Kuchařce Pavle Boukalové je 36 let a pochází z Příbrami. Narodila se ale v Aši, protože její rodiče byli na výletě a maminka by nestihla dojet do příbramské nemocnice. Má dva sourozence. Je z nich prostřední, ma ještě staršího bratra a mladší sestru. „Vaření mě vždy táhlo a bavilo a chtěla jsem se mu věnovat, s tím vlastně souvisí i výběr školy. Vystudovala jsem hotelovou školu v Příbrami, obor kuchař/číšník. To, čím jsem se vyučila, mě zcela naplňuje, dá se říct, že jsem se v tom našla. Mám to ráda a určitě bych neměnila,“ řekla.
Pavel Rys je v současné době ředitelem Hotelu Zlatý Beránek s.r.o. v Náchodě. Pavel však není jen manažerem, nýbrž také skvělým kuchařem. A jak se jím stal?
Miluje vaření, kterému se věnuje už od útlého dětství. V sedmnácti letech vydala svou vlastní kuchařku a vyhrála českou verzi celosvětově oblíbené soutěže MasterChef. Se svými rodiči, starší sestrou a kočkou žije usměvavá Kristína v Kolodějích.
Dům dětí a mládeže - Středisko volného času funguje v Krnově už sedmdesát let (1950-2020). Deník při této příležitosti požádal o vzpomínky emeritní ředitelku tohoto zařízení Miroslavu Šimarovou. Je pozoruhodné, že její vzpomínky sahají od prvních poválečných let až do současnosti.
Uzavření restaurací v polovině března vystavilo strakonický pivovar Dudák těžké zkoušce. Téměř z hodiny na hodinu skončilo vaření piva, malou záchranu představoval prodej lahvového. V pivovaru nastalo nezvyklé ticho… K životu se začal probouzet začátkem května.
Učitelka kounovské základní školy Lucie Fialová měla vždycky ráda tanec, jemuž se věnuje již od dětství. „Prošla jsem mnoha tanečními styly, ale mou největší vášní je standardní a latinskoamerický tanec. Miluju cokoli, co se dotýká umění, od fotografování, hudby, malování až po vaření a módu, ale v životě nastanou situace, se kterými se člověk musí jednoduše poprat a upustit páru,“ říká.
Mnoho rodičů zůstalo kvůli koronaviru doslova uvězněných ve svých domovech. Vzhledem k tomu, že o vaření pro děti se většinou starají ženy, týká se to především matek, které zůstaly doma na „ošetřovačce“, zatímco otcové zajišťují finance. Jak se postarat o domácnost, učení dětí, jejich stravování a nezbláznit se z toho?
/SERIÁL/ Kolínský deník v době pandemie koronaviru spustil nový seriál „Sportovec v karanténě“. Nahlédněte s námi pod pokličku kolínských sportovců. Co dělají během karantény, jak se udržují v kondici a co je nepříjemná životní situace naučila? Tentokrát jsme vyzpovídali Jana Hanzla.
/ROZHOVOR/ Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.
/ROZHOVOR/ Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.
/ROZHOVOR/ Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.
/ROZHOVOR/ Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.
Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.
/ROZHOVOR/ Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.
/ROZHOVOR/ Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.
Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.
/ROZHOVOR/ Jedním z cizinců nymburského basketbalového týmu, který odjel do své rodné země, byl také chorvatský borec Roko Rogič. Čas v karanténě trávil cvičení, čtením knih, hraním her a vařením. „Věděli jsme, že jsme opravdu týmem pro velké věci,“ řekl před odjezdem Rogič.
/SEZNAM RECEPTŮ/ Jabkovec, drštička, pekáče a další pokrmy našich babiček a prababiček se nyní v době koronavirových omezení znovu dostávají na naše stoly. Lidé k vaření využívají to, co je pro ně nejdostupnější. „Moc nakupovat nechodím, bojím se nákazy. Takže jsem se pustila do vaření jednoduchých jídel. Našla jsem staré kuchařské recepty své babičky, a z nich vybírám podle toho, co mám doma. Nejvíc používám brambory, těch mám dost ve sklepě. A mám tam také cibuli, kysané zelí a různé zavařeniny – kompoty, okurky nebo houby nakyselo,“ vysvětlila Jitka Novotná ze Žďáru nad Sázavou.
