Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Vánoce v azylových domech? Salát i stromek

Na vánoční svátky se nebudou cítit osamocení a opuštění ani obyvatelé azylových domů a nocleháren. Pracovníci sociálních služeb pro ně připravili pestrý program, společné vaření i chvíle u vánočního stromku.

Člověk versus robot. Japonští farmáři nedají na lidskou pracovní sílu dopustit

Ačkoliv je Japonsko jednou z nejrozvinutějších zemí, co se týče procesu robotizace, i zde existují odvětví, kde zůstávají lidé nenahraditelní. Alespoň tedy prozatím. Díky pozměněným zákonům se farmářům ze země vycházejícího slunce daleko více vyplatí najmout levnou pracovní sílu ze zahraničí než investovat do moderních zautomatizovaných pomocníků.

Hotel Intercontinental změnil majitele. Koupil ho český miliardář Šlemr

Investiční skupina českého miliardáře Oldřicha Šlemra je novým majitelem luxusního pětihvězdičkového hotelu Intercontinental, který se nachází v centru Prahy na prominentní adrese v Pařížské ulici. Informoval o tom server Forbes.cz. Celková cena transakce uvedena nebyla, spekuluje se však o částce přesahující pět miliard korun.

Klatovy B zvládly duel v Třemošné

Třemošná, Klatovy – Poslední zápas roku 2018 mají za sebou hokejisté záložního týmu druholigových Klatov, kteří se v zápase 12. kola Krajské ligy představili na ledě Třemošné, kde poměřili síly s domácím Meteorem.

OBRAZEM: Ve věznici se odsouzené už připravovaly na Vánoce

Světlá nad Sázavou – V ženské věznici ve Světlé nad Sázavou si odsouzené, které studují provozní služby v místním školském vzdělávacím středisku, ve středu 19. prosince vyzkoušely přípravu štědrovečerní večeře. Ve věznici jde už o tradiční akci, která se tady koná každý rok.

Zpestřete si Štědrý den šnečími specialitami v nové Bistrotéce Valachy

Zkraťte si čekání na Ježíška neobvyklým gurmánským zážitkem. Nová Bistrotéka Valachy, která se v těchto dnech otevřela ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín, chystá na 24. prosince speciální lahůdku pro všechny, kteří si tento den chtějí zpříjemnit gurmánským zastavením v duchu tradic první republiky.

Slušný člověk má mít rád ryby

Vodňany – Miloš Štěpnička se pro ryby a rybářství narodil. S houževnatým nadšením je chová i jí a také o nich vypráví a píše příběhy.

Tradiční Vánoční strom řemesel: Dívky vzaly dláta, kluci hnětli těsto

Miroslav /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Venku pofukuje vítr a poletují vločky, ale miroslavským kulturním domem v sobotním dopoledni už voní jehličí, vosk, těsto i svařené víno. Kolem stolků s desítkou dílniček se začínají zvědavě hemžit první dětští návštěvníci. Začíná tradiční Vánoční strom řemesel.

Co Češi letos nejvíce hledali na sítích? Olympiádu, Ledeckou i recepty

Češi se letos na internetu nejvíce zajímali o zimní olympijské hry, Ester Ledeckou nebo prezidentské volby. Vyplývá to z údajů vyhledávače Google, který seřadil výrazy v jednotlivých kategoriích podle nárůstu objemu vyhledávání s předchozím rokem. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

O strašáku, kterého se bojí čím dál víc z nás

Je demence strašák? Má být procesem naplněným vyčerpáním a beznadějí? A co otázky, které se dospělým dětem nechtějí ani vyslovit: proč právě moje máma, která připravovala vnuky k maturitě, najednou neumí přepnout programy na ovladači? Budu ještě umět si s ní povídat? O čem ano, o čem už ne?

Jídlo pro domovy důchodců v Brodě má vařit nemocnice

Havlíčkův Brod – S dostavbou budovy nového Domova pro seniory v Havlíčkově Brodě se zřejmě změní způsob stravování v Domově Husova, U Panských i v Břevnici, jejichž zřizovatelem je Kraj Vysočina. Jídlo pro obyvatele zajistí nově kuchyně nemocnice v Havlíčkově Brodě.

