Gastronomické speciality, degustační porce, soutěže o nejlepší svíčkovou, bábovku, Mástr šéf Gril Litomyšl, tradiční klání družstev ve vaření kotlíkového guláše, kuchařské prezentace, regionální potraviny i bohatý hudební program. Takový bude 8. ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli.
První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením.
Jarní dny už umějí být krásné a lákají spíše k pobytu na sluníčku než u plotny. I proto se leckterá kuchařka či kuchtík snaží zkrátit čas strávený vařením, ač se nehodlají vzdát chuťového zážitku. Jak tedy netrávit čas dlouhou přípravou ani náročným úklidem?
Městec Králové /FOTOGALERIE/ - Městečtí znovu chystají akci, která v minulých letech stmelila místní jako žádný jiný projekt. V rámci Městeckého gulášku sestavují své týmy spolky a kamarádi, aby na zahradě kulturního domu za účasti stovek a možná tisíců lidí uvařili v kotlíku nad ohněm vlastní vybraný druh guláše. Ten pak ochutnává jak porota, tak všichni příchozí a vyhlašují se vítězové.
Havlíčkův Brod - Popíjení v improvizované kuchyni se osmačtyřicetileté ženě v Havlíčkově Brodě nevyplatilo. Mohla uhořet. Policisté z obvodního oddělení Havlíčkův Brod v úterý večer vyjížděli do ulice Havířská.
/ROZHOVOR/ Opera s nádechem grotesky. To je novinka Mozart a ti druzí, která má dnes první premiéru ve Stavovském divadle. Opera, jež si dělá legraci i sama ze sebe, vznikla v režii Alice Nellis.
Jihlava – Dobrý den, vzala bych si prosím půlku Vlastíka a půlku Venouška, říká jedna ze zákaznic, která v pátek dopoledne nakupuje chleba ve vyhlášené jihlavské pekárničce Veselo. Lidé postupně přicházejí a vybírají z pestré nabídky pečiva, málokdy se stane, že je tu prázdno. Před víkendem totiž bývá největší šrumec. A majitel Oldřich Heřman se téměř nezastaví. Z tváře mu ale nemizí úsměv, přece jen tu musí být veselo, když se tak pekárna i jmenuje. Sama ochutnávám dobroty, které vytváří jeho šikovné ruce, a musím uznat, že umí. Za chvíli se objevuje manželka Martina se synkem Vilémem. I oni dva a další členové rodiny jsou totiž dobrou duší pekárny. A přichází čas pro několik otázek pro Oldřicha Heřmana.
Tachov – Vaření zábavnou formou, tak by se daly nazvat hodiny odpoledního vyučování, při kterých si žáci osmých ročníků Základní školy Hornická v Tachově vyzkouší opravdové vaření.
Milotice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Recepty na tu pravou a nejchutnější drkotinu se začínají hledat a také vymýšlet v Miloticích na Hodonínsku i vzdálenějším okolí minimálně s týdenním předstihem. Na sobotní unikátní košt huspenin musí být totiž sulc už řádně zatuhlý. „Minulý rok jsme tady byl poprvé jako návštěvník, letos jsem se chtěl zúčastnit i vlastním vzorkem. Do vaření jsem se s chutí pustil už ve čtvrtek, přidal jsem i vepřovou plec a játra,“ svěřuje Miroslav Blahušek.
Pokud jste se rozhodli Valentýna oslavit doma, určitě si budete chtít zpestřit večer něčím speciálním k snědku. Valentýnské recepty se vyznačují jednoduchostí, jsou laděné do barev lásky a jako základ jídla často slouží suroviny, které obsahují afrodiziaka.
Teplice - Do obchodního centra Galerie Teplice míří o víkendu všichni milovníci čokolády. Od pátku se zde koná Čokoládový festival s kulinářskou přehlídkou a prodejními stánky s čokoládovými delikatesami. Vstup je zdarma.
Milovníci vaření se budou moci ve Zlíně již brzy zdokonalit v kulinářském umění. Nová zlínská Bistrotéka Valachy rozšiřuje aktivity o pravidelné kuchařské kurzy pro veřejnost. První se uskuteční už na začátku března.
Návštěvníci plumlovského kempu Žralok v malebném prostředí u Podhradského rybníka se letos dočkají zajímavé novinky. Tradiční nabídku smažených pochoutek na jídelníčku doplní i kvalitní hotovky. A to díky nové kontejnerové kuchyni za necelý milion korun, která v posledních týdnech vyrostla v areálu.
Českolipsko /ROZHOVOR/ – Splněným snem manželů Lucie a Jana Stuchlíkových ze Skalice u České Lípy je jejich Rodinný minipivovar Skalický Budulínek. Ten mají přímo u svého domu, místo dřevníku a garáže. Kromě osvědčeného sortimentu, kterému kraluje ležák -dvanáctistupňový „Skaličák“ – rádi experimentují.
