Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Uvařit na 2000 švestkových knedlíků je náročné a zodpovědné

Vizovice – Hodiny příprav a vaření, pak stačí asi hodina a jsou z velké části pryč. Už včera se kuchařky z jídelny vizovické základní školy pustily do příprav na vaření necelé dvoutisícovky švestkových knedlíků na sobotní soutěž v jejich pojídání.

Úvaly mají plán na odstávku vody

Úvaly - Konec prázdnin přinese pro část Prahy i okolí nepříjemnou událost. Bez vody se bude muset obejít na 17 tisíc lidí. Město Úvaly ale uklidňuje své obyvatele, řešení naleznou.

Festival horolezeckých filmů v Teplicích nabídne 48 snímků

Teplice nad Metují (Náchodsko) - Letošní 33. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují nabídne v soutěžní části projekci 48 snímků autorů z 15 zemí. Doprovodný program festivalu, který se uskuteční od 25. do 28. srpna, nabídne například minikurz vaření himálajské kuchyně, uvádějí organizátoři na webu festivalu.

Klokánek zůstává jednou velkou rodinou

Litoměřice – Při loňské krizi musel Fond ohrožených dětí nastolit razantní redukci, některá zařízení skončila, majetek se prodal, s řadou zaměstnanců byl ukončen pracovní poměr.

Malíř pokojů: K vymalování je lepší zimní období

Příbram /ROZHOVOR/ – Letní období jako by vyzývalo k vymalování domácnosti. Pozvat si odborníky nebo si poradit sami? Záleží na penězích. Vzhledem k tomu, že spousta domácností přebytkem peněz neoplývá, zapojí se do akce, kdo má ruce. Stačí odhadnout množství malby, případně dokoupit barvy na přimíchání, oprášit váleček nebo štětku čekající roky ve sklepě a raději si připravit škrabku, kdyby mělo dojít na nevyhnutelné očištění stěn od staré malby.

S vařením perníku je konec, výrobce skončil ve vazební věznici

Tachov – Tachovští kriminalisté dopadli a zadrželi sedmačtyřicetiletého muže z Tachova, kterého podezírali z výroby pervitinu.Za trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy byl přitom pachatel v minulosti odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody.

Předchůdce burčáku? Začíná sezóna višňového moku

Brno - Zatímco na oblíbený burčák si lidé v kraji ještě asi měsíc počkají, už v těchto dnech si mohou vychutnat mošt s názvem višňák. Sladký nápoj s dvěma až pěti procenty alkoholu seženou lidé například v burčákomatu brněnského hypermarketu Globus. „Letošní úroda byla navzdory rozmarům počasí průměrná. Prodávat višňák budeme do konce srpna, kdy navážeme nabídkou burčáku," upřesnil Petr Krejčík z vinařství Lednice Annovino.

Hlavně to nepřipálit! Nové Overcooked je týmová hra o vaření

Zábavných a jednoduchých her pro více hráčů u jednoho počítače či konzole je jako šafránu. Novinka Overcooked se snaží místo na trhu zaplnit s originálním nápadem. Hráče vezme do kuchyně a zaúkoluje přípravou různorodých a náročných pokrmů.

Co říká na stravování v rychlých občerstveních Zuzana Víznerová?

Kolínsko – Doba dovolených je v plném proudu. Právě v této době se lidé na výletech mnohdy odbývají rychlým občerstvením. Je přece mnohem rychlejší odbýt se párkem v rohlíku než zajít do restaurace. Podobná strava je na turisticky vyhledávaných místech i na koupalištích zcela běžná. Děti však podobnou stravu v některých případech vyhledávají cíleně. O stravování v rychlých občerstveních jsme hovořili s odborníkem na stravování a sportovním nadšencem Zuzanou Víznerovou.

Budoucnost jídla? V chuti zatím pokulhává

Londýn – Na oběd si Carole Cadwalladrová pozvala kamarádku. V místní turecké pekárně nakoupila tradiční chléb plněný špenátem a sýrem feta a připravila taky řecký salát s olivami, rajčaty a kořením. Jako alternativa tohoto menu sloužilo několik lžiček prášku smíchaného s vodou. Stačí dobře protřepat a servírovat.

Za pivem na vysokou. Už 10 let vaří Suchdolského Jeníka

Praha /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/- Výukový minipivovar České zemědělské univerzity najdete na okraji Suchdola. Poloha na kopci mu zajišťuje výjimečný výhled na celé město a nejen to. Unikátní je pivovar i samotné pivo Suchdolský Jeník. Už při příchodu k budově je jasné jedno, momentálně se nevaří. Okolí není naplněné obvyklou pivovarnickou vůní. „Vaříme podle potřeby výuky a teď jsou prázdniny," vysvětluje sládek Ladislav Chládek.

Na připálený hrnec upozornil kouř a smrad

Praha /VIDEO/ – „Z bytu ve třetím patře se kouří. Zřejmě tam hoří. Přijeďte rychle!" Tak znělo oznámení sousedky volající nikoli na tísňovou linku hasičů, ale na číslo 156. O tom, jak se strážníci z Prahy 7 proměnili v sobotu večer v hasiče, informovala v úterý vedoucí kanceláře ředitele městské policie Irena Seifertová. 