Čokoládový Festival, který pořádá společnost ChrisEvents o víkendu 6. až 8 března od čtrnácté do sedmnácté hodiny v Kulturním domě Lorec Kutná Hora, je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou.
V únoru se uskutečnila v TYMY další lekce „Zdravého vaření s Martinou“. Tato sedmá lekce byla tentokrát zaměřena na výrobu humusu, zeleninových kroket, salátu z blanšírované zeleniny a jako zákusek bylo ovoce v aspiku.
Lídr Moravskoslezské fotbalové ligy se v uplynulém týdnu vydal na herní soustředění do Čeladné. Hlavní cíl byl zocelení kolektivu a také prověrka s dvěma těžkými soupeři.
V lednu se uskutečnila v TYMY další lekce Zdravého vaření s Martinou. Tato lekce byla tentokrát zaměřena na zdravé těstoviny a obilniny. Účastnice kurzu v praktické části připravily pod vedením lektorky Martiny těstovinový salát s fazolí a zeleninou, příloha byla pickles (rychle kvašená zelenina) a mořská řasa nori v těstíčku.
Pěkně draho vyšlo pozdní vaření majitele rodinného domku v Uherském Ostrohu v části Ostrožské Předměstí. Muži totiž v pondělí 27. ledna okolo půlnoci vzplál olej na sporáku v kuchyni při vaření. Požár se dál rozšířil na digestoř a odtud dál na dřevěnou stropní konstrukci.
Vůně nejrůznějších teplých jídel se v sobotu odpoledne mísila mezi palisádami slovanského opevněného sídliště v Modré, kde se konal již 16. ročník skautského zimního vaření, pořádaného Skautským střediskem Modrá.
Dita Pecháčková, v kulinárním světě známá jako Dita P., má ráda šunkofleky a sladké, naopak nemá v oblibě jídla dělaná na efekt. Za nejdůležitější ingredienci při vaření považuje lásku. Tu vložila i do své nové kuchařky věnované dětem. Komu také jinému, když spolu se svými dvěma sestrami Marikou a Emmou mají dohromady šest kluků…
/ROZHOVOR/ Jakub Raindl a Andrea Strnadová si otevřeli v Liberci veganské okénko a rozšířili tak gurmánskou nabídku ve městě pod Ještědem. Chodí k nim i „masožravci“. O svém bistru mluvili v Týdeníku Liberecko, který vyšel v úterý 26. listopadu.
Podmoklany – V sobotu 23. listopadu se v Podmoklanech na Havlíčkobrodu koná tradiční soutěž ve vaření guláše Podmoklanský gulášofest. Soutěž, která letos odpočítává čtvrtý ročník, pořádá podmoklanský sbor dobrovolných hasičů.
Jihlavsko /ROZHOVOR/ – Pohár za nejlepší spolupráci měl cenu zlata pro soutěžící z Třeště. Třebaže na pódiu sympatická dvojice Barbora Šiplová a Ondřej Brtník příliš výřeční nebyli, během vaření tomu bylo naopak a to porota ocenila. Krátkého rozhovoru se zúčastnila také učitelka Dagmar Nechvátalová, která poděkovala za podporu řediteli školy a těší se na další ročník.
Součástí výuky pracovních činností na druhém stupni Základní školy Tanvald sportovní je i vaření. Sedmáci se už v kuchyňce trochu rozkoukali, a tak jsme se pustili do bramboráků a podzimních zeleninových salátů.