Sokolov – Jednou z mnoha činností, které sokolovský klub seniorů Háječek podniká, jsou mezigenerační setkání. S nápadem přišly učitelky z mateřinky a senioři souhlasili. Vznikají tak nová přátelství a bourají se bariéry mezi generacemi.
/ANKETA/ V Jihomoravském kraji patří polední menu v restauracích mezi nejlevnější v republice. V průběhu let však jejich cena roste. Lidem to nevadí, za kvalitu si připlatí.
Kaplice /VIDEO/ – Už jste někdy vařili kávu v džezvě? A s kardamomem k tomu? To si například mohli vyzkoušet a také ochutnat zájemci, kteří ve čtvrtek zavítali do Slovanského domu v Kaplici. Místní střední odborné učiliště obor kuchař - číšník tam pořádalo workshop pro veřejnost v rámci dne otevřených dveří.
České Budějovice – Čtvrtek věnovaný debatám o kvalitní řemeslné přípravě piva odstartoval autor světového pivařského bestselleru „Světový atlas piva“ Tim Webb.
Kladno /FOTOGALERIE/ - Zastaralé plynové potrubí v sídlišti v kladenských Kročehlavech je na hranici životnosti a je potřeba ho vyměnit i z bezpečnostních důvodů. Svému účelu slouží zhruba čtyřicet roků. Rozvody plynu do stovek domácností budou proto obnoveny ve čtyřech etapách v rozmezí několika let.
Od roku 2020 má začít platit nová vyhláška, která obcím nařizuje zajistit oddělené soustřeďování jedlých olejů a tuků z domácností. V současnosti tyto odpady končí zpravidla v kanalizaci, kde způsobují zbytečné škody. Oleje z kuchyní jsou přitom cennou surovinou. Po vyčištění se hodí například pro výrobu biopaliv nebo maziv. Část mohou zpracovat také bioplynové stanice.
Hodinu po sobotním poledni si dalo v Archeoskanzenu Modrá dostaveníčko na 120 kuchtíků a kuchtiček ze skautských družin Slovácka. Nepřišli se nahlédnout do zrcadla času slovanského opevněného sídliště z doby Velké Moravy, ale zúčastnit se 15. ročníku Skautského zimního vaření, pořádaného Skautským střediskem Modrá.
Mrač - Pro děti v Mateřské škole MiniSvět v Mrači pedagogové pravidelně pořádají zážitkové vaření, kuchtění a přípravu jídel. Děti nejen vaří a připravují nejrůznější dobroty, ale také se učí dodržovat hygienu a bezpečně se chovat během vaření. Aktivita "Malí kuchtíci" probíhá jednou týdně a je vždy zcela obsazená - děti vaření prostě milují!
Blatná – Jedna velká oslava bude kurz vaření, který se koná v pondělí 4. února v Blatné. Tématem pro vaření je: Party. Účastníci se naučí, jak připravit extravagantní a zároveň zdravé pohoštění.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Umocnit požitek z jídla z čerstvých surovin netradičním zážitkem chce v Brně nové gastro studio Bonjour. Milovníkům chutí od začátku týdne nabízí kromě pravidelných obědů také školy vaření. „První kurz je zaměřený na veganskou, vegetariánskou a raw stravu. Budeme připravovat třeba asijské závitky na irském mechu, což je rarita,“ nastínil majitel studia Petr Erin Kováč.
Přestože levné části vepřového masa mají své zastánce v řadách slavných šéfkuchařů, mezi lidmi patří spíše k opomíjeným částem. Přitom kromě skvělé ceny mají i báječnou chuť. Připravte si s Deníkem vepřové dobroty, které vám nevyluxují peněženku.
Bohatou folklórní tradici na Hané oživí Hanácké bál v Tovačově. Jeho třiadvacátý ročník se uskuteční 2. února od 19.30 hodin v místní sportovní hale a návštěvníci se mohou těšit nejen na pestrou přehlídku souborů a vystoupení nejmenších dětí, ale i bohatou tombolu.
Výjimečný drogový případ co do množství vyrobeného pervitinu i průběhu hlavního líčení uzavřel v pondělí Krajský soud v Ostravě. Velkovýrobce pervitinu i jeho kumpáni se kajícně přiznali.
Znojmo /FOTO, VIDEO/ - Za okny je už tma, začíná hustě sněžit a foukat studený vítr. To ale lidem nevadí. V bistru Chez Martine je totiž dostatečně teplo a útulno. Prostor se pomalu začíná plnit. Na programu pátečního večera je koncert Znojmáka Vojty Kulicha a Dana Vertíga, originálního rock´n´roll-folkpunkového písničkáře z Brna, který brázdí kluby napříč Českou republikou a aktuálně připravuje své druhé album.
