Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Gastroslavnosti v Litomyšli nabídnou i brouky na talíři

Gastronomické speciality, degustační porce, soutěže o nejlepší svíčkovou, bábovku, Mástr šéf Gril Litomyšl, tradiční klání družstev ve vaření kotlíkového guláše, kuchařské prezentace, regionální potraviny i bohatý hudební program. Takový bude 8. ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli.

Městecké čeká hromadné vaření guláše

Městec Králové /FOTOGALERIE/ - Městečtí znovu chystají akci, která v minulých letech stmelila místní jako žádný jiný projekt. V rámci Městeckého gulášku sestavují své týmy spolky a kamarádi, aby na zahradě kulturního domu za účasti stovek a možná tisíců lidí uvařili v kotlíku nad ohněm vlastní vybraný druh guláše. Ten pak ochutnává jak porota, tak všichni příchozí a vyhlašují se vítězové.

Není to jen moje práce, je to celý můj život, říká pekař Oldřich Heřman

Jihlava – Dobrý den, vzala bych si prosím půlku Vlastíka a půlku Venouška, říká jedna ze zákaznic, která v pátek dopoledne nakupuje chleba ve vyhlášené jihlavské pekárničce Veselo. Lidé postupně přicházejí a vybírají z pestré nabídky pečiva, málokdy se stane, že je tu prázdno. Před víkendem totiž bývá největší šrumec. A majitel Oldřich Heřman se téměř nezastaví. Z tváře mu ale nemizí úsměv, přece jen tu musí být veselo, když se tak pekárna i jmenuje. Sama ochutnávám dobroty, které vytváří jeho šikovné ruce, a musím uznat, že umí. Za chvíli se objevuje manželka Martina se synkem Vilémem. I oni dva a další členové rodiny jsou totiž dobrou duší pekárny. A přichází čas pro několik otázek pro Oldřicha Heřmana.

Košt drkotin? Vzpomínky na dětství i specialita, kterou v obchodech nenajdou

Milotice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Recepty na tu pravou a nejchutnější drkotinu se začínají hledat a také vymýšlet v Miloticích na Hodonínsku i vzdálenějším okolí minimálně s týdenním předstihem. Na sobotní unikátní košt huspenin musí být totiž sulc už řádně zatuhlý. „Minulý rok jsme tady byl poprvé jako návštěvník, letos jsem se chtěl zúčastnit i vlastním vzorkem. Do vaření jsem se s chutí pustil už ve čtvrtek, přidal jsem i vepřovou plec a játra,“ svěřuje Miroslav Blahušek.

Bistrotéka Valachy rozjíždí ve Zlíně školu vaření

Milovníci vaření se budou moci ve Zlíně již brzy zdokonalit v kulinářském umění. Nová zlínská Bistrotéka Valachy rozšiřuje aktivity o pravidelné kuchařské kurzy pro veřejnost. První se uskuteční už na začátku března.

Žralok má novou kuchyni za milion. A chystá i další investice

Návštěvníci plumlovského kempu Žralok v malebném prostředí u Podhradského rybníka se letos dočkají zajímavé novinky. Tradiční nabídku smažených pochoutek na jídelníčku doplní i kvalitní hotovky. A to díky nové kontejnerové kuchyni za necelý milion korun, která v posledních týdnech vyrostla v areálu.

Stuchlíkovi ze Skalice: Poctivost řemesla je u piva znát, šizení vám neodpustí

Českolipsko /ROZHOVOR/ – Splněným snem manželů Lucie a Jana Stuchlíkových ze Skalice u České Lípy je jejich Rodinný minipivovar Skalický Budulínek. Ten mají přímo u svého domu, místo dřevníku a garáže. Kromě osvědčeného sortimentu, kterému kraluje ležák -dvanáctistupňový „Skaličák“ – rádi experimentují.

Děti se ptají, kdy přijdou kamarádi

Sokolov – Jednou z mnoha činností, které sokolovský klub seniorů Háječek podniká, jsou mezigenerační setkání. S nápadem přišly učitelky z mateřinky a senioři souhlasili. Vznikají tak nová přátelství a bourají se bariéry mezi generacemi.

Tureckou kávu v džezvě si mohl kdokoliv uvařit v Kaplici

Kaplice /VIDEO/ – Už jste někdy vařili kávu v džezvě? A s kardamomem k tomu? To si například mohli vyzkoušet a také ochutnat zájemci, kteří ve čtvrtek zavítali do Slovanského domu v Kaplici. Místní střední odborné učiliště obor kuchař - číšník tam pořádalo workshop pro veřejnost v rámci dne otevřených dveří.

