Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Makové pole. Ilustrační foto

Při výrobě opia podpálil kamarádovi chatu

Brno – Od kamaráda si půjčil chatu v Líšni, bydlet v ní ale nechtěl. Třiatřicetiletý muž si v ní zřídil výrobnu opia. S potřebnými chemikáliemi a ohněm však zacházel neopatrně a chatu kamarádovi podpálil.

z nabídky Restaurace Taro

Restaurace Taro: Podává se pho a zážitek

Milovníci asijské kuchyně mohou jásat. Na Smíchově vznikla luxusní restaurace, která snoubí vietnamskou gastronomii s japonskou precizností. Jmenuje se Taro a kromě pocitu spokojenosti z báječného jídla si odtud odnesete i zážitek.  

Historie zámecké kuchyně aneb Nahlédnutí do gastronomie minulých staletí v litvínovském zámku.

FOTO: V Litvínově můžete nahlédnout do tajů zámecké kuchyně

Litvínov - Historie zámecké kuchyně aneb Nahlédnutí do gastronomie minulých staletí. Pod tímto názvem začala v litvínovském zámku Valdštejnů výstava představující vybavení, jež používali ti, kteří se starali o plná břicha zámecké společnosti.

Martin Macík a Jan Brabec jsou ve svých kategoriích nejlepšími českými jezdci.

Macík s Brabec stále nejlepšími českými jezdci

Dakar - Nejlepší český jezdec v poli kamionů Martin Macík statečně bojuje s nástrahami nejnáročnějšího motoristického závodu na světě, Rallye Dakar. Přestože se mu ani v posledních dvou etapách nevyhnuli problémy, drží se na skvělém šestém místě v celkovém pořadí. Trable zažil i Jan Brabec, který ale rovněž podává vynikající výkon a drží se na konci čtvrté desítky.

Ilustrační foto.

Postaví nové odborné učebny za 25 milionů

Litomyšl – Rozvoj výuky digitálních technologií, zlepšení výuky cizích jazyků a nové prostory pro zlepšování manuálních dovedností dětí. Takové jsou cíle projektu, v rámci kterého vzniknou na II. základní škole U Školek v Litomyšli nové učebny.

Anička Kočová chce být psycholožkou, nebo pracovat na dispečinku záchranky. Zpívání si prý ponechá jako koníček.

Za kabelky bude moci Anička zpívat sólově

Jižní Čechy - Díky vám jsme letos mohli ocenit další mladé jihočeské talenty. Za čtyři ročníky Kabelkového veletrhu Deníku se vybralo 854 675 korun, které pomohly stovce dětí k rozvoji jejich nadání. Čtěte příběhy šikovných mladých Jihočechů.

Tomáš Rosický s manželkou Radkou.

Sladké Vánoce. U Rosických chodí tajně na rohlíčky oba dva Tomášové

/ROZHOVOR/ Bývalá vicemiss, modelka, moderátorka a manželka slavného fotbalisty Sparty (Tomáš Rosický před pár dny ohlásil konec kariéry) Radka Rosická se modelingu už pár let nevěnuje. Svoji kamarádku, návrhářku Naďu Moravcovou, ale na její vánoční přehlídku přijela do Teplic podpořit ráda.

V kuchyni jsem doma. Má původní profese mě k tomu předurčila. Miluji vaření, pečení a vše, co se týče moderní kuchyně.

Tomáš Šulaj: Kde domov tvůj? Slovácké divadlo!

FOTOGALERIE / To je heslo, kterým divadelníci uherskohradišťské scény zvou k předplatnému na příští rok. Deník se rozhodl stejnou otázku položit hercům. Dnes na ni odpovídá Tomáš Šulaj.

Šohajky

Šohajky

Další tip na nepečenou dobrotu, tentokrát košíčky s ořechovými kuličkami a čokoládovým krémem.

Ilustrační foto.

Kvůli výrobě pervitinu si pronajali hotelový pokoj. Prozradilo je požární čidlo

Brno – Požární čidlo prozradilo minulý týden výrobce pervitinu. Varnu si udělali přímo v pokoji jednoho z brněnských hotelů. „Tři muži se na hotelu ubytovali pod falešnými doklady. Když začali s výrobou pervitinu, spustili čidlo a tím na sebe upozornili,“ upřesnil ve středu policejní mluvčí Pavel Šváb. Mužům hrozí až pět let za mřížemi.

Hořící vánoční stromek uhasila obyvatelka bytu před příjezdem jednotek. Při hašení byla popálena na rukou.

