Hospodu bez peněz a zkušeností dnes otevře jenom sebevrah
Málokterá kuchyně podle kuchaře Jiřího Babici nabízí takové množství receptů a chutí jako právě ta česká. Jen nám jako národu prý chybí sebevědomí.
Málokterá kuchyně podle kuchaře Jiřího Babici nabízí takové množství receptů a chutí jako právě ta česká. Jen nám jako národu prý chybí sebevědomí.
Otrokovice – Domácí noky s přelivem z lesních plodů, sladký i slaný závin, bramboráčky s kuřecí směsí a losos se smetanovo-sýrovou omáčkou a těstovinami. Takové pochoutky v pátek připravovala čtveřice týmů žáků z otrokovické Základní školy Trávníky, a to v rámci školního kola soutěže MasterChef.
Újezd – Meruňky a levandule. To jsou hlavní přísady v marmeládě, která Veronice Konečné z Újezdu u Brna přinesla mezinárodní ocenění. Letos získala druhé místo v kategorii nováčků v soutěži ve vaření marmelád ve Velké Británii. „Dál bych chtěla soutěžit v kategorii citrusů," plánuje jedenatřicetiletá žena.
Hradec Králové - Opět po roce se domovy mládeže zapojily do dobrovolnické akce 72 hodin. Jedná se o tři dny plné dobrovolnických aktivit, které se konají již popáté.
Řestoky, Chrast – Lidé nejsou lhostejní k potřebným. V Řestokách se zítra uskuteční benefiční akce určená pro Míšu Teresku, chrastečtí muzikanti pořádají příští týden koncert, jehož výtěžek je určen Tomáši Vagenknechtovi.
Praha - Do neděle 16. října mají příznivci čokolády možnost podívat se na ČokoFest 2016, který se koná v pražské Galerii Harfa. Pátý ročník připravuje tradičně Chris Delattre, Francouz, který se usadil v Česku. Čokoládové téma bude od pátku 21. října rozmístěno do čtyř zón.
Vyškovsko – Rodina Vyškovanky Kateřiny Prokešové má nedaleko města zahrádku. Na ní i několik jabloní. V podstatě každoročně jsou zvyklí moštovat. Letos si však na zdravou šťávu musí nechat zajít chuť. „Jablek máme málo. Květy z jara pomrzly. Máme tak jen několik bedýnek na uskladnění na zimu. A pokud vím, nejsme sami, s podobnou neúrodou se potýkají i naši známí," postěžovala si.
Dubí, Ústecko - V dubském domově důchodců Na Výšině se v úterý konal již 16. ročník Dubského koláče. Pohodový den plný sladkých koláčů, soutěží a zábavy zažili účastníci Dubského koláče.
Rokycansko - Restaurace začínají v rámci svátku nabízet slavnostní dobroty
Dubí - V dubském domově důchodců Na Výšině se v úterý konal již 16. ročník Dubského koláče. Pohodový den plný sladkých koláčů, soutěží a zábavy zažili účastníci Dubského koláče. Do Dubí přijelo celkem 11 družstev z různých domovů důchodců napříč Ústeckým krajem. „Soutěžilo se v 7 disciplínách a testovaly se znalosti soutěžících z oblasti vaření, ale i to, jak šikovně by si v kuchyni počínali," řekla Kateřina Zemanová, vedoucí úseku zájmových činností DD Dubí a dodala: „Disciplíny byly následující vejce na tvrdo, menu, recepty, kuchařský kvíz, bába kořenářka, kuchařský běh a ovocný koš. Jako každý rok, tak i letos byl hlavní disciplínou koláč. Zadání znělo koláč z kynutého těsta tedy frgál či svatební koláčky."
Neratovice - Při požáru bytu v panelovém domě v Neratovicích na Mělnicku v neděli zemřel člověk. Hasiči museli z okolních bytů evakuovat 15 lidí. Škoda byla předběžně vyčíslena na tři miliony korun, příčinu vzniku ohně nyní zjišťují vyšetřovatelé. Řekla to mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.
Kolín - Dlouho po setmění noční tmu rozřízlo blikání majáků, zvuk sirén a jízda hasičských, policejních i záchranářských aut. Všechna mířila do ulice Mikoláše Alše v Kolíně, k jednomu z tamějších bytových domů. Hotová záchranářská flotila nechala mnohé uvažovat, co se v ulici Mikoláše Alše děje.
Kolín – Dlouho po setmění noční tmu rozřízlo blikání majáků, zvuk sirén a jízda hasičských, policejních i záchranářských aut.
Velké Meziříčí - Ukázky kuchařských technik, profesionální partnerské vaření spojené s prezentací, výroba dortu a představení speciálních cukrářských surovin, úprava čerstvých ryb spojená s degustací, ochutnávka vína, kávy i cizokrajných druhů ovoce a zeleniny.
Brno – Výroba a prodej drog. Kvůli takovému trestnému činu stáli ve středu před Krajským soudem v Brně Radomír Habán a I.H. Další obžalovaný, Josef Kubát, se nedostavil. Všem hrozil trest dva roky až deset let vězení. „Odsuzuji Radomíra Habána k šesti letům, I.H. ke třem a Josefa Kubáta k sedmi letům odnětí svobody," sdělil předseda senátu Michal Zámečník. Rozsudek je zatím nepravomocný.
