Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Semínka z dýně vyhodit do koše? Raději na čaj, inspirovala lektorka

Podomí /REPORTÁŽ/ – Že dýni Hokaido není třeba při vaření loupat, ví hodně kuchařek. Po zpracování tuhé dužiny však většina zdánlivé přebytky, semena a vláknitý střed, vyhazuje. A zatímco se v sobotu v podvečer stoly v kuchyňce základní školy v Podomí prohýbají pod různými druhy sezónní zeleniny a ovoce, lektorka Marie Julínková vysvětluje účastníkům kurzu podzimního zdravého vaření, že z dýně lze efektivně využít vše.

Žáci připravili pomazánky bez chemie

Chrudim – Malí i velcí strávníci ve školní kuchyni na Základní škole Dr. Peška v Chrudimi dnes mohli ke svému objednanému jídlu také okusit pestrobarevné jednohubky, které vytvořili žáci této školy při projektovém dni nazvaném Pestrá strava bez zbytečné chemie.

Rozhovor: Nejlépe mne zná moje žena. Říká, že jsem blázen...

Strakonice – Výjimečný fotograf s vnitřním okem, vynikající kuchař (v roce 2013 se umístil na 52. příčce mezi českými kuchaři) a člověk, který se snaží pomáhat druhým. Například tím, že učí děti v dětských domovech vařit. Některé ze svých fotek Pavel Drdel prodává a část výdělku pak dává lidem, kteří to potřebují. I když říká: „Nejsem charita. A ani nemám ambice, že by někdo další chtěl mé fotografie vystavovat, nebo snad, že by si je pověsil nad gauč, takže asi zase skončí v krabici."

Soutěž: Servírujete Rodinné zlato? Pochlubte se!

Prachatice – Střední škola a Základní škola ve Vimperku ve spolupráci s Prachatickým deníkem připravily soutěž pro milovníky vaření. Do té se může zapojit každý, kdo by chtěl představit osvědčený rodinný recept.

Za Karlem IV. do středověku

Chomutice – Výročí narození Karla IV. jsme si v základní škole připomněli celoškolním projektem Za Karlem IV. do středověku. Navštívili jsme areál Pražského hradu a výstavu Hra na Hrad.

Ochutnat dýně přišly i tchýně

Meziměstí - „Skliďte dýni, přiberte tchýni a hurá do Walzelovky." Tímto sloganem zvalo volné sdružení pěstitelů dýní na druhý ročník Dýňových slavností, který se konal v meziměstském Centru Walzel. Soutěžilo se zde o největší a nejkrásnější dýni a o nejlepší dýňový zákusek.

Otrokovičtí školáci vařili jako v MasterChef

Otrokovice – Domácí noky s přelivem z lesních plodů, sladký i slaný závin, bramboráčky s kuřecí směsí a losos se smetanovo-sýrovou omáčkou a těstovinami. Takové pochoutky v pátek připravovala čtveřice týmů žáků z otrokovické Základní školy Trávníky, a to v rámci školního kola soutěže MasterChef.

Meruňková marmeláda zachutnala Britům. Podnikatelka navaří tisíce sklenic ročně

Újezd – Meruňky a levandule. To jsou hlavní přísady v marmeládě, která Veronice Konečné z Újezdu u Brna přinesla mezinárodní ocenění. Letos získala druhé místo v kategorii nováčků v soutěži ve vaření marmelád ve Velké Británii. „Dál bych chtěla soutěžit v kategorii citrusů," plánuje jedenatřicetiletá žena.

Benefice pro Tomáše a Míšu: Pomáhat je přece lidské

Řestoky, Chrast – Lidé nejsou lhostejní k potřebným. V Řestokách se zítra uskuteční benefiční akce určená pro Míšu Teresku, chrastečtí muzikanti pořádají příští týden koncert, jehož výtěžek je určen Tomáši Vagenknechtovi.

Galerie Harfa: čokoláda všude, kam se podíváš

Praha - Do neděle 16. října mají příznivci čokolády možnost podívat se na ČokoFest 2016, který se koná v pražské Galerii Harfa. Pátý ročník připravuje tradičně Chris Delattre, Francouz, který se usadil v Česku. Čokoládové téma bude od pátku 21. října rozmístěno do čtyř zón.

Zahrádkáři naříkají, že nemají co moštovat. Jablek je málo

Vyškovsko – Rodina Vyškovanky Kateřiny Prokešové má nedaleko města zahrádku. Na ní i několik jabloní. V podstatě každoročně jsou zvyklí moštovat. Letos si však na zdravou šťávu musí nechat zajít chuť. „Jablek máme málo. Květy z jara pomrzly. Máme tak jen několik bedýnek na uskladnění na zimu. A pokud vím, nejsme sami, s podobnou neúrodou se potýkají i naši známí," postěžovala si.

OBRAZEM: Důchodci mlsali a soutěžili

Dubí - V dubském domově důchodců Na Výšině se v úterý konal již 16. ročník Dubského koláče. Pohodový den plný sladkých koláčů, soutěží a zábavy zažili účastníci Dubského koláče. Do Dubí přijelo celkem 11 družstev z různých domovů důchodců napříč Ústeckým krajem. „Soutěžilo se v 7 disciplínách a testovaly se znalosti soutěžících z oblasti vaření, ale i to, jak šikovně by si v kuchyni počínali," řekla Kateřina Zemanová, vedoucí úseku zájmových činností DD Dubí a dodala: „Disciplíny byly následující vejce na tvrdo, menu, recepty, kuchařský kvíz, bába kořenářka, kuchařský běh a ovocný koš. Jako každý rok, tak i letos byl hlavní disciplínou koláč. Zadání znělo koláč z kynutého těsta tedy frgál či svatební koláčky."