Vánoční varování hasičů: pozor na manipulaci s otevřeným ohněm

Hasiči i letos varují před zvýšeným rizikem vzniku požárů o Vánocích. Jejich příčinou nejčastěji bývá nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Loni museli hasiči během Štědrého dne zasahovat u 48 požárů, jeden člověk při nich zemřel a šest lidí bylo zraněno. Celková škoda přesáhla dva miliony korun.

Ilustrační foto.

Sladká nadílka

Člověk pořád nemá času nazbyt a v prosinci to platí dvojnásob. Naštěstí si část volného času můžete ušetřit třeba pro předvánoční nákupy. Místo hnětení, vykrajování a neustálého čekání u trouby nakupte své oblíbené cukroví v obchodě.

Prostory černé kuchyně.  Ilustrační foto

Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.

Banánové oplatky

Banánové oplatky

Pokud chcete, aby vám oplatky déle vydržely, nahraďte pudinkový základ změklým máslem.

Vánoční cukroví od cukrářky z Resortu Valachy.

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

Jedlé kaštany v domácí kuchyni

Pečené kaštany patří k předvánočnímu období stejně jako svařák nebo punč. Dávno už přitom nejsou výsadou tržnic, připravují se i doma a vůbec se neomezují jen na pečenou podobu.

Vánoční výstava ve skanzenu v Kouřimi

Ve skanzenu vyvrcholí advent

Kouřim - Přípravy na letošní poslední národopisný pořad ve skanzenu jsou v plném proudu. Na návštěvníky čeká 17. prosince od 10 do 16 hodin Stříbrná adventní neděle.

Potravinová banka každý týden nyní zásobuje desítky neziskovek v kraji.

Potraviny pomáhají. A zájem je velký

Karlovarský kraj – Přišla zima, blíží se Vánoce a právě v tomto období nejvíce narůstá poptávka po zboží z Potravinové banky Karlovarského kraje.

Marcel Ihnačák.

Mladí by měli mít více pokory, momentálně je to naopak, říká kuchař Ihnačák

Mikulov, Sedlec /ROZHOVOR/ – Když před lety hledal domov pro rodinu, padl mu do oka Mikulov, kde si také otevřel svoji restauraci. Kuchař Marcel Ihnačák bydlící nyní v blízkém Sedleci patřík nejznámějším jménům v oboru. Vařil v restauraci oceněné michelinskými hvězdami a lidé za jeho umem neváhají jet desítky kilometrů. Patří mu rozhovor týdne.

Předvánoční úklid

Předvánoční úklid, noční můra všech žen

Málokterá žena uklízí ráda. Třetina tuto činnost dokonce nesnáší! Jenže se blíží Vánoce a s nimi i tradiční generální úklid. Nemusíte se ale sedřít – a už vůbec ne vše dělat sama.

Ilustrační foto

Ze Strakonicka

Strakonice - V areálu strakonického hradu můžete tento víkend, 9 a 10 prosince navštívit tradiční adventní trhy pod Rumpálem.

Ilustrační foto

Krátce ze Strakonicka

Strakonice - V areálu strakonického hradu můžete tento víkend, 9 a 10 prosince navštívit tradiční adventní trhy pod Rumpálem.

Medové bonbony

Medové bonbony na stromeček

Bonbony ze stromečku přijdou vhod zejména po svátcích, kdy se krabice s cukrovím začínají povážlivě vyprázdňovat. Proč je kupovat, když si je můžete vyrobit doma? Máme pro vás jednoduchý recept.

Vídeňské sachrové krychličky

Vídeňské sachrové krychličky

Lahodné sachrové dortíčky, které se jen rozplývají na jazyku, nepatří na českých vánočních stolech zrovna ke klasikám. Vyzkoušíte?

Motorest v Janově se změnil k nepoznání. Nyní je z něj komunitní dům pro seniory.

Z motorestu udělali ubytování pro seniory

Janov – V místě, kde byli v minulosti lidé v Janově zvyklí zastavovat na oběd, je komunitní dům pro seniory. Ze známého motorestu v obci nedaleko Litomyšle vznikl během krátké doby dům s šestnácti byty.

O přízeň chuťových buněk přísných porotců soutěžilo v Podmoklanech 13 kuchtíků.

OBRAZEM: Nejvíc porotě zachutnal guláš z hovězí kližky

Podmoklany - Vůně tradičního českého guláše se linula v sobotu odpoledne hasičským kulturákem v Podmoklanech. Konal se tady už druhý ročník Podmoklanského gulášfestu, který pořádali místní hasiči. Porota měla těžkou práci. Co guláš, to harmonie chutí, ale nakonec stejně zvítězila klasika – guláš z hovězí kližky od Karla Štěrby z Podmoklan.