. Skákání, objímání a řev přehlušující vše okolo. Tereza Urbánková a David Lukačko z Obchodní akademie, střední zdravotnické školy a střední odborné školy Jihlava se právě stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille ČR 2022.
K vážnému a také nevšednímu zásahu vyjeli záchranáři a policisté do Březnice. Ve středu odpoledne se popálila šestatřicetiletá žena při vaření guláše. Když jí záchranáři dali dýchnout, nestačili se divit. Na displeji alkoholického testeru se objevila neuvěřitelná číslovka 4,6 promile.
Staň se bramborovým králem – tak znělo letošní téma tradiční soutěže ve zdravém vaření, kterou uspořádala Základní škola v Adamově pro své žáky. Jak to dopadlo se dozvíte v dnešním příspěvku, za který děkujeme paní Lence Dohové.
Nejvíce energie v domácnosti se sice spotřebuje při topení, přesto se dá výrazně ušetřit také při vaření, mytí nádobí či skladování potravin. Jaký je arzenál opatření, která s tímto cílem může využít každá šetrná hospodyňka, prozradí další díl seriálu Deníku připravovaného ve spolupráci se serverem Šetřím.cz, odborníky z ČEZ a portálu TZB-info.
Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách.
Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách.
Máte rádi guláše? Cítíte tu jejich vůni? Pak se přihlaste na akci 1. ročník Gulášfestu aneb Velký souboj o nejlepší guláš. Přihlášení soutěžního týmu se koná nejpozději do 11. 10. 2022. Akce se koná v sobotu 15. října v areálu Hospůdky na hřišti ve Zdounkách.
O tom, že luxusní jídlo se dá uvařit nejen ve skvěle vybavené kuchyni, ale i v přírodě na kotlíku, přesvědčili 250 návštěvníků soutěžící 2. ročníku Kotlíkového vaření v Prostiboři. Třináctka soutěžících uplynulou sobotu úderem 9. hodiny ranní v prostoru u obecního rybníčku za kostelem rozjela kotlíkovou kuchařskou show.
Na vaření, osvětlení a provoz spotřebičů sice připadá jen pětina celkově spotřebované energie, přesto i zde lze ušetřit. Jak k úsporám dospět, vám poradí další díl seriálu Deníku připravovaného ve spolupráci se serverem Šetřím.cz, odborníky z ČEZ a portálu TZB-info.
V pátek 23. a v sobotu 24. září se na kolonádě Domu kultury Teplice a také v přilehlém prostoru bude konat Jarmark chutí. Akce se bude konat od 10 do 20 hodin. Kolonádu budou lemovat stánky s různými degustacemi všeho možného.
Článků a návodů k vaření domácího piva je plný internet. Ale přece jen je lepší zajet za někým, kdo má s jeho výrobou vlastní zkušenosti. A když vám dobrý kamarád dá tip na svého dobrého kamaráda, je jasné, kam nasměřujete své kroky.
Pavel Dušek neboli "Důša", jak mu říkají jeho nejbližší přátelé, je typickým příkladem někoho, kdo když něco chce, tak to dokáže. Ochutnávání piva byl vždy jeho koníček, a tak se jednoho dne s kamarádem rozhodl, že si uvaří vlastní. Později zůstal na vaření sám, ale jeho pivo chtělo čím dál tím více jeho kamarádů. A tak se jednoho dne rozhodl, že je na čase pokročit dál a dát své pivo ochutnat i více lidem. Je sládkem ve svém létajícím pivovaru a vaří to, na co má zrovna chuť.
/FOTOGALERIE/ Zaměstnanci jedné z benešovských firem se drželi hesla, které měli na triku: „Doing good through food“ (čili děláme dobro skrze jídlo). V rámci firemního dobrovolnictví přichystali pro klienty Rytmusu Střední Čechy zahradní party – se společným vařením, grilováním a hrami v krásném prostředí koupadel na Sladovce.
Už 11. ročník soutěže ve vaření kotlíkového guláše se uskutečnil ve Skaličce na Hranicku. Letos dorazilo 16 týmů. Za fotoreportáž velmi děkujeme Františku Pavlíkovi.