Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Otrokovičtí školáci vařili jako v MasterChef

Otrokovice – Domácí noky s přelivem z lesních plodů, sladký i slaný závin, bramboráčky s kuřecí směsí a losos se smetanovo-sýrovou omáčkou a těstovinami. Takové pochoutky v pátek připravovala čtveřice týmů žáků z otrokovické Základní školy Trávníky, a to v rámci školního kola soutěže MasterChef.

Meruňková marmeláda zachutnala Britům. Podnikatelka navaří tisíce sklenic ročně

Újezd – Meruňky a levandule. To jsou hlavní přísady v marmeládě, která Veronice Konečné z Újezdu u Brna přinesla mezinárodní ocenění. Letos získala druhé místo v kategorii nováčků v soutěži ve vaření marmelád ve Velké Británii. „Dál bych chtěla soutěžit v kategorii citrusů," plánuje jedenatřicetiletá žena.

Benefice pro Tomáše a Míšu: Pomáhat je přece lidské

Řestoky, Chrast – Lidé nejsou lhostejní k potřebným. V Řestokách se zítra uskuteční benefiční akce určená pro Míšu Teresku, chrastečtí muzikanti pořádají příští týden koncert, jehož výtěžek je určen Tomáši Vagenknechtovi.

Galerie Harfa: čokoláda všude, kam se podíváš

Praha - Do neděle 16. října mají příznivci čokolády možnost podívat se na ČokoFest 2016, který se koná v pražské Galerii Harfa. Pátý ročník připravuje tradičně Chris Delattre, Francouz, který se usadil v Česku. Čokoládové téma bude od pátku 21. října rozmístěno do čtyř zón.

Zahrádkáři naříkají, že nemají co moštovat. Jablek je málo

Vyškovsko – Rodina Vyškovanky Kateřiny Prokešové má nedaleko města zahrádku. Na ní i několik jabloní. V podstatě každoročně jsou zvyklí moštovat. Letos si však na zdravou šťávu musí nechat zajít chuť. „Jablek máme málo. Květy z jara pomrzly. Máme tak jen několik bedýnek na uskladnění na zimu. A pokud vím, nejsme sami, s podobnou neúrodou se potýkají i naši známí," postěžovala si.

OBRAZEM: Důchodci mlsali a soutěžili

Dubí - V dubském domově důchodců Na Výšině se v úterý konal již 16. ročník Dubského koláče. Pohodový den plný sladkých koláčů, soutěží a zábavy zažili účastníci Dubského koláče. Do Dubí přijelo celkem 11 družstev z různých domovů důchodců napříč Ústeckým krajem. „Soutěžilo se v 7 disciplínách a testovaly se znalosti soutěžících z oblasti vaření, ale i to, jak šikovně by si v kuchyni počínali," řekla Kateřina Zemanová, vedoucí úseku zájmových činností DD Dubí a dodala: „Disciplíny byly následující vejce na tvrdo, menu, recepty, kuchařský kvíz, bába kořenářka, kuchařský běh a ovocný koš. Jako každý rok, tak i letos byl hlavní disciplínou koláč. Zadání znělo koláč z kynutého těsta tedy frgál či svatební koláčky."

Při požáru bytu v Neratovicích zemřel člověk. Škoda byla tři miliony korun

Neratovice - Při požáru bytu v panelovém domě v Neratovicích na Mělnicku v neděli zemřel člověk. Hasiči museli z okolních bytů evakuovat 15 lidí. Škoda byla předběžně vyčíslena na tři miliony korun, příčinu vzniku ohně nyní zjišťují vyšetřovatelé. Řekla to mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Ve Velkém Meziříčí pořádali kulinářský svátek

Velké Meziříčí - Ukázky kuchařských technik, profesionální partnerské vaření spojené s prezentací, výroba dortu a představení speciálních cukrářských surovin, úprava čerstvých ryb spojená s degustací, ochutnávka vína, kávy i cizokrajných druhů ovoce a zeleniny.

Za vaření a prodej drog dostali obžalovaní tresty tři až sedm let vězení

Brno – Výroba a prodej drog. Kvůli takovému trestnému činu stáli ve středu před Krajským soudem v Brně Radomír Habán a I.H. Další obžalovaný, Josef Kubát, se nedostavil. Všem hrozil trest dva roky až deset let vězení. „Odsuzuji Radomíra Habána k šesti letům, I.H. ke třem a Josefa Kubáta k sedmi letům odnětí svobody," sdělil předseda senátu Michal Zámečník. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Muzeum v Bystřici pod Lopeníkem provoněly povidla a olipy

Bystřice pod Lopeníkem – S ukázkou vaření povidel přišli o poslední zářijové neděli v Bystřici pod Lopeníkem členové občanského sdružení Slovácká dědina ve spolupráci s tamní radnicí. K dotvoření atmosféry pomohl ženský sbor Plkotnice ze Suché Loze.

