
Díky Czech-American TV znají Českolipsko lidé i za oceánem
Českolipsko – Už patnáct let mohou americké domácnosti pravidelně sledovat televizní pořad o České republice, a to díky Czech-American TV.
Českolipsko – Už patnáct let mohou americké domácnosti pravidelně sledovat televizní pořad o České republice, a to díky Czech-American TV.
Plzeň, Cheb - Krajský soud v Plzni začal v úterý projednávat trojici mužů, která v roce 2016 provozovala v Chebu varnu. Podle obžaloby měl gang vyrobit metamfetamin neboli pervitin v hodnotě zhruba tří a půl milionu korun.
Plzeň, Cheb - Krajský soud v Plzni začal v úterý projednávat trojici mužů, která v roce 2016 provozovala v Chebu varnu. Podle obžaloby měl gang vyrobit metamfetamin neboli pervitin v hodnotě zhruba tří a půl milionu korun.
Den plný zábavy, inspirace a krásy. Takto by se dal ve zkratce popsat Svatební veletrh, který připravil na tuto sobotu Opavský a hlučínský deník ve spolupráci s OC Breda & Weinstein.
James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.
Písek - Na ZŠ T. G. Masaryka v Písku proběhne ve školním roce několik projektových dnů. Již tradičním je projektový den věnovaný řemeslným dílnám, který byl letos na volné téma „Svět kolem nás“ a konal se ve čtvrtek 22. února.
Při výběru podlahy do kuchyně nerozhoduje ani tak typ materiálu, jako jeho kvalita. Pojďme si shrnout, co od kuchyňské podlahy očekáváme a co bychom měli před konečným rozhodnutím promyslet.
Havlíčkův Brod – Mlsouni i milovníci vaření si v pátek určitě nenechají ujít návštěvu Kulturního domu Ostrov v Havlíčkově Brodě. Od 9. března tady startuje Čokoládový festival.
Mrzne až praští, zima zalézá za nehty, ze zabijačkových kotlů se linou oblaky páry. Na nádvoří a v okolí zámku pořádá KAFÉ ZÁMEK historicky první Zámeckou zabijačku. První březnovou sobotu si tady milovníci tradičních zabijačkových specialit už od devíti hodin pochutnávají na vybraných pochoutkách: prdelačce, jitrničkách, tlačence, škvarcích a spoustě dalších dobrot od mistrů řezníků.
Jak upravit zvěřinu, naučíte se za vteřinu, s tímto podtitulem se ve Slováckém muzeu konalo další pokračování oblíbené akce Vaříme v muzeu. V hlavní roli se představil kuchař František Tatařík.
Ústecký kraj /ROZHOVOR/ - Jan Heřmánek z Radešína na Ústecku vaří s manželkou domácí džemy pojmenované po synovi Mlsný Filip. Přestože je to pro něj hlavně koníček, sklízí úspěchy na mezinárodní soutěži Great Taste Awards v Anglii.
Horní Vltavice - Dětský karneval s Vojtou Vrtkem aneb Zábavné odpoledne pro malé a velké se uskutečnilo v Horní Vltavici na levém břehu teplé Vltavy na místním dětském hřišti.
Znojmo – Zástupkyně americké ambasády zavítaly při své návštěvě Znojma i do rodinné firmy manželů Boudových, kteří se zaměřují na vaření marmelád a různých sterilovaných specialit.
Ústí nad Labem - Vyprávěla příběhy a vtipy, dělala si legraci sama ze sebe, publikum převážně ženské se mohlo smíchy. umlátit. Halina Pawlowská bavila, nadchla celý dům kultury v Ústí nad Labem.
„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.
FOTOGALERIE / Navzdory silným mrazům končí zároveň s měsícem únor i projekt, během kterého dobrovolníci u místního nádraží v Prostějově rozdávali lidem bez domova zdarma polévku.
Přibyslav – Více než třicet tisíc lidí využilo loni bohatou nabídku různých společenských aktivit v Přibyslavi, které pořádá pravidelně organizace Kulturní zařízení města (KZMP) Přibyslav.
Nezvyklý zápach stál na počátku odhalení pervitinové varny. Akce, která se odehrála tento týden v Ostravě, skončila zatčením dvou mužů.
