Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Ondřej Doškář

Ondřej Doškář: K vaření mě přivedla babička

Jeden z provozovatelů Hospůdky Chocnějovice, Ondřej Doškář, se o vaření zajímal už od malička. „K vaření mě vedla hlavně babička, hodně mě to bavilo a když jsem se později rozhodoval co dělat, byla to pro mě jasná volba.“ Vystudoval střední i vysokou školu se zaměřením na gastronomii a pohostinství a nyní se snaží splnit si svůj velký sen. Mít vlastní velkou kuchyň.

Skořicové lívance s medem

Vaření (ne)jen na táboře. Děti vám utrhnou ruce i za jednoduchá a zdravá jídla

Pamatujete na táborovou kuchyni vašeho dětství? Buchtičky s krémem, bramborový guláš, rajská s knedlíky, řízek s bramborovou kaší, lečo nebo vepřo-knedlo-zelo, špagety s čímkoliv. Poměrně snadně připravitelná jídla a hlavně oblíbená u dětí. Pokud máte na hrbu kuchyni v táboře, nemůžete takovou nabídkou nikoho urazit. Ale i v polní kuchyni můžete následovat současné gastronomické trendy a zkusit něco nového. 

PIVNÍ VINĚTY nesou zamračený portrét Karla Polišenského, aby se ležáky Morous výrazně odlišily od ostatních značek. Ve skutečnosti zdaleka není takový morous, jak se prezentuje v reklamně.

Sládek Karel Polišenský alias Morous umí o pivu vyprávět

Sládek Karel Polišenský se stal zamračenou tváří nového rýmařovského pivovaru Morous. Je příjemný hostitel, který si s návštěvníky rodinného pivovaru rád popovídá o technologii vaření piva i pivní limonády Pivoňka. Jak se liší od piva?

Když vaří malí kuchaři

Když děti milují vaření. Lektor: Dva tři roky, a jsou z nich další Pohlreichové

Na talíři se skví hovězí Wellington s bramborovou kaší, soutěžící v pořadu Master Chef Junior v kuchařské zástěře ani nedýchá, Gordon Ramsay si vloží první sousto do úst a znalecky ho poválí po jazyku. „To je dnes nejlepší hovězí Wellington, zhodnotí proslulý šéfkuchař a soutěžící jásá jako malé dítě. Vlastně proč jako? Je to malé dítě.

Rémi Decroix

Když Francouz vaří v české vsi. Rémi Decroix: Je tu ráj. Nejkrásnější zapadákov

/ROZHOVOR/ Z průmyslové metropole severní Francie do zapadlé vesničky na Vysočině. A současně z vyhlášených michelinských restaurací do domácí kuchyně rodinné restaurace, kde je sám sobě sluhou i pánem. Taková je ve dvou větách životní cesta francouzského šéfkuchaře Rémiho Decroixe, který už několik let vaří v komorním podniku uprostřed polí, lesů a luk v Horních Dubenkách. O své lásce - vaření - mluvil v rozhovoru pro měsíčník Gurmet. Podívejte se v galerii do jeho restaurce.

Malí kuchtíci

Když vaří malí kuchaři. Talentovaní školáci zvládnou i ratatouille

Na talíři se skví hovězí Wellington s bramborovou kaší, soutěžící v pořadu Master Chef Junior v kuchařské zástěře ani nedýchá, Gordon Ramsay si vloží první sousto do úst a znalecky ho poválí po jazyku. „To je dnes nejlepší hovězí Wellington,“ zhodnotí proslulý šéfkuchař a soutěžící jásá jako malé dítě. Vlastně proč jako? Je to malé dítě.

Emmanuel Diehl mezi pelhřimovskými studentkami.

Němec z dobrovolnické stáže byl už v kuchyni, teď půjde do běžné hodiny

Pelhřimov – Netradiční výuku odborného předmětu vaření absolvovali v pondělí 20. května žáci Střední školy hotelové SČMSD Pelhřimov. Mezi studenty zavítal dobrovolník Emmanuel Diehl z Německa, který v současnosti působí na dobrovolnické stáži v pelhřimovské Hodině H a má blízko právě k vaření.  

Ilustrační foto.

Gastroslavnosti v Litomyšli nabídnou i brouky na talíři

Gastronomické speciality, degustační porce, soutěže o nejlepší svíčkovou, bábovku, Mástr šéf Gril Litomyšl, tradiční klání družstev ve vaření kotlíkového guláše, kuchařské prezentace, regionální potraviny i bohatý hudební program. Takový bude 8. ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli.