Dobré pivo je jako dobrá hudba

České Budějovice – Čtvrtek věnovaný debatám o kvalitní řemeslné přípravě piva odstartoval autor světového pivařského bestselleru „Světový atlas piva“ Tim Webb.

Plynovod v Kročehlavech čeká výměna, vykácí kvůli tomu desítky stromů

Kladno /FOTOGALERIE/ - Zastaralé plynové potrubí v sídlišti v kladenských Kročehlavech je na hranici životnosti a je potřeba ho vyměnit i z bezpečnostních důvodů. Svému účelu slouží zhruba čtyřicet roků. Rozvody plynu do stovek domácností budou proto obnoveny ve čtyřech etapách v rozmezí několika let.

Kam s ním? Obce vymýšlejí, jak shromažďovat jedlý tuk z domácností

Od roku 2020 má začít platit nová vyhláška, která obcím nařizuje zajistit oddělené soustřeďování jedlých olejů a tuků z domácností. V současnosti tyto odpady končí zpravidla v kanalizaci, kde způsobují zbytečné škody. Oleje z kuchyní jsou přitom cennou surovinou. Po vyčištění se hodí například pro výrobu biopaliv nebo maziv. Část mohou zpracovat také bioplynové stanice.

Zimní vaření ve slovanských zemnicích bylo čarokrásné

Hodinu po sobotním poledni si dalo v Archeoskanzenu Modrá dostaveníčko na 120 kuchtíků a kuchtiček ze skautských družin Slovácka. Nepřišli se nahlédnout do zrcadla času slovanského opevněného sídliště z doby Velké Moravy, ale zúčastnit se 15. ročníku Skautského zimního vaření, pořádaného Skautským střediskem Modrá.

OBRAZEM: Malí Polreichové vaření milují

Mrač - Pro děti v Mateřské škole MiniSvět v Mrači pedagogové pravidelně pořádají zážitkové vaření, kuchtění a přípravu jídel. Děti nejen vaří a připravují nejrůznější dobroty, ale také se učí dodržovat hygienu a bezpečně se chovat během vaření. Aktivita "Malí kuchtíci" probíhá jednou týdně a je vždy zcela obsazená - děti vaření prostě milují!

Připravte si zdravé pohoštění

Blatná – Jedna velká oslava bude kurz vaření, který se koná v pondělí 4. února v Blatné. Tématem pro vaření je: Party. Účastníci se naučí, jak připravit extravagantní a zároveň zdravé pohoštění.

V novém studiu naučí v kurzech lidi vařit i z irského mechu

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Umocnit požitek z jídla z čerstvých surovin netradičním zážitkem chce v Brně nové gastro studio Bonjour. Milovníkům chutí od začátku týdne nabízí kromě pravidelných obědů také školy vaření. „První kurz je zaměřený na veganskou, vegetariánskou a raw stravu. Budeme připravovat třeba asijské závitky na irském mechu, což je rarita,“ nastínil majitel studia Petr Erin Kováč.

Kytara, harmonika i vtípky. V Chez Martine zpívali Kulich i Dan Vertígo

Znojmo /FOTO, VIDEO/ - Za okny je už tma, začíná hustě sněžit a foukat studený vítr. To ale lidem nevadí. V bistru Chez Martine je totiž dostatečně teplo a útulno. Prostor se pomalu začíná plnit. Na programu pátečního večera je koncert Znojmáka Vojty Kulicha a Dana Vertíga, originálního rock´n´roll-folkpunkového písničkáře z Brna, který brázdí kluby napříč Českou republikou a aktuálně připravuje své druhé album.

Použité tuky končí ve sběrném dvoře

Beroun /ANKETA/ - Od roku 2020 by měli mít obyvatelé měst a obcí k dispozici kontejnery na použitý jedlý olej a tuk z domácností. V Berouně se prozatím žádné neobjevily, ale obyvatelé města už s ekologickým sběrem použitých olejů a tuků z vaření určité zkušenosti mají.

Tip Ládi Hrušky: Pěstovat zeleninu v truhlíku můžete i za oknem v paneláku

V dnešní době, kdy se stále zdůrazňuje, jak velký vliv má strava na naše zdraví a jak bychom měli hledět na kvalitu potravin, leckdo touží po tom, aby si mohl vypěstovat vlastní zeleninu. Ovšem ne každý má to štěstí, aby byl majitelem zahrádky, kde by svůj sen mohl realizovat. Láďa nám v oblíbeném pořadu Vychytávky Ládi Hrušky ukázal, že to jde i jinak. Fantastickou úrodu můžeme totiž sklízet i z truhlíků umístěných třeba na parapetu okna v paneláku. Nevěříte?

