Při výrobě opia podpálil kamarádovi chatu
Brno – Od kamaráda si půjčil chatu v Líšni, bydlet v ní ale nechtěl. Třiatřicetiletý muž si v ní zřídil výrobnu opia. S potřebnými chemikáliemi a ohněm však zacházel neopatrně a chatu kamarádovi podpálil.
Brno – Od kamaráda si půjčil chatu v Líšni, bydlet v ní ale nechtěl. Třiatřicetiletý muž si v ní zřídil výrobnu opia. S potřebnými chemikáliemi a ohněm však zacházel neopatrně a chatu kamarádovi podpálil.
Milovníci asijské kuchyně mohou jásat. Na Smíchově vznikla luxusní restaurace, která snoubí vietnamskou gastronomii s japonskou precizností. Jmenuje se Taro a kromě pocitu spokojenosti z báječného jídla si odtud odnesete i zážitek.
Heřmaň - Malá obec na Písecku má před sebou jednu z největších investičních akcí.
Chlumec nad Cidlinou - Nedbalost stojí za požárem, který se rozhořel v sobotu odpoledne v Chlumci nad Cidlinou v Zámecké ulici. Oheň vznikl při používání elektrického sporáku.
Litvínov - Historie zámecké kuchyně aneb Nahlédnutí do gastronomie minulých staletí. Pod tímto názvem začala v litvínovském zámku Valdštejnů výstava představující vybavení, jež používali ti, kteří se starali o plná břicha zámecké společnosti.
/INFOGRAFIKA/ Muzea a další instituce se všemožně snaží, aby se k nim návštěvníci vraceli. Zemědělské muzeum pořádá lekce vaření tradiční české kuchyně, v zoo nabízejí kurz, kde se můžete zbavit fobie například z pavouků nebo hadů
Dakar - Nejlepší český jezdec v poli kamionů Martin Macík statečně bojuje s nástrahami nejnáročnějšího motoristického závodu na světě, Rallye Dakar. Přestože se mu ani v posledních dvou etapách nevyhnuli problémy, drží se na skvělém šestém místě v celkovém pořadí. Trable zažil i Jan Brabec, který ale rovněž podává vynikající výkon a drží se na konci čtvrté desítky.
Liberec – Čokoládu všech tvarů, vůní, barev i konzistence můžete ochutnat v libereckém Centru Babylon.
Litvínov - Návštěvníci budou moci nahlédnout do historie vaření a stravování. Když budou chtít, i ochutnají.
Litomyšl – Rozvoj výuky digitálních technologií, zlepšení výuky cizích jazyků a nové prostory pro zlepšování manuálních dovedností dětí. Takové jsou cíle projektu, v rámci kterého vzniknou na II. základní škole U Školek v Litomyšli nové učebny.
Plzeň - Spotřeba plzeňského roste u nás i ve světe, především v Asii.
Na více než 88 tisíc hektolitrů piva týdně a 3,5 milionu hektolitrů ročně navýší Plzeňský Prazdroj výrobní kapacitu. Stane se tak poté, co spustí třetí varnou soustavu, na jejíž výstavbě se nyní pracuje.
Brno /ANKETA, INFOGRAFIKA/ - Elektřina bude dražší? Nevadí. Brňanka Zdeňka Kubíková cenu neřeší. „Ani nevím, že se zvyšuje. Elektřinu bereme od Centropolu a každé dva roky prodlužujeme smlouvu. Jsme konzervativní a neradi něco měníme,“ uvedla.
Jindřichův Hradec – Narodil se jako první z nedonošených dvojčat s vrozenou vývojovou vadou pravé horní končetiny. Jonáš Kešnar přišel na svět bez části ruky.
Jižní Čechy - Díky vám jsme letos mohli ocenit další mladé jihočeské talenty. Za čtyři ročníky Kabelkového veletrhu Deníku se vybralo 854 675 korun, které pomohly stovce dětí k rozvoji jejich nadání. Čtěte příběhy šikovných mladých Jihočechů.
/ROZHOVOR/ Bývalá vicemiss, modelka, moderátorka a manželka slavného fotbalisty Sparty (Tomáš Rosický před pár dny ohlásil konec kariéry) Radka Rosická se modelingu už pár let nevěnuje. Svoji kamarádku, návrhářku Naďu Moravcovou, ale na její vánoční přehlídku přijela do Teplic podpořit ráda.
Teplice /ROZHOVOR/ - Bývalá televizní rosnička a manželka slavného fotbalisty Radka Rosická se věnuje vaření.
Žatec – Svrchně kvašená IPA se běžně se dělá z amerických odrůd. Chuť i "síla" se budou s každou várkou měnit.
FOTOGALERIE / To je heslo, kterým divadelníci uherskohradišťské scény zvou k předplatnému na příští rok. Deník se rozhodl stejnou otázku položit hercům. Dnes na ni odpovídá Tomáš Šulaj.
Adventní půst již dávno není o strádání, ale o dodržování vánočních zvyků a kouzelných staročeských tradic.
Další tip na nepečenou dobrotu, tentokrát košíčky s ořechovými kuličkami a čokoládovým krémem.
Brno – Požární čidlo prozradilo minulý týden výrobce pervitinu. Varnu si udělali přímo v pokoji jednoho z brněnských hotelů. „Tři muži se na hotelu ubytovali pod falešnými doklady. Když začali s výrobou pervitinu, spustili čidlo a tím na sebe upozornili,“ upřesnil ve středu policejní mluvčí Pavel Šváb. Mužům hrozí až pět let za mřížemi.