Mikulov - Proseděl hodiny před televizní obrazovkou a s obdivem sledoval, jak se pod rukama známého britského kuchaře Jamieho Olivera mění potraviny v dokonalé pokrmy. Už tehdy si, coby malý kluk, Tomáš Hlavenka z Mikulova na Břeclavsku představoval, že jednou bude vařit stejně. A šel si za tím. Nyní vaří v restauraci Sojka a spol. v centru Mikulova a za sebou má kuchařskou stáž u šéfkuchaře Romana Pauluse.
Teprve jednadvacetiletý pivní "srdcař" Radek Jadrníček vaří ve svém minipivovaru v Náměšti na Hané pivo, které degustátoři ocenili prestižní Zlatou pivní pečetí.
Orlickoústecko - Víkendová porota Deníku: Řemeslné cechy požadují, aby se do škol vrátila povinná praktická výuka, tedy dílny a pozemky. Co si myslíte, umí dnešní děti vzít do ruky kladivo či hrábě?
/INFOGRAFIKA/ Zelenina, květiny, ale i zabijačka. Farmářské trhy v metropoli spouštějí další sezonu a nabízejí rozmanitý program. Už v sobotu 3. března se tak otevře oblíbený trh na dejvickém Kulaťáku, který každoročně navštíví až 6 tisíc lidí. Letos se tu budou trhovci více střídat, šanci dostanou i nováčci z Prahy 6. V průběhu března se na trhu objeví zejména první bylinky, medvědí česnek, ale i jarní květiny.
Minipivovary se staly hitem posledních let. Každý rok vznikne zhruba 50 nových a jejich zástupci čekají, že tímto tempem budou vznikat ještě dalších deset let.
Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka od kávy. To všechno jsou různé názvy pro instantní přípravky do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Od opravdové smetany je ale dělí řada příměsí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal šestnáct výrobků k zabělení černé kávy. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu „éček“.
Žatec /FOTO/ – V Žatci se bude vařit pivo na čtvrtém místě. Po velkém Žateckém pivovaru, výzkumném Chmelařském institutu a minipivovaru U Orloje se na jaře přidá další minipivovar – Pioneer. Jeho zakladatelem je 38letý Michal Havrda z Podbořan, který ještě nedávno jako sládek vařil pivo v nedalekém velkém pivovaru.
Triky podvodníků jsou různé. Krnovští senioři se s nimi seznámili na besedě s policistkou.
Druhým rokem je realizován společný česko-německý projekt, který je zaměřený na stáže sociálních asistentů, v rámci kterého spolupracuje Střední škola, Základní škola a Mateřská škola ve Frýdku-Místku se Střední zdravotnickou školou ve Frýdku-Místku a Berufsbildende Schule z německého Rotenburgu.
/VIDEO/ Největší sladká událost v České republice v pátek odstartovala v olomouckém obchodním centru Šantovka, až do neděle nabízí bohatý program a také řadu specialit, a to nejen čokoládových.
Liberec – Nová kuchyňská zařízení kombinující funkce horkovzdušné i parní trouby dostane pět libereckých školek. Město za ně zaplatí téměř milion korun.
Vyškov, Černá Hora – Místo kvasných kádí byty. Majitel chce prastarý vyškovský pivovar prodat. Zprávy, které se šíří městem, ale popřelo ministerstvo zemědělství, které prostřednictvím své společnosti Jihomoravské pivovary objekt spravuje.
Teplice – Čokoládová fontána, která neúnavně chrlila hnědě zbarvenou sladkou hmotu, byla vidět i přes dav lidí. To k naleštěným miniaturním pralinkám, které prodejce dával do krabiček v bílých rukavičkách, jste se museli protlačit zástupem lidí.
Petrovice - Jednoduše přátelské jsou mateřinky z Petrovic a nedalekého lázeňského městečka Bad Gottleuba Berggießhübel. Úzce spolupracují už čtvrtým rokem a vzájemné kontakty si pochvalují.
