Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

V centru Brna otevřel Bonjour. Lidem nabízí večerní degustační menu i školy vaření.

V novém studiu naučí v kurzech lidi vařit i z irského mechu

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Umocnit požitek z jídla z čerstvých surovin netradičním zážitkem chce v Brně nové gastro studio Bonjour. Milovníkům chutí od začátku týdne nabízí kromě pravidelných obědů také školy vaření. „První kurz je zaměřený na veganskou, vegetariánskou a raw stravu. Budeme připravovat třeba asijské závitky na irském mechu, což je rarita,“ nastínil majitel studia Petr Erin Kováč.

Bistro Chez Martine ve Znojmě hostilo koncert Dana Vertíga a Vojty Kulicha.

Kytara, harmonika i vtípky. V Chez Martine zpívali Kulich i Dan Vertígo

Znojmo /FOTO, VIDEO/ - Za okny je už tma, začíná hustě sněžit a foukat studený vítr. To ale lidem nevadí. V bistru Chez Martine je totiž dostatečně teplo a útulno. Prostor se pomalu začíná plnit. Na programu pátečního večera je koncert Znojmáka Vojty Kulicha a Dana Vertíga, originálního rock´n´roll-folkpunkového písničkáře z Brna, který brázdí kluby napříč Českou republikou a aktuálně připravuje své druhé album.

Ilustrační foto.

Použité tuky končí ve sběrném dvoře

Beroun /ANKETA/ - Od roku 2020 by měli mít obyvatelé měst a obcí k dispozici kontejnery na použitý jedlý olej a tuk z domácností. V Berouně se prozatím žádné neobjevily, ale obyvatelé města už s ekologickým sběrem použitých olejů a tuků z vaření určité zkušenosti mají.

Láďa Hruška poradí, jak pěstovat zeleninu v truhlíku.

Tip Ládi Hrušky: Pěstovat zeleninu v truhlíku můžete i za oknem v paneláku

V dnešní době, kdy se stále zdůrazňuje, jak velký vliv má strava na naše zdraví a jak bychom měli hledět na kvalitu potravin, leckdo touží po tom, aby si mohl vypěstovat vlastní zeleninu. Ovšem ne každý má to štěstí, aby byl majitelem zahrádky, kde by svůj sen mohl realizovat. Láďa nám v oblíbeném pořadu Vychytávky Ládi Hrušky ukázal, že to jde i jinak. Fantastickou úrodu můžeme totiž sklízet i z truhlíků umístěných třeba na parapetu okna v paneláku. Nevěříte?

Inspirace: Jak oddělit jídelní kout od kuchyně

V minulých dobách býval jídelní stůl součástí kuchyně. Dispozice moderních bytů to ale neumožňují - kuchyňky jsou na to buď malé, nebo jsou spojeny s obývákem v jeden velký prostor, a pro jídelní stůl je proto třeba hledat netradiční umístění.

Klienti mají v albrechtické sociálně terapeutické dílně k dispozici například tkalcovské stavy, košíkářské vybavení i ponk se svěrákem.

Jak funguje sociálně terapeutická dílna

FOTOGALERIE/ Město Albrechtice Ve Městě Albrechticích působí Sociálně terapeutická dílna, která je určena dospělým lidem s mentálním postižením. Lidem, kteří z různých důvodů v současné době nemají možnost pracovat na běžném trhu práce.

Pochod za Kelty v Podmoklech.

Účast na pochodu pokazil déšť

Podmokly – Deštivé počasí, které panovalo poslední den roku 2018, se podepsalo i na návštěvnosti tradičního pochodu, který se konal v Podmoklech.

Letošní dražba obrazů malých umělců vynesla rekordní částku 17.550 korun.

Děti ze školky pomohly vrstevníkům z azyláku

Brandýs nad Labem – Třetí, a rekordní, ročník charitativní dražby obrazů namalovaných dětmi uspořádala mateřská školka Ekolandia za hojné účasti rodičů-dražitelů v Brandýse nad Labem a v Čelákovicích. Vybrané peníze poputují ve prospěch azylového domu sv. Gerarda pro matky s dětmi v Brandýse nad Labem.

Zemřel trhosvinenský farář Marcin Želazny. Lidé za něj před farou zapalují svíčky.