Jako v ráji si museli připadat milovníci čokolády, kteří zavítali na ostravskou Černou louku, kde se od pátku do neděle konal Čokoládový Festival 2019. Zájem byl obrovský. Již první dva dny ho navštívilo několik tisíc lidí. V sobotu odpoledne lidé venku v chladném počasí čekali ve zhruba dvousetmetrové frontě.
Jako v ráji si museli připadat milovníci čokolády, kteří zavítali na ostravskou Černou louku, kde se koná Čokoládový Festival 2019. Od pátku ho již navštívilo několik tisíc lidí, otevřeno bude ještě v neděli do 17 hodin. Zájem je obrovský. V sobotu odpoledne lidé venku v chladném počasí čekali ve zhruba dvousetmetrové frontě.
Jako v ráji si museli připadat milovníci čokolády, kteří zavítali na ostravskou Černou louku, kde se koná Čokoládový Festival 2019. Od pátku ho již navštívilo několik tisíc lidí, otevřeno bude ještě v neděli do 17 hodin. Zájem je obrovský. V sobotu odpoledne lidé venku v chladném počasí čekali ve zhruba dvousetmetrové frontě.
Jako v ráji si museli připadat milovníci čokolády, kteří zavítali na ostravskou Černou louku, kde se koná Čokoládový Festival 2019. Od pátku ho již navštívilo několik tisíc lidí, otevřeno bude ještě v neděli do 17 hodin. Zájem je obrovský. V sobotu odpoledne lidé venku v chladném počasí čekali ve zhruba dvousetmetrové frontě.
Jako v ráji si museli připadat milovníci čokolády, kteří zavítali na ostravskou Černou louku, kde se koná Čokoládový Festival 2019. Od pátku ho již navštívilo několik tisíc lidí, otevřeno bude ještě v neděli do 17 hodin. Zájem je obrovský. V sobotu odpoledne lidé venku v chladném počasí čekali ve zhruba dvousetmetrové frontě.
Jako v ráji si museli připadat milovníci čokolády, kteří zavítali na ostravskou Černou louku, kde se koná Čokoládový Festival 2019. Od pátku ho již navštívilo několik tisíc lidí, otevřeno bude ještě v neděli do 17 hodin. Zájem je obrovský. V sobotu odpoledne lidé venku v chladném počasí čekali ve zhruba dvousetmetrové frontě.
Katovice – Kurz zdravého vaření se bude ve čtvrtek 24. října konat v Katovicích. Zpracovávat se tentokrát budou houby. Oblíbený kulinářský kurz se koná od 18 hodin v klubovně Auto klubu Otava Katovice. Účastníci kurzu přispívají 100 Kč na suroviny.
Na netradiční vaření gulášů v kotlíku, ale také recesi zvou pořadatelé soutěžní přehlídky Vaření kotlíkových gulášů do Tvrdonic. Návštěvníci mohou kuchařské umění vtipně oděných týmů hodnotit od jedné hodiny odpoledne.
Znojmo - Zloděj ukradl v pondělí večer knihy z auta zaparkovaného na Žižkově náměstí ve Znojmě. „Byly pohádkové, ale také o vaření, stavbách nebo historii,“ sdělila policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.
Do soutěže ve vaření kotlíkového guláše se pustí kuchaři v sobotu 12. října od 10 hodin v hospodě Na Kluzišti v Rýmařově. Koná se zde Gulášfest - první ročník soutěže o nejlepší kotlíkový guláš.
Do soutěže ve vaření kotlíkového guláše se pustí kuchaři v sobotu 12. října od 10 hodin v hospodě Na Kluzišti v Rýmařově. Koná se zde Gulášfest - první ročník soutěže o nejlepší kotlíkový guláš.
Primátor Hřib vytáhl na Čínu. Připomněl tak známý gag, v němž komik vypočítává, jak mají rozdělenu odpovědnost v manželství. Ukazuje se, že žena řeší finance, vaření, výchovu, zkrátka všechno. A muž? Ten se stará o ty „podstatné“ věci, jako jsou naše vztahy s Albánií.