Více než polovina Čechů je ochotna si připlatit za lokální potraviny

Praha - Více než 70 % Čechů považuje nekvalitní potraviny a nezdravou stravu za jednu z největších hrozeb současnosti. Z globálního průzkumu agentury Havas Worldwide vyplývá, že Češi nedůvěřují potravinářskému průmyslu. Pouze 9 % Čechů věří, že potravinářský průmysl produkuje "zdravé" výrobky. Na věrohodnosti ztrácejí velké potravinářské značky: 68 % českých spotřebitelů se obává špatných vedlejších účinků v důsledku používání velkého množství umělých přísad, barviv a dochucovadel v nápojích a potravinách.

Děti i dnes preferují sport nebo tanec

Karlovarsko - Dětem začala škola, což znamená, že zase začínají i kroužky. Podle všeho děti upřednostňují sport. Početně se na takové kroužky přihlašuje nejvíce dětí, ale jsou i kroužky, které nejsou kapacitně tak velké, a přesto se do nich děti hrnou.

Lidé nakoukli do prostor budoucího pivovaru

Kamenice nad Lipou - Milovníci piva, zvědaví návštěvníci či ostatní zájemci mohli během uplynulé soboty nahlédnout do nejrůznějších zákoutí budoucího pivovaru, který opět po sedmdesáti letech vzniká v Kamenici nad Lipou.

Solidní účast a hlavně zajímavé chutě. Lidé zkusili 70 kilo guláše

Bučovice /REPORTÁŽ/ – Šestnáct soutěžních týmů a nespočet milovníků masových kostek v kořeněné omáčce. Tak vypadalo sobotní gulášové zápolení na soutěži Marefské gulášek v bučovické místní části Marefy. Už hodinu před začátkem ochutnávky se nad celým areálem vznáší charakteristická vůně pomalu vařeného masa. „Už aby to bylo. Na guláš mám strašnou chuť, čím déle tu sedím, tím větší hlad mám," směje se od piva David Čermák z Bučovic. Dočká se.

Slováckým muzeem voněly vlčnovské vdolečky

Uherské Hradiště – /Máme pro vás RECEPT/ Odhalit tajemství vlčnovských vdolečků mohli návštěvníci dalšího pokračování Vaření v muzeu. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti uspořádalo v sobotu dopoledne akci Vdolečky na hody základ dobré pohody.

Kroužky Domů dětí a mládeže? Stálicemi jsou tanec a sport

Hodonínsko /INFOGRAFIKA/ – Jeden má rád pohyb, druhý knížku a třetí třeba hlínu. Z kroužků volnočasových center na Hodonínsku, kde jsou právě aktuální nábory, je opravdu z čeho vybírat. Například Dům dětí a mládeže ve Veselí nad Moravou nabízí téměř šedesát různých aktivit pro děti od tří let. Mezi stálice patří oblíbený Sportík, který se věnuje atletické přípravě. Přetlak každoročně zaznamenává také aerobik, který ve Veselí slaví sportovní úspěchy. „Pokles zájmu vidíme obecně u jazykových kroužků. I když co se týká anglického jazyka, ve srovnání s minulým rokem je nárůst dětí téměř o sto procent," uvedla ředitelka veselského „domečku" Lenka Šlosárová. Nově jsou nachystané kurzy vaření, Cyklisťáček, sportovní střelba nebo geocaching.

Slabozrací lidé najdou radu i zábavu

Místo, kam si slabozrací mohou přijít posedět, popovídat si a účastnit se různých volnočasových aktivit, ale zároveň zde najdou odbornou radu, pomoc či péči. Takový prostor začala v Polní ulici v Orlové provozovat Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých. Nachází se v objektu bývalé speciální školy.

Nejlepší guláš v Jihlavě uvařil Alojz Mikletič

Jihlava – Pravý kotlíkový guláš z jehněčího masa byl tím nejlepším, co mohli návštěvníci ochutnat na prvním ročníku charitativního gulášfestu. Ten se uskutečnil uplynulou sobotu na jihlavském Masarykově náměstí.