Toto citlivé znamení se soustředí hlavně na to, zda jste si všimli, co zrovna potřebují a co mají rádi, proto se soustřeďte a vnímejte, ať se trefíte do toho správného.
Při večeři Pavla Klegy museli zasahovat záchranáři. Hostům totiž nebylo dobře a tři z nich byli převezeni do nemocnice.
Hasiči i letos varují před zvýšeným rizikem vzniku požárů o Vánocích. Jejich příčinou nejčastěji bývá nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Loni museli hasiči během Štědrého dne zasahovat u 48 požárů, jeden člověk při nich zemřel a šest lidí bylo zraněno. Celková škoda přesáhla dva miliony korun.
Člověk pořád nemá času nazbyt a v prosinci to platí dvojnásob. Naštěstí si část volného času můžete ušetřit třeba pro předvánoční nákupy. Místo hnětení, vykrajování a neustálého čekání u trouby nakupte své oblíbené cukroví v obchodě.
Tachov – Ke konci kalendářního roku v Tachově už několik let neodmyslitelně patří fotbal v sálové kopané O zašmodrchanou tkaničku.
Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.
Plzeň – Gastronomii si Lukáš Tatar zamiloval už od dětství.
Pokud chcete, aby vám oplatky déle vydržely, nahraďte pudinkový základ změklým máslem.
Trutnov - Službu pro dvě nové cílové skupiny umožní již zanedlouho Stacionář mezi mosty Trutnov.
FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?
Pečené kaštany patří k předvánočnímu období stejně jako svařák nebo punč. Dávno už přitom nejsou výsadou tržnic, připravují se i doma a vůbec se neomezují jen na pečenou podobu.
Kouřim - Přípravy na letošní poslední národopisný pořad ve skanzenu jsou v plném proudu. Na návštěvníky čeká 17. prosince od 10 do 16 hodin Stříbrná adventní neděle.
Zapojte se s námi do soutěže a vyhrajte poukázku na kurz vaření v kulinářském institutu OLA KALA.
Karlovarský kraj – Přišla zima, blíží se Vánoce a právě v tomto období nejvíce narůstá poptávka po zboží z Potravinové banky Karlovarského kraje.
Přes všechna nabádání hasičů k opatrnosti při manipulaci s vánočními dekoracemi a zábavní pyrotechnikou, na sebe první případ požáru nenechal dlouho čekat.
Mikulov, Sedlec /ROZHOVOR/ – Když před lety hledal domov pro rodinu, padl mu do oka Mikulov, kde si také otevřel svoji restauraci. Kuchař Marcel Ihnačák bydlící nyní v blízkém Sedleci patřík nejznámějším jménům v oboru. Vařil v restauraci oceněné michelinskými hvězdami a lidé za jeho umem neváhají jet desítky kilometrů. Patří mu rozhovor týdne.
Tábor/ROZHOVOR/ – Lukáš Hejlík se svými kolegy Alanem Novotným a Věrou Hollou přijeli do Tábora připomenout to nejlepší, co se během 15 let objevilo v Listování.
Málokterá žena uklízí ráda. Třetina tuto činnost dokonce nesnáší! Jenže se blíží Vánoce a s nimi i tradiční generální úklid. Nemusíte se ale sedřít – a už vůbec ne vše dělat sama.
Strakonice - V areálu strakonického hradu můžete tento víkend, 9 a 10 prosince navštívit tradiční adventní trhy pod Rumpálem.
Strakonice - V areálu strakonického hradu můžete tento víkend, 9 a 10 prosince navštívit tradiční adventní trhy pod Rumpálem.
Ještě než vyrazí Veronika Francová z Rudimova na Česko zpívá koledy s Deníkem v její obci, čeká ji vaření. Konkrétně příprava několika litrů punče.
Bonbony ze stromečku přijdou vhod zejména po svátcích, kdy se krabice s cukrovím začínají povážlivě vyprázdňovat. Proč je kupovat, když si je můžete vyrobit doma? Máme pro vás jednoduchý recept.
Jihlava - Slavnostní udílení cen dobrovolníkům roku 2017, které každoročně pořádá Oblastní charita Jihlava, má letos netradičně dva vítěze. Dobrochem roku 2017 se ve středu 6. prosince stala Petra Humlerová a její pes Scotty.
Lahodné sachrové dortíčky, které se jen rozplývají na jazyku, nepatří na českých vánočních stolech zrovna ke klasikám. Vyzkoušíte?
Janov – V místě, kde byli v minulosti lidé v Janově zvyklí zastavovat na oběd, je komunitní dům pro seniory. Ze známého motorestu v obci nedaleko Litomyšle vznikl během krátké doby dům s šestnácti byty.
FOTOGALERIE / „Hojně maku, v makovci aj ve štědráku!“ Pod tímto heslem se ve Slováckém muzeu uskutečnil další díl ze série Vaříme v muzeu.
Podmoklany - Vůně tradičního českého guláše se linula v sobotu odpoledne hasičským kulturákem v Podmoklanech. Konal se tady už druhý ročník Podmoklanského gulášfestu, který pořádali místní hasiči. Porota měla těžkou práci. Co guláš, to harmonie chutí, ale nakonec stejně zvítězila klasika – guláš z hovězí kližky od Karla Štěrby z Podmoklan.
Česká Lípa – Po šesti letech domácího vaření piva se Pavel Konvalina rozhodl posunout svou zálibu dál. Založil si létající pivovar.