Zámeckou zahradu ve Velkém Týnci provoněl guláš z kotlíku

Velký Týnec – Gulášem to v sobotu 23. července vonělo ve Velkém Týnci na Olomoucku. V obci nedaleko krajského města se konal už IX. ročník Pivních a gulášových slavností spojených s buchtobraním. Akce odstartovala v 11 hodin dopoledne, kdy se soutěžní týmy pustily do vaření.

Skauti se evakuovali přes řeku, na vlastnoručně vyrobených vorech

Týn nad Bečvou – Nespadnete, věř tomu, že ne. Uklidňující slova Dana Machače, vedoucího střediska Lipenská dvojka, jsou mířena na nejmenší skauty. Ti v pláštěnkách čekají na břehu, než je starší členové skautu převezou přes řeku Bečvu na vorech, které si před několika desítkami minut společně vyrobili. Úkol je jasný: vody se nesmí dotknou, řeka je totiž otrávená.

Táborníci se učí vařit a cestují po světě

Šumperk – O příměstské tábory, které pořádá šumperské volnočasové centrum Doris, je letos velký zájem. V těchto dnech děti tráví své volné dny na táboře Kuchtíků a v suterénu Vily Doris se ohánějí s vařečkami i škrabkami. Každý den vaří jídlo typické pro různé světové kuchyně.

U Železných Horek se letos usídlili indiáni

Železné Horky – První tři noci již mají za sebou děti v letním táboře u Železných Horek nedaleko Havlíčkovy Borové, který pro ně připravila Pionýrská skupina Údolí slunce z Hamrů nad Sázavou.

Táboření v blízkosti zvířat získává na oblibě

Vlašim - Trávit prázdniny v blízkosti zvířat je rok od roku větším tahákem. Právě velký zájem ze strany rodičů o umístění dětí v příměstském táboře v paraZOO byl důvodem, proč organizátoři z Podblanického ekocentra Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi na Benešovsku rozšířili počet turnusů ze dvou na tři.

Přerovští hokejisté uvařili fanouškům vlastní pivo

Přerov – Místo hokejek vzali do rukou pytel chmele a pod dohledem sládkové Nataši Rouskové začali připravovat speciální várku extra hořké desítky. Šestice hokejistů z prvoligového týmu HC Zubr Přerov vařila v úterý odpoledne ve varně pivovaru pěnivý mok pro své fanoušky. Čepovat se bude na prvním domácím zápase nové hokejové sezony, který se uskuteční 9. září.

Táboření v blízkosti zvířat získává na oblibě

Vlašim – Trávit prázdniny v blízkosti zvířat je rok od roku větším tahákem. Právě velký zájem ze strany rodičů o umístění dětí v příměstském táboře ve vlašimské paraZOO byl důvodem, proč organizátoři z Podblanického ekocentra Českého svazu ochránců přírody Vlašim rozšířili počet turnusů ze dvou na tři.

Guláše ve Skaličce se vaří za každého počasí

Skalička – Déšť, nedéšť, guláše budou. Odhodlanost a dobrá nálada panovaly v sobotu v obci Skalička, kde se konal pátý ročník soutěže O Zlatou vařečku. Uvařit nejlepší kotlíkový guláš se rozhodlo jedenáct týmů, vítězství si nakonec připsali kuchaři ze Skaličky.

Bude plavat ryba ve vítězném guláši?

Střítež – Zahradnictví Střítež Boškovi si pro návštěvníky připravilo na sobotu 23. července zábavný soutěžní program. A v čem že se to bude soutěžit? Ve vaření gulášů a chytání ryb.

Politici se utkali ve vaření

Svitavy – Na náměstí Míru se v sobotu 9. června sešli kuchaři profesionálové i amatéři, aby si zasoutěžili. Součástí pivních slavností totiž bylo klání o nejlepší kotlíkový guláš.

V Napajedlech bude první Burger fest, i soutěž v pojídání chilli

První ročník Burger festu se uskuteční o víkendu ve zrekonstruovaných prostorách za Klášterní kaplí v Napajedlech na Zlínsku. Lidé budou moci ochutnat burgery připravené na různý způsob, součástí akce bude i soutěž v pojídání chilli a párků, sdělila mluvčí napajedelského Klubu kultury Alžběta Medlová.

Sládci se snaží zmírnit ekologickou zátěž piva

Londýn – Přemýšleli jste někdy o tom, jakou zátěž pro životní prostředí představuje obyčejné pivo? Zřejmě ne, pokud ho tedy sami nezkoušíte v malém či velkém objemu vařit. Pak si uvědomíte neradostnou skutečnost: že přeměna ječmene na fermentované pivo za sebou zanechává ekologickou stopu epických rozměrů. Pro představu: Na každou lahev piva se odhaduje průměrná spotřeba energie asi 0,2 kilowatthodiny, což je dost na zhruba tři a půl hodiny provozu televize s úhlopříčkou obrazovky 100 centimetrů.

Ve Slavičíně měly děti vše zdarma

Slavičín - Charitativní dětský den ve Slavičíně se i letos vydařil. Všichni byli spokojeni. Pořadatel Marcel Zvonek se svými přáteli se postarali o skvělou zábavu a také vybrali peníze na charitu pro postižené.

V Radslavicích vypukly slavnosti, na úvod je provoněly guláše

Radslavice – Základní surovinou bylo vepřové maso. Další ingredience jako papriku nebo koření na dochucení už si ale mohl každý tým vybrat podle svého gusta. Tradiční Cyrilometodějské slavnosti v Radslavicích zpestřila v sobotu dopoledne soutěž ve vaření kotlíkových gulášů.