Prachatice - V úterý 6. února zavítala do Základní školy ve Vodňanské ulici vzácná návštěva, paní Šulcová z nadačního fondu Mathilda, jehož cílem je zlepšení kvality života slabozrakých a nevidomých lidí.
Rokycany – Tři náročné roky má za se sebou osazenstvo Mateřské školy Školní – Čechova.
Tachov – Lezecká stěna, příprava sladkých, ale i zdravých pokrmů, či výroba nejrůznějších věcí z keramiky. Tyto a další aktivity si mohly vyzkoušet děti během pátečního večera v prostorách Domu dětí a mládeže v Tachově.
Plných patnáct let se už holešovské centrum TyMy aktivně zapojuje do programu nazvaného Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE). „Desítky mladých lidí si jeho prostřednictvím splnily nejrůznější výzvy a v mnohých případech i překonali sami sebe,“ poznamenala ředitelka střediska Jarmila Vaclachová.
Brno – Od kamaráda si půjčil chatu v Líšni, bydlet v ní ale nechtěl. Třiatřicetiletý muž si v ní zřídil výrobnu opia. S potřebnými chemikáliemi a ohněm však zacházel neopatrně a chatu kamarádovi podpálil.
Milovníci asijské kuchyně mohou jásat. Na Smíchově vznikla luxusní restaurace, která snoubí vietnamskou gastronomii s japonskou precizností. Jmenuje se Taro a kromě pocitu spokojenosti z báječného jídla si odtud odnesete i zážitek.
Heřmaň - Malá obec na Písecku má před sebou jednu z největších investičních akcí.
Chlumec nad Cidlinou - Nedbalost stojí za požárem, který se rozhořel v sobotu odpoledne v Chlumci nad Cidlinou v Zámecké ulici. Oheň vznikl při používání elektrického sporáku.
Litvínov - Historie zámecké kuchyně aneb Nahlédnutí do gastronomie minulých staletí. Pod tímto názvem začala v litvínovském zámku Valdštejnů výstava představující vybavení, jež používali ti, kteří se starali o plná břicha zámecké společnosti.
/INFOGRAFIKA/ Muzea a další instituce se všemožně snaží, aby se k nim návštěvníci vraceli. Zemědělské muzeum pořádá lekce vaření tradiční české kuchyně, v zoo nabízejí kurz, kde se můžete zbavit fobie například z pavouků nebo hadů
Dakar - Nejlepší český jezdec v poli kamionů Martin Macík statečně bojuje s nástrahami nejnáročnějšího motoristického závodu na světě, Rallye Dakar. Přestože se mu ani v posledních dvou etapách nevyhnuli problémy, drží se na skvělém šestém místě v celkovém pořadí. Trable zažil i Jan Brabec, který ale rovněž podává vynikající výkon a drží se na konci čtvrté desítky.
Liberec – Čokoládu všech tvarů, vůní, barev i konzistence můžete ochutnat v libereckém Centru Babylon.
Litvínov - Návštěvníci budou moci nahlédnout do historie vaření a stravování. Když budou chtít, i ochutnají.
Litomyšl – Rozvoj výuky digitálních technologií, zlepšení výuky cizích jazyků a nové prostory pro zlepšování manuálních dovedností dětí. Takové jsou cíle projektu, v rámci kterého vzniknou na II. základní škole U Školek v Litomyšli nové učebny.
Plzeň - Spotřeba plzeňského roste u nás i ve světe, především v Asii.
Na více než 88 tisíc hektolitrů piva týdně a 3,5 milionu hektolitrů ročně navýší Plzeňský Prazdroj výrobní kapacitu. Stane se tak poté, co spustí třetí varnou soustavu, na jejíž výstavbě se nyní pracuje.
Brno /ANKETA, INFOGRAFIKA/ - Elektřina bude dražší? Nevadí. Brňanka Zdeňka Kubíková cenu neřeší. „Ani nevím, že se zvyšuje. Elektřinu bereme od Centropolu a každé dva roky prodlužujeme smlouvu. Jsme konzervativní a neradi něco měníme,“ uvedla.
Jindřichův Hradec – Narodil se jako první z nedonošených dvojčat s vrozenou vývojovou vadou pravé horní končetiny. Jonáš Kešnar přišel na svět bez části ruky.