Kuchařskou soutěž v Přibyslavi ukončila lidská zloba

Přibyslav – Před čtyřmi lety v roce 2014 začala v Přibyslavi amatérská soutěž ve vaření a pečení. Měla úspěch a konala se každý rok za účasti desítek lidí z Havlíčkobrodska. Už se konat nebude. Vše zmařila lidská zášť.

Americký autobus změnili v hospůdku

Litomyšl - Jmenují se Na chuť a nejen v Litomyšli budí pozornost. Starý školní autobus z Ameriky totiž dva mladí muži proměnili v netradiční bistro.

Z kapusty břuch tlustý. Velké Bílovice provoněly zelňačky, nejlepší měli Sliváci

Velké Bílovice /REPORTÁŽ/ – Pára stoupá z kotle. Že ta naše zelňačka lákavě voní? Počkejte si ještě na tu skvělou chuť. Tak mluví při míchání téměř sedmdesáti litrů polévky Robert Kachyňa, pro sobotní den jeden z kuchařů ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku. V centru vinařského města soutěží téměř třicet týmů ve vaření zelňačky. „V našem receptu nechybí uzené vepřové maso, domácí klobása, houby a na závěr ji oživíme čerstvou petrželkou,“ popisuje Kachyňa z pětičlenného týmu Sliváci.

OBRAZEM: Dušičkové pečení s rukodělným jarmarkem v Chyňavě

Chyňava - Desítky lidí se v sobotu 17. listopadu odpoledne sešly v Dělnickém domu v Chyňavě, aby se zapojily do oblíbené a tradiční kuchařské soutěže ve vaření a pečení. Návštěvníci se zájmem a nadšením ochutnávali různé řezy a další dobroty a vybrali ty, co jim nejvíce chutnají. Součástí akce byl prodej a výroba různých vánočních předmětů. 

Návštěvníci absolvovali prohlídky se šátky na očích

Žďár nad Sázavou – Skutečně netradiční zážitek mají za sebou lidé, kteří v sobotu 17. listopadu zavítali do muzea v zámku ve Žďáře nad Sázavou. Na chvíli totiž mohli nahlédnout do pocitů nevidomých. V rámci akce s názvem Muzeum na dosah se vydali na běžnou prohlídku, ovšem tentokrát s očima zavázanýma šátkem. „Nevidomí vnímají svět jinak než ostatní. A proto chceme, aby i vidící poznali, jaký ten jejich svět je,“ popsala Magda Smejkalová z pedagogického oddělení žďárského zámku.

O nejlepší guláš soutěžili klauni i mrtvola

Katusice /FOTOGALERIE/ – Uvařit ten nejlepší a nejchutnější guláš a ještě být u toho co nejzábavnější. Přesně to mělo v sobotu 13. října za úkol 11 soutěžních družstev při třetím ročníku vaření kotlíkového guláše v Katusicích.

Nejlepší guláš uvařila Máma

Pec pod Sněžkou /FOTO/ - Už po dvanácté to na parkovišti v Peci pod Sněžkou libě vonělo. V sobotu se tu sešlo při vaření guláše pro Krakonoše deset družstev, která z téměř dvaceti kilogramů předního hovězího připravovala ten nejskvělejší gulášek.

Kuchyně jako koníček. Naučte svého teenagera vařit

Chcete si ráno přispat a zároveň se chutně nasnídat? Už máte dost dní strávených o samotě v kuchyni? Zapojte teenagery do vaření, nebo jim rovnou přenechte celé kuchyňské království. Poradíme vám, jak na to.

OBRAZEM: Nejlepší guláš v Chudeříně uvařili Tiskaři

Litvínov – Při sedmém ročníku Chudeřínského kotlíku, soutěži jednotlivců i družstev ve vaření guláše, byli nejlepší Tiskaři, kterou tvořila dvojice Petr Havlík – Vít Benc. Těm po ochutnávce dali lidé nejvíce hlasů – 172. 

Hop a je tu želvička i tučňák

České Budějovice - Zabavte děti vařením - to je tip manželů Aleny a Josefa Winnerových nejen na prázdniny. V úterý v Café Deník v parku Bosonoha ukázali, jak mohou děti za pomoci rodičů připravit sladké letní osvěžující dobroty.