Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Na stáncích najdete Zlínský týden ve speciálních krabicích. Rozvážela je také manažerka distribuce Martina Poláchová.

Nepropásněte! Zlínský týden na stáncích

Nová příloha Zlínského deníku s názvem Zlínský týden je na světě. Každé úterý jako součást běžného vydání a pak ji po celý následující týden seženete společně s vloženým TV magazínem.

Emeritní sládek Znojemského městského pivovaru Karel Čaněk.

Emeritní sládek: V malém pivovaru musíte mít srdce a cit pro pivo

Znojmo /ROZHOVOR/ – Zlatou pivní korunu si z národní soutěže České a moravské pivní koruny a soutěže Golden Bohemia Awards odvezl minulý měsíc také Znojemský městský pivovar. Pro jeho duši, emeritního sládka Karla Čaňka, jde o první velké ocenění za pivo, které vaří obnovený znojemský pivovar. „Tato cena pro mne znamená, že jdeme dobrou cestou a že se pivovar vrací tam, kam historicky vždycky patřil. Na nejvyšší příčky mezi českými a moravskými pivovary.

OZP Plzeň ČokoFest 2018

Čokoládový festival v Olympii

Plzeň - Už v pátek ve 14 hodin začíná v OC Olympia v Plzni-Černicích Čokoládový festival, který nabídne až do nedělního podvečera program plný ochutnávek, vaření, hudby i tanců. 

Ilustrační foto

Soud začal projednávat “vařiče” pervitinu

Plzeň, Cheb - Krajský soud v Plzni začal v úterý projednávat trojici mužů, která v roce 2016 provozovala v Chebu varnu. Podle obžaloby měl gang vyrobit metamfetamin neboli pervitin v hodnotě zhruba tří a půl milionu korun.

Ilustrační foto

Soud začal projednávat “vařiče” pervitinu

Plzeň, Cheb - Krajský soud v Plzni začal v úterý projednávat trojici mužů, která v roce 2016 provozovala v Chebu varnu. Podle obžaloby měl gang vyrobit metamfetamin neboli pervitin v hodnotě zhruba tří a půl milionu korun.

nové koření

Nové koření: čtyři vůně v jedné kuličce

James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.

Klouzavé střívko dělalo soutěžím problémy.

Kluzké střívko potrápilo soutěžící

Mrzne až praští, zima zalézá za nehty, ze zabijačkových kotlů se linou oblaky páry. Na nádvoří a v okolí zámku pořádá KAFÉ ZÁMEK historicky první Zámeckou zabijačku. První březnovou sobotu si tady milovníci tradičních zabijačkových specialit už od devíti hodin pochutnávají na vybraných pochoutkách: prdelačce, jitrničkách, tlačence, škvarcích a spoustě dalších dobrot od mistrů řezníků.

Zástupyně americké ambasády zavítaly při návštěvě Znojma do rodinné firmy Boudových, která vaří marmelády.

U Boudů zavařovaly dámy z velvyslanectví

Znojmo – Zástupkyně americké ambasády zavítaly při své návštěvě Znojma i do rodinné firmy manželů Boudových, kteří se zaměřují na vaření marmelád a různých sterilovaných specialit.

lepenice

Večeře pro celou rodinu za půlhoďku

„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.  

Tomáš Hlavenka z Mikulova se dostal na kuchařskou stáž do Prahy, kde nasbíral rady od michelinského kuchaře Romana Pauluse.

Vař skvěle, ale s pokorou, radil Paulus kuchařskému talentu z Mikulova

Mikulov - Proseděl hodiny před televizní obrazovkou a s obdivem sledoval, jak se pod rukama známého britského kuchaře Jamieho Olivera mění potraviny v dokonalé pokrmy. Už tehdy si, coby malý kluk, Tomáš Hlavenka z Mikulova na Břeclavsku představoval, že jednou bude vařit stejně. A šel si za tím. Nyní vaří v restauraci Sojka a spol. v centru Mikulova a za sebou má kuchařskou stáž u šéfkuchaře Romana Pauluse.

Ilustrační snímek.

Otázka na víkend: praktická výuka

Orlickoústecko - Víkendová porota Deníku: Řemeslné cechy požadují, aby se do škol vrátila povinná praktická výuka, tedy dílny a pozemky. Co si myslíte, umí dnešní děti vzít do ruky kladivo či hrábě?

Ilustrační fotografie.

Farmářské trhy v metropoli startují, nabídnou bylinky i zabijačku

/INFOGRAFIKA/ Zelenina, květiny, ale i zabijačka. Farmářské trhy v metropoli spouštějí další sezonu a nabízejí rozmanitý program. Už v sobotu 3. března se tak otevře oblíbený trh na dejvickém Kulaťáku, který každoročně navštíví až 6 tisíc lidí. Letos se tu budou trhovci více střídat, šanci dostanou i nováčci z Prahy 6. V průběhu března se na trhu objeví zejména první bylinky, medvědí česnek, ale i jarní květiny.

Káva s bělidlem.

dTest: Bílý prášek do kávy? Do mléka má daleko

Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka od kávy. To všechno jsou různé názvy pro instantní přípravky do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Od opravdové smetany je ale dělí řada příměsí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal šestnáct výrobků k zabělení černé kávy. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu „éček“.

V Žatci na náměstí Prokopa Velkého vzniká nový minipivovar

V Žatci se bude vařit pivo na čtvrtém místě, další minipivovar vyrůstá

Žatec /FOTO/ – V Žatci se bude vařit pivo na čtvrtém místě. Po velkém Žateckém pivovaru, výzkumném Chmelařském institutu a minipivovaru U Orloje se na jaře přidá další minipivovar – Pioneer. Jeho zakladatelem je 38letý Michal Havrda z Podbořan, který ještě nedávno jako sládek vařil pivo v nedalekém velkém pivovaru.

Ilustrační foto.

Pozor na podvodníky

Triky podvodníků jsou různé. Krnovští senioři se s nimi seznámili na besedě s policistkou.

Společný česko-německý projekt, který je zaměřený na stáže sociálních asistentů.

Němečtí studenti měli českou stáž

Druhým rokem je realizován společný česko-německý projekt, který je zaměřený na stáže sociálních asistentů, v rámci kterého spolupracuje Střední škola, Základní škola a Mateřská škola ve Frýdku-Místku se Střední zdravotnickou školou ve Frýdku-Místku a Berufsbildende Schule z německého Rotenburgu.

Čokoládový festival v Teplicích

FOTO: Čokoláda byla všude. Odolat jí? Nemožné!

Teplice – Čokoládová fontána, která neúnavně chrlila hnědě zbarvenou sladkou hmotu, byla vidět i přes dav lidí. To k naleštěným miniaturním pralinkám, které prodejce dával do krabiček v bílých rukavičkách, jste se museli protlačit zástupem lidí.

Dům dětí a mládeže v Tachově uspořádal večerní program pro rodiče a děti.

Rodiče si vyzkoušeli zájmové kroužky svých dětí

Tachov – Lezecká stěna, příprava sladkých, ale i zdravých pokrmů, či výroba nejrůznějších věcí z keramiky. Tyto a další aktivity si mohly vyzkoušet děti během pátečního večera v prostorách Domu dětí a mládeže v Tachově.