Monika Zoubková: Považuji se za městského člověka

/ROZHOVOR/ Herečka Monika Zoubková z Krnova se objevila na obrazovkách České televize v novém pořadu Farmářská jízda. 
S kolegou a kamarádem Michalem Kernem jsou moderátory, kteří na televizních obrazovkách pravidelně vyráží starým karavanem na návštěvu k farmářům, aby si vyzkoušeli jejich práci. Do toho Bolek Polívka komentuje, jak jim to jde.

Michelinský šéfkuchař: První šéf mě honil se lžičkou po kuchyni

Velké Karlovice /ROZHOVOR/ - Vařil pro Catherine Deneuve, Jeremyho Ironse, Rammstein nebo třeba Jiřího Menzela, před třemi lety získal svou první michelinskou hvězdu a každý další rok ji úspěšně obhájil, před pár dny si plácl s televizí RTL na natáčení vlastního pořadu o vaření…

Jak v kuchyni oslavilo na farmářském trhu 3. narozeniny!

Praha /FOTOGALERIE/ - V sobotu 17. září oslavil web jakvkuchyni.cz své třetí narozeniny na Farmářských trzích na Kulaťáku. Jak v kuchyni je web nejen o potravinách a jejich skladování, vaření a receptech, odstranění obalů a třídění odpadu a aktuálních trendech. Průběžně zajišťuje rozličné kratochvíle od soutěží, duelů kuchařek, vědomostních kvízů až po rady, tipy a zkušenosti od čtenářek.

Bronz z Ria donutil Špotákovou házet dál: OH 2020 jsou motivací

Praha - Světová rekordmanka v hodu oštěpem a trojnásobná olympijská medailistka Barbora Špotáková chce pokračovat v kariéře i v dalších sezonách a její motivací jsou olympijské hry v Tokiu v roce 2020. Pětatřicetiletá atletka to dnes řekla novinářům v pražské restauraci U Pinkasů, kde dostala jako dárek speciální zástěru na vaření s kapsami na medaile z velkých akcí právě do dalších čtyř let

Vůni cibule a masa doplnil kouř. V Zaječicích vařili kotlíkový guláš

Zaječice – V sobotu odpoledne hoří před zaječickou hasičskou zbrojnicí osm ohňů, které rozpalují dna kotlíků. Udeří třináctá hodina a do mnoha kilogramů oloupané cibule zakrojí nabroušené nože. Stejný osud čeká i hovězí kližku. Tak začíná soutěž ve vaření kotlíkového guláše.

Každá pálenka je originál

Září je měsíc, kdy v pálenicích na Opavsku začíná sezona. Ta potrvá zhruba půl roku. Už sedmnáct let pálí také Pěstitelská pálenice v Hlavnici, kam se vydala naše redakce a přihlížela výrobě pálenky od začátku do konce.

Na špici nealkoholických piv

Havlíčkobrodskp - Pivo Rebel Nealko z Měšťanského pivovaru v Havlíčkově Brodě patří k nejlepším nápojům tohoto druhu.

Soutěž ve vaření polévek na ohni

Milovníci vaření a soutěžení mohou své kulinářské umění předvést na kotlíkovém festivalu nazvaném Vrbenský vyprošťovák. Spolek Přátelé Vrbenska jej pořádá v sobotu 17. září na myslivecké střelnici v Mnichově od 
13 hodin.

Pivaři jásejte! S novými minipivovary se v regionu roztrhl pytel

Šumpersko, Jesenicko – Ještě před pár lety připomínalo Šumpersko a Jesenicko pivní poušť, dnes zde příznivci tohoto nápoje prožívají zlaté časy. Jako houby po dešti rostou v regionu nové minipivovary. Jen v posledních měsících otevřely tři, další uvaří první várku v zimě.

Kampaň Srdcerváči přiblíží příběhy lidí z pomáhajících profesí

Praha - Čtvrtý ročník kampaně Srdcerváči, která podporuje zaměstnávání zdravotně postižených, přiblíží příběhy pěti handicapovaných lidí z pomáhajících profesí. Mají mimo jiné inspirovat ostatní, jaké profese je možné s handicapem vykonávat. Novinkou letošního ročníku kampaně, která začne v pátek, jsou takzvaní expertní dobrovolníci, kteří místo finančních darů poskytují zdarma své odborné služby.

Při opravách pomáhá nová „městská fréza"

Litoměřice - Pracovníci technických služeb města již naplno využívají techniku, s jejíž pomocí zlepšují stav komunikací, jejichž povrch je na řadě míst narušen výmoly a nerovnostmi povrchu vozovky.