/VIDEO, FOTOGALERIE/ Čtrnáct týmů, čtrnáct různých druhů gulášů. V blanenském zámeckém parku v sobotu panuje veselá nálada, ale také napětí. Kdo letos uvaří nejlepší guláš? Dopolední déšť trochu komplikuje samotné vaření, avšak návštěvníky neodradí, byť jich přichází méně než loni.
Blansko /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Čtrnáct týmů, čtrnáct různých druhů gulášů. V blanenském zámeckém parku v sobotu panuje veselá nálada, ale také napětí. Kdo letos uvaří nejlepší guláš? Dopolední déšť trochu komplikuje samotné vaření, avšak návštěvníky neodradí, byť jich přichází méně než loni.
Dvě jednotky hasičů vyjížděly ve čtvrtek dopoledne k nahlášenému požáru rekreační chatky v hradecké části Svinary. Podle hasičů vznikl požár kvůli nedbalosti při vaření.
Osecké pivovarnictví je od svého počátku spojeno s Cisterciáckým opatstvím. První pochvalná zmínka o oseckém pivu pochází z pera opata Knittla a je datována rokem 1645.
Jeden z provozovatelů Hospůdky Chocnějovice, Ondřej Doškář, se o vaření zajímal už od malička. „K vaření mě vedla hlavně babička, hodně mě to bavilo a když jsem se později rozhodoval co dělat, byla to pro mě jasná volba.“ Vystudoval střední i vysokou školu se zaměřením na gastronomii a pohostinství a nyní se snaží splnit si svůj velký sen. Mít vlastní velkou kuchyň.
Nejprve vařil pivo doma v garáži, pak se ocitl u začátků kroměřížského pivovaru Maxmilian. A když právě odtud přišla nabídka, aby pracoval na pozici sládka, rozhodl se příležitost využít.
/ROZHOVOR/ Ačkoliv je mladá zpěvačka a vášnivá kuchařka Anna Slováčková milá a příjemná, v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 hraje už nějaký čas přidrzlou a intrikánskou sestřičku Radku. Nejen o této roli si s ní povídal časopis TV Magazín.
Pamatujete na táborovou kuchyni vašeho dětství? Buchtičky s krémem, bramborový guláš, rajská s knedlíky, řízek s bramborovou kaší, lečo nebo vepřo-knedlo-zelo, špagety s čímkoliv. Poměrně snadně připravitelná jídla a hlavně oblíbená u dětí. Pokud máte na hrbu kuchyni v táboře, nemůžete takovou nabídkou nikoho urazit. Ale i v polní kuchyni můžete následovat současné gastronomické trendy a zkusit něco nového.
Již 300 amatérských kuchařek a kuchařů prošlo za první tři měsíce Školou vaření zlínské Bistrotéky Valachy. Ta rozjela kurzy na různá témata pod vedením vlastních i hostujících kuchařů v březnu a novinka se hned setkala s velkým ohlasem.
V areálu kunovické Jízdy králů se v sobotu uskuteční II. ročník mezinárodního festivalu amatérských družstev ve vaření kotlíkového guláše. Akci s názvem Gulášfest 2019 uspořádá tělocvičná jednota Sokol Kunovice.
Sládek Karel Polišenský se stal zamračenou tváří nového rýmařovského pivovaru Morous. Je příjemný hostitel, který si s návštěvníky rodinného pivovaru rád popovídá o technologii vaření piva i pivní limonády Pivoňka. Jak se liší od piva?
Na talíři se skví hovězí Wellington s bramborovou kaší, soutěžící v pořadu Master Chef Junior v kuchařské zástěře ani nedýchá, Gordon Ramsay si vloží první sousto do úst a znalecky ho poválí po jazyku. „To je dnes nejlepší hovězí Wellington, zhodnotí proslulý šéfkuchař a soutěžící jásá jako malé dítě. Vlastně proč jako? Je to malé dítě.
/ROZHOVOR/ Ať už byl Michael Žantovský diplomatem, nebo senátorem, nikdy nepřestal být kuchařem. Své dovednosti v oblasti gastronomie zužitkoval i při přípravě knihy o tom, jak vařil jeho kamarád Václav Havel. Vařili a hlavně jedli spolu nejednou.
/ROZHOVOR/ Z průmyslové metropole severní Francie do zapadlé vesničky na Vysočině. A současně z vyhlášených michelinských restaurací do domácí kuchyně rodinné restaurace, kde je sám sobě sluhou i pánem. Taková je ve dvou větách životní cesta francouzského šéfkuchaře Rémiho Decroixe, který už několik let vaří v komorním podniku uprostřed polí, lesů a luk v Horních Dubenkách. O své lásce - vaření - mluvil v rozhovoru pro měsíčník Gurmet. Podívejte se v galerii do jeho restaurce.
