Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Kuchařka Pavla Boukalová: Můj sen bylo vařit malým dětem

Kuchařce Pavle Boukalové je 36 let a pochází z Příbrami. Narodila se ale v Aši, protože její rodiče byli na výletě a maminka by nestihla dojet do příbramské nemocnice. Má dva sourozence. Je z nich prostřední, ma ještě staršího bratra a mladší sestru. „Vaření mě vždy táhlo a bavilo a chtěla jsem se mu věnovat, s tím vlastně souvisí i výběr školy. Vystudovala jsem hotelovou školu v Příbrami, obor kuchař/číšník. To, čím jsem se vyučila, mě zcela naplňuje, dá se říct, že jsem se v tom našla. Mám to ráda a určitě bych neměnila,“ řekla.

Kuchař a milovník historie Pavel Rys

Pavel Rys je v současné době ředitelem Hotelu Zlatý Beránek s.r.o. v Náchodě. Pavel však není jen manažerem, nýbrž také skvělým kuchařem. A jak se jím stal?

VIDEO: Podívejte se s námi do útrob pivovaru Dudák

Uzavření restaurací v polovině března vystavilo strakonický pivovar Dudák těžké zkoušce. Téměř z hodiny na hodinu skončilo vaření piva, malou záchranu představoval prodej lahvového. V pivovaru nastalo nezvyklé ticho… K životu se začal probouzet začátkem května.

Lucie Fialová: Miluji tanec, umění, vaření i box, který beru jako terapii

Učitelka kounovské základní školy Lucie Fialová měla vždycky ráda tanec, jemuž se věnuje již od dětství. „Prošla jsem mnoha tanečními styly, ale mou největší vášní je standardní a latinskoamerický tanec. Miluju cokoli, co se dotýká umění, od fotografování, hudby, malování až po vaření a módu, ale v životě nastanou situace, se kterými se člověk musí jednoduše poprat a upustit páru,“ říká.

Matky v "domácím vězení" dělají zásadní chybu. Mohou uškodit sobě i druhým

Mnoho rodičů zůstalo kvůli koronaviru doslova uvězněných ve svých domovech. Vzhledem k tomu, že o vaření pro děti se většinou starají ženy, týká se to především matek, které zůstaly doma na „ošetřovačce“, zatímco otcové zajišťují finance. Jak se postarat o domácnost, učení dětí, jejich stravování a nezbláznit se z toho?

Sportovec v karanténě: Doma jsme se dali hodně do vaření, říká Hanzl

/SERIÁL/ Kolínský deník v době pandemie koronaviru spustil nový seriál „Sportovec v karanténě“. Nahlédněte s námi pod pokličku kolínských sportovců. Co dělají během karantény, jak se udržují v kondici a co je nepříjemná životní situace naučila? Tentokrát jsme vyzpovídali Jana Hanzla.

Rogič se zabavil vařením, čtením a hraním her

/ROZHOVOR/ Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.

Rogič se zabavil vařením, čtením a hraním her

/ROZHOVOR/ Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.

Rogič se zabavil vařením, čtením a hraním her

/ROZHOVOR/ Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.

Rogič se zabavil vařením, čtením a hraním her

/ROZHOVOR/ Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.

Rogič se zabavil vařením, čtením a hraním her

Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.

Rogič se zabavil vařením, čtením a hraním her

/ROZHOVOR/ Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.

Rogič se zabavil vařením, čtením a hraním her

/ROZHOVOR/ Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.

Rogič se zabavil vařením, čtením a hraním her

Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.

Rogič se zabavil vařením, čtením a hraním her

/ROZHOVOR/ Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.

Škubánky nebo pekáče. Staré recepty z Vysočiny ožívají, inspirujte se při vaření

/SEZNAM RECEPTŮ/ Jabkovec, drštička, pekáče a další pokrmy našich babiček a prababiček se nyní v době koronavirových omezení znovu dostávají na naše stoly. Lidé k vaření využívají to, co je pro ně nejdostupnější. „Moc nakupovat nechodím, bojím se nákazy. Takže jsem se pustila do vaření jednoduchých jídel. Našla jsem staré kuchařské recepty své babičky, a z nich vybírám podle toho, co mám doma. Nejvíc používám brambory, těch mám dost ve sklepě. A mám tam také cibuli, kysané zelí a různé zavařeniny – kompoty, okurky nebo houby nakyselo,“ vysvětlila Jitka Novotná ze Žďáru nad Sázavou.