Ilustrační foto.

Gastroslavnosti v Litomyšli nabídnou i brouky na talíři

Gastronomické speciality, degustační porce, soutěže o nejlepší svíčkovou, bábovku, Mástr šéf Gril Litomyšl, tradiční klání družstev ve vaření kotlíkového guláše, kuchařské prezentace, regionální potraviny i bohatý hudební program. Takový bude 8. ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli.

Ilustrační foto.

Gastroslavnosti v Litomyšli nabídnou i brouky na talíři

Gastronomické speciality, degustační porce, soutěže o nejlepší svíčkovou, bábovku, Mástr šéf Gril Litomyšl, tradiční klání družstev ve vaření kotlíkového guláše, kuchařské prezentace, regionální potraviny i bohatý hudební program. Takový bude 8. ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli.

Snímky z předloňského ročníku Městeckého  gulášku.

Městecké čeká hromadné vaření guláše

Městec Králové /FOTOGALERIE/ - Městečtí znovu chystají akci, která v minulých letech stmelila místní jako žádný jiný projekt. V rámci Městeckého gulášku sestavují své týmy spolky a kamarádi, aby na zahradě kulturního domu za účasti stovek a možná tisíců lidí uvařili v kotlíku nad ohněm vlastní vybraný druh guláše. Ten pak ochutnává jak porota, tak všichni příchozí a vyhlašují se vítězové.

Jihlavská pekárna Veselo patří Martině a Oldřichovi Heřmanovým.

Není to jen moje práce, je to celý můj život, říká pekař Oldřich Heřman

Jihlava – Dobrý den, vzala bych si prosím půlku Vlastíka a půlku Venouška, říká jedna ze zákaznic, která v pátek dopoledne nakupuje chleba ve vyhlášené jihlavské pekárničce Veselo. Lidé postupně přicházejí a vybírají z pestré nabídky pečiva, málokdy se stane, že je tu prázdno. Před víkendem totiž bývá největší šrumec. A majitel Oldřich Heřman se téměř nezastaví. Z tváře mu ale nemizí úsměv, přece jen tu musí být veselo, když se tak pekárna i jmenuje. Sama ochutnávám dobroty, které vytváří jeho šikovné ruce, a musím uznat, že umí. Za chvíli se objevuje manželka Martina se synkem Vilémem. I oni dva a další členové rodiny jsou totiž dobrou duší pekárny. A přichází čas pro několik otázek pro Oldřicha Heřmana.

Košt drkotin v Miloticích.

Košt drkotin? Vzpomínky na dětství i specialita, kterou v obchodech nenajdou

Milotice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Recepty na tu pravou a nejchutnější drkotinu se začínají hledat a také vymýšlet v Miloticích na Hodonínsku i vzdálenějším okolí minimálně s týdenním předstihem. Na sobotní unikátní košt huspenin musí být totiž sulc už řádně zatuhlý. „Minulý rok jsme tady byl poprvé jako návštěvník, letos jsem se chtěl zúčastnit i vlastním vzorkem. Do vaření jsem se s chutí pustil už ve čtvrtek, přidal jsem i vepřovou plec a játra,“ svěřuje Miroslav Blahušek.

Kurz vaření - Lukáš Strnad.

Bistrotéka Valachy rozjíždí ve Zlíně školu vaření

Milovníci vaření se budou moci ve Zlíně již brzy zdokonalit v kulinářském umění. Nová zlínská Bistrotéka Valachy rozšiřuje aktivity o pravidelné kuchařské kurzy pro veřejnost. První se uskuteční už na začátku března.

Nová kontejnerová kuchyně v plumlovském kempu Žralok

Žralok má novou kuchyni za milion. A chystá i další investice

Návštěvníci plumlovského kempu Žralok v malebném prostředí u Podhradského rybníka se letos dočkají zajímavé novinky. Tradiční nabídku smažených pochoutek na jídelníčku doplní i kvalitní hotovky. A to díky nové kontejnerové kuchyni za necelý milion korun, která v posledních týdnech vyrostla v areálu.