Na talíři se skví hovězí Wellington s bramborovou kaší, soutěžící v pořadu Master Chef Junior v kuchařské zástěře ani nedýchá, Gordon Ramsay si vloží první sousto do úst a znalecky ho poválí po jazyku. „To je dnes nejlepší hovězí Wellington,“ zhodnotí proslulý šéfkuchař a soutěžící jásá jako malé dítě. Vlastně proč jako? Je to malé dítě.
Pelhřimov – Netradiční výuku odborného předmětu vaření absolvovali v pondělí 20. května žáci Střední školy hotelové SČMSD Pelhřimov. Mezi studenty zavítal dobrovolník Emmanuel Diehl z Německa, který v současnosti působí na dobrovolnické stáži v pelhřimovské Hodině H a má blízko právě k vaření.
Gastronomické speciality, degustační porce, soutěže o nejlepší svíčkovou, bábovku, Mástr šéf Gril Litomyšl, tradiční klání družstev ve vaření kotlíkového guláše, kuchařské prezentace, regionální potraviny i bohatý hudební program. Takový bude 8. ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli.
Gastronomické speciality, degustační porce, soutěže o nejlepší svíčkovou, bábovku, Mástr šéf Gril Litomyšl, tradiční klání družstev ve vaření kotlíkového guláše, kuchařské prezentace, regionální potraviny i bohatý hudební program. Takový bude 8. ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli.
Gastronomické speciality, degustační porce, soutěže o nejlepší svíčkovou, bábovku, Mástr šéf Gril Litomyšl, tradiční klání družstev ve vaření kotlíkového guláše, kuchařské prezentace, regionální potraviny i bohatý hudební program. Takový bude 8. ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli.
První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením.
Jarní dny už umějí být krásné a lákají spíše k pobytu na sluníčku než u plotny. I proto se leckterá kuchařka či kuchtík snaží zkrátit čas strávený vařením, ač se nehodlají vzdát chuťového zážitku. Jak tedy netrávit čas dlouhou přípravou ani náročným úklidem?
Městec Králové /FOTOGALERIE/ - Městečtí znovu chystají akci, která v minulých letech stmelila místní jako žádný jiný projekt. V rámci Městeckého gulášku sestavují své týmy spolky a kamarádi, aby na zahradě kulturního domu za účasti stovek a možná tisíců lidí uvařili v kotlíku nad ohněm vlastní vybraný druh guláše. Ten pak ochutnává jak porota, tak všichni příchozí a vyhlašují se vítězové.
Havlíčkův Brod - Popíjení v improvizované kuchyni se osmačtyřicetileté ženě v Havlíčkově Brodě nevyplatilo. Mohla uhořet. Policisté z obvodního oddělení Havlíčkův Brod v úterý večer vyjížděli do ulice Havířská.
/ROZHOVOR/ Opera s nádechem grotesky. To je novinka Mozart a ti druzí, která má dnes první premiéru ve Stavovském divadle. Opera, jež si dělá legraci i sama ze sebe, vznikla v režii Alice Nellis.
Jihlava – Dobrý den, vzala bych si prosím půlku Vlastíka a půlku Venouška, říká jedna ze zákaznic, která v pátek dopoledne nakupuje chleba ve vyhlášené jihlavské pekárničce Veselo. Lidé postupně přicházejí a vybírají z pestré nabídky pečiva, málokdy se stane, že je tu prázdno. Před víkendem totiž bývá největší šrumec. A majitel Oldřich Heřman se téměř nezastaví. Z tváře mu ale nemizí úsměv, přece jen tu musí být veselo, když se tak pekárna i jmenuje. Sama ochutnávám dobroty, které vytváří jeho šikovné ruce, a musím uznat, že umí. Za chvíli se objevuje manželka Martina se synkem Vilémem. I oni dva a další členové rodiny jsou totiž dobrou duší pekárny. A přichází čas pro několik otázek pro Oldřicha Heřmana.
Tachov – Vaření zábavnou formou, tak by se daly nazvat hodiny odpoledního vyučování, při kterých si žáci osmých ročníků Základní školy Hornická v Tachově vyzkouší opravdové vaření.
Milotice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Recepty na tu pravou a nejchutnější drkotinu se začínají hledat a také vymýšlet v Miloticích na Hodonínsku i vzdálenějším okolí minimálně s týdenním předstihem. Na sobotní unikátní košt huspenin musí být totiž sulc už řádně zatuhlý. „Minulý rok jsme tady byl poprvé jako návštěvník, letos jsem se chtěl zúčastnit i vlastním vzorkem. Do vaření jsem se s chutí pustil už ve čtvrtek, přidal jsem i vepřovou plec a játra,“ svěřuje Miroslav Blahušek.