Česká Lípa - Občerstvení pro lidi zasedající ve volebních komisích v České Lípě letos poprvé připravovala jídelna místní Střední průmyslové školy.
Hradec Králové - Někdo má z voleb strach, někdo respekt a někdo je prostě ignoruje. Jsou však i tací, kteří se na klání politických stran vyloženě těší. Mezi ně dozajista patří i Helena Gloserová z Hradce Králové.
Sobětuchy – Michaela Naumecová se zabývá výrobou marmelád, sirupů a povidel. Její poctivé výrobky sklízejí ocenění.
Plzeň – Sociálně-terapeutická dílna se stará o handicapované.
Bystřice pod Lopeníkem – S ukázkou vaření povidel přišli o poslední zářijové neděli v Bystřici pod Lopeníkem členové občanského sdružení Slovácká dědina ve spolupráci s tamní radnicí. K dotvoření atmosféry pomohl ženský sbor Plkotnice ze Suché Loze.
Praha - Více než 70 % Čechů považuje nekvalitní potraviny a nezdravou stravu za jednu z největších hrozeb současnosti. Z globálního průzkumu agentury Havas Worldwide vyplývá, že Češi nedůvěřují potravinářskému průmyslu. Pouze 9 % Čechů věří, že potravinářský průmysl produkuje "zdravé" výrobky. Na věrohodnosti ztrácejí velké potravinářské značky: 68 % českých spotřebitelů se obává špatných vedlejších účinků v důsledku používání velkého množství umělých přísad, barviv a dochucovadel v nápojích a potravinách.
Karlovarsko - Dětem začala škola, což znamená, že zase začínají i kroužky. Podle všeho děti upřednostňují sport. Početně se na takové kroužky přihlašuje nejvíce dětí, ale jsou i kroužky, které nejsou kapacitně tak velké, a přesto se do nich děti hrnou.
Kamenice nad Lipou - Milovníci piva, zvědaví návštěvníci či ostatní zájemci mohli během uplynulé soboty nahlédnout do nejrůznějších zákoutí budoucího pivovaru, který opět po sedmdesáti letech vzniká v Kamenici nad Lipou.
Bučovice /REPORTÁŽ/ – Šestnáct soutěžních týmů a nespočet milovníků masových kostek v kořeněné omáčce. Tak vypadalo sobotní gulášové zápolení na soutěži Marefské gulášek v bučovické místní části Marefy. Už hodinu před začátkem ochutnávky se nad celým areálem vznáší charakteristická vůně pomalu vařeného masa. „Už aby to bylo. Na guláš mám strašnou chuť, čím déle tu sedím, tím větší hlad mám," směje se od piva David Čermák z Bučovic. Dočká se.
Uherské Hradiště – /Máme pro vás RECEPT/ Odhalit tajemství vlčnovských vdolečků mohli návštěvníci dalšího pokračování Vaření v muzeu. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti uspořádalo v sobotu dopoledne akci Vdolečky na hody základ dobré pohody.
Meziboří - V Meziboří se konal již druhý ročník soutěže ve vaření. Ochutnávka gulášů přilákala na místní sjezdovku zástupy lidí a hrnce deseti soutěžících se rychle vyprázdnily.
Hodonínsko /INFOGRAFIKA/ – Jeden má rád pohyb, druhý knížku a třetí třeba hlínu. Z kroužků volnočasových center na Hodonínsku, kde jsou právě aktuální nábory, je opravdu z čeho vybírat. Například Dům dětí a mládeže ve Veselí nad Moravou nabízí téměř šedesát různých aktivit pro děti od tří let. Mezi stálice patří oblíbený Sportík, který se věnuje atletické přípravě. Přetlak každoročně zaznamenává také aerobik, který ve Veselí slaví sportovní úspěchy. „Pokles zájmu vidíme obecně u jazykových kroužků. I když co se týká anglického jazyka, ve srovnání s minulým rokem je nárůst dětí téměř o sto procent," uvedla ředitelka veselského „domečku" Lenka Šlosárová. Nově jsou nachystané kurzy vaření, Cyklisťáček, sportovní střelba nebo geocaching.
Místo, kam si slabozrací mohou přijít posedět, popovídat si a účastnit se různých volnočasových aktivit, ale zároveň zde najdou odbornou radu, pomoc či péči. Takový prostor začala v Polní ulici v Orlové provozovat Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých. Nachází se v objektu bývalé speciální školy.
Rychnovsko - Ratolesti si často stěžují, že se obědy nedají jíst. Jídelny se brání.
Liberecký kraj - Krajská hygienická stanice poslala varování do škol.
Jihlava – Pravý kotlíkový guláš z jehněčího masa byl tím nejlepším, co mohli návštěvníci ochutnat na prvním ročníku charitativního gulášfestu. Ten se uskutečnil uplynulou sobotu na jihlavském Masarykově náměstí.
Liberecký kraj - Krajská hygienická stanice poslala varování do škol.