Na festivalu si skvěle pochutnají i se přiučí vaření čokolády

Čokoládový Festival, který pořádá společnost ChrisEvents o víkendu 6. až 8 března od čtrnácté do sedmnácté hodiny v Kulturním domě Lorec Kutná Hora, je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou.

V TYMY se konala další lekce Zdravého vaření

V únoru se uskutečnila v TYMY další lekce „Zdravého vaření s Martinou“. Tato sedmá lekce byla tentokrát zaměřena na výrobu humusu, zeleninových kroket, salátu z blanšírované zeleniny a jako zákusek bylo ovoce v aspiku.

V TYMY se uskutečnila další lekce Zdravého vaření

V lednu se uskutečnila v TYMY další lekce Zdravého vaření s Martinou. Tato lekce byla tentokrát zaměřena na zdravé těstoviny a obilniny. Účastnice kurzu v praktické části připravily pod vedením lektorky Martiny těstovinový salát s fazolí a zeleninou, příloha byla pickles (rychle kvašená zelenina) a mořská řasa nori v těstíčku.

Plameny pohltily kuchyň při nočním vaření

Pěkně draho vyšlo pozdní vaření majitele rodinného domku v Uherském Ostrohu v části Ostrožské Předměstí. Muži totiž v pondělí 27. ledna okolo půlnoci vzplál olej na sporáku v kuchyni při vaření. Požár se dál rozšířil na digestoř a odtud dál na dřevěnou stropní konstrukci.

Plánují společné vaření

Rodinné centrum Kopretina pořádá pro zájemce ve středu 29. ledna společné vaření ze surovin, které zvláště v zimě zahřívají celý organismus.

Kulinářská star Dita Pecháčková: Synovi uvařím, co chce. Jsem obětavý otrok

Dita Pecháčková, v kulinárním světě známá jako Dita P., má ráda šunkofleky a sladké, naopak nemá v oblibě jídla dělaná na efekt. Za nejdůležitější ingredienci při vaření považuje lásku. Tu vložila i do své nové kuchařky věnované dětem. Komu také jinému, když spolu se svými dvěma sestrami Marikou a Emmou mají dohromady šest kluků…

Větší pestrost! Dnes jíme moc masa a živočišných výrobků

/ROZHOVOR/ Jakub Raindl a Andrea Strnadová si otevřeli v Liberci veganské okénko a rozšířili tak gurmánskou nabídku ve městě pod Ještědem. Chodí k nim i „masožravci“. O svém bistru mluvili v Týdeníku Liberecko, který vyšel v úterý 26. listopadu.

Hasiči z Podmoklan pořádají tradiční gulášofest

Podmoklany – V sobotu 23. listopadu se v Podmoklanech na Havlíčkobrodu koná tradiční soutěž ve vaření guláše Podmoklanský gulášofest. Soutěž, která letos odpočítává čtvrtý ročník, pořádá podmoklanský sbor dobrovolných hasičů.  

Je to ta nejlepší cena, radovali se studenti z Třeště

Jihlavsko /ROZHOVOR/ – Pohár za nejlepší spolupráci měl cenu zlata pro soutěžící z Třeště. Třebaže na pódiu sympatická dvojice Barbora Šiplová a Ondřej Brtník příliš výřeční nebyli, během vaření tomu bylo naopak a to porota ocenila. Krátkého rozhovoru se zúčastnila také učitelka Dagmar Nechvátalová, která poděkovala za podporu řediteli školy a těší se na další ročník.  

OBRAZEM: Zájem o ČokoFest v Ostravě byl obrovský. Podívejte se, co nabídl

Jako v ráji si museli připadat milovníci čokolády, kteří zavítali na ostravskou Černou louku, kde se od pátku do neděle konal Čokoládový Festival 2019. Zájem byl obrovský. Již první dva dny ho navštívilo několik tisíc lidí. V sobotu odpoledne lidé venku v chladném počasí čekali ve zhruba dvousetmetrové frontě.