Při požáru bytu v Neratovicích zemřel člověk. Škoda byla tři miliony korun

Neratovice - Při požáru bytu v panelovém domě v Neratovicích na Mělnicku v neděli zemřel člověk. Hasiči museli z okolních bytů evakuovat 15 lidí. Škoda byla předběžně vyčíslena na tři miliony korun, příčinu vzniku ohně nyní zjišťují vyšetřovatelé. Řekla to mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Ve Velkém Meziříčí pořádali kulinářský svátek

Velké Meziříčí - Ukázky kuchařských technik, profesionální partnerské vaření spojené s prezentací, výroba dortu a představení speciálních cukrářských surovin, úprava čerstvých ryb spojená s degustací, ochutnávka vína, kávy i cizokrajných druhů ovoce a zeleniny.

Za vaření a prodej drog dostali obžalovaní tresty tři až sedm let vězení

Brno – Výroba a prodej drog. Kvůli takovému trestnému činu stáli ve středu před Krajským soudem v Brně Radomír Habán a I.H. Další obžalovaný, Josef Kubát, se nedostavil. Všem hrozil trest dva roky až deset let vězení. „Odsuzuji Radomíra Habána k šesti letům, I.H. ke třem a Josefa Kubáta k sedmi letům odnětí svobody," sdělil předseda senátu Michal Zámečník. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Muzeum v Bystřici pod Lopeníkem provoněly povidla a olipy

Bystřice pod Lopeníkem – S ukázkou vaření povidel přišli o poslední zářijové neděli v Bystřici pod Lopeníkem členové občanského sdružení Slovácká dědina ve spolupráci s tamní radnicí. K dotvoření atmosféry pomohl ženský sbor Plkotnice ze Suché Loze.

Více než polovina Čechů je ochotna si připlatit za lokální potraviny

Praha - Více než 70 % Čechů považuje nekvalitní potraviny a nezdravou stravu za jednu z největších hrozeb současnosti. Z globálního průzkumu agentury Havas Worldwide vyplývá, že Češi nedůvěřují potravinářskému průmyslu. Pouze 9 % Čechů věří, že potravinářský průmysl produkuje "zdravé" výrobky. Na věrohodnosti ztrácejí velké potravinářské značky: 68 % českých spotřebitelů se obává špatných vedlejších účinků v důsledku používání velkého množství umělých přísad, barviv a dochucovadel v nápojích a potravinách.

Děti i dnes preferují sport nebo tanec

Karlovarsko - Dětem začala škola, což znamená, že zase začínají i kroužky. Podle všeho děti upřednostňují sport. Početně se na takové kroužky přihlašuje nejvíce dětí, ale jsou i kroužky, které nejsou kapacitně tak velké, a přesto se do nich děti hrnou.

Lidé nakoukli do prostor budoucího pivovaru

Kamenice nad Lipou - Milovníci piva, zvědaví návštěvníci či ostatní zájemci mohli během uplynulé soboty nahlédnout do nejrůznějších zákoutí budoucího pivovaru, který opět po sedmdesáti letech vzniká v Kamenici nad Lipou.

Solidní účast a hlavně zajímavé chutě. Lidé zkusili 70 kilo guláše

Bučovice /REPORTÁŽ/ – Šestnáct soutěžních týmů a nespočet milovníků masových kostek v kořeněné omáčce. Tak vypadalo sobotní gulášové zápolení na soutěži Marefské gulášek v bučovické místní části Marefy. Už hodinu před začátkem ochutnávky se nad celým areálem vznáší charakteristická vůně pomalu vařeného masa. „Už aby to bylo. Na guláš mám strašnou chuť, čím déle tu sedím, tím větší hlad mám," směje se od piva David Čermák z Bučovic. Dočká se.

Slováckým muzeem voněly vlčnovské vdolečky

Uherské Hradiště – /Máme pro vás RECEPT/ Odhalit tajemství vlčnovských vdolečků mohli návštěvníci dalšího pokračování Vaření v muzeu. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti uspořádalo v sobotu dopoledne akci Vdolečky na hody základ dobré pohody.

Kroužky Domů dětí a mládeže? Stálicemi jsou tanec a sport

Hodonínsko /INFOGRAFIKA/ – Jeden má rád pohyb, druhý knížku a třetí třeba hlínu. Z kroužků volnočasových center na Hodonínsku, kde jsou právě aktuální nábory, je opravdu z čeho vybírat. Například Dům dětí a mládeže ve Veselí nad Moravou nabízí téměř šedesát různých aktivit pro děti od tří let. Mezi stálice patří oblíbený Sportík, který se věnuje atletické přípravě. Přetlak každoročně zaznamenává také aerobik, který ve Veselí slaví sportovní úspěchy. „Pokles zájmu vidíme obecně u jazykových kroužků. I když co se týká anglického jazyka, ve srovnání s minulým rokem je nárůst dětí téměř o sto procent," uvedla ředitelka veselského „domečku" Lenka Šlosárová. Nově jsou nachystané kurzy vaření, Cyklisťáček, sportovní střelba nebo geocaching.

Slabozrací lidé najdou radu i zábavu

Místo, kam si slabozrací mohou přijít posedět, popovídat si a účastnit se různých volnočasových aktivit, ale zároveň zde najdou odbornou radu, pomoc či péči. Takový prostor začala v Polní ulici v Orlové provozovat Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých. Nachází se v objektu bývalé speciální školy.

Nejlepší guláš v Jihlavě uvařil Alojz Mikletič

Jihlava – Pravý kotlíkový guláš z jehněčího masa byl tím nejlepším, co mohli návštěvníci ochutnat na prvním ročníku charitativního gulášfestu. Ten se uskutečnil uplynulou sobotu na jihlavském Masarykově náměstí.