Zemřel trhosvinenský farář Marcin Želazny

Trhové Sviny - Svíčky zapalují věřící před trhosvinenskou farou za zdejšího faráře Marcina Želazného. Zemřel náhle ve vánočním čase. Podle informací Deníku mu bylo pouhých 41 let.

Vysoká škola polytechnická Jihlava.

Zájemci o studium na vysoké škole se mohou hlásit

Jihlava - Zájemci o studium na jediné veřejné vysoké škole v Kraji Vysočina už se mohou hlásit. Na několik oborů Vysoké škole polytechnické Jihlava (VŠPJ) budou studenti přijati bez přijímaček. Kdo se bude chtít podívat, jak to na VŠPJ na chodí, může tam zavítat ve středu 30. ledna, kdy se uskuteční den otevřených dveří.

Kostelnice Věra Moravčíková a farář Roland Manowski.

Kostelnice z Louk ohlašuje zvoněním Štědrý večer i Nový rok

Karviná – Není to úplně běžné, že v kostele zvoní ženy, ale stává se to. Tak například v kostele sv. Barbory v Karviné-Loukách má tuto důležitou činnost na starost paní Věra Moravčíková, která svou obětavostí a pečlivostí jde příkladem mnoha lidem v okolí. Však také letos její práci i lidskost ocenil sám biskup František Václav Lobkowicz farnost.

Kamila Brotánková je propagátorkou zdravé stravy a zdravého životního stylu.

Ten, kdo vám může nejvíce pomoci, jste vy sami, říká Kamila Brotánková

Řásná – Nad tím, co jí, se Kamila Brotánková pořádně zamyslela v době, kdy ji trápily ekzémy a nemohla se jich nijak zbavit. Zjistila, že je závislá na cukru. Když ho ze svého jídelníčku vynechala, zmizely ekzémy i další potíže. Začala se naplno věnovat zdravé stravě a zdravému životnímu stylu a nyní své zkušenosti předává dál.

Kamila Brotánková je propagátorkou zdravé stravy a zdravého životního stylu.

Ten, kdo vám může nejvíce pomoci, jste vy sami, říká Kamila Brotánková

/ROZHOVOR/ Nad tím, co jí, se Kamila Brotánková z Řásné nedaleko Telče pořádně zamyslela v době, kdy ji trápily ekzémy a nemohla se jich nijak zbavit. Zjistila, že je závislá na cukru. Když ho ze svého jídelníčku vynechala, zmizely ekzémy i další potíže. Začala se naplno věnovat zdravé stravě a zdravému životnímu stylu a nyní své zkušenosti předává dál.

Ján Bačík ve Franci

Jak trávili Vánoce vojáci či muklové? Zpíváním koledy i vařením pudinku

/PŘÍBĚHY 20. STOLETÍ/ O Vánocích chceme být s blízkými a přáteli v hojnosti, bezpečí a teple. Ne každému se to poštěstí. Vojáci na frontách 2. světové války zpívali v zákopech koledy, klepali zimu v iglú nebo na seníku, političtí vězni v pracovních táborech fárali, stáli v zimě na nástupech, za normalizace na cele vařili pudink.

Ilustrační foto

Vánoce v azylových domech? Salát i stromek

Na vánoční svátky se nebudou cítit osamocení a opuštění ani obyvatelé azylových domů a nocleháren. Pracovníci sociálních služeb pro ně připravili pestrý program, společné vaření i chvíle u vánočního stromku.

Lidé a roboti - ilustrační foto

Člověk versus robot. Japonští farmáři nedají na lidskou pracovní sílu dopustit

Ačkoliv je Japonsko jednou z nejrozvinutějších zemí, co se týče procesu robotizace, i zde existují odvětví, kde zůstávají lidé nenahraditelní. Alespoň tedy prozatím. Díky pozměněným zákonům se farmářům ze země vycházejícího slunce daleko více vyplatí najmout levnou pracovní sílu ze zahraničí než investovat do moderních zautomatizovaných pomocníků.