OBRAZEM: Zájem o ČokoFest v Ostravě je obrovský. Mlsouni mrzli ve frontě

Jako v ráji si museli připadat milovníci čokolády, kteří zavítali na ostravskou Černou louku, kde se koná Čokoládový Festival 2019. Od pátku ho již navštívilo několik tisíc lidí, otevřeno bude ještě v neděli do 17 hodin. Zájem je obrovský. V sobotu odpoledne lidé venku v chladném počasí čekali ve zhruba dvousetmetrové frontě.

OBRAZEM: Zájem o ČokoFest v Ostravě je obrovský. Mlsouni mrzli ve frontě

Jako v ráji si museli připadat milovníci čokolády, kteří zavítali na ostravskou Černou louku, kde se koná Čokoládový Festival 2019. Od pátku ho již navštívilo několik tisíc lidí, otevřeno bude ještě v neděli do 17 hodin. Zájem je obrovský. V sobotu odpoledne lidé venku v chladném počasí čekali ve zhruba dvousetmetrové frontě.

OBRAZEM: Zájem o ČokoFest v Ostravě je obrovský. Mlsouni mrzli ve frontě

Jako v ráji si museli připadat milovníci čokolády, kteří zavítali na ostravskou Černou louku, kde se koná Čokoládový Festival 2019. Od pátku ho již navštívilo několik tisíc lidí, otevřeno bude ještě v neděli do 17 hodin. Zájem je obrovský. V sobotu odpoledne lidé venku v chladném počasí čekali ve zhruba dvousetmetrové frontě.

OBRAZEM: Zájem o ČokoFest v Ostravě je obrovský. Mlsouni mrzli ve frontě

Jako v ráji si museli připadat milovníci čokolády, kteří zavítali na ostravskou Černou louku, kde se koná Čokoládový Festival 2019. Od pátku ho již navštívilo několik tisíc lidí, otevřeno bude ještě v neděli do 17 hodin. Zájem je obrovský. V sobotu odpoledne lidé venku v chladném počasí čekali ve zhruba dvousetmetrové frontě.

OBRAZEM: Zájem o ČokoFest v Ostravě je obrovský. Mlsouni mrzli ve frontě

Jako v ráji si museli připadat milovníci čokolády, kteří zavítali na ostravskou Černou louku, kde se koná Čokoládový Festival 2019. Od pátku ho již navštívilo několik tisíc lidí, otevřeno bude ještě v neděli do 17 hodin. Zájem je obrovský. V sobotu odpoledne lidé venku v chladném počasí čekali ve zhruba dvousetmetrové frontě.

Krátce ze Strakonicka: Jak vařit z hub a kam jít na výlov

Katovice – Kurz zdravého vaření se bude ve čtvrtek 24. října konat v Katovicích. Zpracovávat se tentokrát budou houby. Oblíbený kulinářský kurz se koná od 18 hodin v klubovně Auto klubu Otava Katovice. Účastníci kurzu přispívají 100 Kč na suroviny.

Tip na sobotu 19. října: Uvaří guláše v kotlících

Na netradiční vaření gulášů v kotlíku, ale také recesi zvou pořadatelé soutěžní přehlídky Vaření kotlíkových gulášů do Tvrdonic. Návštěvníci mohou kuchařské umění vtipně oděných týmů hodnotit od jedné hodiny odpoledne.

Tip na sobotu 12. října: Gulášový festival

Do soutěže ve vaření kotlíkového guláše se pustí kuchaři v sobotu 12. října od 10 hodin v hospodě Na Kluzišti v Rýmařově. Koná se zde Gulášfest - první ročník soutěže o nejlepší kotlíkový guláš.

Gulášový festival

Do soutěže ve vaření kotlíkového guláše se pustí kuchaři v sobotu 12. října od 10 hodin v hospodě Na Kluzišti v Rýmařově. Koná se zde Gulášfest - první ročník soutěže o nejlepší kotlíkový guláš.

Glosa Martina Komárka: Hřibova válka s Čínou

Primátor Hřib vytáhl na Čínu. Připomněl tak známý gag, v němž komik vypočítává, jak mají rozdělenu odpovědnost v manželství. Ukazuje se, že žena řeší finance, vaření, výchovu, zkrátka všechno. A muž? Ten se stará o ty „podstatné“ věci, jako jsou naše vztahy s Albánií.