Majitelé rodinného minipivovaru Skalický Budulínek Lucie a Jan Stuchlíkovi

Stuchlíkovi ze Skalice: Poctivost řemesla je u piva znát, šizení vám neodpustí

Českolipsko /ROZHOVOR/ – Splněným snem manželů Lucie a Jana Stuchlíkových ze Skalice u České Lípy je jejich Rodinný minipivovar Skalický Budulínek. Ten mají přímo u svého domu, místo dřevníku a garáže. Kromě osvědčeného sortimentu, kterému kraluje ležák -dvanáctistupňový „Skaličák“ – rádi experimentují.

Mezigenerační setkání v sokolovské školce.

Děti se ptají, kdy přijdou kamarádi

Sokolov – Jednou z mnoha činností, které sokolovský klub seniorů Háječek podniká, jsou mezigenerační setkání. S nápadem přišly učitelky z mateřinky a senioři souhlasili. Vznikají tak nová přátelství a bourají se bariéry mezi generacemi.

Workshop oboru kuchař - číšník SOU v Kaplici.

Tureckou kávu v džezvě si mohl kdokoliv uvařit v Kaplici

Kaplice /VIDEO/ – Už jste někdy vařili kávu v džezvě? A s kardamomem k tomu? To si například mohli vyzkoušet a také ochutnat zájemci, kteří ve čtvrtek zavítali do Slovanského domu v Kaplici. Místní střední odborné učiliště obor kuchař - číšník tam pořádalo workshop pro veřejnost v rámci dne otevřených dveří.

Budějovický Budvar přivedl do Českých Budějovic světové pivní  experty. Původem britský psychiatr Tim Webb je autorem Světového atlasu piva.

Dobré pivo je jako dobrá hudba

České Budějovice – Čtvrtek věnovaný debatám o kvalitní řemeslné přípravě piva odstartoval autor světového pivařského bestselleru „Světový atlas piva“ Tim Webb.

Plynovod v Kročehlavech čeká výměna, vykácí kvůli tomu desítky stromů.

Plynovod v Kročehlavech čeká výměna, vykácí kvůli tomu desítky stromů

Kladno /FOTOGALERIE/ - Zastaralé plynové potrubí v sídlišti v kladenských Kročehlavech je na hranici životnosti a je potřeba ho vyměnit i z bezpečnostních důvodů. Svému účelu slouží zhruba čtyřicet roků. Rozvody plynu do stovek domácností budou proto obnoveny ve čtyřech etapách v rozmezí několika let.

Ilustrační foto.

Kam s ním? Obce vymýšlejí, jak shromažďovat jedlý tuk z domácností

Od roku 2020 má začít platit nová vyhláška, která obcím nařizuje zajistit oddělené soustřeďování jedlých olejů a tuků z domácností. V současnosti tyto odpady končí zpravidla v kanalizaci, kde způsobují zbytečné škody. Oleje z kuchyní jsou přitom cennou surovinou. Po vyčištění se hodí například pro výrobu biopaliv nebo maziv. Část mohou zpracovat také bioplynové stanice.

V CHÝŠÍCH SLOVANŮ. Suroviny k zimnímu kuchtění si skauti přinesli z domova. Co si z nich připravili, to si také snědli.

Zimní vaření ve slovanských zemnicích bylo čarokrásné

Hodinu po sobotním poledni si dalo v Archeoskanzenu Modrá dostaveníčko na 120 kuchtíků a kuchtiček ze skautských družin Slovácka. Nepřišli se nahlédnout do zrcadla času slovanského opevněného sídliště z doby Velké Moravy, ale zúčastnit se 15. ročníku Skautského zimního vaření, pořádaného Skautským střediskem Modrá.

Dětské vaření ve školce MiniSvět v Mrači.

OBRAZEM: Malí Polreichové vaření milují

Mrač - Pro děti v Mateřské škole MiniSvět v Mrači pedagogové pravidelně pořádají zážitkové vaření, kuchtění a přípravu jídel. Děti nejen vaří a připravují nejrůznější dobroty, ale také se učí dodržovat hygienu a bezpečně se chovat během vaření. Aktivita "Malí kuchtíci" probíhá jednou týdně a je vždy zcela obsazená - děti vaření prostě milují!

Ilustrační snímek.

Připravte si zdravé pohoštění

Blatná – Jedna velká oslava bude kurz vaření, který se koná v pondělí 4. února v Blatné. Tématem pro vaření je: Party. Účastníci se naučí, jak připravit extravagantní a zároveň zdravé pohoštění.