Pražský hotel Intercontinental

Hotel Intercontinental změnil majitele. Koupil ho český miliardář Šlemr

Investiční skupina českého miliardáře Oldřicha Šlemra je novým majitelem luxusního pětihvězdičkového hotelu Intercontinental, který se nachází v centru Prahy na prominentní adrese v Pařížské ulici. Informoval o tom server Forbes.cz. Celková cena transakce uvedena nebyla, spekuluje se však o částce přesahující pět miliard korun.

Ilustrační foto

Klatovy B zvládly duel v Třemošné

Třemošná, Klatovy – Poslední zápas roku 2018 mají za sebou hokejisté záložního týmu druholigových Klatov, kteří se v zápase 12. kola Krajské ligy představili na ledě Třemošné, kde poměřili síly s domácím Meteorem.

Příprava na Vánoce v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou.

OBRAZEM: Ve věznici se odsouzené už připravovaly na Vánoce

Světlá nad Sázavou – V ženské věznici ve Světlé nad Sázavou si odsouzené, které studují provozní služby v místním školském vzdělávacím středisku, ve středu 19. prosince vyzkoušely přípravu štědrovečerní večeře. Ve věznici jde už o tradiční akci, která se tady koná každý rok.

Šneci.

Zpestřete si Štědrý den šnečími specialitami v nové Bistrotéce Valachy

Zkraťte si čekání na Ježíška neobvyklým gurmánským zážitkem. Nová Bistrotéka Valachy, která se v těchto dnech otevřela ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín, chystá na 24. prosince speciální lahůdku pro všechny, kteří si tento den chtějí zpříjemnit gurmánským zastavením v duchu tradic první republiky.

Miloš Štěpnička

Slušný člověk má mít rád ryby

Vodňany – Miloš Štěpnička se pro ryby a rybářství narodil. S houževnatým nadšením je chová i jí a také o nich vypráví a píše příběhy.

Desítku tvořivých dílniček vyzkoušelo během sobotního dopoledne v kulturním domě v Miroslavi několik stovek dětských návštěvníků tradičního vánočního stromu řemesel.

Tradiční Vánoční strom řemesel: Dívky vzaly dláta, kluci hnětli těsto

Miroslav /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Venku pofukuje vítr a poletují vločky, ale miroslavským kulturním domem v sobotním dopoledni už voní jehličí, vosk, těsto i svařené víno. Kolem stolků s desítkou dílniček se začínají zvědavě hemžit první dětští návštěvníci. Začíná tradiční Vánoční strom řemesel.

Ester Ledecká coby světová šampionka v březnu 2018.

Co Češi letos nejvíce hledali na sítích? Olympiádu, Ledeckou i recepty

Češi se letos na internetu nejvíce zajímali o zimní olympijské hry, Ester Ledeckou nebo prezidentské volby. Vyplývá to z údajů vyhledávače Google, který seřadil výrazy v jednotlivých kategoriích podle nárůstu objemu vyhledávání s předchozím rokem. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Autorka knihy Jak (ne)přesadit starý strom Hana Vojtová.

O strašáku, kterého se bojí čím dál víc z nás

Je demence strašák? Má být procesem naplněným vyčerpáním a beznadějí? A co otázky, které se dospělým dětem nechtějí ani vyslovit: proč právě moje máma, která připravovala vnuky k maturitě, najednou neumí přepnout programy na ovladači? Budu ještě umět si s ní povídat? O čem ano, o čem už ne?

Jídlo z nemocniční kuchyně v Brodě bude podle vedení domova důchodců pestré a kvalitní.

Jídlo pro domovy důchodců v Brodě má vařit nemocnice

Havlíčkův Brod – S dostavbou budovy nového Domova pro seniory v Havlíčkově Brodě se zřejmě změní způsob stravování v Domově Husova, U Panských i v Břevnici, jejichž zřizovatelem je Kraj Vysočina. Jídlo pro obyvatele zajistí nově kuchyně nemocnice v Havlíčkově Brodě.

Ilustrační foto

Kuchařskou soutěž v Přibyslavi ukončila lidská zloba

Přibyslav – Před čtyřmi lety v roce 2014 začala v Přibyslavi amatérská soutěž ve vaření a pečení. Měla úspěch a konala se každý rok za účasti desítek lidí z Havlíčkobrodska. Už se konat nebude. Vše zmařila lidská zášť.