Inspirace: Jak oddělit jídelní kout od kuchyně

V minulých dobách býval jídelní stůl součástí kuchyně. Dispozice moderních bytů to ale neumožňují - kuchyňky jsou na to buď malé, nebo jsou spojeny s obývákem v jeden velký prostor, a pro jídelní stůl je proto třeba hledat netradiční umístění.

Jak funguje sociálně terapeutická dílna

FOTOGALERIE/ Město Albrechtice Ve Městě Albrechticích působí Sociálně terapeutická dílna, která je určena dospělým lidem s mentálním postižením. Lidem, kteří z různých důvodů v současné době nemají možnost pracovat na běžném trhu práce.

Účast na pochodu pokazil déšť

Podmokly – Deštivé počasí, které panovalo poslední den roku 2018, se podepsalo i na návštěvnosti tradičního pochodu, který se konal v Podmoklech.

Děti ze školky pomohly vrstevníkům z azyláku

Brandýs nad Labem – Třetí, a rekordní, ročník charitativní dražby obrazů namalovaných dětmi uspořádala mateřská školka Ekolandia za hojné účasti rodičů-dražitelů v Brandýse nad Labem a v Čelákovicích. Vybrané peníze poputují ve prospěch azylového domu sv. Gerarda pro matky s dětmi v Brandýse nad Labem.

Zemřel trhosvinenský farář Marcin Želazny

Trhové Sviny - Svíčky zapalují věřící před trhosvinenskou farou za zdejšího faráře Marcina Želazného. Zemřel náhle ve vánočním čase. Podle informací Deníku mu bylo pouhých 41 let.

Zájemci o studium na vysoké škole se mohou hlásit

Jihlava - Zájemci o studium na jediné veřejné vysoké škole v Kraji Vysočina už se mohou hlásit. Na několik oborů Vysoké škole polytechnické Jihlava (VŠPJ) budou studenti přijati bez přijímaček. Kdo se bude chtít podívat, jak to na VŠPJ na chodí, může tam zavítat ve středu 30. ledna, kdy se uskuteční den otevřených dveří.

Kostelnice z Louk ohlašuje zvoněním Štědrý večer i Nový rok

Karviná – Není to úplně běžné, že v kostele zvoní ženy, ale stává se to. Tak například v kostele sv. Barbory v Karviné-Loukách má tuto důležitou činnost na starost paní Věra Moravčíková, která svou obětavostí a pečlivostí jde příkladem mnoha lidem v okolí. Však také letos její práci i lidskost ocenil sám biskup František Václav Lobkowicz farnost.

Ten, kdo vám může nejvíce pomoci, jste vy sami, říká Kamila Brotánková

Řásná – Nad tím, co jí, se Kamila Brotánková pořádně zamyslela v době, kdy ji trápily ekzémy a nemohla se jich nijak zbavit. Zjistila, že je závislá na cukru. Když ho ze svého jídelníčku vynechala, zmizely ekzémy i další potíže. Začala se naplno věnovat zdravé stravě a zdravému životnímu stylu a nyní své zkušenosti předává dál.

Ten, kdo vám může nejvíce pomoci, jste vy sami, říká Kamila Brotánková

/ROZHOVOR/ Nad tím, co jí, se Kamila Brotánková z Řásné nedaleko Telče pořádně zamyslela v době, kdy ji trápily ekzémy a nemohla se jich nijak zbavit. Zjistila, že je závislá na cukru. Když ho ze svého jídelníčku vynechala, zmizely ekzémy i další potíže. Začala se naplno věnovat zdravé stravě a zdravému životnímu stylu a nyní své zkušenosti předává dál.

Jak trávili Vánoce vojáci či muklové? Zpíváním koledy i vařením pudinku

/PŘÍBĚHY 20. STOLETÍ/ O Vánocích chceme být s blízkými a přáteli v hojnosti, bezpečí a teple. Ne každému se to poštěstí. Vojáci na frontách 2. světové války zpívali v zákopech koledy, klepali zimu v iglú nebo na seníku, političtí vězni v pracovních táborech fárali, stáli v zimě na nástupech, za normalizace na cele vařili pudink.