Beroun /ANKETA/ - Od roku 2020 by měli mít obyvatelé měst a obcí k dispozici kontejnery na použitý jedlý olej a tuk z domácností. V Berouně se prozatím žádné neobjevily, ale obyvatelé města už s ekologickým sběrem použitých olejů a tuků z vaření určité zkušenosti mají.
Zbavit se povánoční nadváhy není tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Postačí vám k tomu plná lednice kvalitní zeleniny, vůle nepřejídat se a chuť zkusit nové recepty. Tak se pusťme do vaření!
V dnešní době, kdy se stále zdůrazňuje, jak velký vliv má strava na naše zdraví a jak bychom měli hledět na kvalitu potravin, leckdo touží po tom, aby si mohl vypěstovat vlastní zeleninu. Ovšem ne každý má to štěstí, aby byl majitelem zahrádky, kde by svůj sen mohl realizovat. Láďa nám v oblíbeném pořadu Vychytávky Ládi Hrušky ukázal, že to jde i jinak. Fantastickou úrodu můžeme totiž sklízet i z truhlíků umístěných třeba na parapetu okna v paneláku. Nevěříte?
V minulých dobách býval jídelní stůl součástí kuchyně. Dispozice moderních bytů to ale neumožňují - kuchyňky jsou na to buď malé, nebo jsou spojeny s obývákem v jeden velký prostor, a pro jídelní stůl je proto třeba hledat netradiční umístění.
FOTOGALERIE/ Město Albrechtice Ve Městě Albrechticích působí Sociálně terapeutická dílna, která je určena dospělým lidem s mentálním postižením. Lidem, kteří z různých důvodů v současné době nemají možnost pracovat na běžném trhu práce.
Brandýs nad Labem – Třetí, a rekordní, ročník charitativní dražby obrazů namalovaných dětmi uspořádala mateřská školka Ekolandia za hojné účasti rodičů-dražitelů v Brandýse nad Labem a v Čelákovicích. Vybrané peníze poputují ve prospěch azylového domu sv. Gerarda pro matky s dětmi v Brandýse nad Labem.
Trhové Sviny - Svíčky zapalují věřící před trhosvinenskou farou za zdejšího faráře Marcina Želazného. Zemřel náhle ve vánočním čase. Podle informací Deníku mu bylo pouhých 41 let.
Děčín - Ve spolupráci s koordinačním centrem česko-německých výměn mládeže TANDEM byly předškolní děti z MŠ Riegrova spolu s pedagogy a rodiči zapojeny do projektu Od malička Von klein auf.
Jihlava - Zájemci o studium na jediné veřejné vysoké škole v Kraji Vysočina už se mohou hlásit. Na několik oborů Vysoké škole polytechnické Jihlava (VŠPJ) budou studenti přijati bez přijímaček. Kdo se bude chtít podívat, jak to na VŠPJ na chodí, může tam zavítat ve středu 30. ledna, kdy se uskuteční den otevřených dveří.
Karviná – Není to úplně běžné, že v kostele zvoní ženy, ale stává se to. Tak například v kostele sv. Barbory v Karviné-Loukách má tuto důležitou činnost na starost paní Věra Moravčíková, která svou obětavostí a pečlivostí jde příkladem mnoha lidem v okolí. Však také letos její práci i lidskost ocenil sám biskup František Václav Lobkowicz farnost.
Řásná – Nad tím, co jí, se Kamila Brotánková pořádně zamyslela v době, kdy ji trápily ekzémy a nemohla se jich nijak zbavit. Zjistila, že je závislá na cukru. Když ho ze svého jídelníčku vynechala, zmizely ekzémy i další potíže. Začala se naplno věnovat zdravé stravě a zdravému životnímu stylu a nyní své zkušenosti předává dál.
/ROZHOVOR/ Nad tím, co jí, se Kamila Brotánková z Řásné nedaleko Telče pořádně zamyslela v době, kdy ji trápily ekzémy a nemohla se jich nijak zbavit. Zjistila, že je závislá na cukru. Když ho ze svého jídelníčku vynechala, zmizely ekzémy i další potíže. Začala se naplno věnovat zdravé stravě a zdravému životnímu stylu a nyní své zkušenosti předává dál.
/PŘÍBĚHY 20. STOLETÍ/ O Vánocích chceme být s blízkými a přáteli v hojnosti, bezpečí a teple. Ne každému se to poštěstí. Vojáci na frontách 2. světové války zpívali v zákopech koledy, klepali zimu v iglú nebo na seníku, političtí vězni v pracovních táborech fárali, stáli v zimě na nástupech, za normalizace na cele vařili pudink.
Českokrumlovsko - Díky skautům a hasičům svítí již v řadě domácností Českokrumlovska plamínek z Betléma. Skautský vlak přivezl Betlémské světlo už před několika dny, hasiči v sobotu a rozvezli ho po celém okrese.