Pokud jste se rozhodli Valentýna oslavit doma, určitě si budete chtít zpestřit večer něčím speciálním k snědku. Valentýnské recepty se vyznačují jednoduchostí, jsou laděné do barev lásky a jako základ jídla často slouží suroviny, které obsahují afrodiziaka.
Teplice - Do obchodního centra Galerie Teplice míří o víkendu všichni milovníci čokolády. Od pátku se zde koná Čokoládový festival s kulinářskou přehlídkou a prodejními stánky s čokoládovými delikatesami. Vstup je zdarma.
Milovníci vaření se budou moci ve Zlíně již brzy zdokonalit v kulinářském umění. Nová zlínská Bistrotéka Valachy rozšiřuje aktivity o pravidelné kuchařské kurzy pro veřejnost. První se uskuteční už na začátku března.
Návštěvníci plumlovského kempu Žralok v malebném prostředí u Podhradského rybníka se letos dočkají zajímavé novinky. Tradiční nabídku smažených pochoutek na jídelníčku doplní i kvalitní hotovky. A to díky nové kontejnerové kuchyni za necelý milion korun, která v posledních týdnech vyrostla v areálu.
Českolipsko /ROZHOVOR/ – Splněným snem manželů Lucie a Jana Stuchlíkových ze Skalice u České Lípy je jejich Rodinný minipivovar Skalický Budulínek. Ten mají přímo u svého domu, místo dřevníku a garáže. Kromě osvědčeného sortimentu, kterému kraluje ležák -dvanáctistupňový „Skaličák“ – rádi experimentují.
Sokolov – Jednou z mnoha činností, které sokolovský klub seniorů Háječek podniká, jsou mezigenerační setkání. S nápadem přišly učitelky z mateřinky a senioři souhlasili. Vznikají tak nová přátelství a bourají se bariéry mezi generacemi.
/ANKETA/ V Jihomoravském kraji patří polední menu v restauracích mezi nejlevnější v republice. V průběhu let však jejich cena roste. Lidem to nevadí, za kvalitu si připlatí.
Kaplice /VIDEO/ – Už jste někdy vařili kávu v džezvě? A s kardamomem k tomu? To si například mohli vyzkoušet a také ochutnat zájemci, kteří ve čtvrtek zavítali do Slovanského domu v Kaplici. Místní střední odborné učiliště obor kuchař - číšník tam pořádalo workshop pro veřejnost v rámci dne otevřených dveří.
České Budějovice – Čtvrtek věnovaný debatám o kvalitní řemeslné přípravě piva odstartoval autor světového pivařského bestselleru „Světový atlas piva“ Tim Webb.
Kladno /FOTOGALERIE/ - Zastaralé plynové potrubí v sídlišti v kladenských Kročehlavech je na hranici životnosti a je potřeba ho vyměnit i z bezpečnostních důvodů. Svému účelu slouží zhruba čtyřicet roků. Rozvody plynu do stovek domácností budou proto obnoveny ve čtyřech etapách v rozmezí několika let.
Od roku 2020 má začít platit nová vyhláška, která obcím nařizuje zajistit oddělené soustřeďování jedlých olejů a tuků z domácností. V současnosti tyto odpady končí zpravidla v kanalizaci, kde způsobují zbytečné škody. Oleje z kuchyní jsou přitom cennou surovinou. Po vyčištění se hodí například pro výrobu biopaliv nebo maziv. Část mohou zpracovat také bioplynové stanice.
Hodinu po sobotním poledni si dalo v Archeoskanzenu Modrá dostaveníčko na 120 kuchtíků a kuchtiček ze skautských družin Slovácka. Nepřišli se nahlédnout do zrcadla času slovanského opevněného sídliště z doby Velké Moravy, ale zúčastnit se 15. ročníku Skautského zimního vaření, pořádaného Skautským střediskem Modrá.
Mrač - Pro děti v Mateřské škole MiniSvět v Mrači pedagogové pravidelně pořádají zážitkové vaření, kuchtění a přípravu jídel. Děti nejen vaří a připravují nejrůznější dobroty, ale také se učí dodržovat hygienu a bezpečně se chovat během vaření. Aktivita "Malí kuchtíci" probíhá jednou týdně a je vždy zcela obsazená - děti vaření prostě milují!
Blatná – Jedna velká oslava bude kurz vaření, který se koná v pondělí 4. února v Blatné. Tématem pro vaření je: Party. Účastníci se naučí, jak připravit extravagantní a zároveň zdravé pohoštění.