Liberecký kraj - Krajská hygienická stanice poslala varování do škol.
/ROZHOVOR/ Herečka Monika Zoubková z Krnova se objevila na obrazovkách České televize v novém pořadu Farmářská jízda. S kolegou a kamarádem Michalem Kernem jsou moderátory, kteří na televizních obrazovkách pravidelně vyráží starým karavanem na návštěvu k farmářům, aby si vyzkoušeli jejich práci. Do toho Bolek Polívka komentuje, jak jim to jde.
Velké Karlovice /ROZHOVOR/ - Vařil pro Catherine Deneuve, Jeremyho Ironse, Rammstein nebo třeba Jiřího Menzela, před třemi lety získal svou první michelinskou hvězdu a každý další rok ji úspěšně obhájil, před pár dny si plácl s televizí RTL na natáčení vlastního pořadu o vaření…
Praha - Nelibá vůně v ovzduší vadí lidem v několika středočeských obcích. Potýkají se s ní Chrášťany či Nehvizdy u Prahy. Krajští zastupitelé včera proto schválili, že hejtmanství obci pomůže.
Praha /FOTOGALERIE/ - V sobotu 17. září oslavil web jakvkuchyni.cz své třetí narozeniny na Farmářských trzích na Kulaťáku. Jak v kuchyni je web nejen o potravinách a jejich skladování, vaření a receptech, odstranění obalů a třídění odpadu a aktuálních trendech. Průběžně zajišťuje rozličné kratochvíle od soutěží, duelů kuchařek, vědomostních kvízů až po rady, tipy a zkušenosti od čtenářek.
Praha - Světová rekordmanka v hodu oštěpem a trojnásobná olympijská medailistka Barbora Špotáková chce pokračovat v kariéře i v dalších sezonách a její motivací jsou olympijské hry v Tokiu v roce 2020. Pětatřicetiletá atletka to dnes řekla novinářům v pražské restauraci U Pinkasů, kde dostala jako dárek speciální zástěru na vaření s kapsami na medaile z velkých akcí právě do dalších čtyř let
Zaječice – V sobotu odpoledne hoří před zaječickou hasičskou zbrojnicí osm ohňů, které rozpalují dna kotlíků. Udeří třináctá hodina a do mnoha kilogramů oloupané cibule zakrojí nabroušené nože. Stejný osud čeká i hovězí kližku. Tak začíná soutěž ve vaření kotlíkového guláše.
Září je měsíc, kdy v pálenicích na Opavsku začíná sezona. Ta potrvá zhruba půl roku. Už sedmnáct let pálí také Pěstitelská pálenice v Hlavnici, kam se vydala naše redakce a přihlížela výrobě pálenky od začátku do konce.
Rakovník /ROZHOVOR/ - Jana Šulce možná lidé znají jen jako člena oblíbené rakovnické kapely Falešná ozvěna. Jenže aktuálně ho lze překvapivě vidět také každý týden v televizním kuchařském klání, kde bojuje o titul MasterChef.
Havlíčkobrodskp - Pivo Rebel Nealko z Měšťanského pivovaru v Havlíčkově Brodě patří k nejlepším nápojům tohoto druhu.
Milovníci vaření a soutěžení mohou své kulinářské umění předvést na kotlíkovém festivalu nazvaném Vrbenský vyprošťovák. Spolek Přátelé Vrbenska jej pořádá v sobotu 17. září na myslivecké střelnici v Mnichově od 13 hodin.
Rakovník -Jana Šulce možná znáte jen jako člena oblíbené rakovnické kapely Falešná ozvěna. Jenže aktuálně ho můžete překvapivě vidět také každý týden v televizním kuchařském klání, kde bojuje o titul MasterChef.
Šumpersko, Jesenicko – Ještě před pár lety připomínalo Šumpersko a Jesenicko pivní poušť, dnes zde příznivci tohoto nápoje prožívají zlaté časy. Jako houby po dešti rostou v regionu nové minipivovary. Jen v posledních měsících otevřely tři, další uvaří první várku v zimě.
Náchod - Letošní chmelobraní oslaví pivovar Primátor sezónní novinkou.
Praha - Čtvrtý ročník kampaně Srdcerváči, která podporuje zaměstnávání zdravotně postižených, přiblíží příběhy pěti handicapovaných lidí z pomáhajících profesí. Mají mimo jiné inspirovat ostatní, jaké profese je možné s handicapem vykonávat. Novinkou letošního ročníku kampaně, která začne v pátek, jsou takzvaní expertní dobrovolníci, kteří místo finančních darů poskytují zdarma své odborné služby.
Litoměřice - Pracovníci technických služeb města již naplno využívají techniku, s jejíž pomocí zlepšují stav komunikací, jejichž povrch je na řadě míst narušen výmoly a nerovnostmi povrchu vozovky.
Žirovnice – Včelařství pozbývá starosvětský ráz a získává podobu podnikatelství svého druhu.
Košíky – Dým z komínů pětice kotlíků stoupající v sobotu ráno k obloze v Košíkách na úpatí Chřibů, dával tušit, že se v areálu tamního kulturního zařízení Obecnice něco chystá.